..

Augusti har varit sprängfylld med olika event och jag rusar på och njuter av att jag verkligen kan vara med både kroppsligt och själsligt ! Jag njuter av att kunna åka omkring, träffa nya människor, lyssna på en massa musik (inte stora arenagrejer utan små intima spelningar), känna att jag är med i matchen med alla mina sinnen !!
Jag kan (faktiskt!!) uppskatta att min kartapp har en dålig dag och visar runt mig till platser jag aldrig skulle komma på idén att åka till !! Jo, jag ser ju att det är galet men nyfikenheten gör att jag hänger på och kommer till fina, för mig okända, platser. Den nyfikenheten har ju gett mig så många nya erfarenheter och även visat mig till små fina familjehotell ute i ingenstans där det verkligen går att njuta helt ohämmat.

Ett litet stygn av dåligt samvete kan jag känna när jag tänker på allt jag missat pga mitt drickande :-(( En stor del av min aktiva tid har trots det varit hyfsat bra men kunde ju självklart ha varit bättre. En annan sak som slagit mig är att det är väldigt sällsynt att jag ser onyktra personer ? Ok, jag rör mig aldrig i krogmiljö men annars har jag inga begränsningar i mina miljöval så det har slagit mig att mitt gamla synsätt att jag var tvungen att ha några glas i magen innan, var mitt mått på en bra dag. Idag kan jag se att det inte stämmer, de allra flesta är nyktra som jag möter.

Att känna tacksamhet för det liv jag nu får leva, helt utan alkohol och andra sinnesförändrande medel, blir på nåt sätt starkare och starkare ju äldre jag blir. Jag trodde helt ärligt att det skulle bli tvärtom ?? Glömskan är ju min värsta fiende och jag är så rädd för vad den kan ställa till med !! Tänk om jag blir så dement så jag tror att jag är frisk så jag kan ta ett glas igen ??? Iofs så dör jag väl fortare då ??? Hemska tankar en sensommar morgon !!

Denna gamla alkisgubbe tackar för att ni orkat läsa ända hit och önskar er en riktigt härlig dag utan alkohol !!

@Adde Blir så glad av att läsa ditt inlägg 🥰 Innerligt glad för din skull - och lika innerligt glad för min skull. Jag har ju precis som du valt den helnyktra vägen - och jag njuter av varje minut. Att nykterheten skulle innebära MER eufori och njutning kunde jag aldrig drömma om faktiskt.

Kram 🐘

Ibland blir jag fundersam över hur jag reagerar fast/tvärtemot min kunskap.
Idag sa jag nej till att hjälpa xet för att jag ville göra andra saker. Det märktes att hon blev besviken men jag har ju hjälpt till i flera veckor nu och vill göra saker för min egen skull.
Jag ska f-n inte känna mig skamsen för att jag säger nej !! Jag vet ju det så väl men ändå letar sig den där felaktiga känslan in i min skalle.

I en annan tråd på forumet diskuteras kärlek och pirret och längtan.....Jag har nu varit singel i 11 år och aldrig haft det så bra !!! Som nynykter fick jag rådet att behålla byxorna på i ett år och jag fattade nog inte riktigt varför. Då ! Anledningen är ju att jag först ska hitta mig själv i den nya rollen som nykter med alla känslor som poppar upp. Jag var ju gift då men gjorde som Di Gamle sa och höll på mig ! Och jag har aldrig ångrat det.
I mitt fortsatta liv så har det aldrig tänt till och jag har knallat på utan bekymmer om jag ska träffa nån eller inte som den sanna fatalist jag är. Händer det så händer det. Jag reagerar starkt på ögonen hos personer jag träffar och ofta går de bort pga flackande fiskögon som gör mig rädd.
Tvärtom är då kolsvarta leende ögon som kan göra mig stum (vilket är svårt !!)
2 ggr har jag blivit ståendes fånigt leende framför en kvinna med vackra ögon :-))

Som aktiv alkis så fanns inte nya realitioner på kartan utan det räckte fullt ut med frugan....
Idag skulle jag nog inte vilja ha nån boendes i mitt hus utan nu har jag vant mig att sköta mig själv och njuter av det !! Ev en KK som i viss mån kan anpassa sig till mitt kringflackande liv :-)) Vem har sagt att livet ska vara enkelt ??

Såg en seriestrip om älgen Helge där han kommenterar fredagskväll :-))
Långt långt in i mitt drickande liv så levde jag i den falska förhoppningen om att fredagskvällen var ok att dricka bort. Det var ju liksom fredagskväll varenda kväll...

Men fredagskväll kan ge mig rätt mycket tillfredsställelse numera framförallt när jag åker förbi Systembolaget ! Minnet är fortfarande färskt om hur jag stod i kö, den sköna känslan när jag packade in påsarna i bilen och drog därifrån ! Men också ångesten om VAR jag skulle handla denna gången ??? Expediterna i stan började ju känna igen mig ! Den senare delen av min aktiva tid kom ju också "beräkningarna" in om hur mycket jag måste handla till nästa gång jag kunde besöka Bolaget. Ve och fasa om spriten inte räckte fram till nästa gång !!!

Det var år och dag sen jag var inne och kollade bolagets prislistor men jag gjorde ett besök nu och såg till min stora förvåning att min ranson i veckan inte blivit så speciellt mycket dyrare ???
En stor skillnad är att när jag slutade var att försäljningen av hembränt var en stor artikel men det ändrades radikalt när man EU-anpassade införseln av alkohol. Det hembrända försvann som genom ett trollslag och smugglingen tog över. (Nån som vill köpa en apparat ?? :-)) )

Att ta beslutet att ändra mitt liv är utan tvekan det absolut bästa beslut jag någonsin tagit !!
Det finns nog inget som är i närheten av det !
Att ta en dag i taget och släppa taget och därefter be om hjälp.....svårare är det inte !

Prova !

Adde, nä du ska f-n inte känna dig skamsen för att du säger nej - om det är så du känner.
Jag har levt i både beroende- och medberoendeproblematik och jag upplever att de ibland går hand i hand. Så för några av oss är det väldigt viktigt att sätta just de gränserna. Kanske för alla. Och det är kanske inte ens så att det fanns en besvikelse. När man har levt med att gissa sig till andras behov och försöka tillfredsställa dem även om de inte ens uttalas så förstår man hur viktigt det är att säga nej och att det oftast inte heller är några problem med det. Bara just den där gnagande känslan i ens eget huvud. Du gjorde helt rätt även om det fanns en annan förväntan.

Det är lite fascinerande att du upplever att priserna inte gått upp nämnvärt. Kommer säkert snarat en viss efterfrågan på din apparat om priserna följer den övriga prisökningen.
Ha en fin helg!

De där 13 åren kom från att admin gjorde om forumet, tyvärr.
Jag har, vad jag kan komma ihåg, aldrig skrivit om hur lång nykterhet jag har eftersom det är helt irrelevant. Min nykterhet är en färskvara som gäller enbart idag. Inom AA brukar vi skämta om att den som steg upp tidigast idag har den längsta nykterheten med tanke på att vi ska leva i dagen idag. Jag kan inte påverka det som hände igår och om morgondagen vet jag inget om. Vi brukar säga att om jag står med ett ben i gårdagen och ett ben i morgondagen så pissar vi på dagen idag.

Jag vet inte om jag fixar att skriva en snabbrecension över mitt liv :-))
Men ok, en kort version : Efter att under ca 10 år sökt hjälp hos div socionomer utan kunskap om alkoholism, fast de jobbar på beroendemottagningar, så letade jag och fann slutligen en väg ut genom ett behandlingshem som jobbade enl Minnesotamodellen som jag då inte visste mycket om mer än att det fungerade för många. 28 dagar som förändrade mitt liv.

Jag lärde mig snabbt att lyssna på Di Gamle som gått före mig i nykterheten och på så sätt slapp jag snubbla på min väg mot en stabil nykterhet. Jag gick minst 2 ggr och som mest 5-6 ggr per vecka på AA som blev min stabilitet i vardagen. Åkte på stormöten som Gotlandskonventet, Gullbranna och Landsmöten mfl mindre. Dessa möten lärde mig att det var ok att vara alkis och umgås i vardaglig miljö med andra likasinnade. Jag glömmer aldrig vår, jag var gift då, första festkväll jag var med på under Gotlandskonventet !!!! Ett sanslöst drag med god mat, dans, en ljudnivå som helt klart slog varenda fest jag varit på tidigare.......och helt nyktert !! Hade jag inte vetat att alla var nyktra skulle jag lätt ha trott att det var typ ett raveparty :-))

Sen har livet ramlat på med div olika smällar, vid den första blev jag rädd och sökte stöd av en vän i gemenskapen, och sen fler smällar som jag lättare klarade av tack vare egna erfarenheter och kunskap om hur jag kunde söka hjälp....OCH...ta emot den !!

Livet är ju ingen dans på rosor hela tiden och oftast behöver jag inte engagera mig speciellt utan kan låta det "åka" förbi. Lev och låt leva.

Med hjälp av en dag i taget så har mitt liv knallat på utan att jag egentligen har behövt jobba speciellt för det (Annat än i början.....då fanns det en hel del att städa undan)
Det var kortversionen som blev rätt lång iaf :-))

Tack @Adde❣️Spännande tänk att inte räkna men tänker att det är väldigt bra för om man halkar någon gång behöver det inte kännas lika fruktansvärt eftersom man då får börja räkna om från noll. En bra tankeställare för mig🥰

Kramar ?
Saknar jag !
Är inte riktigt säker på varför jag kommer att tänka på det nu ? Förmodligen för att det inte finns några kramar i mitt liv numera ?
Som aktiv alkis var ju en kram nåt som gjorde intrång i min personliga sfär och hotade mig. Därför undvek jag det !
När jag gick in i nykterheten var en kram nåt som kändes väldigt bra och bekräftande, jag var värd att kramas !! Det stärkte min självkänsla så oerhört mycket.
Jag har några tillfällen där en kram har betytt extra mycket för mig. Bla en gång när jag mötte en kvinna som var så oerhört ledsen efter en delning på ett möte så jag hittade bara en lösning på att hjälpa henne : En kram ! Vi sa ingenting, bara kramades och hon slutade gråta, tackade för kramen och så skildes vi åt. Jag vet inget om henne och vi har inte sett till varandra efter det men minnet lever i mitt hjärta som en väldigt fin stund.

Jag har också ett väldigt fint kramminne där jag fick en kram av en kvinna från en kultur där kramar är no-no <3 Jag blev överraskad och sen väldigt stolt över att hon valde att ge mig en kram trots att folk såg på ! Det var stort ! Finns också bevarat i mitt hjärta <3

Det är dåligt med sånt idag men jag har haft en upplevelse sista tiden iom att jag varit delaktig i en väns jobbiga tid som slutade med hennes pappas död. Det är många mil mellan oss men messenger fungerar över alla avstånd.... Jag är stolt över att hon delade sina känslor (vilket också är no-no) och att jag fick vara med om kremeringen vilket är synnerligen ovanligt för icke familjemedlemmar.

Fler exempel nu när jag iaf håller på...... Det thailändska nyåret är en ren familjefest där man ger presenter till varandra inom familjen och äter tillsammans. Döm om min förvåning när jag fick en present av en bekant som jag pratat mycket med (bla om de svenska svinen som åker till Thailand för att köpa sex. Hon drog alla över en kam vilket jag fick henne att inse att så är inte fallet !) Det öppnade dörrar till hennes inre och jag fick vara med om att få se några tårar i hennes ögon som hon aldrig skulle visa för nån annan. Presenten står idag på en hedersplats i mitt hem och jag nickar alltid lite till den :-) Det är en statyett av Buddha som har den positionen som motsvarar min födelsedag. ( Buddha har 8 olika positioner, en för var dag + en extra för onsdag) Hon hade noterat min födelsedag så bara det känns så bra <3

I brist på fysiska kramar idag så återvänder jag i minnet till dessa fina stunder som för alltid finns i mitt hjärta. Och allt detta bara för att jag valt nykterheten istället för att supa ihjäl mig.

Tänk att livet kan ta så fina vägar bara jag inte tar första glaset !!

@Adde Kramar är en riktigt fin kärlekshandling. Jag kramar mina barn innerligt i flera sekunder. Jag har lärt mig av bästa ex-svärmor. Hon kramas inte av artighet eller lite hastigt i förbigående. Hon kramas med hela kroppen mot min och armarna runt hela mig. I flera sekunder. En sådan kram bär man med sig länge. Men det är bara mina barn, min ex-svärmor och några vänner som jag kramar så innerligt.

Kram 🐘

"Jag kan tänka att jag kommer då aldrig mer att dricka, men jag ska inte vara så stursk om det. "
En mening som jag skamlöst stulit från vår2022 <3

Den meningen säger allt om långvarig nykterhet ! Min nykterhet är en ömtålig färskvara som jag måste vårda ömt och det gör jag bäst om jag påminner mig om att jag är en alkoholist !
En del säger, efter en tids nykterhet, att det är en icke-fråga och jag säger både ja och nej.

Ja : Mitt liv idag innehåller ingen som helst alkohol eller olika substitut typ "alkoholfria" mischmasch. Jag har ingen yxa hängandes över huvudet som ett tvång att vara nykter utan jag lever mitt fria liv idag. Just idag har jag ingen lust att dricka.

MEN....

Nej : Jag får inte nån gång glömma bort att jag har en sjukdom som är kronisk, progressiv och dödlig. Till skillnad mot typ astma, diabetes el likn så finns det ingen medicin mot min sjukdom annat än mitt egna mående och påminnande om vem jag är. Jag styr själv hur min sjukdom kan "behandlas" och hur jag ska må. Det är helt mitt egna ansvar, ingen annan kan fixa det.

Min nykterhet är inget självspelande piano och på så sätt är vi alla precis likadan oavsett längd på nykterheten. Igår hade jag en dag med massor av träffar med kända och okända människor och jag trivdes som fisken i vattnet !! Lärde mig nytt (älskart !!) umgås med människor av olika slag är helt underbart = Jag lever upp !
Att sen komma hem till ett tomt hus, som att klippa av en navelsträng.... Då kastas jag tillbaka i mående som jag hade förr om åren och som jag då drack på. Ensamheten är många gånger ett riktigt krig. Då blir det oerhört viktigt att jag vet hur jag ska handskas med mitt mående !! Den lärdomen kommer inte med automatik utan måste jobbas fram och jag är väldigt glad att jag har gjort den resan !

Idag är det skitväder och jag kan inte längre slingra mig ifrån att jag behöver städa duschen, aska ur spisen, dammsuga och annat mindre skojigt göra..... Men jag gör det nyktert !!

Ha en nykter dag alla !!

@Adde Du har helt rätt. Vi får aldrig glömma att vi har en kronisk, progressiv sjukdom som leder till döden om vi inte tar vår ”medicin”, som består i att inte ta första glaset. Aldrig glömma. Aldrig ta första glaset. Och sen måste vi lära oss att ta hand om alla våra känslor på ett annat sätt, som ensamhet tex.

Kram 🐘

@Adde Precis! Man får aldrig någonsin glömma av vad som kan hända om man tar det första glaset. Jag är inte ”botad” bara för att jag inte dricker nu. Det är liksom grunden till allt. Det är en sådan stor självklarhet för mig, så jag inte ens nämnde det i mitt inlägg i min tråd i morse. 😀 Bra att rota fram gamla minnen från hur det var förr då och då.

@Adde Blir bara glad av att du gillade mitt uttryck och att du tycker den säger allt om långvarig nykterhet😁. Det är det jag velat poängtera i mitt resonerande om att alkohol och ”icke-fråga”. Att man aldrig får glömma varifrån man kommer när man har blivit beroende och sedan lyckats bli nykter. Man får aldrig bli stursk😂.

Ensamhet är svårt och då blir det lätt att ta till alkohol för att lindra och glömma. Vad fint att du har verktyg och kan hantera det så bra och att du ändå är i sammanhang då du stortrivs och umgås med andra människor. När du väl har tagit itu med de mindre roligare sakerna kommer du att känna dig så nöjd, glad och tillfreds😁.

Ha en fin söndag❤️

Som beroendeperson så har jag sökt kickar hela mitt liv. På gott och ont.....gott = massor av kul erfarenheter, ont= en otrolig rastlöshet om det inte händer nåt.

Just nu är jag inne i ett sånt "vakum" där livet står still, som jag upplever det. Och jag blir så handikappad och sanslöst slö....jag behöver nån som sparkar på mig.

Jag har ju defacto nåt att se fram emot framöver men det är ju såååå långt dit :O
Förr i tiden gav ju alkoholen en "chans" till flykt från slentrianen men alkoholen blev ju slentrianen. Många har sagt att jag behöver ändra mitt sätt att leva mitt liv till ett mer "normalt" men ALDRIG skriker jag då !!! Jag vill upptäcka nya saker, uppleva nya människor, lära mig nytt !!! Min stora skräck är ju att bli sittandes i rullstol utan att kunna påverka mitt liv och inte kunna röra mig. OM jag hamnar där så vill jag att nån vänlig själ häller i mig sprit tills jag dör !!

Jag är i den åldern nu när bekanta drabbas av olika sjukdomar och en del dör, andra hankar sig fram med div hjälpmedel (jag visste inte förrän nyligen att de kan operera in en hjärtstartare och som dessutom "pratar" med sjukvårdens dator när de sover !) . Med tanke på hur jag behandlat min kropp under den aktiva tiden så är jag förvånad över att jag bara har smärre defekter som inte är livshotande. Det usla hembrända jag drack ett tag innan acetonlukten från mig blev för påträngande borde ju ha gett mig svåra skador ? Den iofs rena alkoholen jag drack de sista åren var ju i en mängd som borde ha gett skador men min kropp har varit duktig på att skydda mot gifter.

Jag har skrivit det ett antal gånger men jag har börjat bli lite ovarsam med min tacksamhet för min nykterhet ! Jag försöker hjälpa till med svenska för ukrainare och de är förvånade över att jag inte dricker alkohol ! Tydligen krökar deras män i stil med vad jag gjorde tidigare ? Lite typ som kambodjanska män som är nyktra 2 ggr/år dvs när riset planteras och när riset skördas.

Idag är jag nykter och jag ÄR tacksam för det.

Jag är så glad för att jag är alkoholist och konsekvent sagt NEJ till allt vad droger heter !!

Idag har jag lärt mig ett nytt begrepp i drogvärlden : Happy Water !

Kollar jag in innehållsföretckningen så är det allt annat än "Happy" !

Caffeine, diazepam, ketamine, MDMA (ecstasy), methamphetamine and tramadol reportedly compose the superdrug.

Fy fan på ren svenska....

Jag är en nykter alkoholist som är nykter för min egen skull.
I ett antal år efter jag gick ut i nykterheten så definierade jag mig själv som en alkoholist.
Jag fick en kick att tänka annorlunda tack vare en medberoende som öppnade min hjärna för nya intryck på ett stormöte. (Har skrivit om det ett antal gånger !)
Jag hade ju själv slagit på mig i så många år för att jag inte klarade att sluta dricka utan bara tog återfall efter återfall efter.... Jag var ju en dålig person med obefintlig egen kraft att sluta, ett uselt skräp.
I min utveckling som satte igång efter att spriten försvann så blev jag mottaglig för helt nya intryck och jag började tycka om mig själv. Sakta men säkert...... Men jag var fortfarande en alkis.
Under behandlingen fick jag ju lära mig att alkoholismen (beroendet) är en sjukdom och det underlättade massor när jag fattade det. Helt plötslig förstod jag att mina konstiga handlingar under ruset var ett resultat av sjukdomen, jag kunde ju inte agera annorlunda när jag inte hade kunskapen.
Som vanligt kommer ju kunskapen till mig när jag är mogen för att ta emot den, ofta smygande och ibland som en blixt, men just det att jag ÄR en vanlig, normal, person som råkar ha en sjukdom slog till med en kraft större än vad jag tidigare upplevt.
Jag är en vanlig människa med tankar och vanor (en del inte så bra :D ) och jag är värd att älskas för den jag är, inte för sjukdomens skull, utan för att jag är jag.
Definitionen att jag ÄR en alkoholist är nu borta och nu är jag en vanlig person som har en av flera sjukdom och då bla beroende.

För övrigt gör sig åldern påmind och jag fastnade för ett citat från en av Astrid Lindgrens böcker där Pippi säger : "Ja tiden går och man börjar bli gammal, fram på höstkanten fyller jag tio år, och då har man väl sett sina bästa dar."
Hösten, dödens årstid, gör mig deppig men jag är iaf nykter !!!

Lev väl alla därute !!

@Adde jag läser alla dina inlägg. Så betydelsefullt för mig att följa din resa. Jag träffade dig på träffen på Alkoholhjälpen i februari 2020 och där var även Berra. Du som är en av de som varit längst nykter av de personer vars tråd jag läser undrar vad det är som gör att du inte skriver under ”Det vidare livet” utan stannar kvar här under rubriken ”Förändra ditt drickande”? Finns det ngn tanke bakom det el inte? Jag fick ju för mig för kanske dryga året att jag skulle flytta till Det vidare livet fastän jag inte slutat dricka försökte väl lura mig själv. Men fick snabb protest om att det var fel och om/när jag blir nykter kommer jag nog aldrig flytta från den grupp jag skriver i nu ”Vara alkoholfri”.
Är nyfiken på hur du tänker?

Bästa hälsningar
Varafrisk