Har sedan september förra året varit mer eller mindre övertygad om att jag både vill och bör lägga ner det här med alkohol. Klipper med alkoholbeteendet då och då i en vecka eller två, och upplever då i överlag en påtaglig lättnad och förnöjsamhet, men är sedan förbluffande snabb på att ”tacka ja till mig själv” när jag plötsligt bjuder in mig själv till att börja om igen?! Och då håller jag igång var och varannan dag igen en stund. Blir galen på detta!!

Har läst i det närmaste alla trådar i detta forum och igenkänning med många är naturligtvis enorm. Är brutalt avundsjuk på (och imponerad av) er som håller över tid och grunnar på vad som skiljer mig och min typ av beslutsamhet från er...? Hur i h-vete kan jag låta mig själv dricka igen, lite hastigt och lustigt, när jag några dagar/några veckor innan är så sagolikt säker (gång på gång) på att det fan räcker nu! Det är inte inte värt det! Alls!!

Både mängd och frekvens är oroväckande och osunt, även om själva dryckestillfällena inte medför några direkt negativa upplevelser eller tokigheter. Slutar dricka ”i tid” (men har då eg druckit för mkt), gör inga märkliga eller oöverlagda handlingar och har aldrig typ somnat i soffan eller lagt mig utan att tvätta mig o borsta tänderna. Men dagen efter - skjut mig stenhårt alltså... Så vidrigt... Ångest och ofattbart dåligt mående på alla fronter. Om jag har druckit tex tors-lör (aldrig dagtid), blir det en ackumulerad vansinnes-baksmälla/abstinenskänsla som jag hatar och inte kan stå ut med!

Mitt liv är ganska intensivt och jag vet att jag oftast ”bjuder in mig själv till dryckestillfällen” när jag är lite överbelastad och samtidigt speedad och trött. Jag blir då stormglad när jag plötsligt kommer på att ”nämen nu tar vi och piffar upp den här aftonen med vin o bubbel!” ”JAPP” säger jag då DIREKT och tveklöst till mig själv utan att vara ett dugg intresserad av att identifiera något i HALT-modellen (som jag lärt mig om här 😊), eller att ”spela hela filmen”. Där och då vill jag inte hjälpa mig själv till en mental punkt där jag inte vill styra upp en festlighet, så att säga... Jag skiter då fullständigt i att jag typ några dagar/veckor innan fattat ett högst rimligt och klokt beslut att ge fan i att dricka, av den enkla anledningen att det definitivt inte är värt det.

Har som sagt läst här en längre tid och nu skriver jag mitt första inlägg, för att utforska om det kan vara medverkan här, som är en faktor som skiljer mig och min typ av beslutsamhet från er som finns här och som håller över tid 🙂.

Hej förresten 😊! Jag heter (inte 😅) Annabell, jag är 42 år och har ett jättebra liv med superfina relationer till barn och familj (lever utan partner), ett jobb som är givande och jag vill INTE dricka alkohol mer. 🤗

@Annabell Mitt svar till @Tjej82 kom in samtidigt som ditt inlägg. Kanske är det så att ni har en del gemensamt :) Det är ju alltid bra på forumet att det finns så många olika personligheter att man i början kan ta lite rygg på någon som man tycks ha mycket gemensamt med och kanske är det fallet här.

Jag tycker för övrigt att din text är bra och reflekterande. Jag tror själv att det är väldigt viktigt att fundera på dessa saker precis som du gör, för att lyckas. Att titta på vilka styrkor man har som kan hjälpa en att nå sitt mål och fundera på vilka svagheter man har och vad man kan göra åt det och reflektera över huvudtaget hur saker står till. Jag upptäcker ofta också att när jag skriver ner något jag redan tror att jag vet i text så lär jag mig själv mer om hur jag faktiskt ser på det genom att jag tvingar mig själv att förklara för någon annan hur jag tänker och inte bara har det som tankar som virvlar runt i mitt eget huvud.

@Annabell Mitt svar till @Tjej82 kom in samtidigt som ditt inlägg. Kanske är det så att ni har en del gemensamt :) Det är ju alltid bra på forumet att det finns så många olika personligheter att man i början kan ta lite rygg på någon som man tycks ha mycket gemensamt med och kanske är det fallet här.

Jag tycker för övrigt att din text är bra och reflekterande. Jag tror själv att det är väldigt viktigt att fundera på dessa saker precis som du gör, för att lyckas. Att titta på vilka styrkor man har som kan hjälpa en att nå sitt mål och fundera på vilka svagheter man har och vad man kan göra åt det och reflektera över huvudtaget hur saker står till. Jag upptäcker ofta också att när jag skriver ner något jag redan tror att jag vet i text så lär jag mig själv mer om hur jag faktiskt ser på det genom att jag tvingar mig själv att förklara för någon annan hur jag tänker och inte bara har det som tankar som virvlar runt i mitt eget huvud.

Tack fina ni! Redan så mycket respons!’ Självklart ska jag starta min egen tråd, visste inte hur 🙈 Nosar runt lite till innan jag vågar tror jag.. Ser fram emot att hänga här med er!

@Annabell Word 🙏🏻 You go girl! Det känns som en ynnest att få följa dig ❤️ Du tar rygg på oss och andra tar sedan rygg på dig, som @Tjej82 tex. Varmt välkommen ska du vara! Som ringar på vattnet sprider sig omtanke och positivt tänk vidare och vidare och vidare.

Jag vill på inget sätt förringa den prestation det är inledningsvis - det är tufft som sjutton att inte falla tillbaka i gamla invanda destruktiva mönster. Men jag har faktiskt glömt hur tufft det var, nu när det snart har gått två år. Jag vet det teoretiskt, men jag kan inte känna det länge. Jag har vet-känslor om det men inte känn-känslor. På samma sätt som när jag var utmattningsdeprimerad faktiskt, jag minns ju hur illa det var teoretiskt men jag kan inte förstå hur jag tänkte alls samtidigt.

Acceptans är det första viktiga steget. Man måste acceptera att man har druckit sig till ett beroende, och samtidigt sluta hoppas och tro att man ska kunna dricka ”normalt”. Och det kan ta tid att komma till den acceptansen, en del gör det aldrig.

Kram 🐘

@Annabell Gött att du är tillbaka med nya friska krafter! 🤗 Den där gräsanden börjar se allt mer beslutsam ut i sina steg tycker jag.😅 Det är förresten något som jag funderat på när jag tänker tillbaka. Hur viktigt det var att jag bestämde mig otroligt kraftigt för att det fick vara nog en gång för alla. Det var som att jag lade på 100 procent mer beslutsamhet mot alla de andra otaliga försöken tidigare till att inte dricka. Först då gick det att mota bort tankarna på att: Äh, jag slutar en annan gång senare. Eller: nu ska jag bara dricka lite grann. Man behöver helt enkelt vara mer jävla beslutsam än vad som man tror är möjligt.😅 Då lyckades i alla fall jag till slut bli fri från alkoholen. Jag tror verkligen på dig, du kommer fixa det här. ge dig fan på det bara!

Kram

Tror du har massor av egenskaper till den här granen. Och på något oväntat vis tror jag att när man syr segel av sina näst starkaste grejer så blir det urstarkt.
I mitt jobb brukar jag säga att jag än så länge inte stött på något geni men de som brukas kallas genier vet jag- har ofta jobbat hårt, massa timmar, envishet, allt det där. Helt plötsligt kan man åstadkomma sånt som vid snabb besiktning tycks vara genialiskt. Jag är halvbra på plugg, helbra på att kämpa, usel på att tävla, krullar ihop mig som en liten rädd insekt av sånt.
Det har också visat sig att jag är bra på att vara nykter. Men G U D så många timmar jag läst och skrivit här. Min faktametod tror jag.
Du får strosa runt i dig och hitta bra saker. Se framåt. Vänta med bakåt och hur och varför och varför inte. Det finns gott om tid till det senare, ibland blir alla tankar kring varför gör jag si eller så- som snubbeltråd.
Bara; ta ett kliv ÖVER och snart är det morgon igen och då är du inte sugen på ett glas. Repeat.
Jag tror på dig och ditt kraftdjur! 💕

Så oerhört glad över meddelandena här ⬆️ 💖 (har läst dem flera flera gånger). TACK! TappadIgen, Andra halvlek, Torn & Se klart. För vägledande, inkännande, stärkande, och peppande ord, som ger mod, beslutsamhet och tilltro! Att vara med i forumet är ju som att ha tillgång till personlig proffsrådgivning & stöd, av människor som både lyssnar, förstår och genuint vill hjälpa, på oregelbundna tider och flera gånger i veckan!! Overkligt bra 🥰.

En jättefin helg har det varit och fyra ✅ i ryggen 😊. 🦆🌟

Tänkte att jag skulle göra som bl.a. torpet har gjort, och skriva (minst) en, liten eller större, notering varje dag. En rutin/ram att hålla sig i, som kan bidra till upprätthållande av viktig vett och sans 😄. Mycket hektisk och iskall dag, men inte ens när jag försökte klösa bort frost från insidan av bilens framruta på lunchen (hade lite bråttom och har en svag kupévärmare… 🙄😆) kände jag tillstymmelse till sug 😊💪🏼. Är trött i huvudet och lite vimmelkantig till och från, vilket gör mig lite ängslig… Jag brukar inte vara det (förutom på alla mina dag 1 🙄). Men jag antar att det hänger ihop med min senaste streak…😕 och att det går över. Kram till alla 💖!
☃️🦆✅

@Annabell Klok taktik. Inom AA säger man att det är viktigt att behålla ”närheten till programmet”, men här hos oss kallar vi det ”närheten till forumet” 😉 Att skriva och läsa på forumet ingår i mina dagliga rutiner. Jag behöver den påminnelsen, jag behöver ”tanka av mig” tankar och känslor.

Orden börjar resonera med sig själv när jag skriver, jag får aha-upplevelser som jag inte hade fått annars. Märkligt fenomen. Sannolikt beror det på att skrivandet tvingar min pannlob att jobba, där sunt förnuft, logiskt tänkande och problemlösning bor.

Kram 🐘

Jag är också en (nästan) daglig uppdaterare och vissa dagar har det verkligen varit som att skriva i sand, inga viktigheter men viktigheten är att jag varje dag:
Uppmärksammar min nykterhet och att det är ett arbete (som inte är jobbigt- tänk att gå morgonens första runda i trädgården en sommarmorgon)
Ägnar en stund åt att känna tacksamhet- min nykterhet är proppad med just det, och det smittar av sig på mycket annat i livet.
Ägnar en stund åt att försöka bidra till att berätta om vad ett alkoholfritt liv kan innebära, något jag själv var så oerhört skeptisk till att jag nästan kan känna skam. Hur kunde jag låta sug, längtan efter tröst, flykt, avkoppling- vara så centralt i ett liv som till så stora delar är alldeles ljuvligt, med så mycket fint. Inte perfekt- jobbigt och stökigt och ibland gör det jäkligt ont. Men livet, som det är, så stort.
Skriv kort, långt eller mittemellan, Och för sin egen skull. Forumet är bäst! Kram 🤗

Så är det @Andrahalvlek! Pannloben får jobba och växer till sig medan reptilhjärnan och Amygdala försvagas. Det händer när vi formulerar oss, skriver eller talar. Jag skrev dagligen här under lång tid. Jag skriver fortfarande mycket med fokus på både mitt mat- och medberoende men numera i en 12-stegsgrupp. Därtill delar jag på möten både på Alanon och OA / FAA. Det är svårt att föreställa hur mycket det hjälper - men det är färskvara som måste underhållas. Ibland när jag tycker att det tar mycket tid brukar jag tänka att det ändå är en trevlig medicin; att träffa och lyssna/tala med mänskor av vilka många blivit nära vänner. Mänskor som vill varandra väl. Numera kan jag dessutom sitta hemma och välja bland olika tidpunkter och möten. En snabb jämförelse med t.ex dialys eller insulinbehandlad diabetes är en bra påminnelse. Tack för att jag får dela dina tankar / mt

@mulletant Visst är det väl en helt underbar medicin - att tjöta tillhör mina favoritsysselsättningar, både i tal och skrift. Och det behöver inte vara ytligt, eller pretto, det blir precis som det blir. Man börjar i ena änden och sen tar man sig sakta framåt och tar de chanser som ges. Nu fick jag en ”pratstund” med en riktigt räv på forumet och det uppskattar jag verkligen ❤️

Kram 🐘

Så maxat på jobbfronten - och alla andra fronter - nu innan jul 🥵! Försöker växla mellan🏃🏽‍♀️och 🦆för att hinna allt men ändå hålla bägge platt-fötterna på marken så att säga…☺️. Hamnade i en klassisk kombo av att känna mig helt överbelastad och samtidigt helnöjd över att lyckas ro i land saker och ting och DÅ vaknade tjatter-fjanten i hjärnan till liv förstås 🙄. Lite besviken blev jag, att redan på sjätte dagen behöva brotta ner tjatter-fjanten. Men det var en kort och ganska lätt match✌️och sedan tänkte jag att det nog är gott att hinna träna sig lite innan ledigheten 🙂💪🏼. Jag gick in här och rå-stirrade på orden ”Bara; ta ett kliv ÖVER…” från Se klarts inlägg ⬆️ och det är så himla bra - för jag hör orden inom mig och ser liksom själva klivet!

Ett lass jobb färdigställt, en över-kliven (mkt konstigt ord 😂) tjatter-fjant, en vintersagolik kvällspromenad och en till ✅ denna tisdag. 😊✨🦆

@Annabell Tjatter-fjanten 🤣 Vilken underbar bild du väckte hos mig! Just kombon helt slut och färdig med något var nog den känslan som var allra svårast att hantera i början. Minns att jag ofta just på fredagar efter en tuff arbetsvecka tänkte ”Hmm, den här känslan brukar jag dricka vin på men nu dricker jag inte längre så då får jag göra något annat”. Att då faktiskt belöna sig med något annat, choklad tex, eller gå ut och gå och rensa skallen hjälpte mig. Nu var det väldigt länge sen sist jag fick den typen av vin-flashar faktiskt.

Kram 🐘

Samma här @annabell, samma fix och ro iland, streta på och checka av. Så jädra hårt jobb. Tjatterfjanten har dött i sin fängelsehåla. Många kliv ÖVER mitt hårklyveri (har jag nånsin skivor det ordet? tror ej…) dividerande och till och med- hahaha- intellektualiserande kring drickande och vilken mening det ändå skulle kunna ha som ett fördjupande lod och utforskande av livets mysterier. Vill skratta eller gråta åt denna Torsten Flinckska romantisering som suttit som en igel i mitt grå hjärnludd.
Finns inga mysterier i vinet OM vi är såna som dricker för mycket. Den acceptansen är ett mega-kliv ÖVER men också dödsstöten och sista sucken för tjatterfjanten.
Kram! ✅😍

Exakt Andra halvlek! Blev proaktiv och bokade nu raskt in Pinchos och Karl-Bertil Jonsson-bio på fredag 😊. Upptagen och belönad från 16-20 alltså. På Pinchos dricker jag alltid Zingo 🥳.

Ja Se klart, det där osanna skimret man tillskriver vinet, på värsta Flinckska vis, vill jag (hån)skratta, gråta och lappa till mig själv över… Tjatterfjanten ligger tyst och ihopskrövlad nånstans idag, men behövs nog några nedbrottningar + överklivningar till och en mer grundmurad acceptans innan han viker ner sig för gott 😮‍💨… Försöker att acceptera också det, och att längta långsamt… 🦆

✅✌️

@Annabell Ok nu har jag en bild av en nerbrottad Tjatterfjant som har munkavle på sig ;) Vilket underbart uttryck med Tjatterfjanten enda problemet är att nu kommer jag väl inte kunna se en and igen utan att tänka på det :)