Det är aldrig försent

Hej alla!
Nyinflyttad idag från "att förändra sitt drickande". Helnykter sedan 1 jan i år, och så kommer det förbli!
Har valt att behålla mitt trådnamn "Det är aldrig försent". Det står för att utveckling i och av livet aldrig tar slut, man blir aldrig "klar". Men det är aldrig försent att hitta nytt, både inom och utom sig!
Ser fram emot att lära känna er härinne, som dem ni är i denna del av forumet!

Profile picture for user Sisyfos

Grattis Sattva!
Jag tänker ändå att du faktiskt kan diskutera alkoholen med din man innan det händer något allvarligt. Lite förutsättningslöst, hur det känns, varför han väljer att dricka, mådde inte han bättre under sitt långa uppehåll. En flaska vin är 6 standardglas. Vad landar hans veckokonsumtion i? Det är sånt som kanske kan få honom att tänka till, att reflektera, att inte bara köra på av gammal vana.
Att tvinga honom att prata om det kanske ändå kan dämpa så att han håller ner konsumtionen till under riskbruk. Att han inte vill köra på aldrig får du väl respektera, men att han kör på med dubbel konsumtion mot riskbruk är kanske inte något som du tyst borde betrakta med den kunskap du fått av 8 månaders läsning härinne. Alkohol är alltför farligt. Och jag tänker att det inte bara är progressivt utan påverkar olika ju äldre vi blir.
Jag tycker att det lät som om ni kunde prata med varandra och jag tänker att varje gång någon är tvungen att reflektera över sin alkoholkonsumtion så är ett litet frö sått, men du gör det du tror blir bäst för dig, honom och er.
Lycka till!

Profile picture for user Sattva

Tack gör alla grattis!!!
Sisyfos, du har ju rätt. Jag stoppar nog huvudet i sanden. Suck. Ja jag får ta tag i det. Nu ska jag iväg fre-sön och i veckorna är jag alldeles för trött. Det får bli nästa helg...
Jo vi kan prata om allt. Grejen är ju att han nekar till konsumtionen. Även när jag vet vad jag sett. Vet inte om han förtränger. Elker att han faktiskt inte tror på risksiffrorna, jag har ju nämnt dem flera gånger. Eller så är hans beroende så starkt att han inte känner att det är mycket. Jag vet inte o blir helt matt när jag funderar i såna banor. Håller tankarna ifrån mig för att få lugn inombords. Men att tyst betrakta är ju inte rätt. Jag älskar honom väldigt mycket o vill ha honom intakt o inte förstörd.

Profile picture for user Sisyfos

Förträngning ja, jag gick med i ett forskningsprojekt i Linköping (tror jag, tror det finns fortfarande), där man genom en interaktiv app fick stöd och hjälp i att minska sin alkoholkonsumtion.
Jag drack inte särskilt mycket då, men varje vecka skulle man summera sin konsumtion. Sen gick man utlåtande om det var rött, gult eller grönt den veckan. Tror jag låg på rött/gult varje vecka trots att jag upplevde att jag drack väldigt lite då. (Den eländiga appen rödmarkerade redan vid 7 glas per vecka). Så nog är det lätt att förtränga hur mycket det är. Har periodvis skrivit upp för jag har försökt hålla ner konsumtionen i åratal och det var lätt att det ändå drar iväg. Och det är lätt att lura sig själv lite och bagatellisera.
Det räcker kanske med det du har gjort nu. Du har pratat med honom. Du har påpekat. Förklarat. Det kanske räcker så. Han kanske har det under kontroll. Det är helt klart en bromsande effekt att han inte dricker öppet och väntar tills du lagt dig. Det var ungefär så min konsumtion såg ut. Väntade tills sambon lagt sig och drack, somnade. Man hinner inte få i sig några jättemängder men det är också fullkomligt meningslöst eftersom man bara förstör sin sömn. Du kommer att märka om det eskalerar, så du kanske kan sitta still i båten nu och låta honom styra. Du vet ju att du kan köra själv om du måste ta över ratten.

Profile picture for user Sattva

@Sisyfos Tack att du delar med dig Sisyfos!❣
Jag vet varken ut eller in, men tänker att det nog är bra att jag regelbundet visar att jag bryr mig, att jag är orolig till o från. Har dock slutat leta o kolla. Känner mig smutsig av det. Vill inte vara sådan, är inte sådan. Däremot har jag lätt att oroa mig och har svårt att sluta älta en tanke innan jag fått rätsida på den. Så jag släpper detta till nästa helg, för min egen skull. 💓

Profile picture for user Se klart

Grattis Sattva- ett lite sent från mig men inte desto mindre. Jag minns så himla väl din tråd från början och det är otroligt hur mycket du har jobbat- på alla plan. Jag skriver faktiskt inget om dina bekymmer kring din man, jag tycker det känns så svårt! Jag har inte ett enda gott råd. Det som slår mig är att dina känslor för honom känns så genuina, riktiga och viktiga så jag tänker att med en sån grund så kommer ni att komma vidare. För precis som det är nu, i någon sorts limbo- där går det inte riktigt att stanna kvar. Men tiden har sin egen process vet vi ju och allt går liksom inte att forcera. Varm kram.

Profile picture for user Sattva

Tack Varafrisk och Se klart! Ja ett limbo är ju inte ett limbo i all evighet. Allt förändras. Förbannar ibland att jag hittade gömman, men tänker att det var en mening med det. På något sätt får jag ju fejsa mitt eget tidigare beroende, nu som anhörig. Förstår barnens frustration och undran över det självklara, "det är väl bara att låta bli?" För är det ett tvång/ beroende tror man ju att hela livet står o faller med att man får sitt vin eller inte...

Nåja, är påväg till en yogagrej fre-sön. Underbart!!! Ska njuta!!!

Profile picture for user Torn

@Sattva Det är ju såklart trist att din man uppenbarligen är ganska starkt beroende av alkoholen. Men vi vet ju hur det fungerar, man måste ju själv må så dåligt att man vill sluta. Det snackas jämt om en massa orsaker till att någon dricker. Det stämmer väldigt dåligt tycker jag. Jag älskade min fru och mina barn, trivdes på mitt jobb, hade inga krämpor. Jag hade ingen anledning till att dricka. Det var alkoholen som gjorde att jag bara mådde sämre och sämre. Alkoholens beroendeframkallande egenskaper och dess negativa påverkan både fysiskt och psykiskt. När man väl inser detta, då kan man sluta dricka, då vill man inte dricka.

Jag ser det som att så länge någon ser något som helst positivt med alkohol, så är hen beroende av den. Och det är det ju väldigt många som är.😅 Min fru tex, som tog ett glas vin i går kväll för att hon hade haft en stressig dag på jobbet. I förlängningen ökar bara stressen av alkohol, även i små mängder. Sedan är det ju som tur är långt i från alla som blir så kraftigt beroende. Men vem som helst kan bli det. Och tex du, jag och din man hade otur helt enkelt.

Människan behöver ingen alkohol för att må bra och njuta av livet, men så länge majoriteten tror det, så finns alkoholen kvar som ett dryckesalternativ.
Jag är överlycklig för att jag inte ser alkohol som något positivt överhuvudtaget.😍 att inte vilja dricka ett gift, det borde ju vara självklart!

Sorry för att jag skrev om detta i din tråd, men orden bara kom. 😂 Ha en bra helg, och njut av intresset du brinner för!

Kram

Profile picture for user Sattva

@Torn Tack Torn för ditt kloka inlägg! Jag är helt med dig med det du skriver! Ett sånt där meddelande jag önskar det fanns en "dela"-funktion till!
Kram!🥰

Profile picture for user Sattva

Är på min yogagrej o det är då himla skönt. Tre dagar helt till att ta hand om sig själv.
Jag fick svar på min håranalys i veckan. Den mäter värden 3 mån bakåt i tiden, så ett tidigare drickande visar sig ju inte. Kanske däremot vad flera års för mycket drickande kan göra? Jag har nämligen näringsbrist. Jag, som äter nyttigt 90% o alltid har gjort.
Terapeuten sa att är man så låg på alla mineraler, och äter bra näring, beror det troligtvis på att kroppen inte tar upp näringen. Detta kan också förklara att jag kan bli så himla trött framåt dagen. Cellerna kan inte producera tillräckligt med energi. Steg 1 är att utesluta gluten eftersom gluten kan göra att tarmen inte tar upp näring, läckande tarm kallas det tydligen. Så ska jag äta vissa tillskott som ska hjälpa kroppen att bygga på sina mineralförråd. Jag är glad att jag gjorde detta, och att jag gjorde det när jag vet att alkohol inte är en direkt del i bilden. Det är så lätt att hänföra allt till alkoholen annars.

Profile picture for user Sisyfos

Spännande! Jag är ju i grunden skeptisk till vissa såna här analyser. Särskilt när de landar i att man ska äta tillskott (sålda av de som utför analyserna). Samtidigt väldigt nyfiken eftersom jag tror att näringsbristerna är rätt viktiga och vanliga. Ska bli spännande att se om du mår bättre. Man är liksom inte sämre än att man kan ändra sig och ompröva såna förutfattade meningar.
Skönt med yogahelg!

Profile picture for user Sattva

@Sisyfos Förstår hur du tänker! Jag tror på denna analysen. Vi är flera från yogan som gjort den och vi har alla fåttt olika resultat. Däremot vill ju företaget sälja sina produkter. Där är "vår" terapeut väldigt duktig o kunnig, byter till andra märken av tillskott där de dyrare inte är befogat enl hennes bedömning. Ja det ska bli spännande att se om energin ökar de närmsta månaderna!

Profile picture for user Sattva

Vaknade inatt igen då maken lade sig. Tydlig alkohollukt. Jag går hemifrån innan någon är vaken hemma, så skickade sms senare att jag är orolig etc. Han svarade att han hade haft en skitdag o "bara" tagit två glas vin. Ej orkat prata med mig om det igår, men berättade i sms om något som hade hänt under dagen. Vad som slog mig var att jag har glömt det där med hin som "tröst" för en jobbig dag. Min intuitivt första känsla när jag läste att han tagit vin pga jobbig dag var "varför då??". Känns så skönt nu i efterhand att det inte var en känsla av förståelse, utan snarare bara ett stort frågetecken kring kopplingen vin och dålig dag...Blev ett litet bevis på att det verkligen skett omkopplingar i hjärnan.

Profile picture for user Torn

@Sattva skrev:"varför då??" Härligt, det händer verkligen stora saker på ditt hjärnkontor nu!😍 Jag kommer ihåg den befriande känslan! Där tror jag det är avgörande med att du inte har haft något återfall fram till nu. Sker det ett återfall där man upplevde att alkoholen gav en något positivt. Tex att det var lättare att somna, så tar det nog längre tid att känna som du gör nu. Det är därför jag anser att det är alldeles för tidigt för någon att försöka sig på ” måttligt” drickande efter bara tex 5-6 månaders nykterhet. Då har inte den känslan av ”varför” riktigt hunnit infinna sig. Obs, det är vad jag tror, efter att ha följt många reser här på forumet, och har sett hur olika personer utvecklas. Sker det däremot ett återfall där känslan var blä!🤢 direkt, så tycks det inte spela någon roll.

Något som du antagligen kommer märka av det närmaste året är att du kommer se att även personer som som dricker ” normalt” tycks må sämre än vad du själv gör. Det är lite svårt att inte tycka synd om dem.😅Utmaningen är att acceptera detta, men det är faktiskt en väldigt tillfredsställande utmaning.

Kram

Profile picture for user Sisyfos

@Sattva skrev:"Vad som slog mig var att jag har glömt det där med vin som "tröst" för en jobbig dag. Min intuitivt första känsla när jag läste att han tagit vin pga jobbig dag var "varför då??". "
Jag tror att det här är jätteviktigt. Medicineringen med alkohol är så inlärd och så socialt accepterad. Har tänkt på det mycket i några serier som jag sett på på sista tiden. I en av dem hinkade de stora mängder vin varje dag. Mådde bra dagen efter. I den andra vin varje dag. I en serie från SVT drack 18-åringarna vin på samma sätt - för att hantera jobbiga situationer. Hur sjutton de fått tag på vin framgick inte. Tycker SVT skulle fundera över sin roll litegrann. Den enda gången alkohol faktiskt skulle kunna vara till nytta är nog om man fått en riktig chock.
Ibland känner jag den där längtan efter att varva ner nu också för det är jobbigt på jobbet då och då, men jag har fattat att alkohol inte hjälper alls i de där lägena och jag tror egentligen inte att den gör det för någon som dricker regelbundet. Kan du inte fråga lite om han tycker att det hjälper? Jag känner mig lite lurad nuförtiden när jag faktiskt har fattat att det får rakt motsatt effekt.

Profile picture for user Sattva

GÄSP, hämtade dottern o kompisar på en fest inatt. Blivit så känslig för alkohollukt, känner minsta lilla. De stank sprit i min mening, men betedde sig inte fulla. Jag vet ju att de har alkohol på sina fester,vjag rår inte på det. Hellre det än att, som dottern berättat om flera av hennes kompisar, de lovat sina föräldrar att inte dricka mot att de får körkortet betalt. Och sedan dricker de ändå, och ljuger om drt hemma. Jag är glad att dottern är ärlig mot mig istället.

@Sisyfos Håller med, det är jättemycket alkohol på TV! Och aldrig några baksidor. Tänkte verkligen igår påväg hem från jobbet på det där med alkohol som signal till avslappning. Varit enormt trött tor o fre. Förr hade jag tagit första glaset direkt efter jag kommit hem fre em. Kanske slumrat till. Ha ha, det gjorde jag ändå, slumrade till alltså. Nej, suget är helt borta. Lockar inte det minsta med vin. Sprit o öl drsck jag ändå inte. Så TACKSAM, jag är fri!!
Har inte pratat mer med maken om hans konsumtion. Denna helgen är inte riktigt läge heller, han är iväg stora delar av dagarna. Känns så känsligt dessutom. Han sa nu i vdckan att det är max 2 flaskor vin per vecka. Jag måste ju tro honom, vill tro honom.
Får försöka kicka igång dagen...

Profile picture for user Sisyfos

Det är inte lätt det där med alkohol och tonåringar. Det är klart de är nyfikna särskilt med en vuxenvärld som använder alkohol i alla sammanhang som ska vara festliga, för avslappning och för att fira stora händelser.
Som Doktor Phil säger, när ljuger en tonåring - när de öppnar munnen. Den typen av ”belöningar” som du ger exempel på är så vanliga och troligtvis så extremt svåra att hålla för tonåringarna. Körkortet är så långt fram i tiden och grupptrycket är stort. De blir dessutom tvungna att ljuga vilket skapar otrygghet. Min dotter umgicks ett tag med ett par kompisar som drack i de mest ologiska sammanhang tyckte jag. Dricka på fest är väl en sak men det är inte helt ovanligt att dricker och går i skolan. Dricker på utflykter. Min dotter drack efter att de varit iväg och åkt skidor. I bilen på väg hem. Jag trodde ju inte att hon drack på den tiden men märkte att hon var lite konstig när hon kom hem. Men det fanns inte i min föreställningsvärld att de drack vid såna tillfällen. Det är alkisvarning så det står härliga till tycker jag. Alltså inte att just de är alkisar, men när man dricker utan att det är fest så har man tagit det en nivå närmare en avgrund.
Jag har pratat med mina tonåringar om det här. Alkoholens effekter och att de måste tänka efter. Att det inte är så kul att vara full. Att man faktiskt har roligare när man umgås med nyktra kompisar och gör roliga saker, fiskar t.ex. (Torn). Det där drickandet i skolan hade jag ingen aning om existerade, men det är inte helt ovanlig har jag fått höra av kompisar sen. Alltså då har de redan rivit en barriär tänker jag.
Oj Satttva, nu blev det en lång utläggning i din tråd här, men jag tror att det är bra att vi kan prata om det med våra barn.Hade ett fint samtal med min systerson i somras. Han glorifierar alkohol, men det hade dykt upp en händelse som gjorde att jag och hans pappa kunde prata lite om baksidorna som vi hade sett under vår uppväxt. Tror att vi lyckades så nåt litet frö då.

Profile picture for user Sattva

@Sisyfos Kloka tankar Sisyfos!! Tycker det är lite läskigt att ungdomar överlag dricker. Deras hjärnor är ju inte ens färdiga. Pratst m dottern om detta, men hon tar inte riktigt till sig...

Profile picture for user Se klart

Tack för ditt tidigare inlägg om FRIHETEN @sattva. Det är verkligen något att både känna glädje och förundran över. Att avsaknaden av något (alkoholen då) kan ge en sån stark känsla av att istället få något. Friheten är enorm, jag håller med. Och friheten att slippa skam. Molander skuldkänslor. Ja det är svårt att beskriva för den som sluppit uppleva det vi har gjort. Kram 🤗

Profile picture for user Sattva

@Se klart Just den där friheten från skamnär så ofantligt skön! Tänker på det ofta när jag cyklar till jobbet, hur jag förr kände just skam. Försökte andas djupt för att bädra ur kroppen o inte lukta. Skammen över att må piss. Cykelvägen är densamma men jag har inget att dölja, att älta, att planera hur livrt ska bli "sen". Livet är verkligen här o nu!

Profile picture for user Torn

@Sattva Den stora friheten är värd otroligt mycket!😍 Jag funderar i bland på hur det hade blivit om jag hade fått för mig att försöka dricka kontrollerat efter säg 6 månaders nykterhet. Vem vet, jag kanske hade klarat det bra i ett antal år. ( troligtvis inte) Men då hade jag aldrig fått uppleva den stora friheten och det stora lugnet jag känner nu. I stället hade jag haft en ständig oro över att jag skulle råka dricka för mycket, för ofta eller ta till alkohol som smärtlindring eller sömnmedel. Eller hemska tanke, börja gömma alkohol pga skammen. Jag hade inte varit fri för fem öre!

Den största vinsten som nykterheten har givit mig hade blivit för mig oupptäckt .😬 Som tur är så risken för att jag skulle ta det första glaset numera extremt liten, eftersom jag inte ser alkohol som något positivt överhuvudtaget.

Kram

Profile picture for user Andrahalvlek

@Torn Usch de tankarna är så vidriga. Minns dem väldigt väl från tidigare perioder av ”kontrollerat” drickande. Ska jag dricka? Eller inte? Hur mycket? När? Hit och dit - ett evigt förhandlande. Så energikrävande 🤮

Och känslan av skam minns jag också väldigt väl. Luktar jag? Syns det att jag skakar lite på handen? Ser min ögon rödsprängda ut? Skammen var så konstant att jag hela tiden krävde av mig själv att jag skulle prestera topnotch. För att kompensera.

I kön på bolaget hamnade jag nästan alltid bakom någon som stank bakfylla. Så illa kan jag väl inte lukta? SÅ långt kan det väl inte ha gått? Den totala förnedringen - stå där i kön och köpa en tetra billigt vin medan stanken av bakfylla nästan går att ta på.

Nu struntar jag fullständigt i vad jag luktar, alkohol luktar jag INTE i alla fall. Eller rök. Det var en tidigare skamfaktor, jag rökte i smyg i flera år för min familj. Vem tror jag att jag lurade? Suck.

Kram 🐘

Profile picture for user Se klart

@sattva var lustigt att du skriver om din cykeltur, jag hade min dagliga promenad till jobbet som ofta var så plågsam. Jag försökte tänka ut när jag varit helt vit senast, jag tänkte på sjukdomar som jag troligen redan hade och hur jag skulle kunna berätta för barnen att jag hade levercancer (kan nästan inte skriva det här, så jobbigt att tänka på)
Just den där dagliga promenaden, som ändå lyckades kantra då jag var påväg samma väg hem ett antal timmar senare med siktet inställt på ett glas. Jag kände mig ofta oerhört stressad- att jag var ”tvungen” att dricka. I efterhand kan jag nästan stressade upp mig själv för att få lov att ta det där glaset.
Nu är vi på andra platser. Frihet är verkligen rätt ord. @torn jag funderar nästan aldrig på hur det hade blivit om jag fortsatt. Jag är inte nån som tror på ödet men jag är så himla övertygad om nu- att inget annat val fanns. Men det gjorde det ju såklart. Ganska länge. Det var riktigt bra peppat av oss att fortsätta. Mycket egen vilja måste till men stundtals höll jag mig nog nykter för jag ville rapportera att jag klarat en dag till.
Heja oss och alla som kämpar!

Profile picture for user Se klart

Och @andrahalvlek jag har också hållit på så mkt med ”men jag ser ju inte SÅ risig ut” Också rädd för lukten. Det händer att min känsliga näsa numera känner baksmälla på 500 meters håll. Stackars dig brukar jag tänka om den där personen. Så deppigt att vara fixad och fin och stinka gammal fylla.
Så skevt att det gör ont. Kram 🤗

Profile picture for user Sisyfos

@Sattva skrev:"Cykelvägen är densamma men jag har inget att dölja, att älta, att planera hur livrt ska bli "sen". Livet är verkligen här o nu!"
Det är väl det som är så skönt tycker jag. Ingen alkoholplanering, ingen ångest över att jag drack och ”ikväll ska jag inte dricka”, som under dagen byttes till.., vore det inte trevligt ikväll. Sen skulle det ena och andra utföras men med alkohol i systemet orkade man ingenting.

Profile picture for user Sommar85

Stor igenkänning på de ni alla skriver. Fy för skammen och ångesten för sjukdom. Ibland när jag tittar på foton på barnen och aktiviteter vi gjort kan jag känna känslan jag hade, bakfull på sonens fotboll, bakfull på deras födelsedagskalas. Blir ledsen men blickar framåt.

Profile picture for user Sattva

Men just det, hade glömt den där paniken blandtat med uppgivenhet efter att ha tittat sig själv i spegeln på morgonen. Trötta blanka ögon, plufsigt ansikte. Går ju inte att dölja nåt vidare...
Ha ha, nu tidig yogapraktik. Yogakompisen som säger "din inandning är lite grund, är du trött idag?". Ja lite trött är jag allt, men om det enda som syns utåt är lite grund inandning är jag fullständigt nöjd med det😃

Profile picture for user Anonym26613

260 dagar ❤
Frihet för mig är att jag har glömt tänka på alkohol som lösning. Delvis för att 90% av mina problem försvann med alkoholen, dels för att jag fått in andra lösningar.
Grattis till din frihet 💚🌸💚🌸💚

Profile picture for user Sattva

Herregud så trött jag är! Utan att det eg hänt något särskilt. Eller jo, mycket förberedelse för kommande yogajobb, varav det ena är nu fre-sön. Inte så mycket extra mental trötthet, utan en enorm sömnighet. Tyngd i kroppen, jobbigt med precis allt. Ändå sover jag hyfsat.
Flexade ut tidigt från jobbet o hsr bara vilat hela em. Gjort en yoga nidra/djupavslappning. Ingen fysisk yoga idag. Hoppas det laddar batteriet. Ska isäng tidigt.
Läste i Addes tråd att månad 9 statistiskt sett har höga återfallsrisker. Eftersom stress o trötthet är några av mina triggers vad det bra för mig att läsa. Jag är 9 mån nykter 1 okt, och har inga planer på att använda alkohol som stressrelease. Då får det isf bli extra mycket smågodis...Nykterheten är ofantligt värdefull för mig, på alla plan. Den kommer först.
Läser nykomlingars trådar och påminns om det där radiostyrda beteendet, att köpa hem alkohol fast jag ju inte skulle. Bakiskänslan dagen efter, suck o stön. Så mycket energi på så onödiga tankar, vilket slöseri med sina resurser.

Profile picture for user Sattva

Mår bättre idag. Lite piggare, inte så tung. Att må bra är verkligen inget man fixar på en dag, och kanske man inte känner de verkliga effekterna förrän efter många, många månaders systematiskt arbete ned att sätta sin hälsa först. Funderar på allvar nu att gå ner ytterligare i tjänst. Funkar det inte ekonomiskt får jag väl gå upp igen.
Har även slutat kolla på andra jobb. Har eg ingen tanke på att byta jobb, det är bara ett flyktbeteende. Att distrahera sig lite när det känns motigt. När svaret ju är att gräva där jag står. Det är ett bra jobb, bra kollegor, ingen pendling. Motståndet är så mycket mindre idsg, när jag inte är lika trött. Blir inte heller så ur balans av oförutsedda saker, som jag kan bli en tröttare dag.

Profile picture for user Andrahalvlek

@Sattva Att göra nya saker, som ett nytt yogaprogram, kräver en helt annan mental kapacitet. Inget går med automatik. Allt kräver koncentration och problemlösning. Din kropp reagerar med att bli sömnig. ”Lägg dig ner människa!” Vi får ha tålamod med våra kroppar och hjärnor, och lyssna på vad de signalerar.

Kram 🐘

Profile picture for user Se klart

@sattva jag hade en liknande start på veckan, så trött - och så detta som vi kämpar med- tålamod. Och att sätta hälsan främst, sinnesro tycker jag är ett bra ord (som inte för mig hör ihop med AA). Jag tror att de invanda reaktionerna- dämpa, höja, förstärka, mildra. Med alkohol. Det kräver lång tid att hitta andra sätt att hantera känslor, inte minst tröttheten då.
Kag kämpar med det, men jag blir inte längre ARG på mig själv, som tidigare var min go-to känsla när jag inte orkade.
Framåt, ett steg i taget. Kram 🥰

Profile picture for user Sisyfos

@Se klart skrev:"Det kräver lång tid att hitta andra sätt att hantera känslor, inte minst tröttheten då."
Och det är väl precis så. Nu känner du att du är trött. Häller inte i dig alkohol och piggnar till, orkar lite mer.
Alltså ditt jobb lät ju underbart, bra kollegor, nära. Jag har faktiskt även tidigare varit lite skeptisk till förändringar, eller inte det men till människor som hela tiden går vidare till nästa projekt. För mig känns det som om det går i perioder. Jag vill utmanas, men också hushålla på krafterna, vara duktig på det jag gör. Automatisera. Och när det sen blir tråkigt är det dags för mig att gå vidare.
Tror att man behöver landa, känna . Särskilt nu då när vi som är härinne faktiskt har jobbat jättemycket med personlig utveckling. Det kräver också energi. Lära om, upptäcka. Det räcker kanske så för ett tag.

Profile picture for user Sisyfos

Vill bara flika in att jag läste ditt inlägg i AHs tråd om kroppsliga effekter av hemarbete. Mycket intressant. Känns som om vi har en egen hälsocoach här på forumet. Vill bara säga att jag verkligen uppskattar dina kunniga inlägg.

Profile picture for user Sattva

Yogalärarjobb hela helgen fre- lör, fulla dagar. Tar enormt med energi o fokus, men ger väldigt mycket tillbaka. Jag o den andra läraren jag har denna helgen med pratar nu kring former att på sikt kunna försörja sig mer på detta. Vore drömmen verkligen!

En sak jag lade märke till var att mitt inre fokus har skiftat. I många såna här lite längre yogasammanhang sätter man en intention tyst för sig själv i en inledningsceremoni (eller vad jag ska kalla det). Det som intuitivt kommer upp i en liksom. Så många gånger förr då dessa intentioner har varit kopplade till kampen mot alkoholen. Det har varit allt möjligt; "bli fri", "bli sann", "bli frisk", "bli den jag är". Men alltid kopplat till en desperation kring att bli nykter. Denna gången blev ordet "Kunskap". Det kändes så befriande. Fokus på att gå vidare, gå utanför att bara vilja förändra nåt som inte är bra. Svårt att förklara. Det bara kändes som att ta ett steg framåt.

Profile picture for user Sattva

Bara jättesnabbt om vad jag drömde inatt🤣
Jag hade druckit en halv box(!) och skulle gömma den. Var inte nöjd med gömställetno flyttade den. Stresskänslor. Maken hittade den, och i drömmen såg jag som i slowmotion hur han lyfte på kudden jag hade gömt den under o jag kände bara lättnad.
Knepig dröm!! Hjärnan jobbar väl med nykterheten. I min verklighet har jag inga tankar på att dricka, inget sug alls sedan länge. Men nåt processar hjärnan. Hantering av den hektiska period jag har just nu kanske?

Profile picture for user Torn

@Sattva Jag tycker det är häftigt med drömmar. Vilka knäppa saker som det undermedvetna kan hitta på.😅 Din dröm nu i natt har väl troligtvis att göra med din mans gömmande av vin nu senast. Hoppas det går ” bra” på den fronten nu förresten.❤️ Min första nyktra månad drömde jag om alkohol i princip varje natt. Det var som en tv serie med en massa olika avsnitt, där alkohol ingick överallt. De mest märkliga personerna var inblandade, folk jag inte har träffat sedan min barndom tex. Skithäftigt.😂 Det coola var att i det sista ” avsnittet” så tackade jag stolt nej till en stor iskall öl som en kompis erbjöd mig.

Sedan har jag haft någon enstaka dröm om alkohol då och då. Fast nu var det nog 1 år sedan eller så när jag tänker efter. 🧐

Blir det någon mer båttur i år eller har ni tagit upp båten ur sjön förresten?

Kram 🤗

Profile picture for user Sattva

@Torn Ha ha, ja drömmar är kul!
Båten är kvar i sjön mrn dynorna är på hinden. Tar upp den nästq vecka😢Så snabbt säsongen gått...Har ni kvar er/a båtar i sjön?
Maken har lovat att bara dricka vin fre o lör sedan vårt senaste snack, hittills har han hållit det😃
Kram!

Profile picture for user Torn

@Sattva Det låter bra maken!👍 Min båt har jag ju på trailer, så den är bara i sjön när jag använder den. Den står alltid redo att användas året runt med kort varsel! Så länge det inte är is på vattnet vill säga.😅 En gång var det ca 3 cm tjock kärnis på hela sjön jag skulle ut på. Då fick jag använda båten som isbrytare, och det gick bra, fast det var på gränsen.😅

Kram

Profile picture for user Sattva

9 mån nykter idag!! Jag är stolt, glad, tacksam🙏💫💪
Hade utv samtal m min chef igårno det blev så tydligt hur min hjärna har förändrats med nykterheten. Samtalet förra hösten handlade mycket om att jag tvivlade på min kompetens, gnäll om ditten o datten. Stackars chef. Och mig, att må så dåligt. Nu tittar jag framåt, har förslag så att min tjänst drar åt ett håll som blir mer avgränsat/ mindre spretigt. Fokus på lösningarbo utveckling. Känns så skönt. Ansvarstagande. Jag är vid rodret på den här skutan nu, inte alkoholen.

Profile picture for user Charlie70

Grattis Sattva! Nu och framöver kommer det alltid vara du som sitter vid rodret. Härligt att höra din jämförelse från förra året. Tänk så fint det kan bli när vi skippar alkoholen.

Kram!

Profile picture for user Andrahalvlek

@Sattva Wow! Det händer verkligen viktiga saker i nykterhetens spår. Jag känner likadant. Jag har idag en helt annan energi, driv och mental kapacitet att ta itu med utmaningar. Heja oss!

Kram 🐘

Profile picture for user Sisyfos

@Sattva skrev:"Jag är vid rodret på den här skutan nu, inte alkoholen"
Det är väl det absolut skönaste med alkoholfrihet, när hjärnan fungerar som den ska. Igår var min alldeles för trött när jag skulle hjälpa sonen med matte. Kunde liksom inte tänka och fokusera. Tänk att man har druckit sig till samma effekt med flit. Suck!
Å vad roligt att samtalet med chefen gick bra!

Profile picture for user Sisyfos

@Sattva skrev:"Jag är vid rodret på den här skutan nu, inte alkoholen"
Det är väl det absolut skönaste med alkoholfrihet, när hjärnan fungerar som den ska. Igår var min alldeles för trött när jag skulle hjälpa sonen med matte. Kunde liksom inte tänka och fokusera. Tänk att man har druckit sig till samma effekt med flit. Suck!
Å vad roligt att samtalet med chefen gick bra!

Profile picture for user Torn

@Sattva Stort grattis till 9 månader!😍 Inte nog med att man trivs bättre på jobbet numera. Det visar sig i lönekuvertet också. Chefer är smartare än vad man tror.😂

Kram

Profile picture for user Sländan

Grattis @Sattva! Till 9 månader 🥳 visst är det härligt när man riktigt känner hur hjärnan fungerar bättre.
Det känns som om min hjärna har fått en helrenovering, jag är med på ett helt annat sätt idag. Jag tycker att det mesta är kul på jobbet och jag brinner för att det ska gå framåt och utvecklas. Även mitt korttidsminne/närminne märker jag skillnad på, att tex hålla kvar siffror i huvudet innan jag skriver in dom.
Kram 💕 sländan

Profile picture for user Sattva

Tack alla för grattis!
Påväg idag igen till yogajobb. Alla uppdrag har blivit komprimerade till en kort tid, jag är liksom aldrig ledig, men så får det vara just nu.
Vår gammelhund, 13 år, har sina sista dagar nu😪. Vi var hos veterinären igår för en bedömning, eftersom han blivit halt sedan en vecka. Han har tacklat av länge och gått allt sämre. Svårt att resa sig. Det är en större ras, så det är ju dags, han har haft ett långt o fint liv, men så jobbigt. Veterinären gav oss en vecka, men sedan måste han få somna in. Leder o rygg är helt slut och han har ont. Superjobbigt😢

Profile picture for user Andrahalvlek

@Sattva Åh så sorgligt 😢 Det är nu drygt tre år sedan som jag fick låta avliva min älskade pudelpojke pga tumör i munnen, som jag upptäckte på onsdagen och sen avlivades han på fredagen. Chockartat minst sagt. Han blev 11 år och vi hade ”bara” levt ihop i 4 år (han var en omplacering). Sorgen var massiv, jag tror aldrig jag har upplevt en starkare sorg faktiskt. Hittills i mitt liv, i alla fall inte på det sättet.

Att då ta farväl av en livskamrat sen 13 år måste vara överjävligt. Men man gör det av kärlek ❤️ Veterinären sa att min hund kunde få smärtstillande, hon kunde remittera oss till djursjukhus, de kunde prova att operera. Men jag sa ”Nej, han ska inte lida en minut till”. Vi kom dit för undersökning en fredag kl 8.30, han sövdes för att undersökas, och sen avlivades han 11.30, utan att ens ha väckts upp.

Jag bad veterinären att vänta tills min äldsta dotter var på plats - jag fixade det inte ensam. Dottern körde oss sen till huset och jag satt med honom i famnen i baksätet. Satt länge på verandan med honom i famnen innan barnens pappa hade grävt en riktigt djup grop i skogsbrynet. Jag grät och grät och grät - att det fanns så många tårar. Jag gråter nu när jag återberättar minnet tre år senare. Tomheten hemma i lägenheten efteråt var brutal. Ingen hund som översvallande hälsade mig välkommen längre. Ensamheten. Tomheten. Brutal.

Jag har ett starkt och jättefint minne från vår allra sista stund ihop. Jag ställde upp honom på undersökningsbordet. Normalt var han stissig i den situationen, nu var han kolugn. Jag behövde bara hålla med ett finger i hans halsband. Veterinären undersökte honom. Hela tiden stod han och hade ögonkontakt med mig, Han stirrade mig verkligen in i ögonen.

Jag trodde ju att han skulle få hjälp, så det var den känslan jag förmedlade till honom. ”Allt är lugnt, nu ska du få hjälp.” Och det fick han ju på ett sätt. Det var till och med så veterinären sa ”Det märks verkligen att han litar på dig”. Hela situationen var så laddad att den gick att ta på. Det var hans sätt att säga farväl ❤️ Men det förstod jag först efteråt.

Och jag lider med dig som i närtid ska gå igenom något liknande. Men det är så värt det. Jag skulle gå igenom den sorgen igen hundra gånger om, för varje dag vi två fick ihop var en gåva. Äldskade pudelpojken var min match in heaven ❤️

Förlåt att jag tog plats i din tråd med det här minnet, som bara vällde upp. Egentligen ville jag bara säga två saker: 1) När man tar beslut om avlivning så gör man det av kärlek, 2) hur jobbigt det än är efteråt så är det värt det tusen gånger om - att få delat en del av livet ihop ❤️

Kram 🐘

Profile picture for user Sattva

Sicken slö och återhämtande söndag jag har/ haft! Yogade imorse som vanligt, kom hem o efter frukost somnade jag om i typ 2h. Skjuter på alla "måsten" tills imorgon, då jag har ledig dag. Vädret har verkligen gynnat en slöardag; regn o blåst hela dagen.
Vi gosar med gammelhunden mer än nånsin...

Profile picture for user Se klart

Ja idag säger vädret ligg still, var hemma. Det blåser här på eftermiddag/kväll som om taket skulle flyga av. Krama er fina vovve allt ni kan och orkar. Tänker på dig! 🙏🏻

Profile picture for user Torn

@Sattva Jag ser gärna att du går med i vår Messengergrupp om du vill.🥰 Du skulle passa in bra där. Känn dig inte tvingad på något sätt, men du är varmt välkommen. Vi får lösa kontaktuppgifterna på något sätt bara, det borde gå genom att kontakta Admin.

Kram

Profile picture for user Torn

@Sattva Härligt, då kontaktar jag Admin.😍
@Se klart, Självklart är du också välkommen! 🤗 Jag tycker det är bra med en sådan grupp för oss som liksom har lagt alkoholen bakom sig och släppt skammen för gott. Man kan verkligen skriva om vad man vill, skicka bilder, och lära känna varandra lite mer på ” riktigt” på det sättet. Det är ju jättehäftigt att ha fått nya kompisar här! Att bara lämna forumet och ha noll kontakt med tex dig, hade varit skittrist och icke utvecklande för mitt framtida liv. Lämna en mailadress till admin och skriv att det är ok att jag eller Andrahalvlek får den. Om du vill alltså, jag har full respekt för om du avstår. Fast det hade varit otroligt kul om du är på! 🥰

Kram

Profile picture for user Magnus

Angående byte av uppgifter för att ha kontakt på messenger eller motsvarande. Hej @Torn och @Sattva! Det finns ett antal skäl till att Alkoholhjälpen inte har grupper i andra sociala medier, eller tillåter att sådana delas här. Dels så handlar det om säkerhet, dels om integritet. Eftersom vi inte finns eller kan finna närvarande på dessa ställen, så finns det ingen som kan agera om något blir fel. När en inte längre är anonym så finns risken att information om dig eller dina problem hamnar hos någon du inte vill eller används på ett dåligt sätt. De flesta stora leverantörer tar sig även rätten att indexera det ni skriver och använda det för riktad reklam, t ex alkoholreklam för de som skriver om alkohol.

Samtidigt är ni vuxna individer som har rätt att ta egna beslut kring med vem och var ni vill kommunicera. Vi tycker så klart att det är trevligt att ni vill fortsätta stödja varandra. När det gäller personer som varit på forumet en tid, så känns det rimligt att vi inte hindrar att ni har kontakt i andra sammanhang.

De e-post adresser som finns i systemet kan vi dock inte se hur som helst och vi kommer inte heller dela dem. Så om ni fortfarande vill byta uppgifter så behöver ni båda skriva ett meddelande till oss med den adress ni vill dela. En del som har gjort detta tidigare år har skapat en anonym e-post för detta syfte, för att bibehålla viss anonymitet. När vi fått från båda så delar vi dem med den ni vill byta med. Efter några dagar kommer e-posten att raderas, för att inte lagra personuppgifter i onödan.

Profile picture for user Se klart

Hej!
Jag vill gärna vara med, jag skickar en tillfällig mailadress till Magnus/Admin.
Jag ska fundera på hur det blir bäst! Jag hänger kvar här också, en del av mitt lilla system i världen. 🧙 Jag är nog inte helt fri som fågeln än! Kram 🥰

Profile picture for user Sattva

@Se klart Ja vad kul Se klart!!
Jag hänger kvar här också, men ser fram emot att lära känna er på ett annat sätt!
@Torn Ha ha, ja jag fattade inte att det låg nere, jag trodde jag inte fick till det pga min otekniskhet🤣😇😇

Profile picture for user Andrahalvlek

@Se klart Haha 😂 Det ser vi fram emot! Själv delar jag bilder på allt möjligt, typ varje dag. Tio bilder från varje naturreservat, minst.

Jag är väldigt aktiv på fejjan. Också. Har en stor och brokig vänkrets där. Min äldsta dotter sa senast igår så här: ”Konstigt nog är du mest aktiv när du är ensam - det är precis som du har behov att prata med någon.” Spot on!

Från helgens mys med döttrarna har jag inte publicerat en enda bild, då är det fullt fokus på dem som gäller. Jo, jag delar en del bilder på dem också. Det sa dottern också: ”De enda inlägg jag har på min FB är sådant som du har taggat mig i.” FB är ett typiskt medelåldersforum. Nice 😍

Kram 🐘

Profile picture for user Torn

@Se klart Vad märkligt, jag funderade alldeles nyss på hur kul det ska bli att få se bilder på dina blommor!😍 Och det första jag läser när kikade in här är att du skrev om det.😲

Kram

Profile picture for user Andrahalvlek

TT: ”Facebook hade vid 20.15 ännu inte uttalat sig om vad som orsakar problemen eller när deras sajter och appar kommer att fungera igen. Användare som besöker Facebooks sajt möts av ett felmeddelande att webbplatsen inte går att nå. Felmeddelandet indikerar att webbläsaren inte omdirigeras till sitt mål.
Med den information vi har i nuläget bedömer mitt team att det handlar om ett tekniskt fel, snarare än en cyberattack, säger säkerhetsexperten Marcus Murray, grundare av cybersäkerhetsföretaget Truesec, till TT. Plattformen Facebook har omkring 2,9 miljarder användare.”

Profile picture for user Sattva

Har en lite jobbig vecka. Vi ska till veterinären igen imorgon, vår fine gammelhund ska somna in. Känns så märkligt. Han är ju så levande. Hör honom snarka i sin korg nu. Men jag litar på veterinären bedömning. Och han är ju gammal.❤❤❤

Profile picture for user Sattva

Snart ett dygn sedan jår fina hund fick somna in. De hade gjort det jättefint. Allt gick lugnt o stilla till. Men det är så tomt...😢

Åker iväg i helgen, ska bli skönt komma ifrån hemmet lite. Maken, jag o den andra fina hunden vi har ska nu bara umgås med varandra. Det har varit mycket bokat för mig länge nu på helgerna, och nästa helg är det yoga igen hela helgen.

Profile picture for user Sattva

Det här är en sån där dag att bara ta sig igenom. Så enormt trött, det värker både i huvudet o obehag i kroppen. Sovit jättedåligt. Sömnen påverkar precis allt!!
Haft en jättebra helg i övrigt. Varit iväg jag, maken, hunden. Sovit mycket o bra. Upplevt mycket.
Sorgen efter den andra hunden är påtaglig. Som en tyngd av sorg. Min man är ännu mer sänkt än jag. Hundarna var hans sedan innan vi träffades för 8 år sedan. Den som somnade in betydde enormt mycket för honom. Jag lider av att se honom så ledsen o nere. Men allt har sin tid. Sorgen måste få finnas, och vara märkbar.💓