Jag tycker att det är så intressant att läsa om det här. Jag har ju också befunnit mig i den situationen att jag fortsatt att dricka fast jag inte vill, trots att jag förstått att det är kontraproduktivt, men ändå… jag tror inte riktigt att det går att förklara i efterhand hur jag hamnade på andra sidan.
Jag var på en föreläsning för ett tag sedan där man visade en bild av hjärnan och var besluten fattades under påverkan av stress. Är man tillräckligt stressad sätter reptilhjärnan in, men med något förhöjt stresspåslag är det det limbisksa systemet (könslohjärnan) som fattar besluten.
Jag tänker att det har med det här att göra.
På morgonen förbannar man sig själv för att man drack igår, aldrig mer.., å sen, trött efter en dags arbete, stressad etc så fattas besluten inte längre av den förnuftiga hjärnan. Eller för den delen inte heller när man har druckit något glas. Jag tänker att det är lite därför det är så svårt att både begripa själv och förklara för någon annan hur man tänker. Det är ju så att den förhoppningsvis kloka delen av ens hjärna fattar att man inte ska. Den delen som sedan har i uppgift att förklara varför. Om bara den delen fick bestämma så. Men man ”fuckar upp” hela systemet med den här substansen som också ger den där vilan, energin och välbehaget en stund. Dagen efter förstår man inte riktigt själv hur man kunde vara så inihelvete dum. För det är ju klart att man fattar. Det här tror jag är mer aktuellt för några av oss. Flera här har druckit på lust, för att få en kick, men vi har också den här massan som dämpar stress och press. Några säkert på både och, men jag tänker att det har betydelse och att det är en ond cirkel som behöver brytas. Kanske är det kampen mellan de här hjärndelarna som för dialogen i huvudet. Det är därför det är så viktigt att jobba förebyggande. Vila, äta, sova, andas… rätt del av hjärnan ska fatta besluten. Då agerar man precis sådär klokt och förståndigt och känner igen sig själv. Att förklara felvalen… ja, jag tänker att det är viktigt för att man faktiskt både kan förstå och förlåta sig själv, men det är inte så himla lätt att förklara eftersom den kloka delen vet exakt hur man borde tänka och välja. Om bara den fick bestämma.

@vår2022 @Tofu på besök Så gott det kändes att läsa era inlägg..känslan av igenkänning.

Jag tror faktiskt för egen del att alkoholen för mig fyller ett tomrum. Fast tomrummet blir fyllt endast för ett par timmar sedan efter det kommer alkoholens bieffekter med råge. De långsiktiga bieffekterna vet jag än så länge inte om dvs kommer min kropp drabbas av sjukdomar framöver där orsaken är alkohol. Det är ju det som är det luriga man dricker fastän man vet om farorna, det är ju det som är ett beroende.

Jag har ju under flera år gått i terapi dels för att bearbeta all sorg som funnits inom mig dels för att bygga upp självkänslan. Och jag söker …vad vill jag? Tyvärr så blir alkoholen ett hinder för att riktigt känna efter men jag tror att jag kanske vet🤔
Så även om jag får bort alkoholen från mitt liv kommer det inte vara lätt..men det handlar på något vis om att storma ut…leva ut mitt liv. Men de vinster som jag längtar först och främst efter det att man inte dricker alkohol är att få lite ro, inte vakna med ångest och att slippa skammen som ibland tär sönder mig. Som imorgon när jag ska t kuratorn…skäms så fruktansvärt att jag inte lyckats bättre…som om jag inte fattar.

Nej, nu måste jag in i duschen. Fixa mig t jobbet. I em ska en kuratorskollega och jag ha en samtalsgrupp…digitalt. Den borde vara fysiskt men men vi får se hur det funkar. Det är en samtalsgrupp för föräldrar till barn med ngn funktionsnedsättning i ålder 0-6 år. Jag tycker ju om att jobba m människor, och jag fixar att stänga av jobbet när jag kommer hem iaf det som gäller patienterna och deras familjer.

Kram☀️💕

@Sisyfos Förmodligen skrev vi samtidigt. Tack för ett klokt och tänkvärt inlägg!
När jag jobbade som skolkurator pratade vi ofta om det här med lust. När jag var barn och gick i skolan så var det plikten som styrde men idag är det lusten. Barn idag är väldigt lusstyrda vilket säkert även vi vuxna är men med en vuxens ansvar vet vi att vi måste sköta våra plikter.

🌷🌷🌷

@Varafrisk Igår var jag på avslutningssamtal hos min psykolog, har gått där sedan i september. Jag tänkte att om jag går hos psykolog och reder ut min ångest så kommer jag att må bättre. Hade inga tankar på att sluta dricka, visste att dricka var ett stort problem men jag ville inte sluta, psykologen skulle ju fixa så att jag mådde bra. Efter att jag gått där ett tag, berättade jag att jag har alkoholproblem och att jag nu slutat dricka, det var på min andra dag som nykter jag berättade. Igår när vi gjorde avslut gick vi igenom processen och vad som hänt. Hon berättade att hon hade svårt att få ”tag” på mig i början, svårt att få ihop det jag berättade. Minns själv att min stressnivå var hög. Hon berättade att det hände något när jag berättat om alkoholproblemet och när jag slutade dricka. Hon kom i kontakt med mig och kunde få tag på mig. Jag försökte dölja att jag drack och jag kände skam. Det var ett hinder i början av processen. Jag kunde inte heller riktigt ta till mig terapin när jag drack, jag bearbetade inte fullt ut, jag drack när det blev tungt och ville slippa känna. Så när jag slutat dricka och det blev öppet att jag var beroende kunde vi jobba på ett helt annat sätt. Jag kom i kontakt med mina riktiga känslor, tufft och jobbigt många gånger men också förlösande och befriande att kunna komma åt min djupaste kärna, dålig självkänsla, skam och skuld. När jag vågade möta mig själv var det inte så jobbigt längre, jag fick medkänsla med mig själv, kunde förlåta och försonas med mig själv och även med andra. Vi konstaterade igår att det verksammaste i min terapi var att jag slutat dricka, all den ångest skuld och skam som den orsakade försvann och det var massor och en oerhört betungande börda. Kvar var den verkliga tyngden och bördan som också många gånger blev förvrängd och osann pga av alkoholens påverkan av mina känslor. Så visst är livet inte lätt alla gånger när man slutat dricka, men det är ändå sant och verkligt och det finns som nykter helt andra förutsättningar att ta itu med det. Att vara nykter är ett oerhört verksamt och effektivt verktyg att använda sig av för att bearbeta sina känslor och för att kunna storma ut och leva ut sitt liv fullt ut.

Ha en bra dag!🌷💕

Varafrisk, våren, tofu och Sisyfos 🥰! Vilket oerhört intressant, fint och verklighetsnära samtal! Tack för att ni delar med er av detta! Ibland tror man att man tänkt allt och fattat allt om sig själv och så får man ta del av nåt sånt här och ba 💡[*ping!]. Nya tankebanor och sätt att förstå också mig själv tar fart. 🍃❤️ Hoppas att ni får en fin dag! Och stor styrkekram till dig Varafrisk. Du kommer att fixa det här till slut, och jag med ✨💚!

Verkligen fina tänkvärda inlägg. Tar till mig av dom jag med! 🧡
@Varafrisk Heja dig, plötsligt släpper det och du kommer på vad som fattas för att sakta börja ta dag för dag nykter. 🤗

Godmorgon!

Om en timma ska jag vara hos kuratorn på RC. Å det känns SÅ jobbigt! Kanske inte själva besöket men den där jättetunga skammen för att jag inte slutat dricka😱men men det är bara att stå upp för den jag är och där jag är.

Kram☀️

majken_r

@Varafrisk låter klokt, att du står för vem du är och att du går till kuratorn och inte låter skammen ”vinna”. Kram💪🏼💕

Den du är VaraFrisk! Din handling är inte den du är utan finns i ett sammanhang. Jag tänker att du jobbar med just det, att skilja handlingar från person. Skapa förutsättningar för att allt ska bli bra. Ha en fin helg! Du är både stark och modig!

@majken_r @Rehacer @vår2022 @Sisyfos Så varm jag blir i hjärtat av era inlägg hos mig❤️

Det gick bra h kuratorn. Vi pratade om skammen men även att det är viktigt att hon är lite ”tuff” mot mig dvs du måste bryta ditt beteende nu. Hon pratade om nedtrappning. Men för att det ska bli hjälpsamt när vi väljer aktivt en metod måste jag vara nykter. Jag var tvungen att fråga henne om hon litade på mig att jag förstod det, och hon litade på mig. Jag frågade om jag kan få komma och blåsa på morgonen även om jag inte kan ta antabus och det kan jag. Nästa fredag träffar jag kuratorn och socialsekreteraren för att bestämma vidare planering/metod.

Min största drivkraft just nu är att jag orkar inte vara så här trött..för min energi räcker endast till mitt jobb. Jag vill göra mer saker i livet.

Vi pratade även om att jag har tidigare klarat svåra situationer utan kväva känslorna med alkohol. Barnlösheten…den nästan fem års längtan/väntan innan vi blev föräldrar t vår son genom adoption…klarade detta utan dränka alla jobbiga känslor m alkohol. När min Mamma drabbades av bröstcancer…när hon var svårt sjuk av cytostatika jag klarade det utan dränka mig i alkohol. Men när tonåren m sonen blev tuff…och när rädslan blev stark då började jag dämpa dessa känslor m alkohol. Och där då någon gång började jag tappa bort mig……

Kram❤️❤️

Anonym31513

@Varafrisk Så härligt att du tyckte att besöket hos kuratorn gick bra. Starkt av dig att trots den skam du känner säga som det är. Det är en nyckel till framgång. Jag tror på dig!

@Lavendelblomman @Tofu på besök Kram till er🤗

Nedtrappning är inget för mig….det är bara att lura mig själv😳

Hade en hyfsat bra dag igår. Bestämde mig för även om jag var trött skulle jag gå upp och gå ut före frukost vilket jag gjorde. Så himla härligt! Känner att jag behöver naturen för att kunna läkas. Satte mig och bad. Försökte få kroppen att landa. Framför mig gnistrade Vänern.

Sonen kom hem. Min man och sonen började bygga på ett växthus. Det är inte glas men blir bra ändå. Jag planterade om mitt olivträd. Köpte fler tomatplantor och jord. Även dottern var hemma och vi åt en vanlig vardagsmiddag tillsammans. På kvällen var min man och jag på Pinchos. Det blev ännu mer tydligt igår kväll. Jag blir inte direkt full men påverkad och oerhört trött så jag klarar inte av att vara vaken. Skulle inte vilja kalla det för däcka men kalla det vad man vill. Jag kan inte dricka alkohol. Som jag skrev just nu är det tröttheten som är den största drivkraften t att sluta dricka. Sedan finns det massvis av ytterligare faktorer. Ska om några veckor ta prover och kolla blodtrycket samt träffa blodtryckssköterska. I kallelsen fanns en folder medskickad med frågor om alkohol, rökning, motion mm. Många frågor skulle de få svar på om de läste min journal. Jag tänker dock att det är rutin och visst är det bra att prata om dessa frågor.

Så nedtrappning är inget för mig det lurar mig bara att dricka…en möjlighet att dricka..och inte blir det mindre. Nej det är helvitt som gäller!

Känner igen mig mycket i @Torns berättelse hur det var precis innan han slutade. Så nedgången och ett så ovärdigt liv! Det är därför så härligt att läsa om hans liv nu…det inspirerar🙏🏻

Nu blir det hundpromenad, dusch, handla mat, hämta svärdottern för att sedan laga middag. Sonen är här och snickrar även idag och han har önskat stekt fläsk m löksås.

Kram💕

Kom att tänka på att jag klarade faktiskt två dagar i rad i veckan som gick….söndag och måndag. Vi var ju h en kollega från kl 13 och var hemma 21. Men innan vi åkte dit så gick jag ut från jobbet och hann väl gå ca 20 meter när jag stannade och sa till mig själv ” Hur tänker du nu, Varafrisk? Ska du dricka ikväll när du kommer hem sent?? Hur trött kommer du inte vara då? Varför?” Så jag vände och gick in…och det kom ett lugn inom mig.
Tänkte på vad @Se klart skrev h sig om att vartannat inlägg på Facebook är alkoholrelaterat. Min fd frissa hade igår lagt ut bilder där hon och hennes vänner hade druckit vin och ätit ostbricka. Sista bilden visade sju tomma flaskor vin. Vad var budskapet?? Jäkla vad trevligt vi har haft det….bara för vi kan?!?! Jag trodde verkligen detta hörde ungdomen till men en kvinna som snart fyller 60 år 😳

Kram💕

Ligger i sängen och ska snart släcka lampan. Har varit en bra dag. Hundpromenad. Handlat mat. Sonen m sambo åt middag h oss. Tomt i skålar och grytor..gott betyg. Växthuset färdigt. Pusslet färdigt. Mysigt att pussla tillsammans. Det krävs att man är nykter då. Det var jag. Vet att morgondagen är ganska fullbokad. Kul!

Somnar nykter idag…alltid något!

Kram💕

Godmorgon☀️

Citerar dagens text från min bok. Kan tycka att den passar in här iaf för mig.

”Många människors grundproblematik bottnar i en djup känsla av övergivenhet och självklart. Vi känner skuld över det vi gjort och skam över de vi är. Vi tänker att vi har missat och förslösat vår chans, att vi inte duger och aldrig kan göra någonting åt det. Tranströmer har skrivit:”Skäms inte för att du är människa, var stolt!”

Idag ska jag vara nykter. Ska jobba. Är ensam hemma när jag kommer hem fr jobbet. Ska ta en promenad. Fixa mat. Kolla in en serie. Banne mig mig jag SKA klara detta!!

Kram t er alla och extra varm och stark till er precis som jag kämpar med att vara på rätt sida tröskeln❤️❤️❤️

Blev lite fel ordval…vill skriva …som kämpar varje dag, varje timma, varje minut att befinna sig på rätt sida av tröskeln💪🏻🥰