@vår2022 Tack för att du skriver (och orkat läsa). Efter allt ni skrivit känns skammen mindre men jag tror att min och mammas relation är lite skev. Jag känner igen det där med offerkofta och jag tror att det finns saker jag/vi måste jobba på. Du är så insiktsfull. Nämner hon det igen så ska jag säga att jag inte vill prata om det mer/fråga om jag är förlåten. Jag har förlåtit henne, hon gör så gott hon kan.

@Kattskit Ja visst är den bra? Jag läste den i nån alkoholfrihetsbok. Går liksom inte att tänka runt att bara den första brickan ska kunna falla utan att påverka de andra (bara ett glas, bara en gång osv). Så fungerar det för mig i alla fall. Jag ska kämpa järnet för att aldrig ta det där glaset. Alkoholen är utslängd från mitt liv och den ska inte få komma in igen oavsett knackningar och ömma viskningar genom dörren!

@Inombords Skriver även av egen erfarenhet av detta. Jag har tagit itu med saker som skaver med min mamma. Vi har nått någon slags försoning och jag kan känna medkänsla med både mig själv och med henne, förlåta henne för hon gör så gott hon kan och även förlåta mig själv för att jag tagit på mig så mycket. Av respekt för mig själv sätter jag gränsen mycket tydligare och säger det jag känner inombords. Relationen är mycket bättre och respektfullare❤️.

@Andrahalvlek Ja det var nog skönt att få ut det här trollet. Känner mig helt slut emotionellt. Jobbigt att minnas, skriva och sen lättnaden och rördheten (är det ett ord?) när ni skriver så fint. Har fler troll men får nog vänta lite med nästa. Behöver tid för reflektion. Kul att du är tillbaka! Växeldra, visst😉

@vår2022 jag har förstått av din tråd att du gjort ett jättejobb med dig själv och relationen till din mor. Jag tror jag behöver göra det också. Finns mycket som skaver, samtidigt har hon alltid varit (och är) så kärleksfull så att tänka kring saker hon säger och gör ger mig bara skuld och skam. (Ja hon gjorde så men hon hon älskar ju mig och kan inte bättre..jag borde inte känna/tänka så.. osv). Är ju 35 och knappast ett barn längre men är mil känslomässigt och erfarenhetsmässigt från många av er kloka som vandrat lite längre i livet. Kanske har fel men känns för mig som att många här är kvinnor i och omkring medelåldern. Är så tacksam för forumet att jag får lära mig om livet och dess utmaningar och om relationer och vikten av att prioritera sig själv. Så tacksam.

Hylla nykterheten var det någon som skrev. Fina Vår2022 brukar säga det också. Säkert fler. Here goes:

1. Vaknar utan baksmälla (ingen kaosmage med sura uppstötningar, aska i munnen och diarré).
2. Lugnare (ingen morgonångest över gårdagens eller senaste tidens A-intag).
3. Glädje över att jag vet och känner hur kroppens celler reparerar sig. Levern har börjat återhämtningsresan och ökar på ämnesomsättningen. Några kilo minus på vågen, men det är sekundärt.
4. Klarare hud, ögonvitor som ger skäl för namnet och bättre sårläkning. Är ganska klumpig även nykter och får lätt blåmärken, nu tror jag de försvinner fortare.
5. Känner mig friskare och starkare. Ny stuns i promenadstegen, kan det vara stolthet?
5. Stoltheten i att faktiskt genomföra det man så gärna åtrår, finns en sinnesro och eufori där.
6. Koncentrationsförmågan har ökat, tackar för det.
7. Jag får hjärntid över, plats i hjärnan som inte går åt till att bädda, falla och ångra om och om igen. Som en frigjord del av hjärnan.
8. Min sambo behöver inte oroa sig eller hämta mig full någonstans, min syster behöver inte lyssna till mitt fyllesnack. Dom två episoderna blir just bara två. Tacksam för det.
9. Blir inte uttorkad och får huvudvärk vid restaurangbesök i solen.
10. Mina pelargoner sitter fint planterade med jämna mellanrum, fick plantera om dom eftersom jag och vinet gjort ett riktigt hafsjobb. Slipper jobba dubbelt alltså.
11. Jag kan köra bil när jag vill. Som tjurfäktaren i ferdinand; stanna mig stanna mig jag vill så gärna blåsa och visa hur duktig och modig jag är!
12. Jag behöver inte ducka telefonsamtal för att jag druckit. Jag kan ducka dem ändå, men inte pga av det.
13. Jag tror min hund känner sig tryggare med att jag inte blir konstig ibland. En gång vaknade jag på golvet och hon hade kissat ner vardagsrummet, jag måste ha skrämt den stackarn med mitt underliga beteende.
14. Nykterhetsarbetet inspirera till förändringar på andra plan, jag lär mig så mycket. Sinnesro, hitta orsaker till symptomet drickande osv. Utvecklande.
15. Jag spar pengar. La inte ut så mycket men ändå, finns bättre saker att göra med dem.
16. Ingen oro över att jag ska supa bort de/det jag har eller dra på mig sjukdom och förtida död.
Hit men inte längre, skönt ok att släppa.
17. Helgerna blir längre när man tillbringar mindre tid i soffan och sängen.
18. Äter bättre, ok det slinker ned en del socker till skillnad från förut men färre återhämtningsmåltider med snabbmat dagen efter.
19. Jag har full kontroll över vad jag säger och vad jag gör. Risken att såra någon är väsentligt mindre.
20. Jag har tilltro till min framtid. Och känner tacksamhet. Heja mig!!

Sån himla bra lista, och det är liksom bara början. Jag skulle kunna skriva en sån efter 1 vecka, 1 månad, 1 år- och det fylls bara på. Som årsringar, av det bästa slaget.
Tacksamhet är en viktig del av nykterheten och hänger tätt ihop med sinnesro, glädje över det som finns och väldigt lite oro över det som inte är tillgängligt.
Jag önskar önskar att du hänger i, njut av varje nykter dag och inte minst- var stolt! Kram 🤗

@Inombords Jag håller med föregående talare, en helt grym bra lista! 🤩 Genom att uppmärksamma varenda positiv sak med att inte dricka så hamnar du förhoppningsvis i att inte hitta en enda positiv sak med alkohol. Så länge jag såg att alkohol skulle tillföra mig något positivt, så mådde jag inte bra på riktigt. Då var jag inte fri. Det är därför jag är överlycklig för att jag slipper dricka sparsamt/måttligt/kontrollerat. Känslan av att alkohol skulle ge mig något positivt hade aldrig försvunnit då. Vilken mardröm!😖

@Inombords Hurra för nykterheten!🥳. Vilken fantastisk lista! Snacka om positiva tankar/värden som överskuggar negativa tankar som lätt framkallar negativa känslor av sug. Dessa positiva tankar framkallar känslor av glädje, värme, kärlek, omtanke, lugn och ro, hoppfullhet…Jag kallar det för ”värderad riktning” som är taget från metoden ACT (Acceptans and Commitment Therapy). Att formulera det som man tycker är viktigt i livet, sina värderingar, och skapa en riktning mot detta.

Det handlar även om att hitta ett förhållningssätt till tankar och känslor för att kunna skapa ett rikt och värdefullt liv. Det handlar inte om att förändra tankar och känslor utan om att förändra förhållningssättet till de tankar, känslor och minnen man har. Fokus är hur individen vill leva sitt liv. Det handlar om att lägga om sitt perspektiv, att acceptera inre obehag och smärta för att kunna förändra och gå framåt i livet. ❤️

@Se klart @Torn @vår2022 Åh vad glad jag blir! Ja den listan kommer jag fylla på, jag går ju alltid ”all in” så den nog bli fruktansvärt lång och outhärdligt hurtfrisk om man är någon annanstans på resan, men den gör mig gott! Idag har jag lyssnat på Skål ta mig fan och det är verkligen som att han prickade in min personlighet prick på. Så pass att han vet att jag inte tar ett kapitel om dan utan säger åt mig nånstans mitt i att jag ska sluta lyssna för idag😂. Känns som att den är skriven direkt till mig och jag har bestämt att jag ska lyssna på den varje tisdag på min nykterhets startveckodag tisdag (på tisdagar alltså, efter avsnittet i programmet här på sidan) för att påminna mig om att jag alltid kommer ha en alkoholdjävul efter mig som bara väntar… för att inte glömma.