På väg hem från jobbet idag så flög en tanke genom huvudet att jag skulle kunna 'unna mig', men så blev det inte... Det var inget sug eller så utan bara en tanke jag hade kunnat spinna vidare på, men valde nej...

Förstår ju att sådana tankar kan komma, men oväntat när det händer :-/ bara inse faktum att jag har bestämt mig att inte dricka något alls igen, någonsin. Punkt.

@Vjlo Vin-flashar fick jag ofta i början. Då brukade jag tänka ”hmm, den här känslan brukar jag dricka på, men nu ska jag göra något annat”.

Oftast är det HALT som spökar: Hungrig, arg, ledsen/lonely, trött. Och flasharna kommer allt glesare med tiden. Länge sen nu.

Kram 🐘

Att inte dricka på jobbet är en del av min identitet där.
De andra 'åh ska vi inte ha en AW", "ja", "trevligt", "lite bubbel",
Jag, "ja jag har ju mitt bubbel" sa jag och höll upp en flaska Loka Päron.

Så blev det och vi surrade lite innan jag kände nu är det dags gå hem (jag var inte först gå), men då det verkade gå på rundgång kände jag det var dags bryta upp. Jag tror de andra gav sig iväg hemöver strax eter.

@Vjlo Heja dig! Man har lättare att avvika när det inte är så roligt längre. Det är inget som håller en kvar då. På samma sätt kan man stanna kvar längre än man tänkt, om har det riktigt roligt. Det finns inget hemma som lockar heller.

Kram 🐘

Kort uppdatering på söndag. Så gick ännu en vecka, jag läser här att jag bestämt mig att aldrig dricka igen. Och ändå... flera gånger denna vecka efter jobbet hann jag tänka varianter på det... men valde bort att agera på tanken. Jag vet jag tänkte "idag hade det varit bra få unna sig", men just ja... det är trevligare utan och jag skulle ändå inte gilla vad jag gjort efteråt. Så är fortfarande nykter och glad :-) Haha hade väl varit glad en kort stund med lite annat i kroppen.

Nu när jag inte är helt ny på jobbet så känns det som det går bättre där, kanske därför jag ville unna mig. Oklart. Men i alla fall.. all energi går inte längre åt att hantera allt nytt (nåja.. det är mycket nytt ändå efter en knapp månad).

Bestämde mig att börja ta tag i lite styrketräning igen, gör det hemma, några halvtimmar i veckan tänkte jag det skulle få bli. Det blir bra så får jag lite energi av att jag gör något nyttigt och mindre ont i ryggen av att sitta som en ostkrok överallt :-)

@Vjlo Så är det i början, vin-flasharna duggar tätt. Eller i ditt fall öl-flashar. Men tankar och känslor kan inte lyfta glaset. Vi behöver inte agera på vad vi tänker och känner, som du så klokt konstaterar.

Försök att hitta något annat att unna dig. Jag brukar längta hem till badkaret, det är mycket ”unn” över den känslan att krypa ner i det varma badet. Kul att det går bra på jobbet, jag blir så glad för din skull! Och träning har du kommit igång med också, heja dig!

Kram 🐘

@Andrahalvlek Egentligen är ju vanans makt inte annorlunda i detta fall än andra (typ att se på nyheterna eller alltid dricka kaffe på morgonen)... bara att konsekvenserna blir dumma om man lyder vanan som viskar... Och riskerar hamna i skuld/skamfälla. "Kunde jag inte låta bli" och så går månaderna igen..

48 dagar - i morgon 7 veckor utan... Tiden går...
vad har blivit bättre...
jag skulle nog säga stabilitet i humöret, mindre rejäla dippar, och mindre oro. det beror såklart mycket på jag slipper ångra tankar jag hade när jag satt hemma och gjorde av med flera (typ 4-6) flaskor öl på en kväll, ett par kvällar i veckan.
vikten slutade rasa, jag tror det kan handla om att jag käkat lite mer kakor ;-) men det spelar ingen roll, mitt "bmi" ligger ändå bra till för min ålder även om jag skulle vilja det låg närmare 20 än precis på 25 som det gör nu.

körövning har det inte blivit än. var nog med aktiviteter denna vecka, men jag tror jag får starta vilken vecka jag vill

@Vjlo Grattis till 7 nyktra veckor! 🥳🥳🥳 Mindre oro är verkligen en fördel. Mer chill? Tålmodig med dig själv och andra? Mer kreativ? Vikten är sekundärt. Nykterheten först.

Kram 🐘

Tackar, det är 8 veckor nu... veckorna går, säkerhetsmarginalen att få ett återfall är inte särskilt stor, det vet jag ju för jag har flera gånger de här veckorna gått o tänkt att jag skulle unna mig osv, men har kunnat landa tillbaka till beslutet att jag inte ska dricka mer. Kanske mer chill, mer närvarande... mer kontinuitet skulle jag säga, livet hackas inte upp lika mycket längre när jag klivit av berg-o-dalbanan, visst det är en ganska häftig upplevelse åka upp första sträckan, men sen efteråt är det ju aldrig kul egentligen... nu går det vakna vilken dag som helst och må ganska bra.

Jag har en neurologisk sjukdom (tremor) som jag till slut fått medicin mot - betablockerare, har bara "gått på" den medicinen i en vecka, märker skillnad i mindre öm i nacke & axlar, och såklart mindre skakningar. Det känns bra, jag har inte undvikit att göra saker på grund av tremorn, utan ska jag prata inför publik eller träffa några ny har jag inga problem säga kort innan jag tar mig en kopp kaffe att "oj det här kanske inte går så bra, för att ...", men att få ner problemet så det knappt finns känns lite hoppfullt :-) för visst påverkar det humöret lite... så många kvällar jag nästan bara vill sitta i en fåtölj med huvudet mot nackstödet för att vila. Att medicinen enligt följesedeln inte går bra ihop med alkohol är ju ingen nackdel... Som jag sa på jobbet "nu har jag två skäl undvika alkohol" :-)

@Vjlo Skönt att du har fått medicin mot sjukdomen, och på köpet ännu ett argument att inte dricka. Kan du ”unna” dig något annat när du får den känslan? I början tänkte jag så ofta. Att jag mist möjligheten att ”unna mig” och ”fira” allt möjligt hela tiden. Sen insåg jag att det var min hjärnas svepskäl för att dricka i tid och otid. Med tiden har behovet av att unna sig och fira bleknat rejält. Tidigare skulle varje fredag ”firas”. Så känner jag inte sen lång tid tillbaka.

Nu när jag känner så beror det på att jag känner mig riktigt nöjd över något. Över något jag har gjort, eller hur något har blivit. Eller så är det faktiskt en speciell dag att fira. Nu räcker det gott för mig att frossa i den nöjdhetskänslan. Sträcka på ryggen, mallgroda 🐸 mig lite inför mig själv. ”Jag är fan bra.” Jag behöver inget ”gott” i glaset, och inte heller choklad eller glass längre (4 veckor med 0 choklad och 0 glass nu). Jag njuter av nöjdhetskänslan istället 🥰

Kram 🐘

@Charlie70 tremoren är inte extrem, mer på nivån... lite väl irriterande... jag valde själv för över 5 år sen inte ta medicin utan leva med det, men blev lite less nu :)

@Andrahalvlek du är nog något viktigt på spåret... vårat belöningssystem som har lurat oss och vi ska fira, när det egentligen nog ofta är en ursäkt för att dölja att man är fast i ett beteende/beroende. bra du uppnått samma med choklad/glass.. det jag brukar unna mig är godis... så får väl titta på den vanan nån gång framöver...

9+ veckor nu, och ja, inte så mycket säga om sug och sånt. Var faktiskt på bolaget igår på lunch med en kollega som skulle handla inför helgen, "jag behöver inte följa med in sa jag", "äh jag gör det", gick runt med han o hjälpte honom packa ner det han köpt. klart lite surrealistiskt... sån där cider hade jag kunnat köpa hem också tänkte jag men glad jag slipper. gav honom påsen när han betalt, sen gick vi till jobbet och fortsatte jobba.
ångrar inte alls nykterheten, det är ju galet skönt slippa massa måsten. och må bättre såklart också!

@Vjlo Visst är det!? Att dricka innebär en jävla massa måsten. Måste handla, kanske på olika systembolag för att inte väcka misstanke. Måste vänta till en anständig tid att börja dricka, och jag måste hushålla med det jag har. Måste dricka varannan vatten för att bli för full. Måste städa undan liken ifall någon skulle komma på besök. Måste uthärda bakfyllan heoriskt, ingen får veta hur dåligt jag egentligen mår. Och så fortsätter det så kallade livet - som blir en enda lång transportsträcka till nästa fylla. Usch och tvi 🤮 Vi slipper allt det!

Grattis till 9 veckor plus lite till! 🥳🥳🥳

Kram 🐘

@Andrahalvlek Det är ju en massa tråkigheter och måsten även för de som inte 'har problem', även om de då handlar flera gånger på samma bolag varje dag, måste ställa bilen, mår dåligt dagen efter. Sedan har de ju massa prata om - hur full nån blev, och kan prata högt om hur dåligt de mådde dagen efter... Måste åka buss till kompisarna för att kunna ta sig hem, och faktiskt större delen av det roliga i livet är att sitta på uppförsbacken i bergodalbanan alkohol....

Nä... det är roligare med en lång raksträcka med lite upp o ner som nykter, då hinner då jag se omgivningen mer än dem, utvecklas lite som människa också...

Snart 10 veckor :)

Kram

@Vjlo Ja, himmel så mycket tid man har lagt på att planera inköp och tillfällen att dricka, att faktiskt dricka, och att kurera sig dagen efter. SÅ många timmar 😱 Som vi nu kan lägga på helt andra saker. Det är gåva att inse att det där med drickandet, det får andra hålla på med, men inte jag. Längre. Been there done that.

Kram 🐘

jag postar inte så ofta här, och läser inte längre så mycket på forumet, men ska fortsätta skriva, det verkar ofta bli på torsdagen, så det är 10+ eller 9- veckor, ikväll. I morgon 10 veckor.

Ha det bäst!

@Vjlo Grattis till 10 nyktra veckor! 🥳🥳🥳 Man skriver och läser precis så mycket eller lite som det känns hjälpsamt för en själv. Men jag tror att närheten till forumet ändå är viktig. För att hjälpa mig att aldrig glömma. Så att jag aldrig tar det första glaset, för att minnet är kort och förrädiskt defragmenterat.

Trevlig helg!

Kram 🐘