Dag 15. Så många dagar. Så långa dagar. Jag är medveten varje minut om vad jag ägnar mig åt - eller snarare Inte ägnar mig åt. Men jag är nykter. Inte en droppe.

Om i morgon, fredag, vet jag ingenting om. Inte heller lördag. Herregud om man kunde få hoppa över helgerna rakt av. Alla dagar mellan kl 16-20 också, för då är mitt sug som allra störst.

En dag till är snart till ände. Idag klarar jag det. Det vet jag. Om morgondagen kan jag ännu bara önska, men tar en dag åt gången.

Något sinnessjukt som jag längtar efter och som är något så fruktansvärt banalt, det är att kunna äta Alvedon igen! Inte för att jag vill äta det för ätandets skull, utan för att jag inte har vågat ta en enda sådan tablett vid behov någon endaste gång på många många många år. Sjukt att ”längta” efter att kunna det! 🫣

I morgon går jag in i dag 16.

@DRacker I början ville jag också hoppa över helgerna. Under jobbveckorna följde jag mina rutiner, men när helgen kom…. Vad fan gör man om man inte dricker vin fre-lör? Jag blev dessutom kvällstrött och morgonpigg av nykterheten. Helgerna kändes evighetslånga. Eeeeeevigheeeeetslånga. Men det var bara att sysselsätta sig. Försöka fylla livet med roligheter - utflykter, skogspromenader, umgänge, och sen göra en jäkla massa nytta hemma. En lör-sön kändes som en vecka.

Men sen lång tid tillbaka uppskattar jag verkligen helgerna, eftersom det finns utrymme att göra både nytta, nöje och vila. Jag är ingen nattrumlare längre, jag lägger mig ungefär samma tid även på helgen. Nytt också är att söndagsångesten är helt borta. När söndagkvällen kommer tycker jag att de ska bli kul att jobba nästa dag.

Kom ihåg - dina känslor förändras hela tiden under nykterheten. Så som du känner och tänker just nu varar inte för evigt. Suget blir svagare, lusten att göra roliga saker blir starkare - alla känslor blir starkare i nykterheten. Otippat.

Kram 🐘

@DRacker Det känns evighetslångt i början, men också så lång att ha klarat över 15 dagar!💪. För mig var det knepigt i början för jag hade vana att dricka i typ alla sammanhang, fira eller vara värd ett glas i allt liksom. Man får lägga till en ny vana i allt, att man firar med alkoholfritt eller tar en kaffe istället. Mina höjdpunkter är när jag får dricka kaffe under dagen. Jag har i lite grädde istället för mjölk😁. På kvällen en alkoholfri öl till maten. För att göra något av all tid började jag springa och nu gör jag det ca 3 gånger i veckan och några styrkepass på matta hemma. Mycket trädgårdsarbete som jag tidigare försummat. Läser mycket böcker, såg massor av serier. Rensning av prylar, stickat, målat om och flytta om rum mm. Till slut och efter tid är den nya vanan en vana.

Så att ge hjärnan tid att återhämta sig och komma i balans igen är A och O. Jag har bara mått allt bättre allteftersom tiden med nykterheten gått och fått balans i hjärnan. Alkoholdjävulen ligger i dvala och gör sig inte påmind då den inte får ett uns alkohol. Så håll ut och håll i, det är så värt det och man får livet åter. Ha en fin aktiv och nykter helg!❤️

@vår2022 Åh tack snälla, vilka kloka, goda och peppande ord! Otroligt värdefullt att höra andras berättelser med svårigheter och lösningar. Upptäcker att det finns så mycket igenkänning. Och så har man trott att man är ensam om sina upplevelser. Någon annan har trampat i samma spår, hittat lösningar och delar med sig av råden på sådant som funkat och inte funkat.

Jag blir så stärkt av detta.

Jag försöker att vara extra snäll med mig nu. Jag tillåter mig tex att äta godis, mackor, pasta och annat som jag försöker hålla ned pga formen. Har upptäckt att jag är jättetrött på morgnarna. Stenad. Har brukat somna tidigt och kliva upp tidigt (men det är bottenlöst sorgligt för det beror på att jag ofta tokslocknat tidigt på kvällen pga fylla (vill inte använda så grova ord men så är det 😞) och vaknat tidigare o tidigare på natten/morgonen, från fem fyra-snåret till ett-två-snåret - permanent. Ofta bara 4-5 h timmar totalt med oroligt slummer till 2-3 h totalt. Så att ligga helvaken med galen ångest från 1-2-tiden gjorde att jag klev upp redan vid 5-6-tiden och städade, vek tvätt, tömde maskiner, etc och försökte minnas vad som hänt och tona ned den ständiga skammen. Och sedan låtsas kvittra piggt när familjen klev upp, som att jag var frisk o fräsch och hade allt under kontroll. Men kroppen var ett totalt vrak! Nu sover jag så hårt och kan inte minnas dess like på evigheter! Kroppen verkar ta igen sig.

Och varje kväll jag lägger mig under täcket så gör jag det med ren eufori. Pulsen ökar, jag andas tungt snabbt och lätt samtidigt, ögonen är stora och leendet brett och lite fåraktigt. Rent lyckorus i kroppen. Som en högvinst på lotto varje kväll. Jag är så lycklig dessa stunder! 😍🙃🎉

Samtidigt känns det också sakta som att en ny form av energi, eller kanske lusta, trevar sig fram. Jag känner tex att jag får lust och kanske orkar gå ut och fixa i trädgården. Plocka frukt från gräsmattan och träden. Kanske t.o.m. juica lite, koka fruktmos osv.

Så märkligt mycket som jag uppmärksammar med både kroppen och hjärnan.

Ursäkta att jag håller på med att skriva om massa trivialiteter, alla ni som faktiskt orkar och bryr sig om att läsa, peppa och följa mig här. Är tacksam för det ❤️ Känns bara så nytt och jag upptäcker nya och små, men för mig stora o rätt fascinerande saker jag inte visste om för 15 dagar sedan. Då ville jag bara bort från allt destruktivt. Hade ingen aning om vilka kroppsliga och mentala reaktioner som skulle följa med detta ❤️

Jag ska klara av även denna dag! Och helg!! Jag måste.

@DRacker Vad bra att du blir stärkt!😁. Ja, trodde också att jag var ensam om mitt tokdrickande och agerande. Men vi här är rätt lika i mycket och tänker att det beror på att alkoholen påverkas oss på samma sätt. Slår ut hjärnan och skapar kaos i både tankar och känslor. Jag var också uppe tidigt och gjorde massor av saker för att lindra ångesten. Började till och med att ta återställare för att funka😱. Det gjorde mig ännu mer speedad.

Klart du ska skriva din historia, vi har alla varit där och det kommer och går personer hela tiden. Det är din tråd, din berättelse och din process. Det är lite som självterapi. Min tråd består av massor med tankar och reflektioner av allt möjligt. Vi hjälps åt här. Vet hur viktigt det kändes för mig när jag startade min tråd, att få prata ur mig och så roligt med respons av andra. Trodde inte riktigt att det kunde vara sant att man kan må så här bra när man är nykter, även om andra som var långt före beskrev det. Men nu vet jag att det är sant. Man får livet åter, eller för mig blev det faktiskt ännu bättre.

Jag åt också massor av godis och gott i början, man får ta en sak i sänder. Viktigaste är att man inte dricker alkohol.
Ha det så gott!❤️

@Kebne1 Ha ha😂. Ja, något måste man ersätta med att stoppa i munnen. Nu har jag blivit ”måttlig” och belönar mig med glass på helgen. Men första månaderna var godis ett bra substitut. När jag kommit i mer balans kunde jag minska ned på det.

Tack snälla för alla vänliga och peppande ord! 🙏

Klockan är 21.30 och jag är just hemkommen - från en BILTUR! Tillsammans med barnen! Bara de och jag, på tu man hand. Nyktert och i en biltur! 😀 Jag fick ett infall, tack vare er, att åka iväg och äta på restaurang med barnen istället för hemma. Jag frågade dem och de blev såå lyckliga! En kväll! Fredagkväll dessutom! Vi hoppade i bilen och gled ut i höstkvällen. Tog god tid på oss. Beställde in extra god mat och gled iväg på en tur runt stan efteråt. Vi öste på deras allra bästa låtar via Spotify på hög volym i bilen, diggade, skrattade och head bangade! Alla var så glada och njöt av den mysiga kvällen, av den ovanliga spontana kvällsaktiviteten, av varandras sällskap, av myset att spana in stan på kvällen, alla lampor, myllret av glada människor, osv. Såå mysigt! 😍 Fick så många kramar av mina barn. De var och är så glada. De var så glada på restaurangen att jag var tvungen att fota dem bara för glädjen i deras ansikten. Ett minne som kommer att kännas ända in i varenda liten cell framöver 🤗❤️

I bordet strax bredvid oss på restaurangen satt en ensam pappa med sitt lilla barn på runt 6-7 år. Han satt med ett glas vin och en stor öl. De pratade inte med varandra och barnet petade bara i maten. Utan att veta någonting alls om dem kände jag samtidigt sådan sorg. Det, i kombination med lyckan i mina barns ansikten, fick mig att känna hur viktigt det är för mina barn att jag gör det här.

Dag 17 i morgon. Det måste gå. Fan vad det segar sig fram! Hoppas ni alla har en riktigt fin fredagskväll och att den är exakt så som ni önskar. Kram ❤️❤️

@vår2022 @Kebne1 Jo man måste vara snäll mot sig själv. Stryka medhårs 😊 Men har lite tänkt på det också, att beroendehjärnor hela tiden söker sig vidare. Är det inte lite så? Alkohol, nikotin, andra droger, mat, sex?, extremsportare, träningsnarkomaner, extrema hälsofreak, folk med beroenden av att sticka/virka, lösa sudoku, även godis, etc etc. Gäller att se upp så man inte hamnar i något annat bara! Shit alltså.

Håller med! Första halvåret drack jag varm choklad med grädde. I mängder. Och åt lakrits. Tänkte också att det nog rättar till sig med tiden o det har det gjort🙏🏼@vår2022

@DRacker Tror säkert att det kan finnas en stor risk i att ett farligt beroende övergår till ett annat farligt beroende. Sedan kan det finnas en skillnad i ett beroende och en vana och graden av skadlighet. Jag åt mycket godis efter jag slutade dricka. Åt inte speciellt mycket godis när jag drack, då hade jag ju vinet. Jag tänkte att godis var ett bra substitut en tid, det hjälpte mig. Sedan gjorde jag på samma sätt när jag bröt denna vana som jag gjorde med alkoholberoendet. Jag började träna, äta nyttigare och när sug på godis kom, drack jag vatten eller något och lät suget försvinna. Att ta en löptur 3 gånger i veckan har nu blivit en vana som jag mår bra av och inte vill vara utan. Fysisk aktivitet hjälper hjärnan att läka och ger styrka och uthållighet. Kan vara ett beroende, blir irriterad om jag inte hinner med att springa, men det är inte ett skadligt beroende. Skulle jag springa hela tiden skulle det vara skadligt och då gäller det att genomskåda det. Så det gäller ju att kunna använda sig av verktyg som bryter skadligt beroende om det skulle inträffa. Det är nog väldigt individuellt på hur mottaglig/känslig man är för att starta ett nytt farligt beroende.

Vad trevlig kväll du hade med dina barn, mycket trevligt och mysigt man kan göra som nykter istället för att pimpla vin😁. Ha en fin lördag❤️

Tack alla! Era ord och pepp värmer ända längst in i hjärteroten! 🥰 Jag vet inte vilka ni är men jag vet redan att jag älskar er!! ❤️ (Hur på fyllan lät inte det 🫢😂). Jag är dock spiknykter. 17 helt alkoholfria dagar är nu avverkade. Går in i min 18:e dag i morgon 🥰

Det är dock tufft måste jag tillstå!

Jag tog en alkoholfri öl ikväll. Vet inte om det är fusk eller ok i mitt fall. Sysselsatte mig och skingrade suget med massor av matlagning under flera timmar. Nu har vi iaf god och näringsrik mat så det räcker ett tag framåt 🙃 Det är kanske inte tio år sedan jag lagade bra mat, men det är iaf tillräckligt länge sedan och allt för sällan för att vara ok när man har barn. Men nu finns möjlighet att det kan ändras!

Jag tar dock varje dag pö om pö. Inget löfte ifall det inte funkar, men det är iaf min önskan att fortsätta hålla ut tills min längtan efter vin förtvinar - vilket känns stört omöjligt. Jag har inte mindre sug än, trots 17 passerade dagar. Enda som än så länge för att jag fixar det är att jag kunnat beta av helt nyktra dagar fram tills nu. ”Kunde jag igår borde jag kunna även idag”. Jag bara längtar efter ro i kropp och sinne, men än så länge fylls mycket av min tid med att tänka och längta efter det där URsköna ruset. Men jag ser också till att minnas all förtvivlan och skit som kommer i samband med det!

Ska lägga mig strax och njuta av den eufori av lycka jag känt varje kväll jag lagt mig över att jag kunnat lägga mig nykter! En dröm som uppfyllts varje kväll nu 17 gånger i sträck 🤗🙏☺️

Jag hoppas att ni mår bra alla ni som kämpar och/eller kämpat klart där ute i landet och att även denna lördagkväll blir så som ni önskar!

Och tack alla ni som känner att ni har det under kontroll, och ändå är här och peppar oss newbies! Så jäkla stort av er! Jag uppskattar stödet enormt och ser er som gigantiska förebilder. Ni ger mig hopp om att det finns en chans att det faktiskt kan fungera! Att ni delar era egna erfarenheter och peppar är värt så mycket. Det har hjälpt mig att inte tippa över och tänka ”bara ett enda litet glas”. Att läsa det ni skrivit, era erfarenheter, dilemman, besvär, fallgropar och lösningar har gett mig aha-upplevelser och att ingen endaste har förringat mig och mina problem har gett mig mod att både erkänna och att kämpa. Tack 🙏

@DRacker suget efter ruset kommer för mig också ibland men tror vi förskönar det rätt rejält när vi tänker efter. Sista gången jag drack hade jag riktigt tråkigt och njöt inte alls, helt ärligt var det nog längesen jag verkligen njöt av ruset, längesen jag faktiskt hade riktigt roligt på fyllan, för allt som oftast vaknade jag dagen efter och mådde verkligen skit. Det vi får påminna oss om, alla skador vi fått, all ångest vi känt, all tid vi legat i sängen och funderat på om det vi gjort på fyllan förstört vårt liv.