@Rehacer och @Se Klart Intressant ämne om att vara snäll mot sig själv och vad har jag för behov? I mitt fall har jag börjat inse att jag tillgodosett andras behov sedan mitt anpassat efter deras. Jag har många gånger haft svårt att svara på frågan ”vad vill du?” För jag har haft svårt att få tag på vad just jag vill, eller ibland vet jag vad jag vill men anpassar mig ändå efter andra typ ”spelar ingen roll för mig”. Detta är ett inlärt beteende sedan barnsben då jag haft den rollen som anpassar sig, främst efter en nära anhörig. Det har medverkat till att jag beter mig så även i andra relationer. Tack vare nykterheten kan jag på bättre sätt närma mig mina egna behov och utforska dem. Tufft och jobbigt men nödvändigt för ett helare liv.
Trevlig söndag🌺

@Rehacer och @Se Klart Intressant ämne om att vara snäll mot sig själv och vad har jag för behov? I mitt fall har jag börjat inse att jag tillgodosett andras behov sedan mitt anpassat efter deras. Jag har många gånger haft svårt att svara på frågan ”vad vill du?” För jag har haft svårt att få tag på vad just jag vill, eller ibland vet jag vad jag vill men anpassar mig ändå efter andra typ ”spelar ingen roll för mig”. Detta är ett inlärt beteende sedan barnsben då jag haft den rollen som anpassar sig, främst efter en nära anhörig. Det har medverkat till att jag beter mig så även i andra relationer. Tack vare nykterheten kan jag på bättre sätt närma mig mina egna behov och utforska dem. Tufft och jobbigt men nödvändigt för ett helare liv.
Trevlig söndag🌺

Tufft och jobbigt är det @vår2022 men nödvändigt. Och faktiskt ganska spännande. Vilket iaf inte jag kunde säga om mitt sista år som vindrickare. Man får leta i skrymslena efter sig själv. Hur låter mitt längt? Kram 🥰

@Se klart Ja faktiskt spännande också, att göra något nytt värdefullt i sitt liv och inte tröska på i gamla destruktiva spår😁
Ha en fin måndag🤗

Det första jag gjorde imorse när klockan ringde tidigt var att hälla ut vinet som fanns hemma. Prosecco’n jag hade skrev jag ett grattiskort till och hängde runt flaskhalsen, gick direkt ut med den i bilen och planerade sen att åka förbi en vän och lämna den (han fyller år idag). Kändes handlingskraftigt så där direkt på morgonen. Nu är det nya tag, ny måndag.
”Var dag är full av löjligheter” har länge varit ett kul ledord, men måste nog snart byta ut det mot ”möjligheter”!
Dagen har varit bra. Mycket på jobbet, men det gjorde att dagen gick fort. Inget sug alls idag!
Jag läser mycket här i olika trådar och Ni hjälper mig verkligen! Tacksam! 🧡

@Rehacer Härligt! Vilket bra nytt ledord, var dag är full av möjligheter, det ska jag ta till mig. Du var verkligen handlingskraftig💪. Och morgondagen är ännu en dag full av möjligheter💕

Lucy2428

Hej Rehacer!

Jag är ny till forumet men inte till önskan att sluta dricka. Jag svarar lite på det hela du har skrivit.

Först, fantastiskt att du hällde ur vinet! Och att du kunde gå tre veckor utan. Jag tror inte att man ska se återfall som ett bakslag, utan mer som ett mål som kan förbättras, typ tre veckor sista gång, tre veckor + en dag nästa gång, osv. Plus, kartlägger man sitt drickandet, har man bättre koll över hur mycket man faktiskt dricker och kan se eventuella mönster. Jag har en enkel Excel dokument där jag fyller i hur mycket jag dricker, när och lite annat.

Det är i alla fall det jag försöker göra. 2020 hade jag endast 35 nyktra dagar. (Min standard är att om en enda dropp har korsat mina läppar, då räknas inte dagen. Ganska tufft, eftersom det händer relativt ofta att jag märker att jag skulle hellre åta och sova än att dricka, så även om jag har druckit mindre än ett glas vin, då räknas inte dagen. Men så är mina regler.)

Hittills i år har jag 80 dagar, och siktar på 100 fram till 12/31. 100 dagar låter inte mycket. Tvärtom, det låter faktiskt som extremt mycket drickande, och det har det varit ibland. Jag har nio dagar i rad som mest, men det blir ändå att dricka ca vart tredje dag.

Och jag har upptäckt tre "secret weapons", fast jag vet inte hur hemliga de är egentligen: sömn, mat och blodsocker.

När jag behöver bryta drickandet och komma in i en ny nykter period, för mig är det enda sättet att sova. I ett par dagar. Det verkar återställa kroppen och bryta suget. Eftersom sömnen störs av alkohol, tar det ett par försök innan jag kommer in i djup sömn. Men jag har fått icke-beroende framkallande, icke-narkotiska sömnmedel från husläkaren. Jag går inte in på det här, men de finns.

Mat och blodsocker: Jag märker nu (det tog bara 25 år) att mitt sug kommer oftast på tom mage. När jag äter regelbundet så sjunker suget dramatiskt. Men jag är den jag är, och har ofta valt att INTE äta så att inte maten kommer i väg för alkoholen. Dumt, men sant. Mat är nästan en mirakelkur, men en kur som jag medvetet väljer bort ibland.

Och en sak till om maten och hur det kan användas när man slutar dricka: Jag rekommenderar inte snabb- eller ohälsosam mat. Inte alls. Men jag har upptäckt att hjärnan kräver någon sorts belöning som "ersätter" alkoholen, åtminstone i början, och då är frågan vad ska man äta? För mig, i början av alla nya nykter perioder, är det mest salt och fett, och sen socker, som gäller. T ex en Findus middag (mycket salt och fett) med lite glass efteråt. (För mycket socker har den motsatta effekten och får mig att vilja dricka igen.) Efter några dagar, kroppen vill ha grönsaker, etc. Om man bara kan lyssna på kroppen, kan stå ut, kommer den meddela vad den vill ha.

Och slutligen: Jag lever nästan uteslutande i mitt eget huvud, vilket både är grunden till och lösningen för mitt problem. Jag hittade nyligen ett citat som fick mig att häpna, så jag delar av mig med det här, plus en grov översättning:

"We suffer more in imagination that in reality." (Vi lider mer av fantasin än av verklighet.) Seneca

Allt gott!

@Lucy2428 Tack för ditt fina långa meddelande! Många bra tips där! Blir glad att du hör av dig!

Jag har alltid tänkt att antal nyktra dagar i sträck är det enda som räknas.. och helt ärligt talat blir jag rätt ledsen när jag inte får till speciellt många i rad. Får ofta börja om på dag ett igen.
Men jag märker och känner att mitt tankesätt är förändrat och mitt mål är att dricka färre dagar och att bli helt nykter tillslut. Det får ta sin tid. Jag lever ensam och har ingen som peppar eller hjälper mig så det är lätt att misslyckas och hamna på dag ett igen..
Jag sover oxå otroligt mycket när jag slutat, de senaste dagarna har jag sovit massor!! Det blir lite som en flykt från A, att om jag sover så dricker jag inte liksom. Men jag tror samtidigt att kroppen behöver det.
Kanske ska börja räkna nyktra dagar som du, hade varit intressant att se. Just nu har jag ett system där jag sätter ✅ och ❌ i almanackan på telefonen.
Ha en fin onsdag! 🤗

Godkväll,
Har varit en dag med sug vid flera olika tillfällen. Jag har varit Hungrig, jag har varit både Lonely & Ledsen och jag har varit Trött och alla dom känslorna är det ju lätt att dricka på.
Men jag sätter en ✅ i almanackan idag. Somnar glad.

@Rehacer Du kämpar på bra💕. Som du säger vissa känslor är så förknippade med ett glas vin och dämpa. Att du registrerar detta innebär att du vet vad som triggar och kan stoppa det. Bra! Jag har inte tänkt någonting, känslorna har funnits där men jag har ignorerat dem och förebyggt detta genom att konstant dricka för att slippa känna. Men ja, den onda cirkeln startar ändå.
Hoppas du får en skön promenad i skogen idag, ska tänka på dig när jag drar ut med hundarna💕.
Ha en fin fredag🌺

@vår2022 En morgonpromenad i skogen blev det även idag, om än i skogen nära jobbet. Viktigaste stunden på dagen, morgonpromenaden! Älskar att det är ljust då och älskar att kunna ha en lös, glad vovve springandes runt mig. Ger energi. ❤️
Ha en bra fredagskväll! Och en bra första adventshelg. Jag har börjat lite smått härhemma med stjärnor och stakar. Sååå mysigt!! 🕯

@vår2022 Tack snälla för att du tänker på mig! 🧡 Jag är här varje dag, jag läser och tar in. Har mina nyktra dagar på rad, men faller emellanåt. Grubblar mycket fram och tillbaka varför jag väljer A fast det är ett misstag varje gång, men är ändå övertygad om att det är min resa mot nykterheten. Jag jobbar på det och tänker att det får ta sin tid, märker att jag resonerar med mig själv på ett annat sätt än för ett år sen.
Jag är glad över att läsa om dina framsteg, du är såå stark och målinriktad. Ledsen över att nära familjekontakter stökar till det, jag hoppas det löser sig. Vore skönt om ni kunde gå en fridfull jul.
Vi hörs vidare, jag är här men är inte så duktig på att lämna kommentarer.
🤗

@Rehacer Kul att höra av dig😁. Det är bra att du resonerar med dig själv på ett annat sätt än för ett år sedan. Till slut hittar du en väg mot nykterheten som känns bra och passar och som du vill följa, det tar sin tid. På något sätt ska nog familjekontakten lösa sig så småningom. Det som är bra med forumet är att man skriver eller kommenterar när man vill och orkar.
Ha en fin lördag med vovven i skogen, det ska jag ha💕

Är tillbaka, tänker ta nya tag. Måste ta nya tag! En nykter dag i veckan i snitt fungerar inte, jag förfaller av det här levernet jag märker ju det. Jag blir gammal, trött, seg och trögtänkt - hur gärna jag än vill ha alkoholens bomull runt mina tankar. Jag längtar efter stötdämpningen alkoholen ger, trängtar efter lugnet den ger mitt känsloliv och fyller all tomhet jag har. Men jag måste hitta andra saker att fylla det hålet med..
Imorgon är årets sista dag, får en att tänka till. Vet att jag tänkte precis samma tankar för ett år sen, precis samma! Men ett år till gick.. jag startade så fint med januari nykter. Hade iofs tre perioder med lite längre nykterhet, men behöver mer och jag vill eftersträva det 2022.
Det är svårt när man lever ensam, när den enda jag skadar är mig själv, att vara klok att tänka att det inte är bra för mig.. för det är ju så himla mycket lättare att tänka ”det skadar ju ingen annan, vad gör det om jag tar ett par glas vin ikväll med, vem bryr sig”.
Men jag måste ta tag i mitt liv, måste hitta rätt väg att gå.
Jag börjar imorgon, en nykter sista dag på året och en nykter start på nästa.
Så brukar jag göra och det brukar vara bra. Ska bara se fortsätta vara bra..
Gott slut ni som är här och läser och ett gott nytt 2022! ❤️

majken_r

@Rehacer Då kör vi! Jag har startdatum för att vara alkoholfri 2/1. Måste och vill ta en rejäl paus. 2022 får bli ett bättre år. Önskar dig ett gott slut och ett gott nytt🙏🏼⭐️❤️

@Rehacer Så bra du tänker, vi har ju hängt här under samma tid! Jag hejar på dig, det är värt att hålla sig a-fri... Om ni är några som kör ihop så är väl det jättefint! Jag hänger gärna på även om jag varit a-fri ganska många dagar! Det är ändå frågor som är samma. I alla fall har jag inte så lätt, kämpar på så gott det går. Det är en lång process som lite påminner om den första tiden, kan pågå upp till 6 månader!
Hursomhelst önskar jag lycka till när ni drar igång!
🤗 Styrkekramar

@Rehacer Härligt att du är tillbaka😁. Nya tag, nytt år. Vi är många här och vi kämpar tillsammans i med- och motgång, i glädje och i sorg. Så som livet är.
Gott Nytt 2022, det blir ett bra år💖🌟🎉