Elak och dum i huvudet av alkohol

Profile picture for user Ingesmart

Hej mitt första inlägg här.
Har kommit fram till att jag inte kan dricka alkohol längre.
Jag har sällan något stopp när jag väl börjar, jag dricker tills det tar slut, eller tills jag stupar, men det värsta av allt är att jag blir så elak i fyllan, och behandlar mina närmaste väldigt illa! inte fysiskt, men psykiskt, och det är illa nog.
Så jag har nu bestämt mig att helt sluta med alkohol, blir man så djävla knäpp av alkohol, ska man inte dricka anser jag. Jag har säkert något annat underliggande också som är orsak till allt detta.
Nu har jag fått skriva av mig litegrann, har varit in och läst litegrann här senaste dagarna, och verkar finnas mycket bra och läsvärt.

Profile picture for user trött_och_less_72

ja du..

Varför intar man en dryck frivilligt trots att man vet att man sårar och sviker de människor som betyder mest för en i hela världen? Det tror jag alla som vet att dom dricker för mycket undrar.

Det är en väldigt stor skillnad på att komma fram till något och att verkligen göra något åt saken.
Ett som är säkert är att det aldrig går att lösa dina underliggande problem så länge du dricker.
Undrar hur många gånger jag vaknat på morgonen efter under mitt äktenskap där vi skulle "prata ut" över en flaska vin. Man mindes att man bråkat men inte om vad. Man mindes knappt vad som sagts över huvud taget.

Profile picture for user Gullranka

Hej Ingesmart! Jag tycker inte att ditt namn passar dig för du har ju kommit fram till lösningen på dina problem - att sluta dricka. Och dessutom skapat ett konto här och börjat skriva, det är ett jättebra första steg. Du är verkligen inte ensam om att säga och göra saker på fyllan som man ångrar sen, det var iaf en av orsakerna till att jag slutade dricka. Nu har jag varit nykter i snart sex månader och känner mig friare, snällare och ärligare eftersom jag kan stå för det jag säger och gör vid alla tidpunkter. Det är jätteskönt! Jag tror att du kommer uppleva samma, och önskar dig all lycka till 🌸

Profile picture for user Ingesmart

Jag har aldrig äventyrat mitt arbete eller supit mitt på veckan, utan helgsupande, inte heller varje helg, jag har kunnat hålla upp flera helger, men det är på senaste tiden som jag blivit så otrevlig och elak på fyllan. Aldrig att jag gått till handgemäng, men verbalt otrevlig.

Profile picture for user Ingesmart

Inne på min 16e nyktra dag, och det går bara bra, har inte sett åt en öl, eller vin, har gått lika bra med vanlig dricka.
Talat om för alla närmaste att jag slutat dricka, när de har frågat varför, så har jag sagt, har man druckit i 30 år nästan varje helg, så nog kan kroppen få vila nu.

Profile picture for user Dagsattförändra

@Ingesmart heja dig ! Tror det är en bra strategi att berätta för sina närmsta iaf, då blir det inga konstiga situationer och förhoppningsvis inga situationer där de bjuder på alkohol och man hamnar i en svår sits.. bra gjort med 16 dagar!

Profile picture for user majsan_nu

@Ingesmart Stort grattis till en hel månad alkoholfri! Så långt har jag inte kommit, börjar min tredje vecka imorgon, det är lång tid för mig... Tycker det är kämpigt o försöker tänka att det är ett positivt beslut jag ska vara tacksam över att jag tagit! Skönt för dig att du inte verkar ha så mycket sug - Så stort lycka till i fortsättningen 🙂

Profile picture for user Bullret

Hej,

Det verkar som att du verkligen har bestämt dig och då är chansen att du löser detta betydligt högre. Se till att hålla i och hålla ut när tankarna på att "du kanske kan dricka som alla andra" kommer smygandes, för det gör de ofta förr eller senare...

Nej, man bör lyssna på de visa ord min farfar sa till mig när jag var 17 år gammal: Kan man inte hålla sin sprit ska man ge fan i det!

/Bullret

Profile picture for user Ingesmart

Jag känner inget sug efter alkohol what so ever, jag har druckit 3 alkoholfria öl på 5 veckor, och det har räckt. Jag fick sån avsmak och äckelkänslor till alkoholen för 5 veckor sedan, så jag har inte ens lust att dricka!

Profile picture for user Andrahalvlek

Heja dig! Jag kände lite likadant. Total avsmak för allt vad alkoholen både smakade och stod för. Framför allt för hur den förändrade mig till en människa som jag inte ville vara. Jag blev en person som gick över gränser som absolut inte är okej enligt mina egna värdegrunder. Jag begick våld på mig själv.

Kram 🐘

Profile picture for user Ingesmart

På lördag är det 7 veckor, har inte sug eller ens en tanke på öl, som jag varit så svag för, och gärna druckit på helgen.
Sprit har jag inte druckit sedan 18/5 2020.
Man kan leva utan alkohol, inga problem alls.

Profile picture for user majsan_nu

@Ingesmart Så härligt o uppmuntrande för oss andra att det går så bra för dig! Det ger mig hopp, har just kommit in på min femte vecka o ibland känns det kämpigt! Gillar att du kommit fram till att man kan leva utan alkohol, precis så vill jag också tänka 🤗

Profile picture for user Ingesmart

Tack Majsan_nu
Jag har faktiskt fått oväntad hjälp av min fru, men även av min dotter som bor hemma ännu. Frun har också slutat dricka, även om hon aldrig druckit mängder, kanske 10 cider på ett år, om ens det. Jag sa att hon inte behöver sluta, men hon ville det, så vi har gett bort all alkohol, till bekanta som velat ha. Det känns som att jag får mer gjort utan alkoholen, inga dagar som blir bortsegade i soffan i bakis. Jag behöver inte oroa mig om jag kan köra bil på morgonen, jag kan sätta mig i bilen när som helst, och åka var som helst. Jag ser bara fördelarna faktiskt. Alla gör sina val, jag har gjort mitt att bli alkoholfri, och det känns befriande. Jag dömer inte de som vill dricka, det har jag aldrig gjort. Jag tänkte bara att har jag druckit i 35 år (ja jag festade första gången när jag var 13) så kan jag låta kroppen vara alkoholfri de resterande åren, jag njuter av god mat och familjen istället =)
Alla som kämpar är så duktiga, kom igen det går att bli alkoholfri, tycker alla som försöker gör det bra, kör man i diket, så borstar man av sig, tar sig en funderare och kör vidare på den nyktra vägen. Felsteg sker, och det är lätt att döma sig själv, men man blir inte expert över en natt, man måste träna. kämpa på alla där ute.

Profile picture for user Ingesmart

66 dagar sen sista fyllan, känns bara finfint. Så skönt slippa tänka om man kan ta bilen, eller fan kan inte åka till affären har ju druckit en öl. Ingen bakis heller, jag ser bara fördelar än så länge.
Visst kan jag bli sugen på öl, jag tycker öl är fruktansvärt gott, men det finns fina alkoholfria öl, är faktiskt mer ute efter smaken, inte ruset.
Kämpa på alla där ute, ser fram emot dag 100, då ska jag fira med en Pommac =)

Profile picture for user majsan_nu

@Ingesmart Grattis till 66 dagar, jämna fina siffror! Och Grattis till att du uppskattar a-fri öl, det finns väl ganska mycket att välja på! Pommac är inte dumt det heller! Ha en fin dag 🤗

Profile picture for user Tekoppen

Åh, jag blir peppad av det ni alla skriver. Drack för mycket i helgen och gjorde bort mig, igen... blir oftast inte elak, men blir en allmänt jobbig och ihärdig jävel som ingen orkar med, tappar gränserna för vad som är ok att säga osv. Får sjuk ångest dagen efter och vill bara försvinna. Det har hänt flera gånger det senaste året och nu senast kände jag att det inte håller att jag dricker mer. Jag har sällan sug efter alkohol, men är det fest eller nån som bjuder in på "ett par glas" så kan jag sällan säga nej. Min största oro är att trilla dit på en inbjudan. Har testat många gånger tidigare att hålla mig nykter, men aldrig lyckats mer än några månader. Det är svårt när de man umgås med alltid är sugna på vinkvällar. Jag känner mig tråkig när jag tackar nej. Nu ska jag göra ett nytt försök och jag tror att jag kan klara det den här gången. Min dröm är att vara nykter resten av mitt liv:) Ni ger mig hopp!

Profile picture for user Ingesmart

@majsan_nu Tack ska du ha. Ja det finns en hel del bra a-fria öl, men det går lika bra med vanlig dricka, En trocadero eller pommac skojar man inte bort =) Första helgerna drack jag inte ens alkoholfri öl, vi rensade huset på alla alkohol, och köpte chips och vanlig dricka till helgen. Första veckorna körde vi bara dricka, tror jag druckit en eller två alkoholfria öl hemma under hela tiden, däremot har jag tagit alkofritt till mat när vi varit ut.

Profile picture for user Ingesmart

@Tekoppen kämpa på, det är inte lätt alla gånger att stå emot en inbjudan, men man kan göra som jag gjort. Jag åkte på firmafest redan 2 veckor efter beslutet att lägga av, och ja jag var med på ölprovningen, men jag drack inte. Innan vi åkte dit, så mailade jag mina närmaste arbetskamrater, och berättade för mina närmaste vänner att jag beslutat mig för att sluta dricka alkohol, och jag beskrev varför, för att jag inte kunde behärska mig. Jag fick bara fina reaktioner och stöttande av kamrater och arbetskamrater, inget trugande på festen heller. Senast igår fick jag frågan av en kamrat när vi skulle på möte på jobbet, hur det går att vara utan alkohol, då svarade jag att det går alldeles utmärkt, och det var några nya där som inte visste att jag slutat, så förklarade hela läget åt dom också, och alla tyckte det var starkt att berätta så öppet. Jag sa och säger åt alla som frågar, har aldrig haft problem så jag druckit på veckorna, inte ens varje helg, har kunnat gå veckor, ibland månader, men det är kontrollen, när jag börjar dricka, så dricker jag till det tar slut, eller till jag slocknar, och sista gången var jag dessutom så djävla otrevlig med min egen fru, så då sa jag dagen efter, nu får det vara nog!

Profile picture for user vår2022

@Ingesmart det du berättar visar att alkohol är bedräglig och snurrar upp hjärnan rejält även om du inte har problem att avstå i veckorna och även ibland helger. Finns ju ingen mening att dricka om det blir så fel och att man är dum mot sin käraste. Det tycker jag är det värsta när jag blir dum mot min käraste då man inte har koll på läget och vad som egentligen spökar i huvudet. Men inte mer😁.
Bra gjort!

Profile picture for user Ingesmart

@vår2022 Tack =) ja jag trivs med att vara alkoholfri, jag vet att min fru också tycker det är skönt, hon har aldrig varit mycket för alkohol, så hon har också slutat dricka, det känns som att man får mer tid till annat när alkoholen försvann =). Jag går även hos en psykolog och pratar, i början var det för mitt beteende som gjorde att jag valde att sluta, men har övergått i att trassla ut mitt liv som varit, och försöka reda ut varför jag är som jag är, när jag inte blev som jag skulle =) Jag mår bättre, och det är så skönt att gå och prata med någon utomstående, som dessutom är professionell. För många är det en skam att gå till psykolog, men varför ska man skämmas, för att man vill må bra?
Med alkohol i kroppen, så gör och säger vi ofta sånt, som vi egentligen inte vågar säga i nyktert tillstånd, och då hoppar också många grodor ur mun, lite ofiltrerat.
Kämpa på alla där ute, ni kan om ni vill, ha en fin onsdag =)

Profile picture for user Sisyfos

Tror den där bilden av att det är skamfyllda att gå till paykolog håller på att ändras. I USA har det ju varit vanlig länge. Tänker att det även här kommer att bli lite som att ha en PT. En mental PR är väl det du har skaffat dig? Jag tror att det är jättenyttigt att prata om sig själv och känslor.

Profile picture for user vår2022

@Ingesmart tycker att man är smart och modig när man går till en psykolog för att reda ut sin ryggsäck, få självkännedom och ta ansvar för sitt liv och sina handlingar. Jag går också hos en psykolog och tycker det är lyx att bara prata om mig😁. Tror att det många gånger finns bakomliggande orsaker till att man ta till alkohol för att slippa ta itu med problemet som det egentligen handlar om, det som gör att man super för att glömma det onda. Så alltså är du modig och klok som går till en psykolog😎.
Ha en fin onsdag💕

Profile picture for user Andrahalvlek

@vår2022 Jag går också hos psykolog, har besökt samma regelbundet sen 2007 då jag blev sjukskriven för utmattningsdepression första gången. En gåva varje gång vi träffas 🙏🏻 Lite KBT behöver alla i sitt liv. Tycker jag.

Kram 🐘

Profile picture for user vår2022

@Andrahalvlek men vad bra! Att ha samma psykolog under så lång tid. Jag har gått hos olika psykologer vid olika tillfällen i mitt liv vid kris som skilsmässa mm. Har nu börjat hos en med psykodynamisk inriktning, lite mer gräva i mitt förgångna för att förstå hur jag hänger ihop. Hur som helst, all hjälp är bra att ta för att få bättre självkännedom och må bättre😁.
Kram💕

Profile picture for user Ingesmart

Hej det har gått bra, alla jag umgås med vet att jag inte längre dricker, och de försöker inte heller truga/bjuda.
Jag har inte druckit en droppe alkohol på nästan 10 månader, och det har gått hur bra som helst, inget sug har jag heller haft. På dessa snart 10 månader, har jag totalt inte ens druckit 20 alkoholfria öl, jag klarar mig gott utan, det funkar lika bra för mig med ett glas kolsyrat vatten. Jag ska dock inte sticka under stol med att jag tycker om öl, men jag har inga planer på att återuppta mitt drickande! Kanske jag i framtiden kan sträcka mig till en öl efter bastun, men det är absolut max, och där är jag inte ännu, jag har ingen som helst lust eller sug att dricka öl i denna stund.
Hoppas det går bra för er andra också, jag tycker det har gått lätt för min del, men jag har ju aldrig haft problem med att hålla mig från alkohol, utan problemet har varit att stoppa när jag väl börjat dricka.

Ha en fin alkoholfri sommar allihop, här ska drickas kolsyrat vatten och jobba och åka båt =)

Profile picture for user Ingesmart

Hej och trevlig fredagkväll på er. Imorgon har jag varit nykter och alkoholfri i ett år. Det går inte ens förstå hur fort tiden har gått. Min resa har varit ganska enkel då jag fivk sån avsmak och äckelkänslor av och till alkohol, så jag har inte varit sugen på alkohol under hela året. Kämpa på alla där ute, vill man så går det.

Profile picture for user Ingesmart

Tack ja jag är in här med jämna mellanrum och läser, och skriver någon rad ibland. Jag är så nöjd med mig själv att jag slutade dricka, visst jag kanske anses som en tråkmåns av vissa, när jag inte dricker, men ärligt talat skiter jag i det, de flesta har sagt att det är strongt gjort, och jag gjorde det för mig själv och min familj, då jag inte kunde kontrollera mängderna jag drack på slutet, har aldrig druckit varje helg eller flera ggr i veckan, utan ibland, men när det blev, då gick jag all in, minns inte vad jag gjort, och blev otrevlig, så då beslutade jag att denna kropp inte behöver alkohol längre.

Profile picture for user Ny dag

@Ingesmart Grattis 🙌 till ett år i frihet! Tycker ditt nick inte passar dig, du är ju hur smart som helst nu!!! Hoppas själv vara där /lika snart om 11 månader … ❤️

Profile picture for user Ingesmart

Tack skall ni ha för ert stöd, ja nicket tog jag för jag kom inte på något annat just då =)
Idag ska jag fira ett år med lite glass och lite brödbak, sen får vi se om det blir något gott till middag =)
Ha en trevlig lördag kväll allihop <3

Profile picture for user Ingesmart

@Ny dag Plötsligt har det bara gått ett år, för vissa kan det säkert vara kämpigt emellanåt, men det är bara att inte ge efter, desto fler dagar man klarar utan, desto mindre blir suget och man känner sig starkare =)

Profile picture for user Ingesmart

@Allegra Det går absolut att bli nykter, nu vet jag inte hur stora problem du har haft, jag har inte själv haft problem att jag druckit varje helg eller under veckor och så, men däremot hade jag svårt att sluta när jag väl började, dessutom så betedde jag mig som ett riktigt svin sista gången jag drack, så därför blev det ett enkelt val för mig.
Jag fick sådana äckel och hatkänslor till alkoholen, så jag ville inte se åt det längre, än mindre dricka.
Kämpa på så går det vägen.

Profile picture for user Kebne1

Just nu går det bra! Jag hade kämpigt i juli. Alldeles för många gäster och bubbel som dracks i min närhet för att jag skulle fixa det. Men jag är här igen, nykter och väldigt väldigt stark. @Ingesmart

Profile picture for user Allegra

Tack för pepp @Ingesmart , jag stapplar vidare på den inslagna vägen :) Har fått några värdefulla glimtar av vad ett nyktert liv kan ge i form av mer energi och mera tid som frigörs (att dricka tar sån jäkla tid i anspråk). Har identifierat mina triggers och behöver aktivt jobba på att minimera ångest (med hjälp av styrketräning) samt stress (lära mig sätta gränser).

I september är min make med mig på en nykter månad, jag ser det som ett gyllene tillfälle att tillämpa strategier och rutiner. Vi har gjort det förut och är jättebra på att vara nyktra tillsammans :)

Ha det fint✨✨✨

Profile picture for user Ingesmart

Skönt att få draghjälp av någon närstående, Min fru slutade också bort all alkohol när jag valde att sluta, trots att hon kanske bara druckit 10 cider per år innan. Dottern min 19 år vid tillfället när jag valde att sluta, dricker inte heller, hon tränar och äter nyttigt. Så jag fick också hjälp av de mina. Men jag har bestämt mig, och inget har än gett mig något sug, har varit på fester med jobbet, och det har gått hur bra som helst. Vill man så kan man, man får hitta andra grejer att fokusera på .

Profile picture for user Ingesmart

Tack ska ni ha Kennie och Andrahalvlek. Jag har väl haft det oförskämt lätt egentligen, har aldrig haft problem med alkoholen, så jag inte kunnat kontrollera drickandet till när jag dricker, utan problemet på slutet var mängderna jag drack, och att jag totalt tappade omdömet om allt, när jag drack. Blir man knäpp av alkohol, så är det lika bra att låta bli. Kämpa på därute allihop

Profile picture for user Andrahalvlek

@Ingesmart Du hade det ”oförskämt lätt” för att du hade bestämt dig. Och för att du fokuserade på fördelarna med nykterheten. Många gånger kan det vara svårare att sluta om man har ett riskbruk än ett missbruk. För man hamnar alldeles för lätt och snabbt i tänket ”så farligt var det ju inte, jag är ju ingen alkis”.

Annie Grace skrev väldigt insiktsfullt om det på instagram idag:

”We can stop drinking before alcohol makes us hit rock bottom. Alcohol is addictive. The more I drank the more things changed inside my brain and my body and my emotions to make me want to drink more and to have me believe this lie that I absolutely needed it in other areas of my life. To relax, to have a good time, to have sex. I got of that train. I fel so lucky to have been able to get free.”

Och jag instämmer i hennes ord till hundra procent!

Kram 🐘

Profile picture for user Ingesmart

Hej allihopa hur har ni det? Går det bra för er med nykterheten?
Jag själv har klarat mig fint, på luciadagen firar jag 1 år och 4 månader nykter. Detta har gått bra, nu ska jag se till att sluta med andra olater som jag har också. Det finns inget som helst sug efter alkohol, visst kan jag känna att det hade varit gott med en stor kall öl någon gång, men jag har inte druckit någon, och jag har definitivt inget sug efter att bli full. God Jul på er alla, och ta hand om varandra.

Profile picture for user vår2022

@Ingesmart Grattis till 1 år och 4 månader🥳 verkligen bra gjort! För mig går det också bra och har varit nykter i drygt 13 månader. Det goda livet som nykterheten och det mervärdet det ger, kör över alkohol med hästlängder! Jag tycker att en kall alkoholfri öl smakar hur bra som helst och mer än så behöver inte jag😁.

Ha en god jul❄️

Profile picture for user Ingesmart

Idag har jag varit alkoholfri i 20 månader, och saknar inte alkoholen ett dugg. Sist jag drack en alkoholfri öl, är 4 månader sedan. Har inget sug alls. Ha en fin vår allihop

Profile picture for user Ingesmart

God morgon alkoholhjälpen vänner, sitter ensam vaken i stugan och inmundigar kaffe, frun och hunden sover ännu. Satt och tänkte och kom på att på tisdag den 13/6 har jag 22 månaders jubileum till min alkoholfrihet.
Klarar mig så bra utan alkohol att jag knappt dricker alkoholfri öl längre, mitt sug är helt borta. Klart att en öl är god en varm sommardag, men nog är det gott med kolsyrat vatten också. Jag har ju som sagt inte upplevt några större problem till att avsluta mitt alkoholanvändande, var egentligen ingen stordrickare innan heller, men när jag drack, så drack jag tills jag stupade, och det hände mer frekvent på slutet. Är faktiskt glad att jag slutade, allt är så mycket enklare utan alkohol, och man slipper fundera vad man sagt och gjort dagen innan, dessutom slipper man bakisen.
Den 13/8 när jag firar två år, då ska jag nog ordna ett riktigt matkalas och äta allehanda godsaker för att fira =)
Ha en fin sommar, och skippa ölen drinkarna och vinet, inte kanske för er egen del, men om det drabbar andra, så tänk på dom, barn, sambos, makar. Jag ser inte ner på folk som dricker, jag försöker inte påtvinga nykterhet på folk, alla gör som de vill, jag mår bra utan alkohol, och vill inte gå tillbaka till att dricka.

Profile picture for user Ingesmart

Good morning sitter här och dricker mitt morgonkaffe, dagen efter min 23e månad som nykter, 13 Augusti är det 24 månader, då ska det firas rejält med något gott att grilla, och mängder av kolsyrat vatten =) Funkar fint att vara nykter, har varit på massor av fester utan problem, klart man är inte lika avslappnad som man skulle vart i fyllan, men man lär sig, man ser även hur andra blir när de blir full, och det är rätt avskräckande många gånger =)
Semestern är inne på sina sista timmar, och jag har inte ens fått i mig en alkoholfri öl.
Ha en fin sommar och håll er nyktra, fördelarna är fler än nackdelarna!

Profile picture for user Andrahalvlek

@Ingesmart Grattis till snart 2 nyktra år! 🥳🥳🥳 Jag brukar tänka så här på större fester: ”Alla är lite pirriga, det är därför så många kastar sig över alkoholen. Men jag vet att pirret släpper inom fem-tio minuter, vem blir den förste jag ska prata med?” Och sen fokuserar jag på samtalen, tjötet, skratten - och blir hög på det efter bara en kort stund 🥰

Kram 🐘

Profile picture for user Ingesmart

God morgon, så är dagen nästan kommen. Sitter vid datorn, det sprutar ner vatten utomhus, och sitter med en god kopp kaffe, och tänkte skriva in någon rad här. Har imorgon varit nykter i två år, och kan själv inte fatta hur enkelt coh skönt det har varit och är, ingen slav under alkoholens inverkan. Mår så mycket bättre nu.
Vill bara ge er som funderar på att sluta en spark i rumpan, kämpa på det går om man vill, men man måste vilja för att det ska fungera, sen är det inte lika lätt för alla, som det varit för mig.
Nu fortsätter vi livet ut, vem fan behöver alkohol för att vara kul, man behöver bara vara lite lagom knäpp ;)
Fortsatt trevlig Lördag, och låt nu bli alkoholen, det finns andra alternativ!