Vidare i livet

Profile picture for user Kebne1

Tack bästa forumet för all hjälp och råd och stöd och pepp. Jag skulle aldrig fixat det ensam. Och eftersom jag är en blyg en (kan vara största anledningen till att jag fastande i alkoholens grepp) så passar detta mig bra. Jag är anonym och kan söka mig hit när jag vill.
När jag tog steget till ett liv i nykterhet så hade jag verkligen bestämt mig. Och där står jag kvar även om det inte alltid varit lätt. Jag har inte tagit något återfall och det ska jag se till att inte göra. Snart 7 månader nykter och jag älskar det! Hepp, hepp alla fina. Nu ska jag ut och odla min trädgård🍀

Profile picture for user Kebne1

Tack @Torn och @Sattva 🙏🏼
Jag undrar om ni som gått nykterhetens stig ett tag har kommit underfund med vad som fick er att fastna i alkoholens klor? Om ni kommit fram till det själva eller genom terapi eller annat? Jag funderar på detta med terapi men är lite rädd för att börja gräva... kanske lika bra att låta det gamla ligga i det fördolda?
Ha en fin nykter dag alla🍀🎈

Profile picture for user Sattva

@Kebne1 Jag tror att jag har en beroendehjärna o att det var därför. Har släppt såna tankar sedan länge på att gräva i orsaker. Jag mår väldigt bra av det nyktra livet, och lever mitt liv som jag vill o önskar. Det räcker för mig🌷🍃🌼

Profile picture for user Torn

@Kebne1 Hej! För egen del så tog jag bara en ordentlig funderare när jag hade varit nykter några månader. Jag kom fram till att mitt beroende började pga att jag var ganska blyg i tonåren. Och pga att det ansågs vara ”tufft” att dricka. Sedan rullade det bara på pga alkoholens beroendeframkallande egenskaper. Det var inte konstigare än så. 😅 Det blev som det blev, och det är inget som går att göra något åt, alltså så är det inget som jag bryr mig om sedan länge. 😀

Ha en bra dag!

Profile picture for user Se klart

Hej och välkommen hit!
Jag har grävt mycket mindre i ev orsaker, än vad jag trodde jag skulle göra. Som både @sattva och @torn skriver, så blev livet väldigt mycket lättare att leva.
Men en viktig sak som jag tänker på ibland och det är att man så småningom behöver växla spår från att ”hålla sig från att dricka” till att leva livet nykter.
Det är viktigt och kommer så småningom.
Och om man av någon anledning har svårt att hitta livsglädjen- så tycker jag att man ska söka hjälp.
Jag var rädd att det fanns mycket ”under ytan” men det var mest gammalt vin som låg och skvalpade.
Kram!

Profile picture for user miss lyckad

Välkommen Kebner🌼. För mig kom beroendet sent i livet. Jag har alltid vågat dansa nykter, om man säger så. Men med en man som nästan alltid druckit mycket, blev min hjärna också beroende. Jag har flera nära vänner som jag kan prata om allt med. Och då menar jag allt. Tror att har man sådana vänner, så har man redan gått på djupet i sina samtal. Sen kanske man ändå vill gå hos terapeut, eller någon gruppterapi. För mig har Forumet haft den funktionen också. Här kan jag gå tillbaka i min tråd, hur jag kände, och hade det i början av min nykterhet. Jag tror vårt beroende kan se olika ut, även pga psykisk grundhälsa. Jag tänker även att det är bra att fortsätta medicinera med ev, läkemedel, efter alkostopp. Det kommer dippar, och gupp. Men att ta till alkohol vid problem, det är som att slänga bensin på en brasa. Problemen blir bara värre. Jag vill vara och leva nykter, för att kunna göra mitt liv lyckligt( så mycket jag kan). Tycker numera att det är konstigt, att döva känslor, med alkohol och att förvandlas till någon man inte vill vara. 💫

Profile picture for user vår2022

@Kebne1 Välkommen hit! Det som fått mig att fastna i alkohol är att jag har en beroendehjärna, som jag matade på med alkohol för att både förhöja mina känslor men även för att dämpa dem. När jag slutade dricka så lättade massor av ångest och lugnet kom. Det blev en otrolig skillnad i mitt psykiska mående. Jag är en person som är oerhört intresserad av psykologiska mekanismer och jag har testat på olika terapiformer under mitt liv i olika faser. Det har jag dels gjort för att jag haft ångest och oro och har jag velat undersöka vad det beror på och för att förstå mig själv bättre. Det har varit väldigt utvecklande för mig och min självkännedom har ökat. Jag har fått många aha-upplevelser och kunnat koppla ihop grundorsak-känslor-beteende. Det har varit jobbigt många gånger, men ju mer jag vågat titta på det desto ofarligare har det blivit. Ligger något och stör under ytan eller om något skaver så kan du alltid prova. Att undvika att ta tag i saker tar mycket energi och kan störa livet och medföra ett undvikande beteende. Man går runt det istället för att ta itu med det. Så för mig har nykterheten tillsammans med mina psykologiska funderingar och terapi gett mig ett så mycket bättre liv, som jag kan hantera utan att vara rädd eller undvika att ta itu med det.

Profile picture for user Kebne1

Midsommarfirandet på gång. Jag kör. Så safe men jösses vad jag hatar min värsta ovän A. Saknaden är stor just nu men jag kämpar på. När ska detta helvetesgrepp släppa?!

Profile picture for user Ny dag

@Kebne1 Jag har följt din resa här på forumet, jag önskar jag vore där du är men ska komma dit! Du gör detta så bra.
Har också en beroendehjärna, och min längtan och mål är att helt enkelt känna att jag slipper dricka det lockande giftet. Jag vet att detta går för andra har lyckats, ofta genom att samla fakta om alkohol för att slutligen ändra mindset. Annie grace/Craig Beck skriver om detta. Bra att du har en strategi för midsommar och bra att du delar med dig att det förvisso är lättare sen men ändå en kamp vissa dagar som jag tolkar det! Glad nykter midsommar🥰💕

Profile picture for user vår2022

@Kebne1 Du skriver lite då och då om att det är jobbigt och att du kan sakna A. Om jag minns rätt, tycker du om att vara värdinna på fester och en bra sådan😁. Du skriver också att ”eftersom jag är en blyg en (kan vara största anledningen till att jag fastande i alkoholens grepp)”. Kan det vara så att du inte riktigt har hittat din ”roll” nu när du är nykter? Att alkoholen kanske hjälpte till när du var en fantastisk värdinna och att din blygsel släppte med vin? Jag kan känna att jag blir mindre ”yvig” och mycket lugnare som nykter. Har tidigare ofta ordnat mycket fester och varit om-mig-och-kring-mig och fixat partystämning. Nu finns inget större sug efter fest och kanske för att det också finns en bild av mig av som en partypingla. Det är lite som att hitta sin nya identitet nu när man är nykter och man är inte lika ” i gasen” som tidigare. Jag upplever samtidigt att min självkänsla och mitt självförtroende blivit bra mycket bättre som nykter. På mitt nya jobb så är jag inte alls lika försiktig och blyg som jag brukar vara, jag tar för mig mer eller är helt enkelt bara mig själv nu. Det finns ingen tidigare bild av mig där.

Du kämpar på så bra och du ger dig aldrig i kampen mot A!💪 Ha en jättefin midsommar!🌸🌞🇸🇪

Profile picture for user Tikka

@Kebne1 ! Glad Midsommar på dig min vän😊
Samma för mig,, har yngsta dottern hemma i helgen och dom ska ju på fest. Jag kör dom dit, och ska förmodligen hämta dom också.
Känner också ett sug men det är ungefär som: leka med tanken en stund och sen vet man att det inte blir nån A, för det har jag slutat med nu.
Det kan vara rätt tråkigt ibland, men man får försöka hitta på något annat.
Men till skillnad från dig så är vi aldrig på fest eller har fest hemma numera. Du verkar ha fler festprissar runt dig.
Ha det gott💖

Profile picture for user Kebne1

Tack@Tikka @vår2022 @Ny dag❤️ Ja, vårt hem brukar bli samlingsplats för festligheter. Jag ska försöka bromsa det den här sommaren för jag vill vara i min nyktra bubbla tills jag känner att längtan efter alkohol inte finns där mer. Hela vintern och våren har gått bra. Och det ska fortsätta så! Nu ska jag ut och bada i fjärden, det är nästan 30 grader här.
Heja alla fina! Trevlig midsommar. 🇸🇪

Profile picture for user Kebne1

Då har midsommarafton passerat. Jag ska nu ner i fjärden och fiska. Allt är lugnt och stilla. En termos med kaffe, hunden och baddräkten kommer med.
Är mycket starkare i min spirit nu. Att få vakna nykter i själ och hjärta är bara sån livskvalité att det är obeskrivligt.
Sen ska jag fortsätta odla min trädgård, precis som Don Quijote 🙏🏼❤️
Fortsatt härlig midsommarhelg alla fina här inne🇸🇪

Profile picture for user vår2022

@Kebne1 Härligt! Vilken underbar morgon med fiske, hunden och ett bad. Jag vaknade också tidigt, har druckit kaffe och läst lite här. Det blir snart en morgonlöpning tillsammans med hunden innan det blir allt varmare. Det är så himla skönt och guldfärg att vakna nykter och kunna göra det man vill göra fullt ut, med varje liten cell i kroppen😁.

Ha fin fortsättning på midsommaren🌞🇸🇪🌸

Profile picture for user Tikka

@Kebne1 låter härligt med kaffe och fiske, hoppas du fångar den stora! Vi åkte en sväng igår ut till kusten, ett gammalt fiskesamhälle.
Där kunde man köpa rökt sik med självbetjäning, ta det du vill ha och swisha bara. Ungdomarna ringde efter skjuts kl 4 inatt, så det blev lite sovmorgon idag.
Men nu sitter jag ute i solen med min kaffekopp, 26 gr varmt.
Blåser dock idag, men det kanske blir lagom med värmen då.
Ha en fin midsommardag 🇸🇪🇺🇦😊

Profile picture for user Kebne1

Nu har jag passerat 200 dagar som nykter, dag 203 för att vara exakt. Jag är så lycklig att jag fixat det så här långt. Det har varit långt ifrån lätt men på ett konstigt sätt lättare än vad jag förutspådde. När dipparna kommer (för det gör de!) då bara är jag stenhård. Jag kommer aldrig mer dricka! Från att ha bäljat i mig upp till TVÅ flaskor vin per dag till detta. Obeskrivligt skönt❤️Jag försöker foka på det positiva (tips från fina människor här inne). Inte fastna i romantiserande sagor om alkoholens ljuva sidor. De finns inte! Nu nöter jag på. Det blir bättre och bättre dag för dag.
Hepp, hepp.
Nu bada i fjärden❤️👋🏼

Profile picture for user Ny dag

@Kebne1 Instämmer i Heja dig! Du är en inspiration för mig på vägen mot bestående nykterhet och ett hälsosamt liv i frihet! Jag nöter på och trots ångest och dippar ibland är valet av väg givet!

Profile picture for user miss lyckad

Heja dig Kebner! Jag tycker också det är för hemskt när folk romantiserar alkohol som förstör så mycket för oss människor. I de flesta misshandelsfall, relationsvåld, och barnmisshandel så är alkohol inblandat. Även många sjukhussängar och vårdcentraler belamras av personer med alkoholrelaterade sjukdomar och skador. Är det något att romantisera? Nej, verkligen inte. Bra gjort av dig Kebner att leva nykter efter stort alkoholintag tidigare. 🍃🌺🍃

Profile picture for user Torn

@Kebne1 Ja heja dig, och stort grattis!🤗 Stenhård är ett bra ord, och som Se klart brukar skriva: Att bli nykter är inget för veklingar! Jag såg förresten att du fångar Abborrar som bara den.😄 Härligt!

Kram

Profile picture for user Se klart

Kikar också in och hejar 😻 bra kämpat och sånt bra tänk du har.
Romantiseringen- den är förfärlig och förstör människors liv och relationer- om man kommit så ”långt” som vi gjort. Då behöver man konsekvenstänk. Och förmågan att njuta av livet. Grattis till båda! Kram 🥰

Profile picture for user Kebne1

Tack för pepp. Sol, värme, grillkvällar etc har varit kämpigt för mig. Tankar på alkoholen poppar upp oftare och jag känner mig störd över det. Nu är halva juli snart gjord så det gäller bara att "hang in there"... Jag kör längre löprundor och blir hög av det länge efteråt och det hjälper mig. Nu ska jag ner och fiska. Livet livet🙏🏼

Profile picture for user BEATNGU

Pepp Pepp! Fiske är kul. Själv lirar jag trummor sen barnsben och varit med i div band. Förr på söndagarna när vi skulle repa var jag i stort sett alltid mer eller mindre bakis. Märker skillnaden nu när jag inte svettas efter första låten. Är mer kreativ och sjunger med i vissa låtar. Har till och med hittat magstödet så att all luft inte tar slut när man skrålar med i nån refräng. Efter ett 2 timmarspass bakom trummorna har jag endorfiner som räcker och blir över. Ska även ta mig i kragen och börja springa lite igen. Det var många liter sedan jag gjorde det. Jag tycker att jag uppskattar dom små sakerna mer nu utan alkoholen. Sånt jag inte brydde mig om innan. I Augusti firar jag 2 år med nåt dyrt och fint bubbelvatten. :) Kämpa kämpa!

Profile picture for user Kebne1

Idag fyller jag 55 år. I ca 42 år av dessa har jag varit nykterist. Tills jag föll efter en hemsk skilsmässa. Undra hur många här inne som fastnat i beroende efter trauman? Nu har jag snart (ok, om tre veckor) varit nykter i åtta månader. Jag älskar att räkna framåt. Det ger mig råg i ryggen. Nu ska jag ta mig en fiskemorgon. Abborren nappar som sjutton men jag har problem med linan som trasslar. Jag ska köpa mig en ny lina idag som födelsedagspresent🙏🏼

Profile picture for user vår2022

@Kebne1 Grattis på 55-årsdagen!🥳 och snart 8 månader nykter!🥳. Ja, den främsta anledningen till att man börjar dricka är väl för att släcka huvudet och alla tankar/känslor som härjar där av olika anledningar. Det är motiverande att räkna antal dagar framåt som man varit nykter och att det inte finns någon stoppdag för när man ska sluta vara nykter. Det är for life och en ny livsstil😁. Ett nytt liv. Ge dig en ny fiskelina som present och kanske något mer för, det är du verkligen värd!💪🥇💕

Profile picture for user BEATNGU

@Kebne1 Ja sorgligt men sant. För 3 år sedan sprang jag en mil och vägde 78 kilo. Fast jag drack på helgerna bara då än så länge. Nu väger jag över 100 pannor och blir andfådd när jag går upp från tvättstugan. Fast jag äter ju antidepressiv medicin sen ganska många år tillbaka. Det har alltid varit Setralin jag tagit, men den är känd för viktökning. Så nu har jag bytt sort till en som inte ska påverka lika mycket. Klarar lät att gå långpromenad, men snabb pulsökning funkar inte bra. Men men... Det är bara att snöra på sig skorna och ge sig ut fast man inte vill. Man ångrar ju aldrig ett träningspass heter det ju.

Profile picture for user Kebne1

En lång promenad är ju inte fy skam! Jag tar också antidepressiva, Citolapram men vet inte om de ger viktökning?? När jag försöker bygga upp flåset kör jag intervaller även när jag går. Så lite som 15 sekunder lite snabbare och två minuter lagomt tempo. Snabbt får man upp flåset då. Glöm inte bra skor! Lätt att få ont i fötter och ben när man kör igång.@BEATNGU

Profile picture for user BEATNGU

Jag äter dom också nu, men jag kan ju inte skylla enbart på dom. Vet att jag har bra grundkondition. När jag började springa sist så orkade jag knappt 1,3 km slingan jag sprang på. Efter lite träning och tips från brorsan som är ultralöpare så sprang jag 5 km efter bara nån vecka. Sen blev det en mil på strax över en timma två gånger. Det var inte skönt. Blodsmak i munnen. Brorsan gör den på 38 minuter. Jävla terminator.

Profile picture for user Rehacer

@Kebne1
Grattis både till 55 år och snart 8 månaders nykterhet! Hurra-hurra-hurra-hurra!!
Du är en av dom jag följt hela tiden och imponerats över. Jag älskar att läsa om alla målen undan för undan, tänker att kan hen då kan nog jag med! Du inspirerar!
Tack! 🤗

Profile picture for user Kebne1

Nä blodsmak i munnen är inte kul. Jag är mera en sån som springer långt och långsamt. Nästan som en meditativ springrunda. Avslutar gärna med ett dopp i fjärden och soltorka. Helst innan någon annan är vaken i nejden. Det är livselixir för mig och jag är hög på endorfiner länge efteråt. @BEATNGU

Profile picture for user Kebne1

Tack så mycket! @Andrahalvlek sommaren har varit tuff. Jag har känt längtan efter iskall rosé etc. Jävulskt irriterande med de tankarna. Ibland känns det som jag är tillbaka på ruta ett igen😔. Glad att se dig här i forumet igen. Jag fullkomligt älskar dina råd🙏🏼❤️

Profile picture for user Tikka

Tack @Kebne1 😊
Här kämpar jag också på,, var bjuden till syrran på grillmiddag och em fotboll ikväll.
Det ställdes fram en plastlåda med iskalla pilsner såklart!
Jag tittade på den och hällde upp Trocca zero i glaset jag.
Och vi vann ju också, trots att det var onödigt spännande😀

Profile picture for user Kebne1

Ca 300 dagar sen jag tog mina första darriga steg som nykter. Idag är jag så oerhört tacksam för detta forum som hjälpt mig i både medgång och motgång. Någon här inne skrev att många "skryter" här inne. Jag är en av de men jag också blottat mig när jag tog mitt återfall. Och vilken stöttning jag fick då. Det är pepp både när det går bra och när det är kämpigt. Det finns alltid någon härinne som känner igen det man går igenom och hejar på eller peppar.
Jag har sprungit min långrunda i morse och sedan simmat i havet. På söndagar är det många här (jag är i södra Europa) som dricker aperitivo på torget vid den här tiden. Jag och min man var såna tidigare. Idag dricker vi gott kaffe, tittar på folk och njuter av sensommaren. Just nu finns det inget i mig som saknar alkoholen och jag är så innerligt tacksam. Jag gick en tidig död till mötes för ett år sedan, det är ett som är säkert! Nu är jag mer levande än någonsin. Idag är det val i Sverige och våra röster räknas senare. Blir en nagelbitare, om jag förstått det rätt.
Ha det gott alla goa här inne❤️🙏🏼

Profile picture for user Andrahalvlek

@Kebne1 Vi skryter inte om nyktra dagar, vi firar dem gemensamt! Jag är innerligt glad över varenda nykter dag som mina kära forumvänner tickar in! Vi ska gå runt raka i ryggen och malltuppa oss hela dagen! 🐓

Kram 🐘

Profile picture for user annacananda

@Kebne1 Nu hittade jag dig här! Så det är hit jag ska! Läser tråden och tänker att det är väl klart att alla som tar sig ur ett alkoholmissbruk ska ta plats och dela med sig!! Stå på er alla här i det Vidare livet. Vi behöver alla se att man hittar sätt att förhålla sig och hantera nykterheten. Det är inspirerande att några hänger kvar efter flera år av nykterhet. Det ger mig kraft att förstå att jag är på rätt spår. Jag kommer över när jag också firar 300 dagar!!
Kram till er alla!

Profile picture for user DRacker

Bästa @Kebne1 Jag hoppas för allt jag förmår att allt fortsätter att löpa på lika fint för dig som du skrev att det går här för en stund sedan 🥰 Jag hoppas att du har fått ha ett riktigt fint avslut på 2022 och går ännu starkare in i 2023. Stor varm kram 💐