Jag tycker det är sjukt att vissa länder legaliserar cannabis. I min hjärna så är skillnaderna på droger ingen. Förr när man skulle amputera ett ben, fick du en flaska sprit för att utstå smärtan, och förhoppningsvis däcka av. I andra länder är det okey att köra full av alkohol, eller droger, där är det också fullt lagligt att slå män som är närmre dina kvinnor än 4 meter!! Dina kvinnor kan vara fruar, systrar eller andra anhöriga. Det finns länder som är totalt underutvecklade, 100 år efter vårt land. Det betyder inte att vi ska gå bakåt, med att förstöra demokrati, jämställdhetsarbete, och alkohol- och drogförändrande åtgärder. Tvärtom, vi kan avancera vårt land ytterligare, genom lagar som hjälper invånarna att välja rätt. Ju fler som förstår, att alkohol är beroendeframkallande, och som förstör många barns uppväxt, som gör att många får psykisk ohälsa, desto bättre. Människor som inte kan gå rakt, sluddrar, pratar utan filter, förstör sin kropp, är bakfulla titt som tätt, är sårbara. Vi har blivit beroende av alkohol, eller andra droger. Det är då man går med på saker, för att få dricka, eller droga, och struntar i det som är viktigt. Ett samhälle med friskhet, nykterhet, och god hälsa, kan åstadkomma, ett bättre liv för alla. 💫🌺💫

Även om jag dricker mina sparsamma glas då och då är jag med er i det här Torn och MissLyckad. Tänker att Island gör helt rätt som satsar på idrott och på att få ungdomar att må bra istället. Har en ung person i min närhet som har haft en trasslig uppväxt och troligtvis missbrukar/har missbrukat (inte alkohol). Hen har inte fått lära sig grunderna till hur man mår bra. Äta, sova, röra sig, slappna av i gemenskap med andra. Hen mår alls inte bra och står på randen till vuxenlivet. Hen är nog bara till låns för mig och jag känner mig lite maktlös. Hur sjutton lär man ut en sund livsstil till nån som inte har det med sig och nån som i princip bara har vänner som växt upp likadant? Nä, fy sjutton. Mina sparsamma glas avstår jag gärna ifrån om alla istället kunde få en bättre uppväxt.
Vi är viktiga förebilder för våra barn. Man kan inte bortse från det. Tänker att de måste få med sig grundreceptet för att må bra i alla fall och då ingår inte droger och alkohol. Och vi måste lära dem att handskas med sina demoner på ett sunt sätt. Sen kan jag bli alldeles skrämd av att en miljon svenskar äter piller för att må bra. En stor del av det behovet har vi själva orsakat genom att skapa ett samhälle som inte riktigt går att leva i.
Istället visar vi vägen för våra barn genom att glorifiera alkohol som en guldkant på tillvaron när det är lite extra festligt. Bekanta ordnar fest med ”fri bar” på sin sons 18-års dag.
Jag tänker att man måste veta hur man mår drogfri. Vad är ens naturliga mående om man sköter om sig? Och då kan man inte dricka varje helg från 14-års ålder. Så lite otippat från mig kanske, men jag håller med er. Alkohol så som den används är en riktig skitdrog.

Hej igen bästa Torn!
Skulle nog säga det att många av oss har varit i det stadiet länge att vi velat minska istället för att helt sluta dricka. Det tillhör sjukdomen. Jag var där.
Min envisa alkoholisthjärna ville inte inse att jag måste sluta för att börja leva på riktigt. Efter att ha druckit mycket under julen 2019 utan önskad effekt insåg jag det i alla fall och tog beslutet utan återvändo, du vet 🐻
Vi som är här på alkoholhjälpen är i olika stadier helt enkelt, och en del dricker faktiskt ihjäl sig till slut. Så hemskt är det med denna sjukdom.
Är man där och kämpar gäller det att ta hjälp, man är inte ensam i detta fast det är lätt att tro.
Sen skrivs det böcker om att man kan lyckas minska... och det är ju triggande att prova. Inget för mig, var aldrig nöjd!!!
Så glad och stolt och tacksam att tillhöra dem som kunde sluta och kunnat ta armkrok med er andra här som också slutat🙂
Kram🤗🐻

Helt rätt nivå på den här diskussionen, jag instämmer till 100 procent. Behöver inte skriva en rad till för att förtydliga vad jag tycker. Förbjud skiten!

Jag har i samband med nykterheten, lite efterhand, blivit otroligt anti alkohol och jag har tagit ett principbeslut. Jag dricker inte. Lika lite som jag röker hasch eller tar någon annan drog. Och det skulle underlätta enormt på en samhällsnivå om även alkohol var olagligt. Alkohol är dessutom ofta en inkörsport till olagliga droger. Våra ungdomar mår generellt så dåligt att det är läge att bli rejält oroliga för framtiden. Vem ska ta hand om oss när vi är gamla?

Kram 🐘

Spännande att följa den här diskussionen där jag själv liksom inte landat i några principer förutom den att jag inte dricker då- men det är ju liksom utom tvivel. Ni vet också att jag inte vill försköna bruk av alkohol men tänker på min man- och många många fler som verkligen dricker med måtta- och njuter av det. I de flesta fall tycker jag att allt från alkohol-monopol till söndagsstängt är 100% vettigt. Att alla som ”klarar” måttlighet kan leva med inskränkningar för att det hjälper de som inte klarar den. Men jag är inte framme vid totalförbud men all respekt för de som tycker så. I vilket fall tycker jag att diskussionen får mig att tänka till, så tack för engagerade inlägg! Kram 🌟

Tack för era kommentarer! 🤗 Jag hade ju inte det här tankegångarna när jag drack. Det har vuxit fram under resans gång, och mycket pga att jag ser hur mina, och andras barn drabbas av sina föräldrars drickande. I går kväll tex var jag och hämtade min dotter och hennes kompisar från ett kalas. Ingen annan förälder ville ” offra” sig och avstå alkoholen på lördagskvällen. Nej, då ser dom hellre att deras döttrar på 13 år ska promenera hem flera kilometer i mörker och kyla. Snacka om att tjejerna känner sig bortprioriterade och blir sura. Och då handlar det om föräldrar som dricker ” normalt” För dem är det normalt att prioritera alkohol, framför sina egna barn. (Jag var ju inte ett dugg bättre själv förr) När det gäller min son så är det likadant. Om han och någon kompis behöver hjälp med något problem med mopederna, eller när dom är ute och fiskar på fredag eller lördagskvällar så är det ingen ( förutom jag) som kan åka och hjälpa dem. Alla andra är påverkade av alkohol och kan inte köra bil. Klart grabbarna blir besvikna, och får uppfattningen att det är normalt att dricka alkohol varje helg. Det är sjukt att alkoholens dragningskraft är så stor på den stora majoriteten av alla vuxna. Det är synd att det ska behöva vara så. Att ställa upp för sina barn i alla lägen borde vara en självklarhet. Sedan att många blir kraftigt beroende och vad det innebär för barnen behöver jag knappast skriva något om här. Det vet vi som hänger här redan. 🥺 Jag märker ju även hur glada och tacksamma ungarna blir, när jag utan problem ställer upp i vått och torrt. Det påverkar deras humör och beteende positivt. Och det mår jag ju också bra av. 😀

Angående det Vakna vacker skrev om att det ingår i sjukdomen att gå igenom faser då man vill dricka måttligt. Tror det ligger mycket i det. Och så söker vi oss hit till Alkoholhjälpen olika tidigt i processen. En del har redan försökt sluta eller dricka måttligt flera gånger och är mogna att sikta på helnyktert när de börjar skriva här. Andra har just börjat problematisera sitt drickande och kommer troligtvis behöva göra sina egna vändor innan de landar i ett beslut. Det är nog ovanligt att bara gå på andras erfarenhet, de flesta måste testa själva vad som funkar.
Angående alkoholförbud eller ej så är jag kluven av praktiska skäl. Men om man fick drömma så skulle inga droger alls finnas, och vi skulle leva rika liv utan behov av flykt...

Hej Torn! Kunde inte låta bli att tänka på dig och vad du skrev häromdagen.

@Torn skrev:"I går kväll tex var jag och hämtade min dotter och hennes kompisar från ett kalas. Ingen annan förälder ville ” offra” sig och avstå alkoholen på lördagskvällen. Nej, då ser dom hellre att deras döttrar på 13 år ska promenera hem flera kilometer i mörker och kyla.

I dag släpper BRIS en rapport "Var det mitt ansvar?" om hur barn och unga påverkas av föräldrars alkoholvanor. De trycker mycket på hur vanligt det är. Enligt rapporten är minst var femte barn drabbat. I pressmeddelandet skriver de bl.a.

""I rapporten "Var det mitt ansvar?" är det tydligt att föräldrars alkoholproblem och följderna det får för barnen är långtgående och finns kvar även om föräldern slutar dricka eller barnet förlorar kontakten med föräldern. Långt ifrån alla barn som drabbas av vuxnas alkoholproblem får tillgång till stöd och hjälp, och bara en mindre andel av vuxna med beroendeproblematik får hjälp.

– Många barn känner sig väldigt ensamma och utlämnade att klara vardagen själva, och undrar hur andra vuxna runtomkring kan undgå att se och agera. Det är svårt både för barn och vuxna att veta var gränsen går och när någon dricker för mycket, men det är vårt ansvar som vuxna att skaffa oss kunskap och skapa förutsättningar för att fler barn ska kunna berätta och söka stöd, säger Magnus Jägerskog.""

https://www.bris.se/om-bris/press-och-opinion/pressmeddelanden/sa-paver…

En kyla sprider sig inombords när jag läser och blir påmind om mina egna brister. Samtidigt väljer jag att tänka så som du ofta säger, vi kan bara påverka det som är framtiden. Och det är ju det som är det viktigt. Även om det blivit fel kan vi vända skutan till rätt kurs. Det är möjligt. Det ger åtminstone mig hopp!

Kram!

Hej @Torn
Nu har jag läst på din sida. Så inspirerande! Jag är också fiskare och naturmänniska. Och sportnörd (löper, åker skidor på längden och tvären, gymmar och vak-badar).
Jag är livrädd för återfall. Har skrivit en låååång lista på vad jag ska göra när den dagen kommer. Jag är bara på dag 9 idag men känner mig urstark.
Hoppas, hoppas jag snart är uppe i två år som du🙏🏼❄️

@Torn Starkt jobbat att ställa upp för barnen i alla väder!!🏆Egentligen är det ju som sagt självklart när man tänker efter, men det är ju tyvärr det de flesta inte gör (tänker efter alltså)☹️ Och ja, man har själv varit där😔

Mina barn har varit min största drivkraft när det gäller att nu bli nykter. De måste kunna lita på mig i alla väder, alternativet är ju att de helt enkelt aldrig kan lita på mig!

Det är kort sagt egoism rakt av att sitta och dricka när ungarna är ute på nåt och kan komma att behöva en. Man intalar sig att man minsann har förtjänat att slappna av och dricka ”några glas” efter en hård arbetsvecka typ. Man legitimerar, tillsammans med en stor del av vuxenkåren, att sätta sig själv i första rummet.

De gånger jag måst åka och hämta något av barnen (när det varit planerat i förväg) och jag måst hålla mig nykter, så suckar maken djupt och himlar med ögonen, som för att säga: ”Måste nu de där ungarna förstöra fredagkvällen nu igen” och man blir själv den som får dåligt samvete. Helt tokigt!

Vad kul att ni kikar in här @Kebne1 och @Nania! 🤗 Ni kämpar på jättebra båda två. Det är så otroligt mycket värt det ska ni veta. För egen del har mitt liv blivit mycket bättre än vad jag någonsin kunnat tänka mig. Är forfarande förvånad faktiskt, det har blivit som ett helt nytt liv på något sätt.

@Charlie Tack för länken! Jag har landat väldigt fast i att det som är gjort är gjort och går inte få ogjort. Att hålla på att älta och grubbla på hur det var när jag drack hjälper mig inte ett dugg för att må bra. Det hade inte hjälpt mina barn heller. Blir jag nedstämd smittar det av sig på barnen så dom också blir nedstämda. Nä, det är här och nu, och framåt som gäller för mig. Och när alkoholdrickandet är historia finns alla möjligheter i världen att lösa diverse framtida problem. Både för egen del, och för mina barns del. Jag läste att du hade det tufft med främst din son nu.❤️ Men du är stark och smart, så det löser sig garanterat tids nog.

Kram

@Torn Jag tror det är precis så man får förhålla sig till det förflutna. Där finns absolut lärdomar att dra så av den anledningen är det ju bra att inte glömma av det helt.

Samtidigt är det ju bara dumt att älta det som varit eftersom man inte kan gå tillbaka i tiden och göra det annorlunda. Man får istället låta det fungera som en påminnelse för hur vi ska agera idag och i framtiden.

@Torn Jag skrev lite om det här i min egen tråd gällande föräldrars ansvar osv. Min man och jag har alltid skjutsat och hämtat. När mina barn var i tonåren var inte jag så aktiv i mitt beroende/missbruk men det fanns alltid en förälder som var körbar. Min barn kanske inte var den lugna sorten så därför så sa vi alltid..ring oavsett vad som händer. Även om jag inte har blivit nykter ännu kan jag tänka mycket på min mans och mitt förhållande till alkohol före jag blev beroende och hur det var då. Hur det var när vi hade gäster hemma el var bortbjudna. Även om det var så att inte någon ens blev ”salongsberusad” så fanns alkoholen med. Och jag tänker barn märker skillnad på vuxnas beteende samtidigt som det är inte konstigt att ungdomar vill testa. Om jag visste då vad jag vet idag så skulle jag göra på annat vis. Man kan inte göra om vad som gjorts men man kan prata om det och man kan göra bättre.

Torn det låter väldigt gott och tryggt hur du beskriver din föräldraroll. Det känns som om du vill ta igen vad du har förlorat med dina barn när du var i ditt missbruk vilket innebär att du finns för dem, och att du njuter av det!

Kram🤗

Det låter bra Varafrisk! Med mig är allt fint och dagarna rullar på utan några nämnvärda bekymmer. Vi håller på att få solceller installerade på vårt tak. Det blir förhoppningsvis klart i dag. Det känns bra att göra något för miljön. Jag kommer ju spara pengar på detta i förlängningen också, men det kommer i andra hand.

Jag ser att det droppar in en massa nya kämpar på forumet. Och efter jul och nyår blir det säkert ännu fler som det brukar vara. Jag blir glad av att se hur folk hittar sina likasinnade, och startar små flockar där de peppar och stöttar varandra. Precis som det var för mig själv då det begav sig. 😍Nu är vi gamla rävar kompisar, och med en del kan jag dela bilder och babbla om allt möjligt som hör livet till. Även träffas i verkligheten. All skam är borta sedan länge.

Jag noterar här på forumet att en viss person hatar mig, och sprider lögner om att jag skulle ha skrivit ” vad var det jag sa” till folk på forumet! Men det skiter jag faktiskt totalt i. Man kan omöjligen komma överens med alla här i världen. Att vara gnällig, ljuga, trakassera och älta en massa saker är inget för mig. Det hör verkligen inte till ”det vidare livet”. Jag tycker mest synd om personen som verkar må riktigt dåligt själv.

Ha en bra dag 🤗

Hej @torn,
Heja dig och solceller, grymt ju 🌟
Kikar in i en egen tilltvingad paus- och vill bara önska trevlig helg. Jag uppskattar forumet mycket för dess olika röster och tonalitet- det passar mig som jobbar i en bransch som stundtals är konfliktdriven och där jag förespråkar tusen blommor som blommar. I ett forum är det svårt att driva diskussioner, vi kommunicerar i olika trådar och olika dagar. Jag väljer att ta till mig det jag finner nyttigt, klokt, annorlunda, i min värld är detta möjligheter att vara med i olika människors liv och det uppskattar jag otroligt mycket.
Apropå tusen blommor så är det väl inte mycket som växer nu, men mina amaryllisar samsas väl med den gamla orkidén och en halvvissen fiolfikus. Jag älskar dem alla på något vis. Kram 🥰

Sofia

Hej @Torn!

Vad tråkigt att du uppfattat det som att en person hatar dig och sprider lögner om vad du har skrivit på forumet, den uppfattningen har jag inte fått även om jag har läst de olika trådarna och förstår vad som åsyftas. Jag hoppas inte att du menar att den personen är gnällig, ljuger, trakasserar och ältar utan att du mer lyfte fram dessa exempel för att markera vad du själv inte vill lägga tid och energi på. Du har rätt i att man inte kan komma överens med alla, men min uppfattning är inte att någon hatar någon annan här (men jag kan såklart ha fel). Jag hoppas bara att det framöver ska gå bra att samsas här på forumet, även om ni tycker olika. Ibland når man inte riktigt fram på något bra sätt.

@Se klart Vad härligt att ta del av din beskrivning av vad du uppskattar i det här forumet. Det är ju verkligen så vi vill att det ska vara. En mångfald av röster, tonalitet, olika målsättningar, olika sätt att sätta ord på sina tankar, känslor och vanor kopplat till alkohol och livet med eller utan det - tusen blommor som blommar. Jag håller tummarna för att forumet ska få fortsätta vara en välkomnande och varm plats för alla.
Trevlig helg!
Sofia, vikarierande rådgivare på Alkoholhjälpen

@Torn skrev:"Att vara gnällig, ljuga, trakassera och älta en massa saker är inget för mig.
Jag tror att det är det som gör att folk tycker om dig på forumet ❤️ Du är en frisk fläkt och peppar så många i deras kamp till nykterhet. Jag kan förstå att man på sin lilla fritid inte kan eller har ork att peppa alla, de skulle vara helt övermäktigt.
Du och några andra har betytt väldigt mycket för mig i min nykterhet.
De var ingen i min omgivning som trodde på mig, när jag sa att jag skulle sluta med alkohol. Men du och några andra på forumet gjorde de.
Vem skulle jag följt om inte er som har gått före, jag skulle inte kunna relatera till ett nyktert liv. De blir svårt att bli motiverad av att bara läsa hur svårt och hopplöst det är att vara nykter.
💕kram sländan

Torn jag hatar dig inte och har så vitt jag vet inte skrivit lögner om dig heller. Jag har också skrivit att jag uppskattar dina inlägg och ser dig som en viktig forumröst. Det var lite taskigt att skriva att du gillar ”vad var det jag sa”, men ibland har det verkat så i det du skriver. Finns ett citat som exempel på det i min tråd. De exempel som jag la i min tråd är klippta ur dina egna inlägg. Inga lögner. Man kan välja att avfärda det helt, förklara att det är mitt fel för att jag mår dåligt (vilket inte är fallet) eller faktiskt ta sig en funderare på om det kommer ut lite grodor ibland och försöka åtgärda det. De tre exemplen i min tråd exemplifierar vilka inlägg som jag tycker går över gränsen. Tänker att det vore större om du försökte förstå och visa lite ödmjukhet. Men där är du inte ännu. Kanske kommer du aldrig dit. I alla fall inte med den inställning du har idag.