När kommer dag nr två??

Profile picture for user Ny dag

@Varafrisk Kan du inte prata med din man om suget för att slippa vara ensam i det. Hade själv sug igår och det är som om det tar över hjärnan😥! Tänk HALT! Och att jag skickar styrkekramar till dig, du är inte ensam i detta! Håll ut💪🥰👍

Profile picture for user Onkel F

@Varafrisk Håller med @Ny dag och @Kennie. Framför allt, aktivera dig med något som tar tankarna från suget. Lättare sagt än gjort, jag vet, men det hjälper. Att vara hungrig ökar känslan av sug för mig, då är det lätt hänt att jag tröstäter chips eller gör en djupdykning i ett glasspaket. Kanske inte nyttigt, men bättre än alkohol. Och du, mata inte den där lilla 👿! Så fort han vädrar morgonluft slår han till med all kraft, det vet både du och jag. Håll ut, suget går över!

Jag vet inte om du har provat, men kan Atarax vara något för dig? Jag har fått det utskrivet "mot oro", men för mig hjälper det när jag får sug och känner mig allmänt spattig. Jag blir lite trött av det också, men det är det värt för mig.

Kämpa på! 💪💪

Profile picture for user Varafrisk

@Ny dag @Allegra @Onkel F @vår2022 Tack till er alla! Och krya på dig @Allegra!

Igår åkte min dotter och jag till en stad en bit bort där vi åt lunch därefter till ett köpcentrum. Det handlade mest om att min dotter skulle få miljöombyte, komma från stan lite grann eftersom hon har arbetat så mycket. Dessutom var det väldigt mysigt att få tid tillsammans. Men, jag märkte/märker att hon är slutkörd. Jag är så kritisk till hennes arbetsgivare, det saknas verkligen en kompetent ledning. Hon säger själv att hon är rädd för att hon ska må så där dåligt som hon gjorde för några år sedan när hon var mycket deprimerad. Jag tror och hoppas att det är endast en vecka kvar på det här tuffa sommarschemat som hon går på nu. När jag lämnade henne så kändes det inte helt bra inom mig. Jag är så otroligt högsensitiv för mina barns mående och nu i synnerhet min dotter, det känns som om jag har inget skydd för det tränger in i mig. På kvällen var vi hemma hos kompisar vilket var så trevligt. Det var så länge sedan vi var hemma hos någon. Jag körde vilket var skönt! Det var även sparsamt med alkohol vilket innebar att ingen blev påverkad.

Sov väldigt dåligt på morgontimmarna för att somna in djupt någon timma innan jag skulle gå upp...kl var 9.30. Det skulle vara fint väder idag där jag bor så min son hade tidigare frågat om vi skulle åka iväg och bada tillsammans. Hans sambo hade jobbat dygn och slutade vid 12. Försökte få tag på min dotter för att höra om hon ville hänga med och bada innan hon började jobba kl 15 men jag fick inte tag på henne. Skickade först några sms och därefter ringde jag henne. När jag ringde andra gången svarade en ung man. Det visade sig att hans syster hade hittat min dotters telefon och fanns hemma hos denne man. Jag blev så orolig, orolig om det hade hänt min dotter något. Vi åkte och hämtade mobilen och därefter hem till min dotter. Som tur var hon hemma!! Vilken lättnad!

Så suget började lite smått igår när övriga drack rödvin. Oron över min dotter påverkar också suget. Vi åkte iväg vid 12 och jag frågade min man om vi inte skulle köpa vin. Jag var liksom tvungen att ställa frågan och hoppas på att han skulle säga nej vilket han gjorde. Grejen är att om jag hade varit tjatig, irriterad så kan det hända att han hade vänt bilen och vi hade köpt. Men, jag tänkte att det finns inget som blir bra med att jag dricker vin. Jag borde väl förstå det en gång för alla!!! Så drog jag för mig själv alla vinster med att inte dricka vin samt allt negativt om jag skulle dricka vin. Vi kom till badplatsen och träffade vår son m sambo. Typiskt nog så kom det massvis av moln men vi låg där ett tag ändå och pratade.

Just nu känner jag mig lite låg....men nöjd över att inte ha köpt eller druckit alkohol. Har läst ut en bok och ska snart börja på en ny. Ska gå ut och vattna tomater mm. Ja....det är en tuff resa det här....men har andra klarat det så ska väl jag också klara det. Många i Det vidare livet vittnar ju om att alkoholen är en icke fråga och att man har inga tankar på alkohol. Men så kommer det då och då någon tillbaka som har varit nykter exempelvis tre, fyra år eller längre och har hamnat i beroendet igen. Jag tycker att det är läskigt hur farlig och stark alkoholen är därför kan jag känna...kommer jag känna mig säker när jag har uppnått en nykterhet? Och jag vill verkligen förtydliga att den faktorn påverkar mig inte från att jag ska bli nykter.

Ha en fin lördagskväll!

Kram:)

Profile picture for user Varafrisk

Har lagt mig och ska börja läsa på en ny bok. Ibland kan det vara lite trögt att börja på en nu bok ibland är det lätt som en plätt. Känner mig låg. Kommer iaf somna nykter.

Godnatt 😴

Profile picture for user Sisyfos

Bra jobbat VaraFrisk! Jag tänker att den där maktlösheten och ansvaret du känner för din dotter är viktigt att titta närmare på hur du kan hantera den utan att dricka. Som du gjorde igår. Sen tror jag att den där stunden innan systemet stänger är jobbig. Jag minns att jag var så nöjd när det gått några veckor och jag kunde reflektera över att klockan snart var 15 en lördag och njuta av känslan att jag kunde köpa mitt vin på ICA. Ju fler gånger du står emot desto lättare blir det. Jag tycker du är så bra på gång nu och det är så viktigt att din man säger nej. Det ger den där tidsfristen man behöver där i början. Ha en riktigt fin dag.

Profile picture for user vår2022

@Varafrisk Bra jobbat! Instämmer i det @Sisyfos säger och hur bra det är att din man säger nej till inköp av vin. Ett ovärdeligt stöd som hjälper dig till att inte inhandla vin, en hjälp till att säga nej till förhandlaren.

Ha en fin söndag, hoppas du kom in i boken. Läser också böcker på löpande band på kvällarna, något att längta till under dagen. När jag drack kunde jag inte läsa på kvällarna för jag såg inte texten eller så såg jag dubbelt😝.

Kram💕

Profile picture for user Varafrisk

@Natalia @Inombords @vår2022 @Sisyfos @Lavendelblomman @Kennie Varm kram till er alla!

Det var så skönt att vakna med vetskapen om att jag var nykter igår! Har vaknat flera gånger under natten, lite svårt att somna om. Ska strax ta en hundpromenad.

Under de senaste veckorna har det blivit mer tydligt för mig vad det är som triggar mig. Har skrivit det förr men det är desto tydligare nu. Det är ju jobbiga känslor och vanor. På detta har jag druckit och jag har liksom inte stått emot utan när jag har känt det där jobbiga så har jag redan bestämt mig för att dricka. Det har heller inte varit någon idé att skriva här på forumet att jag känner sug för jag har ju redan bestämt mig. Nu har jag dock testat några gånger att skriva om suget och har jag då haft turen att någon varit inne och svarat så har det ändå varit lite behjälpligt. Så @Kennie det kan hjälpa.

Jag skrev i @Andra halvleks tråd idag om varför jag inte har slukat allt med hull och hår som hon har skrivit att nöta, nöta...om faktametoden. Jag tror på fakta och jag tror på kunskap. Jag har funderat så mycket över mig själv..vad är mitt problem?? Varför kan inte jag ta till mig allt??

Jag tänker att när jag skriver att jag har bestämt mig för att bli nykter naturligtvis så den som läser mina rader tänker givetvis att så är det. Men, när jag då fortsätter att dricka överensstämmer det inte med det budskapet jag ger. Jag har fått massvis av råd och man kan tro att jag inte bryr mig om ett enda när jag ändå gör tvärtemot....jag dricker
Men, jag bryr mig...så jag har bestämt mig för att bli nykter för länge sedan....men jag har varit ute i sörjan jättelänge...jag har börjat besöka gymet men jag har inte stannat där.

Jag är en långsam person och när det blir för intensivt så slår jag bakut...jag kan inte ta till mig allt....och är jag inte där...då blir jag liksom inte nåbar. Men nu handlar det inte om att jag behöver vara där utan nu måste jag/ska jag bli nykter. Jag tar därför till mig det som blir mer lättillgängligt som tex titta på Peter Virbings youtubeklipp, be Sinnesrobönen. Jag tänker att jag kan läsa mer längre fram men nu funkar det inte. Jag har dock en bok som jag tycker är ganska lättläst det finns både fakta och övningar i den. Den handlar både om att dricka måttligt/om att bli nykter. Den heter "För mycket för ofta". Författarna är Anders Hammarberg, beteendevetare, leg.psykoterapeut och medicine doktor vid Karolinska institutet samt Karin Romberg leg.psykolog och verksam vid mottagning för hälsa med behandling av alkoholberoende samt arbetar i olika forskningsprojekt.

Ha det fint!

Kram

Profile picture for user Tofu på besök

@Varafrisk skrev:" när det blir för intensivt så slår jag bakut" Denna mening intresserar mig. Varför slår du bakut när det blir så?

Det som gett mig mitt inre lugn idag är att jag inte slutat lefta svaren. Jag vill ner till kärnan. Jag tror du hittar mycket bättre svar om dig om du tar och ställer dig själv några fler följdfrågor.

Låt säga att du märker. Nej det är för att jag inte gillar att bli styrd. Ok, varför inte? För då känner jag mig förminskad och äger inte min egen process. Ok, varför är det viktigt? Osv... I detta kan man tillslut hitta mönster som gör att man slår hål på massa töntiga tankar i hjärnan som blockar. Tankar som gör att man står och stampar. Man hittar nya sätt att ta sig fram.

Mycket är knäpptankar vi människor har. De ska inte vinna. Då måste man se till att ta dö på dem. Man måste sluta vara rädd för att syna dem. Enda sättet är att träna. Titta sig själv i spegeln om man vill syna dem. Att vända bort huvudet och tro att de försvinner självmant har jag slutat hoppas på iaf. Snarare jagar de en i olika format dolt under ytan. Man blir lixom aldrig fri.

Profile picture for user Varafrisk

Idag har jag gjort mitt största misstag någonsin här på forumet vilket var i AH’s tråd. Min avsikt var inte på något vis att såra, göra illa och definitivt inte spela hobbypsykolog. Under de 2,5 åren som jag har skrivit här på forumet har jag försökt att peppa och heja på inte direkt gett råd. Har inte skrivit om mediciner mer än om de mediciner som jag själv använt. Även om jag inte är nykter besitter jag kunskap. Jag tycker ju om att skriva här och i synnerhet nu när det går bättre för mig men jag får se hur jag gör. Jag är så tacksam för er som skriver, att bolla tankar med.

Och Tofu du slog huvudet på spiken ”Varför slår du bakut?” “Nej, för jag gillar inte bli styrd. Ok, varför inte? För då känner jag mig förminskad och äger inte min process”.

Kram

Profile picture for user Tofu på besök

@Varafrisk Helt ärligt. Det är något där som skaver. Något som triggar. Det är inte första gången du skriver saker eller triggar andra, eller hur? Då pratar jag inte bara om i detta forum utan generellt. Det finns något där som du nu kan välja att syna. Du har din chans här!

Vi gör alla jävligt dumma saker. Det mest korkade vi kan göra då är att fly. Ta tag i skiten istället! Få bukt med vad det är som skaver för det finns något som triggar dig. Hitta vad och börja sedan hitta sätt att hantera situationer som gör att du undviker att trigga dessa känslor som du sedan inte mår bra av. Det är för din skull jag säger detta. Du är inte dessa situationer. Du måste bara hitta nyckeln kring varför du triggas och resonera med dig själv hur du kan öva bort dessa tendenser.

Jag triggas med av vissa situationer/människor. Ibland på helt fel grunder eller ja.. Det ligger ju snarare hos mig att hantera mina känslor kring varför just jag triggas än andra. Annars hittar jag snart någon ny som triggar mig och kommer aldrig hitta den där magkänslan jag söker. Mitt 7:e sinne.

Att lägga locket på dessa känslor tror jag inte på. De finns där av en anledning. Nu måste du bara förstå vad det är de försöker förmedla till dig så du hittar andra sätt att ta dig fram som får dig att må bättre 🤗.

Andrahalvlek är fantastisk. På riktigt så jag har det sagt. Att hon vågar vara så öppen är häftigt. På riktigt. Det ger hopp för mig. Hon har egentligen fångat 7:e sinnet.

Även du är fantastisk. På en väg. En resa. Låt vägen bli lite mer lustfylld bara & lyssna på dig själv. Det är egentligen ganska taskigt mot sig själv att totalförneka egna känslor. Det leder ju ingen vart. Lite som misshandel.

Profile picture for user Varafrisk

Tack @ Tofu på besök! Du sätter återigen huvudet på spiken. Jag är ganska medveten om vad det handlar om för mig men fegar ibland ur därför blir jag otydlig. När jag blir triggad handlar det ofta om att jag inte står upp för mig själv, för min egna åsikt fastän jag kan och har kloka åsikter. Och ibland innan jag hunnit blinka har jag hamnat i lillasysterrollen fastän hen inte har haft för avsikt att förminska mig,
Jag tycker att Andra Halvlek är fantastisk men jag delar inte allt vad hon tror på vilket jag har tyckt varit svårt att stå för här på forumet.
Jag tror att jag många gånger har svårt att stå för min åsikt om de flesta tycker tvärtom. Och här på forumet om man tycker annorlunda om något som handlar om alkohol och dessutom inte har blivit nykter då har jag ännu svårare att stå för min åsikt för det känns som om jag inte har det mandatet.

Profile picture for user Tofu på besök

@Varafrisk Jag förstår vad du menar. Det är ganska läskigt med att stå upp och alla andra säger helt tvärt om. Kan kännas väldigt utsatt. Fast samtidigt är det ju viktigt att man kan hitta det där inre lugnet och vara sann mot sig själv. Känner inte alla så som är i en utvecklingsfas? Att det är läskigt?

För egen del har jag ibland hoppat att skriva när det blir för läskigt. Insett att jag inte är redo ännu men att det kommer en dag jag kommer kunna vara det.

Du har det mantrat du tar dig. Det bestämmer du. Sedan är nog utmaningen att våga. Jag tror det kommer. Det måste bara inte ske nu.

Det inlägget jag skrev idag hade jag aldrig vågat skriva för 1 år sedan. Jag tyckte samma då egentligen. Herre, som vi dövar våra förmågor och nu förväntas göra allt i nyktert tillstånd. Det måste få ta tid. Titta runt dig. Hur många vågar stå upp för sig själva?

Jag tycker inte det är konstigt att det tar tid. Den biten ingår i 7:e sinnet i min värld. Det kommer. Lova mig en sak bara. Ta inte på dig springskorna utan rid ut denna känsla nu. Då växer du och blir redo för nästa utmaning 🤗.

Profile picture for user Varafrisk

@Tofu på besök Det kanske är så att det borde vara slut med mitt flyktbeteende oavsett vad det gäller. Hade systemet varit öppet så hade jag garanterat åkt dit och köpt alkohol. För det mesta så låter jag tankar gå några varv inom mig när jag skriver. Vi har ju märkt det förr att det skrivna ordet kan feltolkas. Min avsikt var aldrig att spekulera om diagnoser, hade aldrig någonsin skrivit om diagnosen om den inte redan hade nämnts. Men jag hade läst om vad som hade skrivits om bipolaritet så vad jag skrev var mer menat som en reflektion som blev så fel. Jag kan inte göra vad jag skrev ogjort och jag har bett om ursäkt. Jag har läst vad som har skrivits och det finns med mig. Jag tänker inte lämna forumet men jag kommer att tänka mig för många gånger vad jag skriver om.

Godnatt😴

Profile picture for user Varafrisk

Nu är det en vecka kvar på semestern. Några trevliga konserter är inbokade. Ska träffa min kurator på rådgivningscentrum ska bli så skönt! Den metod som vi ska arbeta med finns nämnd i den boken som jag skrev om tidigare idag. Kanske får jag så småningom träffa den nya soc.sekreteraren.

Suget är oerhört starkt men jag kämpar. Har känt mig låg några dagar och efter denna dag så känns det väl inte så pepp.
Men imorgon ny dag och nya möjligheter.

😴😴

Profile picture for user Smörblomma

@Varafrisk Kämpa på. Du vill göra detta för din skull och du kan. Låt inte yttre omständigheter få dig att dricka. Gråt en skvätt och kom igen om något är jobbigt, skrik om det är det du behöver men drick inte.

Profile picture for user Tofu på besök

@Varafrisk Bra där! Tänkte på en sak stoppa inte vid frågan jag känner mig låst / förminskad. Fortsätt. Varför är det så farligt? Vad kommer den känslan ifrån? Tills du känner att du hittat Kärnan. Därifrån kan du nog snart rama in pudeln. Fundera på hur du kunde gjort istället när denna känsla infinner sig? Komma fram till några alternativ. När känslan sedan kommer är du beredd. Då plockar du fram kartoteket och testar dig fram.

När man sedan lyckas är det en fröjd. Att slippa dessa påslag är en fröjd 🤗

Flyktbeteende tror jag de flesta av oss är proffs på. Man tar till det i massa olika former istället för att hantera grundorsaken. Bara det att sedan jagar den runt en på massa trista dolda sätt.

Profile picture for user Sisyfos

Ja, VaraFrisk, fortsätt med din resa du nu. Tänker att det är bra träning i sinnesrobönen. Du har gjort vad du kunnat. Dags att släppa och fokusera på dig och ditt. För du har ju jättemånga nyktra dagar den här semestern. Avsluta starkt också. Ser ut som om du har en fin vecka framför dig.
Och statistik i all ära, jag tror att du (liksom jag) behöver jobba jättemycket med vanorna. Det finns en gräns man absolut inte vill passera. Efter den gränsen stämmer säkert den dystra statistiken, men jag tror inte att alla här på forumet skulle definieras som ”alkoholister” i den statistik som redovisas. Men det är att leka med elden att fortsätta. Jag får fortfarande de där tankarna på vin, särskilt när jag är trött. Och det har gått lång tid i min nykterhet. Det handlar mycket om att identifiera vad vinet tillför - eller för mig då, vad jag vill uppnå med att dricka. Det är energin och bubblan jag vill åt, smärtlindringen också kanske, men inget av det blir bättre av vin.
Jag tänker att Tofus tips är både konkreta och bra. Inte heller nöja sig med svar som
”För då blir jag förminskad och äger inte minprocess” för det är heller inte sant om man tänker efter. Man blir inte förminskad för att någon annan gör något. Det är ens egen självbild som skadas och den äger och skapar man själv. Jag vill inte säga att det är lätt, det är ett ständigt jobb med den, liksom med alkoholen och jag tror att de går hand i hand. Och det finns så många faktorer som spelar in. Trötthet och mående framför allt. Andras reaktioner handlar mycket mer om dem än om dig/mig. Det gäller bara att fatta det.

Profile picture for user Tofu på besök

@Sisyfos Så sant, det handlar ju egentligen om knäpptankar. De får man se till att ta dö på. För mig går det inte att förneka dem. De finns ju där så bättre att bekräfta att de finns. De måste plockas ner i beståndsdelar. Då blir det lättare att hitta alternativ. Gärna långt innan saker händer så man slipper gå åt det hållet.

Det är detta som jag ser är det där 7:e sinnet. Genom att göra allt detta lär man sig och skapar en inre trygghet. Ett lugn. Inga tankar är förbjudna. De ska bara hanteras så man mår bra.

Att gå igenom det vi gör är en otrolig utvecklingsresa. Många går den aldrig. De har inte fått ett uppvaknande. Genom att ta uppvaknandet till sig kan man uppnå total frihet. Det ger helt andra möjligheter i livet. Det blir mycket mer lustfyllt 🤗. Spela den filmen om 20 år och jämför med alternativet. Att stanna där man är.

Jag vet vad jag väljer iaf

Profile picture for user Varafrisk

@Inombords Ja, oj vad du var vaken tidigt! Jobba eller vaknade tidigt ändå?

@Smörblomma Ja…skrika högt vore nog väldigt bra just nu!

@Sisyfos @Tofu på besök Jag läser vad ni skriver och tar till mig det.

Kram

Profile picture for user Varafrisk

Tog SÅ lång tid innan jag kunde somna inatt! Himla tur att jag är ledig idag och inte behöver jobba! Något hände igår när jag satt och skrev i sängen. Vet inte om det är ischiasnerven som kommit lite i kläm men det gör väldigt ont i högra skinkan. Får ta en promenad istället för gymet men hoppas på gymet imorgon.
I em kommer min systerson m familj. Har säkert inte träffat dem på sex, sju år. Allt blev ju så konstigt efter det att min syster dog. Men nu behövde han plats i frysen och undrade om jag ville köpa lite viltkött.

Jag har fortfarande inte släppt vad som skrevs igår. Vet vad det beror på. Jag tänker att hade man setts i verkliga livet så hade man kunnat mötas och förklara men när det gäller det skrivna ordet blir det något annat. Som tur är har jag insikten att kunna be om ursäkt för risken är annars att det blir pajkastning. Nu var det inte min avsikt att sätta diagnos och ingen har heller satt ngn diagnos på mig men visst har det skrivits saker i min tråd som inte har varit så kul. Apropå statistik så googlade jag om min mans cancerdiagnos när han insjuknade vid två tillfällen. Jag kunde läsa om en prognos som var ganska så dyster. Hade den stämt hade han inte levt idag. Jag frågade hans läkare som berättade hur man räknade ut det hela. Hon sa även att hon brukade inte bry sig om de där uträkningarna så mycket. Hon sa t min man ”Du är du och det är det vi utgår ifrån”.

Jag är medveten om riskerna med mitt alkoholberoende. Naturligtvis blundar jag för dem för så är det med alla beroenden. Vi vet men vi blundar.

Jag har haft många olika samtalskontakter under åren men under de senaste åren en längre terapikontakt. Den terapikontakten initierades utifrån att jag hade så mycket obearbetad sorg inom mig. Finns nog fortfarande en del kvar. Men terapin handlade mycket om självkänsla och självbild något som lades grunden i min uppväxt mycket i relation t min mamma och min syster.

Jag är lite som skomakarens barn eller lever inte som jag lär. Självkänsla och självbild är ju ett återkommande tema i mina samtalskontakter i mitt jobb. Och jag kan mina stötestenar men likt förbannat hamnar jag där…och det går liksom blixtsnabbt. Min känslighet handlar mycket om hur personen uttrycker sig. Någon annan kan ha samma budskap men framföra det på ett helt annat vis. Så jag övar och övar. Något som jag inte har varit bra på här på forumet är att om hen har skrivit något i min tråd som gör att jag känner mig förminskad/ledsen så har jag gått i försvar istället för att säga …när du skriver så gör det mig ledsen…

Ok…man lär sig så länge man lever….

Profile picture for user Tofu på besök

@Varafrisk Väldigt klokt & insiktsfullt. Människan är inte lätt men å andra sidan oerhört intressant. Nästa gång blir det annan respons & du har lärt massa andra på kuppen. En liveshow där man har möjlighet att lära av andra på första parkett. Coolt! Tack för att du är modig & vågar dela. Du kan vara helt säker på att vi är flera som gjort liknande som du.

Profile picture for user Allegra

Ja kära nån @Varafrisk , livet är som det är. Med detta vill jag säga att du är en fantastisk människa som kämpar, varje dag! Ska iväg nu så hinner inte lägga ut texten.. Stor kram✨

Profile picture for user Sisyfos

Förstår att du har svårt att släppa (jag skulle också ha det). Man vill reda ut och få ett avslut, en gemensam förståelse. Men det blir inte så alltid inte ens irl. Man får enas om att ha olika uppfattning helt enkelt. Jag har tidigare skrivit om forumet i den delen och tänker att det räcker så. Man får hitta sin väg, sin sanning, även om några uttrycker att de har facit. Men här på Forumet kan jag plocka russinen ur kakan. Även de som jag inte alltid håller med har livsstrategier som är intressanta. Åsikter som är intressanta. Funderingar om livet. Det är som med riktigt goda vänner, ibland håller man inte med, ibland förstår man dem men vill göra på annat sätt, ibland ändrar man sig själv.
Hoppas du får en fin dag med systersonen. Och kanske är ”plats i frysen” en ursäkt för att få till ett möte. Oavslutade relationer ligger och gnager länge. Familjeband är starka och ni har en saknad gemensam. Ha det fint VaraFrisk!

Profile picture for user Varafrisk

@Tofu på besök @Allegra @Sisyfos Tack!!❤️❤️

@Sisyfos…Tror du satte huvudet på spiken….Jag tror att jag går igång på när hen uttrycker sig som hen har facit….besitter sanningen. Jag tänker att den sanning man kan ge uttryck för här på forumet är ens egna sanning. Jag har lämnat gårdagen men även förmiddagen dvs hur det kändes då. Jag tänker även att jag plockar ut de bitar ur forumet som passar mig. Tack vare el pga mitt inlägg så har det ju skrivits en del om statistik. Tänkte att jag ska fråga min kurator om hon har tillgång t forskning gällande vi som söker behandling inom kommunen vad det finns för resultat.

Känner mig glad för min systerson m familjs besök hos oss i em/kväll. Även vår son m sambo var med. Min systerson sa att de skulle inte stanna länge…de stannade i fem timmar! Vi grillade korv och hamburgare. Åt glass. Spelade kubb. Gick t lekplatsen. Jag har ryggbiff av rådjur, vildsvinsfärs och vildsvinsstek i frysen. Så glad över detta besök❤️

I juli har jag haft 14 nyktra dagar. Jag förstår att det är bättre att ha 14 nyktra dagar i sträck men 14 nyktra dagar under en månad har jag nog inte haft sedan jag åt antabus. 14 nyktra dagar som inte är i följd är så mycket bättre än 14 onyktra dagar. Jag gläds åt detta!!

Kram 🤗

Profile picture for user Sisyfos

Bra jobbat VaraFrisk! 14 dagar, i följd eller ej är en bit på väg mot målet. Jag tycker att du har all anledning att känna dig stolt. Kul att träffen med systersonen blev lyckad.

Profile picture for user Smörblomma

@Varafrisk Låter så fint med din systerson och son med familj/sambo på besök. Om man inte ska stanna länge men stannar 5 timmar måste det vara för att man trivs med de man är med, alltså bl a du! Tänk på det när det är svårt, att du är en person man vill vara med, en nykter person man vill vara med. Det är klart du ska tänka att 14 dagar utan alkohol är bättre än tvärtom. 14 dagar utan alkohol på raken för dig kommer att komma. Du jobbar dig mot det.

Profile picture for user Varafrisk

@Sisyfos @Smörblomma Era ord betyder så mycket🙏🏻🥰

@Kennie…jag har glömt att säga tack för dina ord i AHs tråd häromdagen❤️Jag begick ett stort misstag men svaret/svaren jag fick…de tog.

Och… det här har gnagt i mig..har inte kunnat släppa det. Mina barn har aldrig följt ”mallen” vad den nu är men genom deras sätt att vara har jag lärt mig så mycket om mig själv och min omgivning.
Här på forumet lär jag mig inte endast om alkohol utan om andra och mig själv.
@Tofu på besök du skrev att det inte var första gången som jag skriver saker och triggar andra. Jag reflekterade över detta när du skrev det men tänkte inte så mycket på det just då men har funderat över det nu. Jag tänker inte att jag är sådan som triggar andra utan försöker vara ödmjuk i vad jag skriver. Kanske är vi några som triggar varandra…vad vet jag??? Jag tänker iaf att det inte är ngt medvetet sätt för ngn av oss. Kan inte du berätta hur du menade?

Hur som helst idag är jag oerhört låg…riktigt jäkla låg….🥲Ska på konsert …och jag hoppas att jag ska få lite mer energi.

Kram

Profile picture for user Allegra

Bästa @Varafrisk , jag minns innan pandemin slog till - då hade sambon och jag kommit överens om att vi _måste_ gå mer på konserter. Vardagen hade liksom nött ner oss och vi pratade om vad som brukade ge oss energi; Musik helt klart. Vi hann med en handfull band innan allt stängdes ned.

Nu är jag såå peppad på att gå på konsert igen! Skannar nätet för att se vad som händer i höst.

Hoppas du får en jättefin kväll 🎼🥁🎺🎶

Profile picture for user Vinägermamman

@Varafrisk ❤️
Har läst ikapp hos dig lite. Nu får du nog byta tråd, eller namn på tråden😅 Dag nr 2,3,4… har ju kommit flera gånger om nu. 14 dagar i juli! 🤩 💪🏻Grymt bra ju!
Vi tänker, tycker och upplever och är olika här på forumet. Har olika bagage/förutsättningar. Olika tankesätt, morötter/piskor. I min värld och för mig räknas alla förbättringar utifrån vad man själv har som målsättning . Varje steg, om än litet är positivt. För mig är det viktigt att tänka på och känna sig nöjd med det man gjort i rätt riktning och på så sätt få positiv energi för att på ett konstruktivt sätt fokusera på fortsatta förbättringar. Kram på dig! Och hoppas konserten var givande!

Profile picture for user Tofu på besök

@Varafrisk Visst kan jag det🤗. Dels tänker jag på de där väninnorna du pratat om med vännen som klippte trotts att du bett om ursäkt, dels situationen kring när dina barn vid något tillfälle var hemma hos dig och sedan vissa gånger i Torn rum. Det verkar från det jag kan utläsa att det finns något som frustrerar dig. Att du då börjar vidröra ämnen men kanske lite otydligt så man inte vet var du vill komma? Jag tolkar det som det är något hos dig som skaver. Något som du inte riktigt lyfter så det är svårt att tolka.

Gällande input hos @andrahalvlek så var jag nära på att fråga vad är det du egentligen vill säga? Jag tolkade det som du var frustrerad på något men inte riktigt satte fingret på vad det var. Istället blev det andra saker. Det var så jag läste situationen. Att texten egentligen handlade om något helt annat. Något djupare som inte riktigt kom fram. Jag var inte ens säker på att det handlade om @andrahalvlek? Eller snarare, jag blev ganska säker på att det handlade om något annat.

Det som jag läste ut av din text var hårt. Inte du. Därmed lite vilseledande att läsa den som faan läser bibeln. Det är något men vad tänkte jag? Det var därför jag klev in som jag gjorde i din tråd. Jag tror ifs redan du svarat på allt nu. Med följdfrågorna efter. Eller?

Profile picture for user Varafrisk

@Tofu på besök Menar du att min text hos Andra Halvlek var hård?

@vår2022 @Vinägermamman Tack!

Har haft en fin kväll…komedi blandat m musik…det regnade….så regn, skratt och sång.

Känner mig vilsen nu här på forumet😨känns som om jag missuppfattas inte av alla men det är ändå tillräckligt för att jag kanske ändå ska vila härifrån under några dagar. Det tar för mycket energi. Min man känner av det. Givetvis handlar det om mig själv hur jag skriver, hur jag tar emot vad som skrivs och lite till…

Profile picture for user Tofu på besök

@Varafrisk Det var bara en tolkning jag gjorde då. Den baserades inte på vad du skrev utan snarare hur jag tolkade det mellan raderna eftersom jag inte fick ihop det. Nu har du ju förklarat så nu vet jag om jag inte missar något här?

Profile picture for user Inombords

@Varafrisk Jag brukar inte sticka ut hakan och jag tycker det är viktigt att respektera varandra, om någon tar illa upp så är det såklart viktigt att be om ursäkt och ta lärdom. Och det är bra att man säger till så att man kan lära sig av sina misstag.

Jag läste inte in något mellan raderna i inlägget som Varafrisk gjorde i Andra Halvleks tråd. Jag läste det som. att hon ”tänkte högt” och reflekterade över en diagnos som hon har erfarenhet av att ha närstående som har. Jag såg varken frustration eller illvilja där. Följaktligen tyckte jag att Tofus inlägg var väldigt hårt. Speciellt när ursäkten var gjord och lärdomen tagen.
Det skrivna ordet kan lätt misstolkas och kanske har jag inte förstått hela bilden men jag ville ge min sida av saken.
Allt gott! 🌸

Profile picture for user Varafrisk

@Tofu på besök Tänker inte att du har missat något.
@Inombords Tack för dina rader:) Även om ens avsikt inte är att göra någon annan illa är det viktigt att kunna be om ursäkt med respekt för den andre individen. Tänker även att det även är betydelsefullt att kunna ta emot en ursäkt för att kunna gå vidare.

Har varit hos min kurator på Rådgivningscentrum på morgonen. Så skönt! Hon är väldigt rak i sin kommunikation. Efter de dagar som jag var nykter i juli månad i synnerhet de sex dagarna i följd så vet jag att jag kan surfa på suget och jag vet mina triggers. Ska jobba väldigt mycket på att släppa offerkoftan! Släpper jag offerkoftan är det lättare att känna tacksamhet över vad jag har. Efter detta besök idag vill jag gå vidare och känna ro ...en ro som jag behöver för min nykterhet.

Har bestämt mig för att inte sätta mål eftersom jag så sällan kan hålla dem. Målen som jag sätter och inte håller leder bara till misslyckande som triggar mig att dricka. Som tex bröllopet nästa helg skulle både ha gått ner i vikt och varit nykter en längre tid ...har inte lyckats med något av det. Så nu måste jag sluta med dessa mål vilket inte betyder att jag inte jobbar vidare med nykterheten samt med viktminskning. Hade även anmält att jag ville hålla tal men tänker nog inte göra det. Det är som om det har blivit mitt ansvarsområde...nu släpper jag det ansvaret.

Min son och min man ska ut och åka i min mans barndoms hemtrakter. Det är sonen som har tagit initiativ till denna resa på så vis får jag några timmar för mig själv. Dessa timmar ska jag förvalta väl med att läsa och pussla. Har köpt ett nytt pussel som är så mycket svårare än det förra ....så det blir inte många bitar lagda varje dag men jag har ingen brådska.

Ha en fin dag alla:)

Profile picture for user Onkel F

@Varafrisk Hej! Hur har det gått den här veckan? Bra hoppas jag!

@Varafrisk skrev: "Har bestämt mig för att inte sätta mål eftersom jag så sällan kan hålla dem" Har du funderat på det @vår2022 skriver om Värderad riktning? Jag vet egentligen inget om detta förutom det hon skriver i sin tråd, men jag tycker det låter intressant. Det kan kanske kännas lite "mjukare" än att sätta upp ett klart mål som man sedan missar?

Jag har nyss läst "Att välja glädje" av Kay Pollak. Handlar lite om hur vi väljer att tolka det som sker omkring oss, och om hur ett budskap säger något om både avsändare och mottagare. Kanske inte världens mest vetenskapligt skrivna bok, och en del av det han skriver om vårt eget ansvar för vår situation kan man (jag) uppfatta som lite skuldbeläggande. Men i det stora hela är det han skriver tänkvärt. Kanske värt lite av din tid?

@Varafrisk skrev: "Känner mig vilsen nu här på forumet" Du hör hemma här lika mycket som någon annan. Skriv det du känner att du behöver när du känner att du behöver det.
Juli gick ju bra, kan augusti bli lika bra eller kanske bättre? Du är på väg i rätt riktning, fortsätt!

Profile picture for user Natalia

@Varafrisk

Nykterhets appen Cairy har många övningar man kan lägga in och som kommer upp på telefonen som påminnelser. Finns en övning som heter just tacksamhet där man dagligen skriver ner några saker man känner sig tacksam över. Tänker att det kanske kan vara ett bra sätt att öva genom den appen och lätt att komma ihåg iom dagliga notiser som ploppar upp 🙂Finns också många meditationsövningar man kan välja och få som påminnelse morgon, dag eller kväll också.

Själv är jag väldigt glad över att kunna välja just tacksamhet, acceptans och glädje. Har blivit fenomenal på att hålla mig mindfull och jag tar fullt ansvar för mitt liv och mitt mående. Det är upp till mig att välja in saker jag mår bra av och att välja bort sådan jag inte vill gå igenom om det är så att jag kanske inte kan acceptera situationen som den är. Jag vet att det kan låta väldigt provocerande att säga; välj glädje. Många gånger i livet är det inte så lätt. När mitt eget liv kändes svart kunde folk inte ens fråga mig hur jag mådde utan att jag blev provocerad eller bröt ihop. Om någon uppmanade mig att försöka tänka positivt var jag beredd att slå den rakt på käften. Du vet när det är sådär vedervärdigt svart att inte glädjen glädjer. Folk omkring gör allt de kan för att underlätta och muntra upp men själv ser man inte ens att det är fint väder. Vet att det inte alltid är läge eller lätt att välja glädje, acceptans och tacksamhet. Men det är verkligen klokt att jobba på för när du är väl är öppen att börja praktisera det och når dit så kommer du vara så tacksam att du känner dig tacksam över att vara tacksam. Hur dumt det där nu lät...
Jag är iaf sjukt tacksam för att kunna välja tacksamhet, acceptans och glädje och det handlar ju heller inte om att jag springer runt och jämt är skitlycklig, men att kunna acceptera att även ledsamhet och att jobbiga jobbiga känslor uppstår och att hitta bra sätt och verktyg för att kunna förhålla sig till dem på ett lättare sätt. Ibland behöver man ju även söka hjälp när man försöker hantera en jobbig situation och det är ju att ta ansvar för sig själv precis som du gör just nu genom både din kurator och här på forumet.

Det låter som din kurator kan stödja dig bra i din personliga utveckling. Tycker kuratorn låter toppen! 🙂
Det är de små sakerna i livet som är de stora.

Stor kram och det är klart du ska skriva på forumet. Man kan omöjligt ta hänsyn till alla tänkbara individuella tolkningar som sker och vi måste ju kunna skriva utan att det ställs samma krav som att publicera något i en vetenskaplig tidsskrift. Själv kan jag skriva mycket trams men det är behjälpligt för mig. Det är en av mina strategier för att skingra tankar.

Profile picture for user Sisyfos

VaraFrisk, jag uppfattade också ditt inlägg som Inombord. Inte hårt, men jag tänker att det är bra att Tofu och Vår2022 skriver sin uppfattning om det, så kanske vi alla lär oss ett och annat. Det blir väl som inlägg som riktas direkt till dig ibland också. Att det blir fel när någon tror sig se ett mönster som inte stämmer med hur det faktiskt är. Det skrivna ordet är väldigt specifikt och onyanserat ibland. De allra, allra, allra flesta (även du) är oerhört duktiga på att uttrycka sig ödmjukt och inkännande. Ibland blir det helt fel. Ibland blir det hårt utan att det är meningen. Jag har skrivit inlägg som varit fel, som landat fel. Tycker att du ska stanna här och jobba vidare med nykterheten. Offerkoftan är inget klädsamt plagg, kliar dessutom alldeles förfärligt. Bra om den kommer av. Har nog skrivit det till dig förut; se dina tillgångar och dina framsteg. Om du vill hålla tal, gör det, om du har något fint att säga om personen. Gör det inte av plikt eller för att det blivit ditt ansvarsområde. Det ska vara kul att hålla tal. Jag älskar bröllop och tal. När någon får frossa i hur bra de är! Det där med vikt är lite problematiskt. När man känner sig för tjock eller obekväm i kläderna finns en känsla av missnöje. När du skriver härinne får jag upp en bild av en ganska tjusig kvinna. Andras vikt stör mycket sällan, så jag hoppas att du kan känna dig fin som du är. Och som jag tror att du är.

Profile picture for user Varafrisk

Igår var ju min son och min man ute och åkte i min mans barndomstrakter. Vår son följde med in fick en matlåda m hemlagad thaimat plus att jag hade köpt kantareller som jag stekte i smör och vi la på macka. Vi pratade om min sons sambos familj. Föräldrarna är skilda sedan 25 år tillbaka. Bor ca tio mil från oss. Vid Mors dag blev vi mammor hembjudna till vår son på mat givetvis även min man. Igår pratade vi om denna kväll och då fick min man och jag reda på att vi hade verkligen begått ett misstag. Jag drack alkoholfri öl till maten, sonen och mannen drack starköl och min svärdotter alkoholfri cider. Min svärdotter gav en alkoholfri öl till sin mamma. Jag förstod nog att mamman ville ha en starköl. Så både min man och jag sa att NN vill nog också ha en starköl och till sist fick hon en starköl. Vad vi inte visste då är att mamman är kanske inte alkoholberoende men har ändå problem med alkoholen....vet inte på vilken nivå det är. De försökte därför att hon inte skulle dricka alkohol. Jag minns för några år sedan när jag pratade med mamman i telefon (har inte gjort det många gånger) att jag fick en känsla av att hon kanske var påverkad. Hur som helst...så tänker jag...hur tänkte jag?!?!? Jag som är så uppmärksam kring allt som har med alkohol att göra så insisterade jag på att mamman skulle få en starköl! Så urbota dumt! Men som sagt var man lär sig så länge man lever. Det blev i alla fall ett bra samtal med min son om hur mitt beroende ser ut. Jag berättade att jag är inte nykter, berättade om mina 14 dagar då jag var nykter i juli månad. Berättade om vad som triggar, att jag inte kan åka utomlands nu för det finns för mycket som triggar. Sonen sa att om du väljer att dricka är ditt problem men jag vill inte att du ljuger, om du har druckit så säg det men ljug inte. Och tro inte att vi behöver bli alkoholister för att du har problem. Du sneglar på oss om jag dricker öl eller sambon dricker bubbel. Och jag svarade...men jag sneglar väl inte?? Jo, det gör du. Min son sa innan han åkte...nu ser vi inte bakåt utan nu går vi framåt. Det var ett bra samtal. Jag vet dock att han har haft svårt att hantera alkoholen, druckit mycket på krogen men nu när han lever med sin sambo tror jag att det är mer kontrollerat. Sambon dricker inte speciellt mycket eller ofta pga att hon har sin leversjukdom pga sin tarmsjukdom.

Även om jag inte har blivit nykter så märker jag ändå att jag är väldigt uppmärksammad på hur andra dricker (har i och för sig varit det under en lång tid), hur man pratar om alkohol osv. Jag tänker att konsten när man håller på med sitt nykterhetsarbete eller har blivit nykter är att man lever i ett land där alkoholen är en del av kulturen är kanske fel att säga men iaf en del av väldigt många människors liv och de flesta kan förhålla sig till alkoholen.

Profile picture for user Varafrisk

@Onkel F Jag får nog läsa lite mer i vår2022 tråd kring värderad riktning. Jag har boken av Kay Pollack. Min kurator har även tipsat om youtube klipp som jag har sett. Det handlar om det här att man eller jag många gånger förminskar mig och tänker att andra inte ser mina positiva sidor mm...det handlar mycket om tankar som är just bara tankar.
Augusti ska blir bättre så är det!!

@Natalia Tacksamhet, acceptans och glädje är känslor som är verkligen viktiga ingredienser i livet! Har jag offerkoftan på då är det svårt att känna dessa känslor. Därför vill jag jobba på att få bort den där jäkla otympliga offerkoftan!!

@Sisyfos Tack:) Även om jag tidigare har haft svårt att se mig som en tjusig kvinna så tänker jag att alkoholen har sett till att den bilden har förminskats. Så det är väl tid att plocka fram en annan nyans...att vara stolt att kroppen ändå fungerar så bra som den gör trots övervikt och alkoholberoende. Det är ju därför viktigt att ta bättre hand om mig själv!

Jag vet inte hur ni känner men för mig är det alltid så att den där sista veckan innan man ska börja jobba går så rasande fort! Springer iväg! Nu på förmiddagen har vi städat av lite lätt. Jag har tagit hand om mina blommor både ute och inne. Igår kollade jag över växtligheten i mitt växthus måste säga att tomaterna var bättre förra året. Jag tror det delvis beror på det ojämna vädret. Några dagar med värme och sol kring 30 grader för att därefter bli några dagar med mulet och 20 grader. Men så sakteliga kommer det lite tomater inte mycket chili eller paprika.

Denna veckan har väl inte börjat jättebra utifrån alkoholintaget men det kan ändå bli fler dagar utan alkohol än med.
Även om jag inte blir jättebakis så blir jag iaf trött och gör inte riktigt vad jag vill göra dessutom blir jag besviken på mig själv vilket triggar att dricka. Dagen efter då man inte druckit är ju som en gåva då jag kan både träna och är mer uppåt. Jag ska öva mig på att ta bort jobbiga känslor som tex ensamhetskänsla, ledsenhetskänsla som är endast känslor. Jag får givetvis bli ledsen men mer utifrån verkliga saker. Fick ett mail fr en nära anhörig som berättade om en svår sak. Min anhörig skrev att hen tyckte att det var så orättvist att behöva bli drabbad. Jag kan känna både det ena och andra men är så tacksam över att jag inte har känt den där orättviskänslan när min man drabbades av cancer eller vår ofrivilliga barnlöshet eller att vår dotter fick bipolär sjukdom. Jag skulle kunna varit den som tyckte att det var orättvist men känslan har aldrig infunnit sig vilket jag är väldigt tacksam för. Till sist vill jag bara skriva att jag tänker att mina inlägg kan bli att man tycker sig se ett mönster vilket jag tänker beror på otydlighet från min sida, att jag fegar för att skriva vad jag tror på...hur det är för som oftast så har jag väldigt klart för mig vad det kan vara som ligger och skaver. Iaf....så jobbar jag vidare på att få av offerkoftan!

Kram

Profile picture for user Varafrisk

Jag tänkte skumma igenom min tråd men med så många inlägg så orkade jag nog endast en tredjedel men många inlägg från Andra Halvlek, Torn, FinaLisa, Vinäger och Charlie70. Träffade FinaLisa, Charlie70 och Vinäger på träffen i Sthlm 2020 plus några till som tex Adde och Berra. Min man var med. Vi bodde på hotell. Jag hade inte skrivit med ngn före träffen så alla var nya.

När jag läser min tråd så tänker jag men för fan Varafrisk…gå vidare!! Kan faktiskt förstå dem som vart med länge och skriver…att man kan tänka…kommer hon lyckas och när i så fall??? Men jag ska💪🏻Min största rädsla är nog…kommer mina organ, min kropp på sikt klara det??? Fast jag kan inte dricka på den känslan.

Jag läste i vår2022 tråd om hur mycket energi det hade tagit ifrån henne efter mitt inlägg hos Andra halvlek och att hon tänker att inte skriva direkt på ett inlägg. Jag tänker på ett inlägg som väcker känslor (mina ord).

Om jag hade vetat att mitt inlägg skulle väcka så mycket så skulle jag aldrig någonsin skrivit mitt inlägg. Jag ångrar mig djupt! Läste mitt inlägg nu igen och jag tycker att jag är väldigt försiktig. I inlägget uttrycker jag mycket funderingar över mig själv. Och utifrån att Andra halvlek skrev om bipolaritet samt att Sisyfos reflekterade tänkte jag både en, två och tre gånger före jag skrev. Min tanke var mer att berätta om den kvinnan som jag mötte på bipolärskolan och som fått kämpa för att bli rätt diagnosticerad. Jag förstår att jag gick för långt och tänker fortsättningsvis vara väldigt försiktig. Åter igen det var inte min avsikt att begå övertramp i Andra halvleks tråd. Förlåt igen!

Tänker att jag skriver i min tråd och hejar på andra. Jag tänker inte sluta skriva på forumet men jag behöver nog återhämta mig lite grann. Min man tycker att forumet tar lite väl mycket tid från mig…eller från oss.

Önskar er alla på forumet en fin kväll och helg🤗 på måndag börjar jobbet igen💪🏻

Profile picture for user Allegra

Kära @Varafrisk , är helt opartisk i frågan om inlägget du gjorde, men hoppas verkligen att det kan läggas åt handlingarna snart. Du skrev i all välmening och det landade fel, sånt är livet och du har bett om förlåtelse. Mer kan du inte göra!

Semesterns sista flämtande dagar, ja herregud. Satt med en sak igår, som jag egentligen skulle fixat innan semestern men var för utarbetad för att göra. Eftersom jag varit relativt nykter i sommar gick det ganska lätt att styra upp det hela (det vill säga, jag är klar i knoppen). Hoppas ingen har märkt att jag varit försenad, jag tänker låtsas som ingenting🎶

Fler dagar nykter än berusad är bättre än tvärtom, kämpa på!! Stor kram❤️

Profile picture for user vår2022

@Varafrisk
Hej! Det mitt inlägg handlar om är hur otroligt lätt det är att man utgår från sina egna referensramar när man läser andras inlägg, att man tolkar det utifrån sina egna känslor och gränser för sin integritet. Att man ibland inte riktigt kan veta syftet avsändaren har, och att man för snabbt gör en egen tolkning och för snabbt reagerar. Mitt inlägg handlar om att det kan bli så fel när man gör det. Jag bad om ursäkt för just det, att jag lade mig något som inte angår mig.

Jag ser att du tolkat detta på ett annat sätt, att du menar att det var ditt inlägg som tog mycket energi ifrån mig. Det är inte ditt inlägg som har tagit energi från mig. Det som tagit energi från mig är att jag själv gjorde ett inlägg med min reaktion till dig och efterspelet som följde efter det. Att jag gick in i något som inte angår mig och att det dessutom fanns tidigare historia som rördes upp, som jag inte hade någon koll på alls som jag råkade peta på. Det är det som blev så himla tråkigt och det utväxlades inlägg er emellan efter det.

Du skriver ”Jag läste i vår2022 tråd om hur mycket energi det hade tagit ifrån henne efter mitt inlägg hos Andra halvlek och att hon tänker att inte skriva direkt på ett inlägg. Jag tänker på ett inlägg som väcker känslor (mina ord). Om jag hade vetat att mitt inlägg skulle väcka så mycket så skulle jag aldrig någonsin skrivit mitt inlägg. Jag ångrar mig djupt! Läste mitt inlägg nu igen och jag tycker att jag är väldigt försiktig. I inlägget uttrycker jag mycket funderingar över mig själv.”

Det är det jag menar, att jag omöjligt kunde veta ditt syfte, att jag inte förstod det riktigt, vad du ville säga och varför. Du reflekterade eller spekulerade (i mina ögon) kring hennes bipolaritet, vilket tidigare skett i andra inlägg som du nämner, och det fick mig att reagera. Det som hände var att det var mina känslor som satte igång för vad jag anser är min gräns för integritet. Det är det jag ber om ursäkt för, att jag gör ett inlägg om min reaktion av det jag läser och låter mina känslor och min tolkning av detta styra. Det är inte mina känslor eller gräns det handlar om och jag ångra att jag lade mig i detta. Efterspelet blev inte bra. Hur det skulle blivit utan min reaktion vet jag inte. Det kan bara ni veta. Det är det jag ångrar och ber om ursäkt för, för att jag blandade mig i och lät mina känslor få tala. Det är därför jag ska tänka till innan jag svarar på ett inlägg som rör upp känslor inom mig själv, så att det inte är mina känslor som svarar på ett inlägg som är adresserat till någon annan. Jag ska hålla mig utanför när sådant sker, inte lägga mig i, för det kan dra åt vilket håll som helst och det tar en massa energi.

Jag kände att jag behövde göra ett inlägg i min tråd där jag förklarade mitt handlande just för att allt detta har tagit så mycket energi från mig. Att jag tar på mig och tar ansvar för min del i detta och ber om ursäkt för det till er. Kanske borde jag skrivit direkt i era trådar men jag valde att göra det i min tråd, så ni kunde läsa det där. Jag gjorde det också för att kunna gå vidare efter att jag bett om ursäkt och tagit på mig ansvaret för min del, och jag hoppas att ursäkten tas emot. Mer än så kan jag inte göra.

Jag hoppas att vi alla kan gå vidare❤️

Profile picture for user Sisyfos

Vilket fint samtal med sonen ni verkar ha haft. Och jag tror att det är bra för alla att fundera över vanedrickande, oavsett om man idag har problem eller inte. Att jag avstår alkohol gör många gånger att andra dricker mindre. Så samtalet tror jag även bidrar till något positivt angående sonens konsumtion.
Kör vidare nu med vita dagar, VaraFrisk!
Du är mer på gång nu tycker jag. Upp för tröskeln och hoppa ner på andra sidan.

Profile picture for user Varafrisk

@Allegra @vår2022 @Sisyfos @Andrahalvlek Tack❤️

Ja, nu går vi vidare…..💪🏻🙏🏻

Och ja… jag är på gång! Sedan jag började skriva här på forumet så har mitt enda mål varit att bli helnykter. Anledningen t det är att mitt alkoholberoende har gått för långt så den enda vägen är helvit. Mitt stora problem har varit att komma t handling men jag tänker att nu ska det ske. 14 nyktra dagar i juli har gett mig styrka. Jag ser väldigt tydligt dagen efter att jag har druckit så känner jag mig ganska låg tex emot när jag varit nykter …jag är så mycket starkare då💪🏻

Vill dela med mig av dagens text ur Olle Carlssons bok ” Just idag…365 tankar för sinnesro”

”Just idag är livet min dans
Någon sa ”Rid inte ut stormen, utan lär dig dansa i regnet”. Idag kan jag välja att försöka ta det lugnt och göra saker i min alldeles egen takt. Jag kan sätta mig ner under en stunds tystnad, på en plats där jag finner ro, för att lyssna till mitt hjärtas unika rytm. Jag kan försöka få ett större perspektiv på allt det som är viktigt för mig genom att koppla bort det yttre bruset och istället lyssna inåt ”.

Med en önskan om en fin fredag t er alla🥰

Profile picture for user Se klart

Kikar in och önskar fin fredag och helg. Man måste inte blicka tillbaka- även om jag gör det ibland för att minnas hur det var.
Jag är/har varit en smålåg typ hela mitt liv men en del av det grundlåga har jag fått bukt med tack vare min ssri-medicin. Men det övergripande är förstås att alkoholen förstärker ångest, oro, allt det som du vet.
14 dagar är riktigt bra. Ta en dag i taget- ”vad som än händer IDAG så dricker jag inte, imorrn får jag se” är en bra tanke.
Kram!

Profile picture for user Varafrisk

Tack @Rehacer ! Behöver det peppet 🙏🏻

Känner mig väldigt låg idag. Ser hur mönstret under veckan har varit något som jag inte alls önskade. Har ingen ångest över att gå t jobbet på måndag men ändå kom känslan i måndags ” nu-är-det-sista-semesterveckan-nu-måste-den-bli-bra-och-har-jag-tagit-vara-på-semestern-tillräckligt-mycket-osv”. Dessa tankar sänker snarare än höjer mig så då har jag druckit på dessa känslor. Och, eftersom jag vet hur bra jag kan må när jag inte druckit så blir jag så ledsen på mig själv när jag har druckit vilket sänker mig. Känner även att jag förlorar dagar, tid när jag dricker. Det är inte så att jag skulle gjort ngt speciellt men det blir inte att jag går t gymet eller kanske läser eller jobbar m nykterheten då.

Så vad kan jag då göra? Jo, idag går jag inte t systemet. Jag surfar på suget. Och ska jag göra vad jag kan för att tänka positivt. Har lite blandade känslor för ngt annat som jag skriver om en annan dag.
Jag behöver forumet. Jag behöver skriva. Jag behöver höra om berättelser som är som mina för igenkänning. Jag behöver höra om förändring. Jag behöver höra om livet som det är utan alkohol. Och om jag kan tillföra något t forumet så gör det mig glad.

Bästa forumvänner idag har vi en fin lördag☀️🥰

Profile picture for user Allegra

Kära @Varafrisk , försök blicka tillbaka på semestern utan att värdera den. Den har ju passerat och du lyckades samla ihop 14 nyktra dagar, det är jättebra!!!

Jag har också varit mer nykter än under någon annan semester de senaste åren! Det känns toppen. Precis som du skriver, så framstår det med all önskvärd tydlighet hur oerhört mycket tid som går förlorad då man dricker. Antingen på att vara full eller bakfull. Får panikkänslor när jag tänker på det men SKA inte gå igång på det förflutna utan blicka framåt! Vi måste inse att vi kan, i större utsträckning än vi tror, välja reaktion på våra tankar och vi ska bli bättre på att reagera konstruktivt.

Idag ska jag på utflykt med min man, efter ett bråk tidigare i veckan är det extra fint att vi väljer egentid tillsammans just nu.

Önskar dig en fin lördag, åk inte till systemet, belöningen kommer imorgon bitti när du vaknar utan baksmälla. Jag hejar på dig, alla dagar i veckan!!✨✨✨

@Varafrisk @Varafrisk @Varafrisk

Profile picture for user Varafrisk

@Allegra Tack för ditt pepp🙏🏻 Låter skönt m en utflykt, att få möjlighet att fylla på med energi🥰

Jag är inte på topp idag men oavsett hur låg jag blir så ska jag inte åka t systemet. Nu behöver jag hämta styrka igen💪🏻

Ska åka på konsert ikväll…biljetter fr 2020. Förr brukade vi fixa goda mackor själva att ta m in på området. Var så mysigt m matsäcken men nu får man inte ta m sig ngt för det säljs också inne på området. Så vi äter nog hemma istället innan konserten. Hoppas att det inte blir ngt regn iaf.

Imorgon har jag lovat att bjuda mina barn på en vegetarisk pastarätt. Lagade den för några veckor sedan och min son fick smaka på lite rester. Han tyckte väldigt mycket om det och ville gärna äta det igen. Rätten innehåller bla mangold som jag köper fr en gård i närheten, vit- och gul lök, pinjenötter, parmesan och grädde. Är så gott. Har även köpt blåbär och ska göra blåbärspaj.

Allt detta blir så mycket trevligare att göra om jag inte dricker alkohol idag.

Kram🥰

Profile picture for user Natalia

Andas kära @Varafrisk 🙂

Fick verkligen andningen upp i bröstkorgen och ett pulspåslag när jag läste om den här stressen över semestern och känslorna. Din panik gick verkligen igenom. Semester må kanske lida mot slut men inte sommaren och inte nya fina dagar. Ingenting är över och kanske är det till och med så att rutinerna kommer göra dig gott för avhållsamheten efter semestern ❤

Man mår helt enkelt inte bra när man har ett problematiskt drickande och kanske är det så att just dem här korta perioden av semester kunde varit bättre men det är bara en liten period av ett helt år där du har andra lediga dagar och sköna kvällar. Andas ut.

Jag har slutat med 5 olika preparat och varje gång jag bestämt att sluta med ett har jag tänkt att ok, det här kommer inte bli en rolig tid. Och det har det verkligen inte varit. Det tar tid att ta sig igenom avslut och hinna återhämta sig innan man successivt börjar känna att man mår allt bättre. Men det kommer. Jag lovar.

Sitter i köket och tittar runt just nu och ser hemska spår av blandannat en utsättningsperiod jag hade när jag mådde psykiskt mycket sämre. Alltså Varafrisk, jag har sparkat in 5 skåpluckor, min sänggavel och krossat min badrumsspegel i ren desperation och vansinne av abstinens. Saker jag snällt fått laga i efterhand. Gråtit, lidit och önskat att avsluta livet i hemska perioder av abstinens och kaos i huvudet. Har skikit och svurit och jadu. Varit allt annat än lugn.

Men jag kan ändå säga att just alkoholabstinensen är mildare. Jag underskattar den dock inte. Har respekt för att den är lömsk och suget jobbigt. Men du kan göra det här. Vi kan göra det här.

Själv har jag kapitulerat och lagt mig platt nu. Orkar inte hålla på trassla med abstinens, förhandlingar, bakfylla och maktlöshet för suget. Har avsatt fram till nästa sommar för att rehabilitera alkohol och hinna landa ordentligt. Är beredd på att det inte kommer kännas så kul alla dagar men det kommer bättre dagar. Förhållandevis är inte min dag 4 så dum alls och Ingenting har behövt gå sönder i mitt hem. Idag kan jag givetvis inte begripa hur jag kunde slå sönder saker på det viset men det är redan gjort.

Andas 🥰

Profile picture for user Natalia

Måste nog poängtera att mitt liv redan var svart i den utsättningen då jag vandaliserade mitt hem. Det var helt svart men abstinensen skapade ett rent vansinne hos mig. Jag var djupt tappad i sorg och inte balanserad nånstans. Det var nog inte rätt tid att sätta ut mediciner. Kunde inte hantera livet alls och kunde inte hantera att möta de känslor som kom upp så starkt både vad gällde abstinens och vad gällde att möta verkligheten.

Nä fyy, livet är sannerligen inte en dans 🙏

Profile picture for user Inombords

@Varafrisk Jag tycker du ska vara stolt över att du var nykter hela 14 dagar, det är ju enorm skillnad mot när du började skriva här!
Du är en kämpe som aldrig ger upp, eller hur? Stark och omtänksam är du❤️ Och du kommer att lyckas, detta är bara gupp på vägen. Om du orkar, försök komma på varför det blev dricka idag (situation vana eller känsla) så har du lärt dig nånting idag. Och upp på hästen imorgon. ❤️

Profile picture for user Inombords

@Varafrisk Jag läste nåt intressant här om dagen om det här med styrka. Att problemdrickare ofta har väldigt mycket viljestyrka så det är inte det som gör det svårt att sluta, det är inte viljestyrka och disciplin som saknas. Vi har lärt in konceptet att dricka i olika situationer och känslor så att det sitter i det omedvetna. (T.ex Jag blir stressad/ledsen =vin). Och det undermedvetna är svårt att rå på med viljestyrka så det vi måste göra är att sakta oprogrammera vårt undermedvetna. Jag tänker att det kan ta tid, vi har ju trots allt blivit matade med alkoholkulturen hela livet. Allt ska firas, eller dränkas i A. Kanske låter flummig nu men jag tror det stämmer. Jag ska lära mig att stressad/ledsen betyder kort löptur, inte vin. Tillslut om jag gjort det tillräckligt många gånger så kommer det vara spontant svar hos mig.
Svamligt nu men ville bara dela med mig.
🌸

Profile picture for user vår2022

@Inombords Jag tycker inte alls att det låter svamligt. Har också läst om detta. Tänker att det handlar om att föra in något nytt, nya beteenden, då det undermedvetna håller oss fast i etablerade och vanemässigt handlande. Och fast i samhälleliga föreställningar sedan århundraden, om hur alkohol ska användas i fest och i sorg. Det vanemässiga (ledsen/stressad = vin) kan istället bli en ny vana (ledsen/stressad = kort löptur/fysisk aktivitet). När detta utförs kontinuerligt och ofta, kan det bli ett nytt vanemässigt beteende som går på autopilot och utan ansträngning. Man har infört en ny vana och påverkat sina undermedvetna föreställningar om att alkohol inte är lösningen och det som behövs vid fest och i sorg.🌺

Profile picture for user Onkel F

@Varafrisk Med facit i hand blev det väl en rätt bra semester eller hur? När det gäller alkohol menar jag. Ledighet och inga måsten öppnar ju upp för möjligheten att dricka. Kanske blir det lättare när du kommer tillbaka till arbetet? Tillvaron blir ju lite mer uppstyrd och inrutad.

Jag tycket det @Inombords skrev låter vettigt. Det stämmer väl med tankegångarna i Tänka klart/This Naked Mind, eller hur? Helt klart är att om vi gör som vi alltid har gjort kommer vi alltid få samma resultat. Nya vanor och målsättningar måste till för att ändra resultatet. Du har gjort förändringar och fått andra, bättre resultat senaste tiden. Fortsätt i den riktningen.

Profile picture for user Varafrisk

@Natalia Du är modig som berättar om det svåra som har varit. Så tufft du har haft det! Det känns som om du har ett annat lugn inom dig nu. Jag tror på dig:)

@Inombords Tack för dina ord! Ja, omtänksam är väl en av mina styrkor något som jag har ärvt från mina föräldrar.
Tycker inte heller att du svamlar. Tänker att det ligger mycket i det undermedvetna, det invanda. Även om det inte fanns mycket alkohol i mitt föräldrahem så fanns det där, i mina syskons hem mm. Så det är ju en djupt inarbetad vana att man firar något med alkohol eller dricker alkohol i goda vänners lag. Jag blir ju trots allt 60 år i slutet av året. Sen det andra invanda beteendet att dricka när det är helg, när jag är ledsen, arg osv det har jag själv lärt in och det är ganska så inprogrammerat den vanan eller inte bara ganska utan väldigt mycket.

@vår2022 Tycker som du. För mig gäller det nu att omprogrammera mig.

@Onkel F Jo, men det blev väl en bra semester ändå i synnerhet med tanke på alkoholen så bra har det inte varit på väldigt länge...Håller med dig ang @Inombords inlägg tycker också att det låter vettigt.

Igår var en riktigt skitdag eller ja..inte helt och hållet men jag mådde inte bra. Jag tänker att jag har druckit mig till en problemmage och det blir inte bättre av att jag dricker. Så igår spökade magen som bidrog även till ett visst illamående (alltså inte bakismående men ändå förmodligen relaterat till det långsiktiga användandet av alkohol) plus att jag kände mig låg. Vi hade biljetter från 2020 och skulle gå på konsert med Lars Winnerbäck. Eftersom jag inte mådde helt bra så kände jag sisådär för att gå på konserten. Lars Winnerbäck är inte min största idol. Har inte lyssnat på all hans musik men en del och jag tycker om hans texter. Men då 2020 var jag iaf intresserad av att se honom men kanske inte lika intresserad 2022. Min vän och jag skulle gått men eftersom konserten hade flyttats två gånger och nu hamnat på hennes mammas födelsedag dessutom den 75:e kunde hon inte åka med utan min man hängde med. Vi åkte i god tid före konserten men det var verkligen ett totalkaos på parkeringen. Det tog sin tid både att komma in och komma hem. Inne på konsertområdet såldes det alkoholhaltiga drycker. Det var länge sedan jag var på en konsert där det dracks så himla mycket. Ja, jag var inte bättre själv. Jag drack två glas vin under lång tid. Men, det såg ut som ett slagfält...Så jag tänker att konsert då har människor ett mycket invant beteende att det ska drickas alkohol. Och, de som säljer alkoholen har vett att ta betalt och jag tänker att det är ingen som backar för det....

Igår kväll innan jag somnade tog jag några laxerande droppar som verkligen satte igång magen nu. Mår bättre nu. Min son och svärdotter kommer hem senare i em på pasta och blåbärspaj. Hoppas även att min dotter kommer, hon har efterfrågat paj ganska länge. Tror att hon var ute på krogen igår kväll eftersom hon ofta dricker för mycket så brukar hon vara ganska trött dagen efter. Jag vet att jag borde släppa det men har svårt att slappna av innan jag har fått kontakt med henne. Det har hänt så mycket genom åren när hon har varit ute så det sitter väldigt djupt inom mig. Hon är allt eller inget. Tänker att det har med hennes bipolaritet att göra.

Imorgon jobbdag. Många på jobbet har fortfarande semester. Jag tänker att det blir först vecka 33 som vi är full styrka. Så imorgon blir det att väcka upp jobbhjärnan, läsa mail, meddelanden i journal mm. Kan tänka mig att det även blir munskydd. Ska planera veckan lite nu med tanke på alkoholen. Träning. Läsa/titta på youtubeklipp. Behöver få in lite mer aktivt arbete kring nykterheten. Förbereda mig inför bröllopet på fredag.

Pratade med en kusin nu på fm. Hon hade ringt mig igår. Bjöd in till kusinträff i Skåne och vi tänker åka. Så vi ska planera in några dagar till Skåne i slutet av september. Träffen är en söndag kl 12 så jag tänker att det kommer inte bli någon alkohol vilket är bra. Jag tillhör de yngsta kusinerna. Har bara kontakt med hon som ringde och ytterligare någon mer. Och, nu i augusti fyller min svärdotter och min man år. Det är lite mysigt.

Förresten, jag ville ju berätta att jag har anmält mig till en grupp/träning som heter Stilla söndag. Det är fem eller sex söndagar under hösten (inte i rad) som man träffas 45 minuter för avslappning, meditation. Tycker att det ska bli intressant. Ska även gå på medicinsk yoga genom närhälsan. När jag var jag var på den årliga blodtryckskontrollen remitterade sköterskan mig till sjukgymnast beroende på de risker som jag har för att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar. När jag kom till sjukgymnasten berättade jag att jag har ett medlemsskap på Friskis & Svettis, Fysisk Aktivitet på Recept. Jag har inga problem med att träna utan själva grejen är att komma upp till gymmet. När jag var sjukskriven för kanske inte utmattningsdepression men vidbrändhet så gick jag hos sjukgymnast och fick avslappningsövningar samt lite massage. Frågade om man fortfarande hade kvar detta men den sjukgymnasten som utförde det hade gått i pension däremot hade man medicinsk yoga som jag ska delta i . Kanske var det sex gånger under hösten.

Nu ska jag åka till affären och handla lite mat. Idag blir iaf en nykter dag och nu ska jag försöka byta måndagsvanan att åka till systemet efter jobbet till gymet. Kanske inte bara försöka utan jag måste, jag ska.

Ha en fin söndag!

Profile picture for user Onkel F

@Varafrisk Låter bra med Stilla söndag Kan kanske bli en inkörsport till att fortsätta hemma på egen hand? Medicinsk yoga har jag ingen aning om vad det är, men det låter spännande. Allt som får kropp och själ att må bra är värt att prövas.

Profile picture for user vår2022

@Varafrisk Önskar dig en trevlig middag och en ny start på måndagen med en ny vana. Låter som sköna och avslappnande träningar som du bokat in dig på framöver.

Ha en fin söndag!🌞💕

Profile picture for user Allegra

Hej @Varafrisk , kan rekommendera yoga i alla former, ett utmärkt sätt att umgås med sig själv på! Är den dessutom ”medicinsk” så kommer den säkert vara bra för en eventuellt otränad kropp.

Förut gick jag på s.k. Hot yoga med ett stenårt 1,5h program i ett rum uppvärmt till 40 grader (första gången jag var där så funderade jag på, mitt i programmet, hur jag skulle förmedla mitt behov av ambulans eftersom jag kände att slutet var nära😂)

I vilket fall som helst så höll Hot yoga mig på ett effektivt sätt borta från alkohol, jag mådde för bra för att vilja dricka helt enkelt. Tyvärr har jag efter 2 Covid-infektioner blivit helt ”allergisk” mot träningsformen, tappar andan efter en minut och står inte ut med värmen.. Mycket synd.

Åk inte till systemet imorgon efter jobbet, åk till gymmet istället. Byt ut din ovana mot en bättre vana. Önskar att vi hade kunnat stämma träff och gå dit tillsammans… Jag planerar för att onsdag eller torsdag ska bli min första dag på gymmet det här året. Tänker ta det lugnt i början, trappa upp långsamt för att inte köra slut på kroppen och därmed sluta gå dit.

Vi kan göra detta!!!✊🏼❤️ (vi måste)