Jag kommer säkert att hitta fler fallgropar på vägen, hittade ytterligare en i helgen dvs jag lyssnade inte på min mag känsla och borde ha tackat nej på en bjudning. Tål att tänka på flera gånger om@Kennie

Ja, ibland behöver man tacka nej. Eller tala om att man har en nykter period i förväg så ingen bjuder. För mig är det bra att ha med alkoholfria alternativ som jag gillar. Så man inte sitter med tomt glas så någon kommer och vill fylla på.... Kämpa på!

Blev varse ännu en fallgrop på sista hundprommisen, konsten att hitta olika anledningar till att ta ett glas vin! Och ikväll tyckte jag att jag nog förtjänat ett glas efter beskedet om jyckens framtid.
Kom på mig själv och tänkte på en av filmerna i programmet som handlade om att hitta anledningar till att fira, trösta sig osv ..............spar mina glas till helgen.

Ny vecka och nya mål, lyckades inte i helgen men ger mig själv fler träningshelger...........viktigt att inte lägga ner om det inte blir riktigt som man vill.........@Illaute

@Milady
Advents- och juletid är prövningarnas månad.
Själv gillar jag inte glögg; alltid något.
Kämpa på! Jag har också måttlighet som ambition, men efter alldeles för mycket coronaklunkande (vin var och varannan dag sen mars 2020) kör jag helvitt nu, oklart hur länge.
Kämpa på, jag tror att måttlighet kan funka!

Hej, jag tror det är bra att fundera på om det där att vin är så gott är helt sant, eller om man gärna vill att det ska vara så för att ha godtagbart skäl att dricka. Om det är för den goda smakens skull får man försöka använda alkohol på samma sätt som andra goda saker. Rökt lax, tex tycker jag är gott, men jag trycker inte i mig ett kilo för det, utan nöjer mig med ett par skivor. Och inte flera dagar i veckan.

@Milady
Jag håller med dig. Jag tycker att framför allt rödvin är riktigt, riktigt gott. Eller att det finns rödviner som är goda.
Men inte varje dag...
Jag vill så gärna kunna dricka de där goda rödvinerna ibland.
Och om man ser till att tillräckligt ofta välja annat gott att dricka - tomatjuice, äppelmust, en del alkoholfritt bubbel - jag drack ett riktigt gott sådant idag - eller som igår en omsorgsfullt blandad alkoholfri drink - då kanske vi kan ta ett glas gott rödvin eller två ibland.
Men än så länge, efter bara en veckas uppehåll, kan jag inte lura mig själv att det inte blir tre, så för mig blir det uppehåll ett tag till.

Efter ett par veckors utsvävning så ska jag tillbaks på måttlighetsresan. Delar min lilla flaska på två kvällar och ska njuta samt tänka kloka tankar som hjälper mig!

Bra att du tar nya tag! Man lär sig vartefter vad som funkar eller inte funkar. Jag tror det är viktigt att ändra tänket att man missar något, att det är något dåligt att inte dricka. Jag försöker istället fokusera på det positiva, att jag mår mycket bättre, plus att jag tycker det är coolare att inte göra som alla andra och slentriandricka så fort man umgås med vuxna. Att vara nykter är både smart och attraktivt tycker jag. Och det tyckte jag inte på den tiden jag drack, så det går verkligen att förändra sin inställning!

Tack för raderna, tipsen! Läste ensida där signaturen Berra skrev; hjälp ångesten tar mitt liv..........det kändes nästan så för mig igår!
Tar nya nyktra tag idag och fler dagar framöver!

Japp, Berra är en riktig gammal forumräv, med jag vet inte hur många nyktra (10-tals år) i bagaget.
Jag känner igen det du skrev om, när måttligt fungerat länge, länge och sen går det överstyr. Tror det handlar en del om livets svackor i övrigt. December är en tuff period med trötthet och mörker. Då är det lätt att medicinera, men just den medicinen funkar ju dåligt.
Tänker som Kennie att det är viktigt att fundera över om man verkligen missar något eller om man slipper dricka.
Jag var dödstrött på mitt ”tvång” att dricka på slutet. Fick inga positiva effekter av det, men drack ändå hemma, i smyg. Men jättebra att du tar nya tag direkt. Det är tid för reflektion. Man behöver hitta sin väg och sin strategi och blir lite klokare varje gång.

Tack för dina kloka rader, kommer ägna med tid till reflektioner och du har satt kärnan i drickandet, missar man verkligen nåt om man låter bli helt. Vet inte riktigt är ju vansinnigt förtjust i vin.........men, men vill inte ha konsekvenser som blir så negativa sim sist! @Sisyfos

Har både ånger och en fruktansvärd ångest. Känner att julafton är en risksituation och skulle vilja ställa in kalaset!
Vad gör man, hittar en bra lögn? Kan jag ljuga tillräckligt bra och säga att jag känner mig lite sjuk.............?