Hej.

Svårt att veta var jag ska börja eller sluta. Jag tar det som ligger nära i tid. Jag kom hem från ett behandlingshem nyss (det var jag som bad om att bli placerad), 5 månader. Behandlingshemmet hade inriktning KBT/psykodynamik. Började äntligen må bättre. Planen var att jag skulle fortsätta behandling på hemmaplan. Det enda alternativet i min stad för att ha fortsatt rätt till försörjning var att gå 12-steg. Hade ändå byggt upp en trygghet kring mig själv från tiden på behandlingshemmet och ville fortsätta med det hemma, men 12-steg har för mig varit nästan den totala motsatsen. DE vill tala om för MIG hur jag fungerar. (Har stark social ångest, anledning till drickandet från början). Pga den sociala ångesten fungerar verkligen inte gruppbehandling för mig. Har nu kämpat mig igenom en månad hemma, i en grupp med tal- och speglingstvång. Problemet jag har är att JAG inte får berätta hur JAG mår. Jag AVSKYR verkligen 12-steg för att det har blivit påtvingat mig. JAG ÄR INTE MAKTLÖS. Åtminstone inte inför alkoholen. Maktlös inför hur mitt liv blivit med eller utan alkohol kanske. Att sitta på ett AA-möte är för mig som att lyssna på ett gäng som tycker att jorden är platt. Jag kan inte ta dem seriöst. Det är så synd att detta är kommunens enda (billigaste?) lösning på missbruk.

Suck det är en massa mer jag vill säga egentligen men jag orkar inte nu. Jag är full nu igen efter ett halvårs uppehåll. Tror det är planeringen det fallerar i. Arbetsförmedlingen är inte en förmedlare utan en kontrollinsats. Skitsamma anledning. Men vad är det för anledning åt andra hållet då? Varför nykter?

Vet inte ens vad jag vill få ut av att skriva det här. Kanske är det allt det jag vill säga till AA men inte egentligen vågar för jag har så stark social ångest.

Ska på arbetsintervju imorgon också. Hur fan ska jag orka det här?

Oj!
Så bra att du hittat hit!
Välkommen!
Här får man vara den man är och berätta hur mycket (eller lite) man vill om det. Hitta sitt sätt, prova sig fram. Bolla tankar och idéer, skriva av sig när det behövs.

Jag hoppas att det inte blev alltför illa igår utan att du klarar din intervju. Om jag förstår din situation rätt så skulle ett arbete ge dig frihet att välja din nykterhetsväg själv.
@Urspårad skrev:"Varför nykter?"
Jag skulle kunna skriva så många fördelar att det tar upp hela sidan! Men, om jag ska välja en så blir det just -FRIHET! Frihet att forma sitt eget liv så att man mår bra.

En dryckesdag behöver inte bli flera, du kan fortsätta på den nyktra vägen redan idag.

Lycka till på intervjun!
Kom gärna tillbaka och berätta hur det går "med allt".

Inledningsvis: bra jobbat att be om hjälp och att ta en behandling på behandlingshem och jobba seriöst med den. Usch vad besvärligt nu dock att du inte gillar 12-steg! Lösningen på problemet är dock inte att dricka, men det vet du redan. Hoppas du var i skick för intervjun i alla fall. Du måste inte fortsätta att dricka. Jag är rätt säker på att alkoholen starkt bidrar till så många negativa känslor och mående, så sluta så fort som möjligt.
Det är någon till härinne som inte heller mådde riktigt bra i sin 12-stegsbehandling (Blenda?). Jag vet inte riktigt hur hen löste det, men det går kanske att ändra tankesättet kring det som sägs på de där mötena. Jag förstår dig, men du kanske kan se det som en träning för din sociala fobi istället?
Jag hoppas du fortsätter på den nyktra banan. Som Soffi skriver så finns det så många fördelar med att inte dricka!

Tofu på besök

@Urspårad Herre, man kan bli lite tokig på detta. Att boxa in folk i ett fack och säga sitt. Man kan bli förundrad över vilken kompetensnivå som finns där ute...

Du har rätt i min värld. AF är en kontrollinstans. Inte är det ett institut som är så vassa på att fixa jobb precis... Inte heller att jobba upp folks självkänsla. Den är ju ofta rejält tilltufsad utan att de måste in och veva med armarna och boxa in folk i sina lådor.

Jag skulle säga kasta alla flaskor imorgon. Gör det med en duns! Sedan sätter du dig ner och tar dina känslor på allvar. Det är inget fel med dina känslor. Mitt tips är snarare att du ska lära dig hur du kan göra för slippa hamna i så låsta lägen gällande dina känslor.

Du vet ju redan att du har social fobi. Då kanske inte sitta i en ring är så där attans självklart hjälpmedel i den fas du befinner dig nu. Skriv ett brev till AF och klaga. Begär ny handläggare och säg att du känner dig kränkt. Att detta nu leder dig tillbaka i missbruk. Att strategin är fel. Stå på dig!

Gå inte till 12-steg om det får dig att dricka. Testa andra alternativ så som detta forum istället. Sätt dig ner och googla och ring denna supportlinje för att få stöd och hjälp vidare. Du har rätt. Du är inte maktlös och det finns massor av sätt att ta sig vidare. Lägg energin där. Inte på saker där du vet att du jobbar mot dig själv som med 12-stegsprogrammet.

Med det sagt så tror jag på att öva. Du behöver nog öva bort social fobi. Däremot kanske inte just 12-steg är melodin för det. Snarare att du gör det på ett sätt som du kan hantera. Lite åt gången. Det kan du göra på egen hand genom att sätta upp en plan. Vart du vill och sedan sätta delmål. Se sedan till att envist hålla dig till planen. Att förneka starka känslor tror jag inte på. Snarare hitta bättre tillvägagångssätt som gör att magkänslan känns rätt på vägen. Annars får man hitta andra alternativ 🤗.

Gällande AF stödet är ju inte det så där attans högt precis. Finns det andra vägar du kan ta istället för att fixa inkomst?