Lite reflektioner
Kom att tänka på en sak igår.
Minns när jag var tonåring och att man var en tönt när man inte drack a. Då blev man inte bjuden på fest eller hänga med det ”coola” gänget. Jag var nog en typisk tönt… När jag väl började dricka, ungefär vid 17-18 års ålder så tog jag igen det med råge. Inte för att jag blev coolare av det, men fick bättre självförtroende och vågade mer.

Kanske jag förknippar den känslan från förr med känslan jag får när jag ska minska ner min konsumtion av a betydligt.

Men det ska gå och jag tycker det har gått bra så här långt💪🏻

Jag har också funderat på det @Majblomman, det var ju mycket så när man var yngre men jag upplever idag (snart 40år gammal) att folk inte bryr sig. Och rädslan över att folk ska tycka jag är tråkig bleknar mer och mer ju mer erfarenheter jag får av tillställningar där jag väljer alkoholfritt. När jag valt att hälla upp den alkoholfria ölen i glaset i baren märker ingen ens att jag inte dricker alkohol😁

@Himmelellerhelvette tror inte heller att folk bryr sig utan det sitter mest hos mig, den gamla känslan.
Egentligen får folk tycka vad de vill, eller hur.
Ska satsa på alkoholfritt i glaset nästa gång, eller åtminstone varva innehållet i glasen. Är min tanke. Just nu har jag inget sug efter vin alls😀
Gott att det går bra för dig och tack för input🤗

Denna helgen gick det så där, åtminstone fredagkvällen.

Blev 7 glas vilket är 4 för mycket, för mig.
Blev så liksom av bara farten, släppte garden helt enkelt. Trötthet, lite spänd och orolig gjorde det inte lättare att stoppa i tid. Inser det nu efteråt.
Igår kväll blev det 3 glas, vilket är mitt ”max” men totalt i helgen har det blivit för mycket.
Det konstiga är att jag utsätter mig för a trots att jag vet att det inte är bra🤷‍♀️ Hjärtklappning, minnesluckor, ökade trötthet, besvikelse på sig själv. Tiden jag lägger på att vara bakis kunde jag ju använda till något mycket roligare.

Någon som känner igen sig i att göra tvärtemot vad man tänkt, är som att man glömmer allt man läst och alla strategier man tänkt ut. Hur gör ni? Någon som vill dela med sig så är jag tacksam.
Känner att jag borde klara det här bättre.
Vet ju att jag skulle behöva avstå alkohol helt och hållet och må bra av det. Men så kommer helgen och jag ”glömmer” allt jag tänkt tidigare, då är det vinet och avslappningen som hägrar. Så ångrar man sig efteråt och tänker aldrig mer.... samma visa jämt.
Är också så att förbud och begränsningar får mig ibland att göra tvärtemot, tex dricka mer bara för det. Som en slags revolt mot mig själv, jättekonstigt. Som en trotsig treåring😂 fast jag är 50+.

Nu blir det nya tag, igen....

Tack för att du läst mitt inlägg till slutet, behövde få ur mig mina tankar, som en slags dagbok🤗

Hej,
Tror vi är många som känner igen oss, och det är väl tyvärr så att alkohol minskar vår impulskontroll vilket gör det svårt att efter två glas vin hålla fast vid det man hade bestämt sig för nykter. Och det mentala beroendet vill gärna hitta sätt att slippa undan det jobbiga, och därför intalar vi oss att vi inte funkar med begränsningar och förbud. Tror jag. Enklast är ju att inte dricka. Så länge det känns viktigt att få dricka tror jag det är svårt att styra mängden, då har beroendet fortfarande makten. Våga prova en längre nykter period och jobba med inställningen till drickandet, det var åtminstone en bra taktik för mig.

Absolut känner jag igen mig. Jag höll ju på länge att helgdricka. Deltog en period på 1/2 år i en forskningsstudie från Linköpings universitet och skulle varje söndag fylla i veckoresultaret i en app. Otroligt irriterande! Jag höll mig under socialstyrelsens veckoranson på 9 glas, men fick ”rött” resultat de flesta av veckorna. ”Varför måste du hälla i dig allt på en gång” frågade appen, och att dricka för mycket och sakna stopp har egentligen aldrig varit min svårighet.
Men jag tror också att det händer nåt när vi börjar jobba med alkoholen. Beroende på vad vi använder den till. Jag fick svårare att sluta i tid. Jag ville nog stänga av helst av allt. Och då krävs det mer och mer.
Så här i efterhand har jag fattat att alkoholen inte ger mig det jag vill ha alls. Och även rätt små mängder får effekter, som stresspåslag i kroppen och olustkänslor. Jag har inte satt nåt förbud. Det händer att jag dricker nu också men i sällskap ute och högst 1-2 glas, väldigt sällan. Att dricka hemma funkar inte för den enda anledningen till att jag vill det är att stänga av fort. Slappna av! Men det är så mycket skönare med den avslappning som kommer naturligt en fredagkväll. Tar lite längre tid, men oj så mycket mer lugn i kroppen och själen.

.

Känner igen mig så väl, jag har åtskilliga kvällar bestämt mig för tre glas utan att lyckas hålla min gräns. Tror att min gräns går vid ett till två glas. Jag har tröttnat på minnesluckor, bakfylla, ångest över mina felsteg osv Jag vill inte ner i vinträsket igen och jag mår så bra utan vin!
Jag saknar inte vinet utan dom trevliga middagarna med intressanta diskussioner och trevliga vänner. Men har haft bjudningar och då dricker jag alkoholfritt och några av gästerna, det har varit jättetrevligt!
Progammet rekommenderar 3 månaders alkoholstopp för att minska beroendet och det tror jag kan funka bra om man inser att det gäller att hålla sig på mattan resten av livet.
Jag har också druckit för att koppla av och jag har glorifierat det goda vinet! Men det är lika trevligt utan vin på festen!

Känner igen mig🌪
Blev 4 alkoholfria dagar och sen fest på fredag med 7 glas vin. Lördagen höll jag mig till 2 glas och sen sön 2 glas och nu måndagen kunde jag hålla mig till 0 glas. Idag tisdag är kämpigt... Jag har jobbat, lagat mat, gjort läxor med ungarna, städat osv osv och nu när man landat i soffan helt utmattad tycker jag att jag är värd 1 glas... bara ett... men det kommer säkert bli 2... Jag ska hålla mig idag, men dessa tankar brottas med mig. Så tunga🙈

Ja, tungt. Men kan du tänka att du belönar dig med vila istället för vin? Njuta av att få luta dig i soffan, veta att du kommer må bättre imorgon om du inte dricker idag? Vi får tala om för vår inre treåring som tjatar om nu nu nu att det inte blir så idag. Idag bestämmer du.

@Sisyfos
Tack🤗
Så är det för mig med. Svårt att stoppa i tid och glömmer att jag bara skulle dricka tre glas.
Känner mig redo för en nykter period men är samtidigt rädd för den. Rädd för att misslyckas.
Tror inte jag ska sätta förbud på alkohol för mig själv, då kommer den trotsiga treåringen fram och gör tvärtemot, såpass känner jag mina svagheter. Är väl bra tänker jag.
Ser fram emot att kunna känna avkoppling utan alkohol. Den är ju egentligen bara avkopplande de två första glasen har jag märkt.
Kram

@luvan
Skickar en stor kram till dig🤗 känner så väl igen mig i det du skriver. För mycket alkohol på helgen och sen kämpa som en gnu för att fungera normalt på vardagar. Tänka att nästa helg så blir det inget vin, men så dricker jag ändå.... och blir besviken på mig själv.

Vi får kämpa tillsammans, skriv så ofta du vill och behöver. Mig hjälper det också att läsa i olika trådar och känna och förstå att jag inte är ensam om detta.
Heja dig🤗

Var nära att trilla dit igår kväll. Har en halv flaska bubbel kvar i kylen.
Var på en kvällsaktivitet(alkoholfri) och under tiden höll min hjärna på att förhandla med sig själv... när du kommer hem så ta det där bubblet för det behöver du, du behöver slappna av, synd att bubblet blir dåligt och så vidare. Alkoholen är en stark förhandlare inser jag.
Men denna gången vann jag😀 inget bubbel blev det👊🏻

Inser att jag behöver en alkoholfri period men utan förbud, för då kommer min trotsiga treåring inom mig fram och gör tvärtom. Låter konstigt kanske men har insett den hårda vägen att jag fungerar på det sättet.
Är lite rädd för att misslyckas och för hur jag ska tackla vissa situationer. Tex nu till helgen kommer en kompis hem och vi ska äta och prata, vi brukar alltid dricka vin.
Ska jag låta henne dricka själv? Ställa in kvällen för att det blir konstigt?
Att säga som det är är jag inte redo för. Inte många som vet min situation med alkoholen, bara berättat för enstaka personer. Om folk anar så är det ingen som sagt något.

Vill som sagt bara må bra och det gör jag inte med för mycket vin.
Kram🤗

@Majblomman
Hej! Hoppar in här i din tråd för att precis det du beskriver, med kompisen, är det jag tycker är absolut svårast. Att dricka alkoholfritt på en AW med jobbet går bra, eftersom jag då inte känner att jag gör någon besviken. Men att träffa en gammal kompis, som jag genom alla år brukat träffa över några glas vin, är en helt annan sak. Tänker att det vore lättare om mitt enda alternativ är att bli helvit, då måste jag ju berätta det för mina vänner.
Men om jag väljer att avstå under några månader känns det nästan lättare att ställa in kompisträffarna under den perioden.
Och ska jag vara helt ärlig, vilket jag bestämt mig för att vara här på AH, så skulle jag själv tycka att det var lite småtrist om det var kompisen som plötsligt beställde in en Ramlösa istället för vin, vid ett sånt tillfälle.
(Jag har andra kompisar som är väldigt måttliga, men då vet jag ju det redan före vår träff. Inga problem då.)
Hoppas få höra hur din kompisträff gick.

@Majblomman
Hej! Hoppar in här i din tråd för att precis det du beskriver, med kompisen, är det jag tycker är absolut svårast. Att dricka alkoholfritt på en AW med jobbet går bra, eftersom jag då inte känner att jag gör någon besviken. Men att träffa en gammal kompis, som jag genom alla år brukat träffa över några glas vin, är en helt annan sak. Tänker att det vore lättare om mitt enda alternativ är att bli helvit, då måste jag ju berätta det för mina vänner.
Men om jag väljer att avstå under några månader känns det nästan lättare att ställa in kompisträffarna under den perioden.
Och ska jag vara helt ärlig, vilket jag bestämt mig för att vara här på AH, så skulle jag själv tycka att det var lite småtrist om det var kompisen som plötsligt beställde in en Ramlösa istället för vin, vid ett sånt tillfälle.
(Jag har andra kompisar som är väldigt måttliga, men då vet jag ju det redan före vår träff. Inga problem då.)
Hoppas få höra hur din kompisträff gick.

Jag tror att om din kompis inte själv har alkoholproblem så kommer hon inte bry sig om huruvida du dricker eller inte. Det är bara vi med alkoholproblem som bryr oss om sånt. Det är också att nedvärdera oss själva, skulle vi inte vara trevliga nog att umgås med för dem vi är? Ska vi behöva offra vår hälsa för att duga som kompisar? Jag tror delvis att detta är ett av de många hinder som beroendedelen av oss kastar fram för att få ha kvar sin drog, att vi måste dricka för att vara snälla mot andra. Och då opponerar sig inte våra inre treåringar, då är de väldigt medgörliga... Angående kompisträffen, jag tycker att du ska ringa och berätta i förväg att du har ett uppehåll för hälsans skull. Och så ser du till att ha goda alkoholfria alternativ hemma, finns massor att välja på nuförtiden. Kör på nu, du vet vad du vill!