@majsan_nu Tack så mycket! 🤗 Mitt mål är att aldrig släppa forumet helt och hållet. Av den enkla anledningen att det är ett utmärkt och lätt sätt att aldrig glömma hur det var. Det första året som nykter är det störst risk att ta ett återfall . Men ju längre tids nykterhet desto färre som faller tillbaka. 6 månader helt utan alkohol borde vara absolut minimum. Det är min personliga åsikt efter att ha sett hur många som faller tillbaka innan dess. Så grattis Majsan! Du har ökat dina chanser betydligt till att få leva ditt liv i frihet. Kram

Grattis gubben höll jag på att skriva - haha, där är du inte än- men det var mer en känsla av att ja, nu har vi delat de här 26 månaderna- nästan varenda dag! Jäklar vilken tur jag haft, inser jag ännu mer ju längre tiden går, att jag haft dig och #teamnykterpandemiandforward med på resan! #team2020 kanske räcker.
Tänker på dig, hoppas du firar med något gott. Jag har lagat egna tortellinis, det var gott! Med brynt smör och färsk rosmarin.
Kram, och vad skönt att du stannar kvar ett tag till! 😍

Tack @Se klart och @Sattva! 😍 Jag är ju över 50 år gammal så det är helt ok att kalla mig ””gubbe”.😅 Vanan att kika in på forumet släpper som väl är inte pang bom, så vi lär väl ses här ett bra tag framöver förmodar jag. Kanske lite mer sällan bara. 😀 Nu är jag ledig en vecka och det fina vädret har gjort att jag har fått vårkänslor, så de kommande dagarna ska jag fixa i ordning min båt riktigt ordentligt. Längtar till varma sommardagar ute på ett spegelblank hav. Då det bara är att hoppa i plurret och svalka av sig när andan faller på. ☀️

Kram

Jag längtar också till plurret- mitt isvaks-badande känns inte lika kul nu när våren närmar sig.
Har tagit hem pluggbrätten från landet- så nu ska det börjas med frön.
Nä, liks ofta blir det inte. Då och då räcker. Ha en fin ledig vecka. Kram gubben 🤩

@Torn Grattis till 26 månader som nykter!🥳🥳🥳. Helt underbart ju! Tack för att ni ”veteraner” fortfarande finns kvar här på forumet, det visar oss andra som strävar dit att det går att hålla i sin nykterhet och hur bra ni mår av det. Jag har lärt mig så mycket om mig själv nu drygt 4 månader som nykter och redan dag 4 bestämde jag mig för att det ska bli min livsstil livet ut. Ser fram emot när det gått 26 månader för mig😁.

Ha en fin ledig vecka och meckande med båten🌷💕🌞

@vår2022 Tack för grattis! 🤗 En sak som gör att jag hänger kvar här är att det är givande att följa personer som lyckas bli nyktra. Jag blir liksom glad av det.😀 Ofta ser jag ganska direkt hur det kommer gå. Det är den där genuina viljan och bestämdheten som gör skillnaden. Om personen är mogen och redo att ta fighten. Det gäller att acceptera hur det fungerar. Att det krävs lång tid helt utan alkohol för att hjärnan ska fungera normalt igen. Du har verkligen gått från klarhet till klarhet! 👍 För ingen ”blir” nykter, det är ett hårt målmedvetet jobb som måste göras av en själv. Och här på forumet finns ju den riktiga experthjälpen i form av erfarenhet från personer som gått igenom allt. Det gäller att vara smart och ta all hjälp man kan få. Du är en förebild för många som har kommit efter dig.🤗

Jag kunde inte sagt det bättre själv Torn😁Nykterheten kommer inte, vi måste aktivt välja den varje dag. När tiden går, så lever man bara och behöver inte tänka så mycket alls på vårt beroende. Det är bara att leva och försöka få det livet man vill ha. Jag är också imponerad och glad för dig Vår2022🌟..Du gör det så bra. 🤗🤗

Jag har noterat att nu när ett antal personer på förändradelen av forumet börjar närma sig 100 nyktra dagar så dyker tankarna upp hos en del att prova med att dricka ”lite grann”. Jag tycker det är så synd att dom inte ger nykterheten en ordentlig chans. Minst ett halvår helt utan alkohol borde vara standard innan någon ev börjar fundera på att ta ett glas. Jag har under mina 2 och ett halvt år här sett att det i princip inte är någon som klarar av att gå till ett kontrollerat drickande efter bara 100 dagars nykterhet. De flesta faller tillbaka ganska snabbt, en del klarar några månader, eller ett halvår. Men sedan är det lika illa igen, eller oftast ännu värre. Det har jag sett hos dem som vågar komma tillbaka till forumet, men många försvinner tyvärr för gott.

Detta är mina egna funderingar och erfarenhet från att ha läst på forumet nästan dagligen i flera år. Jag har sett hur det verkar fungera. Alla gör såklart som man själv vill. Men ett hett tips är: Lyssna på oss ”gamlingar”, tro inte att du är unik och vet bäst. Är det verkligen värt att riskera att må dåligt igen pga alkoholen, när man precis har klarat av de första värsta 100 dagarna? Mitt självklara svar är nej! Ni vet inte hur underbart bra man kan må.Varför inte ta chansen att få uppleva det. Ge det ett halvår åtminstone, för ni är värda det!

/Torn

@Torn Jag har inte alltid varit överens med dig eller jo det har jag väl men vissa ord har landat lite fel hos mig. Men jag tänker som du att jag tror att från att haft ett problematiskt drickande till att hålla upp i exempelvis tre månader för att sedan återgå till att dricka måttligt är otroligt svårt om det ens är möjligt. Och, ja jag betvivlar inte en sekund på att det nyktra livet är fantastiskt. Så gott att det går så bra för dig.

Kram

@Torn Jag håller med dig Torn. Och som @Se klart skriver i din tråd, har man sökt sig hit till forumet o lägger en massa tid o tankekraft här, så har man ett problematiskt drickande. Tror precis som du och som @Vara frisk skriver att det är jättesvårt att i längden bli en "då-och-då" drickare, iaf om man samtidigt ska vara lugn och fri i sinnet. Jag tror att ett "då-och-då" drickande tar jättemycket mental kraft och kontroll. Och hur fri är man då?? Min största upplevelse av lång nykterhet är just FRIHETEN. Herregud så mycket mental energi som inte är bunden till alkoholen på olika sätt. Och också att känna att jag återtagit makten över mitt liv. Jag kan nog inte förklara detta i rätt ord, det är en upplevelse och ett sätt att leva.

@Varafrisk Härligt att du håller med mig! 🤗 Du har ju också sett hur det slutar för de flesta, när tanken är att bara dricka ”då och då” i sociala sammanhang. Det är ju så det fungerar, för oss som en gång har blivit beroende. Minsta tillförsel av alkohol, väcker mersug. Det är den första saken man måste acceptera om man vill behålla sin nykterhet, och få uppleva den stora friheten som @Sattva så bra beskriver.😍

Jag tycker mig se att det har hänt något positivt med dig nu Varafrisk. Även om inte @Se klarts kloka ord ”landar” rätt hos dig, så händer det något hos dig, som kan vara avgörande för att du ska lyckas bli nykter. Det handlar om att släppa skammen, och bara bry dig om dig själv. Skit i alla andra. Det är ditt liv det handlar om. Sök hjälp! Var inte rädd, det är totalt ofarligt att bli nykter. Kram

Hej,
Jag tänker att en del i detta att många funderar på att dricka måtligt efter tre månader är att man faktiskt får förslaget att börja med tre nyktra månader när man går med i programmet på Alkoholhjälpen. Det ger ju en föreställning om att man därefter kan gå vidare på ett annat sätt. Jag håller med er att livet utan alkohol blir enklare ju längre tid som går och tror som ni att ett halvår vore bättre som start. Vet inte på vilka grunder AH rekommenderar att börja med just tre månader. Kanske att många skulle bli avskräckta och inte en försöka om den första rekommendationen var ett halvår? Vet inte hur det följs upp efter tre månader, om man får nya förslag på hur man går vidare. Minns ni?

@Kennie Ja det är nog sant! Så har inte jag tänkt, vad klokt! Det är väl kanske så att 3 mån känns nog så övermäktigt för många, så 6 mån går liksom inte. Och ändå kan ju jag bara hålla med om att man ingalunda är " botad" efter 3 mån. Min övertygelse är ju att man aldrig blir botad, om man utvecklat ett beroende. Det finns där alltid men man lever symtomfritt så länge man inte tillför alkohol till hjärnan.

@Kennie Tjenare! Jag gjorde aldrig programmet, så jag vet inte hur det fungerar där. Men efter mina egna erfarenheter, och vad jag har sett här på forumet så tycker jag att det borde rekommenderas ett halvår helt utan alkohol, innan man börjar testa med att dricka ”måttligt”.Du var väl nykter minst ett halvår vill jag minnas? Och för dig har det ju fungerat jättebra med att dricka lite grann väldigt sällan. Väldigt föredömligt gjort av dig att hoppa över till forumsdelen ”vara måttlig” direkt också. 👍 Det borde alla göra som har bestämt sig för att inte vara helvita. För tyvärr så har jag ju sett så otroligt lätt personer som inte klarar att dricka måttligt blir triggade till att testa det när dom läser om andra som tycks klara det. Fokus måste vara att så få som möjligt återfaller till ett destruktivt drickande. Det tror jag alla är överens om.

@Sattva skrev: ” Min övertygelse är ju att man aldrig blir botad, om man utvecklat ett beroende. Det finns där alltid men man lever symtomfritt så länge man inte tillför alkohol till hjärnan.” Jag håller med till 100 procent! 👍

Jag har gjort programmet och minns också rekommendationerna om tre månader nykterhet till att börja med. Utan att veta så har jag för mig att det handlade om att kroppen behöver den tiden att återhämta sig. Kanske kan någon från Alkoholhjälpen svara i denna fråga?