@Vjlo, Tjenare! Ja det är vissa saker som liksom har fallit ordentligt på plats först efter mitt första nyktra år. Frihet, naturlighet och lugn framför allt. Jag kan konstatera att det tog sin tid. 🤔 Även om jag har tyckt mig må jättebra redan sedan tidigt i nykterheten så har några saker antagligen legat kvar djupt inprogrammerat i skallen. Tex de där tankarna såsom ” vid dessa tillfällen drack jag jämt förr”. Väldigt skönt när dom inte existerar mer. 😀 Det är också skönt att alla sedan länge vet om att jag inte dricker. Hur naturligt som helst liksom. Det tog också sin tid att få det riktiga genuina lugnet där. Hade jag börjat dricka efter år, så hade jag inte vetat att dessa härligheter skulle infinna sig. 😀

Ha det bra.

@Se klart Ja så är det verkligen! 🤗 Under det här året har jag märkt ännu en positiv förbättring. Jag känner inget skav för att jag inte kommer iväg och fiskar så ofta. Under år 1 och 2 fanns det en känsla av att jag ”borde”vara ute och fiska oftare.😂 Men nu tar jag det med ro. Fisken finns kvar, det är ingen fara om det blir lite färre fisketurer. Det här låter ju kanske helknäppt, men det är skönt att inte irritera sig på sådant. 😃

Kram

Jag och min familj var på besök hos några vänner som bor i en annan stad i går. Spelade bowling, åt på restaurang och umgicks hemma hos vännerna. Det var verkligen jättekul och trevligt för oss alla. 😃 Att andra dricker, och att det syntes alkohol vart jag än vände huvudet berör mig inte för fem öre. Jag såg här på forumet att någon skrev något om att ”skönmåla” det nyktra livet. 🤔 För egen del så gör jag inte det i alla fall. Jag mår så bra som jag skriver, och det är en så ofantligt stor skillnad mot förr. Sedan att jag har åkt på en sträckning i vaden, att det är krig i världen, att det är kärvt ekonomiskt läge må vara hänt. Men det är bara småsaker som inte berör mitt personliga mående. Att inte hålla på att oroa mig för saker är verkligen min grej numera. Och det har jag utan tvekan enbart nykterheten att tacka för. 😍

Ha det bra!

Får väl förtydliga att jag såklart inte tycker det är småsaker med krig och elände. Men eftersom det inte är något som jag kan påverka, så mår jag inte dåligt av det. 😅

@Torn Jag har lite samma inställning till omvärlden. Jag försöker leva på ett hållbart sätt. Delar med mig av mina erfarenheter. Har ju även ett jobb där jsg härbärgerar mycket, och känner att för mig räcker bägaren där.
Skönmåla nykterheten? Livet har fortfarande sina utmaningar. Livet sker. Men hur jag tar mig an det nu jämfört med förr är väldigt annorlunda. Och jag ser faktiskt inget annat sätt för mig att förhålla mig till mig själv o mitt liv. Vissa dagar är bättre än andra. Men baseline är så otroligt mycket högre nu än då. 🌷🌸🍁

Hm. Skönmåla? Jag tycker jag ibland får hålla mig i skinnet för att inte bli en predikant… jag har skitdagar i en hyfsat stadig ström just nu, men i jämförelse- gah det går ju inte att föreställa sig hur jag skulle klara svåra saker med luddigt huvud, suddigt minne. Dålig självkänsla. Innerst inne. Ytterst ute; kontroll på läget.
OM det skulle vara så att skönmålning av nykterhet föreligger år det knappast några stora risker för folkhälsan- till skillnad från sprit i bullar (reklam för whisky) och ett glas bubbel hos frisören- nej tack det är vardag, jag jobbar OCH jag är nykterist.
Kram på er @sattva och @torn 🥰

Beror kanske lite på hur man läser det. Tycker inte heller att någon skönmålar men det är klart att jämförelser mellan då och nu blir en slags skönmålning, med rätta. Det är lättare att skilja på sig själv och andra nykter. Att inte vara ett offer för omständigheterna. Och jag tror att det är viktigt att, som du Torn, ha en positiv livsinställning. Jag tror reflektionerna som ni gör här är jätteviktiga för fortsatt nykterhet också. Att som i sinnesrobönen se skillnaden på det man kan påverka och det man inte kan påverka. Man kan gå ”all in” och känna sig missnöjd, avundsjuk och missunnsam som ett offer där alla andra har det bättre. Man kan också, som jag uppfattar att flera härinne hör, titta på det man har och glädjas över det. När det börjar skava nånstans reflekterar ni över den situationen och rättar till. Grottar inte ner er i oförätter och annat. Jag tror att nykterhet är ett livslångt jobb det räcker långt att ha bestämt sig för ”aldrig första glaset”, men beroende på hur man är lagd kan man behöva komplettera med lite reflektion och livsstrategier. Och ja, det kanske kan låta som skönmålning ibland, men det handlar om en jämförelse mellan när man har makt och när man faktiskt inte styrde skutan själv.

Tack för era kommentarer! Ja det är säkert viktigt att gå in här och reflektera som du skriver Sisyfos. Anledningen till att jag reagerade på ”skönmålning” kan säkert vara att jag som hastigast glömde bort hur jag själv tänkte när jag var i början av nykterheten. Jag kunde ju då inte ens föreställa mig att livet skulle bli så bra som jag har det nu. Det var helt otänkbart liksom.😅

@Se klart, jag läste din historia om blomsterknölarna.😂 Jag tänkte på en liknande sak när jag hade skördat två st stora och fasta meloner från växthuset. Ska jag fråga min fru om hon vill byta?😅 Men jag frågade aldrig. 😀

Ha det bra.

Läser vad ni skriver om skönmålning.
Jag kan skämmas när jag skriver på forumet om hur bra jag mår för att jag slutat dricka. Som om jag skönmålar livet utan A men det är verkligen en skön målning av mitt nya liv. Det är som om jag fått ett nytt liv, jag ser på allt jag har och gläds innerligt över allt. Kunde inte på riktigt se det förut för det mesta var alltid tanken på när jag skulle få dricka nästa gång, så mycket av min tid gick åt att planera allt kring A. Det var ett helt livspussel i sig. Sedan hade jag mitt andra livspussel vid sidan av, det var inte prio 1.

Nu är mitt verkliga livspussel mitt prio 1 och att jag inte förlorat någonting av allt jag har är jag obeskrivligt glad och tacksam för.

@Himmelellerhelvette, Att skämmas för att du mår bra ska du absolut inte göra. 🤗Tvärtom så ska du vara stolt över att du har lyckats ta dig ur de förbannade beroendet! 💪 Det är många som aldrig lyckas med det, och går en för tidig, plågsam död till mötes.

På tal om död, så ska jag gå på en begravning i dag. Och det slog mig att jag har aldrig varit på en begravning nykter. 🤔 Har jämt tidigare sett till att ha smugit ner några rejäla klunkar gin i lagom tid innan begravningar gått av stapeln. Detta eftersom jag pga beroendet har varit lurad att det skulle behövas. Jag har trott att alkoholen skulle ha tillfört något positivt. Numera kan jag bara skratta åt eländet. 😂

Ha det bra!

@Torn Det finns en första gång för det mesta tydligen. Jag tycker att det är fint med begravningar. Gemensamt minnas och sörja den döda. Sjunga ihop, fika ihop efteråt. Prata minnen, förhoppningsvis skratta ihop innan man skiljs åt.

Kram 🐘

@Torn Det blir nog en fin stund ta kunna ta farväl och sörja med sin äkta känslor. Var på en begravning för några år sedan och minns nu, när jag påmindes om det, att jag hade druckit kvällen innan. Troligen drack jag något även före och efter. Minns att jag blev kom väldigt mycket känslor i kyrkan, det hade det gjort som nykter också, men på ett helt annat sätt, mer äkta.

Ja, det är många situationer som man druckit i och som blir smått komiska när man tänker på dem. Tragikomiska. När man idag minns och ser på sig själv utifrån, är det på något sätt en annan person man ser. Den oron, ångesten och fasaden som man byggde upp. Låtsades vara normal med en hemlighet som man inte ville att någon skulle upptäcka.

Det var fan en jobbig tid, så skönt att bubblan sprack och det är över för gott! Kram❤️

@Torn @Sattva @Andrahalvlek @Sisyfos @Se klart mfl

Måla på!! Skön- eller fulmåla spelar ingen roll. Ni ska bara veta att ni är enormt viktiga för mig.
Jag läser om era ett, två, tre år och förstår att det är värt det! 🧡🧡🧡🧡🧡🧡🧡🧡🧡🧡🧡

Det var en fin begravning. Det var en äldre släkting som hade gått bort helt naturligt, och som ni säger så är det ju ”värre” om det är en yngre person som borde ha levt längre. Väldigt fin dag också, med sol och träden som står i höstskrud.🍁 Kul att få träffa flera av mina kusiner som jag inte har sett på år och dar.😊 Vi bestämde att vi ska ha en rejäl kusinträff nästa år. Så man inte bara ses vid begravningar.

Jag kan inte sluta att fascineras över hur lurad jag har varit i mitt tidigare liv. Att alkoholen skulle tillföra något positivt. 🤔 Att den skulle skänka glädje, lindra oro, förenkla eller ge energi. När jag nu märker att det var precis tvärtom. Alkoholen gjorde exakt allt till det sämre för mig.😅 En ynnest att få slippa dricka det där giftet! 😍

Ha en bra dag!

Här är allt bra. 😀 Den här årstiden är det perfekt att pyssla med lite renovering inomhus, så jag har satt igång med ett projekt i källaren. Lagat gammal puts som lossnat, och sedan ska det målas och läggas in ett klinkergolv. Ingen panik med att få det klart heller, frugan är nästan aldrig nere i källaren. 🤣 Jag mår verkligen bra nu. Ingen rastlöshet, eller känslor av att livet är tråkigt. Allt är lugnt och skönt.

Jag läser på forumet om dem som det går bra för, och om dem som det går mindre bra för. Härligt och sorgligt på samma gång. Till dem som det går mindre bra för vill jag bara skrika. Sluta drick nu, ni förstör era liv! ❤️

Ha det bra!

Härligt att få pyssla runt i lugn och ro @Torn ❤️

Visst hade det varit bra om man bara kunde skrika åt folk och att det fick dom att sluta missbruka så mycket lättare det hade varit för alla.
Tänk om någon skrek åt mig när jag började min väg, när jag egentligen viste att det var ett riskbruk, tänk om jag hade lyssnat då.

Men det hade jag ju inte. Varför ska det behöva vara så? Varför ska det ta så lång tid att fatta?

Jag är så glad att jag hittade detta forum efter att jag misslyckats oräkneliga gånger innan annars hade jag nog bara kört mina 3månader och sedan känt mig nöjd för att sedan vandra in i samma skit igen.

Du är min ledstjärna!