Jag blir väldigt glad om jag kan inspirera utifrån mina egna tankar och erfarenheter. I min tråd känner jag mig fri att uttrycka mig så men jag är 100% medveten om att det inte är några råd som gäller för alla. Men en millimeter åt ett annat håll och jag är glad! Främst vill man ju som nykter inspirera med att livet är bra. Mitt liv är inte vrålspännande- men med nykterheten har mina relationer blivit bättre, gränsens kring mig själv tydligare, omsorgen om mig själv uppenbar-att bli nykter är en kärlekshandling- att supa ner sig är mest sorgligt slöseri på liv- men inte sällan med ett inslag av självhat/förakt.

Jag har en vän som letar sommarstuga, han har hålllt på i massa år för att hitta rätt ställe- läge. Det verkar inte komma. Han är drygt 60 nu. Jag har köpt sommarhus i mitt liv, sålt och köpt nytt- bytt ställe. Allt blir inte perfekt direkt, kanske aldrig.
Men jag sa till honom härom dagen att han måste sätta ner fötterna nånstans- bestämma sig. Sen får man se- kringelikrokar framåt- kanske blir det fel, det blir säkert inte perfekt men efter ett tag blir det man byggt upp- kropp eller liv, nykterhet, hem, växthus eller något Bang nytt. Så har det blivit något att vara stolt över. Saker sker inte över en natt. Ha lite tålamod. Men sa jag till min kompis- snart är du pensionär. Tiden går- oavsett vad vi tycker om den saken. Snart finns inte så många chanser. Slå till, sa jag. Vad lite modig, ta the leap of faith som Bruce S sjunger om. Tians trampolin, ett samtal till vårdcentralen, med chefen. Nå ut till riktiga människor och sök hjälp. Det måste inte vara ensamt. Jag har haft (och har) mina vänner här som stundtals var mitt främsta sociala liv- pandemi och allt. Vissa dagar vågade jag inte tänka tanken på att dricka - för jag ville hänga här och räkna dagar.
Var inte rädd- eller var rädd, det är okej.
Och @majken- du KAN lita på mig. Så himla fint känns det att kunna säga så.
Godnatt alla kämpar och bananskals-åkare ❤️

Så väl uttryckt och så sant ”så fort alkohol kommer med som en sorts emotionell spelare- så tror jag att den gör skada. Den skapar omvägar kring känslor. Den skapar illusioner av vila eller upprymdhet. ”
Det är väl det här alla skulle behövs borra lite i och svara på. Om man redan gör något kul, blir det roligare med alkohol? Från mig är svaret ett rungande nej! Det är roligare att se och uppleva saker nykter. Det går numera att hitta alkoholfria alternativ som ger samma känsla av lyx på väldigt många uteserveringar i Sverige. Med alkohol i glaset blir man ofta lite trött och seg.
Och så alkohol som medicin, för att orka, för att sova, för att dämpa ångest. Jag tror som SeKlart att man behöver en längre tids nykterhet för att se att alkoholen inte alls fungerar för det man tror att den ska bidra till. Att medicinera med alkohol blir kontraproduktivt. Många här har skrivit om ”gräsklipparölen”, ”städvinet” och landat och förvånat konstaterat att det funkar bättre utan. Jag hör till de som hällt i mig vin för att orka det där lilla extra. Det är en besvikelse när man fattar att det inte funkar och när man inser att det inte finns några alternativ utom att faktiskt vila. Så skönt dock när vilan börjar fungera. Att ha alkohol som en livlina är som att simma med en uppblåsbar badring. Sakta men säkert sipprar luften ur. Så våga hoppa, ni som tvekar.

Vilan är bäst! Tog lång tid att fatta det. Om man går snabbt och gör tusen grejer blir man nästan onåbar- även för sig själv.
Hon springer så fort så henne går det inte att tala allvar med.
Ibland försökte jag, påväg till jobbet med tungt huvud och ont i själen.
Till kvällen hade det gått över- eller stressen över allt hinna med- att jag var tvungen att ta ett glas vid teven.
Jag kan numera tala med mig själv när som helst på dygnet- jag är alltid nåbar för mina egna tankar, behov. Och för barnen om de vill mig något. Alltid pratbar, kan alltid hämta- vilket ju aldrig krävs längre men ändå. Jag behöver inte borsta av mig skam.
Det regnar som tusan idag. Jobbat som en iller. Bäddat åt barn som kommer, flera veckor sen sist, och mysigt att längta efter dem. Men har njutit väldeligt av våra 2-3 veckor här med sporadiska besök, lite häng med grannar, men mest timmar i mina rabatter, läsa- lyssna på bok. Nu kommer kantarellerna, tack regnet! Och vi har massor av hallon i år pga den geniala upptäckten att de behöver vattnas. Vi badar varje dag, kväll. Jag tänker att jag är så himla lyckligt lottad som har det här livet.
Äta helnöt och titta på en konstig deckare på kvällen. Jag tänker att livet inte kan vara bättre för alla miljoner i världen.
Att få vara med om det, är faktiskt stort och märkvärdigt. Kram på er 💞

Tackar tackar @andrahalvlek! ☀️🤗Firade med lång frukost och gott bröd från ”stan” här finns dessvärre inga bageriet utom mitt eget baguette-bakande- kanske ska börja med frölimpor och annat som en höst-hobby 👩‍🍳
Idag blir det gräv i trädgården och lite svampletande i em. En dotter och sambo här på besök, väldigt mysigt.
Njut av dagen nykter, allihop ✨🌸

Oj så länge sen jag skrev och sent tack för grattis @sattva 🤗
Här rullar dagarna på med jobb och lite ledigt omväxlande. Jag håller jobbstress på armlängds avstånd, noga med det nu och så länge det går. Känner mig oväntat cool inför nytt jobbläge som jag inte har en aning om vad det innebär- men känner därmed heller inget ansvar för mer än det absolut nödvändiga- ovant men ganska skönt. Jag har ju kvar min tjänst men har fått ytterligare en chef- tackar för det- så två chefslager mellan mig och vd, tidigare en så det är väl något med det som stör.
Jag kan leva med det så länge det är augusti, dahliorna blommar som på nån sorts drog (gissar gödsel) allt är fortfarande fint och höstens nya knoppar börjar blomma och jag kan se var jag ska bygga på med mer eller annat. Planerar lite (dvs försöker hitta inspiration) till en köksträdgård som jag tänkte bygga om två somrar. Vill inte stressa med det och det här med växande plantor hjälper till med tålamodet.

Om jag tänker på att jag är nykter? det vet jag inte. Jag tycker den här sommaren har varit den bästa på så många år. Det känns nu liksom sömlöst mellan dagar och kvällar, inga sug som stör eller stress som genererar tankar på vin. För mig är det en lycka att få uppleva vad ett liv utan alkohol alls- innebär. Inget som stör mig och inget att förhålla sig till. Jag har min egen rytm som funkar bra med min man och olika barn/mamma på besök. När de tar en drink sitter jag med en stund sen gör jag annat som intresserar mig mer än att sitta på rumpan. Jag gör som jag vill. Det är en stor frihet som ingen nånsin kan ta ifrån mig.
Man blir stolt när man blir nykter, inte bara för att man klarat något svårt utan för att man sopat rent bland bråte och dåliga samveten. Man står och går rakryggad.
Kram på er! 🌸

@Se klart Det låter härligt 🥰 Jag håller med. Det är liksom inget val längre. Jag är nykter. Punkt. En enorm frihet. Och att sitta sysslolös och glo på andra som dricker intresserar mig föga.

Idag satt jag på stranden kl 13-17 och tjötade med en kollega. Det blåste och jag kände inte att jag brände mig. Nu är jag illröd 😳 Men min förmåga att tjöta är tillbaka med råge! Helt utan alkohol inblandat.

Kram 🐘

@Se klart Det är alltid lika fint att läsa dina meddelanden Se klart! Den bästa sommaren, så härligt!
Ja jobbet blir vad det blir. Ta det när det kommer.
Jag har lagt ner allt vad karriär heter. Jag vill fortfarande göra ett bra jobb, och det vet jag att jag gör. Men jag vill ha energi och lust över till fritiden.
Det kommer bli så bra Se klart! Du är jordad, har ett tungt lod som håller dig i balans om du blir lite knuffad på❣

Tack för fina inlägg @andrahalvlek och @sattva, jag hänger med i trådarna men har själv inte så hemskt mycket att berätta just nu.
Mitt zen-liknande tillstånd bröts dock abrupt av att bo med mamma 6 dagar- fram till dag 4, ok- därefter blev jag så trött och irriterad på henne- så intet nytt under solen ☀️ Det nya var nog att när vi hade släppt av henne, varit på barnkalas, och på väg hem tänkte jag: solig kväll i stan- för några år sedan hade jag bänkat mig på en uteservering… bara låtit allt rinna av mig, stress, pustat ut, njutit av att flaxa iväg en stund.
Vi åkte hem och somnade båda på var sin soffa inom loppet av tio minuter.
Alkohol berövar oss vila, det blir jag påmind om gång på gång. Vi var så trötta- jobb, mamma, besök, tusen grejer denna vecka. Tanken föresvävade mig förstås inte öht- det var mer ”en sån här kväll förr i tiden”.
Hade jag haft en sån kväll om året hade det varit mindre eftersträvansvärt än att ha långt, tjockt hår, så lite viktigt är det.
Men apropå viktigt:
När jag var på barnkalas i eftermiddags fick jag reda på att vi ska få ett litet barnbarn till. Nu pratar vi lyx!
Kram alla 😍

majken_r

@Se klart Där gick du mig att inse att, just det, vilan. Den tog vinet ofta bort. Inbillade mig att jag vilade, slappnade av med vin. Nu vilar jag på riktigt. Stort grattis till att ha ännu mer barnbarn, låter härligt!!

Tack för grattisar @andrahalvlek @majken och @sattva
Ja barnbarn nummer fyra- så mäktigt och fint! @sattva jag började så tidigt med barn så min äldsta är ju nu 36 👵🏼👵🏼👵🏼 Inte klokt! Men jag är också några år äldre än du 🥰
@majken- ja, tänk att jag mitt i nykter sommar nummer tre fortfarande inte helt kan känna skillnad på ”längtan bort” och behov av en tupplur. En får lära sig nya saker hela tiden- och på så vis håller jag med @torn om att jag kanske inte hade velat vara utan mina erfarenheter kring beroende. Men det är livsfarlig materia att handskas med.
Idag ska det bli opera på Drottningholmsteaterns- blir sommarens kulturevent, ska bli härligt med utflykt, lunch och musik! Kram kram och njut av sommarens sista veckor nu. 😍

@Se klart Grattis till ett barnbarn till! 🤗 Det känns ju lite galet som jag skrev i min tråd om att känna tacksamhet för att det gick så långt så jag fick tummen ur och slutade helt med alkohol. Men vid vissa upplevelser och Aha-tillfällen så känns det liksom så.😃 En känsla av, Åh vad härligt, så här har jag aldrig känt tidigare i mitt liv!😅

Ha det bra!

@charlie @kaveldun och @torn tack för grattis! 🤗 Det är ju mycket overkligt med barn I magen tills de kommer UT och är högst verkliga. Nu fyller mitt äldsta barnbarn snart 8, det är med häpnad jag får inse att inte bara barnen växer upp och blir stora och man har fullt upp med den processen- sen kommer barnbarnen och går samma öde till mötes 😃

Baristan här hemma öppnade tidigt, tagit min spankulering bland blommor och pelargonsticklingar (nytt mini-intresse)
Men idag börjar arbetsveckan på riktigt och jag behöver återgå till att vara chef- när jag jobbar på sommaren är jag mer av ”inhoppare som gör det som behövs” nu behövs samling av trupper och lite nya mål inför hösten.

Det är första gången på flera år som jag INTE ska dra igång div stora m/nya projekt utan liksom vänta in och se. Men jag får hitta på lite egna grejer som vi behöver fila på varav inget är nytt eller okänt för mig- ganska skönt alltså.
Sommaren har givit mig insikter av slaget som varken går att tänka eller prata sig till- kommer snarare ur tystnad och lite ro.

Jag lyssnar på @sattva som är en förebild i sin hållning kring arbetet- jag ska göra bra och bra nog- men inte ätas upp och sedan spottas ut av den maskin som karriären stundtals kan vara.
Jag/vi har också nått alla våra mål- med råge- så jag har inget direkt på strategi-listan som kräver åtgärd. Här är vi långt före de flesta i vår organisation och jag hoppas på lite arbetsro medan nya cheferna tänker ut vad som ska göras. Hoppas alltså att jag slipper bli indragen och att jag kan hålla mig utanför om så blir fallet…
Jag ska helt enkelt flyga lågt och tyst under radarn.

Idag är vi kvar på landet, hem ikväll och kontor tis-tors. Läste om en tjej som planerade sina vardags-outfits enligt ngn modell som jag blev inspirerad av- måste få lite ordning där. Och inte köpa förrän jag säljer. Fixa bryn, naglar och klipp står också på agendan denna vecka- nästa helg är det stor fest med översovning på hotell, ska bli mysigt och kul. Och så blir det lite mini-semester för mig och min man.

Inte något ord om att jag inte dricker- och mest beror det förstås på att inget i mitt liv påkallar något kring alkohol. Finns inga hål av saknad, så många vågor har slagit in över livet nu att formationerna på stranden är nya. Alla gamla sandslott har rasat och stillnat, som i en saga finns de inte mer.
Ränderna går aldrig ur - sägs det- men ränder går ur. Ränder bleks och sen syns de inte längre.
Annat kommer istället. Att ”inte dricka” är inte längre något som definierar mig- går med stormsteg nu mot 3 år som nykter. Men erfarenheten definierar mig och gör mig mer modig att leva livet. Jag läser om mångas upplevelser av eller farhågor inför tristess och utanförskap. Ja, kanske blir man lite utanför när man inte dricker- normen är så stark och konsensus råder kring vad som är ”trevligt”.
Att inte dricka kräver mod och styrka och att våga gå sin egen väg även om skogen är snårig till en början. Då går man ändå. Stannar inte.
Ha en fin måndag alla nya, gamla, mittemellan. Kram 🥰

@Se klart Håller med dig, min själsliga storasyster ❤️ Att jag inte dricker är en så naturlig del av mig nu att det inte definierar mig alls. Jag är mycket mer än ”hon som inte dricker”. Det finns inga sammanhang som gör mig obekväm längre. Jag väljer alkoholfritt lika naturligt som jag hade valt glutenfritt om jag var glutenintolerant.

Jag pratar gärna om min nykterhet om någon frågar. Annars pratar jag inte om det alls, jag pratar om en massa annat istället. Det känns faktiskt som jag tillhör en liten exklusiv skara, Sober Club. Att jag sällan träffar likasinnade IRL kvittar, jag vet ju att ni andra finns under samma himmel som jag. Det är en stor trygghet och en källa till tacksamhet och glädje dagligen.

Kram 🐘