Tack @Allegra. Jag känner peppet ❤️ Stöder känns i hjärtat! Det känns samtidig mkt märkligt att det finns fler med typ samma erfarenheter, tankar och dilemman som jag har. Lätt att tänka att man är ensammast i världen.

@DRacker förstår din tanke! Absolut, tänkte lite likadant innan jag sökte hjälp från vården. Respekterar att du vill klara det själv, du är på god väg! Känner igen mig just i dina tankar om att man kan ta bara ett glas, det gör väl inget? Haft samma bekymmer idag, många tankar att ta hand om när dem kommer. Men vi är starkare än dem, kämpa på! Vi kommer må så mycket bättre sålänge vi inte tar det där första glaset, för 1 glas blir 10 som blir till minnesluckor, skrapsår och ångest!

Ja exakt @Andrahalvlek! Jag fixade att vara nykter med alla andra som drack. Jösses! Och går in i dag 10 i morgon! 😳🥳🤩🙏🎉 Önskar inget annat än att vara nykter - för resten av livet för jag klarar inte av att dricka lite/lagomt eller ens sällan. Måste ha mer mer och mer, och oftare och oftare tills inga nyktra dagar finns kvar i veckan. Försöker tänka på att vara hälsosam, att träna, äta nyttigt, laga god vällagad mat, vara med barnen, kunna köra bil när jag vill, vara pigg och fräsch, bli mindre plufsig och rödmosig i ansiktet, klarare vitare ögon, inte äta snacks/mackor/skitmat som när jag druckit, etc. Och inte minst: att vara ett föredöme för mina barn. ❤️❤️❤️

Ja precis @less12 ! Och 1 glas slutar alltid alltid med många fler för mig, med minnesluckor, ångest bortom denna jord, skam, sorg, elände och en nära väntande undergång! Jag hoppas och önskar att du klarar dig du också. Att du kommit en bit på vägen mot ett nyktert liv! ❤️

Stort tack @BEATNGU Jag uppskattar enormt alla dina råd! Tack för att du delar med dig av vad som hjälpt dig och vilka vägar man kan gå och var man kan vända sig om/när man inte klarar det mer på egen hand och behöver hjälp ❤️

Ja exakt så @Se klart. Jag försöker ta en dag i sänder och hitta strategier framåt, både för oväntade händelser, kommande högtider och det egna ständiga suger (och den där jävulen på axeln som vill få mig att iaf ta bara ett enda litet skönt och härligt avslappnande glas). Tack för peppen och hejaropet! ❤️❤️

@less12 24 dagar! Wow! Enormt imponerande! 24 dagar - det känns som en evighet dit sett ur mitt eget perspektiv! Du har fixat 24 hela dagar! Mycket glad för din skull. Hoppas att du känner dig stolt och kanske också extra stärkt i att fortsätta hålla ut 🙏❤️ Vill du minska eller sluta helt som jag?

@DRacker tack så mycket för dina fina ord, det värmer! Du kommer dit också snart!! Jag slutar helt, för mig har det aldrig fungerat att dricka måttligt, är som dig, ska jag dricka 1 glas blir det ändå 10 tillslut.

@DRacker Den första jag berättade för var min man. Vi drack tillsammans men han kunde sluta i tid. Jag hade sedan några år även börjat gömma vin och drack i smyg. Gömmor lite här och där. Till slut orkade jag inte med att må så dåligt längre och smyga så jag berättade allt för min man. Han visste att jag drack för mycket ibland, tyckte att jag bara skulle dra ned så skulle det blir bra. Men han visste inte vidden av allt, ångesten, smygandet och även att jag tog återställare på morgonen. Han blev lite paff och tyst. Jag sade att vi måste göra detta tillsammans annars går det inte. Så vi dricker och köper inget vin men han kan dricka 3,5 öl, men det triggar mig inte. Sedan berättade jag för mina vuxna barn och min närmaste familj. Jag ville vara sann och ärlig. Så klart har de undrat emellanåt och tyckt jag dricker för mycket, men det har inte sett allt då jag drack hemma och ofta i smyg. De är mina bästa påhejare och stolta över mig. Några närmaste vänner vet också, men bara att jag slutat dricka. I början sade jag att jag har ett uppehåll och nu säger jag att jag mår så bra av att inte dricka så jag fortsätter. De accepterar och frågar inte så mycket mer. De kan säga att de vill kunna dricka rosé på sommaren eller till maten och jag säger bara, ja det kan vara gott, man måste göra det som känns bra för en själv.

Hur jag gör för att klara av att vara nykter. Jag tänker mycket positiva tankar om att vara nykter och föreställer mig massor av härliga tankar om det. Hur jag vaknar nykter på morgonen och dricker mitt kaffe utan ångest. Att jag alltid är körklar. Att slippa känna skam på jobbet och livrädd för att de ska se igenom mig. Det är så mycket som blir möjligt som nykter. Jag lägger fokus på sådana tankar och inte på tankarna om att jag inte får eller kan dricka. Genom att fokusera och ge utrymme till positiva tankar, kommer de negativa i skymundan. Jag springer tre gånger i veckan och kör styrka på matta hemma, jag känner sådan effekt av min träning när jag inte dricker och jag får måbra hormoner. Det hjälper verkligen och ger motivation till att vara nykter. Jag har skapat och lagt till nya vanor i mitt liv. Det var lite knepigt i början då jag typ drack vin till allt jag gjorde, men efter en tid sitter nya vanor. Mycket handlar om att jag dricker bubbelvatten eller annat alkoholfritt istället för vin.

Läste även mycket fakta om hur alkoholen påverkar hjärnan, ville inte ta till mig detta när jag drack. Det har fått mig att förstå hur ett beroende funkar och det har gett mig bättre beredskap och motivation till att komma ur mitt beroende. Tiden som nykter är också en nyckel, det sker mycket under processen och ju mer hjärnan återhämtar sig och får balans desto lättare blir det.

Ha en fin nykter lördag❤️

@DRacker
Hej, måste berätta att jag är ny här sedan idag. Loggade in alldeles nyss eftersom jag måste börja någonstans med att ta tag i mig och mitt alkoholberoende.
Anledningen till att hoppar in här och skriver till dig är för att din text och allt du skriver träffar mig rakt in i hjärtat.
Jag känner igen vartenda ord. Jag grips av sorg, rädsla men också hopp och glädje om att kanske, kanske jag också kan klara detta.
Kanske kan jag klara av denna dag 1 som det blir för mig…kanske jag ska lyckas att inte gå och köpa den där boxen med vitt vin….som för mig räcker i ca 4 dagar😭😭
Jag hatar att sitta fast i alkoholens hjärngrepp. En vidrig klo som håller mig fast.
Du får mig att vilja försöka denna lördag, just idag.
Kanske jag kan hitta en väg ut ur detta helvete🙏
Bra jobbat och fortsätt skriv! Om inte för dig, så för mig🌸

Åh @Eme Jag känner med dig på djupet! Så ”skönt” att höra att man inte är ensam, att fler upplever igenkänning med just mitt, att inte vara ensam (även fast jag givetvis inte önskar någon endaste detta), men att veta att det finns djup förståelse och andra som verkligen kämpar och kämpar - och dessutom klarat det är oerhört peppande även för mig. För mig är en endaste dag en enorm framgång, och jag är oerhört imponerad av varenda en här som orkar med en enda dag till, och där den allra första dagen är värst - och samtidigt kanske också den största segern ❤️

Jag känner också igen mig i många av de beskrivningar som alla fantastiska personer delat med sig av här i tråden. Jag hämtar enormt mycket stöd från det. Och att bara få ett hejarop och ett hjärta, och känslan att någon ser mig och förstår den förtvivlan man går igenom, har fått mina tårar att rinna av tacksamhet och kärlek, för man är ju så sjukt skör när man upplever att man nått botten. Men jag tänker också på ett lite skämtsamt ordspråk jag hört och som jag ändå vill ta till mig av: ”När man nått botten har man i alla fall fast mark under fötterna!”. Jag känner att jag har nått MIN botten och nu vill jag med botten som stöd ta avstamp där nerifrån. För mig finns inget djupare djup innan det brakar helt, och det vill jag inte uppleva.

Du har din första dag idag. En lördag!! En i många sammanhang jobbigaste dagarna iom helg, förväntningar med god mat och dryck, bjudningar, avslappning, kanske inga måsten, bla bla bla. Hur kan just du orka med denna dag och även i morgon?Vad har du tidigare önskat att du skulle ha gjort en lördag? Kan det vara en lång skön promenad med frisk och fräsch vind i ansiktet och håret? Kan det vara att sitta i soffan med en underbart god kopp kaffe eller ett gott te i mysigaste muggen? Kan det vara att ta tag i det där på todo-listan som aldrig blir gjort pga noll ork? Kan det vara det där härliga badet med skön duscholja, hårinpackning, ansiktsmask etc (sorry, vet förstås inte om du gillar/håller på med sånt), etc? Hur kan en nystart se ut för just dig? Rid med känslan att det måste gå! Tänk på eländet (skriv ned allt dåligt och gå tillbaka till det, och allt bra du ser framför dig av att vara nykter när behovet inte finns där).

Här är min önskelista:

- bättre inre och yttre hälsa
(bättre hjärta, lever, njurar, mage o tarm)
(fräschare och snyggare utseende)
- bättre förälder. En förälder att lita på o som orkar med aktiviteter o skolarbeten - bättre hy, piggare o klarare blick
- minskad vikt o mindre plufsig
- fräschare andedräkt
- FRISKARE
- PIGGARE o GLADARE
- SÖMNEN - kunna sova en hel natt
- INGEN ÅNGEST!!
- KOMMA IHÅG DAGEN INNAN
- mer stabil i humöret
- friheten i att kunna köra bil när som helst
- kunna och orka ta upp träningen igen!

10:e dagen nu. Jag känner sedan start av detta:

- Sover gott hela nätterna. Vaknar jag till så är det helt utan ångest!!!!
- Vaknar klar, pigg, skärpt o rofylld
- Fräschare klarare ögon
- Lugnare i kroppen o sinnet
- Mer energi o lust att göra saker
- Kan träna på morgonen o kvällen
- Kan köra bil
- Mer närvarande pch ”vuxen” förälder!

Ta det timme för timme och försök att inte luras av ”jävulen på axeln” som viskar till dig att det är helt ok med ett enda glas, det är ju ändå lördag, god middag, osv osv.

Jag kommer att tänka på dig hela dagen och kvällen idag och hålla tummarna och tårna, och när det känns tufft vill jag att du ska känna min varma kram som är redo för dig varenda minut! KÄMPA!!! ❤️❤️❤️

@DRacker
Vet inte vad jag ska skriva just nu mer än ett stort tack för dina fina tankar, för att du orkar skriva för att peppa just mig.
Börjar med att berätta att jag inte klarade det…😔😭 Fan.
Jag förbannar mig själv. Jag klarade inte ens denna dag, denna lördag.
Jag har haft på känn att denna resa (om jag nu ska göra denna resa, kommer att bli en av de tuffaste jag nånsin gjort).
När jag läser det du skriver så är det nästan otäckt, jag känner att det hade kunnat vara mina ord, mina att-göra-listor, för att må bra. Jag älskar att skriva ner och planera för långpromenader, frisk luft i lungorna, god mat, baka, ta en spa-kväll, hårinpackning, ansiktsmask. Det är jag. Du låter som en tvillingsjäl.
Så återigen har du träffat mitt i prick hur jag tänker och känner.
Den enda skillnaden nu är att du är på andra sidan och har börjat hitta styrkan, glädjen, stoltheten❤️🙏🤩
Du är grym och en sann förebild🌸
Jag vill ta samma kliv själv över den där tröskeln som känns oöverstiglig just nu.
Men jag vill rikta ett stort tack och en stor kram till dig för att du delar med dig av dina innersta tankar❤️
Är som sagt otroligt besviken på mig själv. Känner mig ynklig, svag och orkeslös. Men jag vet att jag har massor av inre styrka som jag brukar kunna plocka fram när jag tror att jag inte ska orka mer.
Kramar och all styrka till dig!

@less12
Tack så hemskt mycket för ditt varma välkomnade🙏
Det här kommer att bli riktigt jobbigt.
Men jag lovar iaf mig själv att inte gå ur detta forum. Jag tror att jag behöver läsa här dagligen för att på så sätt börja bygga upp en kraft som kan ta mig ur detta fruktansvärda helvete.
Tack igen🌸

@Eme det kommer bli jobbigt men det kommer vara värt det i slutändan! I början läste jag enbart runt i olika trådar här på forumet, ville inte dricka men trillade dit då och då ändå. Efter ett tag hittade jag styrkan att börja skriva här, precis så som du har gjort nu och efter ett tag var jag nykter några dagar, föll, reste mig upp, var nykter en vecka, föll, reste mig upp, var nykter två veckor etc. Nu har jag varit nykter 25 dagar, när jag började läsa och skriva här kändes det som en omöjlighet. Men sakta sakta går det tillslut och du kommer känna dig så stolt, må så mycket bättre och varje dag göra allt för att vara nykter en dag till. Jag hejar på dig!