Dag 17
Var jag trött igår är det inget jämfört med idag 🤣 men jag vet att efter en kopp kaffe och lite snack med arbetskamrater så är man igång igen. Jag jobbar ju som undersköterska på ett äldreboende. Jag älskar det jobbet. Att få känna att jag gör något för någon annan, en skillnad i deras vardag, kan locka till skratt och vara en axel att luta sig mot som vi alla någon gång behöver. Man får som en familj på köpet.
Kom just på att i september firar jag 24 år i yrket. Sedan blir det nog 24 år till innan pension 😂 om ett par veckor firar jag ett år i att inte komma bakis på jobbet.
Lite off topic men men.

Sov gott inatt. Inte vaknat en ändå gång. Somnade så fort jag la huvudet på kudden.

Det här är tredje gången jag kommit över min puckel på 10-14 dagar. En liten vinst för mig även om det låter futtigt. Kanske har lite träning gett resultat. Tänk då vilket resultat mycket träning gör.

Morgonordbajseri. Det är som inte så tyst i huvudet längre.
Då säger jag välkommen sköna söndag,som börjar med 2 minusgrader och klarblå himmel. Den fantastiska hösten är här ❤️

majken_r

@Lina. 2.0 Vilket skönt inlägg, och lite fusk😅 Inte det minsta futtigt att du tagit dig över puckeln, vinst är ordet! Blir glad att läsa att du tycker om ditt viktiga jobb🙏🏼 Vi är inte på samma plats i landet utifrån temperaturen, men glädjen att inte vara bakis delar vi!! Heja dig och ha en skön dag!!🥰

@Lina. 2.0 Håller med, inte det minsta futtigt att du kommit över din puckel på 10-14 dagar, det är stort och strongt! Härligt att höra hur du trivs och älskar ditt viktiga arbetet och lyckos dem som har dig. Träning ger verkligen resultat, det har blivit så viktigt i mitt nyktra liv och det får mig att må så bra. Det är min nya kick istället för alkohol och effekterna är 100 gånger bättre!😁.

Ha en riktigt fin söndag, snart tisdag och välförtjänt ledighet❤️

Men vilken skön eftermiddag det blev. Solen värmer gott mot den svala luften, höstluften som är frisk och skön. Jag älskar verkligen hösten men det svala, friska och alla vackra färger.
I år blir det den första hösten jag inte helt och hållet kommer supa bort. Ser framemot mörka kvällar, tända ljus och en varm kopp te. Riktigt ser hur jag ligger under filten och myser 😂 återstår att se om verkligheten återspeglar drömmen. Jag dricker sällan te och särskilt romantisk är jag inte heller så levande ljus sker inte så ofta. Oftast om mannen får feeling 😁😂
Men 2022 är ett nytt år, en ny höst.

Arbetspasset är över för idag. Nu hem och fira en kvälls ledighet 😍

Men idag är det dag 17 🤣
Min första tanke när jag slutade jobbet var att fira in min lediga dag imorgon med en flaska vin. Jag har ju sovmorgon imorgon.
För inte så länge sedan var det mitt sätt att njuta av att gått av en jobbhelg. Vanan är stor.
Idag sitter jag med en stor iskaffe istället. Vet inte vad jag ska byta ut vinet mot. Eller ja jo, vila och återhämtning, men känslan av vinet.

Jag har börjat, återigen, att tänka att till helgen kan jag ju dricka. Barnledig och allt. Och det är bara måndag.. Det svänger så fort i tankarna så jag blir matt och jag har inte hittat en strategi som funkar till 100 procent när dessa tankar kommer. Jag vet vad som är det bästa för mig men jag vill tvärtom, måste försöka bryta tankegången.
Men kanske har jag idag iaf överlevt det största suget hittills och det gick bra. Alltid nåt 😁.

@Lina. 2.0 diskuterade lite kring det där för oss med skiftarbete, som alkis är det ju en lyx att kunna supa på en måndag när alla är lediga, vi har ju kanske inte samma rutiner som andra med fre-sön. Vi kan ju ha fredag vilken dag som helst i veckan, har haft lite svårt att få till någon vettig rutin för det där, hur jag ska tackla när suget kommer mitt i veckan, alla är på jobbet, ingen är hemma. Vet inte riktigt vart jag ville komma med detta, hur känner du kring skiftarbetet, rutiner och alkoholen?

@less12 precis som du säger så kan det vara fredag när som helst under veckan. Jag har svårt för att skapa nya rutiner inför ledighet. Försöker få till en kvällsrutin, så den funkar lika bra på en måndag som en lördag även fast det blir lite tråkigt, blir ju ingen skillnad som det är när man liksom markerar ledighet med alkohol. Just det där att hitta ett bra substitut till vinet. Dagar då man har sovmorgon efteråt, samma sak, för oj vad jag kunde mysa med vetskapen att jag kan dricka vin och sova ut innan jobb.

Ja.. Jag har inte kommit så långt i det arbetet eftersom jag heller inte har några bra strategier för att tackla suget. Ingen mer än känslan av att ha fått nog trots att den bleknar emellanåt.

Skiftarbete förstör rutiner lite och gör det enklare att dricka med "gott samvete" på vardagar. Det är ju då man har helg varannan vecka eller sovmorgon dagen efter.
Samtidigt kan jag inte tänka mig jobba rak vecka då jag uppskattar den lediga dagen mitt i veckan allt för mycket. Jag vill bara inte vara bakis på den längre. Samma de lediga helgerna, de är mer värd på något sätt då de bara kommer varannan vecka, jag vill inte spendera den till fylla och baksmälla längre.
Typ så 😂😂

@Lina. 2.0 Grattis till dag 17 och till att du överlevt det största suget hittills!🥳💪. Bra jobbat! Skulle det hjälpa om du fokuserar tankarna på hur skönt det är att vara nykter, tankar på vad du kan göra i framtiden som nykter, hur duktig och stark du är som är nykter? Om man har tankar på att man inte får dricka, kan tankarna på att man inte får det bli starkare. Så det jag menar är att byta perspektiv, tankar på hur positivt det är att vara nykter. Detta tankeperspektiv har hjälp mig mycket till att inte längre ha tankar på att inte få dricka. De positiva tankarna kör liksom över de negativa.

Ha det så gott!❤️

@Lina. 2.0 tack för att bra svar på en lite oklar fråga. Instämmer i det du skriver, har också svårt för det där med rutinerna ännu. Är likadan, skulle aldrig kunna ha ett 9-5 jobb, iallafall inte nu.

Dag 18
Jag somnade redan före 21 igår. Sov till 8 imorse, klev upp och drack kaffe, somnade sedan om igen till 12.
Känt mig nästan bakis hela dagen trots att jag inte druckit en droppe. Ingen rolig känsla.

En kompis frågade om jag vill bli med på fotboll i helgen. Lät ju kul så jag tackade ja. Sen kom det meddelande på meddelande om hur vi ska dricka öl i tältet, planering om att handla så vi kan fortsätta.
Svarade att - du får gärna dricka öl men jag ska vara nykter. Kommer inte behöva planera inköp för egen del.
Efterfesten blåstes av och jag kände mig skyldig. Som en tråkmåns utan dess like. Samtidigt känns det skönt att inte planera inköp och när vi ska sitta i nåt öltält.
Jag orkar inte med nåt mer av det livet. Jag vill ha lugn och ro. Jag vill ha stabilitet och trygghet. Alkohol ger inget av det ovannämnda.

Nä, nu ska jag gå ut och gräva upp några dahliaknölar i kvällssolen.

Dag 19
En dag med en hel del tankar på alkohol. Inte att jag vill ha den utan snarare tankar på dess existens. Svårt att förklara. På nåt sätt som påtvingade tankar. Som att jag måste tänka på den.

Det har varit en bra dag. Fått mycket gjort både på jobbet och hemma.
Hann dessutom se filmen om Elvis på HBO. Vet inte om den var bra eller dålig men en mysig stund med mina barn. En hel del godis också. Men är det lill-lördag så är det 😂

Tröttheten finns kvar. Jag sover så gott på nätterna och längtar redan från eftermiddagen på att få gå och sova. Njuter när klockan ringer på morgonen och jag inte är halvdöd och har en hel öken i munnen. Jag är ingen morgonmänniska egentligen så det säger rätt mycket om hur skönt det är att inte vakna bakis 🤗

@Lina. 2.0 Grattis till dag 19!🥳. Kan det vara så att du tänker att du inte får tänka på alkohol? Då brukar det bli så att man inte kan göra något annat än tänka på det. Som tex tänk på vilken färg som helst på en elefant, men inte en rosa. Det enda man tänker på då är en rosa elefant. Kanske mer registrera att, ja nu kom en tanke på alkohol, och sedan låta det passera förbi.

Låter som en mysig stund med kidsen😁. Ha det gott!❤️

@vår2022 Du har säkert rätt. Idag har varit en dag till med många tankar och starkt sug. Funderade till och med på att smita från jobbet för att gå och köpa en flaska vin då jag är ledig imorgon. En gammal vana. Tänkte för mig själv precis som du skriver, jaha nu är den tanken här och försökte få den att passera. Vilket den inte gjorde 😂. Hur som helst smet jag inte på bolaget utan tog mig en chokladbit och en kopp kaffe istället. Sen hade det hunnit stänga.
Får nog träna på att låta det passera.

Dag 20.
Har nog aldrig haft 20 sammanlagda alkoholfria dagar nånsin sen jag började dricka alkohol. Så på 26 år då.

Lyssnar mycket på alkispodden just nu. Det hjälper. Så mycket som träffar mitt på, igenkänningen är hög. Dom nämner ibland det här med att vara nykter på vita knogar. Jag har aldrig riktigt förstått det uttrycket. Men nu fattar jag ju att det är det jag varit i mina försök att bli nykter. Kanske fortfarande också. Jag är kanske inte helt alkoholfri i sinnet då jag fortfarande tänker att om jag är nykter si och så länge så kan jag dricka osv. Jag har också sista dagarna försökt hitta situationer där jag kan dricka utan att någon någon märker det. Så jävla dumt. Nu har jag nog med självbevarelsedrift att jag inte skulle göra det, det där med att dricka ensam är inget för mig, men att de tankarna kommer är skrämmande. Det får mig att fatta hur starkt det här beroendet är och vad det gör med hjärnan.

Dom pratar också om att man, när man är beroende inte har något annat val än att dricka. Eller känslan av att inte ha något val. Och lite så känner jag ju. Och så blir jag arg på mig själv. Jag har ju valmöjligheter att vara nykter. Jag har val att göra. Jag vill ju egentligen inte dricka så jag kan ju välja att skippa det. Jag behöver inte ge beroendet chansen att välja. Och ändå gör jag det ibland. Återigen, så dumt. Men min startsträcka till att bli nykter och inte bara alkoholfri är kanske så pass lång.
Eh, jag blir inte ett dugg klokare av det här. Det snurrar en del i tankarna.
Jag är nykter idag i alla fall 🙏

@Lina. 2.0 Fortsätt kämpa, och grattis till 20 dagar och att avståndet i dagar ökar… Beroendet är precis som du skriver, och jag vill precis som du bli nykter och inte bara alkoholfri. 🥰

@Lina. 2.0 Ja, tanken passerar inte alltid som man vill, men du kan prova att be den (tanken eller alkoholdjävulen) att dra åt helvetet, det brukar funkar😂. Du funderar mycket och det är bra, det är en process att sluta dricka. Det är så bra när man börjar få dessa insikter du fått om hur alkoholen påverkar hjärnan och hur beroendet fungerar. Det är där det börjar, när man kan ta till sig och förstå att man är beroende och att det är en sådan stark kraft som måste bekämpas med alla medel. Det kommer att lätta upp med kämpandet, ju längre tid du är nykter och ju mer du kan reflektera och resonera med dig själv om hur du vill ha ditt liv och hur alkohol påverkar dig. Din hjärna behöver tid att återhämta sig från drickandet som påverkar alla signalsubstanser och komma i balans igen. Man skulle kunna säga att rena hjärnan och återfå sunda tankar. Man säger att det tar mellan 3-6 månader, så ge dig denna chans och möjlighet till rening. Det är en spännande resa och en häftig känsla när hjärnan återhämta sig och balanseras. Det påverkar hela dig.

Grattis till 3 veckor nykter!💪🥳. Du gör det så himla bra!❤️