Det är dags nu!

Hej!
Jag är ny här. Hittade av en slump alkoholhjällpen.se igår när jag surfade på alkohol och viktökning. Oj, om jag hade vetat att dessa forum funnits tidigare... Har ägnat större delen av gårdagen och dagen av att ta del av alla era starka historier och hur otroligt konstruktiva och peppande ni är mot varandra! I många historier känner jag väl igen mig. Nu får det vara nog och det är dags att försöka göra något åt saken!

Vi får se hur det går att skriva nu. Jag lider sedan ett par år av utmattningssyndrom och det tar sig i uttryck bland annat av "fågelkvitter i huvudet" när jag försöker tänka eller skriva, vilket är extremt frustrerande. Jag hamnade i utmattning efter ett antal år varit duktig mamma med stort engagemang för barnens skola och fritidsaktiviteter, full fart på ett krävande arbete etc. Förstår när jag läser i andra trådar att jag inte är ensam om att ha hamnat i alldeles för hög alkoholkonsumtion som ett resultat av detta.

Jag har under många år kunnat hantera måttlig alkoholkonsumtion (1-2 glas 4-7 dagar i veckan) men i samband med att jag fick utmattningssyndrom och var sjukskriven började jag dricka vin oftare. Framför allt i samband med att jag skulle göra något som krävde koncentration. Jag blev frisk, men det hände saker som gjorde att utmattningen i form av panikångest, koncentrationssvårigheter och en extrem stresskänslighet kom tillbaka. Sedan 2014 har allt varit en nedåtgående spiral, blev tröttare och tröttare, huvudet funkade sämre och sämre, ångesten blev värre och värre och samtidigt ökade alkoholintaget sakta men säkert.

För drygt två år sedan fick jag en ny VD och vi saknade samsyn i det mesta så vi kom överens om att jag slutar. Jag fick ett sjysst avgångsvederlag och tänkte att nu får jag möjlighet att vila och tänka efter och god tid på mig att hitta något annat. Bara veckor efter att jag hade slutat brakade det dock rejält och jag ramlade hela vägen ner i källaren. Det var egentligen här mitt osunda beteende började. Jag var ensam hemma och "unnade" mig ett glas vin på eftermiddagen för att lindra ångesten.

Mitt avgångsvederlag började närma sig slutet och det fanns inte på kartan för mig att söka jobb. Hur skulle jag kunna göra det när jag var fullständigt utmattad? Vilket jobb skulle jag kunna ta? Fanns inte en susning att jag skulle kunna skriva CV / personligt brev. Jag hade ett inledande samtal med Arbetsförmedlingen och förklarade detta. De var mycket förstående och tyckte att jag skulle kontakta läkare så att jag kunde bli sjukskriven. Sagt och gjort. Men, tror ni att jag fick någon sjukskrivning? Icke sa nicke. De bollade mig tillbaka till arbetsförmedlingen. Då hade jag fått en ny kontaktperson som sa att för att få A-kassa måste man söka jobb... OK. Då var det bara att börja kämpa (fast jag vet sedan mina KBT samtal att det är just det man inte ska göra när man lider av utmattning). Så jag började söka jobb. För att tillgodose arbetsförmedlingens krav. För att klara att skärpa hjärnan var jag tvungen att dricka vin samtidigt. OK, detta var i samband med att jag skrev ansökningar, alltså inte varje dag. Just i detta skrivande nu har jag rest mig flera gånger för att gå och hämta vin, då min hjärna vill ha det när jag skriver (men hittills har jag lyckats hejda mig).

Det var ju egentligen inte relevant för mig att ta en anställning på heltid. Jag gick en starta eget kurs på trygghetsrådet förra våren och för ungefär ett år sedan startade jag mitt företag. Det är jätteroligt, MEN. Det var mycket krävande arbete i samband med detta, så min vinkonsumtion ökade dramatiskt. Företaget går egentligen bra, efterfrågan finns och jag skulle kunna expandera kraftigt. OM JAG BARA ORKADE!!! URK! För att få ork har jag druckit mer och mer vin och nu under sommaren har det spårat ur helt.

Jag har länge velat förändra mina alkoholvanor men inte vetat hur. Hur ska jag få motivation? Hur ska jag kunna vara uthållig (har rättså kass impulskontroll) ? Det är många gånger jag tagit ett glas vin till frukost eller lunch bara för att det är ett sådant fågelkvitter i huvudet att jag inte klarar av att exempelvis ta fram en skål, öppna kylen och hälla i lite youghurt och sen hälla i lite müsli och ta fram en sked för att sedan äta. Det är så mycket att öppna kylen och tappa av lite från en box...Vinet stillade hungern.

Senaste månaden har jag haft mycket oro i kroppen på förmiddagarna och har vid ett par tillfällen druckit vin på morgonen bara för att stilla den.

Den senaste veckan har jag kommit till flera insikter.
Jag har märkt att jag blir supertrött så fort jag dricker vin och att min trötthet numera inte beror på utmattning utan alkohol.
Jag har insett att det faktiskt finns riktigt stora hälsorisker och det på allvar (vilket jag tror kommer att vara den tanken jag vill komma tillbaka till när det blir jobbigt). Under de senaste 5 åren har jag gått upp i vikt mer än 20 kg (vilket är mycket för en tjej på 158 cm). Har en stadigt expanderande ballongmage vilket varken är sunt eller roligt.

Så, då kom det lite fågelkvitter... vad skulle jag skriva nu? Nä, jag går INTE och hämtar ett glas vin nu.
Jo, i onsdags gjorde jag en ansats att bestämma mig för att bli sundare både vad gäller mat och alkohol. Jag inbillar mig att det kan vara fördelaktigt att ta bort både socker och alkohol samtidigt. Så att man inte ersätter ett "sug" med ett annat. Jag har kört LCHF för och det fungerar bra för mig. Jag blir pigg, får energi och tappar vikt (dock funkade det inte förra gången, men då drack jag samtidigt en hel del alkohol, smart va!). Införde att jag inte får dricka alkohol förrän 18.00 och då inte mer än 1-2 glas vin. Det har gått ganska bra hittills. I förrgår blev det 3 glas vin (för att jag glömde av mig) och i förmiddags blev det ett halvt glas för att motverka ångest eftersom jag var tvungen att prestera något.

Mina mål är att få tillbaka min energi och min hjärna, bli av med min övervikt (visar mig helst inte längre) och att snart börja en vit period. Förhoppningsvis en ihållande sådan. Tills dess, en begränsad konsumtion på 1-2 glas per dag. Tycker förresten att jag redan märker skillnad i toleransnivåerna. Kan det vara möjligt?

Min stora utmaning är att jag har så kass impulskontroll. Jag är även mycket dålig på att ta motgångar. Någon som har några bra strategier för att hantera detta?

Profile picture for user Rehacer

@vår2022 Jag håller med!!
Tror man många ggr har en felaktig bild av sig själv, något man ha burit med sig hela livet som inte alls stämmer. Man bara tror att det är så.
Jag tror inte du är illa omtyckt, att man inte vill prata eller umgås med dig - det är spöken i ditt huvud. Kanske har det funnits idioter, självupptagna människor längs din väg i livet som fått dig att tro det, men jag upplever dig helt motsatt! Å jag hoppas att du får uppleva att du är omtyckt och uppskattad!
@Vinägermamman DU är värdefull! ❤️
Kram

Profile picture for user Vinägermamman

@vår2022 @Rehacer
Tack snälla för era fina ord🙏
Dessvärre är det väl så att jag själv inte har några problem med mig själv, men jag märker ju på andra hur de beter sig/inte beter sig mot mig. Jag är van, och tänker oftast inte så mycket på det, men ibland känner jag efter och blir lite sorgsen.

Profile picture for user Vinägermamman

Nu är det jobbigt! Oron gnager och nerverna är utanpå. Är stressad och oroad för allt och inget. Lusten att lugna magen med ett glas vin är stor. Vet inte hur det går. Behöver hitta en vändning i mina tankesätt. Känns som all världens negovirus har bosatt sig i min kropp nu.

Profile picture for user Sisyfos

Närvaropodden - har du lyssnat på den? Det finns några riktigt bra avsnitt om hur man kan jobba för att bryta tankemönster.
”En samlande kraft mot tankarnas terrorism kallar Bengt Renander som driver den, podden. Avsnitt 77 the Work var bra, avsnittet Vanor och Metatänkande också. Några av dem har tekniker för att jobba för att bryta tankemönstren. Just det du beskriver nu om grubblerier om hur man är, vad andra tycker etc etc hör för mig mycket samman med alkoholbruk. Med andra saker också givetvis för jag tror tankarna kommer först ibland men de gånger de har varit extra jobbiga att bryta är under perioder när jag har druckit. Jag vet att du inte vill ha råd om total avhållsamhet. Jag har själv inte lagt av helt heller, men jag märker att det är väldigt viktigt för mig att inte dricka när jag är stressad, ledsen etc etc. Inte ens 1-2 glas, för det spär på ett negativt mående. I början när jag bröt var just det skittråkigt. Eftersom jag medicinerade med alkohol var det så jobbigt att inte kunna dricka sig fri. Ett hål, en tomhet. För det finns för mig ingen annan medicin. Å nu tänker jag efter vid de få glas jag tar. Mår jag bra? Varför vill jag ha alkohol? Många gånger landar jag i att jag hellre avstår. Det är så mycket vana över att dricka.
Tänker också på det du skriver om att ha ett jäkla driv och inte riktigt orka hålla det tempo man vill där jag också känner igen mig. När du kör slut på dig själv genom att måla 8-18 tror jag att du blir skyddslös. För mig tror jag att det blir så att jag biter ihop, kör på, stänger av min förnuftiga del av hjärnan … för jag måste orka, det måste bli klart… och då är det jättelätt att dricka av misstag. Autohjärnsn är på och behöver bränsle.
”This too shall passe” ibland är det en tröst att tänka så. Du jobbar på bra Vinägermamman!

Profile picture for user Vinägermamman

@Kennie
Försökte med både promenad och inspirationsshoppingtur med bilen igår, men suget var det starkaste hittills (pga oro)och det hjälpte inte. Oron släppte inte och sent på eftermiddagen kom ytterligare ett oros-/stressmoment. Det blev ett glas rosé som konsekvens av det. Helt fel pga vin av fel anledning, dock var mängden acceptabel. Detta måste brytas snarast.

@Sisyfos Du har så rätt i allt du skriver. Ska lyssna på podden. Ang. Min syn på viss konsumtion så är den fortfarande att min vision är att jag själv vill välja bort alkohol helt, men det måste vara frivilligt. Känner att ett förbud får en negativ effekt av flera anledningar. Jag blir stressad av det. Är rädd att jag skulle falla mycket djupare om jag misslyckas. Jag skulle skuldbelägga mig själv och därmed må sämre och riskera att självmedicinera mera. Jag ser det som mitt sätt att vara snäll mot mig själv i den här processen. Snäll och förlåtande när det inte går som tänkt. Som dom här senaste dagarna. Jag accepterar situationen för det den är. Jag har en plan för att komma i balans igen. Kanske går det redan imorgon? Har druckit ett glas vin idag på eftermiddagen med och var rädd för att det skulle bli en del på kvällen då vi skulle ha gäster, men gästerna valde alkoholfria alternativ så jag kunde lugnt spendera kvällen med Ramlösa. Känner mig mycket lugnare och mer tillfreds just nu.

Godnatt alla fina forumvänner😴

Profile picture for user Vinägermamman

@Varafrisk, ja man funderar ju fram och tillbaka hit och dit. Har väl mig själv som ett levande experiment. Provar, reflekterar, analyserar, försöker se samband, orsak och verkan, hönan eller ägget.

Vilken underbar morgon☀️. Naturenoch trädgårdarna är som allra vackrast. Vår dagliga morgonpromenad var helt ljuvlig. Lite fukt från natten förstärkte alla dofter. Tall, kaprifol, hav, tång, syren, vresrosor, rhododendron i alla möjliga färger. Idag kunde jag ta in det, verkligen njuta och se skönheten. Det kunde jag inte igår. Då fanns det mest oro och negativa känslor i mig.

Dricker lite mer än vad jag vill, 1-2 glas vin per dag. I förrgår redan vid 15 och av fel anledning. Igår kl 18, av rätt anledning. Jag har skrivit det förr och skriver det igen. Får inte låta oron styra. Måste hitta andra sätt att hantera den. Det är då jag faller. Dagtid. @Sisyfos du skriver så oerhört mycket klokt. Kan känna igen mig i så mycket av det du skriver. Tror att jag som du kommer att landa i att bli sällandrickare för att sedan förmodligen sluta helt, men det kommer att kräva en del tid och övning att komma dit. Det måste bli uppenbart för mig att 1-2 glas vin påverkar mig negativt en eller flera dagar efteråt. Det är det inte idag. Jag behöver uppleva det.
Nu har jag inte järnbrist (som du), men är övertygad att jag har en hormonbalans som spökar. Kanske är det roten till mycket av det onda. Tror att jag är född med låga nivåer av dopamin bl a. Jag har ju sträckläst böcker på hälsa och livsstil och försöker göra rätt. Men när det är mycket praktiska saker som ska göras är det kosten som stryker på foten direkt. Och där bryts den goda spiralen. Det är svinjobbigt att inte kunna göra det man vill. Jag har bokat en ny provtagning för att få alla mina värden och jämföra resultatet från 2018.

En annan sak jag reflekterar över är motivationen, som för mig var skyhög då jag startade denna resa den 15 mars. Då hade jag ett BMI på 30, spenderade min vakna tid i soffan, drack 2 liter vin om dagen och åt nästan inget, mådde mycket dåligt psykiskt. Mao i princip metanol syndrom.

Jag har sedan dess gjort stora förändringar och skulle tro att mina värden idag är bra.
Sedan dess sitter jag nästan inte alls i soffan, äter LCHF, tar dagliga promenader, gått ner ca 10 kg och mår mycket bättre även om det svajar en del.

Vad jag ville komma till är att när så mycket av det som fanns i min motivationsbild till stor del har uppnåtts, är det svårt att ha samma fokus i motivationen.
Jag behöver, kom jag precis på, skapa mig en ny målbild😁

Nä nu ska jag ut och måla garaget, utan stress, med ett harmoniskt sinne, en Ramlösa i bakfickan och varma tankar på er alla fina kära forumvänner🍀

Profile picture for user Vinägermamman

Lider nog av PAA - PostAkutAbstinens.
Har idag tittat på en del Youtube-klipp, bla om PAA. Jag har ju skrivit att det känns som det är en del obalanser i min hjärna och det stämmer nog. Bl a Dopamin och serotonin so gör att jag bitvis känner mig låg, trött, orolig mm. Kan tydligen ta upp emot ett år innan hjärnan rättat till nivåerna på dessa. Bra att veta, blir lättare att förstå och hantera detta och att känna hoppfullhet att det kommer att bli bra sedan.

Har 2 vita dagar med mig nu. Var rädd att det skulle vara svårt att bryta då jag under en dryg vecka drack 1-2 glas vin per dag. Puh!

Det är en stor förändringsresa detta. Har man som jag druckit vin varje dag ( förutom graviditeterna) i 30 år som avkoppling och de senaste 10 åren eskalerande för att självmedicinera vore det ju ganska konstigt om det skulle gå att ställa om från en dag till en annan utan ansträngning.

Funderar på definitionen av återfall. Hur ser ni på det? Är ett återfall att man inte håller sig inom de ramar man tänkt sig eller är det att vara tillbaka på de nivåer man hade när man började sin förändring (givetvis beroende på hur ens situation såg ut)?
Anledningen till funderingen är för att hitta hjälpsamma tankesätt vid snedsteg eller avvikelser från planen. Vill jag ens använda uttrycket återfall? För mig har det nästan som en domedagsklang, ett misslyckande. Kanske, men isåfall är återfallet när jag är tillbaka på botten. Nä, jag tror jag föredrar uttrycket snedsteg. Vem som helst kan ju trampa snett och komma tillbaka på vägen igen.

Profile picture for user vår2022

@Vinägermamman Härligt med två vita dagar!🥳. Jag läste mycket och såg youtube ang PAA och det är mycket lärorikt och en förståelse om hur hjärnan påverkas och fungerar av alkohol. Som du säger det blir då lättare att förstå och hantera.

Vad gäller återfall, så definieras det som en handling av en person som upprepar ett oönskat beteende, till exempel återfall i brott, efter att personen antingen upplevt negativa konsekvenser på grund av beteende eller genomgått behandling för att beteendet skulle upphöra. Tänker att om man bestämt sig för att inte dricka, antingen helt avstå eller dricker mer än man bestämt sig för, är det ett återfall. Det har skett ett oönskat beteende som man ångrar. Man har fallit åter i ett beteende man inte vill ha. Jag tänker vidare att ett återfall kan leda till att man inte kan sluta dricka och hamnar på botten, eller så kan återfallet leda till att man dricker någon/några dagar och att man sedan slutar och blir nykter igen.

Tänker att man ska kalla det för det som man tycker känns bäst. Ett återfall kan vara ett snedsteg, att man trampat snett och att man kommer tillbaka och börjar om igen. På ett sätt är det ett misslyckande, om man bestämt sig för att inte dricka men ändå gör det. Ett misslyckande inför sig själv och sin plan. Men misstag sker hos oss alla och det viktigaste då är att ta nya tag och börja igen, med det beteende man önskar och vill.

Du kämpar på så bra!🌱💕

Profile picture for user Vinägermamman

Tack för din, som alltid , kloka reflektion @vår2022 🥰 Just nu känns det rättså bra. Det var skönt med en ”naturlig förklaring” på måendet. Hoppas du får sova riktigt gott och önskar dig en fin startspår arbetsveckan på ditt nya jobb! 🍀😊

Profile picture for user starten på det nya

Jag tänker likadant som @vår2022 om återfall eller snedsteg Men vill också lägga till en sak det viktiga är att man lär av sitt snedsteg. Försöker se över varför det gick som det gick och vilka strategier eller tankesätt man kan använda för att klara det bättre nästa gång.

Profile picture for user Vinägermamman

@starten på det nya Tack för att du läser och kommenterar, så glad jag blir🥰
Ja, det är nog så viktigt att jobba som du skriver. Att vara medveten om orsakerna och långsiktigt jobba för att hantera/bemästra dessa. Önskar dig en fin dag🤗

Profile picture for user Natalia

Hej @Vinägermamman!

Det är kanonbra att du haft helt vita dagar 😃

Jag brukar bli så spänd och rastlös i nån variant av abstinens och vill hemskt gärna ta mig förbi den känslan. Den kanske inte kommer första dagen efter att jag druckit vin men andra dagen brukar det träda in. Den känslan ska ju bevisligen passera och jag vill att det här ska bli den gången jag tar mig förbi det.

Hur känner du dig idag?
Önskar dig en fin dag ❤

Profile picture for user Vinägermamman

Hej @Natalia
Det är nog dag 1 som är svårast för mig. Känner precis som du en rastlöshet, men även en obestämd oro. Klarar jag mig till 18 är jag safe. Tänker på alla oss som kämpar här inne och att det är viktigt för oss att se allt bra vi gör och har gjort. Att alla förbättringar i önskad riktning, stora som små, kortvariga som långvariga är en seger, en prestation. Det är så lätt att bara tänka på det som är dåligt.

Jag mår bra idag (märks säkert på sättet jag skriver😁). Pausar lite nu. Rensar ogräs, vilket jag formligen avskyr! Men lyssnar på Framgångspodden avsnittet om nerstänkande på tips från @Sisyfos, väl värt att lyssna på och en bra distraktion från tråkjobbet 😅

Hur mår du idag @Natalia?

Profile picture for user Natalia

@Vinägermamman

Jag mår bra idag måste jag ändå få säga. Trots att jag drack igår. Är inte nämnvärt bakis. Mest bara lite tröttare.

Måste erkänna att jag är dålig på att lyssna på poddar. Vet inte helt varför. Ska nog börja med det 🙂

Stort lycka till med ogräset nu 🙃

Profile picture for user Vinägermamman

Dagen kan sammanfattas med frustration och trötthet. Hade svårt att somna igår och har varit trött och hängig idag. Jag är också så less på att jag fortfarande inte vare sig kan tänka kreativt eller vara kreativ. Idag var jag tvungen att försöka hitta en lösning på ett projekt då vi imorgon får hjälp utifrån med praktikaliteterna och måste kunna tala om för dem vad de ska göra. Det var HELT tomt i huvudet på mig. Bomstopp. Mina instinkter sa, dra i dig ett glas vin så går det bättre. Men det har jag ju bestämt att jag INTE ska göra, men var grymt irriterad och tänkte, OK, vi får väl avboka hantverkarna. Glad att jag prioriterade rätt, men så frustrerad av min bristande tankeförmåga. Kom mitt under frustrationen även på att jag tidigare insett att jag ju egentligen inte brukade bli så mycket mer produktiv/kreativ efter vinintag. Kändes skönt att komma på det också. Tog en tur med bilen för att få utlopp för frustrationen och hittade ett enklare, mindre komplicerat projekt jag kan sätta hantverkarna på imorgon.
Finns fortfarande mängder med ogräs som ska bort, men idag fanns det inte på kartan för mig att göra något åt det.
Gjorde Caesarsallad till middag, tog en kvällspromenad runt klipporna och är glad att det verkar som hjärnan börjat inse att det inte blir bättre att ta till vin när det blir jobbigt. Dessa tankar tycks nu komma till mig i dessa situationer och då släpper även tankarna på vin.

Profile picture for user Ny dag

@Vinägermamman Vilken seger idag, och vilka kreativa, bara bra beslut du tagit genom att skippa vinet, lösa morgondagens hantverksdilemma, äta god mat (min favvo), kvällspromenad för att nu må lite bättre än i morse verkar det som! Strongt jobbat! 👍🙏 Nu kör vi vidare på det nyktra för man ångrar aldrig en nykter dag och allt blir ju bara värre med vin! 🥰

Profile picture for user Rehacer

@Vinägermamman
Vad fint att läsa att du klarade av dagen trots frustration och trötthet. Imorgon är en ny dag, förhoppningsvis mer kreativ och med mera ork.
Bra att du höll dig nykter! ❤️
Sov gott!

Profile picture for user Majaela

Vinägermamman, jag ser samma mönster hos mig som hos dig . Jag kan hålla mig till vissa ”regler” gällande alkohol under lång tid. Men så kommer de där perioderna när belastningen utifrån är fr stor och orken tryter, maten får stå undan för vinet . Jag har just skrivit i Annabells tråd där jag ser att du också just nu är inte o stöttar. Det som gör att jag känner starkast mig lik dig är sorgen . Sorgen för att det inte blev så bra som man hoppats, att barnen är på väg bort . Att man inte orkar riktigt både ta hand om sig själv , jobba , o även dra ihop familjen med trevliga tillställningar där alla ska trivas . Slutar oftast att jag löser det med smyg drickande för att” hålla uppe det ”. Även om det inte märks så känner jag ett inre misslyckande och att jag sviker mig själv . Kanske du känner samma? 🌸

Profile picture for user Vinägermamman

Hej @Majaela! Läste ditt inlägg hos Annabell. Vilket maraton. Känner väl igen mig själv att fixa maten till andra och själv gå på raketbränslet vin. Helt vansinnigt att slarva med näring för sig själv så. Vad bra att du klarat några dagar nu. Hur känns det nu? Tänker på det du skriver om sorgen, att det inte blev som man tänkt sig. För mig kommer dessa känslor i skov. Tror att det sammanfaller med låga nivåer av dopamin och serotonin (som jag förstått blir påtaglig när man minskar/slutar med alkohol). Kände mig jättelåg nyligen, men är ganska positiv och konstruktiv i mitt tankesätt för tillfället. När min hjärna är pigg och på försöker jag köra KBT på mig själv. I fallet sorg funderar jag på vad som gör mig sorgsen. Det är mycket såsom du beskriver, man känner sig misslyckad i att det inte blev som man tänkt. Sorg och en slags bitterhet. Samtidigt tänker jag att det som är gjort kan inte göras ogjort och det som är ogjort kan inte göras gjort. Sorg måste man få känna, men det gynnar ju inte någon fastna i ältandet. Istället tänka på vad man kan göra bra framåt. Hade jag förstått det jag vet idag (sedan några veckor tillbaka), att alkohol inte är något raketbränsle att ta till när orken tryter, utan tvärtom, hade jag med största sannolikhet tänkt och gjort annorlunda. Jag har ju haft en daglig konsumtion på flera glas under många år (och de senaste åren med en katastrofkonsumtion) och har egentligen aldrig tidigare haft en vit period och därmed aldrig märkt hur det är att vara utan alkohol förrän nu.

Oj, det här blev nog både snurrigt och invecklat och vet inte om jag besvarade din fråga? Önskar dig hursom en god natts sömn positiv styrka😀💪🏻💕

Profile picture for user Majaela

@Vinägermamman, så sant.
Jag läste i nån tråd för länge sedan att sluta dricka alkohol för att lösa allt o ta hand om allas behov, är en kärlekshandling till sig själv. Det tycker jag var så fint skrivet !🌸
Själv tror jag att en del av min uppgivenhet beror på en kärlekslös ”affärs -relation” där jag inte vet om jag är boven i dramat eller om det faktiskt beror på att jag blir behandlad illa. Jag har ju då alltid kunnat ta hjälp av min ”bästis” A ( och oftast mått bra ) Tills nu, när jag bara känner osäkerhet, dåligt mående, o självförakt.
Jag hoppas och tror att vi kan hjälpas åt att hitta balansen igen och se allt lite mer klart . Du låter dock väldigt klok o analyserande, så du hittar nog snabbare en väg ut ur det här! 🌸💕

Profile picture for user Vinägermamman

@Majaela, ja, det verkar som att man blir klarare i knoppen när man tar bort alkoholen. Då blir det ju oxå lättare att ta tag i sådant man inte tycker fungerar. Klart vi försöker hjälpas åt och stötta varandra🥰. Hoppas du har en fin fredagskväll!

Profile picture for user Vinägermamman

Pausar med en kaffe. Frustration och oro på hög nivå. Inte pga A, utan för att jag vill orka mer än jag kan och det känns jobbigt hela kroppen när jag försöker tvinga mig. Skam. Hatar att rensa ogräs. Är superdålig på att tvinga mig till att göra sådant jag tycker är tråkigt, svårt och jobbigt. Ja, det är faktiskt så. Det tar enormt på krafterna. Många skulle kalla mig lat. Något jag ofta känner skam för. Temat skam har ju varit på tapeten här på forumet i veckan. Här är mitt bidrag. Jag tänker sluta känna skam för detta och slita i att andra tycker att jag är lat. Jag är bra på andra saker. Varför tjata om ogräs? Står inte ut med en alltför ovårdad trädgård. Jag vet, världsliga, ytliga problem. Men mår dåligt av oordning. Och har jättesvårt att skapa ordning. Har alltid varit sådan. Men det är 7 resor värre med en trött gärna. Den behöver dessutom än mer stillhet och harmoni.

Så, då fick jag kräkas ut lite som ligger och gnager. Mår genast bättre 😂

Igår kväll lyckades jag dra i mig 3 33cl flaskor med Loka Mango-lime, istället för ”matlagningsvinet”. Funkade alldeles utmärkt. Maken njöt av rosé på uteplatsen, men jag var inte intresserad. Jag njuter av att känna att min hjärna håller på att återhämta sig. Det är lättare att tänka. Det har tagit tid. Nästan 3 månader. Och jag skriver börjat. Jag är långt ifrån som vanligt. Men märker tydliga framsteg. Orken är också betydligt bättre. Ja, jag har ju inte varit helvit (men inte långt ifrån) och det har heller inte varit mitt primära mål. Druckit A ca 20 gånger under den här perioden. En gång 3 glas vin, 4 gånger 2 glas vin och övriga tillfällen Max 1 glas. Jämfört med min tidigare dagliga konsumtion på minst 1,5 ofta 2 flaskor vin per dag under en lååång period. Så för hjärnan har denna radikala minskning haft effekt.

Har andra grejor jag vill skriva om, men ska ta mig an ogräseländet igen🤮

Ha de gôtt. Här skiner solen☀️

Profile picture for user vår2022

@Vinägermamman Du jobbar på så bra! Jag kan bara instämma att det är jobbigt och tråkigt att göra saker som verkligen är tråkiga att utföra, som att rensa ogräs. Det är också väldigt fysiskt ansträngande, man ska ner på knä och försöka få upp allt med rötterna. Brukar ha en lite pall att sitta på för att det ska bli mindre ansträngande. Idag ska jag försöka ta tag i att rensa ogräs i mina land, dragit mig in i det sista. Att bli kallad lat, stämmer verkligen inte, det är bara helt enkelt astråkigt! Jag försöker ibland tänka, tänk ingenting bara gör. En annan sak är att jag lyssnar på poddar, tex P1 dokumentär. Det finns massor av spännande historier att lyssna på och då märker man inte att man håller på med något tråkigt.

Ha en fin dag!🌞💕

Profile picture for user Vinägermamman

@vår2022 @Varafrisk Tack för er omtanke 🥰💕. Det värmer!

Ja, det hjälper verkligen med poddar eller ljudböcker. Lyssnade på ”lymfan, levern och livet” igen. Lyssnar/läser om många böcker nu. Det är mycket jag vill pränta in i skallen för att göra denna livsstilsförändring hållbar på lång sikt.

Mår helt OK idag, lite trött och seg, men har inget sug efter vin. Kan så här i efterhand konstatera att triggern i mitt återfall nyligen, dvs när jag drack oftare än vad jag tänkt, var att jag hade smaken (av ett väldigt gott vin) färskt i minnet. Det var smaken som triggade.
Fortsätter på den inslagna vägen och ser tiden an med förhoppning om att min hjärna ska fortsätta komma tillbaka.🙏

Godnatt alla forumvänner.

Profile picture for user Sisyfos

Hmmm Vinägermamman! Vad jag känner igen det där sättet att vara. Må dåligt av oordning men periodvis ha svårt med strukturen och att komma igång med att skapa ordning -eller med tråkiga saker. Det går åt mycket mer tid till att ta sats än till att faktiskt utföra. Sen kanske det är så att du är för trött fysiskt? Och att du behöver vila.
Sånt här blir värre för mig när mina järnvärden dippar. Svårt att fokusera, svårt att komma igång. Ge akt på såna saker som att den inre balansen inte är ok. Jag är helt övertygad om att en hel del av vårat sätt att vara har med inte kemisk balans att göra.
Förhoppningsvis blir det bättre när hjärnan återhämtar sig. Och för den delen är det helt omöjligt att upptäcka sånt här om man medicinerar med alkohol. Det är först sen jag slutade som jag fattar att mina ups and downs har med annat att göra.
Så kämpa på nu! Kanske kan du ta till såna där klassiska knep som att skriva en ”att göra lista” som du kan bocka av och få en liten kick av ✅.

Profile picture for user Rehacer

@Vinägermamman
Jag hatar ogräsplockning! Därför har jag inte alls många rabatter men desto fler stora stora krukor överallt. I dom behöver man aldrig rensa. 😇
Dagens tips!
Hoppas du haft en fin måndag!
🤗

Profile picture for user Inombords

Hej Vinägermamman! Jag har följt din tråd och jag vill bara säga att jag är så imponerad av hur du kämpar på! Jag har också haft utmattningssyndrom 2ggr och vill bara säga att håll ut, det blir bättre! Jag har efter några år långsamt klättrat tillbaka till min (tycker jag, skarpa) hjärnkapacitet. Är stresskänsligare än förr, men tankeverksamheten är tillbaka. Jag kunde inte prata sammanhängande, betala med kontokort eller läsa klockan när det var som värst. Jag tror på dig!

Profile picture for user Vinägermamman

@Sisyfos @Rehacer Tack snälla för input och för att ni bryr er🥰
Tröttheten sitter i huvudet. Har just nu jättesvårt att samla ihop och strukturera tankarna. Därför blir det även jobbigt med ogräs. Blir helt slut i hjärnan. Det är alla praktiska värderingar och små beslut som är så galet ansträngande för hjärnan just nu. Det var samma när jag körde sönder mig själv på jobbet. Fast då gällde det att skriva utredningar, rapporter och beslutsunderlag. Hoppas det blir bättre allteftersom jag låter bli A. Är väldigt glad för att insikten om att det inte blir bättre med vin känns mycket stabil = har inte funnits en tanke på det. Bara en frustration över att hjärnan är trött. Men, jag tror och hoppas att det är obalanser som kommer att rätta till sig. Ska ju snart testa mina värden igen.

Har inte så mycket rabatter men desto mer buskar och träd. Vill gärna odla mer ätbart men har inte orkat med att praktiskt genomföra det i år. Blommor har jag också i krukor😊

Profile picture for user Vinägermamman

@Inombords Tack för dina uppmuntrande ord🤗 Har aldrig repat mig sedan 2011 när det brast och i och med min mammas sjukdom och bortgång ramlade jag så långt ner det bara gick i utmattning. Dessvärre var jag korkad nog att tro att det funkade att självmedicinera med vin. Jag försöker nu ha tålamod och acceptera att en del massa blir ogjort eller färdigt mycket senare än jag önskat. Försöker också att inte skuldbelägga mig eller ha dåligt samvete för min bristande kapacitet, men det är svårt. Idag har jag haft oro, ångest och hjärtklappning för att jag inte klarat att göra en viss sak.
Vad skönt att du repat dig från utmattningen. Har sett att du skrivit på forumet men inte mäktat med att läsa än. Ska läsa din tråd oxå😊

Profile picture for user Vinägermamman

Hej! Är helt slut idag och orkar tyvärr inte gå in och skriva uppmuntrande ord till er andra. Läser vad ni skriver, tänker på er och sänder härmed en stor kram.🥰

Har varit helt golvad hela dagen. Tror det beror på att jag igår fick tvinga mig att uppbåda en styrka i skallen som egentligen inte fanns, för jag var helt enkelt tvungen att komma igenom med en grej. Vissa dagar funkar skallen riktigt skapligt. Andra dagar mindre skapligt och det är när man måste fixa något på dessa mindre skapliga dagarna som det blir övermäktigt. Jag hade hjärtklappning och stort stresspåslag hela dagen igår. Jag försöker undvika att göra sådant som är utmattande när jag fastnat i ”stand-by mode”, men ibland bara måste man. Igår var en sådan dag. Idag har jag känt mig golvad, precis som när en rejäl förkylning är på väg att bryta ut. Kände först en stor frustration, men insåg att det sannolikt hänger ihop med gårdagen. Hoppas vara lite piggare imorgon.

Måste samtidigt skriva att jag känner en stor tacksamhet över hur lätt det är att avstå A för mig. Har väl fortfarande en stor motivation i min förhoppning att få tillbaka energi och hjärna.

Har läst en hel del hos @Andrahalvlek idag och är också helt på det klara med att det som gäller är att nöta in fakta, om och om igen tills faktan blivit till automatiserade tankar. Känns som jag är i mål 🥅 när det gäller min tidigare tro att jag ökar min prestationsförmåga med vin. Tanken som kommer till mig i dessa fall nu är att jag vet att jag bara blir trött och inte får önskad effekt. Därmed ”end of discussion” 💪🏻

Profile picture for user vår2022

@Vinägermamman Vad bra att du kunde se sambandet med att du körde på för tufft igår. Tror helt klart att du kommer att få så mycket mer ork, energi och klarare hjärna genom att inte dricka alkohol. Det släcker och bedövar nervbanor i hjärnan. För mig har fakta om alkoholens påverkan i hjärnan varit A och O för att bli motiverad till att sluta med giftet. Jag har tagit till mig och förstått hur en beroende hjärna fungerar, varför sug uppstår och hur skadad hjärnan är. Jag har präntat in fakta och det är nu automatiserade tankar om vad alkoholen ställer till med. Tidigare när jag drack, ville jag inte ta till mig fakta och duckade det, för det gav mig ångest. Jag låtsades som att det inte gällde mig och att jag inte hade detta problem. Snacka om undvikande beteende.

Vad skönt att du har lätt för att avstå alkohol och att du tar till dig fakta om det. Ju mer kunskap, desto mer förstår man😁. Hoppas du får sova gott inatt💕

Profile picture for user Vinägermamman

Tack för dina ord fina @vår2022 💕
Reflekterar över vilken resa du har gjort! Vilken underbar förebild du är😍. Gläds så med och för dig! Tänker på ditt mantra ”dit uppmärksamheten går sker tillväxt”. Det är så sant!
Hoppas du trivs på nya jobbet!

Igår, den 15 juni var det faktiskt 3 månader sedan jag började min stora livsstilsförändring.

Även om jag gnäller mycket över min hjärna så finns det såklart mycket positivt. Det allra mest glädjande är nog att jag har framtidstro igen och mår ganska bra psykiskt.
Jag är glad att jag förutom att i princip tagit bort alkoholen, tagit dagliga promenader och lagt om kosten, eller rättare sagt, börjat äta, och äta nyttigt.
Jag har fått upp konditionen, tappat 12 kg, slutat snarka, får gjort mer, orkar laga mat, orkar och kan köra bil närsomhelst på dygnet alla dagar i veckan

Innan dess tillbringade jag större delen av min vakna tid i soffan. På slutet hade jag ingen livslust eller livsglädje kvar. Jag åt nästan ingen mat. Energiintaget kom från stora mängder alkohol. Mitt BMI var 30…

Jag knatar vidare på den inslagna vägen med en sund livsstil en dag i taget. Idag mår jag bra😊
Kram alla!

Profile picture for user vår2022

@Vinägermamman Tack snälla du för fina ord🥰. Jag trivs på mitt nya jobb och det känns som en spännande utmaning. Jag reflekterar över din resa, du har gjort massor av positiva steg framåt. Ser en lust och en glädje i det du gör nu jämfört med då du satt i soffan utan lust och glädje. Jag kan känna igen mig i det. Alkoholen tar bort livslust och glädje och man bara sitter där och kan inte bättre än fylla på sitt glas. Visst är det härligt med en ny och fräsch livsstil och grattis till dina tappade 12 kg och snarkningar🥳 Och det kommer bara att bli bättre!

Kram❤️

Profile picture for user Onkel F

@Vinägermamman Du gör allting så rätt! Det räcker inte med att bara ta bort alkoholen från sitt liv. Det som behövs är en förändring av livsstil, annars blir det bara ett tomrum som det bara är alltför lätt att börja fylla med alkohol igen.
Jag är imponerad av den förändring i ditt liv du har lyckats åstadkomma. Du är stark 💪. Jag tar mig friheten att låta mig inspireras.

Profile picture for user Inombords

@Vinägermamman
Du behöver verkligen inte läsa den tråden, jag tror du behöver vila hjärnan jag. Och fokusera på dig! Förstår din frustration över att hjärnan inte fungerar men den kommer göra det bara den får vila. Jag håller tummarna för dig och din omtänksamma hjärna! Det kan bara bli bättre nu! 🌸

Profile picture for user Vinägermamman

Dags för en liten uppdatering
@vår2022 @onkel F@ Inombords
Tack för era fina ord 🙏 💕

Hade skrivit ett långt inlägg men det försvann… Orkar inte försöka återskapa

Kontentan var dock att jag måste ha koll på helheten, och få framför allt mat och motion. Annars uppstår lätt risksituationer med A.
Jag har INTE haft den kontrollen senaste veckan, har missat matplanering då det varit för mycket av annat som jag inte valt att prioritera bort. Vin istället för mat är väldigt lätt att ta till om man missat att äta. Att snabbt döva hungern. Detta har hänt flera gånger senaste veckan. Autopiloten övermannade mig. Mina dagliga morgonpromenader har oxå fått stryka på foten. Hur jag ska bryta detta vet jag. Hur tråkigt det än är måste jag prioritera mina nyvunna vanor till 💯 % nöta bort gamla automatiserade tankar och ersätta med nya. Det tar tid och kommer att ta tid länge tror jag. En tanke tycks jag ha lyckats omarbeta i alla fall. Igår var jag trött och tänkte på vin men insåg direkt att vin ju bara förvärrar tröttheten.
Liten seger🏅🏋️‍♀️

Önskar er alla en härlig midsommar ☀️

Profile picture for user Onkel F

@Vinägermamman Japp! Det är sånt som händer. En naturlig del av sjukdomen och tillfrisknandet enligt "min" sköterska på beroendemottagningen. Det viktiga är att inte ge upp. Man får borsta av sig dammet och sedan upp på cykeln eller hästen, whatever, och fortsätta på den nya vägen. Du har ju verktygen och vet vad du behöver göra. Du kommer att fixxa detta! En seger är en seger, om än liten👍Bra gjort!

Profile picture for user Vinägermamman

Lite kvällsreflektioner. Rutiner är A och O. Sårbarheten blir stor när dessa brister eller saknas. Det är idag 2 veckor sedan jag tappade mitt konsekventa beteende. Det har i snitt landat på 1-2 glas vin per dag. Hälften, tyvärr av fel anledningar. Orsaker? Flera. Ljusa kvällar. Vi har fått sommarvärme. Kvällste vid TVn är långt borta. Midsommar har passerat. Mycket stress för att orka fixa. Slarv med mat och motion. Årsredovisning mm för bolaget blev klart idag. Ett rent h…e för min hjärna. Men ändå ofantligt mycket lättare än förra året. Då krävdes enorma mängder vin för att skärpa till hjärnan för att med stor möda klara av det. Igår gick jag i min gamla tankfälla och tog vin för att skärpa till hjärnan. Det höll i 10 min. Sen blev jag dödstrött. Tog inget mer vin efter det. Årsredovisningen har tyngt mig gräsligt och det var en stor stor lättnad när den blev klar. Stress/press är jättesvårt att hantera. Oron kommer. Tappar aptiten. Skiter i morgonpromenader. Många jobbiga tankar. Dystra tankar. Offerkofta? Ja, med största sannolikhet. Idag känns det dock bättre. Har varit i kontakt med arbetsförmedlingen. Börjat kika på jobb och utbildningar. Planerar en resa nu i juli och konstaterar att jag önskar mig en aktiv semester. Vandring, teater, paddla, njuta av naturen. Det känns sekundärt att planera restaurangbesök. Det är ju där allt fokus varit tidigare. Restaurang och vin... Ikväll tänkte jag hur skönt det är att vara helt klar i knoppen. Hur skönt det är att vara körbar. Imorgon kanske rutinerna faller på plats igen?

Profile picture for user Sisyfos

Det är en lite bitter insikt när man fattar att alkoholen inte alls funkar som medicin som ridigare. Jag tänker att det är det du har insett nu, du också när du tog vin för att skärpa hjärnan och bara blev trött. Jag har ju använt alkohol nästan uteslutande som medicin. Som bränsle när orken tröt, för att stänga ute och fokusera, som sömnmedel. När man tittar på det med nyktra ögon fattar man ju att det är svårt att bli både pigg och trött med samma medicin.
Alkoholens psykiska effekter är de du räknar upp: jobbiga och dystra tankar, offerkofta - och jag lägger till svårt att styra tankar.
Nu har du haft en jättejobbig period. Det är svårt att hantera en lätt utmattad hjärna och att lägga i överväxeln som inte riktigt finns där. Man halkar lätt tillbaka i gamla hjulspår, så nu är det upp på banan igen. Det finns liksom ingen anledning nu att fortsätta med drickandet. Se till att vila dig och din hjärna på semestern. Tänker att vandring och paddling är den meditation man kan behöva. Så lycka till nu! Du grejade bokslutet.

Profile picture for user vår2022

@Vinägermamman Håller med. Rutiner är A och O för mig också. När mina rutiner rubbas, om något annat kommer emellan och jag inte hinner med något som tex träning, koppla av någon timme efter middag och när disken är fixad eller något annat så blir jag smått stressad. Försöker ta igen tiden och pressa in allt ändå. Men det går ju inte. Då måste jag tänka om och skippa något. Min träning är också A och O så den får inte falla bort, men kan skjutas på i värsta fall någon dag. Släpper jag för mycket på detta är risken att träningen till slut faller bort och jag mår sämre. Vilan efter middagen är också viktig, då jag samlar mig, reflekterar över dagen och återhämtar mig. Så jag försöker att prioritera det jag vet jag mår bra av och som är nödvändigt för mig, som träning och vila efter maten. Dessa kan inte tas bort, då riskerar jag att falla. Då kommer de dystra tankarna, stress och oro och även risken att ta till vin för att bedöva. Det ger en tillfällig lättnad men blir mångdubbelt värre då alkoholen aktiverar kroppens alarm- och stressystem. Det som jag felprogrammerat min hjärnan till, det den automatiskt signalerar om vid stress och oro, hit med vin! Nu har jag dock varit nykter så pass länge så det går inte på automatik längre. Så en längre nykterhet är ett skydd mot denna risk och man kan hantera stress, press och oro på ett helt annat sätt än att ta till vin. Man ser igenom alkoholdjävulen och låter sig inte luras så lätt längre. Man har blivit listigare än alkoholdjävulen.

En sak jag tänkte på, kan du inte leja bort årsredovisningen för bolaget då den blir en så stor utmaning för dig på många sätt och vis? Prioritera bort detta moment som skapar sådan stress och tar så mycket?

Skönt att du nu är klar i alla fall och planerar en sådan härlig semester. Idag är en ny dag och med massor av nya möjligheter❤️

Profile picture for user Vinägermamman

@Smörblomma Ja, hoppas på det. Första gången vi planerar utifrån aktiviteter och inte restaurang (= dricka vin) och övernattning. Och ja, rutiner är superviktigt. Tyvärr är jag inte så bra på det. Är mer en ad hoc person som lätt anpassar /ändrar till det som passar bäst i helheten just nu. Försöker verkligen jobba på det nu, men tycker det är jättesvårt. Hur går det för dig🌼?

Profile picture for user Vinägermamman

@Sisyfos Ja, en jobbig överraskning att boosteffekten inte funkar som man tror att den ska göra. Men bra då jag nu vet att det är meningslöst att tillföra A för att skärpa hjärnan. Filurar mycket på orsak och verkan och hur jag ska bearbeta/hantera andra känslor/situationer för att jag aldrig ska ta till A som medicin. Men det är nog övning, övning, övning som gäller, analysera och korrigera strategi och metod när jag faller, för det kommer jag nog att göra, och försöka vara snäll och uppmuntrande mot mig själv.
Tusen för ditt stöd 🙏💕

Profile picture for user Vinägermamman

@vår2022 blir så imponerad av hur metodiskt och strukturerat du jobbar med dina rutiner. Försöker få till detta själv, men det är jättesvårt. Minsta oförutsedda händelser, och vips faller alla rutiner. Jobbar dock på det…
Daglig träning är något jag måste komma igång med. Jag tror det är en avgörande pusselbit, men av någon underlig anledning ack så svår att få till. Här är det en ny rutin som måste skapas, både i tid och innehåll. Har köpt matta, gummiband mm. Behöver ”bara” hitta övningar.

Hade så gärna lejt bort ekonomibiten, men verksamheten är för närvarande väldigt liten och det blir då minst lika mycket jobb för mig framförallt med att hitta en redovisningsekonom som vill göra ett sånt litet jobb men också att förklara/sätta in någon annan.

Ha en fin kväll😊

Profile picture for user Tofu på besök

Hej! Vill tacka dig för tips. Nu har jag gjort lavendelsirapen. Den blev hur god som helst 👍🙏.

Läste från kockar att de föredrar 2-1 med socker. Sedan som du skrev att man inte ska koka lavendel för att undvika beskhet.

Körde följande. 6 dl socker, 3 dl vatten. Koka 10 - 15 min min. Ner med 8 stänglar lavendel och saft från en citron. Hade låg värme på en kort stund. Ställde sedan åt sidan ett dygn innan jag nu silade. Perfekt dryck att blanda med vatten & is.

Hojta om du kommer på fler varianter för detta är ju hur trevligt som helst att ha ett lager av 🌞.

Profile picture for user Smörblomma

@Vinägermamman Jag har haft det bra. Varit flytthjälp fredag till söndag och inte haft mycket tid till annat. Drack i fredags och det blev 4 enheter, alltså i alla fall en för mycket. Blev dock inte berusad då det var över lite längre tid. Bröllopsdag, därav bubbel och 1,25 glas vin till maten. Insett att även om man köper minsta flaskan på systemet blir det mer än en enhet. Tycker det gått bra med att dra ner på alkoholintaget under semestern. Det stora jobbet börjar nu när jag kommer hem men målsättningen är klar, det ska drickas mindre, det ska finnas helvita helger mm.

Profile picture for user Vinägermamman

@Tofu på besök Kul att du tittar in😊 och kul att det lyckades med lavendelsirapen😋! Skulle testa att göra något med krossade enbär. Finns det att plocka där du bor? Återkommer om jag kommer på något mer!😀

Profile picture for user Vinägermamman

Dags för en liten uppdatering igen. För strax 4 månader sedan bröt jag från 2l vin per dag under flera år till mestadels sparsamt eller inget drickande. Hade aldrig trott att det skulle gå så bra. Hade aldrig trott att jag skulle klara att gå ner 13 kg på den här tiden. Mår på det hela ganska bra. Haft ett par dippar då jag druckit av ”fel” anledning samt att frekvensen nu i semestertider är högre än ”mina regler” som är 1-2 glas fre och lördag. Nu är vår gemensamma semester igång och vi har hälsat på släkt som vi inte träffat sedan pandemins start. Det har varit trevligt men 1-2 enheter vin för mig varje dag. Hemma igen men nu med besök hos oss. Grillmiddagar och 2 enheter vin för mig. Har stoppat efter det då jag inte tycker om att känna mig berusad, så jag har mestadels smuttat vin och druckit Ramlösa. Märker dock att jag blir trött och har inte sovit så bra de sista nätterna. Dvs sovit länge, men är ändå seg och trött. Gillar jag inte. Nu när man är påläst förstår jag ju varför. Varför slutar jag inte helt då? Mitt problem var och min förändring är att inte dricka av ”fel” anledningar. Känns inte omöjligt att det om en tid blir så. När jag kommit dithän att hela jag är genuint övertygad om att nackdelarna inte väger upp fördelarna. Vilka är då fördelarna?
Jag tycker att gott vin är fantastiskt gott. Thats it. Jag gillar inte bakverk, söta drinkar, läsk, saft, chips, öl mm. Vin är min last. Men om jag blir trött dagen efter av 1 glas vin kommer nog viljan att vara pigg att vinna.
Önskar alla fina härinne en finfin dag☀️🌸

Profile picture for user vår2022

@Vinägermamman Så bra du jobbat med att dra ned på din alkoholkonsumtion. Som du säger så vet du ju varför du blir trött när du druckit alkohol. Precis som du säger behöver man vara helt övertygad om att nackdelarna med att dricka, måste överväga fördelarna med det innan man vill sluta helt, att det inte är värt längre att dricka ett gott vin och sedan vara trött och seg dagen efter. Så har det varit för mig i åratal, det har varit värt att vara bakfull och jag har inte velat sluta dricka. Fast, jag var ju också beroende och hjärnan kidnappad av alkoholen, så mest var det min hjärna som skrek efter alkoholkickar och jag kunde inte stå emot. Måttligt drickande har aldrig funkat för mig, det har bara hållit mitt beroende levande efter sug av alkohol.

Ha en fortsatt fin semester🌞💕

Profile picture for user Tofu på besök

@Vinägermamman Enbär har jag nog inte sett här. Men visst kan man köpa torkade?

Gällande positiva effekter. Jag tror jag ser en. De första 20 minuterna när alkoholen kickar in. Det är härligt (tror jag). Nu kanske jag skulle tycka att det känns som att vara yr? Det är något jag börjat inbilla mig iaf.

Efter 20 minuter kände jag inte mycket längre. Då var det mest påfyllnad, dålig sömn, ångest, ont i magen, slö och lite smått illamående. Sedan såg man ju 10 år äldre ut.

20 minuter positiv effekt och 23h 40 min negativ är svårt att motivera för min del. Även om hugget kan komma. Så nice med 20 minuterskänslan 🤗.

Profile picture for user Tofu på besök

@Vinägermamman Idag gjorde jag glass och bytte ut socker mot lavendelsirap. Gjorde en vanlig vaniljglass. Sedan kryddade jag med lite lakritspulver. Äggvitorna gjorde jag maränger av som jag även de kryddade med lakritspulver. De rörde jag sedan ner i glassblandningen som då stått i frysen ca 1 h.

Otroligt spännande smak. Ena sonen sa detta var det bästa han ätit. Den är väldigt intressant smak på och oväntad. Tror ingen skulle kunna placera om man inte sa vad det är. Vuxen smak som tog slut i ett nafs. Så kan rekommendera att använda denna typ av sirap när man gör glass 🤗.

Profile picture for user Vinägermamman

Vaknade av ungdomar som kom hem efter en utekväll och kan inte somna om. Har i vanlig ordning mycket funderingar. Funderingar på hur jag ska bli människa igen och börjar även fundera på OM jag kan bli människa igen och isåfall HUR lång tid det ska ta. Är förbenat trött på denna trötthet. Nu i semestertider är det lögn i helvete att hålla rutiner. Det sker spontana saker hela tiden, rutinerna sätts ur spel och det får mig helt ur balans. Har varit på småturer och även haft besök. Flera är inplanerade men jag funderar på att ställa in. Min högsta önskan i livet nu är att återfå någon sånär acceptabel energinivå. Efter varje besök, hos oss eller andra, är jag helt slut i flera dagar. Samtidigt som det ger energi att umgås med de man tycker om hamnar jag nu tydligen på minuskontot ändå😥. För även lite löjliga diskussioner med mig själv om A och det måttliga drickandet (1-2 glas)
”Kan det verkligen vara dessa små mängder som gör mig trött?” ”Nä, det borde det inte vara”. Tänker i skrivande stund att det är lite korkat. Så viktigt får det inte vara att kunna dricka A i måttliga mängder, när jag försöker bli piggare! Borde vara en självklarhet att avstå och en ickefråga. Har de senaste dagarna fått mer tankar på hur gott det ska bli med vin på kvällen. Inte bra. Behöver bryta nu. Känner mig dock inte stark. Återstår att se hur det går.

Profile picture for user Tofu på besök

@Vinägermamman Jag tror många av oss varit med om det där förhandlande i huvudet. För många är det nog starten på ett återfall.

Jag tror absolut 2 glas gör skillnad i trötthet. Eller, nja jag vet... Det tog många månader innan jag kände den energin jag har nu. Tror det är en del att bearbeta både psykiskt och fysiskt som tar energi. Den energin jag har nu är något helt annat. Den här jag inte känt sedan jag var 16 år typ.

Jag skulle säga om du inte orkar massa nu så parkera lite ett tag. Ta en tupplur istället så du på riktigt får känna fördelarna med att hela tiden vara klar och närvarande. Känslorna pendlar i början. Man har ju bedövat sig under lång tid så det gäller att lära känna sig själv i vaket tillstånd. Att lyssna på sina känslor och behov. Det kräver lite anpassning.

Ett tips är skaffa dig något som du gillar att lägga tid på. Något som skänker glädje. Kan ju vara pyssel, trädgård, bakning, träning, lyssna på poddar. Vad som men byt ut den tid som innan gick åt till att bedöva tillvaron till något som är positivt laddat för dig. 🤗

Profile picture for user vår2022

@Vinägermamman Låter som du har det lite jobbigt. Att vara trött och sliten påverkar våra tankar och känslor. Minns att det tog sin tid, flera månader att känna sig piggare, aktivare och att sova bättre. Det som var skönt trots detta var vetskapen om att jag var nykter och att hjärnan återhämtar sig. Att ge hjärnan tid att komma tillbaka i balans. Det tar tid att bryta ned den och den behöver tid att komma igen, månader. När man är trött och sliten får man lätt tankar på att dricka för att domna bort lite, men man blir bara tröttare och mer sliten. Alkohol sliter oerhört mycket och påverkar precis alla signalsubstanser i hjärnan, den täcker allt och lämnar inget. Du har fått goda råd av Tofu ovan, kanske ska du parkera ett tag och släppa taget. Bara vila och återhämta dig.

Massor av kramar 🥰

Profile picture for user Vinägermamman

Underbara fina @Tofu på besök @vår2022 ❤️
Det betyder så mycket att ni tar er tid att både läsa och skriva hos mig. Tack så hjärtans mycket🥰. Jag tar in alla klokheter ni skriver. Jag gläds och inspireras av era berättelser och er utveckling. Det låter hoppfullt med energin du fått Tofu. Dit hoppas jag också komma tillbaka. Jag är en entreprenör ut i fingerspetsarna och det finns egentligen så mycket jag vill göra. Om jag bara orkade. Förstår nu att det tar tid att komma tillbaka, och att det krävs att jag jobbar på tålmodigt med både det ena och det andra.

Ja, det är lite jobbigt, men det har varit mycket värre under en lång tid, så egentligen är allt mycket bättre fast väldigt långt ifrån bra. Börjar nu känna att hjärnan sakta börjar komma tillbaka. Skulle gärna sätta saker på paus, men det finns inte så mycket att pausa (har redan pausat det mesta som tar energi till ett minimum). Har bokat av lite saker nu och låtit bli att boka. Hade tänkt få till att paddla lite någonstans någon dag eller så. Men det är just den typen av planering som min hjärna inte fixar att göra (så trött på denna bristande förmåga🤮)
Men, men gårdagen var helt ljuvlig. Det blev en dag på havet i vår båt (första gemensamma turen på 2 år). Alla badade i det 20 gradiga havet, premiärdopp för året för mig. För 2 år sedan var det givetvis vin med ombord (har nog druckit vin till sjöss sedan jag blev vuxen). I år var det jag som körde, förtäringen bestod av melon, lufttorkad skinka och iskall Ramlösa. För 2 år sedan var jag rejält överviktig och klumpig. Kunde då för första gången i mitt liv inte hoppa i land på klipporna. Nu var allt som vanligt igen och jag njöt av att klättra upp på klipporna. Från imorgon har vi ”no obligactions” på en vecka. Hoppas kunna komma upp på banan igen och fokusera på min hälsa igen. Jag säger hälsa, för det är kost (inkl A givetvis), motion och att jobba med mina tankar.
Godnatt alla fina kämpar!

Profile picture for user Vinägermamman

Det känns ganska ljust och förhoppningsfullt just nu.
Är ju en person som vill ha snabba resultat och som har ett mycket dåligt tålamod. Mina dåliga vanor har ju byggts på under många år. Vore ju konstigt om allt blev toppen direkt efter en förändring.

Ni som kanske läst mina tidigare inlägg vet ju att mina största förhoppningar och mål är att få tillbaka min hjärna och min energi. Det går förvisso upp och ner, men det känns som att det går 1,5 steg framåt och ett steg bakåt, alltså går det sakta framåt. Det jag skriver idag kräver mycket mindre energi än bara för någon månad sedan. Då kunde det ta mig en timme att få ihop denna texten och efteråt var jag helt utmattad. Faktiskt är det den senaste veckan som jag börjat märka förbättringarna. Dvs efter 4 månader.

Tänk att jag i mars var ett vrak som hade konstant ångest, oro hjärtklappning, åt nästan ingen mat, levde på dunkvin och även ren sprit, fet och svag, var djupt deprimerad och saknade helt livslust.

Jag slutade ganska tvärt. Hade under flera års tid druckit 1-3 flaskor vin per dag. Fick i princip inga abstinensproblem. Ökad oro de första dagarna och lite sömnproblem, men det gick över snabbt. Tog inga mediciner utan stoppade bara intaget av A. Den första månaden var helt A-fri, sedan sparsamt och nu under sommaren är det måttligt. Toleransnivån har ändrats kraftigt och eftersom jag inte gillar ”yrselfaktorn” är det inte svårt att vara måttlig. Uppskattar att vara ”klar” i huvudet och körbar i alla lägen.

Kom häromdagen på att jag inte haft hjärtklappning, oro eller ångestkänslor på väldigt länge. Dessa känslor som jag försökte dämpa med A men som istället förvärrades. Så himla glad över att slippa dessa känslor nu.

Det är fortfarande en lärande process att ändra sina vanor och beteenden och jag anpassar processen så att det ska vara så hjälpsamt som möjligt för mig. Jag jobbar med situation för situation, känsla för känsla och försöker att inte döma mig själv när det inte blir som jag tänkt, utan uppmuntra mig för det jag gör bra.

Ursäkta för långt och svamligt inlägg. Men tänker att det kanske kan vara hjälpsamt för någon annan att det går att förändra till det bättre på många sätt! Finns inga dåliga sätt!
Kram & trevlig kväll.

Profile picture for user Allegra

Så otroligt inspirerande @Vinägermamman , att läsa ditt inlägg!!

Att återerövra det goda livet, steg för steg, är en utmaning. Inte konstigt att det inte sker över en natt då vi har ”jobbat” så hårt och länge för att komma till den punkt där vi inser att vi behöver förändring.

Så skönt det låter att slippa hjärtklappning och ångest. Längtar själv tills min hjärna klarnar upp och att tillvaron skall kännas lite lättare att hantera.

Allt gott✨

Profile picture for user vår2022

@Vinägermamman Låter härligt med din inledning ”det känns ganska ljust och förhoppningsfullt just nu”. Skönt att vara av med hjärtklappning, oro och ångest. Det blir ljust då. Ha en fortsatt härlig och skön semester☀️💕

Profile picture for user Vinägermamman

Hej @Allegra! Ja, jag är ofantligt glad att hjärnan börjar komma tillbaka. Det är det som har tagit längst tid och jag har varit på gränsen till förtvivlad och trott att min hjärna är förstörd för alltid. Nu ska jag kanske inte ropa hej än, för det är en bra bit kvar till jag känner mig normal, men jag tror och hoppas att det kommer att bli bra förutsatt att jag lever sunt på alla plan. Så med det sagt, ”hav förtröstan”, det blir bättre, så fortsätt kämpa. Jag tror på dig💪🏻🥰

Profile picture for user Vinägermamman

Tack @Varafrisk 🥰, så roligt att min historia kan inspirera! Tycker det är en himla skön och medryckande stämning här på forumet som jag tror gynnar oss alla som jobbar på med våra förändringar. Och jag gläds så mycket för dig nu!💖💪🏻👍🏻

Profile picture for user Vinägermamman

Tack @vår2022 🥰
Semester, ja. Jag har även lite semester från mitt faktanördande nu. Gillar skarpt att det är sådant fokus på faktametoden här på forumet. Finns oändligt mycket som kan avhandlas. Har funderat en hel del på att vi är en övervägande majoritet kvinnor +50. Har läst Monika Björns Stark 50+ och inser att det är så otroligt mycket mer än ”vallningar” och ”humörsvängningar” som händer i och med hormonförändringen. Som hon beskriver det är det mer regel än undantag att drabbas av utmattning med allt vad det innebär och då är det också lätt att förstå varför man plötsligt har börjat ta till A som medicin i den åldern. Detta var en av polletterna som ramlade ner hos mig. Oj, nu blev detta ett nördigt inlägg, men jag hade en sån stor lust att dela med mig av dessa tankar. Tack igen Vår, du är en grym forumvän💖

Profile picture for user vår2022

@Vinägermamman Tack själv❤️. Ja, det är intressant med faktametoden och och faktaskildringar av livet. Olika faser som man genomgår i livet, hormonförändringar i åldern 50+. Jag är nu 55+ och minns att vid 50 var det mycket som hände i kroppen när mensen upphörde. Dels vallningar ett tag och att humörsvängningarna var annorlunda. Kroppen förändrades med mindre elastisk hud och mer rynkor. Rumpan ”ramlade ned” slappt en bit, gäddhäng och putmagen svår att få bort😂. Ett faktum att man åldras, vilket alla till slut gör. Barnen hade vuxit upp, skötte sig själva och behövde inte daglig omsorg längre på samma sätt. Funderingar på livet, hur mår jag, vad vill jag, vem är jag? Nu kunde man dricka vin på ett helt annat sätt, ifred med sig själv. Dämpningen av känslor med alkohol funkade, jag blev fri från det en stund och kunde känna eufori en kort stund. Så fortsatte det tills man var fast, alkoholberoende och mådde sämre än jag någonsin gjort. Ja, det ligger nog något i det att ta till alkohol i denna fas i livet. Men nu vet vi bättre😁.

Ha en fin tisdag!🌞💕

Profile picture for user Andrahalvlek

@Vinägermamman Jag är övertygad om att mitt klimakterium har påverkat mig massor negativt. Jag slutade dricka för snart 2,5 år sedan och jag har precis kravlat mig upp ur ett vidrigt halvår med mycket djup depression.

Jag blev svajig i humöret redan i 40-årsåldern. Jag hade även svåra psykiska besvär i puberteten. En läkare sa till mig att om man hade psykiska besvär i puberteten så får man tyvärr ofta psykiska besvär i klimakteriet också. Det man kan reagera starkt på är att hormonnivåerna hoppar upp och ner, som de gör i puberteten och klimakteriet. När hormonnivåerna har stabiliserat sig på en lägre nivå mår man bättre.

Jag har nu (drygt 3 veckor tillbaka) äntligen fått en SNRI-medicin (duloxetine) som jag mår bättre på. (Jag har provat andra sorter innan, som jag mått sämre av.) Jag mår inte bra än - jag är fortsatt sjukskriven i aug-sep - men jag mår liiiite bättre. Jag fick min sista mens i september 2021 och jag fyller 53 år i höst. Om det har gått ett år sen senaste mens så bedöms man vara i menopaus - och då är man äntligen på väg ut på andra sidan.

I flera år innan sista mens har jag haft problem med rikliga blödningar bland annat, vilket är vanligt i förklimakteriet om hormonet progesteron (gulkroppshormon) ger vika före östrogen. Detta ledde förstås till järnbrist ovanpå allt annat 😫 Jag har försökt med olika hormonmediner (bland annat hormonspiral), men det har jag bara mått sämre av psykiskt. Det är ett elände att vara född kvinna 😫

Bäst av allt är ändå att jag trots min djupa depression inte tänkte en enda gång att alkohol var lösningen på mina problem.

Kram 🐘

Ps. Jag är en stor fantast av den så kallade ”faktametoden” 😍

Profile picture for user Vinägermamman

Hej @Andrahalvlek!
Tack för att du tar dig tid att läsa och skriva här 🤗
Läste din tråd tidigare i våras när jag tog tag i min situation. Jag minns att jag förundrades och imponerades av hur du redde ut saker och hur mycket jobb det ändå är med ett barn med funtionsvariationer och att du orkade. Tråkigt att du mått så himla dåligt. Men kanske att det var en variant av utmattning efter en ansträngande period? Gläds åt att du hittat mediciner som funkar och mår bättre nu. Och det tar tid innan energin kommer tillbaka, men det gör den, sakta men säkert. Och att du var och är så stabil i din nykterhet, att du vet att A bara bara förvärrar ett dåligt mående. Jag var nere på botten och kravlade från förra sommaren till mars i år. Allt var precis nattsvart då. Jag har provat SSRI preparat vid tidigare utmattningar. De har hjälpt kortsiktigt, men effekten försvann efter ett par månader. Försöker nu på naturlig väg få ordning på signalsubstanser, hormoner och annat med hjälp av kost, motion och mitt tankesätt. Mår oändligt mycket bättre nu, även om jag än så länge inte är helnykterist. Har ett annat lugn nu. Hjärnan klarnar allt eftersom. Energinivån är på uppgång. Jag jobbar bl a på att hitta och pränta in fakta som bevisar alkoholens skadliga effekter, och då inte främst ur ett beroendeperspektiv, utan snarare hur kropp och knopp påverkas även vid måttlig konsumtion. Parallellt har jag som ambition att komma igång med träning. En av huvudteserna i Monika Björns bok var träning, inte minst styrketräning. Än så länge är det ”bara” dagliga promenader…
Önskar dig en fin dag! Kram🥰

Profile picture for user Andrahalvlek

@Vinägermamman Det var absolut en utmattningsdepression som jag fick. Jag har haft det två gånger tidigare, år 2007 och 2018. Har tagit SSRI sen 2007, men jag gjorde misstaget att trappa ut min medicin förra hösten. Tog sista tabletten i nov 21 och blev sjuk igen i mars 22.

Orsaken är sannolikt lågt serotonin i min hjärna i kombination med stress. Nytt jobb i höstas - och mycket oro för handikappade dottern. Hon var jättesjuk ända sen årsskiftet, åkte på att hon fick vätska i hjärtsäcken och hon var inlagd på hjärtintensiven i nästan två veckor i mars-april. Inte bra när man redan mår jättedåligt 😢

Men nu sen en vecka tillbaka känner jag hopp om livet igen - och dottern är fullt frisk och trivs på sitt LSS-boende. Nu räcker det att någon av oss föräldrar hälsar på henne en-två dagar/vecka.

Skönt att även du mår bättre 🥰 Alkoholstoppet kommer bara att gynna ditt mående.

Kram 🐘

Profile picture for user Vinägermamman

@Andrahalvlek Var rädd om Dig nu❤️ Du är fortfarande skör. Ta hand om dig och gör bara sådant du mår bra av. Jag förstår precis det du skriver om tvättmaskinen. Under lång tid kunde det vara projektet jag klarade av på en vecka, och då har vi egen tvättmaskin. Bära ner en tvätt, starta maskinen för att hänga upp den dagen efter. Varje gång jag tvättar nu gläds jag att jag orkar. Igår körde jag 3 maskiner😃.

För varje gång man drabbas av utmattning faller man djupare. Jag vet, jag har fallit 2011, 2013, 2015 och 2019. Efter 2019 tog det nästan 3 år innan jag nu i mars lyckades bryta. Jag har som grädde på moset för varje utmattning medicinerat allt mer med A. Jag var medveten om att det kanske inte var bra men begrepp inte alls HUR skadligt och förvärrande det var. Inte förrän i mars i år. Så bra att du var på det klara denna gången att A inte är ett alternativ.

Som sagt, för varje gång faller man djupare, och därmed tar det längre tid att komma upp igen. Jag hann aldrig komma upp riktigt igen förrän nästa fall kom. Och jag är fortfarande oerhört skör. Sov dåligt i natt pga av att vovven inte sov så bra och tassade runt och hoppade upp och ner i sängen. Det har funkat ganska bra under dagen, men för en stund sedan tog energin tvärstopp. Helt golvad. Hade köpt Kummel som vi skulle tillaga med egen färskpotatis, brynt smör och pepparrot, men det bara går inte. Blev superstressad (får panik när jag ska göra något kreativt och kroppen och knoppen inte orkar).
Övertalade maken att slänga in fisken i frysen och att vi tillagar den en annan dag när orken för att både laga och uppskatta finns. Besviken, men det är bara att acceptera. Maken slängde på ett par hamburgare & grönsaker på grillen istället. Har nu avnjutit detta med Ramlösa Päron. Fläder&Lime är annars min favorit.
Nu ska jag ut på en kvällsrunda med hunden i blåsten.
Tror inte jag kommer att orka vara vaken till fotbollen börjar….🥱😴

Profile picture for user Andrahalvlek

@Vinägermamman Åh, så kämpigt du har haft det 😢 Jag märker att det blir svårare ju äldre jag blir. Första gången var jag 36 år och jobbade heltid igen efter 9 mån. Andra gången var jag 49 år och jobbade inte heltid förrän efter 1,5 år. Och nu fyller jag 53 år. Men jag lovar att skynda långsamt den här gången. Långsamt och hållbart. Hoppas att FK är med på noterna bara. Min läkare står på min sida, och han hjälper mig nog så mycket han kan. Men det är tveksamt om det räcker, FK är verkligen rabiata.

Kram 🐘

Profile picture for user Natalia

@Andrahalvlek

Hoppas den kan stödja din återhämtning i utmattning och mående. Har också haft en SNRI. slutade med den förra våren. Hade Duloxetin, detsamma som Cymbalta.

Önskar en fin kväll 💕

Profile picture for user Vinägermamman

Måste bara skriva ner några reflektioner igen. Jag vet inte om det är mitt kraftigt minskade A-intag, mina i övrigt sundare vanor, att jag läst mycket, KBT:at med mig själv eller kraften i detta helt fantastiska forum, eller kanske blandningen av allt? Jag märker sakta men säkert hur jag förändras. Jag blir stabilare på alla plan. Mer förstående för andra. Mindre dömande. Känner förnöjsamhet med vad jag har. Negoviruset försvinner. Har inga katastroftankar om något går snett.
Jag har en känsla av att en inte obetydlig del kommer från detta mycket speciella forum. Det finns så mycket kärlek, klokhet, kunskap, pepp, humor, allvar. Diversitet i utmaningar och mål, livssituationer, personligheter. Det är svårt att inte ta intryck och bli berörd. Känner en stor tacksamhet i att vara med här. Kram alla fina själar❤️

Profile picture for user Andrahalvlek

@Vinägermamman Åh, vad glad jag blir för din skull ❤️ Att du märker så stor skillnad. För att citera en av mina husgudar, Annie Grace: ”Alkoholen tar ifrån oss förmågan att känna glädje i vardagen.” Som nyktra får vi tillbaka dessa glädjeämnen som små gåvor.

Kram 🐘

PS. Min andra husgud heter Craig Beck.

Profile picture for user vår2022

@Vinägermamman Låter verkligen skönt och harmoniskt💕. Tror att du har helt rätt i att det är effekter av mindre alkohol, sundare vanor, kunskapsinhämtning, egenterapi och forumets kraft. Visst är det härliga känslor? Kan känna att det inte behövs någon ersättning för ”ruset” eller alkoholkickar, jag blir hög av själva livet som nykter. Jag deltar nu i livet på ett helt annat sätt som nykter, stabilare, mer förstående, mindre dömande och öppen för det som livet erbjuder. Njut av dessa förändringar och vi alla här på forumet är delaktiga i hur vi vill ha det här tillsammans🥰

Profile picture for user Rehacer

@Vinägermamman
Har läst ikapp lite här hos dig. 🥰
Ni pratade om klimakteriet och jag kom på att jag såg en bra serie på SVT om det för ett tag sen. Två avsnitt, svensk, riktigt bra! (Ska kolla upp vad den heter). Jag är inte riktigt där än, men förbereder mig med information om det. ☺️Är 51 år så det är väl inte jättelångt bort…

Vad härligt att läsa om din tacksamhet över allt. Hur du upptäcker att du är mindre dömande, att katastoftankarna håller sig i schakt, att du orkar mer och känner dig stabil. Det är mycket att vara tacksam för! 💛
Och det här forumet är ju magiskt med allt vad det innebär av förståelse, kärlek och peppande.
Ha en riktigt fin helg nu! ☀️

Profile picture for user Vinägermamman

Känner mig väldigt låg idag. Tomhet och saknad efter barn som flyttat tillbaka till studieort efter sommaruppehåll. Saker som skaver på flera håll och kanter som gör mig ledsen och nedstämd. Igår kväll drack jag vin på dessa känslor. Åker iväg till skogen för att skingra tankarna nu. Skriver mer sen.

Profile picture for user Vinägermamman

@majken_r @Varafrisk Tack❤️
Promenaden var fin. Det var barrskog, åkrar, kohagar, ängar, lövskog. Det fanns blåbär 🫐 i mängder, björnbären börjar mogna, likaså hasselnötterna. En och annan eftertraktad gul svamp hittades😁. Det var balsam för själen. Skaven känns inte så allvarliga längre. Vemodet är lättare. Skriver kanske mer om det en annan gång.

Nu är vardagen tillbaka och för mig blir det en lättnad. Det har tagit på mina krafter att inte kunna ha fullt fokus på mina relativt nyetablerade rutiner och min förändringsprocess.

Jag har läst och tänkt på det som diskuterats lite här och var och tänkt skriva lite om det, men jag är på tok för trött för att formulera mig ikväll. Jag vill bara säga att jag är 100% övertygad om att alla härinne vill varandra 100% väl. Det skrivna ordet är svårt. Så lätt att misstolka, så lätt att missförstå. Kram alla❤️

Profile picture for user Vinägermamman

@Rehacer ang. klimakteriet var det inget jag märkte at utav det klassiska med humörsvängningar och vallningar. Så här i efterhand förstår jag att jag drabbades av utmattning och var nog mitt inne i dikten när jag fyllde 50. Nu är jag 55 + och lär väl vara igenom det. Tack för ditt tips🥰. Ska kika på din länk, men kan återigen rekommendera de 2 böckerna av Monica Björn.

Hur går det för dig? Hur mår du? Kram❤️