Nykter livet ut

Profile picture for user Se klart

Jag blir väldigt glad om jag kan inspirera utifrån mina egna tankar och erfarenheter. I min tråd känner jag mig fri att uttrycka mig så men jag är 100% medveten om att det inte är några råd som gäller för alla. Men en millimeter åt ett annat håll och jag är glad! Främst vill man ju som nykter inspirera med att livet är bra. Mitt liv är inte vrålspännande- men med nykterheten har mina relationer blivit bättre, gränsens kring mig själv tydligare, omsorgen om mig själv uppenbar-att bli nykter är en kärlekshandling- att supa ner sig är mest sorgligt slöseri på liv- men inte sällan med ett inslag av självhat/förakt.

Jag har en vän som letar sommarstuga, han har hålllt på i massa år för att hitta rätt ställe- läge. Det verkar inte komma. Han är drygt 60 nu. Jag har köpt sommarhus i mitt liv, sålt och köpt nytt- bytt ställe. Allt blir inte perfekt direkt, kanske aldrig.
Men jag sa till honom härom dagen att han måste sätta ner fötterna nånstans- bestämma sig. Sen får man se- kringelikrokar framåt- kanske blir det fel, det blir säkert inte perfekt men efter ett tag blir det man byggt upp- kropp eller liv, nykterhet, hem, växthus eller något Bang nytt. Så har det blivit något att vara stolt över. Saker sker inte över en natt. Ha lite tålamod. Men sa jag till min kompis- snart är du pensionär. Tiden går- oavsett vad vi tycker om den saken. Snart finns inte så många chanser. Slå till, sa jag. Vad lite modig, ta the leap of faith som Bruce S sjunger om. Tians trampolin, ett samtal till vårdcentralen, med chefen. Nå ut till riktiga människor och sök hjälp. Det måste inte vara ensamt. Jag har haft (och har) mina vänner här som stundtals var mitt främsta sociala liv- pandemi och allt. Vissa dagar vågade jag inte tänka tanken på att dricka - för jag ville hänga här och räkna dagar.
Var inte rädd- eller var rädd, det är okej.
Och @majken- du KAN lita på mig. Så himla fint känns det att kunna säga så.
Godnatt alla kämpar och bananskals-åkare ❤️

Profile picture for user Sisyfos

Så väl uttryckt och så sant ”så fort alkohol kommer med som en sorts emotionell spelare- så tror jag att den gör skada. Den skapar omvägar kring känslor. Den skapar illusioner av vila eller upprymdhet. ”
Det är väl det här alla skulle behövs borra lite i och svara på. Om man redan gör något kul, blir det roligare med alkohol? Från mig är svaret ett rungande nej! Det är roligare att se och uppleva saker nykter. Det går numera att hitta alkoholfria alternativ som ger samma känsla av lyx på väldigt många uteserveringar i Sverige. Med alkohol i glaset blir man ofta lite trött och seg.
Och så alkohol som medicin, för att orka, för att sova, för att dämpa ångest. Jag tror som SeKlart att man behöver en längre tids nykterhet för att se att alkoholen inte alls fungerar för det man tror att den ska bidra till. Att medicinera med alkohol blir kontraproduktivt. Många här har skrivit om ”gräsklipparölen”, ”städvinet” och landat och förvånat konstaterat att det funkar bättre utan. Jag hör till de som hällt i mig vin för att orka det där lilla extra. Det är en besvikelse när man fattar att det inte funkar och när man inser att det inte finns några alternativ utom att faktiskt vila. Så skönt dock när vilan börjar fungera. Att ha alkohol som en livlina är som att simma med en uppblåsbar badring. Sakta men säkert sipprar luften ur. Så våga hoppa, ni som tvekar.

Profile picture for user Se klart

Vilan är bäst! Tog lång tid att fatta det. Om man går snabbt och gör tusen grejer blir man nästan onåbar- även för sig själv.
Hon springer så fort så henne går det inte att tala allvar med.
Ibland försökte jag, påväg till jobbet med tungt huvud och ont i själen.
Till kvällen hade det gått över- eller stressen över allt hinna med- att jag var tvungen att ta ett glas vid teven.
Jag kan numera tala med mig själv när som helst på dygnet- jag är alltid nåbar för mina egna tankar, behov. Och för barnen om de vill mig något. Alltid pratbar, kan alltid hämta- vilket ju aldrig krävs längre men ändå. Jag behöver inte borsta av mig skam.
Det regnar som tusan idag. Jobbat som en iller. Bäddat åt barn som kommer, flera veckor sen sist, och mysigt att längta efter dem. Men har njutit väldeligt av våra 2-3 veckor här med sporadiska besök, lite häng med grannar, men mest timmar i mina rabatter, läsa- lyssna på bok. Nu kommer kantarellerna, tack regnet! Och vi har massor av hallon i år pga den geniala upptäckten att de behöver vattnas. Vi badar varje dag, kväll. Jag tänker att jag är så himla lyckligt lottad som har det här livet.
Äta helnöt och titta på en konstig deckare på kvällen. Jag tänker att livet inte kan vara bättre för alla miljoner i världen.
Att få vara med om det, är faktiskt stort och märkvärdigt. Kram på er 💞

Profile picture for user Se klart

Tackar tackar @andrahalvlek! ☀️🤗Firade med lång frukost och gott bröd från ”stan” här finns dessvärre inga bageriet utom mitt eget baguette-bakande- kanske ska börja med frölimpor och annat som en höst-hobby 👩‍🍳
Idag blir det gräv i trädgården och lite svampletande i em. En dotter och sambo här på besök, väldigt mysigt.
Njut av dagen nykter, allihop ✨🌸

Profile picture for user Se klart

Oj så länge sen jag skrev och sent tack för grattis @sattva 🤗
Här rullar dagarna på med jobb och lite ledigt omväxlande. Jag håller jobbstress på armlängds avstånd, noga med det nu och så länge det går. Känner mig oväntat cool inför nytt jobbläge som jag inte har en aning om vad det innebär- men känner därmed heller inget ansvar för mer än det absolut nödvändiga- ovant men ganska skönt. Jag har ju kvar min tjänst men har fått ytterligare en chef- tackar för det- så två chefslager mellan mig och vd, tidigare en så det är väl något med det som stör.
Jag kan leva med det så länge det är augusti, dahliorna blommar som på nån sorts drog (gissar gödsel) allt är fortfarande fint och höstens nya knoppar börjar blomma och jag kan se var jag ska bygga på med mer eller annat. Planerar lite (dvs försöker hitta inspiration) till en köksträdgård som jag tänkte bygga om två somrar. Vill inte stressa med det och det här med växande plantor hjälper till med tålamodet.

Om jag tänker på att jag är nykter? det vet jag inte. Jag tycker den här sommaren har varit den bästa på så många år. Det känns nu liksom sömlöst mellan dagar och kvällar, inga sug som stör eller stress som genererar tankar på vin. För mig är det en lycka att få uppleva vad ett liv utan alkohol alls- innebär. Inget som stör mig och inget att förhålla sig till. Jag har min egen rytm som funkar bra med min man och olika barn/mamma på besök. När de tar en drink sitter jag med en stund sen gör jag annat som intresserar mig mer än att sitta på rumpan. Jag gör som jag vill. Det är en stor frihet som ingen nånsin kan ta ifrån mig.
Man blir stolt när man blir nykter, inte bara för att man klarat något svårt utan för att man sopat rent bland bråte och dåliga samveten. Man står och går rakryggad.
Kram på er! 🌸

Profile picture for user Andrahalvlek

@Se klart Det låter härligt 🥰 Jag håller med. Det är liksom inget val längre. Jag är nykter. Punkt. En enorm frihet. Och att sitta sysslolös och glo på andra som dricker intresserar mig föga.

Idag satt jag på stranden kl 13-17 och tjötade med en kollega. Det blåste och jag kände inte att jag brände mig. Nu är jag illröd 😳 Men min förmåga att tjöta är tillbaka med råge! Helt utan alkohol inblandat.

Kram 🐘

Profile picture for user Sattva

@Se klart Det är alltid lika fint att läsa dina meddelanden Se klart! Den bästa sommaren, så härligt!
Ja jobbet blir vad det blir. Ta det när det kommer.
Jag har lagt ner allt vad karriär heter. Jag vill fortfarande göra ett bra jobb, och det vet jag att jag gör. Men jag vill ha energi och lust över till fritiden.
Det kommer bli så bra Se klart! Du är jordad, har ett tungt lod som håller dig i balans om du blir lite knuffad på❣

Profile picture for user Se klart

Tack för fina inlägg @andrahalvlek och @sattva, jag hänger med i trådarna men har själv inte så hemskt mycket att berätta just nu.
Mitt zen-liknande tillstånd bröts dock abrupt av att bo med mamma 6 dagar- fram till dag 4, ok- därefter blev jag så trött och irriterad på henne- så intet nytt under solen ☀️ Det nya var nog att när vi hade släppt av henne, varit på barnkalas, och på väg hem tänkte jag: solig kväll i stan- för några år sedan hade jag bänkat mig på en uteservering… bara låtit allt rinna av mig, stress, pustat ut, njutit av att flaxa iväg en stund.
Vi åkte hem och somnade båda på var sin soffa inom loppet av tio minuter.
Alkohol berövar oss vila, det blir jag påmind om gång på gång. Vi var så trötta- jobb, mamma, besök, tusen grejer denna vecka. Tanken föresvävade mig förstås inte öht- det var mer ”en sån här kväll förr i tiden”.
Hade jag haft en sån kväll om året hade det varit mindre eftersträvansvärt än att ha långt, tjockt hår, så lite viktigt är det.
Men apropå viktigt:
När jag var på barnkalas i eftermiddags fick jag reda på att vi ska få ett litet barnbarn till. Nu pratar vi lyx!
Kram alla 😍

Profile picture for user majken_r

@Se klart Där gick du mig att inse att, just det, vilan. Den tog vinet ofta bort. Inbillade mig att jag vilade, slappnade av med vin. Nu vilar jag på riktigt. Stort grattis till att ha ännu mer barnbarn, låter härligt!!

Profile picture for user Se klart

Tack för grattisar @andrahalvlek @majken och @sattva
Ja barnbarn nummer fyra- så mäktigt och fint! @sattva jag började så tidigt med barn så min äldsta är ju nu 36 👵🏼👵🏼👵🏼 Inte klokt! Men jag är också några år äldre än du 🥰
@majken- ja, tänk att jag mitt i nykter sommar nummer tre fortfarande inte helt kan känna skillnad på ”längtan bort” och behov av en tupplur. En får lära sig nya saker hela tiden- och på så vis håller jag med @torn om att jag kanske inte hade velat vara utan mina erfarenheter kring beroende. Men det är livsfarlig materia att handskas med.
Idag ska det bli opera på Drottningholmsteaterns- blir sommarens kulturevent, ska bli härligt med utflykt, lunch och musik! Kram kram och njut av sommarens sista veckor nu. 😍

Profile picture for user Torn

@Se klart Grattis till ett barnbarn till! 🤗 Det känns ju lite galet som jag skrev i min tråd om att känna tacksamhet för att det gick så långt så jag fick tummen ur och slutade helt med alkohol. Men vid vissa upplevelser och Aha-tillfällen så känns det liksom så.😃 En känsla av, Åh vad härligt, så här har jag aldrig känt tidigare i mitt liv!😅

Ha det bra!

Profile picture for user Se klart

@charlie @kaveldun och @torn tack för grattis! 🤗 Det är ju mycket overkligt med barn I magen tills de kommer UT och är högst verkliga. Nu fyller mitt äldsta barnbarn snart 8, det är med häpnad jag får inse att inte bara barnen växer upp och blir stora och man har fullt upp med den processen- sen kommer barnbarnen och går samma öde till mötes 😃

Baristan här hemma öppnade tidigt, tagit min spankulering bland blommor och pelargonsticklingar (nytt mini-intresse)
Men idag börjar arbetsveckan på riktigt och jag behöver återgå till att vara chef- när jag jobbar på sommaren är jag mer av ”inhoppare som gör det som behövs” nu behövs samling av trupper och lite nya mål inför hösten.

Det är första gången på flera år som jag INTE ska dra igång div stora m/nya projekt utan liksom vänta in och se. Men jag får hitta på lite egna grejer som vi behöver fila på varav inget är nytt eller okänt för mig- ganska skönt alltså.
Sommaren har givit mig insikter av slaget som varken går att tänka eller prata sig till- kommer snarare ur tystnad och lite ro.

Jag lyssnar på @sattva som är en förebild i sin hållning kring arbetet- jag ska göra bra och bra nog- men inte ätas upp och sedan spottas ut av den maskin som karriären stundtals kan vara.
Jag/vi har också nått alla våra mål- med råge- så jag har inget direkt på strategi-listan som kräver åtgärd. Här är vi långt före de flesta i vår organisation och jag hoppas på lite arbetsro medan nya cheferna tänker ut vad som ska göras. Hoppas alltså att jag slipper bli indragen och att jag kan hålla mig utanför om så blir fallet…
Jag ska helt enkelt flyga lågt och tyst under radarn.

Idag är vi kvar på landet, hem ikväll och kontor tis-tors. Läste om en tjej som planerade sina vardags-outfits enligt ngn modell som jag blev inspirerad av- måste få lite ordning där. Och inte köpa förrän jag säljer. Fixa bryn, naglar och klipp står också på agendan denna vecka- nästa helg är det stor fest med översovning på hotell, ska bli mysigt och kul. Och så blir det lite mini-semester för mig och min man.

Inte något ord om att jag inte dricker- och mest beror det förstås på att inget i mitt liv påkallar något kring alkohol. Finns inga hål av saknad, så många vågor har slagit in över livet nu att formationerna på stranden är nya. Alla gamla sandslott har rasat och stillnat, som i en saga finns de inte mer.
Ränderna går aldrig ur - sägs det- men ränder går ur. Ränder bleks och sen syns de inte längre.
Annat kommer istället. Att ”inte dricka” är inte längre något som definierar mig- går med stormsteg nu mot 3 år som nykter. Men erfarenheten definierar mig och gör mig mer modig att leva livet. Jag läser om mångas upplevelser av eller farhågor inför tristess och utanförskap. Ja, kanske blir man lite utanför när man inte dricker- normen är så stark och konsensus råder kring vad som är ”trevligt”.
Att inte dricka kräver mod och styrka och att våga gå sin egen väg även om skogen är snårig till en början. Då går man ändå. Stannar inte.
Ha en fin måndag alla nya, gamla, mittemellan. Kram 🥰

Profile picture for user Andrahalvlek

@Se klart Håller med dig, min själsliga storasyster ❤️ Att jag inte dricker är en så naturlig del av mig nu att det inte definierar mig alls. Jag är mycket mer än ”hon som inte dricker”. Det finns inga sammanhang som gör mig obekväm längre. Jag väljer alkoholfritt lika naturligt som jag hade valt glutenfritt om jag var glutenintolerant.

Jag pratar gärna om min nykterhet om någon frågar. Annars pratar jag inte om det alls, jag pratar om en massa annat istället. Det känns faktiskt som jag tillhör en liten exklusiv skara, Sober Club. Att jag sällan träffar likasinnade IRL kvittar, jag vet ju att ni andra finns under samma himmel som jag. Det är en stor trygghet och en källa till tacksamhet och glädje dagligen.

Kram 🐘

Profile picture for user Se klart

Tog ledigt tre timmar. Det finns en inställning i vårt kommunikationssystem som lyder ”set yourself as away” så bra ju!
Städat och vikt kläder. Packar för stan.
Jag brukar aldrig- men jag kikade in i måttligt-avdelningen här och ville gärna skriva något ord men sen kände jag att jag inte förstår. Språket enheter/vecka samt ”Max 3/dag” känns som det mest avlägsna vokabulärer jag känner mest; vad snackar de om?
Jag vet att jag har tänkt exakt likadant- lyssnade öronen blodiga på en podd som enbart handlade om hur man skulle bli en måttlig-drickare etc… så inget skugga över någon, så.
Bara så intressant hur något angår en så lite att det känns som mycket SVÅR grekiska (till skillnad från den lätta då, hehe)
Helst vill jag skriva ”sluta upp med denna meningslösa pluttifikationstabell och sluta drick- så gott är det aldrig”
Men jag gör inte det. Alla processer får finnas såklart och jag kan inte veta hur det är för andra.
Men för mig. Så känns det som nån sitter och sorterar tuggumipapper eller något annat som inte har någon betydelse.
Hela grejen är ju att slippa det. Hela grejen är ju tiden. Slippa störa hjärnan med de här elchockerna av fylla eller bakfylla.
Jag vill leva länge, länge, inte alla förunnat men jag ska göra vad jag kan på mitt håll.
@andrahalvlek- trygghet och tacksamhet är orden 😍

Profile picture for user Torn

@Se klart Låter skönt med några lediga timmar!😀 Jag börjar jobba i morgon, och i dag går jag mest runt och småfixar lite här hemma. Snart är det dax att skörda den första melonen. 😋 Jag läser nästan heller aldrig under ”vara måttlig”, men det är ju bra att forumsdelen finns för dem som vill prova på detta, eller dricker måttligt/sparsamt. Här i ”det vidare livet” så står det ju klart och tydligt i beskrivningen av forumsdelen: ” Livet som det är utan droger” Och ”utan” är ju just utan. Inte lite eller måttligt. 😀

Ha det bra! 🤗

Profile picture for user Kaveldun

Så gick jag in här - efter att ha postat ett inlägg i min tråd nu på kvällen - och såg att även du Se Klart skrivit om detta med tre - enheter - joxande:-)
Låter fint att du ska jobba på i höst men lite under radarn. Även jag har läst Sattva med stort intresse och hennes inställning till arbete - och den viktiga fria tiden.
Själv kommer jag ju att ’kliva ner’ snart och funderar just nu på möjligheten att också - under en period - vara ledig en dag varannan vecka. Det kanske skulle vara möjligt i vår. Jag känner att nykterheten bara måste få plats och tid. Och att jag behöver odla min inre trädgård. Inte bara i brist på verklig.
Vissa ränder kan säkert försvinna …men inte minnet av dem.
Några av er - du och andra - som kommit långt i det nyktra livet verkar ju ha en förhöjd livskänsla vars djup delvis kommer från erfarenheterna av ett ’då’ som var så mkt mörkare.

Profile picture for user Se klart

Jag tror att den förhöjda livskänslan @kaveldun kommer av att inte gå omkring och bära på en kettlebell av hemlighet - så hemlig att man de flesta dagar håller den hemlig för sig själv. Jag tror också att livskänslan höjs av att klara nånting svårt. Om jag klarat att bli nykter- då kan jag klara allt jag vill, skulle inte förvåna mig om maratonlöpare kände något liknande? Efter en förlossning- oj så starka livskänslor. Till och med i samband med svåra saker, till exempel min pappas bortgång. Att jag fixade allt kring det- utan att fly för en sekund. Vara där mitt i livet, lite som @geggan skriver om- att även när det är svårt, så kan livet kännas mycket starkt och man kan känna sig mycket levande.

För egen del har jag nog också hittat hem i nån sorts egen snickrad tro kring det levandes väsen att alltid vilja framåt, upp till ljuset. Den odlingsetfarenheten passar bra även för den inte trädgården.
Du kommer att se.

Det händer att jag känner mig skamsen över att mycket av det jag njuter av i livet kanske hör ihop med yttre ting- det jag ”har”. Men mina starkaste känslor av njut och att leva kommer från sånt som inte är dyrt. Ett dopp, en solnedgång. Kollegor (idag) och att dra sig tillbaka i ett mötesrum som är lite nostalgiskt för mig, här brukade jag sitta innan pandemin och under de första veckornas nykterhet och andas djupt.
Nu räknade min app till 952 dagar nykter idag- och den glädjen hr kostat noll kronor men rätt stark panna och en del svett och tårar också.
Kram på er 🌸😍

Profile picture for user Se klart

Godmorgon i min tråd.
Vaknar med huvudvärk och det blev inte bättre av detta babbel om måttlighet här på forumet. Hoppas inte mer.

Men. En man jag gillar mycket sitter på balkongen utanför och lyssnar på morgonnyheterna och har gjort mycket gott kaffe! Lite lite molnigt idag.
Jag ska upp och hoppa till dag 953 i nyktra livet- tackar för det. ☘️🐚🌱

Profile picture for user Andrahalvlek

@Se klart Och jag tackar lika mycket för att min Nomo-app visar 920 nyktra dagar i sträck för mig (eller streck 🤔). Ni som är här på forumet är min trygga plats. Oavsett var jag hamnar IRL så vet jag att ni finns, och att ni alltid är lika nyktra som jag. Min egen Sober Club. Heja oss!

Kram 🐘

Profile picture for user Sattva

@Se klart Jag får inte alls intrycket av att du njuter av det du "har". Vi alla "har" olika saker; materialistiska ting, relationer av olika slag, försörjning av olika slag, hobbie/ fritid av olika slag, upplevelser. En del av det man "har" kan man förändra, annat inte (de långa benen och det tjocka långa håret du vet❣). Men oavsett är ju uppskattning och tacksamhet aldrig något som ska förknippas med skam! Man har rätt att vara lycklig över och njuta av det man "har"!
Det var faktiskt en bra påminnelse till mig idag, som hade ännu en dust med min förtjusande dotter igår kväll😘.

Profile picture for user Andrahalvlek

@Se klart Jag fick en broderad tavla av min äldsta dotter i julklapp. Hon har själv hittat på säget och broderat tavlan och det står ”Du är alltid fullständigt tillräcklig”. Så fint ❤️

Kram 🐘

Profile picture for user Geggan

Tack @Se klart för detta svar, jag har också undrat lite varifrån denna nöjda känsla kommer som jag nu börjar känna av! Skall cykla till utebadet nu och tumla runt lite!

Profile picture for user Se klart

Vad fint @andrahalvlek 😍 får mig att tänka på det utmärkta ordet ”killräckligt” dvs att skippa perfektionismen och vara nöjd med lite lägre prestationer- framförallt i hemmet/hushållet. Min man blir sur när jag säger det- men jag menar tvärtom att jag kan lära av honom som utan problem kan slänga sig i soffan innan disken är fixad- för att ta det sen.
@geggan, dina reflektioner satte igång tankarna, tycker du är beundransvärd 💞

Profile picture for user Se klart

Idag har det varit- tycker jag- rörigt och lite stressigt. Ingen stressforskare skulle nog slå ner på dagen, mer jag som inte vill flänga runt, ha för många timmars oavbruten aktivitet. Det är just nu extra rörigt det här med två hem- flyttar mina väskor och ansiktsmasker trots att vi bestämt att ”allt” ska finnas både här och där. Men så blir det inte riktigt. Och nu ska vi resa bort över helgen- väldigt kul med fest och provat klänningar och skor, men jaja just det tog inte så lång tid men kändes också lite… hektiskt.
Jag är helt enkelt inte van att ha fullt upp 🥱
Min inre Ferdinand vill sitta kvar under korkekens en stund till… Kram allihop 🤗

Profile picture for user Kaveldun

Fullt upp vill man inte ha. Fy katten ( när kommer kattungarna förresten ? avis..)
Låter ändå härligt med fest och resa.
Precis som du ( jag har ju läst här) flyttade jag för lite mer än ett halvår sedan. En flytt jag är mkt glad över men det är så jobbigt med en massa ting som kastas upp och sedan ner i lådor och som därefter ska hitta sin nya plats ( har flera flyttlådor kvar i ett hörn)
Ansiktsmaskerna har jag nog inte hittat sedan förra flytten ( den var fem år sedan)
Japp - säger bara hej här och önskar dig en fin tripp i helgen.

Profile picture for user vår2022

@Se klart Nä, stressigt vill man inte ha det. Jag har jobbat på plats tre dagar denna vecka och känner mig rätt trött och det har tagit en del energi. Det blir så himla socialt, vilket är väldigt trevligt, men det tar också. Idag har jag jobbat hemma och ska även göra det imorgon. Det är så skönt att inte behöva vara så social hela tiden och kunna ta en promenad eller löprunda med hunden i skogen på lunchen. En bra sak som pandemin förde med sig, är att det är så självklart att kunna jobba hemma några dagar per vecka. Slippa resorna till och från jobbet som tar tid från din fritid.

Ha en trevlig resa och fest i din nya klänning och skor, det blir roligt!❤️

Profile picture for user Sattva

@Se klart Även jag önskar dig en alldeles underbar helg!
Stresskänslan är inte kul, håller med. Att göra saker från början till slut är tillfredsställande. Och de där luckorna emellan aktiviteter "tomrummen" tycker jag är så sköna. Det är då man inte ska vara effektiv o täppa till dem med nåt. Bara vara en stund här o där tycker jag gör gott.

Ha en riktigt glädjefylld helg! ❣️

Profile picture for user Andrahalvlek

@Sattva Jag har en tröja med det budskapet: Mind the gap. I en positiv mening alltså. Mer luft i kalendrarna åt folket!

@Se klart Ha det nu bäst i helgen med festandet! Själv ska jag idag lösa ut min bil på verkstaden för totalt cirka 17.000 kr och sen ska jag tvätta och dammsuga min bil. Så festligt ska jag ha det!

Kram 🐘

Profile picture for user Se klart

Ja, fredagar kommer i olika skepnader 😊 @andrahalvlek
Tack hörni, så bra att ha medhåll i denna fråga: stress vill en inte ha i sitt liv.
Och tack- jag har tänkt att helgen ska bli o-stress, får börja med 3 timmar bil med min man vilket är en favoritgrej. Han kan inte gå nånstans…
Jag har haft en massa små beslut som jag inte riktigt landat- och det är olikt mig. Tillbaka till att ta beslut-stå fast vid dem (tills annat uppdagas). En mycket bra stress-reduktion då man helt slipper älta, passar mkt bra även på beslutet att vara nykter.
Solen skiner här- bröddeg jäser, loggat ut från jobbet så nu är det helg! Kram allihop 🌸

Profile picture for user Se klart

Åter ”hemma på landet” efter en superfin och rolig helg med mycket intryck, vänner och prat, aktiviteter och middagar.
Sång, rodd, dans och kultur- champagneprovning (??) och mycket musik. Jag känner mig väldigt lyckligt lottad att jag får vara med på så mycket roligt, men ur-innevånaren i mig är nog lite introvert på så vis att det tar en del energi, och nu vill jag helst inte prata med en enda människa förrän imorgon.
* Jag har inte ett dugg svårt att socialisera och prata- nästan enklare nu än förr- då jag känner mig så pass grundglad och nyfiken på andra- och distraheras inte av a-tankar.
* Jag känner mig uppspelt och lite rolig, glad över det jag upplever. Jag kan dansa mer än nånsin, prata med alla.
* Men jag tappar orken lite tidigare. Gick och la oss vid 02 igår, vid 03 hade delar av gänget gått för att nattbada- och fortsatt festen på stranden. DET orkar jag inte.
(Sånt saknar jag inte heller men i mitt gamla liv kändes just de grejerna väldigt viktiga- att vara med på allt! Inte vara tråkig.)
Jag känner mig glad att ha kommit tillbaka till mig själv så pass att jag njuter av fest och människor, i början var jag mer försiktig och oroades nog lite att den där lusten inte skulle återvända.

En f d kollega kom till mig igår och ville prata om att jag slutat dricka. Han har haft mer eller mindre allvarliga alkoholproblem under många år- men de senaste åren har jag upplevt honom som avhållsam eller måttlig. Han sa att han gärna ville ses och berättade att han funderade på att sluta dricka, att han har problem med alkoholen och vill undersöka alternativet helnykter.
Det är första gången någon frågat mig till råds, det kändes fint!
Nu blir det ett dopp innan jag ska gräva ner några rosor som håller på att dö i sina plastkrukor..
Kram på er 🤗

Profile picture for user majken_r

@Se klart Känner så igen mig i det du skriver, att vara glad och uppåt, delta och ha kul. Och att behöva sova. Jag har liksom helt kört över den känslan tidigare i livet, kört på.
Så fint att din kollega kom till dig, tänk så viktigt att bli en förebild för andra. Det är därför jag pratar mer öppet om hur skönt det är att inte dricka, har heller inte samma oro/skam inför det längre. Hoppas doppet blev gott och svalkande!💦🍀

Profile picture for user Andrahalvlek

@Se klart Så himla skönt att han så naturligt kom till dig och ville prata om det. Se upp bara så att han inte äter upp dig! En del är jobbiga på så sätt att ger man dem lillfingret så tar de hela handen. Men vi tar inte ut den oron i förskott, vi utgår från att ni två får ett toppenmöte!

Kram 🐘

Profile picture for user Se klart

Ja @andrahalvlek det är jag bra på- inte bli uppäten alltså. Har ju bara två lillfingrar, upptagna för närvarande 😅 Däremot skulle jag gärna, gärna, bidra till att någon vågar ta beslutet att sluta dricka genom att dela med mig av mina erfarenheter.
Kanske samma drivkraft som vi har här, vi som skriver? @majken du är ju superstark nu- viktigt att våga stå för de val vi gjort 😍
Risken är att många dricker lite för mycket- och jag känner själv att jag kan bli en pinne i myrstacken - i lägen/när detta kommer på tal. Och ibland är det helt ok, och ibland passar det inte. Man får känna av, och det är vi ju lite bättre på när känslolivet är kalibrerat som nu. Kram 💞☀️

Profile picture for user Sattva

@Se klart Låter som att du haft det lika härligt som vi alla hoppades när du packade😍. Det är en styrka att lyssna på sin egen kropp o knopp, inte styras av rädslor. Tex att missa något. 🌷😊🌸❣️

Profile picture for user Kaveldun

Låter som att du haft en så härlig helg!
Och fint att bli tillfrågad om råd kring att inte dricka/alkohol.
Inte bara här du betyder mkt i den frågan…
Jag känner igen mig i detta att innerst inne vara en ganska introvert person …som ändå alltid velat/vill vara med och prata osv …men där alkoholen - i alla fall när det kommer till fest - ofta varit bränsle.
Och att jag ibland druckit för mkt med människor jag egentligen inte har så stor lust att umgås med. I alla fall inte till sent på kvällen.
Fint också att höra hur du uppskattar fest och människor - men känner av när det är dags att krypa till kojs.
Bad även för mig ikväll - och snart lite sena vänner på besök som jag verkligen verkligen vill prata med:-)
🌾

Profile picture for user vår2022

@Se klart Vilken härlig fest du varit på i helgen, med dans och goda samtal. Det var ändå strongt att vara uppe till 02, då måste det varit roligt😁 Skönt att kunna vila på landet och återhämta energi. Du är ett gott exempel på hur kul man kan ha det som nykter och jag förstår att din fd kollega vill följa ditt exempel. Alltid gott att kunna vara ett stöd för en medmänniska💕

Profile picture for user Se klart

Tack @sattva 😍 känner mig en aning självupptagen men den här helgen var på olika sätt en särskild sak, att återse vänner i de här stora sammanhanget som ju uteblivit under pandemin. Så mycket skoj som vi haft- och så många festkvällar vi delat, alltid kul- och jag; aldrig överstyr av rädsla att förlora kontrollen.
Jag tänker ju mycket på detta att lyssna på kropp och knopp- att inte styras av rädslan att missa något är väl en välkänd sån 🥹 Men jag funderar på rädslan att missa- och längtan att uppleva?

De kan ju kännas som samma sak- mål, så det gäller att förstå vad som är vad.

Min man är mycket ”jo, det gör vi”, medan jag är mer trög. Vi brukar göra så att om en vill- så hänger den andra med. Works both ways och blir ett sätt att inte alltid kompromissa- utan att NÅN ska vara 100% nöjd, och den andra blir inte sällan 100% överraskad och glad att den hängde på. Det har sitt ursprung i att vi kommer från lite olika håll- haft olika vänkretsar etc, och har varit ett sätt att upptäcka varandras liv och intressen.
Nu när vi varit iväg så mycket har jag världens behov av att återknyta till honom- och mig själv. Måste ankra upp helt enkelt. 🚤 🙂

@kaveldun, ja det känns lite högtidligt att få vara ”expert” ska fundera lite och så ska vi ses och ta en promenad framöver. Forumet har ju också lärt mig att olika människor behöver olika metoder, bra att förstå 🌈 @varafrisk jag tänkte på dig i helgen och din fest- som du ju också upplevde var rolig och lätt, även nykter.
Det lovar något för framtiden.
Ikväll sa jag orden; det ska bli skönt med vardag.
Jag ska få ordning hemma och har beställt storstädning från städfirma på onsdag.
Ska boka in ett par sats-klasser denna vecka också.
Och så är det bara tre veckor tills våra kattungar ska flytta hem.
Kram alla och önskar er en fin start på veckan. Det är väl inte så många gröngölingar som läser här- men om någon gör- ge inte upp för en sekund att du också kan sluta dricka, och börja leva. ❤️

Profile picture for user Se klart

En BRA vardagsdag, det skymmer nu och jag får tända ljus och tämja mina mycket vildvuxna krukväxter… Imorrn börjar ”hämtet” av barnbarnen, och denna vecka ska hela fyra dagar tillbringas på kontoret, ja det känns som om vanliga livet dragit igång och det blir bra.
Inga nyheter kring jobbet- så jag sitter skönt under radarn och unnar mig att inte stressa upp mig. Utan stora projekt och massa omställning (som nu är genomförd) sånt så har jag en helt rimlig stressnivå- nära till jobbet, ett hemma i stan som jag gillar mycket.
Snart är det ett år sedan vi flyttade. Tiden springer och smyger på samma gång.
Jag är tacksam för varje dag. Nykter.
Sån ofantligt stor ynnest. Nästan overkligt. Och exakt nu slog himlen om till rosa- nån kanske hörde vad jag tänkte.
Kram 🥰

Profile picture for user Sattva

@Se klart Skön vardagslunk. Tiden som går utan stress. Låter härligt Se klart! Tror det är viktigt att noteta alla de där små skiftningarna. Att man inte är trött som ett ras bara för att dagen är slut. Marginaler!❣️

Profile picture for user Andrahalvlek

@Kaveldun Tydligen står det så i tunnelbanan i England. Man ska se upp för mellanrummet mellan vagn och perrong. Men man kan också nyttja mellanrum för att pausa, landa. Se till att planera in medvetna mellanrum, och nyttja dem väl. Bara vara. Sitta på en stol och fånglo.

Kram 🐘

Profile picture for user Kaveldun

Ja - det inte bara står i skrift utan ngn inspelad röst säger det varje gång man ska kliva av och på. Coolt att du har det på en tröja @Andrahalvlek.
Och klart att man kan se mellanrummet som ngt positivt också …det har du rätt i!

Profile picture for user Se klart

Mind the gap är ju just lite ”se upp för dörrarna” i London men helt rätt är mellanrummen mycket viktiga att ha som små hållplatser, väntrum?
Ska till kontoret dag 3 denna vecka- redan igår kändes det som fredag… vi ska åka till landet ikväll och eftersom jag inte tror (hoppas 😅) att några barn dyker upp ska vi laga mat, äta havskräftor, preppa söndagsmiddag, plocka lite svamp och skörda gurkor och potatis- samt hälsa på kattungarna 😍 Och bada. Ett enda stort mellanrum ska denna helg bli.
Önskar alla en god torsdag- känns som fredag! Kram på er.

Profile picture for user Kaveldun

Jag minns när det - i Stockholm - plötsligt kom en röst i högtalaren som sa: ’se upp för avståndet mellan vagn och plattform när du kliver av’ . Vid varje stopp!
Jag blev så irriterad och var liksom tvungen att inom mig tänka ’DET SKA JAG INTE ALLS DET’
Jag har otroligt svårt för att bli tillsagd - antagligen eftersom jag hade en pappa som ofta skulle uppfostra mig och gjorde det på ett opedagogiskt sätt.
Men jag tror också att just alkoholen gjort mig ännu känsligare och stingsligare ( och barnsligare!) när jag känt mig mästrad.
När jag dricker vill jag också ’ha rätt’…ngt som faktiskt inte är så himla viktigt för mig annars.
Din helg låter 10 av 10 @Se Klart…och jag hoppas att den redan börjat …i alla fall lite lätt.
🌾🌾

Profile picture for user Se klart

Pappor @kaveldun 👴🏼
Min pappa sa att jag var ”ouppfostringsbar” från cirka 12 års ålder- jag tror det var tänkt som en komplimang 😨
Jag gillar den där t-bana- rösten, känns hemma! Tänker aldrig på vad den egentligen säger.

Mellanrumshelgen verkar redan ha börjat @andrahalvlek 😍 Hade ett bra möte med mitt team (dvs andra chefer) och gick igenom budget, resultat och annat från sommaren- som har varit riktigt bra i min del av verksamheten.
Återkommer gör en nästan overklig känsla av att vi gjort något rätt svårt och komplext- och såhär långt- lyckas vi. Så stolt. Jag tror inte jag hade vågat allt det jag vågat- min självtillit hade nog inte räckt- om jag inte hade varit nykter. Jag har blivit mycket mer fokuserad- och får mer gjort på kortare tid.
Jag är landad i beslut, även de som är lite tuffa. Men jag hinner och kan tänka igenom allt från olika perspektiv och sen bestämmer jag: Såhär gör vi.

En parentes detta arbetslivs-skryt men jag hoppas att det kanske kan fungera som inspiration. Och som jag i min tur fått av andra här. @sattvas konsekventa hållning i frågan om arbetslivet betyder mycket för mig ✨
För den just nu bättre delen av det hela är att jag har en helt rimlig arbetsbelastning. Och jag tänker inte själv jaga upp några nya projekt.
Ska sluta vid 14 idag och helgen ska spenderas med att göra sånt jag tycker om. Igår kväll möttes jag av hundratals nya dahlior- de som står i pallkragar är så höga att jag knappt når. En till liten dröm som jag har förverkligat 🌱🐜
Just precis nu tillåter jag mig att njuta av det. Allt i livet är övergående- även själva livet dessvärre. Gäller att ta vara på, inte som i stress över upplevelser utan tvärtom, utan tvärtom i lugn över att allt jag behöver- finns redan här.
Kram och njut av fredag. 💞

Profile picture for user Sisyfos

Åh så fint det låter med dahliorna. Så skönt också det låter med normal arbetsbelastning. Känslan av att hinna med är så skön och jag tror att man kan göra ett bättre jobb när det finns tid för reflektion och inte bara att springa efter. Det finns verkligen mycket inspiration att hämta här på forumet och att tillåta sig att känna sig stolt över sina (och arbetslagets) prestationer är något att inspireras av hos dig. Å så dahlior förstås. I år förresten blommar zinniorna (jag ligger ju lite efter u växtval). Roliga blommor tycker jag. Som små karameller i rabatten. Ingen är den andra lik.

Profile picture for user Charlie70

@Se klart härligt med dahliorna kan se det framför mig! De är ju så otroligt blomrika och strävsamma även om man missar lite vattning då och då. Jag hade ju ett rabattprojekt här i vår Brf som jag snabbt fick lägga igen när Ordf ångrade sig. Styrelsen gick från att vilja ha en prunkande rabatt (mycket prat om det under vintern) till behållen torr gräsmatta på nolltid. Skälen som angavs var diverse. Rabattkanten är livsfarlig (jag hade lagt den ovanpå för att se hur det skulle bli inför nästa steg att gräva ner den), för stor, föreningen vill att det ska vara fortsatt gräs osv. Så jag fortsätter titta ut på en outnyttjad gräsplätt som är mer eller mindre död och inte gör någon glad öht. Nu har styrelsen satt två fina exemplar av träd utanför mitt. Ett omöjligt projekt eftersom det är berg strax under vilket betyder att 1. rötterna kommer aldrig kunna växa, 2. de kommer kräva kontinuerlig vattning - alltid - eftersom det är torrt och någon slang som räcker hit finns inte. Jag blundar och låter andra sköta det. Ser att de springer med vattenkannor i bland men det kommer inte hålla i längden. Tråkigt att styrelsen vägrar sätta sig in i hur man gör och bara kör. Slöseri med pengar också.

Mitt privata projekt i år har faktiskt varit tagetes (hör och häpna). Tog mycket frön från inköpta tagetes förra året och de blommar som små solstrålar överallt nu. Väldigt upplivande!

Kram!

Profile picture for user Kaveldun

Tyvärr har jag ingen trädgård men jag gick och köpte en stor orange Dahlia för ett tag sedan och satte i ett lerkrus och den var som en stor SOL som lyfte hela köket.
Du har rätt att vara nöjd med ditt arbete och den inre säkerhet du beskriver låter så skön. Det är knepigt att fatta beslut när man står på en skör grund.
Och du låter cool i de förändringar som nu sker - som att du lite avvaktar var de kommer att landa och samtidigt ser fördelarna för dig i meningen mindre stress och mer rimlig belastning.
Att reta sig på en röst som vänligt säger ’se upp för avståndet mellan vagn och plattform’ är så himla onödigt 😳. Jag har haft ( har) rätt mkt onödig frustration inom mig…en sorts inre lite barnslig rebell som ska göra allt på mitt eget sätt och för helvete inte passa in i några mallar eller akta mig för avståndet mellan vagn och plattform!
Mina egna barn har faktiskt mkt mindre av det där och de brukar ibland skratta åt mig.
Men jag vet /känner - redan nu - att den där barnsliga rebellen lugnar sig betydligt när jag inte dricker. Det är väldigt skönt.
🌾

Profile picture for user Se klart

God söndag kväll här på forumet,
En fin och rätt så aktiv helg mot sitt slut, det totala mellanrummet kan jag inte skryta med- men lugnt och härligt med allt från bad till blomplock och start av mindre renoveringsprojekt.
@sisyfos, du har verkligen rätt i att jag just nu har jämnvikt- de perioderna är viktiga- att känna sig säkert och kompetent, innan man svingar sig vidare till nästa platå. Så är väl människan till sin natur, tänker jag 🙂
@charlie så dryyygt med nej på en prunkande rabatt, är ju inte så hemskt krångligt och ger mycket fröjd för insatsen.
Tagetes är ju superfin, finns så många olika men den traditionella ”tantvarianten” är min favorit. Har missat dem i år, men förra året var de så tacksamma och fina ihop med tex luktärter i lite starka färger. Lite samma känsla som du beskriver med din blommande kruka sol @kaveldun.
Att odlandet läker är ju numera vetenskapligt grundat. Men en snittbukett funkar faktiskt fint det med 🥰

Ser fram emot måndag- inte dumt att få göra det. I veckan vankas tandläkare, bokklubb, och till helgen ska vi hämta kattungarna.

Avslutade helgen med söndagsmiddag med barn, småbarn och respektive. Himmelens mysigt att träffa alla och vi enades om att det var härligt att dra igång hösten, och vädret har verkligen hjälpt till.
Kram 😍

Profile picture for user Se klart

Andas en stund i fyrkant och äter en knäckemacka i ett konferensrum.
Livet som chef.
Lika delar irriterad på ny mellanchef- som på min högsta chef som organiserat så dumt.
Kan inte påverka- bordlägger därmed.
Kan påverka- ett nytt (mindre) projekt som jag tror vi kan lyckas med, och möte drar igång idag.
Igår sa jag till min man: nu ska jag bara ägna mig åt sånt som det går att göra bra.
Jag ska bara ägna tid åt sånt som kan bli framgångsrikt. Sånt vi kan lyckas med genom att vara ett starkt team.
Det är höstens ledljus- på lördag får vi våra kattungar, glädje! I helgen kommer vänner på besök.
Men först några dagar att försöka njuta av i sin vardagliga enkelhet.
Kram på er.
Ps. Glömmer bort allt mer att skriva om något som rör nykterheten. Alkoholen är så avvinkad- jag har rest från perrongen för så länge sen att den där hållplatsen knappt syns längre.

Profile picture for user Sattva

@Se klart Ingen ide att stånga sig blodig på sådant man inte kan påverka. Ens energi är inte oändlig, det gäller att lägga den på rätt saker! Och också ge denna nya situation lite svängrum. Ha tillit till att allt är som det ska vara. ❣️

Profile picture for user Kaveldun

Att lägga energin på rätt saker - så rätt ( och ibland så svårt).
Yrkeslivet är roligt …och lite av en djungel. Så mkt frustration till ingen nytta det kan föda ibland.
En helt annan sak är ju att det ibland kan vara värt att ta en strid som man bedömer som viktig , strategisk - och som har en chans att lyckas.
Du låter cool och som att du hanterar läget.
Själv ska jag lägga in mig på Kloster i helgen ( bokstavligt). Ska försöka njuta och ha det fridfullt ( har många bra böcker med mig). Ska inte ägna tiden åt att reta mig på saker i Klostret som jag tycker är uråldrigt dumma och knepiga eller spekulera i om nunnorna är olyckliga osv….. de har valt det livet och jag ska få bo där och det ska bli spännande och naturen runt klostret är gudomligt (☺️) vacker. Dessutom har jag - långt inne i mig - en ganska oformulerad tro på att det finns väldigt goda krafter i livet.
Och ngt händer - som är snudd på magiskt - när människor samlas med öppet sinne.
Som här!
🌾🌾

Profile picture for user vår2022

@Se klart Låter bra att ägna dig åt sådant som det går att göra bra. Sade till min man idag, att nu har jag hittat en arbetsplats och uppdrag där jag kan göra något bra, att jag trivs och känner engagemang. I mitt förra jobb stångades jag ofta i motvind och drev på, det tog sådan energi och jag hade inte roligt. Det blir så tydligt när jag jämför idag och en sådan skillnad i att vilja samarbeta. Det är ett vik men det kan finnas en ev lösning på en fortsättning, jag hoppas verkligen det. Åh! Vad mysigt att få hem kissarna💕. Jag är så glad över att ha en hundkompis här hemma, han ger så himla mycket glädje till livet.

Ha det gott!❤️

Profile picture for user vår2022

@Kaveldun Vad härligt att lägga in dig på kloster i helgen. Har vänner som gjort det och det har varit en härlig upplevelse. Skulle också vilja prova på det någon gång. Jag tror du kommer att upptäcka mycket häftiga saker inom dig själv där❤️

Profile picture for user Se klart

Jag känner mig sällsynt cool vad gäller jobbet @kaveldun och @vår
Och det här är nytt för mig. Jag har utkämpat många strider som jag där och då tyckte var vörda att strida för- tycker fortfarande.
Jag har också varit i lägen då det inte gått att ringa in striderna- eller att jag inte haft positionen. Och det har förknippats med mycket frustration, ledsen har jag varit, och trött. Känt mig orättvist behandlad- i backspegeln ser jag de inte så smickrande slutsatserna.
Just nu- jag tar till mig @sattvas medskick: allt är som det ska. Ur den vetskapen: kraft och energi- och en massa glädje.
Ska skriva mer om det nån dag!
Härligt att läsa om ditt nya uppdrag @vår, känner igen mig. 😍
Vill också gå i Kloster @kaveldun! Tänkt på det så många gånger. Jag frågade en präst en gång: blir du inte sur när människor endast går till kyrkan för bröllop och använder kyrkorummet som backdrop för snygga bilder?
Hon svarade: det skulle aldrig falla mig in att värdera de olika vägar människor väljer att närma sig Gud.
Det var fint- och sammanfattar lite min egen snickrade tro kring att gud inte dömer. Utan är generös och vidsynt. Men rycker inte ut på böner om lottovinster heller…
Kram och godnatt från mig som somnade framför tvn- big nono för en sömnskadad.

Profile picture for user Se klart

Godmorgon,
Frostigt här, gott kaffe i sängen innan jobbdagen drar igång. Goda vänner på besök, jag hör dem prata nere i köket.
Mysiga ljud och trygga röster.
Snart helg och katthämt!! Kram 🥰

Profile picture for user Kaveldun

Åh katthämt!
Har haft många katter i mitt liv och en av dem levde i 19 år och var som en familjemedlem på nästan alla plan:-)
Nu bor jag inte så att jag kan släppa ut en katt och ( bara därför) är jag utan.
Kaffe och trygga röster 💚
🌾

Profile picture for user Torn

@Se klart Hej!🤗 Oj, har ni redan frost! Här har det bara varit +7 grader som lägst hittills i ”höst”. Jag får nog passa på att skörda så mycket som möjligt i växthuset i dagarna. Blir det frost är det kört med gurkor, meloner och tomater antar jag. Kul med kattungarna! Vi hade en katt en gång, men hon jagade för mycket djur på nätterna. Genom kattluckan tog hon in mängder med möss och fåglar. Mössen släppte hon levande i huset, så det var en ständig jakt för mig att leta rätt på dem och slå ihjäl dem med en sko.😅 Fåglarna åt hon upp, vilket resulterade i massor av fjädrar överallt. Ett par gånger drog hon in levande ormar, och det gillade inte frugan alls.😂 Men bara efter ett år fick hon smaka på samma mynt. En räv, varg eller dylikt skadade henne så mycket så vi fick avliva henne.

Förresten, jag tycker det har hänt något väldigt positivt vad gäller din inställning till ditt jobb! Du är så mycket coolare på något sätt.🤗 Jag måste erkänna att jag många gånger då under vårat första nyktra år var lite orolig för att du prioriterade jobbet alldeles för mycket. Jag märkte att tex din sömn tog stryk av det.❤️ Och att du hade svårt för att släppa ”jobbtankar” när du var ledig. Men nu är det helt annorlunda, härligt! 😀

Ha det bra!

Profile picture for user Se klart

Hej fina forumet, en lördag eftermiddag då det nästan känns som när jag var liten, lite andäktigt på oförklarligt vis- som att en radio borde stå på nånstans men jag hör bara diskmaskinen här i min kökssoffa där två kattungar sover gott bredvid.
Oj, vad mycket känslor! Två små levande varelser. Som ska bo hos oss. 😻😻
@torn tack för din omtanke!😍 Du har rätt i att det där första 1-1,5 åren var extremt hektiska sett till jobb, inkl pandemi, ny roll. Och lite skör förstås. Nu känner jag mig mycket mer stabil och just denna höst är det för första gången inga nya projekt (än så länge) så din reflektion stämmer bra 🌸
Ps- frostigt är kanske fel ord, för nån riktigt frost har vi inte än. Kallt och krispigt snarare.

Den senaste tiden har varit ovanligt- ja, energisk. Jag har inte gjort så mycket mer än jag brukar, men har känt mig otroligt - kraftfull- liksom som ett fartyg eller nåt svårstoppbart. Jag har inte varit trött, utan nästan bara pigg. Sovit bra. Varit väldigt grundglad och på väldigt gott humör.
Hade en incident med en arg och rätt otrevlig medarbetare i ett möte igår. Tänkte efteråt- åh, hur ska jag hantera det här?
Sen kom jag på den mycket genialiska saken att ringa- prata- reda ut. Så himla enkelt det blev! Jag skäms liksom inte för att fråga, att vara tydlig med vad jag tycker. Inget dåligt samvete som eländiga droppar i blodet som förpestar allt.
Jag brukar tänka att alla har mycket att vinna på att vara nyktra, men ibland tror jag att det passar mig extra bra. Och det är verkligen som @torn brukar skriva, att det blir bättre-hela tiden.
Den ro, glädje, livslust som jag känner nu har jag inte upplevt på många år. Kanske aldrig tidigare. Det finns i åldrandet en så himla stor ödmjukhet i att få leva, vara frisk, ha ett arbete och barn som mår bra. I det perspektivet känns det absurt att alkohol behövdes för att stå ut.
SÅ- hjärnan läker, lite i taget. Det blir helt, känslor och tankar hänger ihop, oron över det jag inte kan påverka är så liten att den knappt känns. Stressen går att hantera.
Det skymmer inte än men himlen säger höst, ljusen är tända, bröd jäser. Idag är dagen utan måsten och jag ska njuta varenda stund av det.
Kram på er alla 😻🌸💞

Profile picture for user Andrahalvlek

@Se klart skrev: ”Jag skäms liksom inte för att fråga, att vara tydlig med vad jag tycker. Inget dåligt samvete som eländiga droppar i blodet som förpestar allt.”

Enorm igenkänning på den punkten. Sån är jag också. När jag mår bra. Jag väljer att tänka att den person jag är när jag mår bra är den personlighet som jag har. Och i den personligheten ingår numer att vara nykter - och våga fråga, vara tydlig och ta diskussionen även om den är obekväm. Shit, vad mycket som hade löst sig i världen om fler var sådana!?

Kram 🐘

Profile picture for user vår2022

@Se klart Låter strålande! Ja, tänk vad härligt att det bara blir bättre och bättre för var dag som går när man är nykter. Att det inte stoppar efter ett tag. Men för att det ska fortsätta att bli bättre och inte stoppa, behöver man öppna sina sinnen, vara öppen för olikheter och andras känslor, reflektera om sina tankar och om sig själv. Hur vill jag att det ska vara? Vad kan jag göra? Vad kan jag göra bättre? Hur känns det för andra? Jag upplever att nykterheten hjälper till att utveckla detta och att jag blivit ödmjukare inför ”alltet”. Jag tycker att det låter som att du vuxit till en storlek till i ditt ledarskap som chef, men även som person, att du kan se bortom och större, att du är sann och ärlig, trygg och modig. Med detta förhållningssätt blir allt enklare och det svåra inte lika svårt. Fint gjort av dig!

Mys med dina små kattungar och njut av det goda livet❤️

Profile picture for user Axianne

Hej! @Se klart
Jag har läst lite i din tråd och känner mig så inspirerad av att ha dig och många andra här som går före och liksom har röjt lite bland snåren och trampat upp stigen lite. Du och flera i detta forum är så bra förebilder för mig. Visserligen förväntar jag mig inte guld och gröna skogar men min bild av livet utan alkohol blir mer och mer förankrad varje gång jag läser och ser att det inte bara är jag som mår så här bra i nykterheten. Ha en fin lördagskväll! 🎀

Profile picture for user Sattva

@Se klart Grattis till kattungarna! Djur är ju verkligen helt rena i sina känslor. Inget förställt. Det är läkande❣️
Så härligt att läsa om hur du mår. Kraft, energi, trygghet, lugn o ödmjukhet. Gott!!
Njut av allt!❣️🌸🍃🍁

Profile picture for user Kaveldun

@Se Klart - ditt sista inlägg här skulle jag vilja memorera ord för ord nästan:-) och ta fram när/om jag tvivlar på om jag ska hålla mig nykter eller ej. Just nu tvivlar jag inte det minsta.
Jag håller med om att det finns en ödmjukhet i åldrandet …och en tacksamhet över att få vara på jorden bara. De små sakerna blir stora - kaffet, ett vuxet barn som ringer, solen, en låt på radion.
Du har också ofta pratat om detta med att vara lite snäll mot sig själv. Det är så mkt lättare utan alkoholen. Kroppen - den ofullkomliga och inte helt slanka - den simmar ju fint i havet och finns kvar trots att jag behandlat den så illa.
Du skrev i ngt inlägg att vi tillhör den där generationen som vid 60 ska se ut som 40 och träna och fylla igen alla rynkor osv osv.
Det är sant.
Men idag vid havet kände jag mig fin …blicken var klar och på ngt sätt fick jag till en fin lös knut av håret. Läsglasögon på det och en kornblå baddräkt ☺️
Ha det gott med kattungarna - synd att vi inte kan se dem. Men för vårt inre kan vi det.
🌾🌾

Profile picture for user Se klart

Tack alla fina forumvänner för snälla kommentarer och tankar. 🙏🏻❤️
Jag finner att jag allt mer läser i forumet- men skriver inte så ofta, ibland tycker jag inte att jag har så mycket att skriva- för numera känns alkoholen - och det vidare livet- som det vanliga, och ljuvliga livet.
Men jag läser era inlägg och hänger med. Jag läser om tacksamhet, passion, vikt-rutiner och mamma-tecken, finns det nån plats tror ni, där så mycket ryms under ett forum-paraply? Jag tror inte det.
Att hänga med katterna är som en mindfulness-övning, att bara titta på dem ger lugn. De kurrar som ostämda dragspel i moll, vill bli kliade och klappade. Jag känner mig så utvald att just jag får följa med dem och se dem växa upp.
Idag gjorde jag en old-school-grej, hamnade i en tupplur som jag knappt tog mig upp ur.
Hm- då måste jag tänka på var tröttheten kommer från. Mycket människor, nya små djur, fläng- mellan stan och landet- och så måndag, mycket möten och rivstart-känsla.
Känns som jag åkt lite i en rodel-bana, så kanske är tröttheten bara en lätt broms.
Tackar för det, i så fall. 🙏🏻👵🏼
Att ha- om inte full koll- så åtminstone tillräcklig koll på energinivåerna- måste vara en av nykterhetens allra främsta fördelar. Som att spröten sitter ”grunt”, går det att förstå? Inte som gamla vissna spröt som trampats runt i en hög som höstlöv.
Så ovärdig behandling av något från början, så finkalibrerat.
Nu tager jag mig en sömntablett, klädena provade och hänger på galge.
Kram och godnatt 😍

Profile picture for user vår2022

@Se klart Ja, det ryms mycket i detta forum om allt i livet, det verkliga livet och alla tankar och känslor om det. Många gånger som ett slags andningshål för mig. Läser här varje dag när jag får en lucka och det har blivit en rutin att skriva något eller några inlägg varje dag. Det tar lite tid, men det ger så mycket och har blivit en daglig rutin. Mitt Instagram är som ett fotoalbum med minnen, bara glada minnen mest på min hund, naturen och mina växter. I helgen lade jag ut en bild på mina skördade gula vaxbönor. Kokade dem några minuter, hällde av vattnet, saltade och hade på smör som smälte över dem, himmelskt goda! Och en bild på massor av svart trumpetsvamp som vi fått av vår fina granne. Hon tycker om att plocka svamp men inte att äta och ger till oss, vilken lyx! Hon har hittat fantastiska svampställen och plockar varje dag på sin promenad med sin hund. Har sagt att jag ska sätta en GPS på henne😂. Då känner jag verkligen tacksamhet till hennes handling, gåvorna hon ger till oss. Så ja, detta forum är något helt annat, här ryms ett helt register med känslor från botten till toppen.

Jag tror jag förstår vad du menar med att spröten sitter grunt och inte som gamla vissnade spröt som trampats i en hög som höstlöv. De grunda spröten är känsliga för vibrationer, de läser av dem och känner in dem av vad de förmedlar till dig. De ger dig ledning av vad som är på gång i olika situationer och sammanhang. De förmedlar att du är trött och då är det bra att vila en stund, inte köra på just nu. Eller att du skulle kontakta din medarbetare och fråga vad som stod på egentligen då denne var så arg och otrevlig. Spröt som ger skydd mot allt för naken hud och som ger vägledning till hur du ska handla.

Husdjur ger lugn och harmoni och massor av ovillkorlig kärlek🥰. Ha en fin tisdag!❤️

Profile picture for user Se klart

Meh 😍😍😍 vad är det för fina grattisar en dag som inte gått i firandets tecken direkt- men nu känns det bra och skönt att landa här- tack @vår och @andrahalvlek för att ni kom ihåg och tänkte på mig idag 🙏🏻🌸

Profile picture for user Se klart

En riktigt körig dag- jag är illa till mods över
1. Valet och valrörelsen
2. Att jag ska på konferens nästa vecka, flera dagar med chefer och med massor av socialt och en del presentationer etc- och jag klarar det bra men det tröttar mig något enormt. Redan innan alltså.

Här och nu. Här och nu.
Min inre sol har lyst lite skevt idag. Inte haft ens tio minuter till att samla ihop mig mellan möten.
Jag äter sällan lunch ihop med någon utan tar den tiden, brukar bli cirka en halvtimme, till mig själv. Äter enkelt och skummar nyheter, läser eller skriver lite på forumet.
Idag hann jag inte det och mina små spröt ömmar! 🥹
Bra för då vet jag att så ska jag inte planera mina dagar.
Men nu har jag fått middag och katterna sover gott under soffan. Tänt ett ljus vid min pappa- jag saknar honom.
Lyssnar ikapp partiledarutfrågningar- svettas över min demokratiska rättighet.
Här och nu. Allt är som det ska.
Kram fina forumet 💞

Profile picture for user Torn

@Se klart Hoppsan, ja det gäller att inte glömma: Vikigaste först, att man själv mår bra. Jobb, politiker och annat kommer i andra hand. Grattis till 32 månader i frihet! 🤗 Kram

Profile picture for user Kaveldun

Grattis till alla nyktra månader!
Stort!
Även jag illa till mods inför valet och valrörelsen.
Ta hand om de små spröna. Att få äta sin lunch ifred betyder mkt.
🌾

Profile picture for user Kaveldun

Grattis till alla nyktra månader!
Stort!
Även jag illa till mods inför valet och valrörelsen.
Ta hand om de små spröna. Att få äta sin lunch ifred betyder mkt.
🌾

Profile picture for user vår2022

@Se klart Måste instämma, jag är också illa tillmods över valet och hur det ska gå. Hur samhället ska ska bli ett den 11 september. Ska också på konferens om några veckor, ska bli kul och intressant, då det kommer att ge mig mycket på mitt nya jobb, men jag gilla inte att åka iväg och sova borta. Och det tar mycket energi att socialisera så intensivt. Att få jobba hemifrån är ett andningshål för mig, jag behöver inte socialisera och då kan jag fokusera på mitt och även få tid för reflektion. Det skapar balans i arbetslivet.

Ha en fin onsdag!❤️

Profile picture for user Se klart

Tack för grattis och fina inlägg 🙏🏻😻

Ikväll är det officiellt tid för vård av spröt. Eller sprön som @kavelun skrev och som ev var en autokorrigering men så bra ord.
Sprö- konvalescensen har inletts med kattgos och ska fortsätta med ansiktsmask, måla några naglar som skavts av - gröna för säkerhetsskull så jag köpte ett blått som blir fint till. Mannen är på jobbmiddag och det passar mig perfekt, jag kan äta min nya obsession overnight oats med chiafrön, mango och kokos.
Idag gick jag förbi ett riktigt sunkhak här intill och tror jag höll andan ungefär som när man passerar en sopbil. Där är jag nu.
Instinkten säger sunk. Går inga vägar om hjärnan och tänker ”jag kan ju inte sunka”

Jobbet har varit som det är just nu. Tänkte jag skulle göra klart hemma men har den mycket stränga forumbrorsan @torn som ju har stenkoll på återfall i arbetsmani så det blev inget av med det.
Sprötvården kommer först idag.
Ska lägga upp lite kläder på tradera och göra en snabb översikt över packningen- jag ska ju resa rätt långt söderut (inte Skåne alltså utan Europa) så klänningar och badkläder får åka med.

Hur kan två små katter vara så gulliga är det frågan jag ställer mig idag. Nytt äventyr i livet- ett litet ett- men tur man känner igen både äventyr och mirakel när de spankulerar över magen med små trampdynor som är som siden.

Kram kram alla 💞😻💞

Profile picture for user Varafrisk

@Se klart..Grattis t alla dina månader🙏🏻❤️

Och…så mysigt m dina katter..längtar t min dotter har fått sin katt❤️Vilken ras är dina katter? Bondkatter?

Och valet….känns riktigt tufft….träffar hen som höll i en penna för första gången när hen kom t Sverige för några år sedan…hen vill rösta…har aldrig röstat….och jag hejar på hen💪🏻

Kram🥰

Profile picture for user Se klart

Hej @varafrisk, ja mina katter är bondkatter- köpta av en bonde dessutom 🌸 Vad mysigt för din dotter.

Idag ska jag börja dagen hos tandläkaren- skrattar inte ihjäl mig men men.
Hade en så skön kväll igår och vaknade med lugn i morse. Spröten känns intakta. 🙏🏻
Idag drar det också igång massa jox kring vår- än en gång- organisationsförändring. Jag är orolig för att jag ska bli för ARG. En vanlig känsla när saker känns icke-professionella som i detta fall. Vill inte vara arg- och det är för min egen skull.
Det är inge bra för spröten.
Men jag får jobba på bara.
When in doubt- arbeta. 🏋🏿‍♂️
Nu mot tandläkarstolen… 🥹

Profile picture for user Andrahalvlek

@Se klart Usch, alla dessa omorganisationer 😫 Vet du att 40 procent av alla omorganisationer inte blir genomförda som de är tänkta eftersom de inte är förankrade hos medarbetarna tillräckligt. Polisens omorganisation är ju ett typexempel på det. Förankra, förankra, förankra och förankra ännu mer är ett av mina jobbmotton.

Just nu ska vi väl göra något liknande. Folk jobbar inte som cheferna vill riktigt, så då gör vi en omorganisation. Men jag jobbar bara 25 procent och har ingen drivande roll i det arbetet längre. Så jag sitter tyst i min hörna och gör det jag ska göra. Riktigt skönt. Men det kliar i fingrarna, det ska medges. Jag får både sätta mig på händerna och bita mig i tungan mentalt.

Kom ihåg: Reagera/agera aldrig i affekt - sov alltid på saken minst en natt! Be om betänketid.

Kram 🐘