Dagen då jag slutade supa?

Vaknade halvfem imorse och var fruktansvärt bakfull. De senaste åren har det hänt oftare och oftare. Det blir sjukskrivning och inställda möten. Gymkortet ligger oanvänt i väskan. Problemet är att jag inte kan sluta dricka när jag väl har börjat. Ett trick har varit att aldrig ha alkohol hemma. Men vad gör det när jag har tre kvarterskrogar runt hörnet och i princip alla sociala sammankomster inkluderar alkohol som en självklarhet?

Har en önskebild av mig själv som glad, avslappnad, vältränad och harmonisk. Idag känns den bilden helt ouppnåelig men jag vill inte fortsätta såhär.

Jag vill bli nykter. Tänker att det kan vara till hjälp att skriva av sig här på alkoholhjälpen. Har läst härinne ett tag nu och insett att jag inte är ensam. Lik förbannat är det så skamligt att inte kunna kontrollera sitt drickande. Besviken på mig själv och ganska uppgiven skall jag försöka förändra mitt liv.

Profile picture for user Allegra

Ja, jag är glad @vår2022 , både för min egen skull och för min man. Han dricker för mycket, dock inte på det destruktiva sätt som jag tycker att jag själv har druckit.

Vi har redan börjat prata om utflykter vi ska göra till hösten etc. Jag är hoppfull!

Allt gott✨

Profile picture for user Ny dag

@Allegra Nykter september tillsammans med sambon låter hur bra som helst! Det blir så mycket enklare med stöttning på hemmafronten. Min make dricker inte längre vin till maten på helgerna slentrianmässigt utan afri öl tillsammans med mig. Det är ju så mycket bättre också för honom i det långa loppet. Heja oss som kämpar och vad du är bra som inte tog chansen att fortsätta dricka, jag tror du är mer redo än vad du vågar tro! Nu kör vi fortsatt nyktert eller hur? Jag och forumet stöttar hela tiden fram till september för visst ska du vara nykter fram tills dess... 🌱💕

Profile picture for user Allegra

Ännu en solig dag på västkusten☀️ Igår eftermiddag körde vi till havet och hoppade i - bästa doppet denna sommar! I nyktert tillstånd är det så mycket lättare att ta in storheten i att ha tillgång till varma klippor och salt vatten.

Vaknar med lite oro i magen, mest för att en massa uppgifter tornar upp sig vid horisonten. Har aldrig varit bra på framförhållning och är lite av en deadline-surfare. Kanske dags att försöka ändra på det, allt för att skapa lite ro i sinnet. Jag vet inte, man är ju samtidigt som man är.

Idag är jag nykter, kram till alla som kämpar✨✨✨

Profile picture for user Andrahalvlek

@Allegra Exakt så är det. I nyktert tillstånd är det så mycket lättare att ta in storheten. Med allt. Hela livet. Att jag skulle uppleva mer innerlig njutning som nykter, än när jag drack, kunde jag aldrig i min vildaste fantasi ens tro. Men så är det.

Kram 🐘

Profile picture for user Allegra

Det är en enorm inspiration @Andrahalvlek , att höra ditt vittnesmål om hur en nykter hjärna kan uppleva livets goda! Jag får små glimtar av det nu när jag trappat ner så mycket och ändrat mitt mindset.

Kan det vara så att vi, som har bedövat oss så länge, får en ännu större kick då dimman lättar!?

En bra dag till dig✨✨✨

Profile picture for user Andrahalvlek

@Allegra Det är tydligt att kontrasten blir stor inledningsvis. Sen vänjer man sig vid allt, men jag får ofta flashar av välbehag. ”Mm, att livet kan vara SÅ bra”. Någon liknade det vid de känslor man kan känna vid förälskelse. Positiva känslor väller liksom över en som en flodvåg. På ett positivt sätt.

Kram 🐘

Profile picture for user Allegra

Nu har det gått tre dagar sen jag drack i måndags, tre nyktra dagar. Kan konstatera att det ändå är ett framsteg, förut blev det liksom aldrig tre nyktra dagar i rad, det var en slags jämntjock fylla. Har sagt det förut men idag kan jag inte begripa hur jag orkade!

Men jag orkade väl egentligen inte eftersom jag känner mig så jäkla sliten nu. Mest i huvudet faktiskt, blir trött som en gammal gnu på eftermiddagarna, stresströskeln är i princip obefintlig. En stor tröst är att jag faktiskt får sova, för det mesta. Brukar skämta om att jag skulle kunna sova gott på en refug, herregud vad tacksam jag är för det!

Profile picture for user majken_r

@Allegra Nix, men har testat. Iskallt, brygga täckt av is🥶 Avskyr egentligen kallt vatten men det var en grym upplevelse. Ska försöka få till det fler gånger men kommer inte kunna bada regelbundet. Sov gott!

Profile picture for user Allegra

Total härdsmälta i skallen. Har en tonåring som kämpat med depressioner och således inte klarat av skolan. Tillsammans har vi under flera år sökt hjälp och fått någorlunda lindring, innan sommaren även en adhd-diagnos. Har möte med BUP om en vecka ang. ev. medicinering.

Nu första veckan på terminen vill hon inte gå till skolan trots att hon träffar kompisar varje dag och är ute på det ena och det andra.

Imorse svartnade det för ögonen på mig då jag återigen fick i uppdrag att frånvaroanmäla henne från skolan. All kamp och tårar och ångest från de senaste 5 åren drog förbi i mitt inre och jag känner att jag orkar inte ett år till av tjat, böner och tröstande ord. Planer som görs upp för att inte infrias, strategier, känslor..

Jag vet inte vad jag ska göra för att hjälpa henne då hon förstör för sig själv genom att inte följa sina intentioner. Har sagt till henne att hon kan hoppa av gymnasiet, det finns andra vägar att gå men hon vägrar.

Jag vet att jag har druckit många ggr för att döva min ångest inför detta med min dotter. Impulsen är så stark att supa skallen i bitar idag. Det finns inga svar, det är bara att härda ut.

Profile picture for user Kennie

Förstår att du har det jobbigt... Vill bara säga att jag känner många personer som strulat i tonåren och sen hittat sin väg. Och även om det är svårt att okeja att hon hittar på saker med kompisar men inte går till skolan så tyder det ju ändå på att hon har livsglädje.. Och kompisar, det är bra. Vill absolut inte bagatellisera din känsla, jag förstår att det är allvar. Men jag ser också hopp.

Profile picture for user Allegra

Tack fina @Inombords , behöver styrka för att förstå hur jag ska förhålla mig till min dotter och hennes idéer. @Kennie fick mig att inse att ungen har ett socialt liv = livsglädje, det är såklart det viktigaste!!

Jag var själv ordentligt strulig i tonåren, antar att det är jobbigt för mig att minnas det - men det har gått rätt bra för mig i livet ändå, på det hela taget.

Profile picture for user Allegra

Det är en solig måndag morgon och den här veckan kommer att bli intensiv på jobbet. Min uppgift blir att sätta gränser; inte fastna i problemlösning åt andra, inte säga ja till till en massa extra möten (t.ex. lunchmöten, som borde vara förbjudet att föreslå), inte bli irriterad på vad jag tycker är en idiotisk organisation. Jag ska ägna mig åt kärnverksamheten, det jag är bra på, det jag har betalt för att göra.

Idag är jag dessutom nykter✨

På torsdag den 1a september får jag dessutom sällskap av min man och min bästa kompis, de vill göra varsin vit månad. Tänker att det kommer att ge mig en bra grund att stå på inför hösten, mitt mål är att fixa tre nyktra månader på raken.

Kram till alla som kämpar!!!

Profile picture for user Andrahalvlek

@Allegra Bra att du redan nu vet vilka gränser som är viktiga för dig att sätta. Och hålla stenhårt på. Vi kan inte bära hela arbetsplatsen på våra axlar. Vi kan inte låta oss tyngas av tokiga beslut som tagits uppåt i hierakin. Vi kan bara gräva där vi står, vara tydliga med var våra gränser går, och se till att få vila och återhämtning mellan jobbpassen. Utan alkohol blir vilan dessutom så mycket mer läkande.

Keep up the good work!

Kram 🐘

Profile picture for user Allegra

Ja @vår2022 , jag ser verkligen fram emot september månad✨ Har förstått (det var väl på tiden) att det inte finns några quick fixes, vare sig med eller utan alkohol. Behöver jobba järnet på min dåliga impulskontroll och det blir så mycket enklare då maken och väninnan är med på tåget.

Det kändes lättare att vara på jobbet idag än på länge, eftersom mitt prio låg på att vara ”good enough” och inte den Stålkvinna som alltid har varit mitt ideal.

Kram🪷

Profile picture for user Allegra

Tack för pepp @Andrahalvlek , det är lite av en labyrint detta, att ta sig till dörren med skylten ”ett alkoholfritt liv”. Nya insikter och återvändsgränder om vartannat.

En viktig drivkraft är att slippa skuld och skam. Vill inte längre ta ansvar för mitt berusade eller bakfulla jag. Inte gömma mig i dimman. Möta verkligheten som den är.

Kram🐬

Profile picture for user vår2022

@Allegra Ja, good enough är verkligen good enough och det behövs inte mer än så. Det räcker oftast och ingen förväntar sig egentligen mer än så och det är ingen som tackar en om man gör mer än så. Det är mest de egna hjärnspökena som vill vara stålkvinnan och hon finns nog inte. Den enda som förlorar på att vara stålkvinnan är en själv, för det kostar för mycket och ger inte så mycket mer. Så good enough är en skitbra strategi!😁💕

Profile picture for user Allegra

Hahahaha @vår2022 , precis så brukar jag säga till mina vänner, som vänder ut och in på sig själva i olika situationer, ”det är INGEN som tackar dig för det”!! Hur kan man vara så blind för sig själv och sina egna behov? Så tack för att du säger till mig, att mina hjärnspöken helt enkelt kostar mig för mycket 👻

Profile picture for user vår2022

@Allegra Ja, det är lättare att stötta och hjälpa andra och svårare att leda sig själv. Jag tänker att många saker omkring en måste vara på plats för att man ska kunna leda sig själv bra. Som när du sade att nu ska good enough vara prio och räcka på jobbet. I vårt fall handlar nog det mest om att få nykterheten på plats, att hjärnan återhämtat sig och fått balans igen. Då kan man även få balans i andra aspekter i sitt liv, tex jobbet. Då kan man leda sig själv bättre och när man gör det kan man även leda andra bättre. Så nyckeln till självledarskapet hos oss här på forumet, handlar i mångt och mycket om att sluta dricka och få balans i både hjärnan och därmed också i övriga livet.

Ha en fin tisdag!🌞💕

Profile picture for user Allegra

Idag är jag snäppet bättre än Good Enough @vår2022 eftersom det är första dagen på vit september tillsammans med min man😊 Förutom att det kommer bli mycket enklare att hantera missbrukshjärnan så känns det symboliskt fint att vi gör det här tillsammans. Känner mig lite nyförälskad i vårt förhållande idag faktiskt🥰

Ha en fin dag @vår2022 ☀️

Profile picture for user Andrahalvlek

@Allegra Heja dig och din man! Skönt att ni kan sporra varandra. När den ena är svag är den andre stark och vice versa. Ni skapar gemensamma nyktra rutiner också. Det är viktigt, för man kan inte sitta där i stolen, där man alltid brukar sitta och dricka, och fånglo. Man måste göra på andra sätt. Aktivera sig.

Kram 🐘

Profile picture for user Allegra

@Ny dag Sober October låter väldigt fint✨ Jag är pepp på att fortsätta. Lättad och rädd på samma gång men ska försöka att inte tänka så mycket, utan göra! Som du säger @Andrahalvlek , baxa arslet ur stolen och göra nya saker tillsammans 😊

Profile picture for user If

@Allegra härligt att du har ha mannen med dig. Jag trodde min var på också men är tveksam nu. Jag ska i alla fall försöka få till en vit september.
Det fixar vi, både ni och jag.
Ha en fin kväll 🏵

Profile picture for user Allegra

Jag tänker @If att din man, kanske, gör en förändring med sig själv då han märker hur positivt det påverkar dig, att inte dricka. Under sommaren har jag varit nykter i längre perioder än på mycket länge, jag tror att min man, som faktiskt var den som föreslog vit september, liksom blev smittad av min nya energi. Han och jag har oerhört svårt att prata om alkohol, hur vi båda har fastnat i missbruk. Hans försvarsmekanismer är löjligt potenta. Men om man _gör_ istället för att prata, om vissa saker, så kan det ha effekt.

Men huvudsaken är att _du_ är på rätt köl. Klart vi fixar detta!!✨✨✨

Profile picture for user Allegra

Fredag kväll. Idag har jag städat och tvättat och städat och beställt köksgrejer på nätet och städat och städat… 😅 Så lycklig över denna extra energi! Även bokat in bastubad nästa vecka med min kompis, som också kör nyktert i september. Hon är hardcore bastubadare, skönt med någon som drar med min tveksamma kropp till sjön, vet ju egentligen att jag gillar det - efteråt :)

Kram till alla som kämpar✨✨✨

Profile picture for user vår2022

@Allegra Det är en sådan härlig känsla när man städat, städat och städat. Och plus i kanten när man dessutom beställt köksgrejjer också🤩. Min energi för att städa är helt annan som nykter. Innan åkte dammsugaren i väggen runt hörnen och jag var mest irriterad, arg och gick fram som en ångvält😂. Nu smeker dammsugaren runt hörnen och jag känner mig lugn och gör det i lagom takt, njuter av resultatet och känner mig glad. Jag älskar också att basta och bada efteråt, tyvärr inget jag kan göra här men i stugan norröver eldas bastun på varje dag med efterföljande dopp, så även vintertid och vakdopp. Det kommer att bli skönt att hardcore basta med din kompis😆.

Ha det så gott!💕

Profile picture for user Allegra

Ser bilden @vår2022 , av en ”arg kvinna med dammsugare” 😅 Kan redan konstatera att jag själv har blivit lite mindre arg sedan jag började färdas mot nykterhet, lite mindre irriterad på världen, inklusive dammsugare, man och barn😇

Profile picture for user Andrahalvlek

@Allegra Visst är det häftigt!? När de arga, vassa kanterna liksom slipas ner litegrann. När man undviker konflikter för att inte göra saker värre. När man blir mer tolerant mot typ alla, även den ilskna grannen eller ungarna som skriker utanför sovrumsfönstret (till en viss gräns). När man hushållar med sin energi och använder den i huvudsak till trevliga saker. Riktigt nice är det 😎

Kram 🐘

Profile picture for user Allegra

Ja verkligen @Andrahalvlek , åkte tåg riktigt tidigt imorse, en bebis gallskrek halva resan. Tyckte mest synd om föräldrarna, minns ju hur stressad man kunde bli då ens egen bebis skrek på tåg. Men min vilopuls skulle sannolikt ha fördubblats om jag hade varit bakfull :)

Sedan gjorde jag ett jobb / uppdrag som gick bra och jag kände mig nöjd. Det har hänt så många gånger att jag har jobbat bakis (och svettig) vilket har fått mig att överkompensera för att dölja läget. Vilket i sin tur har tagit en massa extra energi samt fyllt på skuld- och skamkontot.

Att vara nykter och good enough är en överraskande tillfredsställelse!

Profile picture for user Allegra

Jag kom tillbaka till forumet i somras, efter fem år av mer eller mindre problematiskt drickande. Delvis handlade det om att jag hade fått en insikt om varför jag hade valt att bedöva mig med alkohol (återkommer till detta senare) men även om sjukt obehagliga konsekvenser av drickandet.

De sista åren fanns det inget ”trevligt” kvar med mitt supande. Jag drack förvisso aldrig hemma, ej heller i ensamhet - men när jag drack så fanns det inget stopp. Jag satt alltid kvar på krogen tills de stängde och dagen efter mindes jag aldrig hur och när jag kom hem. En gång kissade jag t.o.m. på mig i hissen. Jag - en högutbildad mamma som dessutom är 50+ Det tar emot att skriva det, skammen är total men jag måste komma ihåg hur det var. Ingen annan vet.

Har ägnat mig åt att ”trappa ner” under hela sommaren och nu kör jag ”vit september” med maken och en väninna. När jag tittar på forumets alkoholkalender, som jag varje dag noterat i, så ser jag många nyktra dagar. Men praktiskt taget alla ”alkoholdagar” är rödfärgade, minst 8 glas per gång. Det har gått ut på att bli packad så fort som möjligt. Ett slags hetsdrickande.

Jag tror inte att det går att ha detta supande ogjort i bemärkelsen ”bli måttlig” igen. Har druckit mig till en slags allergi mot alkohol. Är dock smärtsamt medveten om att spriten sitter ihop med så många andra aspekter av mig själv och mitt liv. Det går liksom inte bara att ta bort alkoholen ur ekvationen, det är så mycket som behöver bearbetas i relation till missbruks-beteendet. Där är jag nu och kan väl bara konstatera att det går bättre att reflektera i nyktert tillstånd :)

Profile picture for user Allegra

Eldprovet är härmed avklarat - att titta på fotboll utan starköl. Två goda alkoholfria IPA och det gick hur bra som helst trots ”mitt vanliga” sällskap omkring mig. En stor lättnad och ett viktigt steg framåt :)

Profile picture for user Andrahalvlek

@Allegra Heja dig! Alkoholfri öl är gott, och man dricker helt naturligt inte så många. Bäst av allt - man kan ha lika roligt! Och man kan inte förstå det förrän man får uppleva det själv.

Kram 🐘

Profile picture for user Allegra

@vår2022 & @Andrahalvlek , jag är glatt överraskad😊 Förstår vikten av att samla på sig dessa ”alternativa” situationer. Till sist kan de bli det ”nya normala”. Det börjar kännas att jag levt en lögn, verkligen trott på att alkohol har varit svaret på alla frågor. Så dumt. Kram✨

Profile picture for user Allegra

Att börja jobba igen efter semestern har gått över förväntan bra. Har ju funderat på detta med stress och att sätta gränser, hela sommaren. Nu börjar det gå upp för mig, att en del av denna problematik har jag själv skapat.

Har ofta jobbat bakis, ibland har jag sjukskrivit mig då jag helt enkelt inte klarat av att gå till jobbet. De skuldkänslor som detta beteende givit upphov till har fått mig att vilja kompensera för mitt inre kaos. Har då sagt ja till sånt som jag egentligen inte hunnit med, vänt ut och in på mig för att vara till lags då jag tyckt att jag måste ”betala tillbaka” för mitt dåliga leverne.

Vet inte om det låter flummigt? Men de senaste veckorna, då jag varit till största delen nykter, har jag liksom känt att eftersom jag inte är bakis så har jag ”rätt” att sätta gränser och låta bli att överkompensera för att jag är en dålig människa…

Profile picture for user vår2022

@Allegra Nä, det låter inte flummigt. Jag kan känna igen mig i det, att överkompensera för att man har dåligt samvete. Att stanna hemma bakis från jobbet är oerhört tärande och ger mycket skuldkänslor. Hela dagen är ett enda lidande. Nu som nykter kan jag också sätta bättre gränser, det finns liksom inget skamligt eller hemligt under ytan. Det är som det är bara. Jag har ju ett nytt jobb sedan några månader, många olika bollar att hålla i. Tänkte häromdagen att jag skulle inte ha klarat av detta utan att stressa ihjäl mig inombords om jag dessutom skulle vara bakis varje dag, vilket jag varit de senaste åren. Igår ”försvann” ett dokument jag skrivit, lagt ned mycket jobb på det. Kan inte finna det någonstans i datorn. Hade detta hänt för drygt 10 månader sedan skulle jag varit helt knäckt, upprörd och skamsen. Nyanställd som inte duger och suger. Jag blev lite orolig, men tänkte att jag kan inget göra nu, säkert kan IT supporten hjälpa mig att finna det idag. Vi får se, men annars får jag försöka skriva på nytt, det var dock minnesanteckningar från ett långt möte så mycket kommer jag inte att minnas nu. Det får lösa sig på något sätt och ingen dör för att detta skedde😂. Nu kan jag bättre hantera bollarna och även passa bort den om det blir för mycket för mig.

Så det är mer ett under att man fixar ett jobb och har alkoholproblem, hade jag fortsatt som jag gjorde skulle det förmodligen till slut uppdagats sig på något sätt. Man blir mer chill, sansad och stabil som nykter.

Ha en fin dag!❤️

Profile picture for user Allegra

Så skönt att få denna bekräftelse av dig @vår2022 ! Du skriver ”det finns liksom inget skamligt eller hemligt under ytan. Det är som det är bara.” Precis detta har jag försökt sätta ord på, det finns inget som till varje pris måste döljas och det som händer, positivt eller negativt, går inte att tillskriva alkoholen, bara mig själv. Detta i sig är en stor lättnad! Kram✨

Profile picture for user Andrahalvlek

@Allegra Det låter inte ett dugg flummigt. Jag tror att många av oss här på forumet är just typiska ”duktiga flickor” och att vi har överkompenserat på jobbet pga dåligt samvete över vårt drickande.

Nykterheten har för mig bland annat inneburit att jag har satt tydligare gränser, och att jag har lättare att säga nej. Eller så säger jag till min chef att jag hinner inte med båda de arbetsuppgifterna, så hon får välja vilken jag ska prioritera. Chefer har en tendens att droppa lite allt möjligt i ens knä annars. Så gör min chef inte längre, tack vare min tydligare gränssättning och min förbättrade förmåga att säga just nej.

Kram 🐘

Profile picture for user Allegra

Ja @Andrahalvlek , självförtroendet kommer tillbaka så sakteliga utan alkohol och med det förmågan att sätta gränser. Lite magiskt faktiskt✨

Min man och jag gjorde en vit februari i år och jag har försökt minnas hur det var men kommer inte ihåg ett skvatt. Bara att vi gjorde det, tillsammans, sen raskt tillbaka till det vanliga ful-drickandet. Den stora skillnaden nu, är att jag är delaktig i min nykterhet på ett helt annat sätt. Läser, lyssnar och skriver. Reflekterar över vad som händer, jämför och analyserar. Det känns plötsligt som att jag vill vara med igen, i mitt liv - inte bara låta det hända.

Profile picture for user Ny dag

@Allegra Jag vill precis som du vara med i mitt liv och inte bara låta det passera. Efter mitt återfall i somras låg jag i princip för ankar flera dagar, ångesten rev i kroppen medan solen sken och livet bara passerade förbi. Så vill vi ju inte ha det igen. Jag känner mig också mera delaktig i min egen nykterhet.
Mitt mål är att bli hon som inte dricker för att hon inte vill och för att vem tusan dricker gift frivilligt - alkohol försämrar sömnen, gör dig fulare, har många ”döda” kalorier, kan ge huvudvärk, attackerar levern, smakar sämre än cola light, förändrar hjärnan osv. Vi är värda mer, vi är värda ett värdigt liv och det kan vi nog bara få utan alkohol. 🌱💕

Profile picture for user Allegra

@Ny dag ”Ett värdigt liv” är en fantastiskt motiverande tanke!

Jag ser nu, utan att gå in på för många detaljer, hur en utredning för min dotters räkning, som landat i en diagnos för henne, har öppnat en dörr till mitt eget liv. Vi har kämpat, i blindo, i nästan 5 år, utan att veta vad vi kämpade mot, hon och jag. Nu vet vi - och vi mår så mycket bättre! Jag kan se nu, att omständigheterna kring detta gjorde att jag valde att dricka för döva ångest. Det var mitt val, det var ett dåligt val men jag förlåter mig själv för det.

Ännu en o-bakis morgon, fy fan vad skönt!

Profile picture for user If

@Allegra och @Ny dag verkligen en fantastisk tanke!
Ett värdigt liv. Så vackert.
Orden träffade mig med full kraft och jag känner en stolthet växa i bröstet när jag tänker att det är det jag håller på att skapa mig.
Önskar er en fin helg ! 🏵

Profile picture for user Allegra

Avslutade veckan med bastubad, var kanske ingen större bedrift med tanke på att det bara är september och vattnet är fortsatt ganska varmt. Men det känns ju så bra - efteråt!!

Inget sug, ingen ångest. Ganska trött men tänker att det inte är så konstigt med tanke på hur marinerad kroppen har varit av alkohol.

Imorgon vaknar jag upp utan baksmälla och det är tamejfan en lyx✨✨✨

Profile picture for user Ny dag

@If @Allegra @Himmelellerhelvette
Imorgon önskar jag oss en värdig och härlig lördag! Och att vi förlåter oss själva för våra tidigare dåliga val genom att fortsätta på den inslagna vägen! Har varit på stor fest idag, inget förutom vatten (med bubblor) serverades till oss som inte drack alkohol men jag var lika glad för det, brydde mig inte ens. Tog bilen hem när det började bli lite ”slirigt”. Skön känsla 🙏. Maken snarkar bredvid mig men det gör inget, han är min stöttepelare i alla lägen och dricker numera obefintligt men inte idag… imorgon vid frukost ska jag jämföra mitt mående med hans (haha) och jag tror han kommer säga att det var ganska onödigt… och att jag drog vinstlotten på det stora hela. 😴😘

Profile picture for user Ny dag

@Allegra Vad underbart att utredning äntligen landat i en diagnos. Då vet man iaf. Och kan bygga vidare på rätt sätt, Du är säkerligen en underbar mamma 💚som genom vinet försökt medicinera dig själv att orka. Jag har ju bara självmedicinerat mitt egna dåliga mående. 🥰

Profile picture for user majken_r

@Ny dag Hoppas du sovit gott, maken också😅 Bästa känslan att vakna klar och pigg. Tänkte när jag läste att det ändå känns lite trist med enbart bubbelvatten som alkoholfritt alternativ. Var också iväg på liknande. Finns ju en hel del goda alternativ😇 Önskar dig en fin dag🍃

Profile picture for user Allegra

@Ny dag Friheten i att kunna ta bilen när man vill är underbar! Några gånger i mitt alkohol-liv har jag varit så bakis att jag hellre tagit en p-bot än att gå ut och flytta bilen från nattparkeringen 🙄 Och då är jag långt ifrån ekonomiskt oberoende om man säger så… Men det är viktigt att förlåta sig själv, inte stanna kvar i ångest över hur det har varit.

Så skönt det låter att du hade trevligt med bubbelvatten! Ännu en erfarenhet till arkivet.

Tack för dina ord om mig som mamma, blir rörd. 💜

Profile picture for user Himmelellerhelvette

Detsamma @Ny dag, värdig och härlig lördag till oss❣️Hur var det med mannen din? Min är lite bakis han med, han var ute med några kompisar igår. Jag avundas inte att känna att man druckit men att han hade sällskap medan jag var ensam.
Nu på morgonen var jag först nedstämd men sedan gick jag ut i trädgården och höstfixade med allt som behöver fixas, första gången jag tar itu med det, brukar alltid låta allt vara och ta hand om det till våren istället. Skön känsla.

Ska iväg och träna snart så jag får lite: •Seratinin
•Dopamin
•Noradrenalin och
•Endorfin
För det behöver jag!

”Serotonin reglerar koncentrationsförmåga, impulskontroll, sömn. Det gör att man känner sig lugnare och mer avslappnade. Det resulterar även i en bättre sömn.

Dopamin är kopplat till hjärnans belöningssystem och ger en upplevelse av eufori och lustkänsla. Det påverkar vakenhet, entusiams, uppmärksamhet, koncentration, motivation och glädje. Så lite som fyra minuters träning på hög intensitet gör att kroppen börjar frisätta en ökad dos av dopamin upptill 2 timmar efter passet.

Noradrenalin ökar vakenhetsgrad och ger entusiasm, optimism och höjer koncentrationsförmågan. Det är även bra för aptiten och reglering av sömn. Noradrenalin ökar mottagligheten för oxytocin i hjärnan. (Oxytocin är kroppens lugn och ro hormon).

Endorfiner kan ibland även kallas kroppens egna morfin. Det dämpar smärta och ger känslor av välbehag, energi och lycka. Det minskar stress och stärker immunförsvaret.”

Profile picture for user Andrahalvlek

@Himmelellerhelvette Och allt det där påverkar alkoholen massor. När vi dricker skjuter alla dessa hormoner i taket, för att störtdyka nästa morgon. När vi slutar dricka tar det ett tag för de hormonerna att stabilisera sig. Och träning påverkar dem positivt, så fortsätt träna!

Såg att du var lite rastlös igår kväll. I början var helgerna tuffa. Så många timmar att slå ihjäl liksom. Enda sättet är att aktivera sig, och som nynykter kan man få en hel surdegar gjorda. Med tiden uppskattar man vilan och bara-vara-tiden mer, men i början är man väldigt rastlös. Vad GÖR man liksom en fredagkväll eller lördagkväll om man inte dricker vin? Jag kände likadant, men det är som sagt övergående.

Numer skiljer jag inte fredag och lördagkväll från veckans andra kvällar. Jag lägger mig samma tid ungefär, för att jag är trött. Däremot njuter jag verkligen av ledig lördag eller söndag 🥰 Antingen för att vila eller för att få saker gjorda. Dagsformen bestämmer.

Kram 🐘

Profile picture for user Himmelellerhelvette

Tack @Andrahalvlek❣️Ja det märks verkligen efter jag tränat att det fyllts på med alla dessa må bra hormoner, skulle behöva träna två gånger om dagen för den sakens skull nu känner jag😁
Uttråkningen går väl som du säger så sakteliga över💕

Profile picture for user Mattan

Heja dig@Allegra ! Tittar in och glädjs med dig åt din nyktra september. Jag är inne i min 6 vecka och längtar inte efter varken alkohol eller bakfylla. I stunden kan så klart tanken på ett glas rött dyka upp men agerar inte längre på den. Vi ska känna oss stolta och fria på vår resa

Profile picture for user Allegra

Tack @Mattan , det gör sån skillnad att aktivt betrakta nykterheten såhär i början, notera och jämföra med hur det var innan. Jag var på en tillställning igår och hade jättetrevligt! Drack 2 a-fria öl och drog mig tillbaka när folk började svamla. För inte så länge sen var det jag som svamlade efter x antal öl och alltid den som var sist kvar.

Grattis till så många veckor utan alkohol, det är en stor frihet! Kram☀️

Profile picture for user Allegra

Godeftermiddag @Himmelellerhelvette 😁

Såhär ligger det till: åkte till Skåne igår på ett evenemang och då jag fortfarande är på väg hem så funderar jag på om det är okej att jag går till gymmet imorgon!?

Imorgon är det inte innan måndag, men det är fortfarande måndag och inte tisdag, så det är ju inte efter måndag…

Hälsn #deadlinesurfaren 🏄🏻‍♀️

Profile picture for user Allegra

Hahahaha @Himmelellerhelvette , du är en PT från paradiset :))) ”vem börjar på en söndag liksom” 🐬

Profile picture for user Allegra

Dagens varma tack går ut till @Himmelellerhelvette ✨ Genom en härlig utmaning i detta forum har jag varit på gymmet för första gången i år 😅 Tog det lugnt för att inte skada min stela lekamen.. Men nu är jag på banan igen, tack vare @Himmelellerhelvette 🐬🙏🏼

Profile picture for user Himmelellerhelvette

🎉🎊@Allegra🏋️‍♀️💪✅
Så himla bra, grymt jobbat! Vad stolt jag är över dig!😍

Ja det är viktigt att du tar det försiktigt i början så du inte skadar dig❣️
Nu är du igång! 👏🏼

Ska du försöka satsa på två dagar i veckan nu de första veckorna eller hur planerar du att lägga upp det?

Stor kram!

Profile picture for user Allegra

@Himmelellerhelvette 😇😇😇 Ja, två ggr i veckan, nu i början, känns rimligt. Har så många ggr gått ut för hårt, skadat mig lindrigt och så har det blivit pannkaka av alltihop. Gymmet dit jag går har även tillgång till simbassäng så jag ser fram emot varierad träning🏊🏼‍♀️ Tack igen och kram✨

Profile picture for user Himmelellerhelvette

Låter precis som jag när jag haft uppehåll i träningen @Allegra.
Går in stenhårt för att sedan antingen bli sjuk eller skada mig och därefter ha ett låångt uppehåll innan jag kan gå tillbaka igen men man lär sig av sina misstag, tillslut😆

Nu förtiden om jag haft ett uppehåll börjar jag försiktigt, tar inte ut mig och får behärska mig så jag bara tränar två dagar i veckan de första veckorna, sedan kan jag såklart fylla ut de andra dagarna med promenader.

Åh vilket bra gym med simbassäng! Det hade jag älskat att variera med, så skonsam träning för hela kroppen❣️

Kram💗

Profile picture for user Allegra

Är inne på min fjortonde dag som nykter. Suget har varit minimalt under dessa veckor och triggas väl egentligen bara då jag hamnar i konflikt med min tonårsdotter om hennes skolgång. Hon har nyss fått en diagnos men inte påbörjat behandling ännu. Så, faktiskt är vi igenom det värsta, under 5 år cirka förstod vi inte vad som var fel. Men nu, då det uppstår en situation som liknar det vi gick igenom förut, så får jag ngt. som kanske liknar ptsd (obs, detta är inget trauma, snarare smärta och frustration) och det är som om ett helt ställverk drar igång i hjärnan; blinkande lampor, alarm, ihållande brus etc.

Impulsen att springa - inte gå - till krogen är så stark! Att dränka känslorna i alkohol, få tyst på brandvarnaren i skallen.

Men jag har ju ett avtal med min man och min kompis - vit september✨ Det hjälper verkligen såhär i början, att ingå en överenskommelse!

Profile picture for user Andrahalvlek

@Allegra Himmel så ni sliter 😢 Jag har själv en dotter med särskilda behov, och fy fan vad jag har slitit för henne. Hon fyllde nyligen 23 år och flyttade till ett LSS-boende i fjol. Jag är god man till henne, så mammarollen består delvis, men inte varje dag. Varje timme.

Jag förstår att du har druckit vin för att orka, jag har gjort detsamma. Men vindrickande är en bedräglig paus som tar mer än det ger. Jag kan rekommendera meditation och djupandningsövningar. Det ger dig en paus som ger mer än det tar. Men daglig övning behövs, och det tar några veckor innan man märker skillnaden. Men sen gör det verkligen skillnad.

Kram 🐘

Profile picture for user Charlie70

@Allegra samma här med barn med särskilda behov. Förstår din känsla. Jag har druckit för att få slut på snurret i huvudet kring barnets behov, bearbeta samarbete med skolan/eller skolor som det blivit med tiden och barnets framtid. Hjälpte inte ett dyft men det var så jag påbörjade min egentliga utförsbacke i alkoholens värld. Under min nykterhet har jag upptäckt otaliga triggers (inte alla kopplade till barnen), där en har varit starkt kopplad till kontakter med skolan. Inte så tjusigt i efterhand att ett samtal med rektorn får mig att tänka på ett glas vin när jag lagt på luren.

Kan bara konstatera att jag är väldigt nöjd nu med att tänka "en kopp kaffe och vila" i stället för "vin och kör på". Betydligt mer hälsosamt och framgångsbringande för både mig och barnen.

Kram!

Profile picture for user Himmelellerhelvette

Samma här @Allegra.
Har också tonåring med diagnos och som jag kämpat! Har druckit på det och som @Charlie70 skriver:
”Jag har druckit för att få slut på snurret i huvudet kring barnets behov, bearbeta samarbete med skolan.”
Det var min resa in i alkoholen med, för att orka och bara köra på men det funkar ju inte! Blev rätt in i väggen! Hade jag inte druckit så kanske jag hade sluppit väggen och år av återhämtningstid. Tänk om jag istället hade varit så smart att jag gick och pratade med någon, lärde mig meditera, tränade och allt annat istället😔

Profile picture for user Andrahalvlek

@Allegra Absolut har jag druckit en massa vin för att orka. Pausa. Så fel jag hade, men gjort är gjort och går aldrig att göra ogjort. Men jag kan göra rätt här och nu 🙏🏻

Kram 🐘

Profile picture for user Allegra

Jag känner igen mig så väl @Charlie70 , i det du beskriver ang. kontakter med skolan. Återkommande möten, planer som görs, e-mail när min unge inte lever upp till det planerade. Att alltid få två olika versioner, en från skolan och en annan från min dotter. Sista mötet innan sommarlovet ställde jag in, orkade inte lyssna på elevhälsoteamet igen, som jag vet menar väl men som jag samtidigt vet är underbemannade.

Det har hänt att jag gått direkt från ett sådant möte till krogen och halsat några glas för att släcka ångest och frustration.

Typ världens sämsta idé att vända sig till alkohol. Men på något sätt begripligt. Skönt att vara ute på ”andra sidan”. Kram❤️

Profile picture for user Allegra

Åh så jäkla tufft @Himmelellerhelvette , att gå in i väggen dessutom. Men jag förstår dig, det skapas en okontrollerbar panik i röran av alla goda viljor och allt som inte funkar.

Innan sommaren så stod jag typ med nästippen mot väggen och förstod att något måste förändras och det _jag_ kunde göra var att plocka bort alkoholen ur ekvationen. Och min relation med min dotter har blivit såå mycket bättre. Relationen till mig själv också😊

Det är lätt att vara efterklok, är helt säker på att vi alla här har gjort så gott vi har kunnat. Vill inte skylla ifrån mig, men dessa år har, för mig, blottlagt stora brister i både skolväsendet och psykvården. Minns hur jag efter X antal samtal till BUP (under två års tid) till sist bestämde mig för att ljuga om min dotters tillstånd. Då fick vi komma akut. När psykologen hade träffat min unge sa hon ”ni borde ha kommit tidigare”. Att jag inte exploderade, där och då…

Kram❤️

Profile picture for user Allegra

Vi har gjort vårt bästa @Andrahalvlek , självmedicinerat och till sist kommit till insikt. Om inte annat, så känner jag, en glädje över nykterheten som kanske inte skulle vara så stark om jag inte upplevt alkoholens sämsta sidor. Obs! glorifierar ingenting, jämför bara med mitt eget liv och leverne.

Gud vad du måste ha kämpat och fortsätter att kämpa för din dotter! All respekt och så enormt bra att just du njuter så mycket av din nykterhet!!
Kram❤️

Profile picture for user Himmelellerhelvette

Ja totalt okontrollerbart är ordet @Allegra!
Det måste va bland det värsta som kan hända en som förälder att ens barn mår så fruktansvärt dåligt och när det går år efter år och man inte får bukt på det.
Det var först efter sju år som det blev uträtt och diagnos blev satt och efter det ordnade det sakta och stapplande ordnade upp sig.

Nu har det gått ca 5år sedan diagnosen och nu är det bra❣️
Så nu när barnet mår bra kan jag fokusera massor på att själv må bra❤️

Ja det är ofantliga brister, speciellt i skolan. Det skriv planer efter planer som ingen har tid att verkställa.

Att du inte exploderade ja!
Galet att man ska behöva ljuga för att få den hjälpen man behöver!

Kram💗

Profile picture for user Andrahalvlek

Nu blir jag ännu mer stolt över min äldsta dotter, som efter fem år på högskolan och ett års praktik, precis har fått sitt leg som psykolog. Hon har fått en fast tjänst på BUP på en ort i Småland, där hon också gjorde sin praktik. Fy fan vilken viktig skillnad hon gör för många ungdomar varje dag 🙏🏻👍🏻🙌🏻

Kram 🐘

Profile picture for user Ny dag

@Allegra Att behöva ljuga för att få vård till dottern gör mig så upprörd och ledsen för din skull! Vad du måste ha stridit och kämpat. Men vad underbart att relationen med såväl dig själv som dottern förbättrats. Och att du nu också plockar ut alkoholen ur ekvationen. Nu fortsätter vi göra ”rätt”! 💪❤️

Profile picture for user Varafrisk

Hej @Allegra❤️

Jag började också dricka någon gång när min son var kanske 15,16 år. Hela hans högstadietid var ett rent helvete! Han gick ur nian m fem betyg. Började på IV-programmet (numera IM). I november månad när vi åter igen skulle på ett möte på skolan sa min son t mig ”Mamma, jag går inte på ett möte till” och jag svarade ” Inte jag heller”. Det var det sista mötet. Han fick praktikplats därefter lärlingsplats ..idag är han snickare❤️
För min dotter började det efter tredje terminen på gymnasiet då började nog även hennes bipolaritet. Kom i konflikt m kompisar blev utfryst. Gick därefter ensam under två terminer tills hon hoppade av när det var en termin kvar. Jag anmälde min sons högstadieskola t Skolinspektionen, anmälde även min dotters gymnasieskola. Jag ansåg att skolorna hade gjort för lite. Under den tiden arbetade jag som skolkurator så jag var väl insatt i Skollagen och Elevhälsoarbete. Jag fick rätt!! Det hjälpte inte mina barn men det skippade rättvisa. Jag har suttit på hundratals möten på skola och soc samtidigt var jag med på sjukhusbesök/vårdplaneringar för mina föräldrar och även min mans.
Så för att dämpa all oro, ångest och att orka så drack jag….så jäkla dumt. Ett högt pris som jag fortfarande sliter med!

Förlåt Allegra nu skrev jag mycket om mig h dig men allt det här m skola väcker så mycket 🥺

Ha en fin dag🌺kram

Profile picture for user Allegra

Du får skriva hos mig hur mycket du vill @Varafrisk ! Jag blir helt överväldigad av alla berättelser om våra älskade barn och kampen för dem. Tårarna bara rinner. Fy fan vad du har kämpat @Varafrisk ❤️

Minns att jag funderade på, när det var som jobbigast med dottern, om det fanns någon mamma- eller föräldragrupp för oss med tonåringar som har det svårt. Men jag kollade aldrig upp det, orkade liksom inte. Flydde in i alkohol istället.

Så himla fint att läsa om era ungar och att det har börjat ordna upp sig! Börjar gråta igen @Andrahalvlek när jag tänker på din dotter som nu jobbar på BUP, vilken hjälte🌹

Profile picture for user Allegra

Oh no😱 @Himmelellerhelvette … Skämt åsido så har jag varit förkyld och imorn skall jag iväg några dagar. Har siktat in mig på att gymma eller simma på söndag✨ Tack för att du håller koll🌷

Profile picture for user Himmelellerhelvette

Varför blir det alltid så @Allegra? Såfort man kommer igång med träningen efter uppehåll blir man förkyld😡

Jag är förkyld för andra gången på 6veckor! Men, men det är bara att vänta ut det och sedan köra på igen, jag tror inte man tappar träningen lika lätt efter förkylning när man är nykter, för alkoholen viskar inte att man inte behöver träna, att det är skönare att njuta av drycken, när vi inte har den förbannade alkoholen är det bara att bli frisk och sedan fortsätta med sin träning💪😍😘

Profile picture for user Allegra

Ja, det blir alltid så…@Himmelellerhelvette Finns säkert någon medicinsk förklaring men det är segt 😖 Mitt immunförsvar har dock blivit sååå mycket bättre sedan jag drog ner kraftigt på alkoholen i somras (och nu vit september). Såg en dokumentär för ngt år sedan om just immunförsvaret, där det vetenskapligt visades att alkohol försämrar vårt försvar radikalt! Det som boostar försvaret är _måttlig_ träning och… iskalla bad🥶 Mycket intressant! Krya på dig😘

Profile picture for user Allegra

Går till alkoholkalendern och kollar lite statistik. Av 85 registrerade dagar har jag varit helt nykter 58. Av dessa 58 är det idag 23 dagar i sträck. Ser ingen anledning att inte fortsätta vara nykter - är en sån känsla av frihet att bestämma själv över mitt liv. Inte låta alkoholen diktera vad jag skall göra på kvällarna eller vad jag ska ställa in dagen efter för att jag är bakfull. Är glad att kunna njuta av att solen skiner idag, istället för att bli förbannad över ljuset förvärrar min huvudvärk. ☀️

Profile picture for user Natalia

@Allegra gud så skönt 🥰
Det är inte alls illa!
Och visst är det långt skönare att anjnuta dagarna utan bakfylla. Man lever inte på riktigt när man dricker för ofta. Förstör verkligen dyrbar tid.

Kram