En stund på jorden

Profile picture for user Lavendelblomman

Sedan jag skrev senast så har jag inte lyckats hålla mig helvit tyvärr. Detta hemska gift och dessa invanda beteenden. Usch!
Nu börjar min semester. Jag ska ta hand om mig själv. Har lovat ena barnet att vi ska övningsköra mycket, vilket självklart kräver nykterhet. Jag ska även planera in morgonaktiviteter som kräver bilkörning för att motivera mig att hålla mig nykter.
Ha en fin söndag!

Profile picture for user Lavendelblomman

Längesedan jag skrev nu. Semestern blev inte helvit, men alkoholintaget har varit måttligt. I allafall tills i början av den här veckan. Då reste resten av familjen iväg för att vara borta i en vecka. Som på rutin cyklade jag till bolaget och köpte en bag in box och tänkte att nu kan jag dricka så mycket jag vill. Jag drack alldeles för mycket och kände mig bakfull dagen efter. På tredje dagen hällde jag ut det som var kvar i bag in boxen i vasken. Jag är trött på att alkoholen styr mitt liv. Jag vill bli pigg, må bra och känna mig nöjd med mig själv.

Profile picture for user Lavendelblomman

Nu är det en vecka sedan jag hällde ut vinet i vasken. Flera gånger har jag haft lust att cykla till bolaget och det har inte handlat så mycket om sug, utan mer om ett invant beteende. Jag har då stannat upp och tänkt att jag måste ändra beteende. Efter ett tag kommer det förhoppningsvis inte lika ofta att dyka upp tankar om att åka och köpa alkohol. Eftersom vanans makt är så stor, så gäller det att ha goda vanor. Inte vanor som inkluderar att man dricker alkohol var och varannan dag.
Usch vad jag svamlar, men ibland är det skönt att sätta ord på tankarna som snurrar i huvudet.
God natt!

Profile picture for user Smörblomma

@Lavendelblomman Ja ändra sina vanor är viktigt. Det är inte alltid ett sug som får en att tänka på alkohol eller vilja köpa utan mer som du säger vanan av vad man brukar göra. Jag känner att det tar ett tag att ändra sina vanor vare sig man vill sluta helt eller ändra sitt drickande.

Profile picture for user vår2022

@Lavendelblomman Bra jobbat! Läste att en studie visade att det är lättare att skapa en ny vana än att sluta med en. Om man ska göra sig av med en vana är det störst sannolikhet att man lyckas om man ersätter den med något annat. Press utifrån är inte heller lika motiverande för att forma en ny vana, som om man gör något för sig själv. Det stod också att en vana är en handling som ofta utförs automatiskt utan att man vet om det. Vanan utlöser oftast en positiv känsla, och därmed fångas man i en cirkel där man upprepar handlingen för att få sin belöning. Så fortsätt att nöta in din nya vana😁💕

Profile picture for user Allegra

Hej @Lavendelblomman , tycker inte alls att du svamlar, är också inne på detta med vanor och ovanor.

I våras, innan jag fattade att jag måste förändra min relation till alkohol, så kändes det ofta som en tvångstanke att dricka. Som att vanan jag jobbat upp; att dricka på stress, ångest, trötthet etc. blev helt betingad och jag var knappt delaktig i den processen. Gick till krogen efter jobbet som om jag vore radiostyrd.

Intressant studie @vår2022 ! Är helt inställd på att ersätta gamla vanor med nya, det är stort motstånd kan jag säga, men det måste göras!

Kram och godnatt✨

Profile picture for user Lavendelblomman

Tack för fina kommentarer! Detta forum är verkligen fantastiskt. 🥰
Under den gångna veckan har jag lyssnat på en ljudbok som heter Känslofällan. Kortfattat handlar boken om att man kan se människan som en triangel där tankar, känslor och beteende finns i vart och ett av hörnen. Dessa tre hänger ihop. Ändrar man i ett av hörnen så hänger de andra med. Jag tänker som så att jag har ägnat de senaste 2,5 åren åt att ändra på mina tankar kring alkohol. Känslor och beteende har ändrats till det bättre, men inte tillräckligt bra. Nu ska jag jobba med beteendehörnet av triangeln. Helt enkelt anta det beteende jag vill ha när det gäller alkohol (inte dricka). I början kommer tankar och känslor att protestera, men efter ett tag så kommer de att ha anpassat sig till mitt nya beteende.
Som sagt, väldigt förenklat och lättare sagt än gjort men de senaste dagarna så har det här tankesättet varit hjälpsamt för mig.
Nu önskar jag alla en fin helg! Själv ska jag umgås med folk som inte dricker, vilket känns bra. Först en joggingtur!

Profile picture for user Rehacer

@Lavendelblomman
Hej, har läst ifatt lite här hos dig. Visst är det så att vanans makt är stor, det är inte alltid suget som styr. Idag är det lördag, vad brukar vi göra på lördagar - jo vi har vanan att belöna oss med vin… Den tanken har redan slagit mig fast det är tidig morgon! Har redan googlat var det kan inhandlas i den stad jag besöker. Har jag sug, nej! Men vanan säger att så ska det vara. Sjukt!!
Det där med triangeln var intressant. Jag har precis som du ägnat ca 2 år åt att förändra mitt drickande och jobbat med känslor och tankar. Försökt styra om och tänka annorlunda. Tycker jag kommit rätt långt, men är inte framme än.
Inte ett jobb för mesar, helt klart!
Du gör det bra @Lavendelblomman ! Vill bara skicka lite pepp. Ha en fin helg ☀️

Profile picture for user vår2022

@Lavendelblomman Jätteintressant! Tankar, känslor och beteende hör ju verkligen ihop. Att tankar skapar känslor som skapar ett beteende. Ska bli så spännande att höra hur det utvecklar sig med ditt nya sätt att angripa triangeln, att gå på beteendet. Jag har fokuserat på att skapa positiva tankar om hur skönt det är att vara nykter och hur bra jag mår i det. Det har skapat känslor av välbehag och inget sug efter alkohol. Det har lett till ett beteende till att skapa nya vanor och rutiner som inte innehåller alkohol. Min nya vana att dricka mitt 14.00 kaffe är en höjdpunkt!

Ha en fin löptur och lördag!❤️

Profile picture for user Lavendelblomman

@Rehacer Tack för pepp! Åh, vad jag känner igen mig i det du skriver om att det är vanan snarare än suget som styr. Lördag = vin har det varit i många år. Nu ser vi till att bryta den vanan!
@vår2022 Bra jobbat med positiva tankar! Var det vinsuget som brukade sätta in runt kl 14 eller hur kom det sig att du valde just det klockslaget?
@majken_r Det var ju för lustigt att författaren är med i Nyhetsmorgon samma morgon som jag skriver om boken här på forumet! Var det boken hon pratade om där i TV-soffan?

Profile picture for user vår2022

@Lavendelblomman Jag har lagt till en ny vana och dricker kaffet en stund efter lunch, vid 14, framför allt om jag jobbar hemifrån eller om det är helg. Sedan vill jag helst dricka kaffet före 15 så jag inte ska få svårt att sova. Förut drack jag bara kaffe på morgonen sedan inget mer. 14 kaffet har blivit en slags höjdpunkt på dagen som jag ser fram emot. Vin började jag dricka redan vid 12 på helger, kanske vid 16-17 vardagar eller tidigare om jag jobbade hemma. Ibland redan på morgonen om jag tog återställare. Så jag har istället för att ta bort en gammal vana, lagt till med en ny vana😁