Hej!
Jag är ny här. Hittade av en slump alkoholhjällpen.se igår när jag surfade på alkohol och viktökning. Oj, om jag hade vetat att dessa forum funnits tidigare... Har ägnat större delen av gårdagen och dagen av att ta del av alla era starka historier och hur otroligt konstruktiva och peppande ni är mot varandra! I många historier känner jag väl igen mig. Nu får det vara nog och det är dags att försöka göra något åt saken!

Vi får se hur det går att skriva nu. Jag lider sedan ett par år av utmattningssyndrom och det tar sig i uttryck bland annat av "fågelkvitter i huvudet" när jag försöker tänka eller skriva, vilket är extremt frustrerande. Jag hamnade i utmattning efter ett antal år varit duktig mamma med stort engagemang för barnens skola och fritidsaktiviteter, full fart på ett krävande arbete etc. Förstår när jag läser i andra trådar att jag inte är ensam om att ha hamnat i alldeles för hög alkoholkonsumtion som ett resultat av detta.

Jag har under många år kunnat hantera måttlig alkoholkonsumtion (1-2 glas 4-7 dagar i veckan) men i samband med att jag fick utmattningssyndrom och var sjukskriven började jag dricka vin oftare. Framför allt i samband med att jag skulle göra något som krävde koncentration. Jag blev frisk, men det hände saker som gjorde att utmattningen i form av panikångest, koncentrationssvårigheter och en extrem stresskänslighet kom tillbaka. Sedan 2014 har allt varit en nedåtgående spiral, blev tröttare och tröttare, huvudet funkade sämre och sämre, ångesten blev värre och värre och samtidigt ökade alkoholintaget sakta men säkert.

För drygt två år sedan fick jag en ny VD och vi saknade samsyn i det mesta så vi kom överens om att jag slutar. Jag fick ett sjysst avgångsvederlag och tänkte att nu får jag möjlighet att vila och tänka efter och god tid på mig att hitta något annat. Bara veckor efter att jag hade slutat brakade det dock rejält och jag ramlade hela vägen ner i källaren. Det var egentligen här mitt osunda beteende började. Jag var ensam hemma och "unnade" mig ett glas vin på eftermiddagen för att lindra ångesten.

Mitt avgångsvederlag började närma sig slutet och det fanns inte på kartan för mig att söka jobb. Hur skulle jag kunna göra det när jag var fullständigt utmattad? Vilket jobb skulle jag kunna ta? Fanns inte en susning att jag skulle kunna skriva CV / personligt brev. Jag hade ett inledande samtal med Arbetsförmedlingen och förklarade detta. De var mycket förstående och tyckte att jag skulle kontakta läkare så att jag kunde bli sjukskriven. Sagt och gjort. Men, tror ni att jag fick någon sjukskrivning? Icke sa nicke. De bollade mig tillbaka till arbetsförmedlingen. Då hade jag fått en ny kontaktperson som sa att för att få A-kassa måste man söka jobb... OK. Då var det bara att börja kämpa (fast jag vet sedan mina KBT samtal att det är just det man inte ska göra när man lider av utmattning). Så jag började söka jobb. För att tillgodose arbetsförmedlingens krav. För att klara att skärpa hjärnan var jag tvungen att dricka vin samtidigt. OK, detta var i samband med att jag skrev ansökningar, alltså inte varje dag. Just i detta skrivande nu har jag rest mig flera gånger för att gå och hämta vin, då min hjärna vill ha det när jag skriver (men hittills har jag lyckats hejda mig).

Det var ju egentligen inte relevant för mig att ta en anställning på heltid. Jag gick en starta eget kurs på trygghetsrådet förra våren och för ungefär ett år sedan startade jag mitt företag. Det är jätteroligt, MEN. Det var mycket krävande arbete i samband med detta, så min vinkonsumtion ökade dramatiskt. Företaget går egentligen bra, efterfrågan finns och jag skulle kunna expandera kraftigt. OM JAG BARA ORKADE!!! URK! För att få ork har jag druckit mer och mer vin och nu under sommaren har det spårat ur helt.

Jag har länge velat förändra mina alkoholvanor men inte vetat hur. Hur ska jag få motivation? Hur ska jag kunna vara uthållig (har rättså kass impulskontroll) ? Det är många gånger jag tagit ett glas vin till frukost eller lunch bara för att det är ett sådant fågelkvitter i huvudet att jag inte klarar av att exempelvis ta fram en skål, öppna kylen och hälla i lite youghurt och sen hälla i lite müsli och ta fram en sked för att sedan äta. Det är så mycket att öppna kylen och tappa av lite från en box...Vinet stillade hungern.

Senaste månaden har jag haft mycket oro i kroppen på förmiddagarna och har vid ett par tillfällen druckit vin på morgonen bara för att stilla den.

Den senaste veckan har jag kommit till flera insikter.
Jag har märkt att jag blir supertrött så fort jag dricker vin och att min trötthet numera inte beror på utmattning utan alkohol.
Jag har insett att det faktiskt finns riktigt stora hälsorisker och det på allvar (vilket jag tror kommer att vara den tanken jag vill komma tillbaka till när det blir jobbigt). Under de senaste 5 åren har jag gått upp i vikt mer än 20 kg (vilket är mycket för en tjej på 158 cm). Har en stadigt expanderande ballongmage vilket varken är sunt eller roligt.

Så, då kom det lite fågelkvitter... vad skulle jag skriva nu? Nä, jag går INTE och hämtar ett glas vin nu.
Jo, i onsdags gjorde jag en ansats att bestämma mig för att bli sundare både vad gäller mat och alkohol. Jag inbillar mig att det kan vara fördelaktigt att ta bort både socker och alkohol samtidigt. Så att man inte ersätter ett "sug" med ett annat. Jag har kört LCHF för och det fungerar bra för mig. Jag blir pigg, får energi och tappar vikt (dock funkade det inte förra gången, men då drack jag samtidigt en hel del alkohol, smart va!). Införde att jag inte får dricka alkohol förrän 18.00 och då inte mer än 1-2 glas vin. Det har gått ganska bra hittills. I förrgår blev det 3 glas vin (för att jag glömde av mig) och i förmiddags blev det ett halvt glas för att motverka ångest eftersom jag var tvungen att prestera något.

Mina mål är att få tillbaka min energi och min hjärna, bli av med min övervikt (visar mig helst inte längre) och att snart börja en vit period. Förhoppningsvis en ihållande sådan. Tills dess, en begränsad konsumtion på 1-2 glas per dag. Tycker förresten att jag redan märker skillnad i toleransnivåerna. Kan det vara möjligt?

Min stora utmaning är att jag har så kass impulskontroll. Jag är även mycket dålig på att ta motgångar. Någon som har några bra strategier för att hantera detta?

Vinägermamman, jag ser samma mönster hos mig som hos dig . Jag kan hålla mig till vissa ”regler” gällande alkohol under lång tid. Men så kommer de där perioderna när belastningen utifrån är fr stor och orken tryter, maten får stå undan för vinet . Jag har just skrivit i Annabells tråd där jag ser att du också just nu är inte o stöttar. Det som gör att jag känner starkast mig lik dig är sorgen . Sorgen för att det inte blev så bra som man hoppats, att barnen är på väg bort . Att man inte orkar riktigt både ta hand om sig själv , jobba , o även dra ihop familjen med trevliga tillställningar där alla ska trivas . Slutar oftast att jag löser det med smyg drickande för att” hålla uppe det ”. Även om det inte märks så känner jag ett inre misslyckande och att jag sviker mig själv . Kanske du känner samma? 🌸

Hej @Majaela! Läste ditt inlägg hos Annabell. Vilket maraton. Känner väl igen mig själv att fixa maten till andra och själv gå på raketbränslet vin. Helt vansinnigt att slarva med näring för sig själv så. Vad bra att du klarat några dagar nu. Hur känns det nu? Tänker på det du skriver om sorgen, att det inte blev som man tänkt sig. För mig kommer dessa känslor i skov. Tror att det sammanfaller med låga nivåer av dopamin och serotonin (som jag förstått blir påtaglig när man minskar/slutar med alkohol). Kände mig jättelåg nyligen, men är ganska positiv och konstruktiv i mitt tankesätt för tillfället. När min hjärna är pigg och på försöker jag köra KBT på mig själv. I fallet sorg funderar jag på vad som gör mig sorgsen. Det är mycket såsom du beskriver, man känner sig misslyckad i att det inte blev som man tänkt. Sorg och en slags bitterhet. Samtidigt tänker jag att det som är gjort kan inte göras ogjort och det som är ogjort kan inte göras gjort. Sorg måste man få känna, men det gynnar ju inte någon fastna i ältandet. Istället tänka på vad man kan göra bra framåt. Hade jag förstått det jag vet idag (sedan några veckor tillbaka), att alkohol inte är något raketbränsle att ta till när orken tryter, utan tvärtom, hade jag med största sannolikhet tänkt och gjort annorlunda. Jag har ju haft en daglig konsumtion på flera glas under många år (och de senaste åren med en katastrofkonsumtion) och har egentligen aldrig tidigare haft en vit period och därmed aldrig märkt hur det är att vara utan alkohol förrän nu.

Oj, det här blev nog både snurrigt och invecklat och vet inte om jag besvarade din fråga? Önskar dig hursom en god natts sömn positiv styrka😀💪🏻💕

@Vinägermamman, så sant.
Jag läste i nån tråd för länge sedan att sluta dricka alkohol för att lösa allt o ta hand om allas behov, är en kärlekshandling till sig själv. Det tycker jag var så fint skrivet !🌸
Själv tror jag att en del av min uppgivenhet beror på en kärlekslös ”affärs -relation” där jag inte vet om jag är boven i dramat eller om det faktiskt beror på att jag blir behandlad illa. Jag har ju då alltid kunnat ta hjälp av min ”bästis” A ( och oftast mått bra ) Tills nu, när jag bara känner osäkerhet, dåligt mående, o självförakt.
Jag hoppas och tror att vi kan hjälpas åt att hitta balansen igen och se allt lite mer klart . Du låter dock väldigt klok o analyserande, så du hittar nog snabbare en väg ut ur det här! 🌸💕

@Majaela, ja, det verkar som att man blir klarare i knoppen när man tar bort alkoholen. Då blir det ju oxå lättare att ta tag i sådant man inte tycker fungerar. Klart vi försöker hjälpas åt och stötta varandra🥰. Hoppas du har en fin fredagskväll!

Pausar med en kaffe. Frustration och oro på hög nivå. Inte pga A, utan för att jag vill orka mer än jag kan och det känns jobbigt hela kroppen när jag försöker tvinga mig. Skam. Hatar att rensa ogräs. Är superdålig på att tvinga mig till att göra sådant jag tycker är tråkigt, svårt och jobbigt. Ja, det är faktiskt så. Det tar enormt på krafterna. Många skulle kalla mig lat. Något jag ofta känner skam för. Temat skam har ju varit på tapeten här på forumet i veckan. Här är mitt bidrag. Jag tänker sluta känna skam för detta och slita i att andra tycker att jag är lat. Jag är bra på andra saker. Varför tjata om ogräs? Står inte ut med en alltför ovårdad trädgård. Jag vet, världsliga, ytliga problem. Men mår dåligt av oordning. Och har jättesvårt att skapa ordning. Har alltid varit sådan. Men det är 7 resor värre med en trött gärna. Den behöver dessutom än mer stillhet och harmoni.

Så, då fick jag kräkas ut lite som ligger och gnager. Mår genast bättre 😂

Igår kväll lyckades jag dra i mig 3 33cl flaskor med Loka Mango-lime, istället för ”matlagningsvinet”. Funkade alldeles utmärkt. Maken njöt av rosé på uteplatsen, men jag var inte intresserad. Jag njuter av att känna att min hjärna håller på att återhämta sig. Det är lättare att tänka. Det har tagit tid. Nästan 3 månader. Och jag skriver börjat. Jag är långt ifrån som vanligt. Men märker tydliga framsteg. Orken är också betydligt bättre. Ja, jag har ju inte varit helvit (men inte långt ifrån) och det har heller inte varit mitt primära mål. Druckit A ca 20 gånger under den här perioden. En gång 3 glas vin, 4 gånger 2 glas vin och övriga tillfällen Max 1 glas. Jämfört med min tidigare dagliga konsumtion på minst 1,5 ofta 2 flaskor vin per dag under en lååång period. Så för hjärnan har denna radikala minskning haft effekt.

Har andra grejor jag vill skriva om, men ska ta mig an ogräseländet igen🤮

Ha de gôtt. Här skiner solen☀️

@Vinägermamman Du jobbar på så bra! Jag kan bara instämma att det är jobbigt och tråkigt att göra saker som verkligen är tråkiga att utföra, som att rensa ogräs. Det är också väldigt fysiskt ansträngande, man ska ner på knä och försöka få upp allt med rötterna. Brukar ha en lite pall att sitta på för att det ska bli mindre ansträngande. Idag ska jag försöka ta tag i att rensa ogräs i mina land, dragit mig in i det sista. Att bli kallad lat, stämmer verkligen inte, det är bara helt enkelt astråkigt! Jag försöker ibland tänka, tänk ingenting bara gör. En annan sak är att jag lyssnar på poddar, tex P1 dokumentär. Det finns massor av spännande historier att lyssna på och då märker man inte att man håller på med något tråkigt.

Ha en fin dag!🌞💕

@vår2022 @Varafrisk Tack för er omtanke 🥰💕. Det värmer!

Ja, det hjälper verkligen med poddar eller ljudböcker. Lyssnade på ”lymfan, levern och livet” igen. Lyssnar/läser om många böcker nu. Det är mycket jag vill pränta in i skallen för att göra denna livsstilsförändring hållbar på lång sikt.

Mår helt OK idag, lite trött och seg, men har inget sug efter vin. Kan så här i efterhand konstatera att triggern i mitt återfall nyligen, dvs när jag drack oftare än vad jag tänkt, var att jag hade smaken (av ett väldigt gott vin) färskt i minnet. Det var smaken som triggade.
Fortsätter på den inslagna vägen och ser tiden an med förhoppning om att min hjärna ska fortsätta komma tillbaka.🙏

Godnatt alla forumvänner.

Hmmm Vinägermamman! Vad jag känner igen det där sättet att vara. Må dåligt av oordning men periodvis ha svårt med strukturen och att komma igång med att skapa ordning -eller med tråkiga saker. Det går åt mycket mer tid till att ta sats än till att faktiskt utföra. Sen kanske det är så att du är för trött fysiskt? Och att du behöver vila.
Sånt här blir värre för mig när mina järnvärden dippar. Svårt att fokusera, svårt att komma igång. Ge akt på såna saker som att den inre balansen inte är ok. Jag är helt övertygad om att en hel del av vårat sätt att vara har med inte kemisk balans att göra.
Förhoppningsvis blir det bättre när hjärnan återhämtar sig. Och för den delen är det helt omöjligt att upptäcka sånt här om man medicinerar med alkohol. Det är först sen jag slutade som jag fattar att mina ups and downs har med annat att göra.
Så kämpa på nu! Kanske kan du ta till såna där klassiska knep som att skriva en ”att göra lista” som du kan bocka av och få en liten kick av ✅.

@Vinägermamman
Jag hatar ogräsplockning! Därför har jag inte alls många rabatter men desto fler stora stora krukor överallt. I dom behöver man aldrig rensa. 😇
Dagens tips!
Hoppas du haft en fin måndag!
🤗

Hej Vinägermamman! Jag har följt din tråd och jag vill bara säga att jag är så imponerad av hur du kämpar på! Jag har också haft utmattningssyndrom 2ggr och vill bara säga att håll ut, det blir bättre! Jag har efter några år långsamt klättrat tillbaka till min (tycker jag, skarpa) hjärnkapacitet. Är stresskänsligare än förr, men tankeverksamheten är tillbaka. Jag kunde inte prata sammanhängande, betala med kontokort eller läsa klockan när det var som värst. Jag tror på dig!

@Sisyfos @Rehacer Tack snälla för input och för att ni bryr er🥰
Tröttheten sitter i huvudet. Har just nu jättesvårt att samla ihop och strukturera tankarna. Därför blir det även jobbigt med ogräs. Blir helt slut i hjärnan. Det är alla praktiska värderingar och små beslut som är så galet ansträngande för hjärnan just nu. Det var samma när jag körde sönder mig själv på jobbet. Fast då gällde det att skriva utredningar, rapporter och beslutsunderlag. Hoppas det blir bättre allteftersom jag låter bli A. Är väldigt glad för att insikten om att det inte blir bättre med vin känns mycket stabil = har inte funnits en tanke på det. Bara en frustration över att hjärnan är trött. Men, jag tror och hoppas att det är obalanser som kommer att rätta till sig. Ska ju snart testa mina värden igen.

Har inte så mycket rabatter men desto mer buskar och träd. Vill gärna odla mer ätbart men har inte orkat med att praktiskt genomföra det i år. Blommor har jag också i krukor😊

@Inombords Tack för dina uppmuntrande ord🤗 Har aldrig repat mig sedan 2011 när det brast och i och med min mammas sjukdom och bortgång ramlade jag så långt ner det bara gick i utmattning. Dessvärre var jag korkad nog att tro att det funkade att självmedicinera med vin. Jag försöker nu ha tålamod och acceptera att en del massa blir ogjort eller färdigt mycket senare än jag önskat. Försöker också att inte skuldbelägga mig eller ha dåligt samvete för min bristande kapacitet, men det är svårt. Idag har jag haft oro, ångest och hjärtklappning för att jag inte klarat att göra en viss sak.
Vad skönt att du repat dig från utmattningen. Har sett att du skrivit på forumet men inte mäktat med att läsa än. Ska läsa din tråd oxå😊

Hej! Är helt slut idag och orkar tyvärr inte gå in och skriva uppmuntrande ord till er andra. Läser vad ni skriver, tänker på er och sänder härmed en stor kram.🥰

Har varit helt golvad hela dagen. Tror det beror på att jag igår fick tvinga mig att uppbåda en styrka i skallen som egentligen inte fanns, för jag var helt enkelt tvungen att komma igenom med en grej. Vissa dagar funkar skallen riktigt skapligt. Andra dagar mindre skapligt och det är när man måste fixa något på dessa mindre skapliga dagarna som det blir övermäktigt. Jag hade hjärtklappning och stort stresspåslag hela dagen igår. Jag försöker undvika att göra sådant som är utmattande när jag fastnat i ”stand-by mode”, men ibland bara måste man. Igår var en sådan dag. Idag har jag känt mig golvad, precis som när en rejäl förkylning är på väg att bryta ut. Kände först en stor frustration, men insåg att det sannolikt hänger ihop med gårdagen. Hoppas vara lite piggare imorgon.

Måste samtidigt skriva att jag känner en stor tacksamhet över hur lätt det är att avstå A för mig. Har väl fortfarande en stor motivation i min förhoppning att få tillbaka energi och hjärna.

Har läst en hel del hos @Andrahalvlek idag och är också helt på det klara med att det som gäller är att nöta in fakta, om och om igen tills faktan blivit till automatiserade tankar. Känns som jag är i mål 🥅 när det gäller min tidigare tro att jag ökar min prestationsförmåga med vin. Tanken som kommer till mig i dessa fall nu är att jag vet att jag bara blir trött och inte får önskad effekt. Därmed ”end of discussion” 💪🏻

@Vinägermamman Vad bra att du kunde se sambandet med att du körde på för tufft igår. Tror helt klart att du kommer att få så mycket mer ork, energi och klarare hjärna genom att inte dricka alkohol. Det släcker och bedövar nervbanor i hjärnan. För mig har fakta om alkoholens påverkan i hjärnan varit A och O för att bli motiverad till att sluta med giftet. Jag har tagit till mig och förstått hur en beroende hjärna fungerar, varför sug uppstår och hur skadad hjärnan är. Jag har präntat in fakta och det är nu automatiserade tankar om vad alkoholen ställer till med. Tidigare när jag drack, ville jag inte ta till mig fakta och duckade det, för det gav mig ångest. Jag låtsades som att det inte gällde mig och att jag inte hade detta problem. Snacka om undvikande beteende.

Vad skönt att du har lätt för att avstå alkohol och att du tar till dig fakta om det. Ju mer kunskap, desto mer förstår man😁. Hoppas du får sova gott inatt💕

Tack för dina ord fina @vår2022 💕
Reflekterar över vilken resa du har gjort! Vilken underbar förebild du är😍. Gläds så med och för dig! Tänker på ditt mantra ”dit uppmärksamheten går sker tillväxt”. Det är så sant!
Hoppas du trivs på nya jobbet!

Igår, den 15 juni var det faktiskt 3 månader sedan jag började min stora livsstilsförändring.

Även om jag gnäller mycket över min hjärna så finns det såklart mycket positivt. Det allra mest glädjande är nog att jag har framtidstro igen och mår ganska bra psykiskt.
Jag är glad att jag förutom att i princip tagit bort alkoholen, tagit dagliga promenader och lagt om kosten, eller rättare sagt, börjat äta, och äta nyttigt.
Jag har fått upp konditionen, tappat 12 kg, slutat snarka, får gjort mer, orkar laga mat, orkar och kan köra bil närsomhelst på dygnet alla dagar i veckan

Innan dess tillbringade jag större delen av min vakna tid i soffan. På slutet hade jag ingen livslust eller livsglädje kvar. Jag åt nästan ingen mat. Energiintaget kom från stora mängder alkohol. Mitt BMI var 30…

Jag knatar vidare på den inslagna vägen med en sund livsstil en dag i taget. Idag mår jag bra😊
Kram alla!

@Vinägermamman Tack snälla du för fina ord🥰. Jag trivs på mitt nya jobb och det känns som en spännande utmaning. Jag reflekterar över din resa, du har gjort massor av positiva steg framåt. Ser en lust och en glädje i det du gör nu jämfört med då du satt i soffan utan lust och glädje. Jag kan känna igen mig i det. Alkoholen tar bort livslust och glädje och man bara sitter där och kan inte bättre än fylla på sitt glas. Visst är det härligt med en ny och fräsch livsstil och grattis till dina tappade 12 kg och snarkningar🥳 Och det kommer bara att bli bättre!

Kram❤️

@Vinägermamman Du gör allting så rätt! Det räcker inte med att bara ta bort alkoholen från sitt liv. Det som behövs är en förändring av livsstil, annars blir det bara ett tomrum som det bara är alltför lätt att börja fylla med alkohol igen.
Jag är imponerad av den förändring i ditt liv du har lyckats åstadkomma. Du är stark 💪. Jag tar mig friheten att låta mig inspireras.

@Vinägermamman
Du behöver verkligen inte läsa den tråden, jag tror du behöver vila hjärnan jag. Och fokusera på dig! Förstår din frustration över att hjärnan inte fungerar men den kommer göra det bara den får vila. Jag håller tummarna för dig och din omtänksamma hjärna! Det kan bara bli bättre nu! 🌸