PS. Jag googlade: ”Det är sammansatt av WAHE som betyder extas och GURU som betyder från mörker till ljus eller från okunnighet till insikt och visdom. Enligt yogan är detta mantra bra att använda för en person som har problem med starka känslor, sorg, ilska etc. WAHE GURU skapar en känsla av inre frid.”

@Andrahalvlek Jag har inget Spotify-konto, så jag kan bara lyssna på korta snuttar. Den första, med änglarösten, fick mig att fundera på att skaffa ett konto. Den andra fick mig att inse att jag klarar mig bra utan 🤣 Jeez, trallpop meets Hare Krishna, typ! Jag är nog mer av en "lugnt mässande"- människa. Tacksam för tips,dock. Skall prova med musik ( eller vad man skall kalla det) och ledd meditation, det verkar ju också fungera. Man vet ju inte förrän man provat. Måste bara förmå mig själv att börja med övningarna. Det mesta tar emot just nu (gnäll, gnäll).

@Natalia Tack för omtanken! Jag hoppas också att allt återgår till det normala snart. Trivs inte alls som det är just nu. Igår kväll stod jag inte ut, så jag tog några Atarax och gick och lade mig halv nio, bara för att "slippa undan". Oroväckande, har inte känt så tidigare. Eller så har jag det, men dövat känslan med alkohol. Men den vägen är stängd nu. Det gäller bara att komma på hur jag skall göra istället.

Jag kan inte annat än att låta bli att dra på munnen åt den här kommentaren:
”Jag har provat att lyssna på en mansröst som upprepade Sat Nam, men han gjorde det så långsamt och med en konstlat djup röst att det nästan lät som om han rapade. 🙄 ”
Det kan vara lite svårt att komma till ro med inspelade röster. En yogaövning som jag provade gick så oerhört långsamt så jag var tvungen att kolla om den fortfarande var igång vid flera tillfällen. Det funkade heller inte något vidare.
Hoppas de Andra halvlek föreslår funkar bättre och att du får komma hem snart så att du kan göra det du är van vid.
Och det finns väl egentligen ingen anledning att vara stressad över situationen - det får ta den tid det tar. Det där är väldigt lätt att säga, mindre lätt att leva, men det är ju egentligen väldigt sant.
Men Närvaropodden då, har du lyssnat på den? ”En samlande kraft mot tankarnas terrorism”. Avsnitten Metatänkande, Tankegångar och The Work kan jag rekommendera. Minns inte exakt vilket som var vilket med det finns olika sätt att aktivt arbeta för att inte fastna i negativa tankespiraler som du verkar göra lite nu. Jag fattar att det är lätt hänt och visst ”gnäll” tycker jag att man kan unna sig ibland, men sen måste man upp igen. Helst utan atarax också.
Samtidigt som jag kommer med dessa hurtiga ”tips” som är lättare att ge än att tillämpa, måste jag bara konstatera att det är väldigt imponerande nu att du är så bestämd och håller i. Var stolt över dig själv, tycker jag! Vad bra du är som inte flyr, för inte tusan hjälper det heller. Jag har ibland tänkt på det när jag slutade att medicinera med alkohol, känt den där saknaden av att det inte längre finns någon Quick Fix, Men alkoholen har ett för högt pris och det funkar ju heller inte som en lösning, knappast ens för en kort stund. Så man sitter fast i sig själv istället. Men fördelarna med att sitta fast i sig själv utan alkohol är så oändligt stora tycker jag. Om man hittar de där små små sakerna som gör att vardagen får mer färg.
This too shall pass

@Onkel F Klart du måste skaffa Spotify! Och sätta ihop din egen midnfulness-lista. Börja med änglarösten och sen letar du upp fler sköna låtar. Sök på mindfulness eller meditation i Spotify så får du upp en massa cd-skivor att välja och vraka bland. Mitt tips är att sätta ihop en lista med 8-10 riktigt bra låtar, och sen spelar du samma musik varje gång du mediterar. Efter ett tag sänks axlarna bara du hör musiken. Men det krävs daglig träning initialt.

Kram 🐘

Godmorgon @Onkel F.

Hur lång tid tar det till du får komma hem? Jag tycker ha uppfattat att trygghet och att få ha dina egna rutiner är något som är extra viktigt för att du ska klara att kunna må ok. Att avvikelser skapar stor oro och obalans hos dig. Inte något fel alls i att känna att man vill ha det som vanligt, tänker mer att vi får försöka jobba utifrån just det på något sätt rent strategiskt. För om det berör säg ett par veckor till kanske det kan vara lättare att vila på ren strategi än för dig att lyckas komma till ro med läget.
Och får jag fråga vad du tycker om att vara utomhus? Låter kanske som en dum fråga men många blir ju lite mer uppstressade över miljöer utomhus. Så strategier måste ju utgå från dig och vad som kan tänkas gynna dig istället för att oroa ännu mer. Annars skulle jag nog ha rekommenderat att ha planer för saker utanför tillflyktshemmet och kanske endast landa där inför kväll och vila. Men det är ju frågan om utomhus är bättre eller sämre för just dig?

Förlåt om jag hälsar på och frågar men man bryr sig ju liksom om dig och jag ser ju att du inte mår bra ❤

Försök ha todo-listor för den här tillflyktstiden. Jobbar du ni förresten?
Promenad och meditation är ju alltid bra sätt. Känns bilen som ettt tryggt sätt? Kan du åka iväg till någon välbekant plats du trivs och slå ihjäl obekväma timmar en stund? Det kanske blir lite så att just nu får det handla om att slå ihjäl obekväm tid till du får komma hem. Att göra sådant som skulle vara ett bättre alternativ och ge mindre obehag än att vara i tillflyktslägenheten.

Prata med oss också 🙂 Vi är här och gör dig sällskap.

Kram

Det går framåt så sakteliga, både med mitt humör och med saneringen av fastigheten. Inget har hänt i min lägenhet, men de har fått bort brandlukten i trapphuset från igår kväll till idag. Gud vet vad de har använt för kemikalier men nu luktar det "rent". Jag blev genast på lite bättre humör när jag märkte det. Som @Sisyfos skriver har jag fastnat i en negativ tankespiral, men varje litet framsteg hjälper till att bryta den.
Jag vet vad som fungerar och får mig att må bra, det gäller bara att faktiskt göra det. "Min sköterska" skäller på mig ibland för att jag använder ordet "men" alldeles för ofta. Jag är världsmästare på att hitta invändningar och orsaker till att låta bli eller slippa göra något.
Behöver få tummen ur och jobba aktivt för att må bättre.

Jag har fått en kallelse till läkaren som är ansvarig för min behandling. Jag skall träffa honom om ett par veckor för en utvärdering och uppföljning av hur det fungerar med Antabus. Känns lite tidigt, det kommer bara att ha gått två månader då. Jag tror att jag behöver stödet medicinen ger längre än så, men en utvärdering är ju bara just en utvärdering. Vilka slutsatser man kan dra efter den återstår att se.

@Natalia Lite sådär, men idag har jag flyttat tillbaka till min egen lägenhet efter en månad som evakuerad. Har sovit skitdåligt hela perioden och har haft tankar på att skippa antabus och ta ett återfall bara för att få koppla bort allt, men med medicin, vita knogar och en dag i taget har jag hållit mig nykter.
60 dagar utan alkohol idag, känns ganska bra trots allt. Livet blir lite lättare nu när allt går tillbaka till det normala. Jag måste ta upp de rutiner jag haft som får mig att må bra, och jag måste sluta tröstäta. Det har blivit väldigt mycket choklad och chips senaste tiden. Det har lindrat suget efter alkohol, men det är inte hållbart i längden. Jag vägde 15 kilo för mycket innan det här, och det har nog inte blivit mindre. Nyttigare mat och motion ingår i planerna, det gäller bara att sätta dem i verket.

@Onkel F Grattis till 60 nyktra dagar! 🥳🥳🥳 Jag åt också väldigt mycket choklad hela det första året. Jag tror att min hjärna behövde det substitutet. Nu när jag har varit deprimerad har det också blivit mycket choklad och glass, och stora matportioner de senaste månaderna, så jag har ökat 20 kg i vikt sen i våras. Jag skulle behöva gå ner 30 kg.

Men nu har jag tagit tag i måltidsvanor och inför lite träning - och på söndag har jag varit utan choklad och glass i 2 veckor. Känner inget sug alls. Precis som med alkoholen gäller 0 choklad och 0 glass för mig. Lite väcker bara mersug, så inte ens på helgen väljer jag att unna mig, jag kan unna mig lite dyrare frukter eller chark och ost istället tex.

Kram 🐘

Jag är fortfarande vansinnigt trött, helgen bjöd inte på den vila jag trodde den skulle göra. Allt är rent som tusan i lägenheten, men det känns nästan som om jag just flyttat in. Allt ligger i prydliga staplar och högar, mattorna är hoprullade och gardinerna är inte uppsatta. Inget är där det borde vara och jag hittar ingenting! Jag får försöka se det som en möjlighet att förändra och förnya lite grand. Göra som @Natalia och se det som ett projekt för hösten och vintern. Det kan nog bli bra i slutändan, det gäller bara att få tummen ur och börja någonstans.

Det känns som om jag är lite ur fas med tillvaron och har svårt att komma till ro. Stel och spänd i kroppen. Försökte meditera en stund, men efter fem minuter började det kännas avigt i kroppen. Det behövs kanske lite tillvänjning när man gjort ett uppehåll. Det får ta den tid det tar, jag mår bra när meditationen fungerar.

@Onkel F Försök meditera varje dag 5 min, utöka till 10 min vecka 2 osv. Ja, det skaver men det är då du behöver det som mest. Kropp och knopp känner igen meditationen snabbare när den utfört det förut, men viss tillvänjning behövde

Och kom ihåg - meditation är ingen prestation. Låt tankarna komma och gå, låt kroppen reagera med rastlöshet. Tids nog blir det bättre. Tålamod.

Ett tips är att införa meditationen i anslutning till en redan etablerad vana, en måltid tex.

Kram 🐘

Bra jobbat OnkelF, skönt att du har fått flytta hem. Kanske kan du istället för meditation testa djupavslappning. Annars tror jag i och för sig att det vänder snart, nu när du har fått flytta hem. Jag tror också att det är bra med Todo-list när det är så mycket att fixa. Det blir så övermäktigt när man ser allt. En del i taget. Ta en hög om dagen när du kommer hem och det är ju jäkligt trevligt med en jätterea lägenhet.
Önskar dig en fin höst och som sagt, jag tror att det vänder snart. Du har haft en jobbig tid. Nu är du hemma igen. Fortsätt med vita knogar ett tag till. Snart behövs de inte längre. ”Spela hela filmen” så vet du helt säkert varför du inte ska söka avkoppling med alkohol. Jag tror att du hittar andra vägar snart. Och den typen av avkoppling är så mycket mer värd. För många kommer också den här euforiska känslan efter en tids nykterhet. Den vill du inte missa nu när du är så nära. Ha det fint!