Hej!

Ny här, men har läst mycket på forumet under några veckors tid och försöker mig nu på en egen tråd.

Jag har en historia av många års riskabelt alkoholkonsumtion och har av och till försökt minska den på egen hand, men tappat taget och misslyckats. Så hittade jag hit till alkoholhjälpen, är så tacksam för det. Har påbörjat alkoholprogrammet som finns här på sidan och tycker det är väldigt bra. Bestämde mig samtidigt för att försöka vara alkoholfri i nittio dagar – en som det verkade ofattbart lång tid för mig, men idag har jag varit nykter i 40 dagar! Sedan har jag läst mycket här på forumet och finner sådan styrka och kraft av alla ni kämpande, modiga och kloka människor som skriver och delar med er🙏!

Hoppas på en mer balanserad tillvaro, utan alkohol, och tar en dag i taget, ett ögonblick i sänder!

@Lillek Wow! Grattis till 40 nyktra dagar! 🥳🥳🥳 Och välkommen hit! Klokt beslut att vara nykter 90 dagar, det är först då man på allvar kan se fördelarna med nykterheten och kan ta ett mer balanserat beslut om framtiden. Vill jag tillbaka till det gamla livet eller inte? Jag valde ”inte” och har nyligen passerat 1,5 år som nykter. Det enda jag ångrar är att jag inte blev nykter tidigare.

Kram 🐘

@andrahalvlek, tack☀️🤗☀️! Ja, jag tänkte först att jag kanske skulle kunna få dricka mer måttligt, ville inte riktigt släppa taget, men så läste jag runt lite här på forumet, bland annat i din tråd🙏, och bestämde mig för att prova. Tillsammans med programmet och läsning här på forumet går det oväntat bra! Förstår att alkoholen mutat in en alltför stor del av livet, vill bort från det. Men det är lurigt, en dag i taget!

Hej Lillek,
Jag har oxå läst mycket i forumet de senaste veckorna och sakta men säkert blivit övertygad, stärkt och peppad av allas historier. Kan dom så kan jag, har jag tänkt. Så här är jag nu, precis som du med en egen tråd/egen ”dagbok”.
Välkommen hit & suveränt jobbat med 40 nyktra dagar - dit vill jag oxå nå!
Kram

Välkommen Lillek, det var ett stort steg, så många nyktra dagar i bakfickan, grattis!
Lurigt minst sagt är det med alkoholen. Men om du läst här mycket vet du att det går att överlista. Och om du orkat läsa ännu mer så vet du att livet blir bra, utan alkohol, väldigt mycket annat och fint dyker upp längs vägen. Läs och skriv, en dag i taget när/om det känns kämpigt! Kram 🌸

Stort tack, Se klart, för varma ord! Jag är så glad över att ha hittat hit, forumet och programmet är verkligen ett stort stöd på denna resa. Känns som om jag går med bara fötter på okänd stig... men i vänliga omgivningar!❤️

@Lillek Ser att vi gick med här ungefär samtidigt. Skillnaden är att du hade många A-fria dagar innan. Jag är oxå med i programmet, har kommit till avsnitt 2...Tack för att du skrev uppmuntrande till mig...
Kommer att följa dig lite mer nu!
🙂

Idag är det min 70:e dag som nykter. De första fem veckorna var jag otroligt trött, det har skiftat, tröttheten är nu av ett annat slag. Behöver fortfarande mycket tid för återhämtning, marginalerna är inte så stora, det känns som om det ”möbleras om” inom mig, i kropp och själ.

Tillvaron har blivit mjukare, klarare, lugnare; nyanserna fler.

Livssorgerna är kvar – svår sjukdom i familjen, anhörigas bortgång – likaså oro och press som ibland uppstår i arbetet som frilans och egenföretagare. Men prövningarna är mer hanterbara nu, i nykterheten. Försöker, mitt i allt, möta varje ny dag med tacksamhet och nyfikenhet, övar på att ta en dag i taget, ett ögonblick i sänder.

Så är jag i sluttampen av självhjälpsprogrammet. Mycket att reflektera över, får syn på mekanismer bakom beteenden och hittar strategier för att hantera svårigheter, det är ett bra stöd. Och så fortsätter jag läsa här på forumet, men skriver inte så mycket – blir lätt överväldigad av alla inlägg. Tack alla ni som delar med er av liv, tankar och erfarenheter!

Läser för övrigt delar av Marcus Heiligs bok ”Beroendetillstånd”, de kapitel som handlar om alkohol. Den är nog främst skriven för vårdgivare men den är relativt lättläst och jag finner den väldigt intressant.

Önskar er alla en fin dag.

☀️

@Lillek Grattis till alla dina dagar! Så starkt - själv har jag snart gjort min fjärde vecka... Känner så igen mig i det du skriver om livssorger, är exakt i samma situation. Det tar hårt på mig men förhoppningsvis bättre utan alkohol!!! Men känner mig så trött, så trött precis som du också skriver. Kanske det blir bättre när jag kommit lite längre i mitt nya liv utan alkohol! Jag gör också programmet, har inte kommit så långt ännu. Många frågor är bra för mig att fundera över, en del inte så relevanta...
När det gäller alla inlägg tycker jag också att det är svårt att hänga med o kommentera men läser ganska mycket. Så många som delar med sig o många som finns i bakgrunden...
Önskar dig en fin söndag 🤗

@Lillek skrev:"prövningarna är mer hanterbara nu, i nykterheten. Försöker, mitt i allt, möta varje ny dag med tacksamhet och nyfikenhet, övar på att ta en dag i taget, ett ögonblick i sänder."

Grattis till 70 nyktra dagar! 🥳🥳🥳 Jag delar din uppfattning ovan - det jobbiga består, men allt känns mer hanterbart. Man blir mer chill helt enkelt. Och den känslan blir bara starkare för varje nykter månad. Efter 1,5 år krävs det en hel del för att göra mig upprörd faktiskt.

Vad det gäller tröttheten så känner du numer att du är trött på ett helt annat sätt. Du har börjat lyssna på kroppens signaler. Det är sunt. Och gör livet mer hållbart i längden. Jag kan vissa dagar känna att min hjärna checkar ut på eftermiddagen, och då kan jag lika gärna stänga av datorn. Jag upplever också att det är viktigt med aktiv återhämtning - roliga aktiviteter som inkluderar hela kroppen och knoppen. Som att sjunga i kör eller dansa linedance 😍

Kram 🐘

Tack @majsan_nu, och grattis själv till dina 4 veckor, bra jobbat! Är så glad över att kunna avstå alkoholen som ju absolut inte hjälper när livet är skört, tvärtom. Och ja, jag känner tydligt att tröttheten är av ett annat slag nu. Som @andrahalvlek skriver beror det säkert på att man utan alkoholens verkningar blir mer lyhörd för kroppens signaler. Det är faktiskt väldigt skönt!

Tack @Andrahalvlek, det känns så bra! Du skrev ”Du har börjat lyssna på kroppens signaler” och jag tror du har helt rätt i det. Tidigare har ju kroppen ofta haft fullt upp med att hantera alkoholen, nu börjar den vakna till ett liv utan. Som att komma tillbaka till något ursprungligt.

Jag tillåter mig att vila mycket, men det där med aktiv återhämtning tror jag är väl så viktigt, jag tar med mig det. Just nu försöker jag ta mig tid till promenader i skog och mark, det gör mig gott. Annars låter körsång och dans alldeles underbart, optimalt, fint med något man gör tillsammans också!🤗

Stilla, klar, solig höstdag och jag har varit alkoholfri i 91 dagar, eller 13 veckor eller 3 månader. Glad och tacksam (och lite stolt!) över detta som jag inte riktigt vågade tro på vid starten i somras. Mår så mycket bättre än då🙏.

Jag förstår att en del av mitt drickande har haft sin grund i överväldigande oro och stress och att jag har använt alkohol som orosdämpande, som en flykt från allt som är svårt. En flykt in i distraktion. Genom åren har jag också, periodvis, levt med nedstämdhet och lindrigare depressioner, ingenting som alkoholen lindrar även om det först kan verka så.

Jag vet inte om jag någon gång, i en framtid, kommer dricka alkohol igen. Men just nu vågar jag faktiskt inte! Vill – och behöver – värna om min nykterhet! Så nu fortsätter jag utan alkohol, en dag i taget, för överskådlig tid. Det sker förändringar inombords, byggs om! Tacksam att få möjlighet att ta hand om det som försummats. Och det som varje ny dag ger. Kropp och själ läker. 🌸

@Lillek Stort Grattis till alla dina dagar! Läste lite i din tråd bakåt, vi har ju lite lika med sjukdomar o tråkigheter runt omkring o även i oss... Men fint att det a-fria fortsätter, jag har inga planer att ändra i det! Och det verkar inte som du heller har några såna planer. Jag tycker det är skönt att inte behöva förhandla med mig själv om någon enstaka vinglas hit eller dit... Som du skriver kropp och själ läker! Ha en fin dag 🤗

@Lillek Grattis till 91 dagar, 13 veckor, 3 månader nykter! 🥳🥳🥳🥳 Du ska vara jättestolt!

Jag tror att det är klokt att du fortsätter värna din nykterhet ett tag til,. Ungefär vid tre nyktra månader insåg jag att min återkommande nedstämdhet berodde på att jag drack. Jag drack inte för att jag var deprimerad, jag blev deprimerad för att jag drack. Den insikten gjorde valet plättlätt faktiskt. Alkoholen fuckar upp hjärnkemin otroligt mycket.

Kram 🐘

Tack @majsan_nu🤗, ja, jag tror vi följs åt på många fronter! Håller med dig om att det är skönt att hålla dörren stängd för förhandlande om alkoholen. Vill fortsätta hålla den dörren stängd! Jag har tidigare försökt mig på ett kontrollerat alkoholintag men det var ju alkoholen som kontrollerade mig…