Tack @Sisyfos ❤️ Det har blivit en bra och stark vana med åren - att alltid fokusera på det positiva. Vi väljer alltid hur vi vill förhålla oss till allt. Det viktiga är inte hur vi har det - utan hur vi tar det.

Kram 🐘

Igår uppnådde jag 70 dagar med min streak 12.000 steg per dag och noll choklad, tjoho! Några dagar förra veckan var det motigt att ta kvällspromenaden. Samma sak ikväll, hon hann bli över kl 20 innan jag kom iväg. Men man ångrar aldrig en promenad!

Några kvällar har det saknats cirka 500 steg. Då har jag traskat sovrum-kök-sovrum-vardagsrum-sovrum x 8-10 gg och uppnått mitt stegmål. Stegräknaren SKA blippa till. Punkt.

Trots att jag inte har ätit choklad åt jag sockerbullar igår. Fyra stycken. SÅ gott 😍 Och det var inte choklad! Men förstås lika illa 😔 Och typisk stressätning. Nu funderar jag på att införa glutenfri kost - och då går sockerbullar fetbort.

Lyssnar just nu på ljudboken ”Överlista smärtan” av Carin Hjulström och Karsten Ahlbeck. Oerhört intressant bok, skriver mer om den en annan dag.

Kram 🐘

@Andrahalvlek som vanligt jätteimpad av din uthållighet och envishet! Grattis till alla steg och ingen choklad! Då är du helt avgiftad från chokladen nu också då. Hur ser planen ut framöver?

Jag funderar på vårt gemensamma problem Myror i Benen i samband med att vi ska sova. Har du testat att använda stödstrumpor dagtid för att se om det blir någon skillnad för natten? Jag kommer att göra det nu en tid framöver och kommer sedan utvärdera. Började i går men ingen i skillnad än i alla fall.

Kram!

@Charlie70 Jag har testat stödstrumpor och det funkar jättebra mot svullna ben, som i sin tur kan leda till myrkryp. Men hela sommarhalvåret är det ju för varmt för strumpor tyvärr 😞 Jag tar nu fyrdubbel dos Magnesium Meda och har *ta i trä* inga myrkrypningar just nu 🙏🏻 Fick tips om att medicinen Pramipexol kan hjälpa bra, men så länge magnesium hjälper vill jag helst inte börja med någon medicin.

En annan sak jag tagit till när det har varit akut mitt i natten är att första spola benen med varmt vatten och sen med iskallt vatten. Får blodkärlen att vidga sig och sen krympa ihop. Funkar faktiskt - så det är värt att prova.

Jag känner inget sug efter choklad specifikt längre, och jag tänker inte börja äta choklad igen eftersom jag vet att det väcker mersug. Precis som med alkoholen alltså. Däremot kan jag känna cravings efter kombon vitt mjöl och socker, som i sockerbullar. Eller vita frukostfrallor. Så det är något med mjöl hos mig som jag behöver vänja bort också.

Kram 🐘

Ur boken ”Överlista smärtan” av smärtläkaren Karsten Ahlbeck och journalisten och patienten Carin Hjulström:

”Skapa nya minnen. Den mänskliga hjärnan kan inte lära bort det den redan lärt sig, den kan bara lära nytt. Det går alltså inte att ”osthyvla” bort dåliga minnen. Vad det handlar om är att skapa nya minnen och associationsbanor.”

Kram 🐘

Jag har precis inlett min fjärde vecka på det nya jobbet. Långa stunder varje dag känns det som jag har koll på läget 😍 Idag stängde jag av min dator kl 17.02, tjoho! Att inte sitta över 15-30 min per dag är min stora målsättning. Då har jag hunnit det jag ska på arbetstid.

Bäst av allt är ändå att jobbet är så jä… roligt 😍 Dagarna går i ett huj på ett positivt sätt. ”Oj, redan lunch?”

Lite i taget sätter jag rutinerna - skruvar lite, provar igen - och nöter, nöter, nöter. Precis som med nykterheten!

Kram 🐘

I boken jag lyssnar på nu ”Överlista smärtan” av smärtläkaren Karsten Ahlbeck och journalisten Carin Hjulström får jag lära mig en massa om smärta. Bland annat att den SNRI-medicin som jag håller på att fasa ut efter 14 år, Venflaxin, är smärtlindrande. Det är kanske inte så konstigt att jag känner av en ökande generell värk? Som ett utsättningssymptom förhoppningsvis. Jag har märkt att min smärta blivit värre i och med nykterheten, och det känns ju sådär. Men om det hänger ihop med uttrappningen av medicinen, som pågått under ungefär samma period, så känner jag mig lugnare. Då kan jag stå ut med smärtan.

Allt började nog med förklimakteriet i 40-årsåldern, då jag fick hälsporre. Sen fick jag känning av artros i händerna, vilket är vanligt när östrogenet dippar. Sen fick jag generell träningsvärk i hela kroppen, trots att jag inte tränade. Det trodde jag berodde på järnbristen, eftersom det är ett vanligt symtom på just järnbrist. Men när järnbristen var åtgärdad hade jag fortfarande ont i kroppen.

Jag har generell värk i ben och fötter framför allt. Plus myrkrypningarna, som nog är en typ av nervsmärta. Jag har inte sökt för värken alls, symtomen känns lite för diffusa för att söka läkarhjälp för. Jag tänker att kroppen åldras, och min övervikt gör ju att fötter och ben är hårt belastade. Jag försöker anpassa mig och inte ”överträna”, men jag mår samtidigt bra av att röra på mig och mina 12.000 steg per dag är en rimlig nivå för att inte värken ska bli överjävlig och påverka sömnen för mycket.

Enligt boken finns det en diagnos som heter just långvarig smärta, och då har den pågått i mer än 3-4 månader och man hittar ingen egentlig orsak till smärtan. Det är viktigt att man blir utredd, men risken är stor att man inte får en ”riktig” diagnos. Det värsta man kan göra då är att begränsa sitt liv - sitta/ligga hemma och begränsa sina kontaktytor. Smärtan blir inte värre för att man rör på sig, tvärtom blir den värre om man inte rör på sig. I övrigt gäller samma sak som i nykterhetsarbetet - distrahera sig och hitta på roliga saker som får en att glömma smärtan.

Min mardröm är att få problem med ryggen tex. Har sett så många i min omgivning bli så handikappade av det. Min ex-svärfar tex som nyligen fick en massa morfin för det, som han blev helt väck av. Knappt kontaktbar. Men ont hade han fortfarande. Nu tar han ”bara” alvedon och har blivit mycket mer alert.

Så om ni som jag har långvarig smärta vill jag verkligen rekommendera boken! För mig känns den som ett kvitto på att jag gör helt rätt saker, så det tänker jag fortsätta med. Men jag skulle verkligen behöva komplettera mina promenader med styrkeövningar för nacke, axlar och rygg också i förebyggande syfte. Smärta är också en trigger som många dricker på.

Kram 🐘

Missade att gratta dig till din dubbel-streak. Så starkt. 🙌🏻 Min runstreak känns som storlek tändsticksask i jämförelse, 12 000 steg är mycket! Och skönt och roligt att jobbet rullar på. Jag skulle behöva sluta med min glass (min?) för att få ordning på mina 3-4 kilon som jag faktiskt inte trivs med. De sitter i ett parti exakt över höfterna- jag vet att kroppen omfördelar sig så i klimakteriet men gillar det inte. Och så tycker jag några hekto lagt sig som en hud-sjal kring halsen i flera lager.
Nog om sånt klag, ville mest säga att du inspirerar! Kram 🍂

Ännu en bra jobbdag 🙏🏻 Det börjar verkligen falla på plats nu känner jag. Tempot börjar öka litegrann, osäkerheten är inte riktigt lika drabbande längre. Lite i taget, precis som med nykterheten. Jag tänker att det är superkraft vi fått lära oss - att ha tålamod och sakta men säkert genomföra en förändring i små munsbitar. En superkraft som vi kan använda i andra sammanhang, som i att byta jobb tex. Klarade vi att bli och förbli nyktra, så klarar vi vad som helst typ 💪🏻👌🏻✌🏻👍🏻👏🏻

Kram 🐘

Du får bli min livscoach AH, men jag måste ju säga emot dig när du skriver om din kropp och att det är normalt att ha ont… för att du är ditten, datten (kvinna, överviktig, i klimakteriet etc etc) Med den livsstil du har nu borde du inte ens vara särskilt överviktig. Jag har en egensnickrad (men mycket logisk) teori om att den generella träningsvärken faktiskt har med dålig syresättning av musklerna att göra. För mig startade det också med jörnbrist. Övervikt är orsakat av för mycket intag kontra för litet uttag, men du verkar just nu äta väldigt sunt (litet intag) och röra dig mycket och ändå…. Om intaget är litet och du inte går ner så har det en orsak. Du rör dig rätt mycket, uttaget borde vara stort. Men jag tänker att den här jävla värken har en orsak och att det påverkar uttaget. Jag är helt övertygad om att det finns en annan förklaring än ålder, livsstil, kön eller att man har levt med långvarig smärta… - du har ont av smärtan i sig ???? Hur dumt låter inte det. Min teori just nu är bristfällig syresättning av muskler i arbete. Känns som en minst lika logisk teori som att man har ont för att man har ont. Måste bara plantera några tankar hos dig eftersom jag tycker att läkarvetenskapen gör det lite enkelt för sig ibland med ”livsstilssjukdom”.

@Sisyfos Jag säger inte att det är normalt, men jag säger att läkarvetenskapen verkar gå bet på att förklara mycket av smärtproblematiken och då känns det som slöseri med min energi att ens söka vård för så diffusa problem.

Jag har rätt stor erfarenhet av vården eftersom min yngsta dotter har mycket vårdkontakter. Jag vet att vården generellt är fyrkantig och att få tänker utanför boxen. Tyvärr. De som gör det har svårt att klara sig i den miljön ett längre tag. Jag vet att ”effektivitet” inte är en drivkraft som är speciellt utbredd, och det finns en enorm utvecklingspotential för att vården generellt skulle kunna bli mycket effektivare. Ett företag som drivs på det sättet hade gått i konkurs för länge sedan.

Så man kan säga att jag vet vad jag väljer bort när jag inte söker vård för diffusa smärtor. Jag gör det som allt ändå kanske landar i när jag väl är utredd: Jag rör på mig dagligen, försöker fylla mitt liv med roligheter och fokuserar på allt positivt i mitt liv.

Sen tror jag som du att syrebrist i musklerna kan vara en förklaring, och att det uppstod just i samband med järnbristen. Att det inte försvunnit när järnbristen var åtgärdad är dock svårt att förstå, men det tar kanske tid helt enkelt.

Kram 🐘

God morgon! Superkraft är ordet. Kunna äta en elefant i små bitar. Inte kräva omedelbar behovstillfredsställelse utan klara att vänta in- gäller i hög grad också i relationer, tänker jag.
Nu tar vi den under armen som en Birkin-baguette (väskan alltså) och travar ur och gör världen lite bättre. Kram 🥰

Idag har jag gått en halvdagsutbildning om feedback. Cirka 70 personer i koncernen deltog samtidigt på zoom, supersmidigt. Inga resor, inga vikarier, precis som vilket möte som helst typ. Men lite rumphugget blev det. Bäst flow i arbetsdagen får jag om jag inte har några mötestider att passa. Idag ville jag sluta prick kl 17 dessutom eftersom jag skulle promenera till kören som började kl 18.15.

Kursen var riktigt bra. Jag har gått på liknande kurser tidigare, men det finns alltid bra saker att ta med sig. De här fastnade speciellt hos mig på dagens kurs:

1) Gå inte bara och vänta - be om att få feedback. Bestäm gärna en tid så att båda parter kommer förberedda.

2) Fråga om den du ska ge feedback är mottaglig för feedback i en viss fråga. Backa annars och återkom senare.

3) Fundera över var på ”trappan”den du ger feedback befinner sig: förnekelse-försvar-förklara-förstå-förändra. Återkom vid ett senare tillfälle om bara de tre första trappstegen har uppnåtts.

4) Lyssna först: ”Vad tycker du själv om…” Summera efteråt, gärna tillsammans. ”Vad tar du med dig från vårt samtal idag?”

5) Förklara alltid varför: ”Det här bra, eftersom…” eller ”Det här är mindre bra, eftersom…”

6) Feedforward. All feedback ska leda till utveckling.

Jo, det går att applicera på forumet också faktiskt.

Kram 🐘

@Andrahalvlek Kul att läsa om din utbildning! Kommunikation är jättesvårt.
Läste om dina tankar kring din värk. Nu jobbar jag ju i den fyrkantiga vården ni pratar om, men så som du hanterar dina smärtor är så som smärtskolorna vi har lär ut. Inte låta smärtan ta över. Och ja, smärta kan föda smärta, men det är ju som sagt så som vetenskapen ser det. Sentitisering. Hjärnan börjar övertolka smärtsignaler o generaliserar.
😍⚘🌟

@Sattva Just det. Precis det handlar boken om. Och jag känner att jag är på rätt väg. Jag tror inte att min smärta har någon farlig orsak, så jag sparar den energin det skulle kräva att söka hjälp hos vården.

Sen finns det förstås delar inom vården som funkar alldeles utmärkt, men generellt finns det en trögheten i systemet som bekymrar mig. Jag brukar säga att den effektiviteten som finns hos mammografi och blodcentralen borde finnas överallt 🤣 Även om just de instanserna har en hyfsat lätt uppgift, eftersom det är en tydlig uppgift.

Kram 🐘

Det har varit en riktigt bra fredag. Hade ”bara” en timme övertid, jämfört med två timmar förra fredagen. Det går framåt! Det kändes bara förvirrat korta stunder, och då berodde det inte på mig utan på andra. Slutresultatet blev bra också. Det är lika bra att glömma att passa någon tid fredag kväll, så är det bara.

Samarbetet med min kollega flyter mer och mer ordlöst. Vi pratar mycket - har videomöte varje morgon och pratar i telefon 2-3 gg varje eftermiddag. Däremellan faller vi in och ut i varandras sysslor, ”jag har gjort det, nu gör jag” osv. Växlar mellan helhet och detaljnivå, nästan ordlöst. Vi har precis den kemi som jag ville skulle uppstå mellan oss. Att vi sitter på varsitt hemmakontor är skitsamma faktiskt.

Jag lyckades backa ur en övernattning hos dottern ikväll. Jag behövde bara vara och ta det lugnt. Lördag-söndag ska jag hjälpa en kompis som ska flyttpacka och söndag kväll ska jag chatta. Att bara vara med mig själv fredag kväll kändes viktigt. Ladda batterierna inför helgens flyttbestyr. Jag skyllde på huvudvärk, det funkar alltid. Att saker blir inställda pga sjukdom förstås hon. Lite sur blev hon först, men till slut så skrev hon ”okej då, stanna hemma då”. Sötnöt ❤️ Hon ska hem till sin pappa lördag-måndag, så det går verkligen ingen nöd på henne!

Idag packade jag upp min senast beställda tränings-bh, och den passade! Mjuk och skön med bra stöd där det behövs. Vilken lycka! Det är den fjärde sport-bh:n som jag beställer den senaste månaden. De andra tre har jag provat, dissat och skänkt vidare till äldsta dottern. Så det blev en dyr sport-bh i slutändan 🤣 Men vilken lycka när man hittar en som passar 😍 Skor och bh är mina sorgebarn, när jag väl hittar sådant som passar kan jag betala nästan hur mycket som helst.

Ikväll fredagsmyste jag först med smörgåstårta och senare med vita frallor, smör och ost 😍 Det är något med vitt mjöl som jag har en craving på, det är tydligt. Tankarna om glutenfri kost har jag inte vidareutvecklat som ni förstår. Var sak har sin tid, men efter fjärde veckan på nya jobbet känns det bra -och det känns som huvudsaken just nu. Just nu har jobbet fått ha fokus. Och så får det nog bli ett tag till kan jag tänka. Det ska vara många ”första gången” ett tag till.

Chill helgkram 🐘

Först : Grattis till din utfasning av din medicin jag läste om hos Mrx !!
Andra : Det är många diabetiker som upplever problen med benen (jag har klarat mig) och de tar ett saltshot (ett glas vatten med en nypa salt i) och/eller magnesium. Jag använder stödstrumpor sen rätt många år tillbaka och jag började efter en kraftig infektion i ena foten och som höll på att sluta riktigt illa. Då lindade sjuksyrran benet rätt hårt för att få en bättre, läkande, blodcirkulation och slippa svullnaden. Efter det så tyckte jag att det kändes skönt och fortsatte med vanliga stödstrumpor. Dessutom tränar jag fötter och vader specifikt.
Ha en bra lördag !

@Adde Tack för grattis! Inte så mkt kvar nu, två ynka tabletter per vecka ska bli en tablett per vecka under fyra veckor - och sen nollar jag från mitten av november. Egentligen helt fel tid att nolla kanske 🤔 Samtidigt känner jag mig oerhört stabil psykiskt. Jag ville inte skjuta nedtrappningen framför mig mer än nödvändigt. 14 år är liksom fullt tillräckligt.

Magnesium tar jag varje dag, men det är kanske salt jag behöver också? Jag äter väldigt saltsnålt, dock inte så medvetet och inte av någon anledning. Och stödstrumporna ska jag rota fram! Jag brukar använda det, men maj-september har jag inga strumpor alls.

På tal om diabetes så borde jag kanske kolla mitt blodsocker? Minns inte när det gjordes senast 🤔 Min mamma har diabetes som hon tar tabletter för.

Kram 🐘