Vaknade halvfem imorse och var fruktansvärt bakfull. De senaste åren har det hänt oftare och oftare. Det blir sjukskrivning och inställda möten. Gymkortet ligger oanvänt i väskan. Problemet är att jag inte kan sluta dricka när jag väl har börjat. Ett trick har varit att aldrig ha alkohol hemma. Men vad gör det när jag har tre kvarterskrogar runt hörnet och i princip alla sociala sammankomster inkluderar alkohol som en självklarhet?

Har en önskebild av mig själv som glad, avslappnad, vältränad och harmonisk. Idag känns den bilden helt ouppnåelig men jag vill inte fortsätta såhär.

Jag vill bli nykter. Tänker att det kan vara till hjälp att skriva av sig här på alkoholhjälpen. Har läst härinne ett tag nu och insett att jag inte är ensam. Lik förbannat är det så skamligt att inte kunna kontrollera sitt drickande. Besviken på mig själv och ganska uppgiven skall jag försöka förändra mitt liv.

Eldprovet är härmed avklarat - att titta på fotboll utan starköl. Två goda alkoholfria IPA och det gick hur bra som helst trots ”mitt vanliga” sällskap omkring mig. En stor lättnad och ett viktigt steg framåt :)

@Allegra Heja dig! Alkoholfri öl är gott, och man dricker helt naturligt inte så många. Bäst av allt - man kan ha lika roligt! Och man kan inte förstå det förrän man får uppleva det själv.

Kram 🐘

@vår2022 & @Andrahalvlek , jag är glatt överraskad😊 Förstår vikten av att samla på sig dessa ”alternativa” situationer. Till sist kan de bli det ”nya normala”. Det börjar kännas att jag levt en lögn, verkligen trott på att alkohol har varit svaret på alla frågor. Så dumt. Kram✨

Att börja jobba igen efter semestern har gått över förväntan bra. Har ju funderat på detta med stress och att sätta gränser, hela sommaren. Nu börjar det gå upp för mig, att en del av denna problematik har jag själv skapat.

Har ofta jobbat bakis, ibland har jag sjukskrivit mig då jag helt enkelt inte klarat av att gå till jobbet. De skuldkänslor som detta beteende givit upphov till har fått mig att vilja kompensera för mitt inre kaos. Har då sagt ja till sånt som jag egentligen inte hunnit med, vänt ut och in på mig för att vara till lags då jag tyckt att jag måste ”betala tillbaka” för mitt dåliga leverne.

Vet inte om det låter flummigt? Men de senaste veckorna, då jag varit till största delen nykter, har jag liksom känt att eftersom jag inte är bakis så har jag ”rätt” att sätta gränser och låta bli att överkompensera för att jag är en dålig människa…

@Allegra Nä, det låter inte flummigt. Jag kan känna igen mig i det, att överkompensera för att man har dåligt samvete. Att stanna hemma bakis från jobbet är oerhört tärande och ger mycket skuldkänslor. Hela dagen är ett enda lidande. Nu som nykter kan jag också sätta bättre gränser, det finns liksom inget skamligt eller hemligt under ytan. Det är som det är bara. Jag har ju ett nytt jobb sedan några månader, många olika bollar att hålla i. Tänkte häromdagen att jag skulle inte ha klarat av detta utan att stressa ihjäl mig inombords om jag dessutom skulle vara bakis varje dag, vilket jag varit de senaste åren. Igår ”försvann” ett dokument jag skrivit, lagt ned mycket jobb på det. Kan inte finna det någonstans i datorn. Hade detta hänt för drygt 10 månader sedan skulle jag varit helt knäckt, upprörd och skamsen. Nyanställd som inte duger och suger. Jag blev lite orolig, men tänkte att jag kan inget göra nu, säkert kan IT supporten hjälpa mig att finna det idag. Vi får se, men annars får jag försöka skriva på nytt, det var dock minnesanteckningar från ett långt möte så mycket kommer jag inte att minnas nu. Det får lösa sig på något sätt och ingen dör för att detta skedde😂. Nu kan jag bättre hantera bollarna och även passa bort den om det blir för mycket för mig.

Så det är mer ett under att man fixar ett jobb och har alkoholproblem, hade jag fortsatt som jag gjorde skulle det förmodligen till slut uppdagats sig på något sätt. Man blir mer chill, sansad och stabil som nykter.

Ha en fin dag!❤️

Så skönt att få denna bekräftelse av dig @vår2022 ! Du skriver ”det finns liksom inget skamligt eller hemligt under ytan. Det är som det är bara.” Precis detta har jag försökt sätta ord på, det finns inget som till varje pris måste döljas och det som händer, positivt eller negativt, går inte att tillskriva alkoholen, bara mig själv. Detta i sig är en stor lättnad! Kram✨

@Allegra Det låter inte ett dugg flummigt. Jag tror att många av oss här på forumet är just typiska ”duktiga flickor” och att vi har överkompenserat på jobbet pga dåligt samvete över vårt drickande.

Nykterheten har för mig bland annat inneburit att jag har satt tydligare gränser, och att jag har lättare att säga nej. Eller så säger jag till min chef att jag hinner inte med båda de arbetsuppgifterna, så hon får välja vilken jag ska prioritera. Chefer har en tendens att droppa lite allt möjligt i ens knä annars. Så gör min chef inte längre, tack vare min tydligare gränssättning och min förbättrade förmåga att säga just nej.

Kram 🐘

Ja @Andrahalvlek , självförtroendet kommer tillbaka så sakteliga utan alkohol och med det förmågan att sätta gränser. Lite magiskt faktiskt✨

Min man och jag gjorde en vit februari i år och jag har försökt minnas hur det var men kommer inte ihåg ett skvatt. Bara att vi gjorde det, tillsammans, sen raskt tillbaka till det vanliga ful-drickandet. Den stora skillnaden nu, är att jag är delaktig i min nykterhet på ett helt annat sätt. Läser, lyssnar och skriver. Reflekterar över vad som händer, jämför och analyserar. Det känns plötsligt som att jag vill vara med igen, i mitt liv - inte bara låta det hända.

@Allegra Jag vill precis som du vara med i mitt liv och inte bara låta det passera. Efter mitt återfall i somras låg jag i princip för ankar flera dagar, ångesten rev i kroppen medan solen sken och livet bara passerade förbi. Så vill vi ju inte ha det igen. Jag känner mig också mera delaktig i min egen nykterhet.
Mitt mål är att bli hon som inte dricker för att hon inte vill och för att vem tusan dricker gift frivilligt - alkohol försämrar sömnen, gör dig fulare, har många ”döda” kalorier, kan ge huvudvärk, attackerar levern, smakar sämre än cola light, förändrar hjärnan osv. Vi är värda mer, vi är värda ett värdigt liv och det kan vi nog bara få utan alkohol. 🌱💕

@Ny dag ”Ett värdigt liv” är en fantastiskt motiverande tanke!

Jag ser nu, utan att gå in på för många detaljer, hur en utredning för min dotters räkning, som landat i en diagnos för henne, har öppnat en dörr till mitt eget liv. Vi har kämpat, i blindo, i nästan 5 år, utan att veta vad vi kämpade mot, hon och jag. Nu vet vi - och vi mår så mycket bättre! Jag kan se nu, att omständigheterna kring detta gjorde att jag valde att dricka för döva ångest. Det var mitt val, det var ett dåligt val men jag förlåter mig själv för det.

Ännu en o-bakis morgon, fy fan vad skönt!

@Allegra och @Ny dag verkligen en fantastisk tanke!
Ett värdigt liv. Så vackert.
Orden träffade mig med full kraft och jag känner en stolthet växa i bröstet när jag tänker att det är det jag håller på att skapa mig.
Önskar er en fin helg ! 🏵

Avslutade veckan med bastubad, var kanske ingen större bedrift med tanke på att det bara är september och vattnet är fortsatt ganska varmt. Men det känns ju så bra - efteråt!!

Inget sug, ingen ångest. Ganska trött men tänker att det inte är så konstigt med tanke på hur marinerad kroppen har varit av alkohol.

Imorgon vaknar jag upp utan baksmälla och det är tamejfan en lyx✨✨✨

@If @Allegra @Himmelellerhelvette
Imorgon önskar jag oss en värdig och härlig lördag! Och att vi förlåter oss själva för våra tidigare dåliga val genom att fortsätta på den inslagna vägen! Har varit på stor fest idag, inget förutom vatten (med bubblor) serverades till oss som inte drack alkohol men jag var lika glad för det, brydde mig inte ens. Tog bilen hem när det började bli lite ”slirigt”. Skön känsla 🙏. Maken snarkar bredvid mig men det gör inget, han är min stöttepelare i alla lägen och dricker numera obefintligt men inte idag… imorgon vid frukost ska jag jämföra mitt mående med hans (haha) och jag tror han kommer säga att det var ganska onödigt… och att jag drog vinstlotten på det stora hela. 😴😘

@Allegra Vad underbart att utredning äntligen landat i en diagnos. Då vet man iaf. Och kan bygga vidare på rätt sätt, Du är säkerligen en underbar mamma 💚som genom vinet försökt medicinera dig själv att orka. Jag har ju bara självmedicinerat mitt egna dåliga mående. 🥰

majken_r

@Ny dag Hoppas du sovit gott, maken också😅 Bästa känslan att vakna klar och pigg. Tänkte när jag läste att det ändå känns lite trist med enbart bubbelvatten som alkoholfritt alternativ. Var också iväg på liknande. Finns ju en hel del goda alternativ😇 Önskar dig en fin dag🍃