@Kennie Musik är en oändlig källa till glädje och jag brukar vara lite avundsjuk på de som får/kan jobba med det hela dagarna. Fast å andra sidan brinner jag för det jag gör istället, och jag tror det finns en risk att glädjen där när den blir ett måste. Att det inte känns självvalt längre. Vi kan ju mosa in musik på fritiden, jag är tacksam för det. Inget mer fyllekomponerande vid pianot men det tror jag ingen är ledsen över😅, behåller ju ändå alstren för mig själv. Har du ont i fingrarna eller blir dom härdade? Är det inte jobbigt att tonerna inte sitter ”i ordning”, man får ju liksom hatta runt för att hitta dem på gitarr ? Akustisk gitarr är jättevackert.

Idag har varit en slitig dag. Jag tacksam för att jag fortfarande är nykter. Fick ångest idag och tänkte att nu skulle det kännas bättre om jag drack en öl. Sen tittade på den tanken. Ångest som leder till A leder till mer ångest. Och ”en öl” skulle det ju knappast bli. Dessutom är att bara ta ett glas som att bara försöka välta första brickan i en rad Dominobrickor. Så jag följde hela dominoscenariet som slutar i mörker och elände. Dricker cola light. Rastlös i kroppen men trygg i mitt beslut, såna tankar kommer komma, men de är just tankar, de lyfter inte glaset till munnen. Idag är jag trött och sur och så så stolt! 😊🌸

Bra jobbat inombords! Så jäkla bra att tänka hela vägen från en öl tills när det inte är roligt längre. För det är ju så det är. Så var stolt över dig själv!
Kämpa vidare nu och hoppas du får ordning även på mardrömsproblematiken. Det låter jobbigt!

@Inombords Hej! Har haft två bra nätter, båden enligt min aktivitetsklocka samt enligt egen bedömning. Varit uppe på toa en gång men sedan sovit vidare. Det blir runt 7 timmars sömn och det verkar vara det jag behöver. Insomningen kan ta lite tid men helt plötsligt har jag somnat. Det är ju lite svalare nu på nätterna också. Även om jag sovit dåligt så brukar jag träna, tror det ändå påverkar min sömn.

Hoppas du får en skön och vilsam helg, det verkar vara tufft med din deadline.❤️

@Inombords Vad bra att du kunde konsekventänka när ölen kom i dina tankar. Att du kunde se hur det är som ett dominospel och alla brickor till slut ligger platt på marken, besegrade av kraften som sätts igång vid starten. Att du även kan tänka att det just bara är tankar, inget annat. Starka tankar på alkohol kan leda till känslor av sug, men det är just bara tankar som lurar känslorna. Så att konsekvenstänka när tankar kommer och sedan välja den säkraste handlingen som du gjorde är så effektivt! Bra gjort! I början när man slutar dricka, dominerar känslohjärnan som kört över konsekvenshjärnan totalt. När man varit nykter en längre tid, man pratar om 3-6 månader, så kommer konsekvenshjärnan att till slut ta tillbaka sin plats i ordningen och dominera över känslohjärnan som triggar igång sug. Det är så en frisk hjärna funkar. Tankar avhandlas i pannloben/konsekvenshjärnan som gör riskbedömningar, ska jag göra det eller inte? Vad är förnuftigast att göra? Beslut tas där och sedan går impulser vidare till känslohjärnan. Det blir så mycket lättare att ta fluffiga beslut och att avstå från alkohol, då man vet vilka konsekvenser det får.

Ha en fin lördag!❤️🌞

@vår2022 Fluffiga beslut! Ha! Det är väl det det har varit senaste året. Tack för förklaringen! Längtar efter en frisk hjärna men avskyr långsamma saker. Jag vill gärna bli frisk nu nu nu. Hoppas tålamod är nåt som kommer med nykterheten 😂. Idag ska jag sätta mig och jobba hos mamma (bortrest) för att få lite miljöombyte. Jag har bett min sambo följa med dit och ta bort vinboxen hon har där. Känns inte som att jag kommer dricka något men vill inte utsätta mig för risker nu. Kommer säkert få använda mig av såna de första 6 månaderna tills hjärnan styr medvetet igen. Jag tror han blev lite stolt över mig när jag frågade. Känns bra. Skönt att sömnen är lite bättre och att du får en fin lördag! 🌸

@Sisyfos Tack! Jag har följt dig och dina resor och är så imponerad! Jag suger i mig alla tips jag hittar här på forumet och bygger en mental försvarslinje (som ska försvara mig mot mig själv…). Det finns ju så många som gått före och jag försöker lära mig allt som kan hjälpa mig. Tack för att du skriver till mig! 🌸

@Inombords Ha ha! Ja, det har varit fluffiga beslut värre när man drack. En hjärna som en marshmallow som man grillat under en eld. Tålamod kommer med nykterheten, man bli mer chill, helt klart! Har aldrig haft så mycket tålamod som nu och tänket ”shit happens”🤓. Miljöombyte är bra och att ta bort alkohol ännu bättre och inte utsätta sig för risker. Har jag godis hemma, så vet jag det väldigt väl, då är det svårt att ta bort tankarna från det, så därför finns det inget. Skulle inte vågat ha vin hemma första tiden, det har vi inte nu heller för maken dricker inte heller vin längre. Det var mitt krav, att vi ska inte ha vin hemma eller köpa för annars kanske jag inte fixar att bli nykter. Han hakade på och mår så mycket bättre han med. Vi drack tillsammans hemma. Han kör på sina 3,5 öl och det är ok. Tror säkert att din sambo blev stolt över dig, det blev i all fall jag😁.

Glöm inte att ta vilopauser emellanåt❤️

@vår2022 Du är så snäll som håller om mig i det här! Jag ska titta och suga i mig. Jag tror det är bra att vara förberedd för även om det känns lätt just nu så kan det ju komma perioder eller stunder där jag vacklar. Hoppas inte det men rent statistiskt så… kan det knappast uteslutas. Jag har ju ägnat många år att marinera mer eller mindre med A så att tro att hjärnan ändrar sig i en handvändning är nog naivt. Lära in, lära om och repetera. Aldrig glömma. Men positiva tankar är också viktigt så: Jag ska verkligen inte ta nåt återfall, jag är klar med A och ska kämpa för att hålla mig vit. Så det så. 21 dagar på tisdag, tjoho! Och Tack!🌸

@Inombords Maila admin så kan de hjälpa dig hur du ska gå tillväga.

Vad gäller filmen så är det bra att ha kunskap om PAA om man skulle få symptom på det. För mig har filmen gett mig så mycket kunskap om vad som händer i signalsubstanserna i hjärnan och hur felprogrammeringen går till vid stort alkoholintag. Att frontalloben/konsekvenshjärnan blir bedövad och totalt överkörd av känslohjärnan/triggerhjärnan. Att signalerna går direkt till triggerhjärnan och inte till frontalloben som det ska göra hos en frisk hjärna. Att hjärnan blivit kidnappad, tagen till gisslan av alkoholen som beter sig som en kapare. Man har själv skapat ett alkoholmonster som härskar i hjärnan och som bestämmer. Men i och med att man slutar dricka tar man själv över kontrollen och hjälper hjärnan att återhämta sig, bli balanserad och får den att återgå till normalläge. När den nått det tillståndet behöver man inte längre kämpa ihjäl sig för att stå emot sug. Du har fått tillbaka din friska hjärna och ni kan bli ett thight team igen. Frontalloben signalerar att det inte är sunt för dig att ta ett glas, du hinner tänka efter och förstår vilka konsekvenserna blir om du tar första glaset. Du har lärt dig av dina egna erfarenheter om hur det blir. Du väljer den säkraste handlingen och avstår.

Positiva tankar är för mig A och O. Jag har ett motto ”dit uppmärksamheten går sker tillväxt”. Alltså att om du uppmärksammar/ger fokus på ex att vad tråkigt det är att inte kunna dricka som alla andra. Det är så tråkigt att inte kunna ta ett glas, det är synd om mig som inte får dricka…då sker det tillväxt här, fokus går hit och de negativa tankarna ökar och frodas. Om man istället fokuserar/ger tillväxt till positiva tankar ex vad skönt det är att vara nykter och kunna ta bilen när man vill, så skönt att vakna upp varje morgon nykter och kaffet smakar så gott, tänk vad min kropp och hjärna mår bra nu när jag inte dricker, jag är så mycket fräschare och min självkänsla så mycket bättre som nykter…då ökar tillväxten av dina positiva tankar. Dessa positiva tankar påverkar din hjärna mer än man tror, likaså gör negativa tankar det. Med positiva tankar hjälper du hjärnan att friskna till från sin kidnappning och hjälper den att göra sig fri från sin kapare, triggerhjärnan,där de negativa tankar frodas och får tillväxt och skriker efter kickar och alkohol.

Det är därför jag är så positiv till att förbli nykter och har lätt för att stå emot alkohol och inte heller får sug. Det ger skjuts åt måbra hormoner och positiv inställning till livet, du blir gladare och mer chill, man få livet åter🌱🌸🌞❤️

@vår2022 Vilket klokt inlägg!!
Tex mina måndagar är jättesvåra att vara nykter på för då har jag varit nykter på söndagen och hjärnan lurar mig till att tro att det är ok att dricka!

Kram🤗

Hej dagboken. Idag har det varit lite svårare, har mycket stress och ångest för den här deadlinen jag har på fredag på jobbet. Min hjärna tyckte att jag skulle dricka ett glas vin men den tanken måste ha gått via thalamus för jag började skratta och sa att ” nej det ska jag verkligen inte göra. Du är rolig du hjärnan.” Gick hem och drack lemonad och lät sambon peppa mig ang jobbet. Sen blev det pussel och ljudbok. Tredje nyktra helgen över. Känns som en seger! Kram alla medkämpar! Hoppas ni får en bra vecka!