Jag kommer inte ihåg hur eller varför det började. Men sakta sakta började jag/vi dricka vin till vardags. I början tror jag det bara var någon gång ibland, men de senaste åren har det blivit varje dag. Vi delar på en flaska på kvällen. Oftast är det min idé (99%), det är jag som ställer frågan ’Vill du ha något att dricka?’. Jag behöver inte precisera vad det gäller för dryck. Ibland säger han nej, han vill hellre bara ta sig ett glas rom eller whiskey och för honom räcker det. Då står jag där och undrar - men jag då? Jag är inte så förtjust i starksprit, jo bara gin & tonic. Men det är vinet som har tagit över. Så, jag kan öppna en flaska för att ta ett glas, det kan bli två. Ibland räcker det, men då står ju flaskan kvar till dagen därpå och då dricker jag upp den till lunchen istället. Ibland tar han ett glas och jag tömmer resten av flaskan, lika bra för då finns ju ingenting kvar till dagen efter.

Jag har under många år jobbat på samma ort där vi bor, så jag har gått hem på lunchen.
Vi bor inte i Sverige utan i ett land där man kan köpa alkohol i matbutiken. Ibland när jag inte har planerat min lunch har jag gått förbi matbutiken på vägen hem, och då slinker en flaska vin ner i korgen, både till lunch och till middag. Jag har även hittat en webbsida som säljer alkohol, med express leverans på 24h. De har fantastiska erbjudanden och ibland erbjuder de gratis leverans - då måste man ju passa på…
Nu har jag bytt jobb, men får jobba hemifrån flera dagar i veckan. Då blir det också lätt att ta sig ett glas.

Min sambo dricker inte som jag. Han behöver inte dricka, egentligen konstigt då han inte kan eller vill sluta röka. Han kan ta sig ett glas eller två och sen är det bra. Han dricker aldrig på lunchen, varken på vardagar eller helger.

Det här är inte den första gången jag försöker. Vad jag försöker är inte riktigt klart ännu, men här och nu är det att inte dricka. Varje dag utan är en bra dag.
Jag har gjort vit månad tidigare, jag har haft uppehåll på flera veckor pga medicinering, så jag vet hur skönt det är att inte dricka. Att vara sig själv, vara hel. Att veta att när jag skrattar så är det för att JAG tycker något är roligt. Att veta att när jag blir arg och bråkar, då är det för att JAG är arg, inte för att jag är berusad. Den där känslan att vara fri.

Jag har tidigare pratat med min sambo om mitt problem. Han säger ’ok, då drar vi ner på drickandet’, men det är ju lätt för honom att säga, han har ju inte samma dragning som jag.

Den här gången så har jag inte sagt något, bara anmält mig till programmet här och i och med det också börja skriva offentligt. Jag har skrivit för mig själv under de tidigare gångerna, men nu tar jag steget och låter andra läsa.

Idag är jag inne på dag 4 och det känns bra.

Sovmorgon till kl 7... ja, det är ju bättre än 5

Det slår mig nu när jag sitter här med mitt kaffe i soffan att jag hade kunnat dricka igår, eftersom jag enligt mina 'nya mål och regler' tillåter mig att göra det. Men jag ville inte, jag hade ingen lust! Jag tänkte inte ens tanken att på en fredagskväll öppna ett flaska. Mitt nya leverne har också påverkat sambon, för han tog sig inte ens sitt glas whiskey. Dubbel bonus tänker jag.

Ser ut att bli en fin dag!
Trevlig lördag till er alla ☀️

En, två eller tresiffrig
Dag 1, 7, 18, 57, 102, 270 eller 365+

Heja oss alla! Vad duktiga vi är!
Det är fasen inte lätt, det är faktiskt j-t svårt!
Men ge inte upp!
Varje dag är en ny möjlighet att förändra sitt liv - kämpa när det är motvind och njut när rullar på!
En dag i taget. Varje dag utan är en bra dag!

Har väntat med att skriva ner mina tankar, för jag kände att jag behövde samla mig.

I tisdags kväll ’fuldrack’ jag, även om jag höll mig inom ’mina regler’. Jag ser på det som ’fult’, för det är inte så jag vill dricka, när jag nu bestämmer mig för att göra det.
Jag var trött, det hade varit en lång dag, det var varmt, jag var less och i den stunden bestämde jag mig för att jag ville dricka vin och jag föreslog för sambon att vi skulle öppna en flaska. Hade jag inte varit trött och less hade jag nog tagit lite mer tid för att diskutera med mig själv och kommit fram till att jag nog inte ville dricka. Men som sagt, det gjorde jag inte. Därför klassar jag det som fuldricka.

Jag blev inte full av de glas jag drack, men jag blev påverkad. Jag märkte att något förändrades och att jag blev mer irriterad, jag hakade upp mig på flera saker som sambon gjorde och sa (eller inte gjorde) och jag fick passa mig, för att det inte skulle bli diskussion/bråk. Det var nog det som skrämde mig mest. Jag har tidigare haft en tendens till att bli mer irriterad, arg och t om aggressiv när jag har druckit, jag minns inte om jag skrivit tidigare om det här, men jag har betett mig förfärligt mot vänner vissa gånger.

Många här pratar om det ’farliga’ i att ta sig ett glas ibland, testa om man kan, för att risken finns alltid att man tycker att det går bra och att man kan tillåta sig själv att ta sig ett glas till, för det funkade förra gången.
Jag kände nu att det är inte rädslan av att jag ska få mer sug, utan det är över hur jag blir när jag dricker, om det skulle slinta snett.

Snart ska vi fira födelsedagar med vänner och jag känner att jag efter i tisdags blivit stressad över att vi ska på dessa fester. Så igår beställde jag 6 flaskor a-fritt bubbel och en flaska typ bitter för att göra drinkar med, också a-fri. I det landet vi bor i finns det inte mycket a-fria alternativ, vindrickande är en del av kulturen, så jag måste leta och beställa på internet. Jag hoppas att de ska vara goda. Har även hittat en ny a-fri öl i matbutiken som kan funka.

En sak som jag låg och funderade på natten i tisdags, för självklart hade dessa glas en inverkan på mig sömn, var hur jag skulle ta upp det här på forumet. Jag kände skam över att jag hade druckit, en konstig känsla, för jag har ju egentligen ingen skyldighet att rättfärdiga mig eller mitt handlade inför andra. Genom att skriva här så blottar man sig och man måste vara beredd på att få kommentarer. Ibland kan det skrivna ordet låta hårdare än i tal, då det är svårt att nyansera det. Jag vet inte egentligen för vem jag skriver, man jag känner att ibland behöver jag bara göra det.

Jag fortsätter min resa att förändra mitt drickande, där målet är att inte vilja dricka. Dörren står dock på glänt.

@cthd Tack för att du ville dela med dig av detta, bra gjort! Vad bra reflektioner du gör över ditt egna beteende och dina tankar. Det är precis så här forumet ska vara tycker jag, att dela med sig av det som sker i det verkliga livet och alla funderingar man har kring alkohol. Såväl i med- som i motgång. Äkta, sanna och riktiga känslor och beteende. Tack! Det berikar och nyanserar reflektioner och tankar.

Jag kan också bli en riktig pain in the as som påverkad, framförallt mot min man. Irriterad, on the edge mot minsta lilla, misstolkar och kör över. Fortsätter när vi ska sova och ger mig inte! Upplever som påverkad att allt jag känner och tänker är mina riktiga, äkta känslor och att nu ska sanningen fram! Jag eldar upp stämningen och rösterna höjs. Det blir inga konstruktiva samtal och dagen efter får jag så mycket ångest och ågren över mitt beteende. Jag hatar verkligen dessa situationer och bråk. Sedan jag blev nykter sker inget av detta längre, det blir så otroligt tydligt att det beror på alkoholen och inget annat. Kommunikationen är helt annorlunda och inga jobbiga diskussioner sker när vi precis ska sova, det tar vi itu med innan.

Du är så klok och reflekterande och känn ingen skam för att du är sann och delar med dig. Du är modig och du gör det så bra! Massor av kramar❤️

@cthd Instämmer med @vår2022 känn ingen skam för att du är sann och delar med dig. Du är modig som berättar och väldigt klok i ditt resonerande. Jag som står i avstampet för att kliva över tröskeln till ett nyktert liv men ofta trasslar in mig och dricker ändå för mig blir det på något vis en tröst att jag inte är ensam om att göra felsteg fast jag gör oftast många fler (oj vilken lång mening).

Kram t dig🥰

@Varafrisk @vår2022
Tack fina ni! Ja vägen är inte rak och den är lång. det är mycket att tänka på under resan. Jag försöker varje gång jag har druckit, att tänka igenom varför och hur jag mådde under tiden och sedan efter. Jag skriver upp mina tankar här i alkohol kalendern, då jag registrerar mina dagar. Just för att när jag får mina sug, och jag känner att det skulle vara så gott med alkohol, att då kunna titta på hur jag tidigare mått när jag har druckit.
Det är ju så att ingenstans hittar man information om hur bra man mår NÄR man dricker, all positiv information handlar om hur BRA man mår när man INTE dricker.
Ta hand om er!

Hantera sug...

Jag har under kvällen suttit och läst igenom trådar och gamla inlägg och hittade det här hos @Vinäger av @MondayMorning som jag tycker är riktigt bra.

'MondayMorning lör, 2018-03-10 - 23:19'
"Nästa gång tanken kommer att dra till SB. Ta en time out. Kör in på en parkering, ät en banan och ta en take away latte med extra mycket socker i och
 prata med dig själv i 20 minuter.

Resonera med din egen hjärna och ställ frågorna:

1) Hur vill jag må imorgon när jag vaknar? Bakis eller pigg?
'
2) Vad blir konsekvenserna om jag väljer att gå in på systemet nu? Igen - spela hela filmen i ditt huvud..

3) Klarar jag av att göra ett bra val till? Bara ett val till och åka härifrån?

Du kommer förmodligen fram till följande:

1) Nä jag hatar att vara bakis och ofräsch. Huvudvärk - illamående - ångest från helvetet.

2) Jävla konsekvenser det blir om jag tar ett glas vin för jag kan ju inte stoppa där som andra kan.

3) Ja jag klarar av ett bra val till.

Nu har det gått 20 minuter, kaffe och bananen är i magen och har stillat din socker/energi dipp.
DÅ tar du ditt beslut om du ska gå in på SB eller inte.

Hjärnan har svårt att känna skillnad på alkoholsug och sockersug.
(ta en banan + kaffe INNAN du beslutar dig för att dricka)
Ett sug håller sällan i sig längre än 20 minuter."

Jag biter i det sura äpplet och kryper till korset.

Det blev inte som jag hade tänkt mig…. Maj och juni funkade, hade bara några dipps där jag inte klarade ’mina regler’.
Men nu i juli - wtf - det har gått åt pipsvängen!!! Jag har kört mina stats i diket totalt!!! Värmebölja, turister på plats, längtan efter semester, känslan av att det här klarar jag…. Inte vet jag, men bra blev det inte.

På + sidan: jag har inte druckit mig ’full’, jag har inte gjort bort mig ,jag har inte gjort saker jag ångrar (förutom att dricka), jag har inte bråkat, jag har varit ärlig mot sambon om att jag druckit (nästan alla gånger)

På - sidan: jag har druckit oftare än tänkt, jag har druckit själv, jag har druckit (helt enkelt).

Sedan 1/01-22 så ligger jag på 165 ✅ / 33 ❌ Det är visserligen klart bättre än hur det vara förra året... Men jag vill något annat - något mer. Så nu jag laddar jag om och börjar från scratch igen - ska bara övertyga mig själv om att det är den bättre idén.

@cthd Hej, har tänkt på dig många gånger och hur du har det. Vad bra att du skriver här, det är ett bra stöd för att varje dag påminnas om att man inte kan hantera alkohol som man önskar. Vad bra att du laddar om och börjar från scratch igen. Du har gjort det så bra tidigare och vet hur du ska ta dig an det. Det är ju verkligen intressant att man så lätt glömmer hur det blir när man dricker. Att man tänker, men nu har jag ju bevisat att jag kan vara utan att dricka flera månader, jag har kontroll, så lite kan jag ta utan besvär. Det blir allt fler gånger, det går rätt bra. Man väcker Alkoholdjävulen i sin hjärnslummer, den blir aktiv igen och den börjar tråna efter alkohol. Bara lite, lite, jag fixar det. Tankarna på alkohol växer i omfattning liksom suget, bara lite, lite.

Kämpa på, du vet hur man gör och du kan!💪💕

@vår2022 Tack för dina fina ord!
Ja, det har varit mycket runt omkring och jag har liksom inte haft ork att tänka att jag egentligen inte ska dricka. Det bara rullade på.
Jag har pratat med sambon och bett om hjälp. Talade om att jag inte längre hanterar drickandet som jag önskar och att jag vill ta en längre paus. Han tog det bra (som alltid) och har lovat att 'säga ifrån'.

@cthd Klokt att ta hjälp av sambon. Det är tufft att kämpa ensam och inte prata om det med sin partner. Min man har varit/är ett oerhört bra stöd och jag pratar fortfarande nästan dagligen med honom om hur skönt det är utan alkohol och gör jämförelser mot förra året på samma tidpunkter. Han håller med😁.

Kämpa på, du är stark och kan!💪❤️

@cthd tack fór att du delar med dig av hur det går, har tänkt på dig många gånger.
Känner igen det där med att det är tufft med värme / turistsäsong osv, jag hadde en riktig tung period ett tag även om jag lyckaded klara mig från att dricka.
Tänk positivt och var stolt över alla bra dagar du haft i år och var stolt över att du bromsar igen efter en väldigt kort svacka.
Önskar dig en fin fortsatt sommar, hoppas det inte är för varmt där du bor... här är det galet varmt just nu

@Matti77 Tack för fina ord! Toppen att du klarade det, måste kännas skönt bra. Jag hade inte ork. Jo, jag fokuserar på att jag har klarat av många bra dagar, jag vet ju att jag kan. Handlar om att komma in i det igen. En sak som jag har märkt nu, är att kroppen säger ifrån när det blir för ofta. Nu känns det bättre med några dagar av a-fri öl och tonic water.
Japp, varmt här med. Ha en fin sommar!

Hemma på Sverigebesök.
Har varit på Systemet….
Det blev 3 flaskor a-fritt vin vin ✌️ 2 som jag ska ta med mig hem. Känns väldigt bra 😊 och lyxigt då det inte går att få tag på i det andra landet.

Som sagt, juli blev en jobbig månad, med mer och oftare än vad jag hade tänkt mig.
Förra lördagen trillade jag dit ordentligt, köpte en flaska vitt och små smuttade på den hela eftermiddagen i smyg. Kom på mig själv och hällde ut de sista glaset, jag fick nog, kände att det var ju inte så här jag ville ha det och klockan var inte ens 19...

Nu har en vecka gått, inne på 7 idag. Haft semester på annan ort, fixat och trixat med sodastream och a-fri öl. Mina a-fria viner från Sverige sparar jag än så länge.

Tankarna kommer och går. När det blir jobbigt går jag in och läser min kommentar till mig själv i A-kalendern, där jag påminner mig själv om vad jag egentligen vill. Känner mig tacksam varje kväll jag går och lägger mig med känslan att jag klarat en dag till.

En dag i taget med ett mål i siktet.

Ha en trevligt lördag!