Behöver all hjälp jag kan få

Profile picture for user Sattva

13 månader är stort!!! Säger som Mary P, tack att du finns här o stöttar alla!!⚘????

Profile picture for user Andrahalvlek

Hela månader är faktiskt värt att fira, det tycker jag fortfarande. Jag vet ju att den dagen kommer då jag glömmer bort min månadsdag, men där är jag inte riktigt än.

Kollade vad jag skrev på min första nyktra månadsdag. Jag mådde väldigt mycket bättre, hade sluppit ångesten, fått lindrigare klimakteriebesvär och sov bättre. Däremot var jag konstant trött. Jag laddade som bäst för min första jobbkonferens med övernattning. Hur skulle jag hantera den grejen? Att avstå alkohol när alla andra drack till middagen? Jag kunde knappast skylla på bilkörning heller, vilket jag gjorde väldigt länge i andra sammanhang.

Jag minns faktiskt känslan när servitören plötsligt bara hade hällt upp rödvin i mitt glas. Utan att fråga ens. Hur det högg till i magen. Hur jag djupandades sakta några gånger, samlade tankarna. Sen gav jag vinglaset till min kollega som satt bredvid och sa ”du får mitt vinglas också”. Sen gick jag bort till baren och bad om en alkoholfri öl. Ingen brydde sig.

Kram ?

Profile picture for user Soffi

Så rätt du gör när du fortsätter fira månadsdagar. Tretton månader är ju kanon!

Jag minns det där med din första konferens, när du skrev om den, jag minns att jag nästan kände mig lite stolt å dina vägnar, att du hanterade det så bra. Då låg ju jag lite före dig, på väg mot 6 månader...
Ja, jag är ju fortfarande på väg mot 6 månader. Behövde bara samla lite mer erfarenheter först.

Du är en härlig förebild, Tack!?

Profile picture for user Andrahalvlek

Nu kommer du att passera 6 månader - och mycket mer. Ditt mindset känns helt annorlunda och ditt senaste inlägg var verkligen en fröjd att läsa ❤️

Kram ?

Profile picture for user Sattva

Oj vad jag fick bläddra för att hitta din tråd!
Här kommer tre hemsidor med massa bra recept.
I den första finns "krämiga hälsosamma chokladtryfflar" som är mina absoluta favoriter just nu. Ska testa blanda i kakaonibs idag. Brukar göra dubbel sats. Rullar lite lagom stora bollar kanske 2cm i omkrets. Lägger i låda i frysen. Tar fram 1-2 st o äter halvtinade. Supergott!!!

victoriasprovkok.se
rawfoodbyerica.se
rawvegan.se

Berätta gärna vad du tyckte om tryfflarna😍⚘🌼🌷

Profile picture for user Andrahalvlek

Tack @Sattva ❤️ Det här är min gamla tråd. Jag har en annan tråd under ”Det vidare livet” som heter ”Andra halvlek har inletts” och där skriver jag dagligdags. Den här tråden skildrar tiden upp till 6 nyktra månader, den andra tråden tiden efter det. Jag lovar att berätta vad jag tycker om chokladtryfflarna! Enkelt recept och innehållet stämmer svinbra med min antiinflammatoriska kosthållning.

Kram 🐘

Profile picture for user Andrahalvlek

Det är tur att jag har en app som räknar åt mig 😉 Den visar 438 nyktra dagar idag, tjoho!

Det här är min första tråd, som skildrar tiden upp till 6 månader som nykter. Under ”Det vidare livet” finns min andra tråd, som skildrar 7 månader och framåt.

Kram 🐘

Profile picture for user Andrahalvlek

@Smurfan_ Jag minns någon som kom in på forumet en gång och skrev ”Nu har jag varit nykter i 653 dagar” och jag blev som du blev nu. Wow! Då tänkte jag att kan hon, så kan jag också! Och om jag kan, så kan du Smurfan!

Kram 🐘

Profile picture for user Smurfan_

@Andrahalvlek

Tack för dom orden! Tror du har helt rätt - att se alla dessa trådar och människoöden/historier håller en över isen och ger hopp!! Man är ju inte ensam och det finns en lösning! Tack för att du inte släpper taget utan är här och peppar och nya!🙏❤️

Profile picture for user Andrahalvlek

Idag visar min app Nomo att jag har varit nykter i 500 dagar, tjoho! 🥳🥳🥳🥳🥳

Jag minns när jag räknade varje nykter dag. Jag minns målstolpen vid 10 nyktra dagar, den första nyktra månaden och så vidare. Jag minns att jag varje morgon satte fötterna i golvet och tänkte ”Idag ska jag vara nykter”. Den här tråden skildrar min första nyktra tid, upp till 6 månader som nykter. Sen har jag en annan tråd under ”Det vidare livet” där jag hänger till vardags. Jag är fortfarande aktiv på forumet i princip dagligen.

Det är slitsamt som sjutton i början, men det går om man verkligen bestämmer sig inifrån och ut. Slänger av sig offerkoftan och fokuserar på minsta lilla fördel med nykterheten. Ser den nyktra resan som en spännande utmaning, som man är genuint nyfiken och förväntansfull på.

På fredag firar jag min andra nyktra midsommarafton. Med samma sällskap dessutom, nära släkt och lite mer perifer släkt. I fjol var jag orolig som sjutton innan. Vad skulle de säga? Här kom jag med alkoholfritt på en typisk festardag liksom. Jag var ju den som alltid drack mest och höll på längst. Värsta party-pinglan. Jag var inte heller redo att outa min nykterhet för alla, den kändes för skör för det. Några visste men inte alla.

Jag fick frågor som ”Ska du inte dricka?” och ”Varför sover du inte över som du brukar?” Men jag parerade dem hyfsat lätt genom att skylla på bilkörning och något diffust om att jag behöver få sova i min egen säng. Det jag minns allra mest är dock hur förbannat roligt jag hade! Jag pratade och skrattade och skojade med allt och alla. Deltog i lekar och samtal med liv och lust. Brydde mig inte ett dugg om vad de andra drack, det var inget för mig. Jag brydde mig lika lite som om det var kaffe de hade i glasen.

När klockan närmade sig midnatt och de andra började bli rejält sliriga och tempot liksom dött på festen var det så skönt att packa ihop sina prylar och tacka för sig och köra hem och sova i min egen säng. Nästa morgon vaknade jag tidigt - och jag hade lika stor behållning av midsommardagen som midsommarafton.

Jag ångrar verkligen inte att jag valde den här nyktra resan. Inte en enda nykter dag ångrar jag. Det enda jag ångrar är att jag inte gjorde det här mycket tidigare.

Inför min andra nyktra midsommar finns ingen oro alls. Alla på midsommarfesten vet numer att jag är nykter och tänker så förbli. De är glada för min skull, att jag har tagit det beslutet. Min psykiska hälsa är numer stabil. Jag sover gott, min hjärna funkar bättre, jag är gladare och mer tillfreds med livet på alla sätt. Ett kvällsdopp kan ge mig njutning på ett sätt som alkohol tidigare gav mig. Jag är mer nyfiken på andra, älskar verkligen att tjöta med allt och alla.

Trevlig midsommar önskar jag er allihop!

Kram 🐘

Profile picture for user Andrahalvlek

Idag har jag varit nykter i 600 dagar. Wow 🤩 Vilken superkvinna jag är. Jag tillhör dem som ”bara” har blivit nyktra med hjälp av forumet. I princip har jag skrivit varje dag - närheten till ”programmet” är viktig. Att varje dag påminna sig om hur illa det var back the days, och att varje dag påminna sig själv om hur jag faktiskt vill leva sitt liv. Och att det är jag som bestämmer.

Det här är min första tråd, som skildrar tiden upp till 6 mån som nykter. Jag har en tråd inne under ”Det vidare livet” också, och där hänger jag till vardags. Varmt välkomna att hälsa på där också!

Jag minns ett inlägg, under min första nyktra tid, från en kvinna som hade varit nykter i 600 dagar och lite till. Jag minns att jag blev helt förundrad, det kändes som en utopi. Då, i början, var verkligen varje dag en kamp. En kamp mot stormande känslor, trötthet, dåliga vanor. Men sakta men säkert blev det bättre och bättre. Vid 3 mån kunde jag mig stabil, vid 6 mån övertygad om att jag hade valt rätt stig i livet och vid 1 år ungefär kändes verkligen alkohol som en icke-fråga för mig.

Det är väldigt länge sedan det kändes som kamp. Tvärtom. Livets prövningar fortsätter att komma förstås, men jag har idag helt andra förutsättningar att hantera dem. Jag har ork, energi, driv och mental hjärnkapacitet att ta itu med utmaningarna. Eller låta dem passera - allt kan man inte lösa ens som nykter 😉

Jag brukar tjata om att man blir mer chill som nykter, och för mig innebär det att jag lever mer hållbart mentalt. Jag blir inte upprörd över skitsaker, jag försöker inte förändra världen. Jag gräver där jag står och gör mitt bästa utifrån de förutsättningar jag har. Och mina egna förutsättningar är så mycket bättre som nykter.

Jag tycker till och med att det är lite coolt att vara kärringen mot strömmen och ge alkoholromantiken ett finger. Jag går inte på era lögner längre. Jag gör val som gynnar mitt fysiska och psykiska mående på allra bästa sätt - och där ingår det att vara nykter. Punkt.

Kan jag, så kan du.

Kram 🐘

Profile picture for user torpet

@Andrahalvlek Du är inspirerande! Jag gillar det där med att ge alkoholromantiken fingret. Det är tyngd i det. Det är respekt på riktigt. Ja, det är coolt. De som gör det har varit med. De har tyngd. De har gått ett varv till i livet. Tack för inspiration!

Profile picture for user Kungslilja

@Andrahalvlek Det finns så mycket i din tråd som inspirerar mig och får mig att vilja lite till. Du visar att (även om det så här i början inte känns så), genom arbete, en dag i taget, livet verkligen kan förändras till det bättre =)

Profile picture for user Andrahalvlek

Idag firar jag 900 nyktra dagar! Hipp, hipp, hurra, hurra, hurra, hurra för mig 🥳🥳🥳🥳🥳🥳

Det här är min första tråd, som skildrar tiden 0-6 månader som nykter. Sen skapade jag en ny tråd under fliken ”Det vidare livet” och där jag skriver om tiden därefter. Men på viktiga årsdagar så skriver jag även i den här tråden så att den hoppar upp i topp på flödet. Kanske kan mina ord hjälpa någon annan. Jag hoppas verkligen det! Genom att hjälpa andra så hjälper man sig själv. Först får man hjälp och sen ger man hjälp vidare 🥰

Kram 🐘

PS. Appen som räknar mina nyktra dagar heter Nomo.

Profile picture for user Ny dag

@Andrahalvlek Hurra för 900 dagar👍💪❤️! Så jäkla bra gjort och att du under 900 dagar delat med dig och hjälpt oss andra!!! Grattis!!!!! Själv på dag 9…. som nu känns lite symboliskt för mig… jag följer i dina fotspår och ska dit du är idag! 🥰

Profile picture for user Andrahalvlek

@Ny dag Tack ❤️ Kan jag, så kan du. Jag lovar! Du måste bara verkligen bestämma dig, inifrån och ut. Och verkligen TRO på att du klarar av det. Tankar och känslor lyfter aldrig glaset till munnen. Det finns egentligen bara en enda enkel regel: Ta aldrig första glaset. Punkt.

Kram 🐘

Profile picture for user Andrahalvlek

Tack @Lavendelblomman ❤️ Jag har saknat dig också! Och alla andra fina forumvänner ❤️ Nu mår jag äntligen liiite bättre. Ska vara sjukskriven på heltid i hela aug också, och sen börja jobba 25 procent från september. Det känns lagom. Jag måste skynda långsamt. En sak i taget.

Kram 🐘

Profile picture for user Matti77

@Andrahalvlek stort grattis till dina 900 dagar, det är aldeles fantastiskt bra gjort.
Du är en så fin inspirationskälla för oss andra som kämpar och önskar vi också en dag kan fira 900.
Snart 1000 dagar, det låter jättestort :) Kram

Profile picture for user Andrahalvlek

Idag firar jag 2,5 år som nykter 🥳🥳🥳🥳 Hela 30 månader. Mäktigt. Och som jag brukar, så väcker jag liv i den här gamla tråden då jag firar. Den här tråden skildrar min nyktra tid 0-6 månader. Den är sprängfylld med tips på böcker, poddar och Youtube-klipp. Alltid hjälper det någon tänker jag.

Till vardags hänger jag under ”Det vidare livet” och där skriver jag nästan dagligen i min tråd ”Andra halvlek har inletts”. För efter att man har blivit nykter så måste man lära sig hantera allt i livet på ett annat sätt, utan det bedrägliga lugn som alkoholen ger en. Och den resan pågår och pågår och pågår.

Den resan är långt ifrån lika tuff som den var inledningsvis, men den kräver ändå sitt jobb. Och jag är hjälpt av att skriva om det. Nu senast har jag skrivit mycket om det senaste helveteshalvåret med svår depression. Trots att det var svinjobbigt tänkte jag inte en enda gång att alkohol kanske var en lösning. Tvärtom. Jag vet att alkohol inte är en lösning på någonting.

Kram 🐘

Profile picture for user majken_r

@Andrahalvlek Grattis!! Fantastiskt bra gjort, en förebild och inspiration. Tryggt att du och andra finns här och delar. Önskar dig en riktigt fin dag!🎊🐘🎊

Profile picture for user Andrahalvlek

Tack @majken_r ❤️ Skönt att även du har bestämt dig för att nolla, det gör allt mycket enklare. Vin-flasharna kommer allt mer sällan och man upptäcker nya sidor av livet och sig själv, som både förvånar och berikar.

Kram 🐘

Profile picture for user Andrahalvlek

Idag har jag uppnått 1.000 nyktra dagar! 🥳🥳🥳 Mäktigt många!

Jag har en app som heter Nomo som håller räkningen åt mig. Då och då kastar jag ett öga och när det närmar sig milstolpar som den här, och då måste jag bara putta upp min första tråd, som skildrar tiden 0-6 mån som nykter. Den är fylld med tips på böcker, poddar och Youtube-klipp som nynyktra kanske har användning för.

Till vardags hänger jag under fliken ”Det vidare livet”. Min tråd där heter ”Andra halvlek har inletts” och den skildrar tiden 7 mån nykter och framåt. Jag fortsätter hänga på forumet dagligen. (Förutom i våras då jag var sjuk.) Forumet är mitt AA. Här påminns jag om hur illa det var - och genom att hjälpa andra får jag själv viktig repetetion.

Jag vill ju att så många som möjligt ska få uppleva storheten i det nyktra livet. Hur befriande det känns att identifiera sig som en person som inte dricker alkohol. Vi tillhör de coola 😎 Vi som har fattat grejen. Som inte längre låter oss luras av alkoholromantiken och en cynisk alkoholbransch som vill förgifta oss - och vi ska dessutom betala dyra pengar för det.

Fortsatt trevlig allhelgonahelg kära forumvänner!

Kram 🐘

Profile picture for user Andrahalvlek

Jag skrev mitt första inlägg här på forumet den 10/10 år 2019. Jag ville precis som så många andra här på forumet lära mig att dricka ”normalt”.

Jag hade läst en bok av Kjell-Olof Feldt, som påstod sig ha lärt sig detta. (Lite senare såg jag ett Malouprogram där han och hans fru var gäster. Hon var så tydligt kuvad och medberoende 😢 Han slog sig för bröstet, han hade lyckats. You wish tänkte jag när jag såg programmet.)

Jag försökte med mina max 4 glas på fredag och lördag. Max ett glas per timme. Jag kände ingenting. Inte ens det sköna ruset efter första glaset. Zip. Nada. Fullständigt meningslöst.

Inom bara några veckor ballade jag ur. Rejält. När jag inte var förberedd på att jag skulle hålla igen ballade det ur fullständigt. Det var som om jag omedvetet ville dricka ikapp. Mycket märkligt fenomen.

Så fortsatte det över jul och nyår tills jag den 9/2 år 2020, precis när covid-larmen började komma, beslöt mig för att prova att nolla. En månad, två, tre. Min målsättning var svävande, men rätt snabbt skaffade jag mig målet ”inom överskådlig framtid ska jag vara nykter”.

Det tillhör de bästa beslut jag har tagit i mitt liv. Jag ångrar bara en enda sak - och det är att jag inte gjorde detta tidigare.

Kämpa på alla nynyktra - och chilla vidare alla gamlingar 🤗 Jag vill önska er en fin allhelgonahelg! Tänd några ljus för våra kära i himlen 🕯

Kram 🐘

Profile picture for user majken_r

@Andrahalvlek Din kommentar om Feldt och hans fru fick mig att tänka på att jag ser på en del människor omkring mig med lite annan blick. Där jag aldrig anat (velat se kanske) alkoholens påverkan så anar jag det nu. Och på en del tänker jag att hos dem finns noll svårighet med alkohol, eller risk, och de är inte så många. Nåja, en liten snurrig morgonreflektion😇 Önskar dig en fin söndag🍁

Profile picture for user Andrahalvlek

@majken_r Så är det absolut. Man har liksom andra glasögon på sig 🤓 Jag ser hela tiden folk som är i farozonen. På ett sätt som jag inte gjorde förut, för att då skulle jag vara tvungen att erkänna att jag också var i farozonen.

Bara med utgångspunkt från hyn och den flackande blicken kan jag peka ut minst tre kollegor på mitt jobb som dricker mer än de borde, och som är uppenbart bakis på jobbet. Minst tre kollegor.

Kram 🐘

Profile picture for user majken_r

@Andrahalvlek precis, och i släkten 😬I riskzon med normaliserat drickande. Som du säger, inte riktigt sett det på den här nivån tidigare, för då skulle jag sett mig själv..

Profile picture for user Andrahalvlek

Idag har jag varit nykter i 3 år, tjoho! 🥳🥳🥳

Min nykterhet har kommit i trotsåldern, ”kan själv”. Stämmer så till vida att jag låter hen klara sig väldigt bra själv. Jag har liksom annat att fokusera på - som att må bra. Lära mig ett ”nytt” jobb. Lära mig att backa lite och släppa taget. Precis som varje förälder bör göra.

Allt står inte och faller med nykterheten längre, för jag vet att den sitter där den sitter. Jag vet att vägen tillbaka är för lång och snårig och överjävlig, så inte ens en trotsig 3-åring skulle komma på tanken. Inte ens en trotsig 3-åring tycker att det vore värt besväret.

Nykterhetsdagen är bannemej viktigare än min födelsedag numer. Eller jag har åtminstone liksom två födelsedagar. En i februari och en i oktober, bra fördelning. Det är värt att fira både sin nykterhetsdag och sin födelsedag. För alternativet är så himla mycket sämre.

Till alla nykomlingar! Jag har också varit helt ny i nykterheten. Det här är min första tråd. Den är fylld med tips på böcker, poddar och Youtube-klipp. Jag tror på det jag brukar kalla faktametoden. Nöta, nöta, nöta nyktra fakta så att vårt undermedvetna påverkas. Det är där våra vanor, ovanor och ryggmärgsreflexer bor.

Kram 🐘

Profile picture for user Andrahalvlek

3,5 år som nykter idag, tjoho! 🥳🥳🥳 Och jag tänker att någon nykomling kanske vill läsa min första tråd, som skildrar tiden 0-6 mån som nykter. Den är proppfylld med tips på bloggar, böcker och Youtube-klipp. Nöta, nöta, nöta nyktra fakta! Hjärntvätta sig så att det undermedvetna påverkas i rätt riktning. Det har varit mitt recept på hållbar nykterhet.

Kram 🐘