Nykter livet ut

Profile picture for user Andrahalvlek

På tal om samtal fick jag igår ett mess från älskade pudelpojkens ex-matte. Vi träffas sommartid, och tidigare var det ju i första hand för att hon ville träffa sin gamla hund. De har sommarstuga i vår kommun, men till vardags bor de i Sthlm. Nu har de inte besökt vår landsände under hela corona-tiden, så det var tre år sedan vi träffades senast.

Igår kväll skrev hon: ”Så härligt det var att träffas, och vår kommunikation liksom bara fortsatte där vi slutade för tre år sedan.” Och så var det faktiskt. Samtal med andra är verkligen livgivande, och det är ett helt gratis nöje dessutom.

Den senaste tiden har jag bokat upp en massa dejter på tu man hand med vänner och släkt. Hela den här veckan och nästa är ”fullbokad”. Några timmar på vift dagligen fixar jag, men sen ligger jag pall i säng och tv-soffa resten av tiden. Men för mig är det viktigt att fylla på min själ med umgänge. Jag är så oerhört svältfödd på det efter ett halvår då jag i princip har isolerat mig.

Kram 🐘

Profile picture for user Se klart

Förstår verkligen det @andrahalvlek, man - vi- behöver fyllas på. Men också ha tid att låta allt sjunka in. Som när jag vattnar mina krukor, ibland flödar det över för att jorden stänger sig. Så kan jag känna mig ibland. Behöver så väl- min tid.
Nu kämpar jag med att komma igång lite med jobb, mitt jobb är inte exakt från en dag till en annan, utan jag behöver denna vecka sätta mig in i planering. Styra upp och coacha lite, de som är tillbaka. Det är som att tvinga ett barn ner i en barnstol. Vill inte. Går omvägar.
Drickandet förekommer inte i mina tankar, bara glad och tacksam- om det är segt att komma igång och jobba nu- hur var det när man druckit dagligen i fyra veckor.
Mysigt med hubdplaner- både på kort och lång sikt! Så fint att ha dig här igen @andrahalvlek 😍🙏🏻💞

Profile picture for user Se klart

Godmiddag från soffan och en kopp kaffe. Har dragit igång lite småjobb men med betoning på små. Njuter väldigt av de här dagarna då vi inte har så mycket planerat. I helgen kommer lite barn, loppis och kantareller står på önskelistan. Nästa vecka kommer mamma- hon behöver inte så mycket underhållning, vilket är tur eftersom det står i vårt sommarschema att jag ska jobba hela veckan. Inte alls redo, men det kanske kommer.

Läst och funderar mycket på diskussioner här som jag inte riktigt kan ringa in, handlar väl om flera saker men ändå nån sorts, ja rätt eller fel kring strategier att dricka lagom, eller minimalt, hålla upp ett tag, inte dricka alls.

Många som skriver sina första inlägg hoppas/önskar att kanske vara avhållsamma ett tag- och sen dricka ”normalt” och när jag läser det så tänker jag väldigt snabbt: ”bara SLUTA”.
Men exakt så var det för mig också! Jag började skriva här för att klara av en längre tids nykterhet så att jag skulle klara mig undan att sluta helt. Jag kunde inte tänka mig något värre än det (av världsliga problem alltså).

Sen blev jag ju nykter, gnetigt och stretigt som bara den. Dystert och grått ibland.
Bita sig i insidan av tummen ibland. Springa, äta glass och godis, köpa klänningar. Grå dagar, soliga dagar.
En liten bit i taget (bokstavligen en enda dag i taget) erövrade jag mitt liv på nytt.

Jag motsatte mig väldigt detta med kapitulation- ett AA-begrepp, jag är ingen sån som kapitulerar. Men idag: jo.
Så stark är motståndaren och så- genomgripande ondsint faktiskt. Att jag kan gå med på det, att kapitulation är nödvändig.
Alkoholen pratar inget språk du kan. Alkoholen är aldrig att räkna med- utan en vän som alltid sviker. Alkohol- beroende- missbruk- skapar ett sorts konstlad tillvaro som så småningom gör att du kommer att förhålla dig - i obegripligt många situationer- till att dricka eller inte dricka? Ett glas, två? Fler?
Det finns tusentals små små tankar i skallen under en vecka som surrar kring detta. Och då var jag ändå en som drack- för mycket men inte SÅ för mycket. För ofta men inte alltid. Skötte allt, relationer, hem, hår och hy. Jag var till och med smal.

Idag är livet det precis omvända (ja, lite tjockare också)
Det är jättesvårt att beskriva det här men jag tror inte det finns en enda fördel längre med att dricka alkohol.
Jag brukar säga ”men om man är en sån som bara gillar ett glas” men faktum är att jag tror inte längre att de finns. ETT glas?
Det finns de som dricker som min man- 2-3 glas, nån gång i veckan. Ganska sällsynt.
Men så fort alkohol kommer med som en sorts emotionell spelare- så tror jag att den gör skada. Den skapar omvägar kring känslor. Den skapar illusioner av vila eller upprymdhet. En ofrihet som jag tror man måste vara nykter för att få syn på.

Så: sluta drick. Alla. Alla som undrar om det är dags? Eller hur många gånger barnen ska be eller böna? Eller hur mycket som är skadligt och vilka prover som ger rätt eller fel utslag. Bara sluta.
Om barn BER att en förälder ska sluta- sluta.
Om en partner vädjar- sluta. Om du har en enda minneslucka- sluta. Om du spenderar massor med pengar som du inte har- sluta. Blir sjukskriven gång på gång pga stress (och alkohol) - sluta.
Jag har bara det rådet. Sluta drick. Ett år. Sen är du fri. Och då är du fri på ett sätt som du glömt bort att man kan vara fri.
Tankarna, kroppen, livet. Du äger det.
Kram 🥰

Ps! Om du blir lycklig av att bli nykter kan jag verkligen inte svara på. Det är något annat. Jag skulle tro att chanserna ökar och att riskerna för att du ska dö för tidigt minskar- är ett faktum.
Men strunt i det nu. Bara en dag i taget. Sen är du där. Så svårt och så enkelt. ❤️

Profile picture for user vår2022

@Se klart Taget!🥰 Tankarna, livet och kroppen äger jag. Att alkoholen skapar omvägar, illusioner av vila eller upprymdhet och ofrihet, blev så tydlig för mig efter ett tag när jag hade varit nykter en tid. Min bubbla sprack som jag tillbringade tillsammans med alkoholen. Jag var fast i alkoholbubblan och jag förstod inte fullt ut att det övervägande var alkoholen som skapade fängelset i bubblan. Den friheten jag känner idag som nykter i drygt 9 månader är obeskrivlig. Den är så mycket härligare än jag kunde föreställa mig när jag slutade. Faktiskt som ett annat liv, på samma plats, men med en uppgradering av kropp och själ, hjärna och tankar, känslor och handlande, självförtroende och självkänsla, tillgänglighet och närvaro. Ja, helt enkelt en bättre version av mig själv som jag trivs med😁.

Det finns alla möjligheter till ett bättre liv, om man har ett problematiskt förhållande till alkohol eller har ett beroende, om man slutar att dricka❤️

Profile picture for user Geggan

Jättebra text @Se klart ! Jag håller med till 1000%. Också jag höll på i över 20 år och tjafsade med mig själv och andra. Nu har jag slutat och jag tänker precis likadant om folk här som velar : sluta! Nu!

Profile picture for user Sattva

@Se klart Så bra skrivet. Jag minns en text du skrev för jättelänge sen. Minns inte till vem. Något om " Fem i sex, det är då man spänner musklerna" eller nåt sånt. Om att stå emot sug. Detta du nu skrev är en liknande text. Orden bär så mycket tyngd. ❣

Profile picture for user Lillek

@Se klart, så bra formulerat, tar med mig och sätter på min inre anslagstavla! Alkoholen som en ”emotionell spelare” är verkligen förrädisk – lovar mycket men tar desto mer. Tänker att det finns så många skäl till att man hamnar i ett beroende och att det inte är helt lätt att sluta – men att det är möjligt. Och att var och en måste finna sin egen väg. Att vara helt alkoholfri en längre tid är en bra början.
☀️

Profile picture for user Torn

@Se klart Jag instämmer med föregående talare, ett jättebra inlägg! 😍 Du har liksom jag landat i det här med att man inte hittar en enda positiv sak med alkoholen. Det är frihet på riktigt det!

Kram! 🤗

Profile picture for user majken_r

@Se klart Underbart befriande, varmt och klokt inlägg. Träffar i hjärtat och knuffar mig ett steg närmre tian i hopptornet💦.
Litar på dig, det ger enormt mycket ska du veta. Ser fram emot hoppet (för det mesta). Stor kram!

Profile picture for user Se klart

Jag blir väldigt glad om jag kan inspirera utifrån mina egna tankar och erfarenheter. I min tråd känner jag mig fri att uttrycka mig så men jag är 100% medveten om att det inte är några råd som gäller för alla. Men en millimeter åt ett annat håll och jag är glad! Främst vill man ju som nykter inspirera med att livet är bra. Mitt liv är inte vrålspännande- men med nykterheten har mina relationer blivit bättre, gränsens kring mig själv tydligare, omsorgen om mig själv uppenbar-att bli nykter är en kärlekshandling- att supa ner sig är mest sorgligt slöseri på liv- men inte sällan med ett inslag av självhat/förakt.

Jag har en vän som letar sommarstuga, han har hålllt på i massa år för att hitta rätt ställe- läge. Det verkar inte komma. Han är drygt 60 nu. Jag har köpt sommarhus i mitt liv, sålt och köpt nytt- bytt ställe. Allt blir inte perfekt direkt, kanske aldrig.
Men jag sa till honom härom dagen att han måste sätta ner fötterna nånstans- bestämma sig. Sen får man se- kringelikrokar framåt- kanske blir det fel, det blir säkert inte perfekt men efter ett tag blir det man byggt upp- kropp eller liv, nykterhet, hem, växthus eller något Bang nytt. Så har det blivit något att vara stolt över. Saker sker inte över en natt. Ha lite tålamod. Men sa jag till min kompis- snart är du pensionär. Tiden går- oavsett vad vi tycker om den saken. Snart finns inte så många chanser. Slå till, sa jag. Vad lite modig, ta the leap of faith som Bruce S sjunger om. Tians trampolin, ett samtal till vårdcentralen, med chefen. Nå ut till riktiga människor och sök hjälp. Det måste inte vara ensamt. Jag har haft (och har) mina vänner här som stundtals var mitt främsta sociala liv- pandemi och allt. Vissa dagar vågade jag inte tänka tanken på att dricka - för jag ville hänga här och räkna dagar.
Var inte rädd- eller var rädd, det är okej.
Och @majken- du KAN lita på mig. Så himla fint känns det att kunna säga så.
Godnatt alla kämpar och bananskals-åkare ❤️

Profile picture for user Sisyfos

Så väl uttryckt och så sant ”så fort alkohol kommer med som en sorts emotionell spelare- så tror jag att den gör skada. Den skapar omvägar kring känslor. Den skapar illusioner av vila eller upprymdhet. ”
Det är väl det här alla skulle behövs borra lite i och svara på. Om man redan gör något kul, blir det roligare med alkohol? Från mig är svaret ett rungande nej! Det är roligare att se och uppleva saker nykter. Det går numera att hitta alkoholfria alternativ som ger samma känsla av lyx på väldigt många uteserveringar i Sverige. Med alkohol i glaset blir man ofta lite trött och seg.
Och så alkohol som medicin, för att orka, för att sova, för att dämpa ångest. Jag tror som SeKlart att man behöver en längre tids nykterhet för att se att alkoholen inte alls fungerar för det man tror att den ska bidra till. Att medicinera med alkohol blir kontraproduktivt. Många här har skrivit om ”gräsklipparölen”, ”städvinet” och landat och förvånat konstaterat att det funkar bättre utan. Jag hör till de som hällt i mig vin för att orka det där lilla extra. Det är en besvikelse när man fattar att det inte funkar och när man inser att det inte finns några alternativ utom att faktiskt vila. Så skönt dock när vilan börjar fungera. Att ha alkohol som en livlina är som att simma med en uppblåsbar badring. Sakta men säkert sipprar luften ur. Så våga hoppa, ni som tvekar.

Profile picture for user Se klart

Vilan är bäst! Tog lång tid att fatta det. Om man går snabbt och gör tusen grejer blir man nästan onåbar- även för sig själv.
Hon springer så fort så henne går det inte att tala allvar med.
Ibland försökte jag, påväg till jobbet med tungt huvud och ont i själen.
Till kvällen hade det gått över- eller stressen över allt hinna med- att jag var tvungen att ta ett glas vid teven.
Jag kan numera tala med mig själv när som helst på dygnet- jag är alltid nåbar för mina egna tankar, behov. Och för barnen om de vill mig något. Alltid pratbar, kan alltid hämta- vilket ju aldrig krävs längre men ändå. Jag behöver inte borsta av mig skam.
Det regnar som tusan idag. Jobbat som en iller. Bäddat åt barn som kommer, flera veckor sen sist, och mysigt att längta efter dem. Men har njutit väldeligt av våra 2-3 veckor här med sporadiska besök, lite häng med grannar, men mest timmar i mina rabatter, läsa- lyssna på bok. Nu kommer kantarellerna, tack regnet! Och vi har massor av hallon i år pga den geniala upptäckten att de behöver vattnas. Vi badar varje dag, kväll. Jag tänker att jag är så himla lyckligt lottad som har det här livet.
Äta helnöt och titta på en konstig deckare på kvällen. Jag tänker att livet inte kan vara bättre för alla miljoner i världen.
Att få vara med om det, är faktiskt stort och märkvärdigt. Kram på er 💞

Profile picture for user Se klart

Tackar tackar @andrahalvlek! ☀️🤗Firade med lång frukost och gott bröd från ”stan” här finns dessvärre inga bageriet utom mitt eget baguette-bakande- kanske ska börja med frölimpor och annat som en höst-hobby 👩‍🍳
Idag blir det gräv i trädgården och lite svampletande i em. En dotter och sambo här på besök, väldigt mysigt.
Njut av dagen nykter, allihop ✨🌸