Nykter livet ut

Profile picture for user Pilla

Se klart
Får börja med att säga varma grattis🍁
Tack för dina rader I min tråd.
Ibland behöver man skriva av sig och få några tänkvärda ord som inte innehåller ,du ska ,du borde,det finns de som har det värre....
Det värmer att en forum vän ger ljus i mörkret.
För mig är det så att jag känner mer nu förtiden och ibland så gör det ont och nu tar vi inte till vinet utan är kvar utan att fly.
Här är det full fart i din tråd,va härligt!🌼
Ha en fin söndag från Pilla

Profile picture for user Se klart

Tack för alla fina hälsningar och grattis! Jag känner mig mest att jag gratulerar mig till ett livsavgörande och BRA beslut. Jag gratulerar mig till att jag slipper dricka. Att mitt liv har blivit så rikt på allt annat.
@sisyfos jag ser aldrig att någon kapar tråd utan är glad för allas tankar! Jag är inte heller en bästa vän av AW. Hennes tvärsäkerhet känns nästan ”gubbig”. Hon avfärdade klimakteriebesvär som ingenting- dvs fanns ingen vederhäftig forskning. Då skulle jag säga att forskningen kommit beklämmande kort…
@pilla jag tänker som du. Inte behöver vi mer av vad vi borde? De flesta av oss ha guldmedalj i den sporten, alla år med alkohol har ju varit ett enda gatlopp av borden. Nu är vi här. Det vi bör är att vara lyhörda för våra egna behov och vad vi orkar. Alkoholen gjorde sitt för att nöta ner våra små känselspröt. De måste få växa till sig! Görs bäst utan pekpinnar. 🤗
Jag har min varannandag- tröttma. Då är det lugna gatan här. Vilar allt jag kan istället för Treo och köra på.
Några småskruttar sover middag och spelar Ipad. Storisarna vilar och snickrar. Vi helgar söndagen helt enkelt.
Tänker på er alla, och vilken tur vi har, som har varandra. Aldrig ensam på forumet.
Varm kram till den som behöver en! ❤️

Profile picture for user Se klart

Pigg idag. Var hos frisören klockan 08, så himla lycklig att orka upp och ha energi! solen skiner, mamma kom förbi för att hjälpa mig med några grejer (hon pular på med sitt, vi dricker kaffe och pratar lite när jag tar paus)
Från imorgon har jag tänkt börja gå till kontoret men inte hela dagen utan 4-6 timmar får räcka. Jag hoppas det blir bra, en stund i taget. Kram 🥰

Profile picture for user Torn

@Se klart Det låter bra att du är pigg!🤗 Och nog smart att trappa upp jobbandet lite lugnt. Jag blev lite nyfiken på vem vår vän @NiPa är 🧐 Men det verkar vara en snäll person. 😀

Ha en bra kväll! Kram

Profile picture for user Andrahalvlek

@Se klart Klokt att ta det långsamt! Hur jobbigt det än var måste det vara skönt att veta att du har haft covid. Åtminstone nu efteråt. Nu tar det fart rejält igen tror jag. Höstlovet 21 blir lika stor källa till smittspridning som sportlovet 20. Tror jag. Lite trött på att mitt företag envisas med att vi ska tillbaka till kontoret nu - mitt i denna brytningstid.

Profile picture for user Se klart

Tack fina vänner @torn och @andrahalvlek och tack för grattis @NiPa.
@andrahalvlek- har själv fått signaler från medarbetare likt din. Först tänkte jag ”ånej kan inte bara folk komma tillbaka och jobba” men nu med nya uppdateringar så har jag förståelse och ska ta det vidare med HR faktiskt. Oro är viktig att lyssna på, du stärker mig i den tron.
Jag har känt mig nästan salig idag. Wow- såhär känns det att orka och ha LUST att göra. Jag är så beroende av den där lusten (gäller väl alla!) men inser när den dippar att det jag vanligen gör på en kvart, liksom blir såå jobbigt.
Men jag är ödmjuk. Varannan dag har det varit såhär långt. Håller tummarna för två dagar i rad.
Mamma var här på middag. Vanliga tillfällen hade det varit ett tillfället för mig att dricka ett par glas vin och den ett par till. Slog mig först nu. Så lätt livet är med den här ryggsäcken av nyktra dagar- snart år. Livet är mycket fint att få vara med om.
Kram alla fina! 💕

Profile picture for user Sisyfos

@Se klart skrev:"Jag har känt mig nästan salig idag. Wow- såhär känns det att orka och ha LUST att göra. "
Ja, den känslan är så oerhört skön. Lusten, driver och viljan. Hoppas du får ha den länge.

Profile picture for user Charlie70

När jag läste här sist var fokus covid. Nu läser jag om ett sprudlande energiknippe. Ja, kanske inte just precis här men i andra trådar. Känner du dig liksom EXTRA pigg nu efter covid eller? Det är inte ofta jag är riktigt sjuk men den där känslan när febern går ned från riktigt hög till mer hälsosam där man upplever att livet återvänder, den känslan är ju obetalbar. Något sådant du upplever kanske? Härligt att läsa i vilket fall!
Kram!

Profile picture for user Se klart

Hej @charlie så glad för dina rader men är långt från ett energiknippe, däremot är det precis som du beskriver- känslan av att livet återvänder. Påminner faktiskt om den resan vi gjort ihop. Kram till dig 😍

Profile picture for user Se klart

Heldag på kontoret idag, eller 9-16 iallafall. Det var på gränsen, huvudvärk nu. Imorgon går jag hem vid lunch.
Skjuter massa grejer framför mig som en snöplog. Men det får jag ta när jag orkar och hinner.
Att komma hem från jobbet är verkligen lyxigt och en av de saker som är härligt med att jobba ”på jobbet”. Jag trivs så himla bra i vår lägenhet, nästan knasigt att jag kan få ha det så. Väntar på att min man ska komma hem från jobbet, blir hämtmat idag- minus väntvin- känns sunkigare än någonsin.
Har budat hem amaryllis-påse precis som förra året. Minns att min pappa just hade blivit sjuk då. Att jag ville göra något för mig. Numera känner jag inte så ofta att jag måste ”unna mig” - ett ord jag faktiskt inte är så förtjust i. Men däremot glädjs jag väldigt åt allt fint jag har. Saknar vinet mindre än jag saknar jordgubbar på vintern som @torn skrev så roligt i @charlies tråd. 😂. Saknar ALDRIG att bli full. Stressar ju inte på samma sätt som tidigare så jag saknar inte heller att ”varva ner” med hjälpmedel, lugna kvällar brukar räcka för att tanka energi till nästa dag.
Idag regnar det, mörkt och blåsigt.
Vilken tur vi har, vi som får vara inne där det är varmt. Som har någon att ringa som gillar oss. Som är påväg istället för i baksug. Friska. Pengar på något litet konto. En hjärna som inte är marinerad i alkohol. Känslor som går att se, liksom som tågspår istället för en bilolycka. Ingen skam som ligger millimeter under huden och river.
Tisdag i november, jamen det gick att skrapa ihop lite tacksamhet idag med!
Kram 🥰

Profile picture for user Se klart

Jobbat hela dagen- förmiddag hemma och em på kontoret. Roligt och energigivande att träffa kollegor. Lite dränerande att sitta i möten till klockan 17… men så mycket som händer nu, turligt nog är energin påväg uppåt och jag kan anlägga min vanliga ”en sak i taget”- hållning, då brukar det mesta lösa sig. Just nu är mycket i mitt arbete även nytt för mig. Kräver massor, behöver förstå och liksom införliva kunskapen så att jag kan leda min flock med nån sorts trygghet. Men lika ofta hör jag mig själv säga; jag vet inte, det får vi ta reda på, som svar på frågor.
Jag hade aldrig klarat att vara en så osäker chef när jag var ung, haha. Ju äldre desto mer känner jag riktigt genuint att vi behöver vara många kloka som tar gemensamt ansvar. Ingen chef är ett geni. Däremot har jag blivit bra på att sätta ramar. Ingen ska jobba över. Om vi jobbar rätt så fixar vi både utveckling och arbetstoppar inom ramen för vår tid.
Nu ska jag titta på tv (Knutby) och ta ett återfall i mitt glassätande. Ensam hemma, mysigt det med! Kram alla höstrusk-stretare. Mina amaryllisar står på balkongen och bidar sin tid! 🎅🏻

Profile picture for user Sisyfos

Tänker att du är en klok chef SeKlart. För om man svarar att @jag vet inte, det får vi ta reda på”, så är chefen ytterst ansvarig. Jag har en chef som ofta svarar så och när vi (jag) har tagit reda på så behövs nån typ av beslut och det är i det läget chefen måste visa vad hen går för. Ja eller nej, spelar inte så stor roll ofta, bara man bestämmer riktning så att vi jobbar åt samma håll. Knutby intresserar mig. Hoppas det var bra. Har sett och läst mycket om Knutby och det är intressant den där känslan av att vara ”för ner” och religös samtidigt. Alltså helt på tvärsemot på hur jag läser bibeln. Vet inte om det är Knutbyswrien du ser, men där är frånvaron av självrannsakelse stor. Jag menar inte att man ska kräla i skuld och skam, men likväl som vi behöver ta ansvar för våra val, likväl behöver dem och det saknas till viss del i Knutbyswrien. Alltså hur ursäktar man att man fryser ut andra personer? Nu skyller de ifrån sig konstant i serien tycker jag.
Tänk att börja på nytt med nya fönster etc. Jag blir gräsligt avundsjuk ibland på andra lägenheter med stora fönster. Så njut av att börja på nytt med stjärnor och annat, SeKlart. Jag fixade julgardiner förra året. Blev ombonat och mysigt.

Profile picture for user Se klart

Åh @sisyfos julgardiner står på min lista i livet 😍 så mysigt. Jag tittar på serien som bygger på Jonas Bonniers roman. Väldigt bra måste jag säga. Min man tyckte han hade hört allt om Knutby men denna tillför perspektiv, nä kräla i skuld och skam tror jag inte det minsta på. Men att vara ärlig. Och att stå för det man gör. Människor på jorden har ju inte nån guds tillåtelse att bete oss, tvärtom ställer livet ändå krav på anständighet. Vänlighet mot andra människor. Ungefär som här! Kram 🥰

Profile picture for user Se klart

Sitter på tåget och bakom mig sitter en kvinna 60+ som är plakatfull.
Så sällan jag ser de där alkisarna utom på parkbänken då, och det gör mig sorgsen.
Ett utspillt liv på plats 48 vagn 3.
Jag mitt lilla präkto pratar en stund med henne men inser att hon nog inte riktigt är här.
Idag hade jag ett bra möte med min chef, som jag gillar mycket. Jag har mycket just nu, så jag har i samråd med HR skjutit fram vissa processer. Sånt har jag stor frihet kring. Känner mig aldrig bunden eller att någon bestämmer över mig.
Nu påväg till landet där jag ska leva ut min skrotiga sida till max i helgen och på lördag ihop med vänner. Ibland tänker jag att jag är Mrs Jekyll och Hyde. Folk skulle knappt känna igen mig i mina mjukisbrallor och förkläde..
Nu pratar den stackars tanten så högt i telefonen att jag måste sluta.
Njut av kvällen kära ni! 😍

Profile picture for user Andrahalvlek

@Se klart Så sorgligt 😢

Ha det bäst på landet! Är det Jekyll eller Hyde du är på landet? Jekyll är en rätt dryg typ va? Har nog aldrig sett filmen i fråga, bara hört uttrycket. För det är väl en film från början? Eller bok?

Kram 🐘

Profile picture for user Se klart

Åh jag kan vara många saker men nog inte dryg 👵🏻 Har inte sett filmen på många år!
På landet är jag; i rörelse, gör, för det mesta. All min energi sitter då i händerna- förutom när det kommer till smink, hår och snygga gångkläder …
På jobbet går jag iofs snabbt men sitter otroligt mycket och allt som händer händer i huvud eller prat.
På landet kan jag vara tyst en hel dag!
På jobbet är jag väldigt mycket i kontakt med många! Tusen tankar och system- som du har det tror jag. Människor som vill, och pockar på.
Helt olika sidor av mig. Båda ryms. Har blivit mer av allt på något vis! Kram 🤗

Profile picture for user Andrahalvlek

@Se klart Ja, Annie Grace har rätt! Vår personlighet förändras inte i och med nykterheten - den förädlas snarare och tar mer plats!

Jag menade absolut inte att du någonsin är dryg 🙏🏻 Men varken Jekyll eller Hyde är väl speciellt sympatiska? Som pest eller kolera typ? Men jag kan minnas fel, svart-vit film var det om jag minns rätt.

Kram 🐘

Profile picture for user Varafrisk

@Se klart Tänker på kvinnan son du beskriver…,

I förrgår körde en ung kvinna på en kvinna i medelåldern. Kvinnan som blev påkörd, dog. Gick mitt i vägen, inga reflexer…och alkoholist.
Så oerhört sorgligt😢

Sorgligt att hon dog…att en ung kvinna som kört ihjäl kvinnan måste leva med detta…sorgligt att skitalkoholen kanske gjord e att hon tappade allt omdöme… och kanske….dömer man den alkoholiserade kvinnan …

Kram t er alla❤️❤️

Profile picture for user Se klart

@andeahalvlek nej jag tog inte åt mig, det vore väl det värsta om vi nyktra sen ett par år- började bli lättkränkta, vi som känner varandra så bra 😊
@ varafrisk ja vad deppigt. Livet livet som ändå är så ömtåligt. Det vet ju vi som har varit med ett tag.
Kram och godnatt från kamin-värmen. 🥰

Profile picture for user Se klart

Jag kikar in bara och säger hej!
Har haft en superbra helg. Lagat massor av god mat ihop med fina vänner. Vanligen mycket alkohol- mindre nu- fler som tänker på att det inte ska bli för mycket. Räknade ändå till 10 tomma flaskor vin i morse… så viss åtgång var det på 6 personer. Om än under många timmar. Då kan jag tänka mig hur det var ”förr”. Dock räknade jag inte några tomflaskor då..
Promenerat och pratat, sovit middag och till sist när alla åkt hem kokade jag tomatsås på ALLA resterande tomater som nu hade mognat, 6-7 veckor i svalt rum. Konserverat enligt konstens regler, vilsamt för mig detta som jag ibland tjatar om- att göra med händerna istället för att tänka så det ömmar i hjärnan. Känner mig rik med dessa glasburkar i mitt skafferi. Och tänk- sånt kunde jag inte förr, orkade inte.
Veckan som gått har jag varit väldigt glad, i takt med att jag blivit frisk och återställd. Kommit ikapp med jobb, ja ny energi som jag ska försöka hushålla med = lärdom som kommer långsamt. Liksom inte bränna lönen första veckan.
Men apropå det har jag nu dykt in i aktievärlden - inspirerad av @torn, läser och försöker förstå lite mer än baskursen. Köper minimalistiska poster för att följa, lära mig. En gång i tiden sparade jag ihop till insats till ett landställe genom att gå och sätta in mellan 20 och 350 kronor på banken varje fredag, så - ja ungefär på den nivån 😊
Stannar på landet tills imorrn, sån frihet. Mannen tittar på fotboll, jag läser lite här och vill skicka mega-styrka till alla som har det tufft. Och kram allihop’ 🍂💕

Profile picture for user Torn

@Se klart Vad kul att du har börjat köpa lite aktier! 😍 Jag tycker att det ger en extra krydda till vardagen. Sedan lär man sig en massa nya saker. Extra kul är det om det går bra för en aktie som man har rotat upp helt själv. Med ett ISK- konto är det dessutom plättlätt. Inget som behöver deklareras och så. Jag klev faktiskt över en ” milstolpe” förra veckan.😅 Men det är inga jättepengar det handlar om. Det är mer som ett lite mer aktivt sparande.

Kram

Profile picture for user Se klart

Ja @torn, samma här- inte någon förmögenhet för det har jag ingen, men skojigt att använda sin egen omvärldsspaning och applicera på företagsvärlden. Omvärldsspaning 2 är att när man går upp tidigt tidigt för att åka hem från landet blir man trött-trött redan vid lunch… Kram 🤗

Profile picture for user Sisyfos

Spännande med aktier. Har några stycken men inget ISK-konto. Måste nog skaffa det. Jag är inte aktiv med mina aktier, men de säljer ibland sig själva. Splitar och håller på. Är sjukt jobbigt att deklarera. Ovh inga pengar att tala om, oftast bara tvåsiffrigt.

10 flaskor vin på 6 personer. Det är faktiskt galet mycket. Även om det är många timmar. Usch, det dricks verkligen alldeles för mycket helt oreflekterat. Minns första gången när en kompis berättade att de druckit ca 1 flaska var under en kväll. Jag fattade inte då hur hon pallade, men sen blev det vanligare och vanligare med de mängderna i de olika kretsar som jag umgicks i. En gradvis ökning hos alla kändes det som under de senaste 15 åren. Å till slut är det ”normalt” med drygt 1 flaska per person. Eftersom jag ibland har varit tvungen att googla typ ”nykter nog att köra” så kan jag berätta att med den mängden (10 flaskor på 6 personer) har man petar i sig en dryg kvarting sprit per person. Det tar ca 20 timmar att förbränna alkoholen. Några drack kanske mer och några mindre, så häller man på lite till dagen efter och dagen efter det… å så tänker jag på de alkoholmarkörer som signalerar även när man formellt sett är nykter, undrar hur de påverkar. Ibland är det så galet skönt att ha slutat med alkohol. Det var så jobbigt att räkna på när man kunde köra igen när man var uppe i mycket hög konsumtion.

Profile picture for user Se klart

Hej @sisyfos
Skaffa ett isk-konto vetja! hur enkelt som helst och inget krångel vid deklarationen. Du betalar en schablonskatt (om jag fattat rätt). Jag har små små framgångar med mitt sparande, mest försöker jag förstå och läsa på, det är kul att lära sig nytt. Kram!

Profile picture for user Se klart

Har en väldigt utmanade tid på jobbet, inte minst ur HR-synpunkt. Tufft för mig som chef (på intet sätt ofelbar men heller inte så dålig som det känns just nu)
Usch jag känner mig väldigt ledsen.
Ska försöka ta det lite lugnt och inte ha för bråttom. Känna efter vad som är vad. Agera utifrån det.
Ibland är chefslivet svintufft, och så är det just nu.
Kram på er. Nykter- en helt och hållet icke-fråga. Vem skulle ORKA dricka en sån här jobbig period, behöver all energi till mig.

Profile picture for user Andrahalvlek

@Se klart Åh, jag lider verkligen med dig 😢 Det är som jag brukar säga: ”Chefer är också människor”. En del medarbetare tycks tro att bara för att man är chef så har man svar på allt och är rejält hårdhudad och kan gå fram som en bulldozer. Det funkar ju inte så. Vi är mammor och pappor och har bra och dåliga dagar som alla andra. Men vi har ett uppdrag - och ibland ingår det att ta obekväma beslut som rör upp starka känslor, för alla. Och är vi dessutom chefer på den nivån att vi måste titta folk i ögonen och kanske behöva trösta andra mitt uppe i allt, så blir varje arbetsdag oerhört dränerande.

Kram 🐘

Profile picture for user Sattva

@Se klart Tänker på dig😍 Trygg och stabil är min uppfattning om dig, och jag vet att du kommer klara detta. Så skönt att alkoholen är en ickefråga i sammanhanget! Brukar också känna så, att hur skulle jag ha klarat saker o ting som är tunga o samtidigt vara trött o bakfull???
Nu är det fredag, ta dig igenom dagen eller ta dig an dagen. Och njut sedan av ledighet😍🥰🌷🌼

Profile picture for user Se klart

Tack fina @andrahalvlek och @sattva för tröstande ord som stärker.
Ja vi är ju också människor. Men vissa medarbetare tar lååång tid på sig för att förstå förändring. Och jag kämpar som tusan för att ”alla ska med” och har förståelse för att det tar tid.
Men när det landar i att jag skulle vara dålig - liksom som idé om chef- det kan jag inte gå med på. Det sätter sig som en blodigel i mig tills jag zoomar ut och ser att det gäller NÅGRA medan andra klarar detta med förändring galant. Glada och peppade, nöjda med jobbliv och ledarskap.
Jag tror den där känslan av att bli beskylld för att vara exkluderande och inte på människans sida- den känns oerhört svår för mig. Men nu är det en ny dag och inte vilken dag som helst utan fredag.
Ta hand om er! Kram och tack igen @ah och @sattva 😍🌸🙏🏻

Profile picture for user Andrahalvlek

@Se klart Exakt så! De allra flesta är glada, peppade och nöjda med arbetsliv och ledarskap ❤️ Fokusera på det som funkar och ha tålamod med resten. En del hoppar aldrig på tåget, då får man hjälpa dem vidare till ett annat transportmedel. Låt inte dem diktera tonen i gruppen, fokusera på det positiva.

Chill helgkram 🐘

Profile picture for user Se klart

Så sant @andrahalvlek men du vet som jag hur mycket utrymme en missnöjd minoritet kan ta. Nåväl- möte inbokat, actionplan nedplitad- min chef briefad (för info). Så nu har jag en plan. Tack för pepp! Kram 🥰

Profile picture for user Sisyfos

@Se klart skrev:"Men när det landar i att jag skulle vara dålig - liksom som idé om chef- det kan jag inte gå med på. "
Usch, du beskriver verkligen den jobbigaste jobbiga situationen i möte med människor. Jag tänker och tror att du verkligen har analyserat och jag är helt säker på att du nu måste leda. Visa vägen framåt och det kanske gör ont hos vissa, men det gör ont för andra att stanna och de är kanske viktigare i det här sammanhanget. Det gör väldigt ont när man kommer på kant med människor, särskilt när man är en ”alla ska med”-person, som jag tror att du är. Då stör det enormt om det gnisslar. Jag tror inte att alla ser och hör gnisslandet. Men jag tror att förmågan att se och höra också är en tillgång - i det ligger en reflektion som är viktig. Nu har du reflekterar, lyssnat in och analyserat. Du landar i att din bedömning är bra, du har beaktat deras synpunkter. Nu har du en plan. Du kan lägga upp problemet på bordet med en analys gjord. Du har landat i varför. Ibland får man bara acceptera att alla inte kommer med. Som inkluderande och empatisk person är det svårt. Skitsvårt. Men utifrån vad du beskriver här också så tänker jag att du har gjort din del i att lyssna. Lycka till nu, det är såna här typer av utmaningar som också kommer att göra dig starkare och klokare.

Profile picture for user Se klart

Haft en helg med upp och ner. Stressig som bara den- fredag, sen iväg på konsert med middag + vänner. Hann knappt kamma mig men trasslade på mig ett par skinnbyxor och vit skjorta och rött läppstift- vilket jag hört är det som hjälper mest mot svarta ringar under ögonen, haha.
Sen åkte vi till landet, lagade boeuf på älg och glass på hallon. Åt godis och somnade framför tvn.
Påväg hem från konserten passserade vi Riche Sturehof, ställen jag och min man hängt på genom åren, verkligen inte ofta men om vi varit ute och ofta liksom slunkit in bara han och jag, innan hem.
När vi promenerade sa han; att en enda sak som jag saknar med att du inte dricker är de där tillfällena när vi gick ut och tog en drink på stan.
Ja, jag kan nog också sakna det sa jag. Men fördelarna överväger.
Ja, det förstår han. Verkligen. Men han har liksom inte fattat vilken stor fråga det har varit för mig. Han har också sett mig INTE dricka så många tillfällen att det skulle vara svårt rent objektivt att slå fast att jag slutade dricka för att det gav mig problem. Med mig själv.
Jag tänkte på det i helgen. Att vissa saker går inte att kompensera. Men det är okej. Det är som det är. Livet blir annorlunda.
För min längtan att glida in på Riche klockan 23:30 och ta en cola. Är noll.
Han får traska hem med sin nyktra fru och jag med mig själv.
Idag har jag satt upp 8 adventsstjärnor/ 7 av glödlamporna hade klarat vintern.
Klippt ner och sagt godnatt till pelargonerna. Ställt in alla krukor, klappat om alla pallkragar. Blivit lite känslo-svag kring sommarlovet. Grävt upp en stor höstanemon som står så illa placerad men kan inte med att gräva upp sånt som börjat växa på våren.
Vi åkte hem, lämnade hund, åkte förbi mamma. Åt rester på rostat bröd, tog en lång dusch och såg en konstig serie.
Löftet om nya rutiner för att komma isäng har gått sådär. Jag är otroligt tacksam över att jag orkade igenom det första nyktra året, snart två.
Ska fundera lite över vad som varit lätt och svårt. Vad som blivit enklare. Vad som fortfarande är svårt- men det har inte med alkoholen utan själva livet att göra.
Saknar min pappa mycket mer än jag trodde. För ett år sedan hade han just klarar coviden. Den 26 december träffade jag honom på hans boende som vi hade fått ordna fram för han var för dålig för att flytta hem. Jag läste högt ur DN, och Vi. Jag tvekade i pressbyrån om jag skulle köpa engelska The Economist som han läst många år. Jag avstod.
Jag läste högt en artikel om. Karin Smirnoff? Han tittade ut över mörkret på parkeringsplatsen. Han var bra på att hålla mig hårt i handen.
Sen åkte han in ett par dagar senare och efter det kunde vi inte prata mer. Snart är det hans födelsedag. Jag kan fortfarande inte fatta att han inte finns för mig.
Han trodde på mig och allt jag gjorde. Han gav i princip aldrig beröm. Han bara var som en stark rauk i blåsten och höll sig alltid bakom mig som skydd för vinden. Jag tror att han, och min man är de enda människorna som skyddat mig från någonting, för det mesta har jag bara gått rätt ut i regnet utan paraply.
Kram och godnatt alla kämpar. Ni är faktiskt bäst. 🙏🏻🥰

Profile picture for user Sisyfos

”Eftersläckning” har aldrig varit riktigt min grej, så vid såna tillfällen när man gått vidare har jag ändå hållit mig till vatten, men i början av min nykterhet kunde jag känna saknaden just över att ta en sån där spontan drink eller öl på uteservering en eftermiddag, men det, det går verkligen alldeles utmärkt nykter. Det är ju inte alkoholen utan känslan av frihet, här och nu, fånga dagen jag vill åt. Funkar bra utan a.

Profile picture for user FinaLisa

@Se klart 💚 Tack, det är ett fint nöje att läsa dina inlägg. Du skriver så bra om både stort och smått, känslosamt om både sorg och glädje.
Så fin pappa du verkar ha haft, vilken lycka! 💕🤗🍀
Kram

Profile picture for user Se klart

Godkväll alla fina forum-kompisar,
Vilken vecka, och vilken dag- turbo i nyhetsflödet och seklets kortaste tid för vår nya statsminister- en så viktig dag som kom av sig. Försöker förstå men inte helt lätt att hänga med i svängarna.
Haft bra dagar. Hittat en bra ”lunk” där veckorna rusar på lite för fort men drar ner tempot totalt på helgen. Har haft mycket dåligt samvete att jag inte orkar med så mycket socialt jämfört med ”förr” men börjar komma till ro med att se på min ork som något som tar slut till kvällen…. Och att acceptera det, på riktigt.
Jobbet är ju för mig en stor källa till glädje, stress, kreativitet, roligt och jäkligt svårt.
Den här veckan har jag varit väldigt målmedveten kring några oros-härdar, det har ju inte blivit bra i ett trollslag men däremot känner jag mig handlingskraftig och orkar svåra saker. Jag tror att jag ofta drack på ångest eller oro som det är att vara i ”problem”. Att stå ut där det är jobbigt. Inte rusa i full fart mot ett glas och (dyrköpt) avkoppling. Den analysen är lite ny för mig och känns bra. Inte enkelt men bra att förstå. Och det hjälper mig. Det som är skitjobbigt går över. Ofta snabbare - om man är nykter.
Idag lagade jag middag till mig och min fina man. Inte ofta det sker till vardags, då han står för den mesta matlagningen.
Ska se ett avsnitt av Knutby, lägga mig tidigt. Mina försök att komma upp i tid OCH äta frukost- jag är inte där än 🙄
Ganska så lugnt inombords trots mycket utombords. Imorrrn ska jag hämta en 1,5 åring (undrar om nån minns att hon föddes här på forumet!)
Livet, vilken tur vi har som får finnas. Tacksamheten över det nyktra livet är, ja mycket stor. Kram på er. 💕

Profile picture for user Andrahalvlek

@Se klart This too shall pass. Tänker ofta på Björn Natthikos berättelse om munken som med ett stoiskt lugn överkom den ena katastrofen efter den andra. För egen del kostade mig statsministerkaoset 2,5 timme övertid, men Magda hade absolut en sämre dag på jobbet! Allt är relativt och det finns alltid någon som har det värre.

Att ha en 1,5-åring i sitt liv måste slå det mesta ❤️ Tänk att du har varit nykter längre än hon är gammal! Mäktigt 🙏🏻

Kram 🐘

Profile picture for user Sisyfos

@Se klart skrev:"Den här veckan har jag varit väldigt målmedveten kring några oros-härdar, det har ju inte blivit bra i ett trollslag men däremot känner jag mig handlingskraftig och orkar svåra saker. Jag tror att jag ofta drack på ångest eller oro som det är att vara i ”problem”. Att stå ut där det är jobbigt."
Jag känner igen mig i det och tänker att jag ibland drack på den där oron att inte ha någon klar plan, att inte ha hittat vägen framåt och inte blev den lättare att hitta när man drack. Ibland vet jag att jag hade kommit på en lösning där i fylledimman, men av någon anledning så var lösningarna aldrig så geniala, eller då mindes jag dem inte dagen efter. Grattis till att du känner dig handlingskraftig, en skön känsla. Hjärnan är rätt bra på att lösa problem om vi låter den jobba i lugn och ro.

Profile picture for user Se klart

@andrahalvlek jag som inte är så kontemplativ- jag älskade Björn Natthiko-boken. Jag tänker ofta på hans mantra ”jag kan ha fel” ändå måste man väldigt ofta agera som om man ändå vet att man har rätt.. men ja såklart passerar också detta- rätar ut sig!
@sisyfos jag tänker nästan dagligen på hur jag löste problem ”förr”. Om jag nu gjorde det. Jag kan idag inte förstå hur jag orkade, men jag gjorde väl inte det. Jag hade aldrig klarat av det jobbet/uppdraget som jag har idag om jag hade druckit. Aldrig. Jag vet inte om jag/vi kommer att lyckas med det här men däremot vet jag att jag gör mitt bästa- och kommer inte känna skuld eller skam om jag inte klarar det.
På så vis är jag numera transparent. Jag behöver inte låtsas nånting. Inte låtsas vara pigg eller orka mer än jag orkar.
Ultra-nyktert på nåt vis.
Ibland känns det skavigt, jobbigt, gör lite ont, känner att det inte finns något förmildrande. Det ÄR verkligheten varje dag.
Men verkligheten som nykter är också överraskande ofta väldigt väldigt bra.
Den är att orka med, att nöja sig. Att inte hela tiden begära mer av livet. Att inte vara så glupsk efter ”nåt annat”. Att bryta vanan att ständigt ”trösta sig” något som idag känns helt absurt, det är ju inte så att jag levt ett skitliv men det såg jäkligt grått ut ibland.
Fri sikt, så god sikt som det går att ha. Det är vad det är att vara nykter.
Kram på er allihop 💕

Profile picture for user Sattva

@Se klart Jag gillar verkligrn din beskrivning av nykterhetens vardag. Det är som det är, och det måste få vqra ok-för det är just inget annat än det det är. "Trösta sig", ja det och "döva sig". Inte orka med/stå ut med verkligheten o tro att den ser annorlunda ut sedan bara för att man flyr en stund...
Exakt, vilket trassel man än har att reda ut så vet man som nykter att man gjort sitt bästa. Och som Soffi säger, det räcker gott så😍

Profile picture for user Torn

@Se klart Halloj! Ser ut som om du har läget under kontroll, och är fullt sysselsatt. Det är nog lite mindre aktivitet i mitt liv, jämfört med ditt.😅 Men jag mår ypperligt bra av det. Jag gillar att ta det lite lugnt. Bra läge att köpa aktier i dag förresten! ( tror jag) Ha det bra! Kram 🤗

Profile picture for user Se klart

Hej gulliga @sattva och @torn, vad fint att se er här! jag har lagt ner arbetet för dagen och känner mig sprängfull av NÖJD idag.
Arbetsseger! Nu ska vi köpa räkor och åka till landet. Känner mig som en kämpe och är en kämpe faktiskt. Stolt.
Tack för tips @torn- måste genast kolla, inte hunnit idag- men jag är inne varje dag och övervakar mina ”investeringar”
Man kanske inte får vara daytrader på forumet, men är väldigt nyfiken på vartåt man ska spana en sån här dag 👀
Vi får starta ny tråd: nyktra börshajar!
Stor kram till er alla som läser 😍

Profile picture for user Se klart

Igår hade jag konstigt nog ett sorts sug, vi hade just kommit till landet, packat upp lite mat- min man hällde upp ett glas vin. Där och då- var liksom som hela veckan ramlade över mig och jag ville snabbt-snabbt förflytta mig till lugnet.
Jag koncentrerade mig istället på varje sekund. Nu äter jag det här. Smakar si. Mörkret utanför ser ut så. Adventsstjärnan hänger där. Klassisk Mindful-övning- förskola… efter några minuter släppte det.
Var inte- är aldrig i närheten av att ta ett glas men det är himla bra med snabba tekniker och strategier att ta till.
Och bra att påminna sig om att helst inte hamna där. Går inte alltid i livet.
Men det går att häva- och det går snabbt över. Erfarenheterna från det nyktra livet är också en så tungt vägande, ja det är ju själva livet nu.
I morse fick jag kaffe och croissant på sängen. En fin brasa i kaminen som vi har i sovrummet- en nästan obegriplig lyx. Jag sa till min man; det HÄR är min GT. Det här är min veckans bästa stund.
Hoppas ni njuter av dagen, jag har köpt ett fågelbord för första gången i livet! Kram 🕊

Profile picture for user Sisyfos

Trötthetssuger… Jag tänker att vi är flera som har haft den där signalen på fredagar med ett glas vin. DÅ gör man helg, släpper allt. Och att suget kanske kommer nu just för att du haft en jobbig period med mycket tankar, beslut, postcovid och november. Perfekt med strategier och starkt jobbat. Den där ”rösten i huvudet” är inte att leka med. Tröttheten gör ju också att det lättare blir en besatt tanke. Så bra!!!
Jag älskar mina nyktra fredagar. Det tar längre tid att få fredagskänsla. Men när den infinner sig så är det så skönt att vara nykter. Jag gillar inte ens croissanter, men gud vad sugen jag blev på din lördagmorgon.

Profile picture for user Se klart

Ja @sisyfos fedsgssuget är jag ju väl bekant med- men skillnaden den här fredagen var ”vi skippar drink och äter direkt” ”drink” för mig är tonic med is, en gurkskiva på längden. Då varvar jag ner, en skön stund mellan veckan och helgen.
Inte haft något alkoholsug på minst ett år.
Mina lördagsmorgnar ja, man börjar gilla croisssanter om inte förr! Kram 💕

Profile picture for user Se klart

Fart på denna dag. Var på jobbet tidigt, mysigt att vara på plats. Vilade ett par timmar kring middag. Sedan mer jobb.
Vet att de här perioderna innebär risk för mig. Jag slår över och blir lite besatt. Imorgon är en dag med hemskt mycket möten. Men sedan ska det hämtas barn- då brukar perspektiven bli annorlunda. Bra. Min livlina. Och min man förstås. Han håller mig hyfsat på marken, lagar mat och fixar.
Igår ägnade jag hela dagen åt städning, min faboritsyssla. Lena rena golv. Inget damm i hörnen.
Jag läste just ett inlägg som handlade om oro kring det sociala här på forumet. Jag förstår det så väl. Mitt sociala liv har minskat. Dels har jag upptäckt att relationer och samspel tar mycket energi. Jag kan inte som förr- gå ut tre dagar i veckan. Jag orkade för att jag drack. Sen orkade jag inte och fortsatte dricka. Så deppigt var det. Och det ÄR lite deppigt att inte vara den fartiga. Men farten ligger numera på jobb, familj (socialt gäng!) och några vänner, lite middagar, sånt. Och så ska jag komma igång att springa igen.
I helgen ska jag på resa utomlands. Gå på julmarknad och roliga restauranger. Köpa några små julklappar. (I övrigt klar med inköpen).
Nu godnatt. Somnar nykter. Har somnat full, med kläder på, snus i munnen. Vaknat med ångesten. Tack till luckan i tiden, Narnia skåpet att få glida in i. En annan värld nu. Tack alla ni på forumets för att ni finns. Kram 💕

Profile picture for user Se klart

Idag bröt jag en sjukt mötesintensiv dag med att hämta barn. En tappad tand, torsk med pommes frites. Ja då placerar sig allt i rätt ordning.
Vad vill du ha att dricka till maten frågade min man
”En stor grog skrattade jag, så har jag sagt förr i tiden. Också då på skoj. Idag kände jag förstås inte att det var vad jag ville ha. Tanken flaxade bara förbi högt där uppe. Vidare!
Nu ska jag äta lite glass- var flera dagar sen. Tänker som sattva att man får passa på sitt beteende. Kram allihop! 🥰

Profile picture for user Se klart

Godmorgon,
Hälsar på barn i Helsingfors 🌟
Igår var en sån där dag som jag hade druckit på- vid lunch. Ledig och på resa.
Jag var trött! Sen blev det en väldigt mysig dag, avslutade med rätt tidig middag på underbar restaurang- som jag njuter av god mat! Alltså jag saknar inget! Känner mig nästan liksom berusad av stämningen, alla människor att titta på och roliga saker att prata om. Sen åkte vi hem. Klockan 22. Inte ens för att vara snäll mot min man kan jag förmå mig att sätta mig på en bar den tiden. ”Det här är jag nu, men kommer vara väldigt pigg och på gott humör imorgon bitti”. Nu ska jag äta frukost och sen blir det julmarknad 🤶🏻🤗

Profile picture for user Se klart

Jag läser ikapp på forumet och får nån sorts sten i bröstet av diskussioner som jag inte tror att jag ska ge mig in i. Tänker inte heller upprepa allt sånt jag sagt tidigare. Och jag tänker nog inte be om ursäkt för mig heller. Jag vet inte hur många/ jag tror tusentals/ inlägg jag skrivit hos många här. En del har varit till nytta, en del tror jag inte haft någon större betydelse. Ett ord här eller där kan vara viktigt, annat inte. Det är inte alltid lätt att veta på förhand. Någon gång har jag skrivit för att skaka om eller väcka reaktion. Det tror jag numera inte är något vidare att göra på forumet för det väcker känslor och kan upplevas hårt. Jag lever kanske själv i villfarelsen - eller tron- att det också går att bygga relationer och tillit här. Då menar jag inte att jag skulle skriva skärp dig - som jag skulle kunna SÄGA till min syster. Men kanske mer putta på. Den dialogen har jag med en vän som försöker dra ner på drickandet. ”Bit ihop och bara GÅ inte på fest” kan jag säga till henne. Eller; ”men nu måste du ändå se ett mönster här, komigen”.
Jag tror kanske det inte går att få till här. Även om jag verkligen har vänner och bekanta på forumets som är livsviktiga och där tillit och tolerans är stor. En sorts kärlek kan jag själv känna att vi knypplat ihop en liten trygg väv här utan att ha någon aning om vilka som döljer sig bakom våra namn. Ändå finns ett stort förtroende och vänskap.
I valet mellan det halvt fulla eller tomma glaset är mitt val att allt som kommer med forumet får ingå. Människor får vara som de är, min egen tolerans är hög (kan bero på att jag själv är nykter) och jag har hellre ett spretigt forum än ett där man vaktar varje ord.
Jag skriver som vanligt på i min tråd mest varje dag. Som vanligt är jag rörd och berörd av alla berättelser här. Som vanligt känner jag liksom våg av- hopp! Även när det kan verka lite hopplöst.
Som vanligt vill jag säga tack till alla som orkar läsa mina babbliga inlägg/ som jag precis som @andrahalvlek skrev/ ibland mest skriver för att formulera mig kring dagen och mitt lilla liv.
Kram!

Profile picture for user Torn

@Se klart Hej! 🤗 Det blir väldigt lätt konflikter när personer som fortfarande dricker läser hos personer som har varit helt nyktra sedan länge. Och det är inte konstigt alls egentligen med tanke på vilken skillnad det är. Du minns säkert själv hur fullständigt otänkbart det kändes att man inte skulle dricka mer. Den tanken gick inte att ta in helt enkelt. 😱 De som har varit helt utan alkohol i säg 1 år är på en helt annan våglängd. Det är bara att konstatera. Sedan tycker jag att det är bra av dig att ruska om lite! Att bara linda in allt i bomull så att ingen ska ta illa upp är hopplöst och inte bra. De som väljer att lyssna på dem som har gått före, går det oftast bra för. De som väljer att köra sitt eget race går det oftast mindre bra för. Personligen ifrågasatte jag aldrig personer som hade kommit långt på sin resa, och som mådde bra. Tvärtom tog jag rygg på dem, och litade blint på det dom sa, Själv hade jag ju ingen aning eftersom jag aldrig hade varit helt nykter någon längre period. Om någon sa till på skarpen: Nej, nu gör du fel, så var jag tacksam för det. Detta berodde på en enda sak, jag VILLE verkligen lyckas. Det var ju därför jag sökte mig till forumet för sjutton.😅

I morgon har vi bara 1 månad kvar till 2 år förresten! Du vet den där frasen: Nä, alkohol, det slutade jag med för flera år sedan. 😍 Kram på dig kompis!

Profile picture for user Se klart

Ja @torn, tack 😍 inte klokt att vi snart är där. Den senaste tiden har givit mig nya tankar, har har liksom förändrats på djupet och det tar mig långt från alkoholens vara eller inte.
För inte alltför länge sen kunde jag känna ett litet stråk av dåligt samvete gentemot min man. Att inget av det där myset som ändå fanns i vårt liv pga alkoholen, fanns kvar. Men faktum är att när vi tex som igår är ute och äter middag i en annan stad så är det så bra! Vi har otroligt mkt att prata om (som för det mesta) det känns roligt och utvecklande. Så var det inte riktigt för ett halvår sedan. Då hade jag lite rastlöshet kvar. Och det där samvetet, ett miniskav. Jag har landat så pass i det här livet att jag faktiskt blivit ”hel”-nykterist.
Ja imorrn sjunger vi lite och skålar i en god kopp kaffe, innan dagen drar igång.
@varafrisk - du är mycket tuffare än du tror, tror jag 😍. Gör dig inte mindre utan samla trupperna på insidan. Vad har du i ditt gäng där inne? Vilka tar du med som du kan lita på? Hur ser din vilja ut- och hur matar du den?
Kram på er, var och en som kan behöva eller bara vill ha en i farten. 💕

Profile picture for user Andrahalvlek

@Se klart Härligt att du och din man berikar varandras liv ❤️ Precis som ni forumvänner berikar mitt liv ❤️ Vänskap kan verkligen se väldigt olika ut, och sociala medier och forum som detta behöver inte alls vara ytligt utan tvärtom genomsyras av genuin omtanke och välvilja. Och det innebär inte alltid att stryka medhårs. Om jag bäddade för ett återfall skulle jag förvänta mig att ni skrek på mig i versaler: VAD FAN HÅLLER DU PÅ MED!? Det kommer jag att göra med er, av omtanke och välvilja ❤️

Kram 🐘

Profile picture for user Varafrisk

Ursäkta att jag kliver in i din tråd @Se klart men när jag läser vad du skrivet @Torn så undrar jag om inte du behöver ruskas om. Jag är helt nykter men känslomässigt påverkad när jag skriver. Att det blir meningsskiljaktigheter beror väl inte på att vi som fortfarande inte har blivit nyktra eller de som väljer att dricka ett glas emellanåt inte förstår att ett nyktert liv är det bästa! Det handlar ju inte om kunskap eller förstånd! Jag tänker att det är ju fantastiskt att du tog rygg på dem som gick före och inte satte dig emot vad dem sa utan lyssnade för att du ville lyckas.ä och att du klarade det! Ibland blir det pajkastning här på forumet där vill jag inte vara med men nu tycker jag att det blir lite för mycket av vi och dem. Vi alla förutom de anhöriga är här av en anledning vårt beroende. Bara för att man lyckats varit nykter en längre tid så finns fortfarande beroendet kvar vilket bidrar till att den gemensamma faktorn bland oss finns kvar oavsett om man vill eller inte. Har för det mesta svalt mina ord men nu var jag tvungen att skriva.

@Se klart Jag är en väldigt stark person men lyckas ofta förtränga det. Men om jag inte hade varit så stark som jag är då hade jag aldrig varit där jag är idag. Beroende på hur samhället har öppnat upp efter nyår så är min tanke att söka mig in i nya sammanhang. Har länge hängt mig kvar vid vänner som jag trodde var mer nära vänner men livet visar andra stigar. Förr var jag ledsen kände mig ensam men nu måste jag gå vidare…Min styrka har jag fått genom alla mina erfarenheter genom livet samt att lita till mig själv.

Kram och Godnatt😴💗

Profile picture for user Sattva

@Se klart Du är en av dem som stöttade mig massor då i början av nykterheten, när allt kändes nytt. Ovärderligt❣
Känner igen dret där stråket av dåligt samvete gentemot maken. Min make har inte längre någon att dricka vin med. Nån gång då han antytt detta har jag helt enkelt sagt att det aldrig kommer att vara så igen. Han får leva med det...

Profile picture for user Se klart

Tack @sattva 😍 tänk vad de där första kontakterna är viktiga- och vi kan ”pay it forward” - varje dag.
@andrahalvlek jag går i armkrok 👯‍♂️ Med dig- forumcheck (nästan) ✅ varje dag- då blir nykterheten en självklar del men också viktig, varje dag 🙏🏻
Tack för fint pepp, kram!

Profile picture for user Se klart

Ikväll har jag fått träffa hela min familj för lite samlat firande av födelsedagar, advent. Firat in julen.
Jag har ett extremt läge på jobbet, jag har en hög växel och långa dagar nu. Vågar knappt skriva, vet att det inte är optimalt men här och nu- är det vad som krävs. Är också väldigt bestämd på att vi ska klara förändringar och ny organisation trots bromsklossar. Jag gör rätt. Jag stämmer av med HR inför viktiga steg. Jag är tydlig, transparent och autentisk. Jag leker inte chef utan att leda i min verksamhet går igenom mina sediment av människa och bygger inte på prestige eller status utan att jag tror på team, samarbete och på mitt gäng. Jag tror på gäng, helt enkelt. Men vissa dagar är det sannerligen inte festligt utan himla hårt arbete.
Jag skriver inte det här för att malla mig, jag skriver det för att klargöra för mig själv vad som driver mig och vad jag tror på.
Ett sorts samla ihop mig. Samla in mina lösa trådar som fransar lite.
Kvällen avslutas med lite prat om våra barn så dosen daglig tacksamhet fylls med råge.
Jag vet vad som är viktigast.
Och jag vet att den klarsyn jag har och den riktigt hårda kärnan som formerats (om) inuti. Det har allt att göra med att jag inte dricker, utan lever.
Kram alla som kämpar eller stretar, glädja eller flyger denna tisdag i december.
❤️

Profile picture for user Sisyfos

Fint att läsa att du har landat helt också vad gäller jobbet. Tänker att tiden innan, när man inte har stakat ut en klar väg är jobbigare ändå mentalt på nåt sätt. Att ha jobbigt men se ett slut är en annan sak. Och helt klart är det så att du har blivit ditt nick.
Tror att det är viktigt att skriva och samla ihop sina tankar, man måste veta varför man gör som man gör.
Hoppas du får en lika fin onsdag.

Profile picture for user Se klart

Jag har ju inte så mycket att skriva om förutom mitt lilla system för att få amaryllisarna att slå ut i rätt takt, planera för jul och jobba som en dåre. Men det som gör mig otroligt lycklig är att vakna upp en lördag på landet, vara utvilad och jobbet befinner sig söder om ekvatorn. Jag skiter i det när jag inte sitter framför datorn (då känns det å andra sidan på liv och död) men mitt mentala tillstånd är i övrigt guldfisk. Vad sa ni om resultat och strategier- jag hör er väldigt dåligt nu och tills på måndag, tack och adjö.
Nu har jag gjort en potatisgratäng till middagsgäster, min man har gjort en pavlova. Så ja, så mycket mer än anteckningar för intresseklubben blir det troligen inte idag. Precis som det ska år 1 och 11 månader in i nykterheten. Kram 🥐

Profile picture for user Se klart

@sattva 💕😍
Anteckningar av relevans är väl att vi hade gäster i ungefär samma konstellation som för två år sedan och det är en av mina riktigt svarta alkohol- minnen.
Somnade på toa (”ingen märkte” man undrar ju idag men å andra sidan dracks det nog friskt hos fler)
Gick upp och kräktes på natten.
Det var något i den händelsen som tillsammans med några ytterligare den hösten. Blev avgörande.
Det började redan på våren. Eller när började det, egentligen?
Några år innan när vi var på en resa och jag liksom bara drack för mycket- hela tiden.
Öppnade en öl en morgon och klunkade i mig bara för att ens kunna gå upp och klara dagen. Lunchvin.
Sen var det ett par år med nån sorts skärpning. Men så så många spridda kvällar då jag drack 1-2 snabba glas medan min man ockuperade toaletten innan sängdags. Nån sjuk stress över att alltid hälla i sig lite mer. Den började för länge sen. Att jag klarat mig ut ur den där vansinnes-labyrinten. Finns inte ord för den tacksamhet jag känner.
Jag tänker inte varje dag på just de här händelserna. Det är också jobbigt att förstå att det var samma ”jag” men helt förvrängd i mitt beteende. Det känns inte så ofta som jag flyger fram på moln men i själva verket bor jag liksom på ett litet lätt fjäderfint moln dit ångest, svettningar, oro, yrsel, illamående- inte når mig längre.
På det viset är förstås allt i mitt liv annorlunda nu. Kram och fin tredje advent önskar jag er!
Ska pimpa min adventsljusstake och njuta av stillheten på landet nu när gästerna åkt.

Profile picture for user Andrahalvlek

@Se klart Det är plågsamt men oerhört nyttigt att minnas ibland. Sätta ord på det onämnbara. Låta skammen komma sköljande retroaktivt. Faktiskt tänka på det aktivg tills skammen ger vika och ger plats för en självempati. Vi visste inte bättre. Just då. Nu vet vi. Nu vet vi var vi aldrig vill hamna igen. Nu vet vi att livet kan kännas på ett helt annat och bättre sätt ❤️

Jag har ju precis trappat ut min SSRI, så visst skaver det lite. Inte av oro, mer vaksamhet. Hur känns det? Egentligen. Blir det värre? Svänger det tillbaka igen? Jag mår bättre idag 😍 Men man måste ha lite tråkigt ibland också. Det är först då man verkligen uppskattar de roliga dagarna. Precis som med årstider.

Kram 🐘

Profile picture for user Sattva

@Se klart Hade också speciellt en sådan händelse förra hösten. Låste mig själv ute o kunde inte öppna dörren, bankade o sonen kom yrvaken o öppnade. Skam, skam, skam. Och också så många onödiga tjafs m maken, över skitsaker. Somnat i soffan o vaknat 03, sedsn upp o jobba...
Förra hösten även två yoga långhelger där jag drack på hotellrummet på kvällarna. Så j-a meningslöst!
Saker jag faktiskt glömt, eller lagt långt bak. Som du säger, känns ju inte som samma person. Håller med dig, tacksamheten över att leva skamfritt, leva så gott man bara kan. Det är ovärderligt!!

Profile picture for user Se klart

Håller verkligen med angående tråkigt och roligt @ah, en helg med gäster och aktiviteter (väldigt kul och trevligt) avslutas med en tupplur, och nu sova tidigt. Njutit som bara den av ”tråkigheten” denna kväll. Ja jag tar rygg på dig vad gäller detta med Ssri. Lite oroligt känns det och kanske behöver jag fortsätta (något får mig att tro det) men inte svårare än att testa sig fram.
@sattva det är skönt att läsa dina tankar och inlägg- känns verkligen som du är I DIG SJÄLV och det är nästan det bästa med att inte dricka. Att orka vara där man är. Låter ju så simpelt men det mesta, själva livets trick- är väl det på något vis. Och att inse hur stort det är.
En vän till min son fick en diagnos, allvarlig och svårbotad cancer. Min son ringde när jag stod på ICA. Det var som ett spjut gick genom kroppen, jag känner inte personen i fråga så väl alls. Men bara (igen!) insikten om skörheten i livet, skyddet som inte finns trots att vi hoppas och liksom inbillar oss. Unga människor dör. Barn dör. Finns ingen som helst rättvisa. Det vi vet är att livet drabbar, livet händer oss. Alla. På olika sätt. Så hur ska vi tråckla oss igenom de svåra psssgerna? Med värdighet, lärdomar, med känslan av att ändå vara levande. Jag har förlorat min syster för tidigt och min pappa ungefär som väntat- sett till statistiken. Mitt liv är? Och har varit så milt. Haft mina megakriser, med mina mått mätt. Skilsmässa, oro för pengar under många många år. Ett av mina barn skört som smörpapper. Nu stadig. Diagnos och mediciner. Till sist hemma i sin kropp, äntligen.
Jag kan inte annat än känna ödmjukhet inför imorgon. Vi får vara med, inte så tung packning. Det är så stort att det svindlar.
Så går mina tankar om kvällarna numera.
Kram 🥰

Profile picture for user Se klart

En dag utan paus, jo jag var ute och köpte mjölk till kaffet. Tack och lov inte så många möten så jag har kunnat jobba undan, många är sjuka och de som inte är det stannar hemma för att inte bli.
Känner nån liten ilning om att det på fredag är dags att packa bilen och köra till landet, där vi stannar nästan tre veckor. Jobb blir det, såklart. Men också ledigt 🙏🏻Kämpar på ett par timmar nu 💕 kram!

Profile picture for user Se klart

En dag utan paus, jo jag var ute och köpte mjölk till kaffet. Tack och lov inte så många möten så jag har kunnat jobba undan, många är sjuka och de som inte är det stannar hemma för att inte bli.
Känner nån liten ilning om att det på fredag är dags att packa bilen och köra till landet, där vi stannar nästan tre veckor. Jobb blir det, såklart. Men också ledigt 🙏🏻Kämpar på ett par timmar nu 💕 kram!

Profile picture for user Se klart

Kunde inte sova inatt. Avslutade jobb i ok tid men sen var det massa pyssel med julklappar och annat vid skärmen.
Tog en sömntablett halv 3 och det är inte särskilt bra grej.
Jag ser mig ofta som en maskin som liksom betar av dagen (när de är som nu) och försöker koppla loss mina känslor men i själva verket blir jag förstås trött.
Det är då jag brukar bli sjuk. Som om kroppen i ett sista desperat försök bara lägger sig ner och producerar feber och orkeslöshet.
Jag vill faktiskt vara lite snällare, min egen gränspolis som jag skrev om i @annabells tråd. Nån som vaktar. Min man är ganska bra på det men jag har ju det yttersta ansvaret själv. Insikt och klarhet denna grå tisdag. Ska sitta helt still och kontemplera över det en stund.
Kram alla kämpar där ute. 😍

Profile picture for user Pianisten

Känner igen det där. Att få ett maskinliknande tunnelseende utan att stanna upp och känna efter. Sen kommer smällen. Jag har blivit mycket bättre på att känna det och att ta ut "micropauser", de är väldigt underskattade men hade en liknande kväll förra veckan. Håller på med renovering hemma på i stort sett all ledig tid och så allt julstök nu ovanpå det. Min hjärna fick en knock out och jag upplyste min fru att nu är jag slut som människa. Dagen efter tog jag en time out och det räckte för att komma på banan igen.
Tyvärr blir min fru bara väldigt orolig när jag faller ner så. Hon säger att hon blir rädd att jag ska krascha igen och vågar knappt be om något. Jag har försökt förklara att jag är långt ifrån där nu, men det tar väl ett par år att visa att verkligheten är så också.
Det jobbiga när man kör det där maskinläget är nog att jag mått ganska bra i det, man blir lite hög på sin energi på nått sätt.

Profile picture for user Torn

@Se klart Hejsan! Jag tycker också du borde ta hand om dig bättre.❤️ När kroppen börjar säga ifrån med sömnproblem mm, så måste man göra något åt det. Tänk om du åker på en utmattning likt den Andrahalvlek har haft två gånger. Det verkar vara fruktansvärt, och tar lång tid att bli frisk från. Du pratade ju om att ta ett lite lugnare jobb för ett tag sedan. Ligger den planen kvar? Du är ingen maskin, utan en människa.

Kram 🤗

Profile picture for user TappadIgen

@Se klart Det är nog ändå bra att du tar det på allvar. Jag förstår att du är högpresterande också och vill få allt gjort. För min egen del så har jag återigen börjat jobba för att få till mina sömnrutiner, mycket tack vänner som har diskuterat sömn och gjort att jag har lyssnat på den där podden som jag pratade om i min tråd. Jag hade fasta sömnrutiner under hösten och våren men jag har glidit bort från det.

Jag vet hur svårt det kan vara och det finns ju ingen enkel lösning såklart, men jag gissar att det mycket handlar om att du har stora krav på dig själv. Du måste ju vara snäll mot dig själv också och ta hand om dig när din kropp ber dig om att göra just det.

Profile picture for user Varafrisk

@Se klart vill bara skriva hur jag har tänkt när jag läser din tråd. Tänker att du har ett arbete/en yrkesroll som ställer höga krav på dig men även att du vill prestera…inte prestera som i att vara duktig, klättra på stegen utan mer prestera som att ta ansvar.

Tänker även att du är socialt aktivt med vänner/middagsbjudningar. Du har även barn och barnbarn och du älskar dem. Även om du vilar på landet så finns det mycket aktivitet omkring dig.

Funderar på🤔kan du sortera? Kan du sortera bort något i alla fall ett tag? Jag tänker att det behöver bli nödvändigt för att du ska orka.

Vet inte om det blir hjälpsamt. Vet inte om du vill ha råd från en som inte är särskilt bra själv på att ta emot råd. Vill bara att du ska få må bra och att du håller🙏🏻

Kram🥰🌟

Profile picture for user Annabell

Att vara sin egen schyssta, omtänksamma gränsvakt är så svårt i praktiken ibland… Gränsvakten måste ju deala med ens egna ambitioner och idéer om sig själv, sin kapacitet & sina ”måsten”, mitt i vaktandet. Så lätt att bara växla upp och upp och, som du skriver, beta av och mata på (när en period kräver det) 🙄🥵. Så bra att du sitter still en stund! Och så bra att du har landet! Och mannen! Fina Se klart ✨💖

Profile picture for user Andrahalvlek

@Se klart Ibland snurrar det förbannade hamsterhjulet lite för snabbt för att man ska hänga med på ett bekvämt sätt. Och gränsvakterna hamnar på efterkälken eller tittar bort lite för länge. Det är inte lätt att räcka till för alla, men allra viktigast i ditt liv är du ❤️ Det är lätt att råda andra, men väldigt mycket svårare att själv se de trasiga mönstren i sitt eget liv. Lyssna på kroppens signaler är det enda vi kan göra. Den är smart och tar till alla knep den kan ta till. Till och med sjukdom och feber om det krävs.

Kram 🐘

Profile picture for user Se klart

Tack tack alla som skrivit här hos mig idag. Jag skulle kunna säga ”ni anar inte vad det betyder” men ni om några vet betydelsen av att lägga bomull och kloka ord kring dagar som skaver mer än vanligt. Idag var en sån dag och även om det inte direkt var desperation jag kände så var det helt klart ett lite skamset viskande ”hjälp”.

Jag är inte bra på hjälp. Att våga be om hjälp är det yttersta av svårt för mig. Det är sådär svårt så det blir lite knöligt i halsen när jag sväljer. Att be om hjälp är liksom ett blottande av, eller snarare att öppna upp för att jag inte klarar allt själv.
Jag klarar inte allt, och framförallt klarar jag inte allt på egen hand.
Det här låter som ord man pratar på förskolan. Jag ligger väldigt mycket efter där.
Jag återerövrar eller kanske erövrar jag insikterna lite i taget.
Tack vare alla era smarta och framförallt så genomsnälla inlägg känner jag mig stärkt i att jag är okej. Att okej räcker bra. Att jag är bra nog, troligen på alla möjliga kanter men också här.
Jag kan hjälpa till. Och jag kan få hjälp när jag behöver.
Körskola för mänskliga livet del ett. Tack för den varsamma lektionen. Kram ❤️🙏🏻

Profile picture for user Sisyfos

Okej räcker bra SeKlart! Frågan är om det inte ändå är mer än ok. Jag sätter ribban rätt högt på nåt sätt. Också extremt dålig på hjälp och har lite höga ambitioner. Pianisten skrev: ”Det jobbiga när man kör det där maskinläget är nog att jag mått ganska bra i det, man blir lite hög på sin energi på nått sätt.”
Jag tänker att jag till viss del kan känna igen mig i det. Planera helgerna så att de går i ett, check, check, check och att det är lite tillfredsställande i att kunna bocka av och lite maskinellt. I helgen havererade min tidsplan. Det är då det blir lite jobbigt. Och det är då på nåt sätt jag måste fatta att det är mina egna ambitioner som är högt satta. Ingen annan varken vet eller bryr sig. Och jag kan egentligen både delegera och be om hjälp. @Se klart skrev:"Jag klarar inte allt, och framförallt klarar jag inte allt på egen hand."
Det är en viktig insikt. Men det är nog så svårt att leva efter, särskilt när man hamnar i maskinläget. Jag tänker att det är en varningssignal ändå och att det är bra att du ser den. Snart jul och viktig avkoppling.

Profile picture for user Charlie70

@Se klart men som jag känner igen mig i ditt inlägg från igår lunch. Det är många Imovane genom åren som har räddat mina arbetsinsatser. Det har känts som det enda rätta - men är det det? Jag tror vi får oanade insikter här i nykterheten.
Var rädd om dig!
Kram!

Profile picture for user Varafrisk

@Se klart Tänker på det där med att be om hjälp. Jag är ganska dålig på det. Det ena gäller tex när det gäller datatekniken..journalföring osv...har jag fått en genomgång en gång och inte riktigt förstår..har jag väldigt svårt att be om hjälp igen...till slut måste jag be om hjälp men det kan ta lång tid innan jag gör det, det är då väldigt pinsamt att fråga..att jag inte har frågat tidigare. Det andra som handlar om att be om hjälp var när min man var sjuk i cancer framför allt när han låg på Sahlgrenska under drygt två veckor. Jag hade behövt hjälp då. Jag hade behövt att istället för att köra själv att någon var med och körde. Jag hade behövt be om att få komma hem till någon vän att äta mat. Jag gjorde det inte då, jag tänkte att man borde förstå...fast många är ju upptagna med sitt. Om jag skulle utsättas för en svår situation igen ja...då skulle jag be om hjälp...det är ju inte säkert att jag skulle få den...men jag skulle be om den.

Du är ju också en oerhört klok person...så jag tänker...precis som du gör...lyssna till din kropps signaler...du först!

Varm kram:)

Profile picture for user miss lyckad

Att säga att man inte förstår, då är man smart, att låtsas att man förstår, är tokigt. Att be om hjälp när man behöver är bra, helst om man vet vem som kan hjälpa mig, att hjälpa någon annan när man kan, är bra för själen.❤️..Jag har haft sömnsvårigheter för några år sedan, det hade troligen med alkoholen att göra. Nu om jag sover dåligt en natt, så är det oftast något jag är orolig för, eller grubblar på. Oftast löser sig det mesta, om man inte räknar med svår sjukdom. Se Klart, var rädd om dig, det finns bara en DU ❤️

Profile picture for user Se klart

Tack för alla ❤️❤️❤️ Jag bär med mig alla kloka och och tankar, och så kikar jag in här och tänker på det RIKTIGA jobbet jag har gjort och gör varje dag. Nykter.
Slår allt. Kan missa både det ena och det andra, faktura-attester, inlagd sill, eller skjuta medaebetarprocess till februari.
Jag dricker inte. För MIN skull.
Allt annat kommer efter det, hör jag @blendas ord eka inuti.
Att inte ta första glaset är sedan en tid en lag som sällan eller aldrig ens i tanken dyker upp.
Att nykterheten går före allt är också en process att etablera.
Jag tror att det för mig är nödvändigt med forumet- så länge det känns nödvändigt (och så länge jag själv kan bidra med något men det är inte heller livsviktigt varje dag)
För mig har det kommit att bli en del av mig. Ett tag tänkte jag på det som doft-allergi för att man då får avstå vissa festligheter när människor brukar ha parfym! Men numera tänker jag att det är en superkraft, inte en brist. Stor skillnad i mitt mindset som gör mig mer livs-stolt.
Idag kör jag tricket att gå väldigt långsamt, så kroppen tror att jag har all tid i världen!
PS! Tips på superbra tv-serie är Dopesick som handlar om Oxycontin-katastrofen i USA och läkemedelsföretagens bisarra cynism

Profile picture for user Blenda

@Se klart Tack för att du påminner mig om mina egna ord.
Kämpar också hårt med en tuff verklighet, många måsten, orosmoment och en del sorg.
MEN jag är nykter. Allt annat får helt enkelt ordna sig på det ena eller andra sättet.
Kram!

Profile picture for user Se klart

Intresseklubben är på besök och delar med sig av kvällen nyheter.
Ä hämtat ut paket = novembersyssla som verkligen blir lättare för varje nyktert år. Inte en enda tanke kring atf vara tvungen att stanna till och villhöva ett glas vin.
Fredag är underbart men inte samma laddning från förr, ett jämnare flöde även om Gränsvakten har att göra för sin lön. Halvsju ss han (rikssvenska helt klart) att jag fick gå ut och handla på villkor att jag lämnade mobilen hemma. Det gjorde jag inte. Men lämnade den sen ifred och stängde av mina kommunikatornsprigram. Köpte hyacinter
Bestämde oss för att stanna kvar istället för att vrålstressa ut till landet.
Gjorde något så lyxigt som händer 1 ggr/år och beställde frukost hem från ett ljuvligt ställe i min stadsdel. 8:45 levereras detta och min princip är att ut och rör på fläsket när du ska handla samt andra mer politiska överväganden kring den cyklande underklassen som växt under Corona då folk tydligen inte längre orkar gå ut och handla sin mjölk.
Fiket ligger en bit bort, har stadens godaste croissanter (jag bjuder @varafrisk om du kommer!)
Det ska vi njuta av imorgon bitti, smoothie, juice och yoghurt.
Helglyx delux men jag har å andra sidan inte hunnit med frukost en enda dag denna vecka så jag har fortsatt jobb med jämnare flöde i mitt liv- och fortsatt eller utökat jobb för gränsvakten från (är det) Hägersten? 👨‍🚒💂‍♀️Han är på inskolning! Kram alla d-vänner! 🥰

Profile picture for user Annabell

Aha, en gränsvakt från söderort ✨💂‍♂️😄 (pratar man lite sådär som en söderkis om man är Hägerstenare? 🤔)! Fint med lyx-frukost 🥐☕️😊. Har några såna där frysta, inte jättegoda ”gör-det-klart-själv-om-du-ska-ha”-croissanter som jag baske mig ska gå och ta fram nu. Kram och ha en ljuvlig morgon 🏙🥰!

Profile picture for user Se klart

Tack alla croissant-mumsade och alla ni andra! Jag hade skrivit ett vrållångt inlägg men intresseklubben kan lägga ner pennorna- nu ska det åkas till landet.
Min gränsvakt har alltid ledigt på lördagar. Behövs dylika uppgifter så rycker min man in sån bra vikarie.
Kram från där solen skiner! 💕💂‍♀️