Tack bästa forumet för all hjälp och råd och stöd och pepp. Jag skulle aldrig fixat det ensam. Och eftersom jag är en blyg en (kan vara största anledningen till att jag fastande i alkoholens grepp) så passar detta mig bra. Jag är anonym och kan söka mig hit när jag vill.
När jag tog steget till ett liv i nykterhet så hade jag verkligen bestämt mig. Och där står jag kvar även om det inte alltid varit lätt. Jag har inte tagit något återfall och det ska jag se till att inte göra. Snart 7 månader nykter och jag älskar det! Hepp, hepp alla fina. Nu ska jag ut och odla min trädgård🍀

Tack @Torn och @Sattva 🙏🏼
Jag undrar om ni som gått nykterhetens stig ett tag har kommit underfund med vad som fick er att fastna i alkoholens klor? Om ni kommit fram till det själva eller genom terapi eller annat? Jag funderar på detta med terapi men är lite rädd för att börja gräva... kanske lika bra att låta det gamla ligga i det fördolda?
Ha en fin nykter dag alla🍀🎈

@Kebne1 Jag tror att jag har en beroendehjärna o att det var därför. Har släppt såna tankar sedan länge på att gräva i orsaker. Jag mår väldigt bra av det nyktra livet, och lever mitt liv som jag vill o önskar. Det räcker för mig🌷🍃🌼

@Kebne1 Hej! För egen del så tog jag bara en ordentlig funderare när jag hade varit nykter några månader. Jag kom fram till att mitt beroende började pga att jag var ganska blyg i tonåren. Och pga att det ansågs vara ”tufft” att dricka. Sedan rullade det bara på pga alkoholens beroendeframkallande egenskaper. Det var inte konstigare än så. 😅 Det blev som det blev, och det är inget som går att göra något åt, alltså så är det inget som jag bryr mig om sedan länge. 😀

Ha en bra dag!

Hej och välkommen hit!
Jag har grävt mycket mindre i ev orsaker, än vad jag trodde jag skulle göra. Som både @sattva och @torn skriver, så blev livet väldigt mycket lättare att leva.
Men en viktig sak som jag tänker på ibland och det är att man så småningom behöver växla spår från att ”hålla sig från att dricka” till att leva livet nykter.
Det är viktigt och kommer så småningom.
Och om man av någon anledning har svårt att hitta livsglädjen- så tycker jag att man ska söka hjälp.
Jag var rädd att det fanns mycket ”under ytan” men det var mest gammalt vin som låg och skvalpade.
Kram!

Välkommen Kebner🌼. För mig kom beroendet sent i livet. Jag har alltid vågat dansa nykter, om man säger så. Men med en man som nästan alltid druckit mycket, blev min hjärna också beroende. Jag har flera nära vänner som jag kan prata om allt med. Och då menar jag allt. Tror att har man sådana vänner, så har man redan gått på djupet i sina samtal. Sen kanske man ändå vill gå hos terapeut, eller någon gruppterapi. För mig har Forumet haft den funktionen också. Här kan jag gå tillbaka i min tråd, hur jag kände, och hade det i början av min nykterhet. Jag tror vårt beroende kan se olika ut, även pga psykisk grundhälsa. Jag tänker även att det är bra att fortsätta medicinera med ev, läkemedel, efter alkostopp. Det kommer dippar, och gupp. Men att ta till alkohol vid problem, det är som att slänga bensin på en brasa. Problemen blir bara värre. Jag vill vara och leva nykter, för att kunna göra mitt liv lyckligt( så mycket jag kan). Tycker numera att det är konstigt, att döva känslor, med alkohol och att förvandlas till någon man inte vill vara. 💫

@Kebne1 Välkommen hit! Det som fått mig att fastna i alkohol är att jag har en beroendehjärna, som jag matade på med alkohol för att både förhöja mina känslor men även för att dämpa dem. När jag slutade dricka så lättade massor av ångest och lugnet kom. Det blev en otrolig skillnad i mitt psykiska mående. Jag är en person som är oerhört intresserad av psykologiska mekanismer och jag har testat på olika terapiformer under mitt liv i olika faser. Det har jag dels gjort för att jag haft ångest och oro och har jag velat undersöka vad det beror på och för att förstå mig själv bättre. Det har varit väldigt utvecklande för mig och min självkännedom har ökat. Jag har fått många aha-upplevelser och kunnat koppla ihop grundorsak-känslor-beteende. Det har varit jobbigt många gånger, men ju mer jag vågat titta på det desto ofarligare har det blivit. Ligger något och stör under ytan eller om något skaver så kan du alltid prova. Att undvika att ta tag i saker tar mycket energi och kan störa livet och medföra ett undvikande beteende. Man går runt det istället för att ta itu med det. Så för mig har nykterheten tillsammans med mina psykologiska funderingar och terapi gett mig ett så mycket bättre liv, som jag kan hantera utan att vara rädd eller undvika att ta itu med det.

Midsommarfirandet på gång. Jag kör. Så safe men jösses vad jag hatar min värsta ovän A. Saknaden är stor just nu men jag kämpar på. När ska detta helvetesgrepp släppa?!

@Kebne1 Jag har följt din resa här på forumet, jag önskar jag vore där du är men ska komma dit! Du gör detta så bra.
Har också en beroendehjärna, och min längtan och mål är att helt enkelt känna att jag slipper dricka det lockande giftet. Jag vet att detta går för andra har lyckats, ofta genom att samla fakta om alkohol för att slutligen ändra mindset. Annie grace/Craig Beck skriver om detta. Bra att du har en strategi för midsommar och bra att du delar med dig att det förvisso är lättare sen men ändå en kamp vissa dagar som jag tolkar det! Glad nykter midsommar🥰💕

@Kebne1 Du skriver lite då och då om att det är jobbigt och att du kan sakna A. Om jag minns rätt, tycker du om att vara värdinna på fester och en bra sådan😁. Du skriver också att ”eftersom jag är en blyg en (kan vara största anledningen till att jag fastande i alkoholens grepp)”. Kan det vara så att du inte riktigt har hittat din ”roll” nu när du är nykter? Att alkoholen kanske hjälpte till när du var en fantastisk värdinna och att din blygsel släppte med vin? Jag kan känna att jag blir mindre ”yvig” och mycket lugnare som nykter. Har tidigare ofta ordnat mycket fester och varit om-mig-och-kring-mig och fixat partystämning. Nu finns inget större sug efter fest och kanske för att det också finns en bild av mig av som en partypingla. Det är lite som att hitta sin nya identitet nu när man är nykter och man är inte lika ” i gasen” som tidigare. Jag upplever samtidigt att min självkänsla och mitt självförtroende blivit bra mycket bättre som nykter. På mitt nya jobb så är jag inte alls lika försiktig och blyg som jag brukar vara, jag tar för mig mer eller är helt enkelt bara mig själv nu. Det finns ingen tidigare bild av mig där.

Du kämpar på så bra och du ger dig aldrig i kampen mot A!💪 Ha en jättefin midsommar!🌸🌞🇸🇪

@Kebne1 ! Glad Midsommar på dig min vän😊
Samma för mig,, har yngsta dottern hemma i helgen och dom ska ju på fest. Jag kör dom dit, och ska förmodligen hämta dom också.
Känner också ett sug men det är ungefär som: leka med tanken en stund och sen vet man att det inte blir nån A, för det har jag slutat med nu.
Det kan vara rätt tråkigt ibland, men man får försöka hitta på något annat.
Men till skillnad från dig så är vi aldrig på fest eller har fest hemma numera. Du verkar ha fler festprissar runt dig.
Ha det gott💖

Tack@Tikka @vår2022 @Ny dag❤️ Ja, vårt hem brukar bli samlingsplats för festligheter. Jag ska försöka bromsa det den här sommaren för jag vill vara i min nyktra bubbla tills jag känner att längtan efter alkohol inte finns där mer. Hela vintern och våren har gått bra. Och det ska fortsätta så! Nu ska jag ut och bada i fjärden, det är nästan 30 grader här.
Heja alla fina! Trevlig midsommar. 🇸🇪

Då har midsommarafton passerat. Jag ska nu ner i fjärden och fiska. Allt är lugnt och stilla. En termos med kaffe, hunden och baddräkten kommer med.
Är mycket starkare i min spirit nu. Att få vakna nykter i själ och hjärta är bara sån livskvalité att det är obeskrivligt.
Sen ska jag fortsätta odla min trädgård, precis som Don Quijote 🙏🏼❤️
Fortsatt härlig midsommarhelg alla fina här inne🇸🇪

@Kebne1 Härligt! Vilken underbar morgon med fiske, hunden och ett bad. Jag vaknade också tidigt, har druckit kaffe och läst lite här. Det blir snart en morgonlöpning tillsammans med hunden innan det blir allt varmare. Det är så himla skönt och guldfärg att vakna nykter och kunna göra det man vill göra fullt ut, med varje liten cell i kroppen😁.

Ha fin fortsättning på midsommaren🌞🇸🇪🌸