Hej!
Nu är det min tur att skriva det första inlägget.

Jag har haft ett problematiskt drickande under ca fyra år. Innan dess drack jag också ganska mycket, men med känsla av kontroll. Under en vanlig vecka de senaste åren har jag druckit vin 4-7 kvällar. De flesta kvällarna i ensamhet. Det är jättesvårt att komma upp till jobbet och orka med vardagen, men det går, hittills. Jag börjar dock tappa kontrollen och är livrädd för att förstöra min hälsa och min sons barndom.

Jag dricker för att bedöva ensamhet (frånskild), känna lugn, någon slags glädje och av ren uttråkning. Tycker ofta att livet är rätt meningslöst. Har länge haft problem med ångest, om än ganska mild. Det känns som om jag måste få en ordentlig kick av tex alkohol för att kunna känna glädje och livslust. Livet som det är räcker helt enkelt inte.

Det är med det här i ryggen jag ska testa en längre nykter period. Efter det ska jag bestämma om jag ska fortsätta va helt nykter eller försöka nå en måttlighet.

Idag är min femte nyktra dag.

Någon som vill haka på resan?

Låter som ett klokt beslut! Själv började jag med en tre månaders nykter period och upptäckte att jag mådde så bra av att inte dricka. Har fortsatt nykter av bara farten bortsett från några enstaka glas, i april blir det två år. Att få vara närvarande med barnen i alla lägen är en stor motivation. Känslan av tomhet gav med sig vartefter. Nu blir jag lika glad för en rad mörk choklad som jag förut blev av vin. Tålamod och styrka till dig!

Samma sits som mig då, typ. Frånskild, ensam, döva lite ångest och få må bra en stund. Min plan är att va nykter några veckor eller till det verkligen är nåt tillfälle och inte dricka när barnen är hemma alls (Vv). 8e dagen idag.

@Kennie Det låter riktigt härligt! Tack för inspirationen! Att kunna njuta och känna glädje av mer vanliga saker, som choklad, ser jag verkligen fram emot. Antar att mitt belöningssystem måste nollställas först.

Sjätte dagen
Idag har jag känt mig optimistisk och det har än så länge inte varit svårt att vara nykter. Jag brukar vanligtvis börja dricka runt kl 20, men gör inte det ikväll. Det får bli yoga och juice istället.

Jag är lite nyfiken på att ta reda på vad som kommer bli annorlunda nykter. Har som sagt ångest plus sömnproblem och lättare depressioner. Jag gör allt övrigt rätt, tex träning och nyttig mat, så blir spännande att se hur den här sista pusselbiten påverkar. Tar gärna emot lite pepp i form av era erfarenheter av hur det påverkade sånt!

Lite ont i huvudet och spänd idag, men förutom det faktiskt lugnare än jag brukar vara. Börjar det här oroväckande bra? 😬

@Nervöst lejon Har inte haft nåt sug sen nyår direkt (vad jag kan minnas). Det var en riktig ögonöppnare för mig. Fucka ur totalt känslomässigt och vill absolut inte hamna där igen. Hade iofs anledning till det, men ja, självbehärskning är nåt jag värnar för egen del. 😅

Min andra nyktra dag, har inte kommit så långt än men satsar på minst 1 nykter månad, sen får jag se måste börja med bryta ett alldeles för dåligt alkoholmönster.
Känner igen mig i det du skriver att alkoholen har blivit som ett sällskap för att döva ensamheten.
Hakar gärna på resan tillsammans!

@Gabi79 Eller hur! Jag tycker det känns tryggt att kunna veta att det man känner är vettigt och verkligt också. Det har nog påverkats mycket av alkoholen annars.

Jag har inte heller sug än, men tror att det kommer göra sig påmint från och med imorgon, eftersom det från och med onsdag brukar kännas mer "ok" att dricka.

@pompas Hej! Ja, haka på! Ju fler desto starkare!

Mmm, ensamheten är en sån sak som jag inser att jag behöver hitta andra sätt att hantera. Jag försökte ett tag att få mig själv att gilla att vara ensam, men jag tror inte att det går att göra en så stor personlighetsförändring. Alltså måste det bli mindre ensamhet eller bättre strategier. Vin känns inte som det bästa alternativet, även om det i vissa stunder har känts som enda alternativet...

@Nervöst lejon Eller hur! Onsdag är ju lillelördag. Sen är ju torsdag bara en dag ifrån fredag och fredag är ju ok. Och lördag. Helt sjukt som man resonerar med sig själv.

@Gabi79 Så var det lillördag! Precis som jag trodde är suget här idag. Jag har varit "duktig", är trött och lite ledsen, samtidigt rastlös och skulle i vanliga fall "förtjäna" ett glas. Ikväll försöker jag att bara acceptera läget och försöka vila.

Dag 8
Håller mig fortfarande nykter, men idag är första svåra dagen. Jag har en dålig dag humörmässigt och vill bara dricka bort klumpen i bröstet, den ensamma tiden på kvällen och känslan av meningslöshet/tomhet.

Ikväll testar jag dock att inte dricka. Jag får må dåligt helt enkelt. Om jag har tur så kanske jag åtminstone kan förstå varför jag mår som jag gör.

Hur har ni andra gjort? Någon aktiv soul-searching eller terapi för att förstå grunden till drickandet? Eller har det hjälpt att bara hålla sig nykter?

Kram till alla som kämpar och alla som stöttar ❤️

@Nervöst lejon Hej, bra jobbat med 8 dagar! Jag gör programmet här på AH, 10 veckor. Det är mycket motiverande och verkar ha hjälp flera här på forumet. Kolla också upp Annie Grace och hennes bok This Naked Mind - den tycker jag är mycket bra, pratar om hur vi kan ändra vårt drickande och vår syn på drickandet. Jag tycker att det är bra att kombinera kunskap med mål, att lära sig vad alkoholen med hjärnan och resten av kroppen.
Hoppas kvällen blir bra - du klarar det!

Heja @nervöst lejon. Bra att du försöker. Och tänk så mycket bättre det är med yoga än vin! Greta här som pimplat alldeles för mycket med maken i soffan under alltför lång tid. Har idag avklarat dag 5 utan alkohol 🌷 tillsammans kämpar vi 🌷

@cthd Tack för tipset om programmet. Har påbörjat det nu! Det känns bra att det är såpass långt som 10 veckor. Det gäller att orka tänka långsiktigt här!

Har den boken sen tidigare och ska ge den en chans till. Just nu känner jag så som i boken, att jag faktiskt inte vill dricka. Jag vill må bra och va harmonisk, men på annat sätt!

@Greta68 härligt! Då tar vi oss an helgen! Tänk vad skönt med en lördagsmorgon med energi och utan ångest 🥰.
Yoga är riktigt härligt, och meditation. Jag tror att jag kommer att behöva fokusera mer på andlighet för att få bukt med drickandet.

Dag 10
Och idag är det fredag. Jag ska ha en kompis över på middag. En bra sak med den vännen är att hen inte dricker 😁

Jag hade några jobbiga dagar i mitten av veckan som bara kändes: "Ska livet verkligen bara va såhär futtigt, trist och meningslöst?". Ville dock inte riktigt dricka ändå. Det gör det ju trots allt inte bättre i längden. Ibland känns det som om jag har haft för höga förväntningar på livet i stort. Jag känner mig besviken och vill hitta mer glädje och livlighet, men inte genom att dricka som tidigare. Jag är ganska rastlös och kicksökande. Vill ha stora händelser och känslor! Svårt att landa i lagom. Någon som känner igen sig?

Önskar alla styrka på just den här dagen då flaskan kanske lockar som allra mest 😘