Den har legat däruppe nu ett tag den där stenen. Så det är kanske dags att flytta in. Man behöver ju inte ha med sig den gamla tråden, det är lätt att hitta tillbaka ändå.
Drygt 7 månader nykter nu. Känner att jag skulle behöva anstränga mig för att sätta stenen i rullning för att behöva börja om från början igen.
Trött efter en lång vecka igår. Hade ett ypperligt tillfälle att handla alkohol, men jag vill verkligen inte ha. Det finns inte på kartan som alternativ.
Sug då? Ja kanske, men jag har lite svårt att tillfredsställa det. ”Lasternas summa är konstant”, men jag har svårt att hitta nån ersättning. Just nu är det kakor en ggr per dag, men jag är egentligen inte så förtjust i sött heller, men den finns där - tristessen, rastlösheten, tröttheten och jag hittar ingen medicin nu. Jo, jag gör sunda val och det funkar, men det har ju helt ärligt inte samma omedelbara effekt. Får kanske lov att börja med nån extremsport för att få endorfinkicken.
Jag verkar åtminstone ha fattat ordentligt att alkoholen inte gav mig nåt. Jag fick nog kicken både av smygandet och drickandet för övrigt. Och ingen av dem funkade heller särskilt bra. Så livet som det är utan droger... ja, inga quickfix, men ett ganska behagligt lugn för det mesta ändå. Så kan jag sammanfatta det.

@sattva och @007
Jag är med helt och fullt i det ni skriver. Och den här tiden är extra allt. Soffan- bara lägga sig och vila när pulsen går upp- är mitt bästa knep så här långt.
Blir också en tydlig signal till hjärnan- vilan är viktig! Kram 🥰

Juldagsmorgon så skönt. Julafton igår blev lite stressig. Herregud det är mycket som ska klämmas in på en dag och en tidsoptimist vill gärna få in det lilla extra. Men jag hann vara här och nu också.
Det blev en julsnaps. Alla som var där höll sig till en. Sen var det nyktert för alla till sen smörgås ost/kex stund på kvällen. Jag hade handlat rödvin att bjuda på. Det är där det skaver tror jag. Att vara ”god värdinna” innebär att se till att det finns alternativ för alla. Jag drack ett glas själv också men jag hade nog lika gärna kunnat avstå. Men det sitter lite långt in att inte erbjuda. I så fall måste jag verkligen ”komma ut” och säga att de måste ta med eget och det känns inte bekvämt. Alla är väldigt sparsamma, så det är inget stort problem, det var väldigt lugnt och städat som det alltid har varit vid vårt släktfirande. Vitt ute, ganska vitt inne. Men jag ska säga att vinet tillför ingenting extra. Som SeKlart skrev i sin tråd så sitter känslan inte ihop med alkoholen. Och när man håller på att grubbla över om helvitt är bäst då är det ändå lite för mycket fokus på alkohol,
Jag strävar efter att alkohol ska vara en ickefråga. Som kaffe, vill jag eller vill jag inte ha en kopp.

Anonym26613

Jag har börjat ibland skriva in på våra event (vi gör ofta event på Facebook när vi planerar något) att "festen är alkoholfri". Det har hänt att det är samma folk som inte deltar. Synd! Men om man verkligen inte kan tanka sig en dag utan a så kanske bra att inte umgås med mig. För min skull 😅👌💚

Jag ska sluta med mina "ett glas vin " av samma sak du beskriver, att det inte tillför något. Verkligen INGET längre. Är du på väg dit också? Tycker du är duktig på att hålla dig måttlig, men undrar om du också vill testa helvitt. Vart är du i processen så att säga 😊👌💚

Gott Nytt År, och god fortsättning Sisofys! ❤️
Tack för ditt inlägg i min tråd , och alla andra kloka inlägg du gör hos andra.
Fortsätt skriva , du behövs ! Du får också söka hjälp när saker är jobbigt , för dig själv, i din egen tråd . För vi har ju alla saker som vi kämpar med , om inte alkohol så relationer eller jobb eller annat. Du har många här som stöttar dig .
Kram

@Sisyfos, jag instämmer i @Majaelas inlägg🙏🏻

Vill skicka en Gott Nytt År hälsning till dig❤️
Jag undrar hur du mår och jag vill tacka så mycket för allt stöd du ger mig🙏🏻Du är så betydelsefull för mig. Du ger mycket men behöver också få tillbaka❤️

Hoppas allt är bra och vi hörs!

Kram❤️

Tack fina vänner för att ni skriver här!
Miss Mary - jag ska fundera lite mer över varför jag tycker att det kan vara ok att dricka ett glas nån gång ibland. Jag tror kanske inte att det är för att ”passa in” eftersom jag oftast avstår. Jag tycker att det kan vara gott helt enkelt med rött vin. Men onödigt för det mesta och det är kanske forumets fel att de reflektionerna kommer hela tiden. Och särskilt när det inte har känts gott heller. Nu är det få glas det här handlar om, men värt att fundera över.
Vinäger, det är så kul att du tittar in berättar om hur det är.
Majaela, tack för din omtanke. Jag undviker att skriva om det som är jobbigt för mig. Vill helst tränga bort det helt ur medvetandet och inte ge det någon uppmärksamhet. Jag har oförklarlig smärta, oförklarlig trötthet och det tär ibland. Annars mår jag bra, är glad och full av energi. Men jag vill och orkar mycket mer än kroppen och ibland blir jag så less. Å så är det bra ibland och då tänker jag att nu äntligen vänder det… å så kommer det tillbaka. Å det går ibland inte att känna efter hur trött jag är för då kommer jag kanske inte upp igen. Men jag tar nya tag och tänker att det kommer att hittas en orsak till det här och att det kommer att bli bra. Alkohol är ingen lösning, tvärtom.
Jag ska ta nya tag igen med stressen, med livet, med smärtan. Jag tycker det är trist att sitta still, att göra ingenting, men ibland är det det jag behöver. Alkoholen gjorde mig passiv och jag märkte då inte hur mycket smärtan eller obalansen, eller vad det nu är begränsade. Men jag trivs mycket bättre som nykter. Gillar skärpan och energin.
Tack också VaraFrisk och Se Klart! Ni betyder väldigt mycket för mig också med era inlägg om livet. Jag tror att man lär sig väldigt mycket av andra härinne och ni kommer båda med så mycket intressanta funderingar.
Och tack också till alla er andra på forumet för att ni tillsammans gör det till en plats där man faktiskt kan lära sig nåt om sig själv och om livet.
2022 ska jag jobba aktivt med att må bra. Jag ska praktisera aktiv andning och mediyoga. Jag ska testa att attackera smärtan med kosten. Och jag ska kräva några till undersökningar i vården.
Alkoholen ska vara en ickefråga.

@Sisyfos vill sända en hälsning och ett God fortsättning på det nya året till dig. Jag uppskattar dina inlägg mycket. Himla tråkigt med din värk. Jag drabbades av värk i hela kroppen i ett skede av utmattningen. Kunde bara sitta still liksom. Fruktansvärt. Minns också tydligt när varken gav sig och jag kände hur livsandarna återvände. Tärande med ständig värk och jag förstår faktiskt att du inte vill prata om den så mycket. Hoppas innerligt du kan få hjälp under det här året!

Kram!

@Sisofys, ser du även inåt och analyserar? Du har oförklarlig smärta och oförklarlig trötthet. Hela kroppen? Är du trött trots bra sömn?
Du ger så mycket och jag förstår att du inte vill sjunka i egna bekymmer men du mår ju annars bra, är glad och full av energi.
Men det borde ju gå att få en klarhet i trötthet och kanske smärtan ?
Min syster fick för många år sedan huvudvärk som inte ville släppa, i flera år! . Hon åt Ipren -”typ” varje dag, kollade synen osv.
Hon provade sedan något som jag inte hört så mycket om sedan dess ”rosenterapi” .
En massage som är väldigt lugn och ”hållande”
Ger lite känsla av att ”jag känner att här är det jobbigt- och jag finns kvar”
Låter kanske suspekt , men hon grät i alla fall floder,under först terapierna och somnade sedan någon gång . Hon blev av med huvudvärken i alla fall . Beröring av någon som lyssnar in och finns kvar när känslorna kommer är inte helt fel .
Kram

Tack för tipset Majaela! Jag tror helt klart att det är värt att testa allt möjligt även sånt som på sätt och vis låter flummigt.
Jag ska testa FoodMap nu tänker jag, men det du skriver får mig att tänka på hur viktigt avslappningen är. När man har ont går man och spänner sig, det blir en ond cirkel och kroppen får svårt att vila. Ibland tänker jag att jag skulle behöva sjukskriva mig 25% eller nåt och verkligen ta mig tiden att jobba med kroppen. Ångest sätter ju sig också i kroppen. Minns att min kompis som gick en massageutbildning berättade om nån metod de prövat där flera grät, inte av smärta, utan av just det du beskriver kanske, inkapslade känslor.
Hoppla, nu blev visst jag lite ”flummig” också, men jag tänker att det är en helhet kropp och själ och att jag har stängt av för mycket.
Såja, nu börjar dagen! Har rätt fullt upp idag tyvärr. Men det är bra saker. Dåligt med vila dock, är fortfarande trött.

Hej Sisyfos
Jag kommer att tänka på Rosenmetoden sonjag vet att många uppskattar men tror verkligen det är viktigt med utbildade personer/massörer.
Finns också en annan metod/träning, denna: (redigerat av admi, försäljning/reklam)
Som jag tror inte är så mkt flum utan bra!

Som du skriver blir det ju verkligen en ond cirkel detta med värk och spänning. Jag har märkt av att jag börjar spänna läkarna (inför jobbupptakt) och då sätter sig värken i huvudet.
En annan metod- mer terapeutisk är ju ögonrörelse-terapi. Även där ska behandlaren vara mycket välutbildad. Används en del inom vård av trauman, men även inom andra delar av vården. Jag har hört från absolut trovärdiga personer att det kan hjälpa mycket bra mot trötthet/ångest, men hänger förstås ihop med att man har ett obearbetat trauma att läka.
Ha en god Söndag, kram från mig!

Hej igen och tack för tipsen ovan!
Ju måste jag tyvärr bekänna att jag har druckit. Inte findruckit mina sparsamma glas, utan fuldruckit i smyg. Ingen märkte mer än jag och det är illa nog. Vi hade helt enkelt väldigt mycket alkohol hemma runt nyår och tröskeln var inte hög nog.
Jag har läst härinne att förbud triggar, men jag tror verkligen inte det är så för mig. När jag druckit ett par dagar kom tanken att det kanske skulle vara bättre om jag fick dricka ”normalt” om jag fick dricka, t.ex. två glas vin i soffan, men den tanken slog jag bort. Jag har verkligen bestämt mig där. Jag har inte en chans att lyckas med det och heller ingen önskan att dricka regelbundet. Förstår om det här låter helt ologiskt när jag ändå har druckit men det är så det känns. Jag trivs bättre utan alkohol. Så varför, varför? Och varför nu efter så lång tid ändå med övertygelsen om att jag mår bättre utan alkohol.
Det finns några saker som skaver i mitt liv som jag måste komma tillrätta med. Högarna på jobbet som måste bli klart, hälsan -måste ta nya tag med sjukvården och en person som har nästlat sig in i mitt huvud som jag är rejält orolig över. Jag har ingen kontroll över någon av de här delarna. Eller jobbet… beta av, beta av men det blir aldrig klart. Det skulle vara lättare och bättre på alla sätt om arbetsbördan var rimlig. Och om jag inte hade så ont och om jag slapp oroa mig för andra än mina barn (och de mår bra). Men nu är det som det är och jag försöker verkligen tänka positivt, ta en sak i taget, glädjas, vara tacksam ..,
Drickandet då, inte så mycket, men en öl i smyg, märks inte, en till, ytterligare en. Nu måste de ersättas. Till systemet, köpa ersättning och lite extra. Kan ju inte vara påverkad så det syns.
Smussla, gömma, tänka, planera.
Att vara tillbaka i det där gjorde mig så trött. Jag vill inte dricka. Får heller ingen effekt av det. Ingen positiv i alla fall.
Så jag har inte fortsatt.
För alla som glömt kan jag säga att stressen med att smussla och återställa är vidrig. Känslan när man vaknar efter att ha druckit år hemsk, känslan av att inte kontrollera är förbryllande. Så nu vet ni. Jag har slutat dricka, ett kort gästspel I en verklighet jag inte vill vara i.

@Sisyfos skrev:"Förstår om det här låter helt ologiskt när jag ändå har druckit men det är så det känns"
Jag tycker inte alls det låter ologiskt. Eller jo, det gör det nog :) men jag tror att jag förstår hur du menar och jag tycker att det går att vända till något positivt. Även om du tillfälligtvis inte kunde motstå skiten så behöver du ju inte bjuda in den i finrummet.
I övrigt önskar jag att jag kunde ge dig lika fina insiktsfulla trådar att nysta vidare med som du ger mig och många andra. Men just nu är det lite tomt efter min egen - om än nyktra - själsliga kollaps.
Kämpa på, jag tror stenhårt på dig. Kram!

Börjar med att sända en varm kram! 🤗

@Sisyfos skrev:"Det finns några saker som skaver i mitt liv som jag måste komma tillrätta med. "
Det här har vi nog ringat in både du och jag. Men det är ju, precis som du skriver, inte helt lätt. Allt ligger inte inom vår kontroll ... och då får man kanske parallellt även jobba med sin inställning till det som är. INTE lätt som sagt.

@Sisyfos skrev:"ett kort gästspel I en verklighet jag inte vill vara i."
Här sätter du också fingret på något 🤔. Jag har ingen aning om hur och var din resa här började, jag har inte läst din första tråd från början.
Men jag har några funderingar utifrån mig själv. Det där med "att slå i botten", jag avskyr egentligen snacket om att slå i botten för jag tror inte att det behövs, men använder det ändå här i brist på bättre uttryck. Jag fick ju hjälp av en läkare att inse att det är dags att ta tag i mitt alkoholproblem. Innerligt tacksam för det!!! Läkaren "lyfte min botten", jag behövde aldrig komma till den punkten att liv och hälsa rasade fullständigt. Kanske är det därför jag också gör "små gästspel" i fuldrickandet? Alltmer sällan, men ändå. För att minnena av hur det var inte är tillräckligt hemska? För att påminna mig om att jag inte vill? För att jag behöver ytterligare någon insikt? För faktum är ju att vissa av mina djupare insikter har "sköljts ner" av alkohol. Reflektionen är jätteviktig, att resa sig snabbt och återgå till nyktert läge ännu viktigare. Tacksam för att det gått lätt för mig att resa mig under hela senaste året och att tillfällena varit få. För jag fattar ju att det är en vandring på nattgammal is ...
Jag vill egentligen inte jämföra, för alla våra vägar är olika. Men, jag har uppfattningen (rätt eller fel???) att de som snabbast kommer på att det är noll alkohol som gäller, som är mest bestämda, är de vars hälsa fått en allvarlig törn, som "slagit i botten" för egen maskin. De är "klara" på ett annat sätt.
OBS! Jag säger inte att någon har lättare än den andre. Vissa har ju en brantare och längre väg upp medans min är krokigare. Det är olika helt enkelt.
Och så är det ju det där med varför vi drack. Det skiljer också mycket mellan olika personer. När krämporna man medicinerat kvarstår eller dyker upp på nytt i nykterheten. Ja, då får ju den nya lösningen också se annorlunda ut än för den som startade dryckeskarriären med att det var roligt.

Svamligt kanske ... men det var tankar som dök upp.

Kram!

Hej @Sisyfos- såg att du skrev i någon annans tråd "Jag kan inte se att jag hade några som helst positiva effekter av att sitta och fyllna till i soffan när andra sov." Tack - det ska jag ta med mig. Även om jag lever ensam och inte behövt smyga för någon i samma hus så har jag ju naturligtvis smugit för andra i mitt liv. Rädd för att något av mina barn, barnbarn eller mamma ska ringa för jag kommer inte ihåg dagen efter vad vi pratat om och vad jag kanske lovat att vi ska göra. Om jag inte svarar så blir de bara oroliga och ringer igen. Har också funderat över om de hört på min röst att jag varit full. Ångesten när jag vaknar och kollar i telefonen vem jag ev pratat med kvällen före. Jag vill inte har det igen. Så din mening här ovan ska bli ett mantra för mig.

@sisyfos! ❤️ Allt är logiskt och inget är logiskt. Jag tänker att du vet allt som behöver vetas men den lurigheten som finns kring alkoholen har inga logiska förklaringar. Vi- och många fler än vi-behöver ta såna grundliga varv med hur vi lever våra liv. Magkänslan som @soffi skriver om. Inget luddigt utan högst skarpt och verkligt. Den och bara den måste gälla. Finns något sätt att få hjälp med att hantera arbetet? Göra det rimligt. Vi behöver leva rimligt. Tänker på dig. Kram 💕🌟

Att leva rimligt är en konst. Bara så att ni inte ska undra: jag dricker inte nu.
Jag har tänkt skriva lite mer detaljer om mitt återfall men jag börjar med att tacka Blenda för din medkännande och fina kommentar. Jag gillar verkligen dina inlägg så sträck på dig lite 😀. Jag kommer aldrig att bjuda in alkoholen i finrummet. Behöver den inte där och vill inte ha den där. Så pass är vi klara med varandra Mr A och jag.
Och Tofu kul att du besöker min tråd. Jag tycker att du har mycket intressanta reflektioner om livet och hur man hanterar olika situationer i dina inlägg. Mycket att tänka kring.
Och Soffi… känns skönt att du är här. Jag backade undan innan konsekvenserna kom, innan jag druckit mig fördärvad. Vi har inte haft något långt och stadigt förhållande MrA och jag. Det har liksom aldrig gått att ge sig hän i den förälskelsen eftersom jag inte gillar att vara full så andra ser och eftersom barnen alltid gått först. Då finns det få tillfällen att dricka och att nästan inga att dricka för mycket. Och förresten är jag inte speciellt intresserad av MrA, har för länge sedan fattat att han varken gör mig glad, lugn, energifylld eller vad jag nu vill uppnå. Han levererar inte!
Mormorellen, välkommen hit, kul att nåt man skriver kan kännas viktigt för någon annan. Ett jättebra beslut att börja skriva här. Jag har lär mig så mycket av alla forumvännerna. Det har suttit långt inne för mig och tagit ett tag att fatta att alkoholen inte alls ger mig det jag vill ha. Inte på nåt sätt. Jag tillhör de som har använt det som medicin för att orka och för att vila… ja, ni hör ju själva. Det är liksom två motsatser vi pratar om på sätt och vis. Orka… har medicinerat den trötthet jag fick från järnbrist. Velat dricka som medicin för att orka det lilla sista. Velat stänga av för att jag måste orka det där lilla sista och om jag inte stängde av och faktiskt kände efter så kanske jag skulle lägga mig ner och aldrig komma upp igen. Jag är fortfarande mycket trött, men vilan och sömnen är så mycket bättre utan alkohol. Det är underbart att koppla av utan alkohol faktiskt. Då först vilar man på riktigt.
Och SeKlart, alltid lika fin och klok. Du är guld värd med dina reflektioner. Jag vet inte om jag kan göra något åt arbetssituationen eller hälsan heller för den delen. Jag behöver hitta en riktning igen, ta nya tag, hitta energin till förändring. Nöta, nöta som AH skriver. Det är svårt när orken tryter, men jag tänker att det blir bättre. En liten sak som förhoppningsvis ger effekt ska jag börja med. Jag kommer att hitta det igen och jag hittar det definitivt inte i flaskan. Rimligt kommer!

@Sisyfos Tack - ja det känns bra att skriva av sig här - det bästa är att alla är så ärliga med både upp- och nedgångar. Det är något jag mår bra av och tar till mig. Att läsa vad andra går igenom och känna igen sig. Jag förstår att du fick återfall - jag kan absolut inte ha något hemma, det vet jag. Jag har försökt sluta tidigare och vet att jag måste först ta bort alla möjligheter att hitta något i kylen eller någon annanstans. Jag räknar med att det blir något återfall någon gång och jag får börja om. Vi får förlåta oss själva och hoppa upp på hästen igen. Men just nu är jag iaf nykter på tolfte dagen! Lycka till nu och var rädd om dig.

@Sisyfos Styrkekramar i massor till dig! Det är en snirklig väg på den nyktra resan - prova, skruva, prova igen. Men med tiden blir det allt glesare mellan vin-flasharna. Häromdagen, när jag oroade mig så mycket för dottern, var det första gången på evigheter som jag tänkte ”den här känslan brukar jag dricka vin på.” När den tanken kommer brukar jag automatiskt svara mig själv: ”Men nu dricker jag inte alkohol längre så då får jag göra något annat”. Gråta i bilen på Maxis parkering tex.

Kram 🐘