Dag 12.
Idag är jag trött, sovit så dåligt inatt. Har just gått igenom mina risksituationer och detta är en av de största. Trötthet och stress.
Tankarna på alkohol tränger sig igenom. Går ganska bra att skjuta bort dom men de är ändå enerverande. Längtar hem till min soffa, choklad och läsk. Ja till min man med.

Hoppas eftermiddagen blir bättre.

Dag 13
En natt med god sömn 🙏
Funderar på hur många nätter man valt att sova så dåligt, tanken är egentligen på hur destruktiv beroendet får en till att bli. I det mesta i livet. Att välja så fel samtidigt som det känns så rätt och bra.
Att försöka bli nykter samtidigt som hjärnan säger att det är fel, tråkigt och dumt. Tänk så goda stunder du har haft med vinet och ölen. Att hjärnan till och med duar sig självt.

Jag önskar att jag aldrig provat på alkohol för första gången. Jag var fast direkt. Det perfekta ruset som jag aldrig mer får. Jag har inte haft det på många år. Hittar det aldrig, hur många gånger jag än försöker.

Mina tankar försöker få mig att tro att jag ska dricka måttligt. Jag har försökt det och funkar inte. Jag kan inte sluta när jag börjat. Jag blir girig efter mer och slutar inte förrän allt är slut eller att jag däckar. Blir en förfärlig människa som jag inte vet vilken det är. Nån som inte är jag.
Nä, jag har börjat hata alkohol. Ändå älskar jag den. Som en älskare jag måste göra mig av med. En älskare som jag tror får fram det bästa av mig men som gör det motsatta. Som kräver för mycket, mer än jag är villig att ge. Som hela tiden tar för mycket, som jag faller platt för, som jag måste stå upp för mig själv inför. Jag är värd mer än den ger. Jag är mer än så.

Ja lite sorgsen idag. Känner känslorna på ett djupare plan. En inre konflikt jag är rädd att förlora.

Kanske har jag inte nått den där botten alla pratar om. Vändpunkten som gör det lätt. Men jag vet inte om jag vill nå den heller. Jag är inte redo att förlora mig själv så. Att förlora allt. Då får det hellre vara lite svårt, lite jobbigt.

Dålig ordning på tankarna. Jag tror det blir en jobbig dag. Men den kommer bli nykter. Det har jag säkerställt genom att ta på mig extrapass.

Jag är ändå tacksam för att jag somnade nykter igår och vaknade på samma sätt idag. Kaffet smakar så gott, huvudet är klart trots att tankeverksamheten är snurrig, den är inte luddig iaf. Tacksam för att få vakna i en varm säng med ljudet av min familj som går till skola och jobb, för katten som står och skriker efter mat, för en ny dag. För en ny chans att vara bättre.

@Lina. 2.0 Vet du, man behöver inte nå någon ”botten”. Jag gjorde det inte, och jag har varit nykter i 2,5 år nu. För varje nykter månad blir jag bara mer och mer anti alkohol. För varje nykter månad blir jag mer och mer förbannad över hur många år alkoholen har stulit ifrån mig 🤬

Men i början är det en sorg. Det är som en olycklig förälskelse som man måste bryta för att mannen i fråga är dryg, egocentrisk, våldsam och gör så att jag känner mig som en liten lort. En sådan relation kan man inte leva vidare i, men man får förstås sörja att det inte blev som man hade hoppats.

Kram 🐘

Dag 14
Suttit och lyssnat på alkispodden. Igenkänning i så mycket av det dom säger.
Har börjat googla allt som har med alkoholism att göra. Tänker att kunskapen som finns är värd att läsa.

Var och lämnade prover på morgonen. Får se nästa vecka vad det blir av det. Men nu är det gjort.

De senaste dagarna har varit lite tunga. En del sug som kommer, som alltid när det kommer, när det är dags att lämna jobbet på eftermiddagarna. Skulle så lätt kunna gå in på bolaget och köpa med en flaska vin. Igårkväll missade jag bussen hem och fick vänta lite över en timme på nästa. Fick för mig att gå in på ett hotell och sätta mig i baren medan jag väntade. Skakade på huvudet till den tanken, gick tillbaka till jobbet och städade personalrummet istället 😂 när jag väl kom hem hade mannen tänt ljus, gjort iordning kvällsfika och mötte upp mig vid dörren för en kram. Alltså jag älskar min man. Utöver barnen är han det finaste jag har.

Snart dags att påbörja jobbhelg. Har tagit på mig att jobba extra hela helgen. Ångrar mig lite nu 😂 nåväl, det blir ett välkommet tillskott i kassan.

Dag 15
Så trött 😴 vet inte hur jag ska klara av att jobba i 14 timmar nu men det är för sent att ångra sig. Notering till mig, byt inte ut alkohol mot jobb. Jag orkar inte jobba så här längre.

Hade ställt timer på kaffebryggaren så jag skulle ha nybryggt kaffe när jag vaknade men sov över det. En känsla av besvikelse sprider sig. Orimligt besviken. Känner känslorna så mycket djupare och mer nu för tiden.
Måste ha en sorts distans mot känslorna men vet inte hur. Blir lite trött av alla känslor som känns så mycket. Men glad att jag känner dom istället för att tysta dom.

Längtar till ledig dag på tisdag.
Idag är jag vara nykter 🙏

@Lina. 2.0 Ja, byt inte ut alkoholen mot arbete är bra att komma ihåg. Jag förstår besvikelsen med kaffet, jag skulle känt likadant. Det är en slags mysstund och kicka igång dagen med kaffe. Jag upplevde också att känslorna blev djupare och starkare i början av nykterheten. Jag överväldigades men lät bara allt komma. Kunde falla ned i gråt och bara gråta ut och även bli jättearg. Det var mycket jag hade motat bort med alkohol som nu poppade upp när de inte bedövades mer. Att försöka att ”inte tänka” på det blir ansträngande och det går heller inte att inte tänka på dem. Bättre att bara acceptera dem och låta dem vara. De behöver få komma ut och mattas av. Ett sätt är att sätta ord på sina känslor och försöka beskriva dem så utförligt som möjligt. Det påverkar hjärnan och skapar mindre stress och lugn. Lite som att ”kännas vid” sina känslor, inte ignorera dem som man gjorde med alkohol. De blir mindre farliga när man låter dem komma och tar emot dem, för det är sig själv man möter.

Hoppas arbetsdagen går bra och du har din lediga tisdag att se fram emot. Då kan du dricka ditt nybryggda kaffe😁. Du jobbar på så bra! Kram❤️

majken_r

@Lina. 2.0 vilka fina reflektioner du gör, kloka. Hoppas dagen blir bra och att du får chans till lite vila. Kram🍀

@Lina. 2.0 håller med dig om alkispodden! Lyssnar också väldigt mycket på den, är så himla mycket man känner igen sig i, tycker jag får en ökad sjukdomsförståelse och med den så släpper en del skuld och skam jag bär på. Också himla roligt ibland, vissa av gästerna får mig verkligen att garva när jag ser tillbaka hur man suttit på middagar och blivit frustrerad över hur långsamt alla dricker, alla gånger jag halsar ur glaset och fyller på nytt när sällskapet lämnade rummet. Otrolig igenkänning, den podden hjälper mycket tycker jag.

@less12 kan hitta mig själv sitta och tokskratta på bussen 😂 folk må tro man är knäpp men det bjuder jag på 😁
Jag har om jag ska vara ärlig också hållt på så. Tycker att alla dricker så jävla sakta. Inte jag som dricker fort inte 🙈😂

Ha en fin dag 🤗

@vår2022 det är nog det där med att lära mig att acceptera som och låta dom vara där som är så svårt. Mycket skam gentemot mina barn som inte fått haft en nykter mamma alla gånger och en mamma som blir rent av elak vid berusning. Inte mot dom men dom får ju höra skiten. Försöker använda skammen som bränsle till nykterhet istället för undanflykt att gömma mig. Man lär väl med tiden.
Arbetsdagen går bra. Det är ju aldrig lika jobbigt när man väl är här.
Ha en fin dag. Kram ❤️

Hej @lina, skam är mycket olågsam- ibland har den en god funktion- hjälper till att hålla människor inom våra gemensamma ramar för vad som är anständigt.
Ibland sipprar den ut och förpestar livet- en sorts fantom-skam, som inte säkert hänger ihop med sanningen.
Tänker att du just NU inte har något att skämma för- tvärtom ska du vara superstolt. Skammen får ligga och gnaga i ett hörn men skälen till den- är faktiskt överspelade. Från nu blir det bättre och livet blir rakryggat. Du kämpar på så bra, jag hejar på dig! 😻

@Se klart tack det ska jag ta med mig. Skälen är överspelade. Det var så det var, inte framtiden.
Dina ord värmer och det känns bra att vara hejjad på. Ha en fin kväll 🌟😍