Ett ögonblick i sänder

Profile picture for user Lillek

Hej!

Ny här, men har läst mycket på forumet under några veckors tid och försöker mig nu på en egen tråd.

Jag har en historia av många års riskabelt alkoholkonsumtion och har av och till försökt minska den på egen hand, men tappat taget och misslyckats. Så hittade jag hit till alkoholhjälpen, är så tacksam för det. Har påbörjat alkoholprogrammet som finns här på sidan och tycker det är väldigt bra. Bestämde mig samtidigt för att försöka vara alkoholfri i nittio dagar – en som det verkade ofattbart lång tid för mig, men idag har jag varit nykter i 40 dagar! Sedan har jag läst mycket här på forumet och finner sådan styrka och kraft av alla ni kämpande, modiga och kloka människor som skriver och delar med er🙏!

Hoppas på en mer balanserad tillvaro, utan alkohol, och tar en dag i taget, ett ögonblick i sänder!

Profile picture for user Andrahalvlek

@Lillek Wow! Grattis till 40 nyktra dagar! 🥳🥳🥳 Och välkommen hit! Klokt beslut att vara nykter 90 dagar, det är först då man på allvar kan se fördelarna med nykterheten och kan ta ett mer balanserat beslut om framtiden. Vill jag tillbaka till det gamla livet eller inte? Jag valde ”inte” och har nyligen passerat 1,5 år som nykter. Det enda jag ångrar är att jag inte blev nykter tidigare.

Kram 🐘

Profile picture for user Lillek

@andrahalvlek, tack☀️🤗☀️! Ja, jag tänkte först att jag kanske skulle kunna få dricka mer måttligt, ville inte riktigt släppa taget, men så läste jag runt lite här på forumet, bland annat i din tråd🙏, och bestämde mig för att prova. Tillsammans med programmet och läsning här på forumet går det oväntat bra! Förstår att alkoholen mutat in en alltför stor del av livet, vill bort från det. Men det är lurigt, en dag i taget!

Profile picture for user Rehacer

Hej Lillek,
Jag har oxå läst mycket i forumet de senaste veckorna och sakta men säkert blivit övertygad, stärkt och peppad av allas historier. Kan dom så kan jag, har jag tänkt. Så här är jag nu, precis som du med en egen tråd/egen ”dagbok”.
Välkommen hit & suveränt jobbat med 40 nyktra dagar - dit vill jag oxå nå!
Kram

Profile picture for user Se klart

Välkommen Lillek, det var ett stort steg, så många nyktra dagar i bakfickan, grattis!
Lurigt minst sagt är det med alkoholen. Men om du läst här mycket vet du att det går att överlista. Och om du orkat läsa ännu mer så vet du att livet blir bra, utan alkohol, väldigt mycket annat och fint dyker upp längs vägen. Läs och skriv, en dag i taget när/om det känns kämpigt! Kram 🌸

Profile picture for user Lillek

Stort tack, Se klart, för varma ord! Jag är så glad över att ha hittat hit, forumet och programmet är verkligen ett stort stöd på denna resa. Känns som om jag går med bara fötter på okänd stig... men i vänliga omgivningar!❤️

Profile picture for user majsan_nu

@Lillek Ser att vi gick med här ungefär samtidigt. Skillnaden är att du hade många A-fria dagar innan. Jag är oxå med i programmet, har kommit till avsnitt 2...Tack för att du skrev uppmuntrande till mig...
Kommer att följa dig lite mer nu!
🙂

Profile picture for user Lillek

Idag är det min 70:e dag som nykter. De första fem veckorna var jag otroligt trött, det har skiftat, tröttheten är nu av ett annat slag. Behöver fortfarande mycket tid för återhämtning, marginalerna är inte så stora, det känns som om det ”möbleras om” inom mig, i kropp och själ.

Tillvaron har blivit mjukare, klarare, lugnare; nyanserna fler.

Livssorgerna är kvar – svår sjukdom i familjen, anhörigas bortgång – likaså oro och press som ibland uppstår i arbetet som frilans och egenföretagare. Men prövningarna är mer hanterbara nu, i nykterheten. Försöker, mitt i allt, möta varje ny dag med tacksamhet och nyfikenhet, övar på att ta en dag i taget, ett ögonblick i sänder.

Så är jag i sluttampen av självhjälpsprogrammet. Mycket att reflektera över, får syn på mekanismer bakom beteenden och hittar strategier för att hantera svårigheter, det är ett bra stöd. Och så fortsätter jag läsa här på forumet, men skriver inte så mycket – blir lätt överväldigad av alla inlägg. Tack alla ni som delar med er av liv, tankar och erfarenheter!

Läser för övrigt delar av Marcus Heiligs bok ”Beroendetillstånd”, de kapitel som handlar om alkohol. Den är nog främst skriven för vårdgivare men den är relativt lättläst och jag finner den väldigt intressant.

Önskar er alla en fin dag.

☀️

Profile picture for user majsan_nu

@Lillek Grattis till alla dina dagar! Så starkt - själv har jag snart gjort min fjärde vecka... Känner så igen mig i det du skriver om livssorger, är exakt i samma situation. Det tar hårt på mig men förhoppningsvis bättre utan alkohol!!! Men känner mig så trött, så trött precis som du också skriver. Kanske det blir bättre när jag kommit lite längre i mitt nya liv utan alkohol! Jag gör också programmet, har inte kommit så långt ännu. Många frågor är bra för mig att fundera över, en del inte så relevanta...
När det gäller alla inlägg tycker jag också att det är svårt att hänga med o kommentera men läser ganska mycket. Så många som delar med sig o många som finns i bakgrunden...
Önskar dig en fin söndag 🤗

Profile picture for user Andrahalvlek

@Lillek skrev:"prövningarna är mer hanterbara nu, i nykterheten. Försöker, mitt i allt, möta varje ny dag med tacksamhet och nyfikenhet, övar på att ta en dag i taget, ett ögonblick i sänder."

Grattis till 70 nyktra dagar! 🥳🥳🥳 Jag delar din uppfattning ovan - det jobbiga består, men allt känns mer hanterbart. Man blir mer chill helt enkelt. Och den känslan blir bara starkare för varje nykter månad. Efter 1,5 år krävs det en hel del för att göra mig upprörd faktiskt.

Vad det gäller tröttheten så känner du numer att du är trött på ett helt annat sätt. Du har börjat lyssna på kroppens signaler. Det är sunt. Och gör livet mer hållbart i längden. Jag kan vissa dagar känna att min hjärna checkar ut på eftermiddagen, och då kan jag lika gärna stänga av datorn. Jag upplever också att det är viktigt med aktiv återhämtning - roliga aktiviteter som inkluderar hela kroppen och knoppen. Som att sjunga i kör eller dansa linedance 😍

Kram 🐘

Profile picture for user Lillek

Tack @majsan_nu, och grattis själv till dina 4 veckor, bra jobbat! Är så glad över att kunna avstå alkoholen som ju absolut inte hjälper när livet är skört, tvärtom. Och ja, jag känner tydligt att tröttheten är av ett annat slag nu. Som @andrahalvlek skriver beror det säkert på att man utan alkoholens verkningar blir mer lyhörd för kroppens signaler. Det är faktiskt väldigt skönt!

Profile picture for user Lillek

Tack @Andrahalvlek, det känns så bra! Du skrev ”Du har börjat lyssna på kroppens signaler” och jag tror du har helt rätt i det. Tidigare har ju kroppen ofta haft fullt upp med att hantera alkoholen, nu börjar den vakna till ett liv utan. Som att komma tillbaka till något ursprungligt.

Jag tillåter mig att vila mycket, men det där med aktiv återhämtning tror jag är väl så viktigt, jag tar med mig det. Just nu försöker jag ta mig tid till promenader i skog och mark, det gör mig gott. Annars låter körsång och dans alldeles underbart, optimalt, fint med något man gör tillsammans också!🤗

Profile picture for user Lillek

Stilla, klar, solig höstdag och jag har varit alkoholfri i 91 dagar, eller 13 veckor eller 3 månader. Glad och tacksam (och lite stolt!) över detta som jag inte riktigt vågade tro på vid starten i somras. Mår så mycket bättre än då🙏.

Jag förstår att en del av mitt drickande har haft sin grund i överväldigande oro och stress och att jag har använt alkohol som orosdämpande, som en flykt från allt som är svårt. En flykt in i distraktion. Genom åren har jag också, periodvis, levt med nedstämdhet och lindrigare depressioner, ingenting som alkoholen lindrar även om det först kan verka så.

Jag vet inte om jag någon gång, i en framtid, kommer dricka alkohol igen. Men just nu vågar jag faktiskt inte! Vill – och behöver – värna om min nykterhet! Så nu fortsätter jag utan alkohol, en dag i taget, för överskådlig tid. Det sker förändringar inombords, byggs om! Tacksam att få möjlighet att ta hand om det som försummats. Och det som varje ny dag ger. Kropp och själ läker. 🌸

Profile picture for user majsan_nu

@Lillek Stort Grattis till alla dina dagar! Läste lite i din tråd bakåt, vi har ju lite lika med sjukdomar o tråkigheter runt omkring o även i oss... Men fint att det a-fria fortsätter, jag har inga planer att ändra i det! Och det verkar inte som du heller har några såna planer. Jag tycker det är skönt att inte behöva förhandla med mig själv om någon enstaka vinglas hit eller dit... Som du skriver kropp och själ läker! Ha en fin dag 🤗

Profile picture for user Andrahalvlek

@Lillek Grattis till 91 dagar, 13 veckor, 3 månader nykter! 🥳🥳🥳🥳 Du ska vara jättestolt!

Jag tror att det är klokt att du fortsätter värna din nykterhet ett tag til,. Ungefär vid tre nyktra månader insåg jag att min återkommande nedstämdhet berodde på att jag drack. Jag drack inte för att jag var deprimerad, jag blev deprimerad för att jag drack. Den insikten gjorde valet plättlätt faktiskt. Alkoholen fuckar upp hjärnkemin otroligt mycket.

Kram 🐘

Profile picture for user Lillek

Tack @majsan_nu🤗, ja, jag tror vi följs åt på många fronter! Håller med dig om att det är skönt att hålla dörren stängd för förhandlande om alkoholen. Vill fortsätta hålla den dörren stängd! Jag har tidigare försökt mig på ett kontrollerat alkoholintag men det var ju alkoholen som kontrollerade mig…

Profile picture for user Lillek

Stort tack @Andrahalvlek🤗! Ja, jag känner mig fast besluten att fortsätta vara alkoholfri. Vågar inte släppa garden, faktiskt. Och just nu v-i-l-l jag inte dricka! Men har stor respekt för hur lätt det kan vara att snubbla till på vägen, alkoholen är en så lurig drog och vi lever i en alkoholstinn kultur (som jag börjar känna allt större aversion mot). Därav fortsatt höjd gard.

Det där med nedstämdheten är komplext för mig, förstår nog inte riktigt hur det hänger ihop. Den har funnits med sedan unga år. Kanske har jag en känslighet för nedstämdhet nedlagd i mig, som vid livskriser kan utvecklas till depression. Men vet att läget absolut förvärras av alkohol! Och hjärnkemin behöver inte fuckas upp mer!

Profile picture for user Lillek

Tusen tack, @torn, det värmer☀️. Är så tacksam för att ha kommit hit! Jag varken vågar eller vill lämna det nyktra spåret, inte nu, kanske inte sedan heller. Ser ett annat liv veckla ut sig och vill värna om det.🦋

Profile picture for user Andrahalvlek

@Lillek Det är process som måste få ta tid. Lyssna inåt - vart vill jag gå? Vi gör ju det här för att må bra, och då måste kropp och knopp få visa om den uppskattar de förändringarna som vi har gjort. Och vi måste lyssna.

Jag kom rätt snabbt till stadiet ”jag vill inte dricka”. Jag är numer oerhört anti alkoholromantiken generellt, att det anses som det ”normala” att dricka ett gift. Jag blir upprörd över all misär som alkoholen skapar, både på individ- och samhällsnivå. Det är inga åsikter som jag basunerar ut, men jag svarar om folk undrar.

Sen ett bra tag tillbaka känner jag en enorm lättnad. Jag slipper dricka. Jag har klivit av det tåget. Jag skiter fullständigt i vad andra tycker om mitt ickedrickande. Jag är supernöjd med mitt beslut.

Kram 🐘

Profile picture for user Lillek

@Andrahalvlek Visst är det en process. Upplever att nykterheten ger både tid och rum för en större närvaro i livet. Att våga närvaron även i det svåra – att lyssna – läker och ger kraft.

Och ja, det är så märkligt att alkoholbruket ska omgärdas av sådan romantik, samtidigt som det förstör så mycket för så många. Men väldigt hoppfullt att det går att ta sig ur dess grepp! 🤗

Profile picture for user Lillek

Varmt tack @Rehacer! Är lättad och tacksam över att kommit en bit på vägen, allt känns mycket stabilare.
Har tänkt på dig och är så glad att du är tillbaka igen! 🤗

Profile picture for user majsan_nu

Hej Lillek!
Hoppas allt är väl med dig... o att du känner dig så stabil som du skrev nyligen!
För mig går det framåt, dagarna blir ju fler o fler. Vet inte om jag mår så mycket bättre, det verkar ta sin tid! Men jag håller mig a-fri o det är det viktigaste!
Ha det fint 🤗

Profile picture for user Lillek

Hej @majsan_nu och varmt tack för din omtanke! Har inte varit inne här på forumet på ett tag, har haft en rejäl förkylning (inte covid) som hållit mig utloggad från det mesta. Men nu mår jag bra. Och dagarna utan alkohol blir fler och fler, idag är det 115 dagar🙏. Och du har passerat 70 dagar – det blir ju över tio veckor! Stort grattis till dig✨🌷✨🌷✨! Hoppas du kan få må lite bättre i själen så småningom!

Nu ska jag fösöka läsa ikapp lite här på forumet. 🌸

Profile picture for user Lillek

Senkommet men varmt tack för grattis @Ase, @majsan_nu, @Andrahalvlek, @Rehacer och @Se klart🙏🧡🤗! Dagarna blir bara fler och jag känner mig faktiskt lite stabilare i sinnet, kanske hjärnkemin som börjar återhämta sig på allvar (hoppas)!

Profile picture for user majsan_nu

@Lillek Du skriver om hjärnkemin o återhämtning, jag funderar också mycket på det. Och väntar på att ske! Du är ju ganska mycket före mig i antal dagar, det betyder att jag måste (kanske) ha tålamod en tid till... Hoppas du fortsätter att skriva o berätta!!! Ser fram emot det!
🤗 kram

Profile picture for user Lillek

Sänder här en önskan om en fridfull och god jul till alla här på forumet! Detta blir min första alkoholfria jul på väldigt många år. Är så tacksam över nykterheten som håller i sig och har ingen tanke på att bryta den,
passerade fem månader i måndags🙏.

Har funderat en del på hjärnkemi, nedstämdhet och alkohol på sistone och har nyligen läst Anders Hansens bok ”Depphjärnan : Varför mår vi så dåligt när vi har det så bra?”. Den är verkligen intressant, kan varmt rekommendera den!☀️

Profile picture for user Andrahalvlek

@Lillek Skönt att din nykterhet känns stabil. Jag minns skillnaden förra julen, som var min första nyktra jul, när jag helt kunde släppa fokuset på alkoholen. I mitt förra liv hade jag stenkoll på mitt glas, hur mycket det fanns kvar i flaskan och jag funderade mycket på när det vore okej att öppna nästa flaska. Att helt slippa de tankarna var en befrielse! De andra drack vad fan de ville och jag brydde mig inte ett dugg.

God julkram 🐘

Profile picture for user majsan_nu

@Lillek Skriver några rader här i din tråd, läste först igenom lite bakåt i tiden... Det blir ju min första a-fria jul också på väldigt länge, det kommer att gå bra hoppas jag. Men tänker ett steg längre fram - det kommer att kännas ännu bättre nästa jul!!! Det har ju många "gamlingar" skrivit om...
Önskar dig en fin jul o ett gott nytt år! Jag håller i o håller ut... En dag i taget blir många till slut!!!
🤗 Kram

Profile picture for user Lillek

En uppdatering, det var så längesedan jag loggade in här på forumet. Men idag vill jag sända en hälsning: jag har nu varit alkoholfri 1 år, 1 vecka och 1 dag! Och med det har andra året som helt nykter påbörjats.

Det känns stort – tänk att det var möjligt att göra en så stor förändring i livet! Utan AH vet jag inte hur det hade gått. Bara vetskapen att AH och forumet finns stöttar och även om jag inte varit aktiv så tänker jag ofta på er alla som kämpar på olika plan.

Jag kommer ha kvar mitt konto här och kommer nog titta in då och då. Och kanske är det då dags att flytta tråden till det vidare livet🌷.

Profile picture for user Andrahalvlek

@Lillek Stort grattis till 1 år och 1 vecka som nykter 🥳🥳🥳 År 2 som nykter är häftigt. Då har man genomgått alla prövningar, storhelger etc, åtminstone en gång. År 2 vidhäftar man den nyktra tillvaron. Alkohol blir en ickefråga. Lovely ❤️

Kram 🐘

Profile picture for user Andrahalvlek

PS. Starta en ny tråd under ”Det vidare livet”. Jag har min gamla tråd kvar här under ”Förändra sitt drickande”. Jag skriver lite i den vid årsdagar, så den hoppar upp i flödet. Sen skriver jag till vardags under ”Det vidare livet”. Den första tråden speglar den nyktra tiden 0-6 mån. Den andra tråden handlar om tiden efter.

Profile picture for user Lillek

@Andrahalvlek Tacktack! Ja, ser fram mot år två! Får fundera på det här med ny tråd i "Det vidare livet" eller om det går att flytta denna gamla – jag skriver ju inte så frekvent, precis😊. Kram! ☀️

Profile picture for user Lillek

Hej ”Det vidare livet”!

Det fick bli en flytt idag av min tråd från ”Förändra sitt drickande”. Den 19 juli passerade jag ettårsdagen som helt nykter. Stolt och glad – och lättad över att kunna vara fri från alkoholen!

Ser nu fram mot andra fria året, då jag inte tror att ett måttligt eller kontrollerat drickande är något för mig. Det är fortfarande en resa, men lugnare och stabilare än de första månaderna, och bara vetskapen att AH och forumet finns stöttar.

Tar med mig dessa råd på fortsatta färden, som mantra, kopierade från @Andrahalvleks tråd (ursprungligen från Annie Grace):

1) Tro på att du klarar av att sluta dricka.

2) Fokusera på alla fördelar med nykterheten - minsta lilla pyttegrej du hittar.

3) Ta aldrig första glaset.

Önskar er alla en fin dag☀️

Profile picture for user Andrahalvlek

@Lillek Välkommen hit! Det andra nyktra året är riktigt häftigt. Det mesta, bland annat alla högtider, har man redan upplevt nykter. Nu behöver man inte ens tänka på det. Då blir alkoholen en ickefråga. Då kan man bara njuta 🥰

Kram 🐘

Profile picture for user Lillek

@Andrahalvlek, @vår2022 och @ Se klart: Tack, tack och tack 🥰! Har redan nu anat att alkoholen kan bli en ickefråga. Men vågar inte helt släppa garden – värnar om och vaktar den nyfunna friheten!

Kramar☀️!

Profile picture for user Torn

@Lillek Välkommen hit, och stort grattis till över 1 år i frihet! För egen del inträdde vid ca 1 år även ett stort lugn på något sätt. Frihet och lugn är något jag gillar skarpt.😀 Det hänger ihop, och mynnar ut i den där härliga ickefrågan. 😍