Hej alla!
Nyinflyttad idag från "att förändra sitt drickande". Helnykter sedan 1 jan i år, och så kommer det förbli!
Har valt att behålla mitt trådnamn "Det är aldrig försent". Det står för att utveckling i och av livet aldrig tar slut, man blir aldrig "klar". Men det är aldrig försent att hitta nytt, både inom och utom sig!
Ser fram emot att lära känna er härinne, som dem ni är i denna del av forumet!

@Sattva Jag tar åt mig av dina kunskaper också Sattva! 🤗 Jag tänkte dra ner rejält på godis mm from den 6/1. Ett bra datum tycker jag. Combucha har vi massor av, då frugan köpte av en student som gick runt och sålde medelst dörrknackning.😅 Dyra som sjutton var dom, men skit samma.

Kram

@Sattva Även om du och jag inte var helt överens i somras så har jag fortsatt att läsa hos dig. Gläds åt att det går så bra för dig!

Så jag ville bara titta in inte för att berätta em en kvinna som jag har kontakt med i mitt jobb. Hon sökte för något på vårdcentralen vet inte vad men man tog prover och det visade sig att hon har diabetes typ två. Hon berättade att hon brukade alltid äta gott bröd till helgens frukost men det visade sig att blodsockret blev väldigt högt något hon inte hade trott.

Det är ju faktiskt väldigt mycket socker i alkohol. Ni som lever nykter har ju inte det problemet men jag får kämpa vidare med det.

Kram💗

Hej på er! Hittade den här tråden, är annars inte så väl orienterad på forumet som det är idag. Spännande med beslutet om socker, kanske alla snabba kolhydrater. Det är mitt beroende som jag ’såg’ när jag fick ordning på mina medberoendebeteenden. Det finns massor av kunskap om detta.
Stort Lycka till! / mt

@mulletant Kan tänka mig att det finns många i ett socker/ snabba kolhydratsberoende. Har du tips på där bra kunskap o erfarenhet finns? Har sökt lite på facebook men hittar inga grupper etc?

@Sattva det finns flera utbildade sockerberoendeterapeuter, jag nämner inga företag här men de bör gå att hitta genom att googla. Flera av dem är generösa med kunskap och tips på sina sidor och Fb-grupper. Det finns också böcker om sockerberoende, även två tolvstegsgrupper OA Anonyma överätare och FAA Anonyma sockermissbrukare. Jag har den uppfattningen att beroende är en hjärnsjukdom med olika utlopp. Att ha sjukdomen socker- och/eller matberoende är ingen liten sak. Vi kan ju inte sluta äta och måste således hitta strategier att hantera de frestelser vi oundvikligen kommer att möta. / mt

@Sattva va spännande, de har jag aldrig hört talas om. Googlade och hittade en uppsjö av
Combucha. Gör du de själv? De orkar jag inte med nu, men det finns färdiga att köpa såg jag. Undrar Vilket märke som är den nyttigaste 🤔 jag ska prova en som hade ingefära som smak.

@Sländan Jag har gjort combucha tidigare, men det blev inte så bra. En del får jättefina batchar, men jag lyckades inte. Ganska dyrt, men som festligt lite extra tycker jag det är värt det! Ekologiska kör jag på. Helst med nån smak. Ingefära är jättegott!

@mulletant Tack för tipsen!! Ja, det man äter påverkar så himla mycket i kroppen. Alkohol är ju så tydligt vad det gör o också klart avgränsbart att använda eller ej.
Jag är jättepeppad på att se hur hjärnan o kroppen reagerar med mindre socker. Och nu när alkohol inte är en del i ekvationen blir det så tydligt också tänker jag!

Hej Sländan ❤️
Sockerberoende är en walk in the park att bli av med. Typ 3 dagar så vips är man fri.
Sedan saknar man det inte ett skit 💪.
Sedan mår man ju sååå mycket bättre!
Go Sländan go 💃
Hejar på dig.
Så mycket fördelar med att vara sockerfri.
Kram

@Sattva skrev:"Tappadigen skrev nångång om fettlever som man kan få sv socker o säkert också vitt mjöl."

Det stämmer att jag har skrivit om det och jag kan skriva om det igen.

Fettlever har ju inte en endaste orsak utan är ju summan av ens leverne. Alkohol, är som ni vet, en stor orsak till det men bidragande är en dålig kost och ett stillasittande liv. När vi sprang runt dagarna i ända på jakt efter föda var det inget problem med lite socker, utan snarare var det en bra källa till snabb energi. Men när vi proppar i oss kakor och vetebröd medan vi sträcktittar på någon meningslös Netflixserie vi inte ens kan stava till i soffan så lagras det fett i levern som inte är bra för den som om det inte åtgärdas kommer leda till ärrbildning och sedermera det vi kallar för skrumplever.

I USA så börjar det ju bli vanligare att man får livsstilskrumplever än orsakad av alkohol och då är det ju framförallt stillasittande och snabba kolhydrater som är bovarna och där ingår ju inte endast socker utan även vitt mjöl. Så att helt undvika förädlat socker och mjöl är nog hälsosamt för den stora majoriteten av alla, men sen kan jag tycka att det är onödigt att låta det gå ut över naturligt förekommande sockerarter i råvaror eller alla kolhydrater i sig, Men där får man ju göra som man själv vill såklart.

@TappadIgen Tack Tappadigen, dina faktakunskaper är jag i djup avund av😍

Min självbild har fått sig en liten törn idag. Var på VC för att kolla blodtrycket (längre historia varför). Kändes otroligt skönt att kunna svara helt ärligt på ftågan om alkoholkonsumtion. Innan jag hann svara på grundfrågan, började sköterskan ett litet utlägg om att även "normala" mängder alkohol kan ge förhöjt blodtryck. Så SKÖNT kunna säga " Jag drickerningrn alkohol alls". End of discussion på den.
En massa andra livsstilsfrågor o sjukhistoria hos mina föräldrar. Slutade med att jag ska ha hemmamätning av blodtrycket en vecka här nu framöver, samt tillbaka för blodprov nästa vecka för att kolla en massa saker.
Jag, som ansett mig vara friskare o starkare än någonsin sedan jag slutade med alkohol ska nu utredas för högt blodtryck😅. Detta passar inte alls in i min självbild. Jag sköter mig på alla plan o har inga livsstilsfällor. Ok, socker äter jag för mycket. Redan planerat att nolla det från 1/1. Och ja, jag upplever stress på jobbet. Och det försöker jag jobba med. I värsta fall får jag byta jobb.
Posiyivt är iaf att jag tar tag i detta! Hade jag fortfarande varit en vinjunkie hade jag bara tänkt att det beror på alkoholen, och aldrig tittat på andra orsaker. Hade definitivt inte gått till VC. Så, ännu ett bevis på att nykterhet ger frihet! Frihet att ta tag i o åtgärda skav, utan rädsla att något hemligt o skamligt ska komma i dagern.❤

@Sattva jag känner igen den härliga känslan av att säga på VC att man inte dricker alkohol 💪🏼😀 jag har lite högt blodtryck så jag fick en liten dos av blodtryckssänkande för ca 1 månad sedan. Jag har mätt mitt blodtryck hemma nu och de ligger bra, övre tryck på ca 127 och under tryck på ca 72
Men så fort jag ska mäta på VC igen så stiger det jättemycket, troligtvis blir jag stressad av hela situationen.
Så de är bra att du kan kolla hemma oxå, så du inte är som jag. De är tydligen inte helt ovanligt sa dom på VC. En del får högt blodtryck bara av att se maskinen 😅

@Sländan Ja det konstigaste är att bt gått UPP sedan jag slutade dricka🤔 Ja ja, det är som det är. Jag är glad att det upptäcktes så jag kan åtgärda det! På sikt kan ett förhöjt bt leda till skador på hjärta o kärl. Och det är ju onödigt😇

Summering av året; att bli nykter var det bästa jag gjort! Det har gått över förväntan, men om någon tror det var lätt i början var det INTE det! Jag var stundtals arg o förbannad på mig själv att jag lovat barnen o mig själv att sluta med alkohol. Hur kunde jag tränga in mig själv i detta hörn utan någon chans att backa ur utan att svika dem jag älskar? Hade ju lovat så många gånger tidigare. Nu räckte det. Samtidigt sörjde jag att jag låtit det gå så långt att jag blivit beroende. Både ilskan o sorgen lade sig efter några veckor. Maken slutade initialt med mig. Tveksamt om jag hade klarat det om alkohol hade funnits hemma. Avtalade med honom att bara hålla med mig när jag pratade om nykterhetens positiva delar. Allt annat var bannlyst. Och stödet från forumet var ovärderligt, ffa från de som låg ca ett år före ( och så mina vapendragare Soffi o Mary P förstås). Så mycket klokskap hos er, ett stort TACK! (ni vet vilka ni är❣). Inte tänka för långt framåt sa flera av dem när mina tankar snurrade iväg. Någon annan fick mig i balans genom att ge en bild av att jag kan skapa precis det jag vill.
Efter några veckor så mycket lättare allt. Och nu efter ett år helt stabilt. Nu har jag lite andra utmaningar istället med sockerstopp och det där blodtrycket. Men har jag klarat att bli nykter kan jag göra vad som helst😘.
Gott nytt år!!💞🌟💞🌟

Anonym26613

Grattis till 1år 🥳🥳🥳💚💚💚
Så stolt över dig!! Grymt jobbat!! Jag hoppas att du fick lite creds även IRL. 💚🌸💚

Jag skrattade rakt ut när du skrev vad du sa till sjuksköterskan. Du skrev "Jag drickerningrn alkohol alls" 🤣 om man försöker läsa meningen så misstänker man starkt att personen ljuger 🤣🤣🤣 (svintråkingt att man inte kan korrigera sina texter längre!!)

Gott nytt år fina @Sattva! Nu blir det sockerstop!! Kram!! 💚🌸💚🌸💚

@Sattva Stort grattis till 1 år i frihet! 😍 Det har varit härligt att följa din resa. Jag minns att jag tidigt tänkte att här har vi en som har fått nog på riktigt! Och det visade sig ju stämma. 🤗