Fredag eftermiddag och helgen är på intågande. Rutinen att laga mat och öppna en flaska rödvin har varit standard i många år. Lite lagom mysigt för många år sedan som eskalerat till lite mindre mysigt på måndag morgon sista året. Men det sitter i ryggmärgen och suget/vanan gör sig påmind. Första helgen gick ju bra men tidigare har jag fallit på helg nr 2 och det vill jag inte denna gång....
Ni som varit nyktra en längre tid. När vågar man tro att suget klingat av? Individuellt kanske?

@Annja Inte behöver du börja om från dag 1 heller. Bra att ändå tänka på varför du gjorde ett beslut på total avhållsamhet, hur det gick när du började dricka måttligt förra gången, att det blev mer och mer. Även om du inte drack mycket igår så kan det eskalera över tid. Man glömmer så himla lätt bort hur det var, en både bra och dålig förmåga. Bra för att glömma något och komma vidare, men dåligt om man hamnar i dåliga vanor igen för att man glömt bort hur det var och varför man ville bort från den vanan. Fundera igenom hur du vill ha det och brådska inte med beslut, du kommer säkert på hur du vill ha det.

Ha det gott!🌞

Semester och sol, underbart🌞
Garanterat nykter midsommar här. Får hem två (av fyra) barn och ny pojkvän till ena dottern. Jag sköter markservicen som alltid när barnen kommer hem.
Vill önska alla här en nykter, fin och mysig helg🥰

Inte varit här sen innan midsommar. Upptäckte nu att jag passerat 5 månader med endast några få måttliga dryckesdagar.
Liten orostanke kring dotterns nya pojkvän. Jättetrevlig kille men drack ganska stora mängder utan att bli särskilt påverkad. Det är ju en liten varningssignal när man tål stora mängder alkohol.
Det var ju midsommar så förhoppningsvis är det jag som är överkänslig för allt som kan oroa en mamma🙂
Ha en fortsatt fin vecka alla kämpar därute🥰🌺

@Annja Bra jobbat 👍, förstår dock oron med pojkvännen. Signalerar ju röd flagg för oss som kämpar här! Men du är ju nykter och kan se och stötta dottern med egna ögon om det skulle behövas (vilket jag inte hoppas såklart). Fortsätt gärna skriva här om din resa som jag följer, behöver all hjälp och stöttning jag kan få nu under sommaren. Önskar dig en fin dag! 🥰

@Ny dag tack för dina tankar🙂 dottern bor 40 mil hemifrån så det är svårt att följa med på vad som händer runt henne. Jag får lita på hennes omdöme men som mamma slutar man nog aldrig att oroa sig.
Jag såg att du haft en"dipp" men så bra att du är på banan igen👍. Hjärnan vill ju så gärna lura oss i alla fällor som dyker upp. Vi fortsätter att hålla ut. Jag följer din resa också. Önskar dig en riktigt fin kväll. Vi har fått tillbaks solen efter två regniga dagar. Hoppas detsamma hos dig 🌞🥰

Fredag igen! Tyvärr var jag med om tråkigheter förra lördagen och fick därefter min första panikångestattack i livet. Jag är fortfarande omskakad då jag ändå har tyckt mig vara en stabil person trots det jag bär med mig.
Samma kväll var jag sedan hos min bror och svägerska. Det blev vin till maten och mer än mina max två glas 😐. Jag kan förstå att det blev så och förlåter mig själv. Det enda positiva med den helgen är att jag i efterhand lärt mig något om mig själv och är ännu säkrare på att skippa alkohol helt är det bästa alternativet för mig.
Önskar alla kämpar en fin nykter och solig helg🌞🥰

@Annja Låter som en tuff upplevelse du haft. Vad bra att du förlåter dig själv och förstår att det blev så, det dämpade säkert en hel del. Så bra också att du ändå fick med dig en kunskap om dig själv efter det och vad som är bästa alternativet för dig. Hoppas du får ordning på det som skakade om dig.

Ha en fin helg och kram🌞💕

Härlig söndag. Pigg och nykter🙂
Klev upp tidigt, åt frukost, packade lunch, tog bilen till en vandringsled ca 5 mil hemifrån. En leasa för själen att vandra i vacker omväxlande natur i timmar helt ensam, bara fåglarnas kvitter att lyssna på. Det är en sån känsla jag vill ha i kroppen. Inte bakfylla, trött kropp, humörsvängningar och allt annat som följer vindrickande. Jag vill vara stark och stabil till kropp och själ 🌺

@Annja

Det låter jätteskönt. Att vara i naturen är alltid så härligt och gärna bära vatten. Meditativt. Det gjorde dig nog väldigt gott efter en ångestfylld och omskakande vecka.
Och jag känner precis likadant. Den här energilösheten när man är bakfull är jag gärna utan. Man blir ju bokstavligt trög i huvudet. Tänkte just på exakt hur trög jag blir dagen efter. Brukar spela ett ordspel på mobilen och när jag är bakis får jag halverade resultat. Då blir det ju liksom mätbart och inte endast kännbart.

Hur mår du ikväll?
Tänkte med ångesten och mående?

Kram

@Natalia Tack i dag mår jag bättre. Sakta men säkert har jag tagit in vad som hänt.
Jag har blivit klar över att jag behöver ta hand om själen för att stå stark när livet bjuder på tråkigheter. Det räcker inte med fysisk träning.
Jag ser ju att du har varit genom många svårigheter och kan förstå att det påverkat dig mycket. Idag är du nykter vilket är superbra. Låt veckan som kommer bli en nystart. Som du märker är vi många som tänker på dig här. Tänk på det innan nästa balkonghäng eller hamnservering.🙂 Där jag bor finns inga uteserveringar eller krogar men ändå ligger området bland de med högsta alkoholintag i landet. Typiskt glesbygd🤨
Sköt om dig och fortsätt skriva från hjärtat🥰

@Annja Tack fna du 🙏

Det här med att ta hand om själen är så viktigt och en bra sak är ju att betänka om ens basbehov är täckta på ett bra sätt och med en god balans så man iaf kan ge sig själv de bästa grund förutsättningarna för måendet och arbetet med självet. Menar inte att det brister för dig men jag svävar lätt iväg och tänkte just på en så dum sak som kosten.

Kost är ju en självklarhet för de flesta men det har det verkligen inte alltid varit för mig. Som barn och yngre hade jag tillexempel väldigt dåliga rutiner för mat. Är inte uppväxt i en svensk kultur och det här med frukost, lunch och ja, alla kostmålen man behöver per dag såg lite annorlunda ut. Det var vanligt att jag bara åt ett mål mat på eftermiddagen och kanske eventuellt nåt kaka på kvällen. Det berodde inte på missär men en kulturell skillnad och okunskap. När jag började jobba direkt efter gymnasiet hade jag ett tungt belastade arbete och åt aldrig förrän på kvällen. Minns att mina äldre kollegor försökte uppmana mig att äta när de så tydligt såg att jag blev hetsig, lite mer yvig, humöret började svaja och jag blev rent hyperaktiv. Liksom Natalia ät, du är hungrig... Och en del försökte lura i mig vad som helst att tugga på. Men lilla Natalia ta en kaka, titta vad gott, Joooo ta en kaka nu. Duktig! Och ta en kaka till 🙂 Det var ju helt galet. Och det där satt i väldigt länge.

Förstå vilken aha-upplevelse jag fick när jag långt senare verkligen började förstå hur hunger verkligen kändes och att det också var dags att faktiskt äta i samband med den här sk hungerkänslan. En annan del var att jag alltid fick magknip när jag ätit och avstod ofta att äta just därför. När jag växte upp innehöll mat aldrig laktos och förstod tex inte att all magont berodde på laktosintolerans och en känslighet även för gluten. Och jag medger att den ekvationen, hur enkelt den än må vara, tog väldigt lång tid för mig att smått börja greppa och sedan att också praktisera det här med att äta flera mål mat på ett och samma dygn. Lyckligtvis och efter mycket övning greppade jag det hela och numer är jag nästan manisk med mina måltider och exakta kostinnehåll och är därefter också mycket mer välmående och stabil. Det är verkligen som dag och natt i skillnad på stabilitet och mående. Tänk vad livet kan vara enkelt ibland! Skämt å sido. Men det här med basbehoven är en så viktigt grundförutsättning.

Nu svävade jag som sagt iväg.
Önskar dig en skön söndagskväll och en fin nattsömn 🙏

Kram ❤

@Annja
Det där med ångestattacker är verkligen en skräck, när det bara ramlar över en. Förstår att det tog på dig!
Låter härligt att samla kraft i naturen, så gör jag oxå. Det är helt klart bästa medicinen. Jag går mycket och långt här hemma men åker även iväg som du och utforskar nya vandringsleder & naturreservat. Håller man sig nykter så kan man dra tidigt på morgonen och få ut mycket av dagen.. kanske t om hinner man med en eftermiddagslur när man kommer hem igen.
Var rädd om dig! 🤗

Panikattacker är inte kul alls och attackerna kan ju se lite olika i händelseförlopp. Om du aldrig förr brukat få dem förstår jag att det kan vara ganska skrämmande att gå igenom och kan ta en lång stund innan den avtar i kraft. Utöver den psykiska upplevelsen brukar ju även diffusa fysiska upplever och symtom uppkomma och det kan vara väldigt obehagligt och skrämmande. Vet inte helt vilka symtom du fick den här gången men vill fråga om du känner att du förstår händelseförloppet och har några strategier att hantera det med om det uppstår igen? Fråga gärna om tips. Är van att hantera både andras och egna panikattacker.

Hoppas du får en bättre vecka med mer ro ❤

@Natalia hej och tack för att du frågar🌺
Jag mår ganska ok. Har haft en av mina "äldre" vänner hos mig i två dagar och vi har varit ute på skogsturer, ätit gott och bara softat. Jag är ju utflyttad från min uppväxtort och har ingen djupare vänskap med någon här så det kändes riktigt bra🙂
Det du skrev om maten stämmer bra. Jag har tidigare varit "superhälsosam" med mat och träning. Men har slarvat med maten sista året så det ska jag också försöka hitta tillbaks till.
Har inte hunnit uppdatera mig på forumet men fick med mig att du gjorde en✅️ för dag 3 igår 😃 strongt jobbat av dig verkligen. Då är du på dag 4 idag och jag håller tummarna för att du håller ut även idag.🥰

@Annja
Det sociala behovet är också ett grundläggande behov för välmående. Jätteviktigt aspekt. Hoppas du kan få till ett mer socialt utbyte även där du bor nu sinom tid. Ensamhet kan krångla till grundförutsättningarna ordentligt. Motion, sömn... Ja du vet.

Softar också idag. Slödag framför serier. Men dag 4 har gått bra 🙂
Hoppas på lite mer sömn inatt. Vi får se hur det går med det 💤

Hoppas du får sömn
Stor kram ❤

@Natalia hej och tack för att kollar av mig😊 jag har inte varit här så mycket de senaste veckorna. Mående har varit lite som en berg och dalbana men stabiliserat sig till det bättre när jag började jobba 1/8 igen efter semestern. Har iaf avstått att dricka vin vilket är positivt.
Hur har du det själv? Såg att du har fixat många dagar nu. Kanonbra jobbat👍