Sitter framför brasan med en kopp kaffe och ser fram emot en nykter helg. Det är nytt! Först nu verkar det ha landat helt i mig att det är bara härligt, innan har det varit att avstå - nu glädjer jag mig helt åt tanken på det som blir istället för det som inte blir. Alltså - tidigare har jag glatt mig åt att inte dricka, nu över att vara nykter. En enorm omställning, som kan verka likadan men på insidan är helt annorlunda. Jag hade samma känsla ibland under sommaren , men då var det så fullt av aktiviteter. Var lite oförberedd på höst och vardag och att göra helg utan vin. Men nu så!
Jag har varit på en del tillställningar där jag har druckit som de andra. Det går bra, svårare när jag har gäster här hemma, och det finns vin kvar när de åkt hem. Eller när någon har med sig en flaska finvin i present. Det är jag i min ensamhet med vin som är ohanterligt. När ingen ser. Måste fundera vidare på detta - jag tycker som jag skrivit tidigare att det går "tillräckligt bra". Skavet är att det krävs en plan, att jag måste vara min egen polis och inte riktigt kan lita på mig själv. Och jag vill ju att vin med vänner ska ligga i den härliga högen. Vi får se. Just nu har jag inte bråttom.
Glad helg på er!

@Renova skrev:"Alltså - tidigare har jag glatt mig åt att inte dricka, nu över att vara nykter. En enorm omställning, som kan verka likadan men på insidan är helt annorlunda."

Spot on! Den växlingen i det mentala tänket är oerhört betydelsefull. Grattis! 🥳🥳🥳

Kram 🐘

Hej @renova, vad kul att du skriver och att det går så bra. Och att ha så pass styrfart att du inte har bråttom. Jag tycker det är väldigt intressant att ta del av olika infallsvinklar på det här med nykterhet och måttlighet. Jag tror, förutom att jag nog redan plöjt upp en alkoholskada/beroende som jag inte vill väcka. Att jag är antingen för lat eller för gammal för detta med måttlighet. Jag har faktiskt inte funderat så mycket på det alls, för egen del. Men så är jag också en sån som fick vara min egen gestapo för att kunna hålla mig till två glas. Ett kunde jag lika gärna vara utan. Så för mig kom inte frågan att bli aktuell.
Jag sörjde ett tag detta faktum. Det gör jag inte längre vilket mest visar hur föränderligt och spännande livet är. Kram till dig!

Tack för svar Andra Halvlek och Se Klart!
Jag har också läst i din tråd, Se Klart, där du utvecklar. Det här är (förstås) jätteviktiga diskussioner för mig. Tack!

Alkoholbiten är bara en del i någon slags livskris som är mycket större, och som jag faktiskt inte tror är alkoholutlöst. Men det är helt klart en av pusselbitarna. Jag jobbar med att ha ryggen rak, och stå för vem jag är, att kunna se mig själv i ögonen och vara den mamma jag vill vara till mina barn. Men kanske allra mest den människa jag vill vara inför mig själv. Och det är ju inte att vara polis - jag vill vara min egen medmänniska, som lägger en hand på min kind och tycker att jag är tillräckligt bra, trots skavanker och misstag.
Jag tror inte att jag kommer att landa i helnykterhet. Just nu är målet (fortfarande) att bara dricka socialt, och att inte vara den som driver på takten det dricks i. Förutom att vara trött dagen efter har det inte fått mig att må sämre (tror jag, det kan man förstås ha många tankar om). Och det verkar inte väcka något sug (om jag inte har vin hemma. Vilket jag verkligen inte ska ha).
Jag räknar varken glas eller dagar, för mig är det viktigt att inte ladda nykterheten, eller att behöva "förlora" om jag missar - hellre en klapp på kinden. Känner mig som en vinnare redan, och att jag är påväg mot ett förhållningssätt som jag kan leva med. Med vissa justeringar, kanske.

Jag är också lat och gammal! 😉 Och ännu inte säker på vad som är jobbigast för mig i längden. Måste landa i en lösning som ger frid, och göra polisen till min vän.

Kram på er!

Måste bara skriva om min nya fredagsfeeling! Det har infunnit sig ett lugn, en glädje över att ha nykter fredagskväll, som jag inte trodde var möjlig. Kompade ut efter halva dagen, handlade i lugn och ro, och går nu hemma och småplockar. Tidigare har målet varit det där första glaset innan maten, och sedan småpimplande under kvällen, och jag har inte fattat tidigare vilken stress det har inneburit. Och hur kort kvällen har blivit - vinet har alltid varit min signal på att sätta mig ner, att allt är färdigt. Middagsdisken har ofta väntat till morgonen efter.
Njuter. Glad helg på er!

Ny fin nykter upplevelse (eller rättare sagt obakis) - hade bjudit in till lunch igår, och jag undrar om det inte är en ny erfarenhet att gå och småstäda och förbereda mat en lördagsförmiddag utan ångest och seghet. I mitt tidigare liv svor jag alltid över att jag inte bjudit in senare, försökte andas mig genom illamåendet medan jag lagade mat, hoppades att gästerna inte skulle märka min ofräschhet. Nu var det faktiskt bara mysigt, och allt var lagom färdigt när de kom. Älskar mitt nya oftast nyktra!

God kväll!
Bara en kort uppdatering innan jag somnar - det är så lätt att tro att de som inte skriver har fallit tillbaka i dåliga vanor! Men det går bra! Jag följer min plan - dricker inte ensam, och drar inte upp tempot i sociala sammanhang, dvs dricker inte snabbare och mer än övriga. Det känns ganska enkelt och självklart nu. Njuter av pigga helgmorgnar, barn som jag kan vara med på riktigt, att alltid vara klar i huvudet på jobbet och framför allt - verkligen framför allt! - att leva utan skam. Brottas med en massa annat i livet också (förstås, det tog ju inte slut, utan mer ökade när jag började alkoholfundera på riktigt). Vem är jag, och vad vill jag, och hur ska en leva som klok gammal tant? Men det löser upp sig undan för undan. Mindre hets och mer koll på vad som är viktigt på riktigt.

Skriver inte här för att (här skrev jag om slutet på meningen flera gånger, kommer inte på hur den borde sluta) - men, ja, ni fattar. Jag läser en del, och hejjar på er alla. Det är så många kloka tankar att ta del av. Kanske är det någon där ute i cyberrymden som blir lite pepp av att höra att det gick. Eller att det går - just nu och för just mig. Är stolt och glad! Kram alla!

(och avslutar med att hälsa till @Majaela att det nog ska stå "nyktra" istället för "onyktra" i din hälsning! Men stort, stort tack!)

Hej @renova!
Jag blev riktigt glad av att läsa ditt inlägg! Så starkt jobbat att kunna gå i din riktning och känna att det går bra. Jag har en kompis som kör varannan månad nykter, det funkar bra för henne. Alla sätt osv… precis som du skriver så tar ju inte problem slut, haha. Men de går att vända och vrida på i dagsljus. Många är de problem jag gömt under en filt. så har de legat där och möglat och luktar illa i mitt liv.
Heja dig som bara den, vi ska leva riktigt bra liv som gamla coola tanter.
Önskar dig en fin första advent! Kram 🌟💕