jag har varit cannabismissbrukare i 5 år förr och slutade med det men blev istället utbytt till alkohol efter en tid. innan alkoholen tog ja hand om mig själv, tränade. gick ner 30 kg för ja hade blivit överviktig. sen en sommar 2019 slog det till och de blev fest o ja träffade lite fel folk som drog ut mig på fest efter fest. de kunde vara i 6-7 dagar me mkt drickande. 12 öl per kväll . vila hemma 2 dagar o sen ut igen i en vecka. allt spårade ur. efter detta kom ja hem o blåste 3 promille. jag mådde dåligt i 8 dagar o krälade mig fram till kylskåpet. de va olidligt. jag trodde ja skulle dö och att ja skadat något. därefter drog ja till sjukhuset och fick nervöst ta blodprover. inga leverskador. o fick tillsagt till mig att levern pallar mkt. de gjorde att ja om vardagarna ibland va ute efter jobbet o drack o drack. vilade någon vecka sen ut igen. de här pågick fram tills januari 2020. med lite pauser emellan åt men ändå en förbrukning några dagar i veckan. sedan började jag med 10-14 dagars pauser. de började eskalera igen och kunde supa 10 7.2 öl om dagen i 5 dagar. sen 10-14 dagars paus igen. sen har de hållt i sig så tills nu. har märkt på senaste tiden att de känns svullet på höger sidan av magen. ja vet ej om de är magen tarmarna lr levern. ja brukar återhämta mig efter ungefär 5 dagar nu för tiden och dessa 5 dagar är olidliga. jag orkar inte mer o har bestämt mig för o sluta. nu har ja varit utan i 4 dagar o börjar må bättre. men denna gång var bakisheten olidlig. har inga symptom riktigt. förutom se känns svullet under bakisdagarna. känner mig lite halvt hjärnskadad dessa dagar.. torr som fan i munnen o allmänt helt slut. yrsel. så denna gång är jag rädd något gått riktigt snett. ja skulle vilja vara nykter i 6 månader innan ja vågar gå o testa mig hos doktorn. jag är rädd att ja har en död lever i kroppen. som ej ja kan återhämta mig ifrån... ja får panikångest och rädd för o dö. ja har inga blodiga kräkningar eller gråvitt skit osv men levern kan ju spöka.. hur mkt tål den? är jätte rädd o vill inte leva mer. de känns kört bara. de känns som det är för sent. ja tänkte ja kunde skriva av mig här för o höra om andras historier eller något. hur rädd bör ja va? ja har rätt hög tolerans o kan dra i mig mkt utan o spy o ja är rädd för att min höga tolerans skadat mig... vill ej dö. men ja får skylla mig själv. och inom några dagar nu kmr snart min nyfödda son.. och ja är så besviken på mig själv att ja kanske råkat skada mej själv så mkt att ja kanske inte kan finnas i hans liv så länge. kanske har en totalförstörd lever lr något eller ingen lever alls kvar.

jag har fallit dit några ggr sen senast. men varit nykter i 1 mån igen nu. bråk me tjejen o 2 7.2 o 1 vodka köpt idag. dock inställd u skåpet…. så inte fallit än. impulsköp

Vad glad jag blir att höra att du kämpar på! Att dricka för att man bråkat med någon är frestande, men varje gång du står emot en sån känsla blir det lättare att låta bli nästa gång. Låt flaskan vara och lämna bort den eller häll ut den. Tänk på hur du vill må, hitta fokus igen. Läs igenom din tråd för motivation!

de sprack tyvärr o har nu druckit i 5 dar… behöver fan hjälp… ja va så jävla duktig o gick ner 6 kg o tränade en månad liksom. sen ba spricker de och de är som att ja tar igen de ja missat på nåt sätt o de blir värre än nånsin. så trött på mej själv

Ja, ta hjälp, det finns många typer av behandling och mediciner som hjälper. Ring alkohollinjen för tips, eller ring din husläkare. Förklara att det är akut. Du har ju mycket vilja och klarar massor, men jag tror du behöver reda ut ditt beroende grundligt. Du har rätt att få hjälp att må bra! Stå på dig och ge inte upp!

fallit dit lite då o då. senast ja skrev här, 8 sen var de paus men sen blev de nyår också. men inte druckit nåt alls efter de. är mitt inne i en riktig cleanse. o tränar o jobbar osv. frestande o dricka för har så mkt överskottsenergi på något sätt. men tar ut de på gymmet och jobb. men de blir aå mycket åt de hållet istället. har inte riktigt något ” lugn”. försöker komma på vad den där ”avslappningen” skulle kunna va istället för alkohol. är så extremt skarp i sinnet och motiverad när ja inte dricker att de är överväldigande.

Hej Aldro,
Skönt att du behåller kontrollen och kämpar på. Angående överskottsenergi, har du testat yoga eller meditation? Finns mycket på nätet. Känner själv att jag behöver jobba med att nöja mig med det stillsamma, att inte maxa allt. Svårt, men igår funkade det med en kopp the och en bok.

får kolla in de. sen har ja inte vågat kolla hälsan heller angående levern riktigt velat vänta. har fortf hållt mig nykter så de är bra. men de här har också gjort att ja inte vaccinerat mig än heller. vill kanske kolla hälsan först. o sen hör man oxo så mkt om folk som dör osv

Vad bra att du är nykter! Har läst att det tar 3-6 månader för hjärnan att återställa balansen, men irritationen går nog i vågor i början, du får säkert snart bättre dagar igen. Hjälper träning?

en månad gick och bråk med tjejen igen. min tjej jag har barn med är min enda triggerpunkt just nu. hannars håller jag mig borta. vet inte va ja ska göra. föll dit igen idag. men jag antar att de är positivt på ett sätt iaf att ha såna pauser som jag har som är flera veckor

Ta nya tag imorgon igen, det klarar du. Hur var det, har du fått någon professionell hjälp? Tänker att det kunde vara bra med tips om hur man förebygger återfall. Eller finns det någon du kan träffa när det blivit bråk med tjejen, någon som vet hur du har det och kan hjälpa dig motstå det akuta suget?

har inte riktigt nå stabila polare. blev lite värre sen corona oxo när man ej träffats. p de flesta polare är ju liksom bira o krök på helgerna osv. tkr de är svårt me nya polare när man e äldre

Hej aldro, hoppas det är okej att jag tittar in i din tråd.

Du har verkligen jobbat på, så målmedveten och bryr dig om hälsan överlag det hörs, träning, att aktivera dig och en önskan om att hitta alternativa sätt att slappna av än med alkohol. Du är långt ifrån ensam om att nämna detta med umgänget, att dem en kanske umgåtts med sedan innan varit i sammanhang med alkohol, att vilja hitta lite nya sätt att umgås på och kanske även nya umgängen är du inte ensam om.

Ibland kan det hjälpa att vara bland människor tillsammans med människor även om en inte direkt umgås, liksom med träning i grupp och dylikt, är det något du testat? Kanske har andra här inne tips som kan vara hjälpsamma att bryta ensamhet, hitta nya aktiviteter för att få lite nya umgängen?

Vad tänker du själv skulle vara hjälpsamt? Tänker att du är skarp och idérik och känner ju såklart bäst själv vad som skulle passa dig.

När det kommer till professionell hjälp kanske du redan tittat runt lite, kanske testat det tips du redan fått här tidigare , annars nämner jag det igen ifall att: Alkohollinjen 020-84 44 48

Ta hand om dig!

Varma hälsningar,
Rosette
Alkoholhjälpen & Anhörigstödet

@Rosette har haft ett par riktigt hårda 6 dagar o varit bakis idag. föll dit som fan denna gången. levern e antagligen trasig vet inte. har hållt längre perioder ifrån alkohol men som mest en månad. men de är som att de slår till hårdare ju längre paus ja haft. är så otroligt trött på mig själv. ne umgås inte i grupp helt riktigt sådär. vet inte vad de skulle va. hade ett bra kompisgäng förut som ja alltid ungicks med. enda sen småskolan. sen blev de universitet o folk flyttade lite olika. nu i denna stad så är de nya folket ja mest känner folk från barer o sånt. ingen som riktigt delar mina träningsintressen eller ens ser värdet i livet eller har en karriär. så fort ja inte är me dom e ja väl ganska ensam nu för tiden. har min son o tjej dock men vi bor inte ihop än. svårt me bostad. de här stället ja bor på e inte så bra för mej. nära till barer bor mitt i staden och svag som jag e ere lätt i frustration o ba sticka ner. heller inte vågat ta blodprover osv

Hej igen aldro, du har haft tuffa dagar där du föll tillbaka i gammalt mönster, samtidigt nu är du tillbaka på hästen igen.
Du skriver här, så bra gjort verkligen! Hur tufft det än är så är du nu här, tar steg åt det håll du vill!

Det är lätt i sådana stunder att vara hård mot sig själv som du just nu är, om du var din bästa vän, vad hade du sagt till din vän i denna situation då?

Du är också insiktsfull och kan ringa in det som utgör utmaningar för dig, du beskriver sådant som nog de flesta kan känna igen som risker, som storstad- många barer mm samtidigt har du din tjej, din son det finns annat. Kanske ytterligare något som hjälper när det går bra, att det ska fortsätta göra det. Vad tänker du? Vad har hjälp dig när det går bra att det just då gör det?

Varma hälsningar,
Rosette
Alkoholhjälpen & Anhörigstödet

@Rosette vet inte just nu känns de mest kört för har säkert allvarliga leverakador. får se hur ja mår under dagarna här nu. blir oftasts bakis under flera dagar när ja druckit flera dagar i rad. kroppen reagerar argt osv. paj mage, svullnad högra sidan osv

@aldro Hej. Jag läser och berörs av din situation. Min önskan är att jag ändå kan ingjuta lite hopp i dig. Jag har redan skrivit till dig om levern och hur man kan känna av den även när det inte är försent ännu. Dock är ju dina symptom att ta på allvar. Jag tänker att vi kan göra en liten variant av den klassiska Pascals Wager, som han använde om gudstro, men som vi ska applicera på drickande här.

Det går ju inte att veta vilket stadie din lever är nu endast baserat på det du upplever. Jag tror ju att du fortfarande kan vända det här men det går ju inte att veta. Men vi har två olika grundförutsättningar och vi har två vägar framåt och vi ska jämföra dem. Det blir alltså totalt 4 olika utfall att jämföra. I det klassiska exemplet satte man upp ett rutnät om 2 gånger 2, men det är inte så enkelt att rita här så vi får skriva ut dem istället.

1. Du har irreparabla skador på din lever och du fortsätter att dricka.
2. Du har irreparabla skador på din lever och du slutar att dricka.
3. Du har en ansträngd lever men som kan bli helt återställd och du fortsätter att dricka.
4. Du har en ansträngd lever men som kan bli helt återställd och du slutar att dricka.

Först kan vi gå igenom vad som händer i de olika fallen.
Om vi tar utfall 1 så behöver vi väl inte gå in på detaljer. Det kommer inte att sluta bra.
Om vi tar utfall 2, så är det lite mer komplicerat då det inte går att veta så säkert, som vi kan i fall 1, men jag har många exempel på fall som har gått riktigt bra där man idag lever i stort sett normala liv, bara att man är försiktig med vad man stoppar i sig och hur man handskas med kemikalier t.ex.
Om vi tar utfall 3, så är det ju då bara egentligen en tidsfråga innan du ramlar in på utfall 1.
Om vi tar utfall 4, så kommer det ju ta en tid och sen är allt bra och du kommer att se tillbaka till det här som en mörk tid av ditt liv.

Vi har ju en osäker faktor som du inte kan påverka och som du inte känner till, vilket är hur din lever mår just nu. Så vi kan inte säkert veta vilket utfallet blir. Men det finns en faktor som du kan påverka och det är huruvida du fortsätter att dricka eller ej. Om du jämför de två utfallen du har om du fortsätter att dricka med om du slutar nu, ser du vilken ofantlig skillnad det är? Den största påverkan har du fortfarande i din egen hand.

En anledning till att jag prövar med just Pascal's Wager på dig är för att jag får intrycket av att du börjar känna dig lite uppgiven. Alkoholen är farlig, för den kan få dig att tänka att "Det spelar ingen roll i alla fall" vilket jag hoppas att jag visat nu att det inte stämmer. Jag tänker nämligen också att det är mycket sannolikt att du fortfarande bara har en ansträngd lever och då vore det ju så extra synd om du valde utfall 3 på grund av att du tänkte att "Det var för sent ändå" och det var inte det egentligen, men så blev det det till slut. Som en självuppfyllande profetia.

Jag vet ju såklart också att det inte är enkelt bara för det, för att jag nu visat dig att du har allt att vinna på att sluta dricka nu och att det finns en stor chans att du har ett bra utfall om du gör det. Du måste såklart lyckas att sluta också. Men snälla ta tag i detta nu, för det är inte försent. Gör det för din skull för att du är värd ett liv, ett bättre liv än det du har nu. Jag tror ju som sagt inte att det är försent för dig ännu, men det kan komma att bli det så tag i detta nu. Jag har en del sådana anekdotiska berättelser också och de är inte lika roliga.

Jag tror på dig! Du är värd en vändning nu, så ta chansen. Forumet finns här för att stötta när det blir jobbigt.