Jag är en tjej på 37 år. Sedan jag var ungefär 14 år har jag druckit mycket, oftast varje helg och mycket. Mobbning i högstadiet. Har dessutom PTSD från en våldtäkt i 20 års åldern samt tvångssyndrom sedan jag var liten. Kämpar med ångest varje dag. Medicinerar och har psykologkontakt i psykiatrin. Vågar dock inte ta upp mitt alkoholberoende med rädsla att socialen skulle kopplas in. Dricker kanske 2-3 l vin på en helg.
Jag dricker både för att bli av med tristess en och för att minska ångest.

@Inombords usch låter jättejobbigt!
Testa köra en kroppscanning/mindfulness. Finns bra klipp på Youtube. Min favorit är John Kabbat Zinn. Om du söker på hans namn och bodyscan så hittar du en av mina favoriter. Hoppas att din dag blir bättre och att du får i dig lite mat.

@Inombords hej. Jag mår rätt okej ändå, känner mig lugn och rofylld. Börjar jobba imorgon så hoppas jag kan hålla mig till en alkoholfri vecka. Har druckit rätt mycket under semestern, varje dag minst fem enheter. Inte ätit godis alls på hela semestern vilket är extremt ovanligt, godisgris som jag är. Men när jag är nykter åker godiset fram och då ökar oron om vikten och då är karusellen igång igen. Har varit så duktig med maten under semestern, ätit tre måltider per dag. När jag jobbar äter jag extremt lite på dagen för att på kvällen ta till godiset. Jag ska försöka fokusera på att äta frukost, vilket jag förbjudit mig själv innan sommaren. Blir en tvångstanke att räkna kalorier och sätta förbud. Jag är så extremt känslig mot stress, kanske beror det på PTSD:n. Så att när jag jobbar behöver jag kontrollera något och då blir det oftast vikten. Är du stresskänslig?
Min läkare erbjöd sig att sjukskriva mig så jag jobbar 75 % istället för 100%. Har funderat på det men vågar liksom inte berätta på jobbet och för min chef, vill inte verka svag. Jobbar du heltid? Du behöver inte svara om du tycker det blir för personligt.
Hoppas du mår bra! Kramar

@hejhej38 Jag förstår att just semestern är en svår period att dra ner på, det är ju så normaliserat med A då. Bra att du räknat ändå. Jag är extremt stresskänslig och blir stressad av allt mellan himmel och jord. Mycket katastroftankar också. Jag har använt mat (eller ingen mat) som ett sätt att straffa mig själv men inte i några större utsträckningar sedan jag var ung vuxen. Jag tror det som du säger är ett sätt att skapa kontroll över något. Typ jobbet kan jag inte kontrollera men min mat och vikt kan jag styra över. Kommer inte ihåg, pratar du med någon om just mat/vikt biten? PTSD är svårt, känns som att det sätter ramar för det mesta jag har för mig. Lite svårt att veta vad som är ”normalt” längre. Jag tycker du ska jobba 75%! Det är inte svaghet utan styrka att du ser till att du kommer kunna vara arbetsför framöver. Tänk att du brutit ett ben (jag har börjat ta ut sjukdagar de värsta dagarna pga mental ohälsa, tänker att jag typ brutit en hand, fast i hjärnan). Nån dag när det behövs. Annars jobbar jag heltid men haft låååång väg tillbaka från mina två utmattningsperioder. Det tär på hela kroppen att ha PTSD så ta det säkra före det osäkra och prioritera ditt mående. Ingen vettig chef kan tycka det är en dålig investering. Skulle inte jag tycka i alla fall.

@Inombords Tack för ditt svar. Ja herregud att man alltid ska tänka att med psykiska problem ska man bara stå ut, men är ju som du säger, kan vara lika allvarlig som somatisk sjukdom. Kommer ta upp sjukskrivningen med min läkare nästa gång. Redan på dag ett på jobbet har jag fått stresseksem i ansiktet, och då är det inte ens så fasligt stressigt just nu. Men det är som att kroppen säger ifrån och minns tidigare stressfulla situationer. Har också varit utbränd för två år sedan.
Jag har vanligtvis mycket katastroftankar men nya medicineringen med neuroleptika hjälper verkligen, hjälper mer än den antidepressiva. Första gången jag känner att en medicin verkligen fungerar. Iaf mot oron och de paranoida tankarna.
Jag har jobbat två dagar nu och är helt slut. Men druckit nästan noll, bara en 3,5a till maten. Känns nästan overkligt att det gick så lätt att minska alkoholen. Är på en bra väg nu känner jag.
Jag har pratat en del om min ätstörning med min psykogen, men upplever att det är otroligt svårt att vända beteendet. Nu har jag slutat träna och hoppas att det ska hjälpa mot fixeringen att "hålla sig i form".

Ska försöka ta hand om mig mer och inte ställa så höga krav hela tiden, som sagt, ta ut en sjukdag om jag måste vila.

@hejhej38 jag har börjat lyssna på en bok som heter PTSD av Rolf Jansson. Började gråta direkt men det verkar finnas tekniker för att handskas med ångest i den. Tänkte att du kanske ville prova den? Hoppas du mår bra. 🌺

@Inombords Hej 🌷
Jag har läkartid om ett par veckor för jag ville känna efter först hur det var med 100 %. Kan säga att efter andra veckan mådde jag så dåligt att jag skadade. Denna vecka har jag sjukanmälan mig två dagar. Andra dagen kände jag igen mig själv när jag tittade mig i spegeln. Så tror bestämt jag ska försöka få gå ner i arbetstid. Orkar helt enkelt inte.
Med alkoholen har det gått hyfsat men överkonsummerar på helgen som tidigare. Inget på veckan men fredag och lördag. Har hållt mig borta från alkoholen på söndagar så det är ett steg i rätt riktning iaf.

Hur mår du?

@hejhej38 Tänkte bara fråga utan att läst igenom allt i tråden om du äter mediciner? I så fall är alkohol en inte så bra grej. Även om det inte alltid är farligt att dricka på vissa mediciner så kan alkoholen ta bort effekterna av den. Det kan j göra att alkohol blir ett lättare alternativ än medicin. Men du verkar ha klarat detta bra så vitt ag förstår. Jag åt antideppmedicin i onödan egentligen under all tid jag drack. ångest och oro söp jag bara fram till dagen efter och så höll det på. nycker på veckan men alkohol går inte ur på 5 dagar och så helg igen och dricka. Du kanske har skrivit om det redan men jag bara kom å det för jag känner folk med liknande problem.

@BEATNGU jag äter mediciner, både antidepp och neuroleptika. Jag vet att alkoholen kanske försämrar resultatet. Dock när jag varit gravid och varit nykter och medicinerat har jag inte mått bättre men det kanske berott på graviditeten. Jag märker skillnad när jag höjer/ sänker medicineringen så jag tror ändå att den ger mig viss effekt. Sen borde jag absolut testa tre månader nykter men vet inte när jag klarar det...

@hejhej38 Det gjorde jag i många år. Det var den naturliga avslutningen på arbetsveckan. 1000 tals gör samma sak. Pimpla så mycket man hinner innan söndagen så man kommer på banan igen innan jobbet.

@hejhej38 Det första du ska göra är att ta hjälp av vården. du har vårdcentral, öppenvården/beroendeenheten där går jag själv och dom hjälpte mig komma ur skiten. Du har massor med anonyma alternativ som alkohollinjen, självhjälpsprogram, AA möten . Jag har testat allt. Öppenvården får mitt högsta betyg! Gå in på 1177 hemsidan och kolla. Annars sök efter öppenvårdsenheten där du bor och kontakta dom. Detta ska man inte klara själv. jag trodde det i många år innan jag gav upp och tog hjälp på riktigt.