Andra dagen i mitt nya liv

Profile picture for user Kebne1

Pratade med beroendekliniken. Gick lite knackigt då videon inte funkade så vi kunde bara prata. Sköterskan bryter så jag har lite svårt att förstå henne men det gick efter många ”va, vad sa du?”. Eftersom jag och min man åker iväg till ett land där alkoholen säljs på alla mataffärer är jag tvungen att ha strategier för att inte få återfall. Hennes tips var att så fort jag känner sug, eller börjar ha tankar på att dricka, är att ha strategier för att bryta det. Jag kommer säga till min man om de tankarna kommer. I vårt hus kommer det inte finnas vin (det enda jag druckit innan) och vi är inga partymänniskor så afterski och sånt är inget problem.
Egentligen sa hon inget nytt som jag inte redan visste genom detta forum! Vi här inne är helt enkelt bäst! Vi har väl lärt oss den hårda vägen eller ”learning by doing” 🙄 Hep, hep: ny nykter dag att slå ihjäl!

Profile picture for user Tikka

Bra att du bygger upp strategier,, det kan behövas @kebne1
Jag minns själv en weekend i Prag,, full kastrull hela tiden,, vätskekontroll vid varenda uteservering.
En sväng på "affären" mitt emot hotellet varje dag. Man tyckte att allt var nästan gratis.
Samma sak på en resa till Sunny beach,, blev bästa kompis med badvakten,, han krängde pilsner på sidan om, han hade en stor trunk med is och pilsner under badvaktstornet.
Jag var hans bästa kund,, fick bästa strandplatserna reserverade varje dag.

Profile picture for user vår2022

@Kebne1 Vad bra att du har strategierna under kontroll! Ja detta är ett bra forum och man får med sig saker hela tiden som man kan ta till. Strategin att säga till sin man när tankarna kommer är superbra! Det har jag gjort från dag 1, skönt att få ur sig det högt och redan där har hälften av tanken gått bort. Härligt att åka iväg till alperna och snön, jag passar på att åka skidor varje dag innan den försvinner😀

Profile picture for user Andrahalvlek

@Kebne1 Ett tips är att ha en färdig bryta-fokus-tanke. ”Ja, jag får dricka men först ska jag springa tre varv runt huset”. Och gör det också! Man förflyttar då fokus någon annanstans, allra helst i en fysisk aktivitet, och plötsligt vill man inte dricka längre. Tänk också om allt på ett positivt vetgirigt sätt ”nu ska vi se hur den här upplevelsen blir nykter”. Du kommer uppleva en större närvaro i nuet och större wow-känsla generellt. Vi tror att vi dricker för att förstärka våra känslor och sen är det precis tvärtom. Det är som nyktra vi verkligen har tillgång till alla våra känslor. Och de är starkare.

Kram 🐘

Profile picture for user Kebne1

Jag ska verkligen testa nyfikenhets-knepet! Jag ser så mycket fram emot att sitta och vila utanför backens barer och dricka varm choklad. Medan många andra berusar sig med varmt vin. Blir spännande!@Andrahalvlek

Profile picture for user Kebne1

Igår skålades det i champagne då vi renoverat klart sonens lägenhet. Jag kände mig stark och cool då jag sa att jag är nykterist. Vi var en blandad skara och någon frågade varför. Jag kände mig stark och sa som det var att jag inte mår bra av alkohol. Jag kommer aldrig mer dricka.
Hepp, hepp!
Frågor på det?
Kämpa på alla fina här inne!🙏🏼

Profile picture for user Kebne1

Jag känner mig cool. Och urstark! Det ger mig ännu mer råg i ryggen att säga högt och tydligt till allt och alla att jag är nykterist och ämnar förbli det. 🙏🏼@majken_r

Profile picture for user Andrahalvlek

@Kebne1 Heja dig! Man blir mer rakryggad och stolt med tiden. Med all rätt. Varje nykter dag är värd att strutta runt som en mallgroda över. De fåtal som har synpunkter har det oftast för att de känner att deras eget drickande blir ifrågasatt. Det är deras problem.

Kram 🐘

Profile picture for user Kebne1

När jag tog steget efter lång startsträcka och sökte hjälp för mitt beroende frågade läkaren på beroendekliniken om jag ville lära mig dricka ”normalt” eller sluta helt. Först förstod jag inte riktigt. Dricka normalt? Men mitt svar kom snabbt: jag ska aldrig mer dricka. Jag hade aldrig orkat med förhandlingen. När ska jag dricka. Hur mycket. Nä, jag blir utmattad av bara tanken. Däremot bad jag om all hjälp jag kunde få. Medicinsk, terapeutisk, allt som finns.
För mig handlar det om mind set. Jag har bestämt mig och jag säger det högt. Jag ska inte dricka mer. Sakta sakta mår jag bättre och bättre. Melankolin börjar lägga sig så smått och det gråa börjar få lite lite mer färg. Imorgon dag 40. Det har inte varit en dans på rosor och jag fattar att det kommer gupp på vägen men jag är stenhård i mitt beslut.
Ännu en nykter dag idag.

Profile picture for user vår2022

@Kebne1 Känner av din styrka och din känsla i det du berättar. Ungefär så tänkte och kände jag också denna gång, den enda vägen ut för att må bra är att sluta dricka. Att lära sig dricka normalt visste jag att jag inte kan, att bara ta ett glas är en pina, jag vill ha hela flaska. Att sitta på en middag och sippa på ett glas, i för mig en evighet, innan påfyllning var en pina. Kunde inte delta i en konversation, tänkte bara på att få mer vin nu!

Du är så stark och modig och cool😎. Det kommer att gå så bra för dig med den inställningen du har💪💕.

Ps. Nu ska jag fixa två dagar utan min man som är iväg, men det ska gå det med. Kanske får hundarna sova i vår säng på natten, de gör de vanligtvis inte. Nä, ska nog sova själv, får mer plats så😀

Profile picture for user Kebne1

Exakt! Sippa vin och bara sukta efter mer…. Nä, jag orkar inte med det. Enklare att ”bara” skippa skiten helt!
Du kommer säkert fixa dina dagar utan mannen. Jag lät min hind sova i sängen, så ofantligt mysigt. Men det är vår hemlis😉@vår2022

Profile picture for user Tikka

Ja,, Vad är "dricka normalt" Var går gränsen för normalt och för mycket? Har märkt efter alla år, att det beror helt på vem man frågar. En läkare, eller nuvarande chefen (som är nykterist, tror jag) då tycker dom att fyra folköl på en hel vecka är för mycket, då börjar det pratas om HR och rehab.
Jag drack 6-7 folköl om dan,, det tyckte jag var normalt. Man blev aldrig bakis,, man kunde jobba som vanligt.
Har yngre kollegor (90-talisterna) som går all in fre-lör, ofta med en sjukskrivning på måndag som följd,, men det verkar vara helt normalt.
Säger som @Kebne1, Enklare att bara skippa skiten helt, då behöver man inte fundera på det mer.
Nu kör vi på det som ÄR normalt, nykterhet!
Ha dé!

Profile picture for user Kebne1

Dag 40. Snart 6 veckor. Jag känner en befrielse som är svår att klä i ord. Tacksamhet för detta forum❤️
Igår tog jag vaccin. Det var i ett fint hotell och på väg hem passerade jag vinnaren. Ni vet en sån där skönt belyst med härliga loungemöbler och soft musik bakgrunden. De upplysta flaskorna och glasen glittrade fint i ljuset. Suget slog till! Oj, så gott med ett glas iskallt vin.
Men icke! Suget klingade av när jag kom ut.
Guppen kommer komma, och jag är redo! Kom bara: jag ska ge er en jäkla kamp!
Ny nykter dag🙏🏼

Profile picture for user Tikka

@Kebne1 Tjena kompis! Vad bra det går för oss! Guppen känns väldigt små än så länge.
Själv har jag det riktigt bra faktiskt.
Lite sug kan slå till när dom häller upp en iskall pilsner på reklamen på tv,,
tycker det är mycket alkohol reklam nu på tv, Bib, whiskey. Inte bra...

Profile picture for user Kebne1

Ja. Alkoholreklam finns överallt! Så irriterande. Jag slår av volymen så fort reklamen kommer. Står inte ut att det blir högre, skrikigare volym.
Ny nykter dag🙌🏾@Tikka

Profile picture for user majsan_nu

@Kebne1 Så fint med alla dina a-fria dagar, 40 om jag förstått rätt 👍 Bra jobbat!
Själv traskar jag på men det får man läsa i min tråd...
Jag hejar på dig 🤗💪

Profile picture for user Tikka

Heej! När drar du till alperna @Kebne1
Satt och såg alpint idag då herrarna åkte störtlopp,, vädret såg så härligt ut där.
Tror det var i Wengen Schweiz.
Ha en fin kväll😊

Profile picture for user Kebne1

Hej där, vi ligger i startgroparna för att dra. Lite vaccin och fix o trix innan. Jag vill åka igår men jag vill inte stressa upp mannen… @Tikka

Profile picture for user Kebne1

Jo. Snart så blir det åka av. Lite mycket fix dök upp som småjäklas men snart så… Hoppas du mår bra. Visst känns det lite lättare att andas nuförtiden?
Imorgon ny nykter dag🙌🏾@Tikka

Profile picture for user Kebne1

Vecka 6! Tjohooo!
Sån lycka. Idag ska här isvaksbadas för att fira. Igår kväll kom ett starkt vinsug out of the blue. Blev helt paff. Då var jag så slut efter rallydag så jag bara satt och andades mig igenom skiten. Jag har andats mig igenom barnafödslar så nog ska detta också kunna andas igenom.
Idag en ny nykter dag. Mot vecka 7.
Heja alla fina här.
❤️

Profile picture for user vår2022

@Kebne1 Ja, alkoholdjävulen kan poppa upp som gubben ur lådan när man minst anar det! Härligt jobbat med andningen! Får en bild av hur det kan ha sett ut när du nämnde barnafödande😅.

Grattis för den god vägen mot vecka 7👏🌟💪💕

Profile picture for user Kebne1

Vi bor ensligt med ett fåtal grannar men vi som bor här umgås. En av min närmaste granne ville idag bjuda på varmt vin på bryggan. Vi satt vid isen och solen verkligen värmde. Återigen fick jag förklara att jag faktiskt slutat att dricka alkohol. Hon tyckte då att det är trist för henne att dricka själv. Jag vill ju verkligen inte att andra ska sluta bara för att jag gör det. Men stämningen blev lite annorlunda. Så svårt detta med alkohol. Det är så normaliserat. Jag som inte dricker är avvikande.
Min status nu är att jag mår bättre än vad jag gjort på tio år. Allt är lättare. Melankolin har lagt sig och längtan efter alkohol är obefintlig.
Jag är en sån lycklig nykterist🙏🏼
Kämpa på alla fina här❤️

Profile picture for user Tikka

Thats my girl 🤩Bra gjort @Kebne1!
Du ser vad konstigt det blir,, jag menar, jag (och kanske du också) hade velat sitta ifred när vi drack vår dryck.
Det var ju trist när folk var omkring,, det bästa var ju att få sitta själv och tippa i sig.
Underlig bästa vän man hade,, en flaska....

Profile picture for user vår2022

@Kebne1 Ja, det är obeskrivligt skönt att vara nykter! Tror det bli så där riktigt skönt när man tvärsäker på att inte dricka, att man inte villl dricka mer, det är min upplevelse. Förmodligen fick din vän som inte ville dricka själv skuld för det, kan känna igen känslan, för att inte båda får ett litet rus tillsammans. Man blir liksom inte ett i en alkoholbubbla och släpper lite hämningar.

Fortsätt vara en lycklig nykterist❤️

Profile picture for user Kebne1

På väg neröver kontinenten. Passerat de stora border-shoppingarna. Vi har aldrig varit några fan av dessa och jösses vad folk har fulla vagnar därifrån.
Nu börjar en ny typ av träning för mig, ska bli härligt. Alpluft och kanske lite mer sol.
Det rasslar på mot vecka sju och jag ser ödmjukt fram emot nya nyktra veckor.
Kämpa på alla fina här inne❄️🙏🏼

Profile picture for user Tikka

Härligt med mer sol! Jag saknar den, men det känns som det blir ljusare för varje dag som går.
Ha det så bra i alperna..
Mot 50 dagar min solstråle @Kebne1

Profile picture for user Kebne1

Hur motiverad är du nu, frågande beroendeklinikens sköterska igen. Ff en tia. Jag är så övertygad i min nykterhet. Jag identifierar mig 100% som nykterist och jag kommer fortsätta med det.
I vår lilla alpby har vi dåligt med Wi-Fi, så mina inlägg kommer kanske inte vara lika många. Men jag fortsätter räkna nyktra dagar.
Ha det gott och kämpa på❄️

Profile picture for user Kebne1

Läst runt i forumet och jag slås av kampen många gör för att kunna dricka lite och ibland. Ett sting av avund väcks i mig. Givetvis skulle jag också vilja kunna njuta av ett glas ibland. Men jag känner mig själv. Jag skulle tråna efter det glaset. Hela tiden. Och det orkar jag inte med. Jag orkar inte förhandla med mig själv och därför har jag bara bestämt mig för att aldrig mer dricka. Det hjälper mig mycket, det finns ingen förhandlings-mån i min hjärna. Här i alplandet dricks det ju överallt men jag känner inget sug. Varm choklad funkar så bra det med. Ny nykter dag❄️

Profile picture for user Andrahalvlek

@Kebne1 Håller med. För mig är det tusen gånger lättare att sluta helt än att försöka dricka lite. Lite väcker mersug direkt. Som en full godisskål. Vem fan kan ta bara några bitar och sen låta bli? Inte jag.

Kram 🐘

Profile picture for user Kebne1

7 veckor. Dag 49.
Motivationen ff på en tia. Imorgon dag 50, lovar, jag är nykter då med!
Håller stenhårt på mina rutiner. Finns t om kallbad här i min alpby. Löpningen är mitt nya gift som betyder mer än ord finns till för att förklara.
Hepp, hepp!
Ny nykter dag imorgon.
❄️

Profile picture for user Kebne1

50 dagar!
Mot vecka 8 och två månader!
Lite visste jag vad som väntade mig på den nyinslagna vägen jag bestämde mig för att gå. En ny stig i ett vitt landskap som jag mer än gärna trampar vidare på. Jag har gått på ren intuition, inte förkovrat mig inom ämnet alls, mer än att ta del av er här i forumet. Min intuition har hittills hållit mig kvar på banan. I det vita landskapet jag befinner mig i nu, bokstavligen, finns det ingenting som kan rubba min nykterhet. Jag stretar på med mina rutiner. De känns livsviktiga. En ny mycket lyckligare och lugnare person har kommit fram, nu när alkoholens toxiner lämnat min kropp. Jag trivs bra med mitt nya jag.
Så evigt tacksam att jag vågade ta steget. Mot två månader nykter❄️❤️ finns ingen återvändo!

Profile picture for user majsan_nu

@Kebne1!
Länge sen jag skrev i din tråd... Härligt att det går så bra för dig 👍
Mina a-fria dagar tickar också på, härlig känsla även om det kan vara svårt emellanåt... Och jag är inte sån friluftsmänniska som du, men vi är alla olika! Tur är väl det...
Kram 🤗

Profile picture for user Kebne1

Hej min vän@Tikka ❤️
Vi susar fram, helt otroligt! Drömde dock inatt att jag drack vin. Har inte hänt sen första tidens nykterhet. Så skönt att det bara var en dröm.
Allt rullar på. Jag springer och åker skidor. Nu snöar det så det blir mer innepyssel och det är mysigt det med! I min by står några tanter från byn och tvättar kläder i iskallt vatten i stora stentvättkar. Lite sugen på att ta mig ett dopp🤪
Heja alla fina här inne!
Ny nykter dag🙏🏼❤️❄️

Profile picture for user Kebne1

Helt plötsligt kom suget! Drömde i natt att jag drack. Idag har vintanke poppat upp. Jag säger det högt till min man. Mycket obehagligt och out of the blue. Det har flutit på så bra för mig så detta gör mig ödmjuk och än mer motiverad. Jag ska vinna mot vinets kidnappning av min hjärna.
Snön vräker ner här i alperna och på morgonen och kvällen mullrar det från lavinsprängningarna.
Imorgon ny nykter dag!
Kämpa på alla fina❄️

Profile picture for user Kebne1

Nu tror jag att jag vet vad som triggar mig. Råkade läsa lite för mycket i forumet ”vara måttlig”. Speciellt en som verkar ha lyckats med måttlighet. Beundransvärt och handen på hjärtat något jag själv gärna skulle vilja klara. Men jag kan mig själv… det är inte görligt för den här tanten. Men förhandlingarna drog igång i hjärnan. Det kanske går? Litet glas bara?
Fy fasen!
Så. Med det sagt, så kommer jag vara försiktig med att läsa runt här. Min hjärna är lätt-lockad och det drar igång jobbiga tankar.
Ny nykter dag.
Kämpa på alla fina här inne!

Profile picture for user majken_r

@Kebne1 det där känner jag igen som trigger. Upptäckte igår att vinreklam på tv plötsligt drog igång en känsla av hur gott det vore.. Man blir lite överrumplad ibland.🙏🏼😅

Profile picture for user Rehacer

@Kebne1 Jag har precis samma erfarenhet! Läste där för ett tag sen och började oxå fundera på om inte jag med skulle kunna dricka lite ibland, så där måttligt och fint.. bara liite, ett glad ibland. Men nej, det går inte för mig. Då drar allt igång på direkten, har testat det några ggr.
Så vi fortsätter väl utan, eller hur?!
Ha en fin dag! 🤗

Profile picture for user vår2022

@Kebne1 Jag känner också igen detta! Har också sett att vissa kan klara det men också att det efter en tid inte gått så bra och man är tillbaka där man började. För att hålla schack i detta tänker jag att min hjärna är beroende och kommer alltid att vara det, vid minsta lilla klunk av alkohol är det kört! Så tänker, väck inte den Björn som sover!

Vad bra du hanterade suget från det blå och vad bra att du kom fram till vad som triggade!💪🥰

Profile picture for user majsan_nu

@Kebne1 Kan bara instämma, för mig funkar det inte med "måttlighet"... Dessutom skulle det eviga förhandlandet ta på mig, då känns det bättre att avstå helt. Så har jag beslutat o det känns helt ok.
Tror du fattat rätt beslut, mitt tips är att du håller fast vid det.
Kram 🤗

Profile picture for user Kebne1

Tack snälla! Jag ska fortsätta på absolutist-spåret. Och nu fattar jag verkligen att denna nykterhet-process pågår för alltid. Det gick lite väl ”lätt” där ett tag!
Nu kämpar vi på, eller hur?!
Bästa forumet, detta❤️

Profile picture for user Kebne1

Två månader idag!
Efter en liten kamp mot hjärnan i en dag eller två rullar allt på igen. Antar att det är så här det kommer vara, en tanke o ett sug poppar upp här och där. Gäller att parera och inte trilla dit.
Hepp, hepp!
Mot vecka 9!
Heja alla fina här inne, kämpa på 🙏🏼❄️

Profile picture for user vår2022

@Kebne1 Vad tiden går! Minns när du och @Tikka stormade in på forumet och ni fann varandra direkt. Stark kämparglöd, stöttning och pepp på en gång. Du sprang och badade isvak varje dag😀. Grattis till två månader!💪🎉💐.

Hepp, hepp!🌷💕

Profile picture for user Tikka

@vår2022 Haha,, ja vi stormade in!. Det var full panik i några veckor där, innan vi fann ro i nykterheten jag och @kebne1.
Nu kör vi vidare @kebne1,, nästa hållplats,, 3 månader.

Profile picture for user miss lyckad

Grattis Kebner🌟💫..Vill bara tala om att för dom flesta minskar suget med tiden. Till slut kan man t.o.m äcklas om man ser reklam om alkohol osv. Jag brukar tänka på både mig själv, när jag raglade omkring hemma med fyllerött ansikte, och även andra berusade människor som knappt kunde stå på benen..😩..Är det verkligen något jag vill göra mer i mitt liv? Supa bort både pengar, relationer och hälsa. Nej tack. Man kan tänka på allt negativt alkoholen för med sig för dig. Så försvinner nog sug. Ha det mysigt i Alperna, och sköt om dig. 🤗🤗

Profile picture for user Kebne1

Nu har det gått 62 dagar sen jag tog steget att sluta sippa mitt vin. Imorgon är det 9 veckor. Jag har haft en del dividerande i min skalle: ”det gick ganska ”lätt” att sluta”… ”kanske du vågar ta ett glas?”. Nu har jag ändrat mindset, istället för att tänka på att det gick relativt enkelt att sluta med betoning på relativt, så tvingar jag tanken att tänka på allt negativt vinet medförde. Så bort från ”det gick ganska lätt att sluta” till listan på vinets avigsidor. Den sidan är lång!
Idag vilodag, helg betyder mycket folk i bergen. Då brukar vi vandra på nån fin stig i solen, ha med lite fika och sitta på nån skön plats o fika.
@tikka snart kör vi mot vecka 10 och dag 70!🙌🏾Fatta det?!?!