Tillbaka igen

Profile picture for user Majblomman

Läst i olika trådar senaste tiden och känner att jag delar mångas upplevelser av alkoholen. Så många vi är som kämpar med samma sak.
Blivit mycket alkohol för min del, alldeles för mycket. Drack minst 80 glas av olika innehåll under tre veckor på semestern.
Blev tydligt när jag började med alkoholkalendern igen, illa är det och måste bli en förändring.
Inte landat än hur den kommer att se ut.
Forumet får bli som en slags dagbok, gillar att skriva ner tankar och vad jag gjort. Tror det kan hjälpa mig.
Är nog rätt ”normal” utåt sett, vad nu normal är. Sköter jobb och mitt hem. Nog inte så många som vet om min så kallade hemlighet.
Har jättesvårt att sluta dricka vin när jag kommit över en viss gräns. Tänker ofta att ikväll blir det max tre glas men kan sluta med betydligt fler, är som att den kloka delen av hjärnan stänger av efter ett tag när jag dricker.
Kan också dricka vin för att undvika tankar, ångestkänslor och oro.
Ja så är det för mig, just nu. Kan bara bli bättre

Profile picture for user Milady

Välkommen hit, här finns massor av erfarenheter att ta till sig. Mig har det hjälpt att skriva både om det som gått bra och det som inte gått bra. Känner igen mig, har bestämt mig åtskilliga gånger för att dricka högst tre glas och misslyckats en hel del gånger, lyckats ibland. Just nu har jag bestämt mig för att inte dricka på tre månader. Lycka till@Majblomman

Profile picture for user Majblomman

@Milady
Tack, ska verkligen försöka. Mer kan man inte göra.
I kväll gick det bra. Drack tre glas, har tänkt att det ska vara max för mig. Så glad att jag lyckades. Ingen a hemma och är inte ens sugen på att fortsätta..
Kommer att vara någorlunda pigg imorgon bitti, återhämtningen efter för mycket a har tagit så mycket tid och kraft.
Lycka till du med

Profile picture for user Majblomman

En lördagmorgon utan att vara bakfull, guld värt. Tröttheten kan jag stå ut med.
Funderar på känslan jag får att livet kommer bli tråkigare utan alkohol. Lite grått och glädjelöst. Behöver väl inte bli så?
A är ju förknippat med glädje, ut och ha kul, skratt, avslappning, träffa vänner. Måste tänka på dess baksidor, och de är många för mig, väldigt många. Varför blir det så dubbelt? Hjärnan är bra konstig.
Känner någon igen sig? Hur har ni gjort?

Ha en fin lördag. För mig blir det utan a.

Profile picture for user Majblomman

En lördagmorgon utan att vara bakfull, guld värt. Tröttheten kan jag stå ut med.
Funderar på känslan jag får att livet kommer bli tråkigare utan alkohol. Lite grått och glädjelöst. Behöver väl inte bli så?
A är ju förknippat med glädje, ut och ha kul, skratt, avslappning, träffa vänner. Måste tänka på dess baksidor, och de är många för mig, väldigt många. Varför blir det så dubbelt? Hjärnan är bra konstig.
Känner någon igen sig? Hur har ni gjort?

Ha en fin lördag. För mig blir det utan a.

Profile picture for user luvan

Hej,
ingen vet tror jag att jag tänker på alkohol ofta, Att jag inte måste dricka men vill. Känner att jag är värd det på något sätt...
Känner igen mig i vad ni skriver och känns underligt att jag gör det på något sätt. Hur kunde det bli så här?
Var på en invigning igår av ett nytt företag, drack alldeles för mycket delade med mig av personliga saker till människor jag inte ville...sån jävla ångest idag :(
Är bjuden till min bror ikväll och det ända jag tänker är... ska jag eller min man köra? Varför har alkoholen blivit en sån central del i mitt tänkande? Usch jag skäms...

Vill ändå inte sluta precis som du skriver majblomman blir livet tråkigt då?

Hoppas på en lördag utan a men jag vet inte.
Registrerade mig här idag i min ångest och ska försöka finna en väg fram som känns bättre.

Profile picture for user Rajtan

@luvan Förstår precis, ramlar in i samma beteende, det blir för mycket privat och personligt. I jobbsammanhang går det ofta fel, blir för mycket och slutar med minnesförlust, synd på annars trevliga tillställningar.

Profile picture for user Majblomman

@luvan svårt att veta varför man gör som man gör och inte kan hantera alkoholen.
På ett sätt skönt att känna att man inte är ensam om beteendet.

Bra att du registrerat dig här, kan tipsa om att läsa i andras trådar, har hjälpt mig mycket. Och alkoholprogrammet.

Hoppas du har en bra lördag, kämpa på.

Profile picture for user Sisyfos

Hej!
Bra jobbat majblomman. Du undrar om någon känner igen sig i känslan att livet skulle bli tråkigare utan alkohol och det är SÅ många som skriver om det både i förändra och i Det vidare livet. Läs HimmelochHelvetes tråd t.ex. inledningsvis en påtvingad nykterhet.
Jag skulle verkligen rekommendera dig en längre tids avhållsamhet inledningsvis för att känna efter vem du är utan alkohol. Jag hör till det fåtal som tar ett glas ibland men jag tror att det verkligen har varit nödvändigt att sluta helt en period. Alkohol påverkar på så många sätt.
Du skriver att alkohol är förknippat med ”träffa vänner, avslappning ut och ha kul”, men jag vill utmana dig där och säga att det där funkar så bra även nykter. När alkoholen på nåt sätt har ”tagit över” på det sätt som du beskriver ger den egentligen inte så mycket av de positiva effekterna. Fokus blir lätt på drickandet istället och man missar umgänget man vill ha.
Lycka till nu!

Profile picture for user luvan

Jag försökte vara nykter. Sa till min man att jag skulle köra. Sen när vi väl var hos min bror sa min svägerska "men lämna bilen... ta en taxi jag har köpt ett super gott rödvin till maten" så blev det... Jag var inte svårövertalad direkt....
Men nu känner jag efter att ha läst mer här att jag ska ta en dag i taget. Så söndagen var nykter och siktar på en nykter vecka.

Profile picture for user Milady

Det har tagit flera år för mig att jobba med min beroendeproblematik men det går lättare och lättare att avstå från det goda rödvinet. Dom negativa konsekvenserna överväger och att det är inte så svårt att inte halka ner i diket igen.
Jag vill inte ner i diket igen. Lycka till och snart kan du ta en vecka i taget.

Profile picture for user Majblomman

@luvan
Tack🤗

Bara det att försöka är bra, nästa gång går det bättre. Jobba med sina tankar och känslor kring alkoholen. Det tar tid att nöta in nya beteenden men det går är jag övertygad om. Går lättare för mig nu än för ett par år sedan. Känns så just nu måste jag tillägga.
Hade inte heller varit svår att övertala där tror jag...

Heja dig och lycka till med en nykter vecka!

Profile picture for user Majblomman

@Sisyfos
Tack för bra råd och peppning🤗
Ska läsa hela tråden, börjat lite.
Sant, alkoholen tar för mycket fokus i umgänget. Planen i början av kvällen brukar vara att dricka ”lite” med mina mått mätt=3 glas. Sen ”glöms” det oftast bort och antalet glas blir fler. Och känslan och måendet morgonen efter är jag innerligt trött på. Men varför glömmer jag den efter ett par glas vin? Hjärnan är lurig.
Jobba med inställningen att allt blir grått och tråkigt utan a, den logiska delen av mig vet att det inte är så.

Ska verkligen försöka, igen, och känner inget sug efter a just nu 👊🏻.

Profile picture for user Kennie

Håller med Sisyfos om att allt det man tror att man måste ha alkohol till funkar jättebra utan, bara man slänger av sig offerkoftan, kämpar emot rädslan för att gå en ny väg, och har lite tålamod. Det känns ovant och faktiskt lite läskigt i början, men snart märker man fördelarna. Kan rekommendera Annie Grace bok Tänka klart, bra insikter.

Profile picture for user Majblomman

@Milady
Tack för att du delar med dig🤗
Jobbar med mitt beroende och det går lättare än för ett par år sedan. Läsa om a och dess konsekvenser, skriva i dagboken och läsa här är ett fantastiskt stöd.
Gått bra så här långt denna veckan, brukar inte vara några större problem när jag ska jobba. Utmaningen är helg eller om jag har ledig dag.
Ha en fin vecka

Profile picture for user Majblomman

Lite reflektioner
Kom att tänka på en sak igår.
Minns när jag var tonåring och att man var en tönt när man inte drack a. Då blev man inte bjuden på fest eller hänga med det ”coola” gänget. Jag var nog en typisk tönt… När jag väl började dricka, ungefär vid 17-18 års ålder så tog jag igen det med råge. Inte för att jag blev coolare av det, men fick bättre självförtroende och vågade mer.

Kanske jag förknippar den känslan från förr med känslan jag får när jag ska minska ner min konsumtion av a betydligt.

Men det ska gå och jag tycker det har gått bra så här långt💪🏻

Profile picture for user Himmelellerhelvette

Jag har också funderat på det @Majblomman, det var ju mycket så när man var yngre men jag upplever idag (snart 40år gammal) att folk inte bryr sig. Och rädslan över att folk ska tycka jag är tråkig bleknar mer och mer ju mer erfarenheter jag får av tillställningar där jag väljer alkoholfritt. När jag valt att hälla upp den alkoholfria ölen i glaset i baren märker ingen ens att jag inte dricker alkohol😁

Profile picture for user Majblomman

@Himmelellerhelvette tror inte heller att folk bryr sig utan det sitter mest hos mig, den gamla känslan.
Egentligen får folk tycka vad de vill, eller hur.
Ska satsa på alkoholfritt i glaset nästa gång, eller åtminstone varva innehållet i glasen. Är min tanke. Just nu har jag inget sug efter vin alls😀
Gott att det går bra för dig och tack för input🤗

Profile picture for user Majblomman

Denna helgen gick det så där, åtminstone fredagkvällen.

Blev 7 glas vilket är 4 för mycket, för mig.
Blev så liksom av bara farten, släppte garden helt enkelt. Trötthet, lite spänd och orolig gjorde det inte lättare att stoppa i tid. Inser det nu efteråt.
Igår kväll blev det 3 glas, vilket är mitt ”max” men totalt i helgen har det blivit för mycket.
Det konstiga är att jag utsätter mig för a trots att jag vet att det inte är bra🤷‍♀️ Hjärtklappning, minnesluckor, ökade trötthet, besvikelse på sig själv. Tiden jag lägger på att vara bakis kunde jag ju använda till något mycket roligare.

Någon som känner igen sig i att göra tvärtemot vad man tänkt, är som att man glömmer allt man läst och alla strategier man tänkt ut. Hur gör ni? Någon som vill dela med sig så är jag tacksam.
Känner att jag borde klara det här bättre.
Vet ju att jag skulle behöva avstå alkohol helt och hållet och må bra av det. Men så kommer helgen och jag ”glömmer” allt jag tänkt tidigare, då är det vinet och avslappningen som hägrar. Så ångrar man sig efteråt och tänker aldrig mer.... samma visa jämt.
Är också så att förbud och begränsningar får mig ibland att göra tvärtemot, tex dricka mer bara för det. Som en slags revolt mot mig själv, jättekonstigt. Som en trotsig treåring😂 fast jag är 50+.

Nu blir det nya tag, igen....

Tack för att du läst mitt inlägg till slutet, behövde få ur mig mina tankar, som en slags dagbok🤗

Profile picture for user Kennie

Hej,
Tror vi är många som känner igen oss, och det är väl tyvärr så att alkohol minskar vår impulskontroll vilket gör det svårt att efter två glas vin hålla fast vid det man hade bestämt sig för nykter. Och det mentala beroendet vill gärna hitta sätt att slippa undan det jobbiga, och därför intalar vi oss att vi inte funkar med begränsningar och förbud. Tror jag. Enklast är ju att inte dricka. Så länge det känns viktigt att få dricka tror jag det är svårt att styra mängden, då har beroendet fortfarande makten. Våga prova en längre nykter period och jobba med inställningen till drickandet, det var åtminstone en bra taktik för mig.

Profile picture for user Sisyfos

Absolut känner jag igen mig. Jag höll ju på länge att helgdricka. Deltog en period på 1/2 år i en forskningsstudie från Linköpings universitet och skulle varje söndag fylla i veckoresultaret i en app. Otroligt irriterande! Jag höll mig under socialstyrelsens veckoranson på 9 glas, men fick ”rött” resultat de flesta av veckorna. ”Varför måste du hälla i dig allt på en gång” frågade appen, och att dricka för mycket och sakna stopp har egentligen aldrig varit min svårighet.
Men jag tror också att det händer nåt när vi börjar jobba med alkoholen. Beroende på vad vi använder den till. Jag fick svårare att sluta i tid. Jag ville nog stänga av helst av allt. Och då krävs det mer och mer.
Så här i efterhand har jag fattat att alkoholen inte ger mig det jag vill ha alls. Och även rätt små mängder får effekter, som stresspåslag i kroppen och olustkänslor. Jag har inte satt nåt förbud. Det händer att jag dricker nu också men i sällskap ute och högst 1-2 glas, väldigt sällan. Att dricka hemma funkar inte för den enda anledningen till att jag vill det är att stänga av fort. Slappna av! Men det är så mycket skönare med den avslappning som kommer naturligt en fredagkväll. Tar lite längre tid, men oj så mycket mer lugn i kroppen och själen.

.

Profile picture for user Milady

Känner igen mig så väl, jag har åtskilliga kvällar bestämt mig för tre glas utan att lyckas hålla min gräns. Tror att min gräns går vid ett till två glas. Jag har tröttnat på minnesluckor, bakfylla, ångest över mina felsteg osv Jag vill inte ner i vinträsket igen och jag mår så bra utan vin!
Jag saknar inte vinet utan dom trevliga middagarna med intressanta diskussioner och trevliga vänner. Men har haft bjudningar och då dricker jag alkoholfritt och några av gästerna, det har varit jättetrevligt!
Progammet rekommenderar 3 månaders alkoholstopp för att minska beroendet och det tror jag kan funka bra om man inser att det gäller att hålla sig på mattan resten av livet.
Jag har också druckit för att koppla av och jag har glorifierat det goda vinet! Men det är lika trevligt utan vin på festen!

Profile picture for user luvan

Känner igen mig🌪
Blev 4 alkoholfria dagar och sen fest på fredag med 7 glas vin. Lördagen höll jag mig till 2 glas och sen sön 2 glas och nu måndagen kunde jag hålla mig till 0 glas. Idag tisdag är kämpigt... Jag har jobbat, lagat mat, gjort läxor med ungarna, städat osv osv och nu när man landat i soffan helt utmattad tycker jag att jag är värd 1 glas... bara ett... men det kommer säkert bli 2... Jag ska hålla mig idag, men dessa tankar brottas med mig. Så tunga🙈

Profile picture for user Kennie

Ja, tungt. Men kan du tänka att du belönar dig med vila istället för vin? Njuta av att få luta dig i soffan, veta att du kommer må bättre imorgon om du inte dricker idag? Vi får tala om för vår inre treåring som tjatar om nu nu nu att det inte blir så idag. Idag bestämmer du.

Profile picture for user Majblomman

@Sisyfos
Tack🤗
Så är det för mig med. Svårt att stoppa i tid och glömmer att jag bara skulle dricka tre glas.
Känner mig redo för en nykter period men är samtidigt rädd för den. Rädd för att misslyckas.
Tror inte jag ska sätta förbud på alkohol för mig själv, då kommer den trotsiga treåringen fram och gör tvärtemot, såpass känner jag mina svagheter. Är väl bra tänker jag.
Ser fram emot att kunna känna avkoppling utan alkohol. Den är ju egentligen bara avkopplande de två första glasen har jag märkt.
Kram

Profile picture for user Majblomman

@luvan
Skickar en stor kram till dig🤗 känner så väl igen mig i det du skriver. För mycket alkohol på helgen och sen kämpa som en gnu för att fungera normalt på vardagar. Tänka att nästa helg så blir det inget vin, men så dricker jag ändå.... och blir besviken på mig själv.

Vi får kämpa tillsammans, skriv så ofta du vill och behöver. Mig hjälper det också att läsa i olika trådar och känna och förstå att jag inte är ensam om detta.
Heja dig🤗

Profile picture for user Majblomman

Var nära att trilla dit igår kväll. Har en halv flaska bubbel kvar i kylen.
Var på en kvällsaktivitet(alkoholfri) och under tiden höll min hjärna på att förhandla med sig själv... när du kommer hem så ta det där bubblet för det behöver du, du behöver slappna av, synd att bubblet blir dåligt och så vidare. Alkoholen är en stark förhandlare inser jag.
Men denna gången vann jag😀 inget bubbel blev det👊🏻

Inser att jag behöver en alkoholfri period men utan förbud, för då kommer min trotsiga treåring inom mig fram och gör tvärtom. Låter konstigt kanske men har insett den hårda vägen att jag fungerar på det sättet.
Är lite rädd för att misslyckas och för hur jag ska tackla vissa situationer. Tex nu till helgen kommer en kompis hem och vi ska äta och prata, vi brukar alltid dricka vin.
Ska jag låta henne dricka själv? Ställa in kvällen för att det blir konstigt?
Att säga som det är är jag inte redo för. Inte många som vet min situation med alkoholen, bara berättat för enstaka personer. Om folk anar så är det ingen som sagt något.

Vill som sagt bara må bra och det gör jag inte med för mycket vin.
Kram🤗

Profile picture for user Abraxa

@Majblomman
Hej! Hoppar in här i din tråd för att precis det du beskriver, med kompisen, är det jag tycker är absolut svårast. Att dricka alkoholfritt på en AW med jobbet går bra, eftersom jag då inte känner att jag gör någon besviken. Men att träffa en gammal kompis, som jag genom alla år brukat träffa över några glas vin, är en helt annan sak. Tänker att det vore lättare om mitt enda alternativ är att bli helvit, då måste jag ju berätta det för mina vänner.
Men om jag väljer att avstå under några månader känns det nästan lättare att ställa in kompisträffarna under den perioden.
Och ska jag vara helt ärlig, vilket jag bestämt mig för att vara här på AH, så skulle jag själv tycka att det var lite småtrist om det var kompisen som plötsligt beställde in en Ramlösa istället för vin, vid ett sånt tillfälle.
(Jag har andra kompisar som är väldigt måttliga, men då vet jag ju det redan före vår träff. Inga problem då.)
Hoppas få höra hur din kompisträff gick.

Profile picture for user Abraxa

@Majblomman
Hej! Hoppar in här i din tråd för att precis det du beskriver, med kompisen, är det jag tycker är absolut svårast. Att dricka alkoholfritt på en AW med jobbet går bra, eftersom jag då inte känner att jag gör någon besviken. Men att träffa en gammal kompis, som jag genom alla år brukat träffa över några glas vin, är en helt annan sak. Tänker att det vore lättare om mitt enda alternativ är att bli helvit, då måste jag ju berätta det för mina vänner.
Men om jag väljer att avstå under några månader känns det nästan lättare att ställa in kompisträffarna under den perioden.
Och ska jag vara helt ärlig, vilket jag bestämt mig för att vara här på AH, så skulle jag själv tycka att det var lite småtrist om det var kompisen som plötsligt beställde in en Ramlösa istället för vin, vid ett sånt tillfälle.
(Jag har andra kompisar som är väldigt måttliga, men då vet jag ju det redan före vår träff. Inga problem då.)
Hoppas få höra hur din kompisträff gick.

Profile picture for user Kennie

Jag tror att om din kompis inte själv har alkoholproblem så kommer hon inte bry sig om huruvida du dricker eller inte. Det är bara vi med alkoholproblem som bryr oss om sånt. Det är också att nedvärdera oss själva, skulle vi inte vara trevliga nog att umgås med för dem vi är? Ska vi behöva offra vår hälsa för att duga som kompisar? Jag tror delvis att detta är ett av de många hinder som beroendedelen av oss kastar fram för att få ha kvar sin drog, att vi måste dricka för att vara snälla mot andra. Och då opponerar sig inte våra inre treåringar, då är de väldigt medgörliga... Angående kompisträffen, jag tycker att du ska ringa och berätta i förväg att du har ett uppehåll för hälsans skull. Och så ser du till att ha goda alkoholfria alternativ hemma, finns massor att välja på nuförtiden. Kör på nu, du vet vad du vill!

Profile picture for user Majblomman

@Kennie
Det har hon inte, såvitt jag vet. Tänkte jag ska messa henne och säga att jag kör alkoholfritt men gärna bjuder på vin😀
Problemet, eller vad man kan kalla det, finns ”bara” i mitt huvud. Men jag ska klara det!
Tack för ditt kloka och fina input
🤗

Profile picture for user Majblomman

@Abraxa tack för input i min tråd. Vi tänker lite lika där.
Vill så gärna klara detta och kropp och knopp behöver det verkligen. Tänker messa henne innan att jag kör alkoholfritt men gärna bjuder på vin. Känns som en bra idé just nu.
Återkommer och berättar om hur kvällen blev. Känner mig stabil i mitt beslut och hoppas det fortsätter så
Kram🤗

Profile picture for user luvan

@Majblomman känner igen mig så mycket med att sitta och mys vina med en nära vän. Dela hemlisar och fnissa. Så fort vinet kommer fram är det som att man ska dela lite extra om sitt inre.
Jag hoppas på dig och kompisträffen kommer bli super! Jag tänkte på vad @kennie skrev att det bara är vi som tänker att det stör den andra om man inte tar det där vinet. Jag har aldrig tänkt så. Jag ska på aw imorgon och sen träffa en gammal vän över ett glas... vet inte varför jag gör såna planer när jag vet att jag egentligen inte vill träffas på det sättet just nu. Men det är en vana på något sätt...
Jag vet inte om jag är redo att vara helt A fri, vill inte bestämma mig för då kanske jag blir så besviken på mig själv om jag inte håller det.
Denna veckan har än så länge varit 0 glas och det är tack vare er inputt och alla bra trådar jag läser här! Att vara ensam i detta är svårt.

Profile picture for user Kennie

@Luvan, fint att du hållit nollan i veckan! Varför inte testa att dricka alkoholfritt på aw och träff med vän? Det är bara svårt en kort stund, sen tror jag du märker att du har roligt och njuter av samtal. Det kommer aldrig ett perfekt läge att göra en förändring, det ligger liksom i beroendets natur att hjärnan radar upp anledningar till att inte försöka. Visst är det jobbigt att bli besviken på sig själv, men man tar sig igenom det med. Våga försöka!
@Majblomman, jättebra att messa kompisen i förväg, det gör det mycket lättare.