Nykter på semestern, och sen också!

Profile picture for user Vjlo

På väg hem från jobbet idag så flög en tanke genom huvudet att jag skulle kunna 'unna mig', men så blev det inte... Det var inget sug eller så utan bara en tanke jag hade kunnat spinna vidare på, men valde nej...

Förstår ju att sådana tankar kan komma, men oväntat när det händer :-/ bara inse faktum att jag har bestämt mig att inte dricka något alls igen, någonsin. Punkt.

Profile picture for user Andrahalvlek

@Vjlo Vin-flashar fick jag ofta i början. Då brukade jag tänka ”hmm, den här känslan brukar jag dricka på, men nu ska jag göra något annat”.

Oftast är det HALT som spökar: Hungrig, arg, ledsen/lonely, trött. Och flasharna kommer allt glesare med tiden. Länge sen nu.

Kram 🐘

Profile picture for user Vjlo

Att inte dricka på jobbet är en del av min identitet där.
De andra 'åh ska vi inte ha en AW", "ja", "trevligt", "lite bubbel",
Jag, "ja jag har ju mitt bubbel" sa jag och höll upp en flaska Loka Päron.

Så blev det och vi surrade lite innan jag kände nu är det dags gå hem (jag var inte först gå), men då det verkade gå på rundgång kände jag det var dags bryta upp. Jag tror de andra gav sig iväg hemöver strax eter.

Profile picture for user Andrahalvlek

@Vjlo Heja dig! Man har lättare att avvika när det inte är så roligt längre. Det är inget som håller en kvar då. På samma sätt kan man stanna kvar längre än man tänkt, om har det riktigt roligt. Det finns inget hemma som lockar heller.

Kram 🐘

Profile picture for user Vjlo

Kort uppdatering på söndag. Så gick ännu en vecka, jag läser här att jag bestämt mig att aldrig dricka igen. Och ändå... flera gånger denna vecka efter jobbet hann jag tänka varianter på det... men valde bort att agera på tanken. Jag vet jag tänkte "idag hade det varit bra få unna sig", men just ja... det är trevligare utan och jag skulle ändå inte gilla vad jag gjort efteråt. Så är fortfarande nykter och glad :-) Haha hade väl varit glad en kort stund med lite annat i kroppen.

Nu när jag inte är helt ny på jobbet så känns det som det går bättre där, kanske därför jag ville unna mig. Oklart. Men i alla fall.. all energi går inte längre åt att hantera allt nytt (nåja.. det är mycket nytt ändå efter en knapp månad).

Bestämde mig att börja ta tag i lite styrketräning igen, gör det hemma, några halvtimmar i veckan tänkte jag det skulle få bli. Det blir bra så får jag lite energi av att jag gör något nyttigt och mindre ont i ryggen av att sitta som en ostkrok överallt :-)

Profile picture for user Andrahalvlek

@Vjlo Så är det i början, vin-flasharna duggar tätt. Eller i ditt fall öl-flashar. Men tankar och känslor kan inte lyfta glaset. Vi behöver inte agera på vad vi tänker och känner, som du så klokt konstaterar.

Försök att hitta något annat att unna dig. Jag brukar längta hem till badkaret, det är mycket ”unn” över den känslan att krypa ner i det varma badet. Kul att det går bra på jobbet, jag blir så glad för din skull! Och träning har du kommit igång med också, heja dig!

Kram 🐘

Profile picture for user Vjlo

@Andrahalvlek Egentligen är ju vanans makt inte annorlunda i detta fall än andra (typ att se på nyheterna eller alltid dricka kaffe på morgonen)... bara att konsekvenserna blir dumma om man lyder vanan som viskar... Och riskerar hamna i skuld/skamfälla. "Kunde jag inte låta bli" och så går månaderna igen..

Profile picture for user Vjlo

48 dagar - i morgon 7 veckor utan... Tiden går...
vad har blivit bättre...
jag skulle nog säga stabilitet i humöret, mindre rejäla dippar, och mindre oro. det beror såklart mycket på jag slipper ångra tankar jag hade när jag satt hemma och gjorde av med flera (typ 4-6) flaskor öl på en kväll, ett par kvällar i veckan.
vikten slutade rasa, jag tror det kan handla om att jag käkat lite mer kakor ;-) men det spelar ingen roll, mitt "bmi" ligger ändå bra till för min ålder även om jag skulle vilja det låg närmare 20 än precis på 25 som det gör nu.

körövning har det inte blivit än. var nog med aktiviteter denna vecka, men jag tror jag får starta vilken vecka jag vill

Profile picture for user Andrahalvlek

@Vjlo Grattis till 7 nyktra veckor! 🥳🥳🥳 Mindre oro är verkligen en fördel. Mer chill? Tålmodig med dig själv och andra? Mer kreativ? Vikten är sekundärt. Nykterheten först.

Kram 🐘

Profile picture for user Vjlo

Tackar, det är 8 veckor nu... veckorna går, säkerhetsmarginalen att få ett återfall är inte särskilt stor, det vet jag ju för jag har flera gånger de här veckorna gått o tänkt att jag skulle unna mig osv, men har kunnat landa tillbaka till beslutet att jag inte ska dricka mer. Kanske mer chill, mer närvarande... mer kontinuitet skulle jag säga, livet hackas inte upp lika mycket längre när jag klivit av berg-o-dalbanan, visst det är en ganska häftig upplevelse åka upp första sträckan, men sen efteråt är det ju aldrig kul egentligen... nu går det vakna vilken dag som helst och må ganska bra.

Jag har en neurologisk sjukdom (tremor) som jag till slut fått medicin mot - betablockerare, har bara "gått på" den medicinen i en vecka, märker skillnad i mindre öm i nacke & axlar, och såklart mindre skakningar. Det känns bra, jag har inte undvikit att göra saker på grund av tremorn, utan ska jag prata inför publik eller träffa några ny har jag inga problem säga kort innan jag tar mig en kopp kaffe att "oj det här kanske inte går så bra, för att ...", men att få ner problemet så det knappt finns känns lite hoppfullt :-) för visst påverkar det humöret lite... så många kvällar jag nästan bara vill sitta i en fåtölj med huvudet mot nackstödet för att vila. Att medicinen enligt följesedeln inte går bra ihop med alkohol är ju ingen nackdel... Som jag sa på jobbet "nu har jag två skäl undvika alkohol" :-)

Profile picture for user Andrahalvlek

@Vjlo Skönt att du har fått medicin mot sjukdomen, och på köpet ännu ett argument att inte dricka. Kan du ”unna” dig något annat när du får den känslan? I början tänkte jag så ofta. Att jag mist möjligheten att ”unna mig” och ”fira” allt möjligt hela tiden. Sen insåg jag att det var min hjärnas svepskäl för att dricka i tid och otid. Med tiden har behovet av att unna sig och fira bleknat rejält. Tidigare skulle varje fredag ”firas”. Så känner jag inte sen lång tid tillbaka.

Nu när jag känner så beror det på att jag känner mig riktigt nöjd över något. Över något jag har gjort, eller hur något har blivit. Eller så är det faktiskt en speciell dag att fira. Nu räcker det gott för mig att frossa i den nöjdhetskänslan. Sträcka på ryggen, mallgroda 🐸 mig lite inför mig själv. ”Jag är fan bra.” Jag behöver inget ”gott” i glaset, och inte heller choklad eller glass längre (4 veckor med 0 choklad och 0 glass nu). Jag njuter av nöjdhetskänslan istället 🥰

Kram 🐘

Profile picture for user Vjlo

@Charlie70 tremoren är inte extrem, mer på nivån... lite väl irriterande... jag valde själv för över 5 år sen inte ta medicin utan leva med det, men blev lite less nu :)

@Andrahalvlek du är nog något viktigt på spåret... vårat belöningssystem som har lurat oss och vi ska fira, när det egentligen nog ofta är en ursäkt för att dölja att man är fast i ett beteende/beroende. bra du uppnått samma med choklad/glass.. det jag brukar unna mig är godis... så får väl titta på den vanan nån gång framöver...

Profile picture for user Vjlo

9+ veckor nu, och ja, inte så mycket säga om sug och sånt. Var faktiskt på bolaget igår på lunch med en kollega som skulle handla inför helgen, "jag behöver inte följa med in sa jag", "äh jag gör det", gick runt med han o hjälpte honom packa ner det han köpt. klart lite surrealistiskt... sån där cider hade jag kunnat köpa hem också tänkte jag men glad jag slipper. gav honom påsen när han betalt, sen gick vi till jobbet och fortsatte jobba.
ångrar inte alls nykterheten, det är ju galet skönt slippa massa måsten. och må bättre såklart också!

Profile picture for user Andrahalvlek

@Vjlo Visst är det!? Att dricka innebär en jävla massa måsten. Måste handla, kanske på olika systembolag för att inte väcka misstanke. Måste vänta till en anständig tid att börja dricka, och jag måste hushålla med det jag har. Måste dricka varannan vatten för att bli för full. Måste städa undan liken ifall någon skulle komma på besök. Måste uthärda bakfyllan heoriskt, ingen får veta hur dåligt jag egentligen mår. Och så fortsätter det så kallade livet - som blir en enda lång transportsträcka till nästa fylla. Usch och tvi 🤮 Vi slipper allt det!

Grattis till 9 veckor plus lite till! 🥳🥳🥳

Kram 🐘

Profile picture for user Vjlo

@Andrahalvlek Det är ju en massa tråkigheter och måsten även för de som inte 'har problem', även om de då handlar flera gånger på samma bolag varje dag, måste ställa bilen, mår dåligt dagen efter. Sedan har de ju massa prata om - hur full nån blev, och kan prata högt om hur dåligt de mådde dagen efter... Måste åka buss till kompisarna för att kunna ta sig hem, och faktiskt större delen av det roliga i livet är att sitta på uppförsbacken i bergodalbanan alkohol....

Nä... det är roligare med en lång raksträcka med lite upp o ner som nykter, då hinner då jag se omgivningen mer än dem, utvecklas lite som människa också...

Snart 10 veckor :)

Kram

Profile picture for user Andrahalvlek

@Vjlo Ja, himmel så mycket tid man har lagt på att planera inköp och tillfällen att dricka, att faktiskt dricka, och att kurera sig dagen efter. SÅ många timmar 😱 Som vi nu kan lägga på helt andra saker. Det är gåva att inse att det där med drickandet, det får andra hålla på med, men inte jag. Längre. Been there done that.

Kram 🐘

Profile picture for user Vjlo

jag postar inte så ofta här, och läser inte längre så mycket på forumet, men ska fortsätta skriva, det verkar ofta bli på torsdagen, så det är 10+ eller 9- veckor, ikväll. I morgon 10 veckor.

Ha det bäst!

Profile picture for user Andrahalvlek

@Vjlo Grattis till 10 nyktra veckor! 🥳🥳🥳 Man skriver och läser precis så mycket eller lite som det känns hjälpsamt för en själv. Men jag tror att närheten till forumet ändå är viktig. För att hjälpa mig att aldrig glömma. Så att jag aldrig tar det första glaset, för att minnet är kort och förrädiskt defragmenterat.

Trevlig helg!

Kram 🐘

Profile picture for user Vjlo

Tackar o bugar :) Visst är det lite förrädiskt det där minnet, för tanken kan komma nån gång här o där, "visst vore det"... men nej det är inte värt det.

Jag städade förrådet i lägenheten igår, då jag äntligen fått tillgång till det nyrenoverade vindsförrådet igen, och det var dags bära upp det jag tryckt in både här i där i lägenheten. till min förvåning fanns det en kasse med massa ölflaskor o en ölburk - tomma så klart, som var kvar från i somras eller när det nu var. med glädje slängde jag dem, hade inte druckit upp dem om de varit fulla.

Trevlig helg!

Profile picture for user Vjlo

Äntligen fredag, och 11 veckor idag! Inte så jättemycket rapportera, jo det är bra vara nykter, såklart. Och vet att jag kommer älska det lite extra ikväll vid kanske 8 tiden, eller när jag väljer gå hem från den konferens jag kommer vara på idag, en del som ska dit verkar ha börjat gasa på redan i går kväll med pubrunda.

Har återigen börjat med att träna hemma, 4 ggr i veckan, må-ti,to-fr. det behövs för att ryggen ska må bättre och en del att ha något att göra en stund på morgonen, ökar självkänslan lite. så här i början tar jag det ganska lugnt så det tar ju bara 15-20 minuter. Hoppas mest på att jag ska hålla ut några veckor och få in vanan, för det är trots allt väldigt lätt tänka, "nä jag gör det i morgon lördag istället", och, "nej ..."... men en kvart kan jag avvara, och efter några veckor en halvtimme. Ingen tid att ta sig till o från gym, och det går göra det jag oftast gör hemma - lyssnar på podd / radio samtidigt....

Tyvärr har ju senhösten eller vad den ska kallas börjat göra sig väldigt synlig, med bara några plusgrader ute, och ofta regn o blött :-( Det går njuta av att vara utomhus åtminstone på helgerna, men på morgon o kväll blir det kolsvart så snabbt så det är inomhus som gäller...

Profile picture for user majken_r

@Vjlo Grattis till dina veckor! Och gott att få in träning så regelbundet, det gör stor skillnad tycker jag på måendet ⭐️

Profile picture for user vår2022

@Vjlo Grattis till 11 veckor!🥳. För mig har det varit A och O med regelbunden träning och som nu blivit en vana och ett ”jag vill”. Det har blivit min nya drog. Springer och tränar styrka hemma på mattan. Varit sjuk nästan två veckor och inte kunnat träna. Det jobbigaste har absolut varit att inte kunna träna, det har påverkat måendet. Igår tog jag min första lugna löprunda och det var så skönt. Behöver inte börja om från noll i alla fall😁.

Minns att jag inte gillade höstruskvädret förut. Nu har jag iof hund så måste ut i alla väder. Men det har hjälpt mig att njuta av även hösten. Klar luft och bra kläder. Sen på kvällen kan man mysa till det med ljus och brasa (om man har det) läsa bok, meditera eller ta det lugnt. Lite vila i årshjulet.

Ha det gott!💕

Profile picture for user Andrahalvlek

@Vjlo grattis till 11 nyktra veckor! 🥳🥳🥳 Och bra att du har kommit igång med träningen. Att envetet etablera en vana är grejen alltså. Till slut sitter den som berget.

Varje morgon innan frukost promenerar jag nu min runda. Stapplar ut med sömndrucken blick, känner sen hur jag fylls av pigghet för varje steg. Jag går en runda där det finns en lång seg uppförslutning. Första gångerna flåsade jag som sjutton, fick ont i benen som fan, och fick till och med pausa några sekunder.

Nu går jag uppför utan att ens notera att det är det minsta jobbigt. DET är motiverande som sjutton att fortsätta. 10 x 5 svingar med kettlebell mellan benen för att träna ben och rygg kompletterar min ”morgongympa”. Jag gör det varje dag, vardag som helg. Hoppas fortsätta med det länge.

Kram 🐘

Profile picture for user Vjlo

@vår2022 "Springer och tränar styrka hemma på mattan." ;;

Duktigt att komma igång och även springa - jag har som mål där att komma tillbaka till riktigt regelbundna promenader vardag o helg, det får räcka så, men träningen hemma, "på mattan" är ju det bästa... morgonhumöret kan gå från. suck, jag, kravel, orkar nästan inte kliva upp, till. jepp, nu är jag redo för dagen :)

Profile picture for user Vjlo

@Andrahalvlek "Varje morgon innan frukost promenerar jag nu min runda." - det är bra :)
Jag har numera promenadavstånd till jobbet så kan inte motivera mig gå en sväng innan, men håller med... den där promenaden till jobbet ger lite extra livelexir.. jag har inte så långt så kan gå långsamt eller snabbare, o välja en omväg om jag vill o orkar

Profile picture for user Vjlo

12 veckor + 2 dagar typ...
Det kunde faktiskt blivit noll igen utifrån mitt eländiga humör ett par dagar, där jag i lördags faktiskt bestämt mig, jag skiter i att... åkte iväg med bilen till en annan stad (för man vill ju inte bli påkommen), velade hit o dit i tanke, nej jag ska bara ta en promenad vid havet, men jo, jag kan... så det slutade med att jag svängde in på bolaget, men tomt det var där... och ja just det är stängt för det är allhelgonahelgen. Pust, lättad och glad faktiskt.

Inget blev ju sämre av att jag inte fick slösa bort en kväll i dimman. Kanske inget blev bättre heller, för jag hade en del jobbiga tankar att sortera som. jo det blev bättre av att jag fick sortera dem utan dimma. Faktiskt störd på det mesta i mitt liv, höll mig på min kant igår från vänner och bekanta, för jag kände väl inte att jag skulle säga bra saker. haha..

Nu söndag morgon, solen går nog upp någonstans bakom det gråa molntäcket även denna dag. Om någon eller några timmar är det dags ta och bylta på mig lite ytterkläder, och gå ut och känna på vädret och se om humöret kan återvända.

Profile picture for user Vjlo

@Vjlo lärdomen... hur lätt är det inte att kortsluta hjärnan... och jag är nog trots allt glad det gick som det gick, att inget hände... och jag istället fick fortsätta vara lite arg, ledsen o frustrerad. dog ju inte direkt av de känslorna ;-)

Profile picture for user Andrahalvlek

@Vjlo Pust. Ibland ska man ha almanackan på sin sida. Och vi borde propsa på att Systembolaget har stängt på lördagar - för folkhälsans skull.

Vissa känslor är extra svåra att härbärgera. Man upplever att alkohol är en quickfix, men man fastnar tyvärr i känslan istället för att ta sig igenom den. Man trycker ner känslan i något skrymsle i kroppen och där ligger den och bidar sin tid, och resulterar i värsta fall i ångest som man sen inte kan ta itu med för man vet inte ens orsaken längre.

Jag minns min pappa som konstant frustrerad och irriterad när han var nykter. Några timmar varje dag var han ju tvungen att vara nykter, i bästa fall. Han var ryckig och tvär i sina rörelser, fräste och snäste av allt och alla. Vistades man i samma rum som honom kunde man riktigt ta på den dåliga stämningen. Hans bitterhet över hur livet blivit.

Om man frågade honom om vad som var fel snäste han ”ingenting”. Om man frågade varför han var sur snäste han ”jag är inte sur”. Jag har alltid tänkt att han inte ville dela med sig, att han inte ville prata om sitt mående eller orsakerna till det. Men på senare år har jag mer tänkt att han faktiskt inte visste hur han kände och tänkte. Allt tog sig uttryck i hiviga rörelser och snäsighet, men han visste inte ens själv vad det var som skavde egentligen. För inom några timmar hade han hällt alkohol på alla känslor och tankar och dimman tog över. Tills nästa gång.

Det handlade inte om att han inte ville dela med sig, eller få till en förändring. Han kunde inte. Inte ens psykologen lyckades locka fram något ur honom. Psykologen hörde av sig till min mamma efter pappas död och berättade just det för min mamma. Att han inte lyckades nå in i honom - få honom att lätta sitt hjärta.

På något sätt ger det mig ett lite lättare hjärta. Han betedde sig inte så av illvilja. Han betedde sig som han gjorde för att han inte var kapabel att bete sig annorlunda. Att som barn uppleva att ens förälder väljer alkoholen framför en själv är en insikt som är tung att bära. Men det blir lite lättare om man förstår att det varken var medvetet eller av illvilja. Det handlade om oförmåga.

Du har snubblat på en skavig knut nu. Du måste ha tålamod och låta den skava lite till innan du lyckas knyta upp den. Du kommer att lyckas, bara du har tålamod. Om du häller alkohol på knuten blir den bara ännu tajtare ihopknuten.

Kram 🐘

Profile picture for user Vjlo

Hej Andra!
Ja nog är det så... att det är något jag snubblade på, typ en bula på mattan... för mig är ofta mattorna genomskinliga så jag är ofta ganska väl medveten om vad eländet beror på, men kanske lite som din pappa ibland, oförmögen att göra något åt det (eller åt allt på en gång åtminstone). Jag behöver bara kika i min dagbok för att inse vilka "stordåd" som uträttats i mitt liv senaste åren, och det är sällan nu förtiden jag deppar ner mig som jag gjorde de senaste dagarna.

En liten bit att det blev just nu beror nog på att jag varit hemma förkyld, knappt hittat på något "roligt", inte varit ute särskilt mycket, min träning stannade av, först i söndags så var jag lite bland folk igen - ok i fredags o lördags pratade jag med kompisar på telefon, men igår så blev det en lite längre promenad och sedan lite häng med en av bröderna - besöka morföräldrarnas grav och sen landa i soffan. Och idag... så har jag tärnat igen :-D är tillräckligt fräsch i förkylningen för att kunna avsätta en knapp halvtimme för det. Och humöret går ju från -20 ursh vad trist allt är till, +5 jamen ... nu mår jag ju bra.

Appropå knutar, snubbeltrådar, bulor eller vad som ska kallas - det är helt rätt, det skulle inte bli bättre om jag häller på alkohol igen, och dövar, bättre eländet får komma upp till ytan lite ordentligt och jag faktiskt tvingar mig själv eller tillsammans med någon annan ta tag i det lite gran, bit för bit.

Profile picture for user Andrahalvlek

@Vjlo Du gjorde helt rätt saker för att komma på banan igen! Små, små saker kan tillsammans bli stora bulor i mattan. Att i det läget bli än mer navelskådande är så destruktivt. Att istället ringa kompisar, hänga med familj och släkt - känna sig som en del i ett sammanhang, är livsbejakande.

November och februari är mina hatmånader. Då blir jag ofta låg. Jag försöker planera in något roligt att göra då, medvetet. Sön-mån 20-21/11 ska jag åka på spa med en ungdomsvän. En tjej (öh kvinna 😳 ) som jag hängde mycket med när jag var 17-18 år. Vi träffades i somras för första gången på 15 år, och vi bara fortsatte prata där vi slutade. Innan den gången för 15 år sedan var det ytterligare 15 år sedan vi träffades. Vi kommer att prata sönder öronen på varandra 🤣

Skönt att du är banan igen 🥰

Kram 🐘

Profile picture for user Vjlo

Dag 3.

Jaha så blev det, körde i diket med ett par öl förra helgen och ett par öl i lördags. Jag vet varför jag gjorde det, flyktmekanismerna och tristessen över att saker "aldrig blir bra igen". I lördags - det var 4 öl så inte direkt stupfull, jag dricker inte ens hälften av många andra som anser de inte har problem. Men det handlar ju för mig om att jag vet jag har det som flyktmekanism och inget frivilligt drickande. Det kanske de flesta andra har.

Nåväl. Jag hade tänkt undvika skriva här tills jag "är på banan igen ordentligt", men väljer att dra bort masken och skriva redan nu...

Är på gott humör, har fått landa i en ny bra arbetsvecka, träningen fortsätter. Och helgen var "trots" det där jag gjorde bra, umgicks med en kompis på lördagen och var på en ganska stor men väldigt enkel och trevlig middag på söndagen. Så det *är* inte synd om mig.

Ska fortsätta peta lite i det som skaver och gör ont ibland, som får mig att göra fel...

Nu ska det inte bli en vana de här två gångerna.... Stora skälet till jag skriver. så nu vet ni.

Ha en fin tisdag, osv osv.

Profile picture for user Andrahalvlek

@Vjlo Bra att du skriver! Du behöver kanske vara lite mer aktiv på forumet? Läsa och skriva, både i din egen tråd och andras. Att hjälpa andra ger dig viktig repetetion. Jag tror att du behöver nöta, nöta, nöta nyktra fakta, och göra ”hemläxan”. Det handlar om att du behöver påverka ditt undermedvetna. Det är där vanor och ryggmärgsreflexer bor. Där bor även alkoholdjävulen som viskar i ditt öra: ”Fy fan, livet suger, drick och må bättre en stund i alla fall”.

Jag är säker på att det finns en massa saker och personer i ditt liv som är bra. Skriv tacksamhetsdagbok - lyft allt du är tacksam över, allt som gått bra, allt som känns bra. Dit du riktar din uppmärksamhet sker tillväxt, som Vår2022 så klokt har skrivit här på forumet.

Kram 🐘

Profile picture for user Vjlo

Tack för uppmuntrande ord...

Kanske skriver lite mer... får se. Grundproblemet är inte alkohol - inte ör mig heller.

Att aldrig duga, att fundera om jag kommer bli förkastad, bli utskrattad, eller nått, är en grundton som någonstans ofta stör...

Jag har ju otroligt mkt vara glad o tacksam för, på min resa till livet :-)

Profile picture for user Vjlo

Hej!
Jag ska gå och sova (eller lägga mig och sova...), men kom på jag skulle kolla om någon skrivit hälsning här. Det hade du ju gjort (såklart), Andrahalvlek.

Det är bra här, är nykter. Skriver kanske mer senare någon kväll :-)

Gott slut - gott nytt - god fortsättning på nya året.

Profile picture for user Charlie70

@Vjlo hur går det för dig? Vi slutade ju snusa tillsammans men jag började igen efter 11 månaders uppehåll (dumt jag vet). Har du kunnat hålla i? Ett gupp med alkoholen som du tar dig ur igen - du har gjort det förr!

Kram!

Profile picture for user Vjlo

Hej igen,

Vi börjar om igen.

Idag är det 40 dagar sedan jag köpte öl o drack senast. Fick nog, efter ett återfall som varade allt för många veckor. Nåväl. Vet inte vad jag lärt mig av det.

Snusandet, tja, sitter med piller och plåster i munnen just nu. Inte plåster i munnen ;-).
Där räknar jag dag 3.

Att jag skriver nu beror nog på att vi ska iväg med jobbet i helgen, på en kick-off, (de är bra på det), och det kommer bli en del drickande. Jag vet jag skulle låta bli även om jag inte skriver här. Har ju inga problem säga nej till alkohol när jag blir bjuden utan mitt problem har ju varit jag tagit till det som smärtlindring eller flykt. Som om det gjorde något bättre. Men kände ändå att jag skulle skriva hej igen. och kanske berätta hur det var.

Det stör mig lite jag är på ett jobb där så många är annorlunda än mig vad gäller hur man ser på alkohol... fast det blev ju knepigt när jag smög iväg med återfall... utan att vilja erkänna det någonstans...

Hoppet lever än.

Profile picture for user Andrahalvlek

@Vjlo Välkommen tillbaka! Jag har tänkt på dig mycket, men har inte velat tjata. Någon gång är den sista, och jag hoppas innerligt att du har kommit till vägs ände. Nu är en bra tid att sluta. Lägga energi och kraft på att uppleva allt det vackra som händer i naturen nu. Utveckla en ny hobby. Hitta nya gemenskaper.

Kram 🐘

Profile picture for user Vjlo

@Andra, jag har inte alls varit inne och läst så tjat hade nog inte hjälpt ;-) ;(

Vet inte om något skiljer sig från förr eller om det är sista gången. Bara att jag var ganska less på att ha den vanan och sitta fast i det. Gick många timmar till ingenting.
Snusandet kommer jag försöka trycka över till plåster-piller sidan ett bra tag. Det känns bra, och är inget som jag upplever påverkar humöret så mycket - de första dagarna var en omställning, men just nu känns det som, ja, suga på en tablett ger tillräckligt för mig istället för stoppa in snus-vanan. Så check på det. men så klart - om jag skulle välja så får jag börja snusandet igen. Möjligen kan jag ana att det sitter ihop lite, trycker jag i mig för mycket snus så är det lätt att halka in i nästa steg... Nåväl vet inte.

Men glad jag snart passerar dag 40 utan att behöva fundera så ofta. FAST såklart, en lördag (den som var nyss) så funderade jag på åka och ... fast jag visste att jag inte skulle må bra. Valde bort det och var stolt över att jag gjorde vettigare saker..

Hobbys är bra, och även umgänge. Ska inte göra så stora förndringar just nu, förutom att fortsätta sträcka mig efter gemenskap tror jag.

*kram*

Profile picture for user Andrahalvlek

@Vjlo Såg Exit säsong 2 på nytt, inför att jag skulle börja se säsong. Där sa terapeuten: ”Motsatsen till missbruk är sammanhang och gemenskap med andra.” Tankvärt tyckte jag. Jag är mycket mer social och söker kontakt med allt och alla.

Kram 🐘

Profile picture for user Vjlo

@Andra ja det stämmer nog mkt. Tänker att missbruket på en nivå blir ens primära relation, det man förlitar sig på som tröst eller glädjeämne, och det är klart - då blir ju gemenskap med andra mindre viktigt. Laddar man in skam över att man inte kan sluta eller så i det så blir det ett självspelande piano. Det är nog lättare vara bedräglig mot sig själv om man brukar i grupp, då har man nog ofta alkoholen som primär relation även om man umgås med andra. Det är ju mer än en gång jag suttit på ställen och lång del av samtalen har handlat om vilka drinkar, ölsorter, o styrkor som är bäst... innan (om) man börjar prata om något annat.

Profile picture for user Vjlo

Dag 42. Jag har mycket planerat i helgen, det finns noll risk något händer, för jag har bara tagit till att döva mig när jag varit ensam o nere, det kommer jag inte vara i helgen. Kanske nere.. humöret kan jag ju inte styra. Men det känns inte så just nu.
Risken för återfall vet jag finns - kanske måste tänka länge för att hitta alla vägar dit, men stress + ensamhet, missmod. "det är lika bra att..." typ.
Men det viktiga måste vara fylla på med positiva saker i livet istället för att fokusera på negativa risker. Och ha lite strategier kanske.

Profile picture for user Vjlo

Började prenumerera på "Stop drinking expert", idag lyssnade jag på "How alcohol addiction keeps you hooked"

"Alkohol dödar 3 miljoner per år"
heroion - ett par hundra tusen per år.

Varför ?

its like water torture. drip drip drip...
you can kind get away with it for 5-10 years...
before ... it harms you too much.

Ja finns många skäl säkert... men han var bra att lyssna på.

Jag har i helgen varit med folk som druckit ganska mycket, vi var några som inte gjorde det. Jag blir inte trugad alls, utan alla ser till att jag får dricka det jag vill, köper åt mig också. Inga problem. Dagen efter är ingen kaxig utan mår skit. Jag behöver inte peka pinne, utan mer vara där, hjälpa till städa undan, och undra om det nog går över. Och vara medmänniska. Valet att inte dricka är ens eget. :)

Profile picture for user Andrahalvlek

@Vjlo Craig Beck är kanon. Han och Annie Grace tillhör mina husgudar. Han finns på youtube också. Gammal radiopratare så hans engelska är lätt att förstå. Annie Grace däremot pratar så snabbt att jag inte alltid hänger med 🤣 Därför ville jag läsa hennes bok på svenska.

Kram 🐘

Profile picture for user Andrahalvlek

@Vjlo Grymt bra att du umgås med folk som inte gör att de som väljer att vara alkoholfri känner sig exkluderade.

Det är sådan jävla skillnad att vilja välja alkoholfritt istället för att känna sig tvungen för att man kör bil tex.

Kram 🐘

Profile picture for user Sisyfos

Hej igen Vjlo! Känns som om du är på rätt väg igen.
Just EXIT är lite tänkvärd ur drogsynpunkt och relationer överhuvudtaget tycker jag. De tappar ju helt sina relationer och känslor, människorna där. Nu kanske de är knäppa från början, men Alkohol och droger på det blir ju helt absurt.

Jag tänker när jag läser det du skriver Vjlo att det inte låter som om du mår helt bra. Jag minns inte om jag redan har tjatat om D-vitamin i din tråd, men brist på det kan bidra till nedstämdhet. Alkohol som medicin är nog bland det allra sämsta man kan ta till vid nedstämdhet tror jag, men det är inte så jäkla lätt om man blir tillräckligt nere. Så därför är det så himla viktigt att jobba på att må bra och att ge akt på om det börjar dra iväg åt fel håll. D-vitamin, bra kost, motion och som AH skriver gemenskap, att se glädjeämnen i vardagen, att akta sig för ältande och bittra tankar… listan kan göras lång med vad man kan jobba på, men sen finns tillfällen när man kanske behöver söka hjälp.
Alkohol är ju en sån förkastlig drog och jag har funderat mycket över hur den egentligen påverkar oss människor även i begränsade mängder.
Jag tror att det finns en beroendeproblematik givetvis, men jag tänker att det finns det här andra som vi som har medicinerat med alkohol måste jobba med. Jag tycker att det finns så många härinne som tar just den där typen av ”kortare återfall.” Och att det är något annat än de djupa återfall som andra tar. Eller så är de djupare återfallen nästa steg i beroendet. Men oavsett vilket så måste vi ge akt på vårt mående. Alkohol får aldrig ses som en bra utväg. Därför är det viktigt tror jag att vårda sitt mående så långt det går och söka hjälp om det inte går längre. Och som du skriver Vjlo
” Att aldrig duga, att fundera om jag kommer bli förkastad, bli utskrattad, eller nått, är en grundton som någonstans ofta stör...” jag tror att den typen av tankar är något vi behöver jobba med. Särskilt när vi mår bra i övrigt. För ungefär som Soffi brukade skriva: jag är bra som jag är, jag gör så gott jag kan och det duger bra. När de där tankarna om otillräcklighet och jämförelser kommer då ska vi vara på vår vakt. Vända fokus på något bra. Lätt att skriva, svårt att efterleva, men ack så viktigt, så ta hand om dig nu.
Kramar

Profile picture for user Vjlo

Jodå, jag har underliggande/eller överliggande problem eller saker eller vad det ska kallas, alkohol/snus och annat är sekundär och flyktvägar. Jag blir dock bättre och bättre på hantera det där andra, eller läka ut från det, växa till, mogna. Det handlar inte om D-vitamin. :)

Profile picture for user Vjlo

Snart två veckor utan annat nikotin än plåster + piller. Jag har fått lite skjuts / hjälp i allt på grund av att jag drog på mig en förkylning. Sover en del, ids inte lägga på ett plåster utan smådoserar med några nikotinpiller under dagen mellan tiden då jag sover eller snyter mig. Det går förvånansvärt få.

Vara hemma ensam är väl ingen höjdare för humör och välmående - egentligen. Men lagom med feber + övriga förkylningssymtom gör ju att det mesta i kroppen, tanken stannar av och man går i halvdvala...

Jag har ju lätt få katastroftankar, stort o smått, högt o lågt. Ser att senaste tiden har de ändå blivit mindre, kanske inte så att allt försvinner och alla saker går min väg, men känner att jag tänker mindre katastrofalt om allt. Det är ett bra tecken.

Profile picture for user Andrahalvlek

@Vjlo Har du funderat över om du kanske behöver antidepp? För att orka ha lust att göra saker som du mår bra av. Jag har goda erfarenheter av antidepp, och jag tänker inte försöka sluta igen.

Oavsett gör drickandet bara ångesten många gånger värre. Och det vet du.

Kram 🐘

Profile picture for user Vjlo

@Andra - nej inte tänkt den tanken mer än de gånger någon föreslagit det. Känns som jag hellre är medveten om och försöker hantera livet än ... ta något mot det. Dalarna finns där, men är oändligt grundare än de varit för många år sen. Så för mig är det ändå trots allt en framgångsrik väg att kolla på stenarna eftersom.

Men att döva ångest med alkohol (eller annat) gör saker bara värre, helt klart.

Det som jag måste lära mig o bli bättre på är att sträcka mig ut till någon i närheten när det känns skräp. Typ alla gånger jag gjort det har ju ågrenen försvunnit... eller blivit hanterbar. Men allt för ofta vårdar jag ångest som min bästa kompis när den hälsar på.

Profile picture for user Andrahalvlek

@Vjlo Men det ingår lite i sjukdomsbilden. Att när man mår dåligt så sträcker man inte ut en hand, för man mår så dåligt så ingen kan ändå förstå eller hjälpa en. Tror man. Ungefär som att en diabetiker inte förstår att hen ska äta. Blir vb riktigt låg i blodsocker måste man tvångsmata.

Jag vill ta udden av stigmat som antidepp innebär för många. En del har inte tillräckligt med insulin och jag har inte tillräckligt med serotonin. Jag vill ALDRIG igen må så dåligt som jag gjorde för ett år sedan. För mig är inte medicinen längre som ett gips på ett brutet ben, det är snarare en benprotes som jag har accepterat att jag behöver ha om jag vill ha ett fortsatt rikt liv.

Kram 🐘

Profile picture for user Vjlo

:) lugnt, förstår... jag ger inte stigma till någon som tar antidepp eller måste få något annat.
Just nu lever jag på mitt hopp att jag kan vara lite mer social (igen), har mindre ågren som trycker ner pga att jag inte gör dumhet i smyg med sprit, inte ligger i soffan o tycker synd om mig jämt.
Det är synd om mig. men blir inte bättre av det. Bättre resa sig upp ibland och hitta på något bra.

Katastroferna som jag tror ska inträffa, de händer alldeles för sällan för att jag ska gå o tänka på dem jämt.

Profile picture for user Amanda L

@Vjlo Kanske har du redan prövat, men träning är ju också bra botemedel mot depression.
Kan också ge gemenskap.
Det hjälpte mig efter en slisam skilsmässa.
Kanske nån variant du aldrig provat skulle vara värd ett försök?
Boxning, ridning, bugg, gammeldans?
Allt beror såklart på hur deprimerad du är och vad du orkar.
Bara en tanke…

Profile picture for user Vjlo

Promenader, uteliv (enkelt), cykelturer. mmm... hänga på en stubbe vid en sjö en stund. Sådant är bra :)
Jag är inte särskilt deppad just nu, livet går ganska bra.

Den ovana som varit värst har nog dött ut ett tag - att ligga i soffan o tycka allt är skit, kanske efter man hittat nån flaska eller nått ett tag. och tänker nä inte en gång till. Har inte panik på kvällen av att "oj vad ska hända", utan det brukar lösa sig.

*borde* dock hinna med att börja träna styrka igen, det är kul när man kommit igång. men ... hm viljan att vara konsekvent i det verkar inte infinna sig....

Profile picture for user Andrahalvlek

@Vjlo Just nu är det rätt enkelt att sysselsätta. Men kom ihåg att motsatsen till missbruk är gemenskap. Ta dig omaket och hör av dig till personer du inte hört av på ett tag. Föreslå att ni ska göra något aktivt ihop. Någon annan kanske behöver draghjälp till gymmet?

Kram 🐘

Profile picture for user Vjlo

Jodå, det är (var tills i eftermiddags) riktigt varmt o härligt här. Men nu kom ett - också härligt - vårregn. Skönt nästan!
För min egen skull... jag måste inte säga ja till all gemenskap. Med jobbet ikväll kunde jag varit, och ätit gott och nog druckit bra ockå, eftersom alla drog iväg ut, alla utom jag och en annan kollega. Måste inte vara med överallt!
Nöjd av det valet också. Ingen förklaring, bara sa jag inte skulle med.

Profile picture for user Vjlo

Inte mycket speciellt vad gäller själva alkoholen... tanke kan ju komma (borde unna) men de är hittils lätta att slå bort. Hinner med massa mer saker nu när inte flera timmar i veckan går åt att köpa - smyga - må dåligt - slänga flaskor.

T.ex. umgås med vänner, städa lite. ha tråkigt...

Viktigt tror jag att fortsätta försöka fylla på med bra vanor o erfarenheter. Så jag inte behöver "unna mig" eller "fly".

Profile picture for user Andrahalvlek

@Vjlo Absolut. Vi måste fylla våra liv med roligheter! Det funkar inte att sitta i tv-soffan och hoppas på att någon släpper stekta sparvar i knät på en. (Varför säger man stekta sparvar! Vem äter ens det?) En del nynyktra säger: ”Allt är så tråkigt”. Ja, men det finns bara en person som kan ändra på det - DU. Sen förespråkar jag dansa-pausa-dansa-pausa. Man måste mellanlanda i tv-soffan då och då för att orka i längden.

Kram 🐘

Profile picture for user Vjlo

@Andra - jamen det ÄR ju så att allt är tråkigt om man inte har tillgång till det där som gav en glädje och gemenskap. En (kristen) förkunnare som nu är död, men som var klok jobbade en hel del med terapi med alkoholister. Han sa att det utmärkande med alkoholister - kanske främst de som fortfarande dricker eller nyss slutat är att de pratar om fyllor de haft och fyllor de ska ha. Det ÄR deras intresse (vårt)....

Stekta sparvar var jag tvungen googla... Schlaraffenland (slöfockslandet) kommer det från - nått fantasiland där
njutning är det viktigaste -I flodbäddarna rinner mjölk, honung eller vin istället för vatten. Alla fåglar flyger omkring redan tillredda och färdiga att intas. Husen är byggda av kakor, istället för stenar ligger ostar runt omkring och så vidare.

Men ja, tv-soffan är bra att ha kvar. unnar mig ligga o spela othello o kolla på film där ibland. men deppar inte

Profile picture for user Vjlo

62 dagar.. om jag räknat rätt så var det kring lön mars jag bestämde mig att skippa alkohol helt igen. Ganska bra o lätt datum, om jag avrundar det lite så kan jag varje lön framöver känna, wow en månad till. (hoppas jag och så har jag tänkt). dvs nu är det över två månader sedan.

Jag har hunnit med att leva lite bättre, må lite bättre, mkt mindre depp faktiskt. Det känns som jag börjat ta i lite andra surdegar, fått mer kontinuitet i livet.

Det kommer komma dåliga dagar, helt klart. Det har det gjort förr. Vissa veckor hinner jag inte ens få dem - för det händer så mycket dag o kvällstid. Andra dagar, försöker jag vissa av kvällarna bara göra det jag känner för, utan stress att inget händer. :)

Profile picture for user Andrahalvlek

@Vjlo Grattis till 62 nyktra dagar! 🥳🥳🥳 Perfekt att påminnas varje löning. Och så skönt att du märker att deppet ger vika och att livsandarna börjar vakna. Glöm nu inte bort detta är du snäll 🤗 Lura inte dig själv att tro att alkoholen har något positivt i ditt liv att göra, what so ever.

Att påminnas genom att besöka forumet regelbundet tror jag är en verksam metod. Den har funkat för mig i över 3 år. Enda forumavbrottet för mig var för ett år sedan då jag var så himla svårt deprimerad. Men inte ens då fanns tanken att alkohol kanske var lösningen på mitt mående. Tvärtom.

Kram 🐘

Profile picture for user Vjlo

En vecka till :)
Några av mina kollegor drog iväg på nån större fest i helgen, och jag fick ett röstsvar på min mobil efter kl 1 inatt... lyssnade av det, och det var bara en fickringning, men man hörde ju i bakgrunden lite... nåväl...
jag gissar kollegan som fickringde kanske ser att hans telefon gjort det samtalet, och kommer småskämmas, fundera över vad som sades...
tänk, ytterligare en sak som man inte riskerar utsätta sig för.

Profile picture for user Vjlo

Hej
Jag glömmer ju bort logga här.
På fredag passerar jag 12 veckor, i träningssammanhang brukar man prata om "få en ny kropp på 12 veckor". Antagligen för det är en så pass lång tidsperiod man har satt nya vanor.

Det händer signaler kommer att jag borde... men väldigt sällan, och inget som är svårt vifta bort. Just nu har jag "glömt bort hur det var", i den meningen att jag inte behöver det för att fylla dagen och få tiden att gå eller dränka sorger.

Humörsmässigt mår jag oftast riktigt bra - ibland går jag o tänker att så här ... bra har jag sällan mått. Inte enbart för jag slutat med alkoholen, utan för jag fått göra lite andra justeringar i livet där jag tar lite mer plats än tidigare, inte sväljer allt lika mycket. Så kommer såklart några dagar med depp, eller dag, eller så. Men det är länge sen allt var nattsvart på riktigt. Jag tror på en kombo av tro,bekanta, vanor, och att genom att undvika falla för lögnen att alkohol löser något / ger något, så får jag mer stabilitet i livet. inga djupa dalar av den, o inga dumma höga berg heller.

Natti.

Profile picture for user Vjlo

@Vjlo ska tillägga - livet är inte perfekt för mig. Jag har en vardag som alla andra, det jag glädjer mig åt är dock att det är mycket bättre, mer värt leva nu. Tänk att i vuxen ålder kunna lära sig säga ifrån, stå på sig på ett nytt sätt. Faktiskt känna, ja här kommer det bli bråk om X Y eller Z, men jag måste stå på mig och argumentera. Så får vi se.

Sprit gjorde inget bättre, det sköt bara upp allt. Det är väl drogernas uppgift, att hitta glädjeämnen och flyktrum när man inte orkar hantera eller inte har verktyg att hantera livet.

Men nej, jag tränar inte som jag borde, har inte fått bukt på snuset (försöker men det är mindre prio än att inte börja med alkohol igen ;-), och kan känna mig ensam. Men inte som förr.

Profile picture for user Andrahalvlek

@Vjlo Så glad för din skull ❤️ Dina må-bra-hormoner har börjat funka som de ska igen. Bra att du skriver ner det också, då kan du gå tillbaka och läsa när du glömt hur dåligt du mådde då och hur bra du mår nu.

Kram 🐘

Profile picture for user Vjlo

Tack Andra!

Det är ju lite typiskt…. När man skriver av sig lite, den dagen bubblar ”suget” upp lite extra. Hehe… ska nog vara så… Efter jobbet for jag ut o cyklade, tog med packväskan, tänk att … man faktiskt kan… cykla och … men jag åkte till min lillebror istället, och njöt av att vara där och busa lite med hans barn, cyklade sedan hem. Idag, ska jag ut och köra bil och fixa o dona lite - men ska inte falla för någon frestelse. 12 veckor är inte värda slösa bort på något dumt en eftermiddag.

Det är inget nederlag få en kråka som sätter sig på axeln och kraxar… mer en seger tänker jag, för den satt där och jag kunde vifta bort den.

Det ÄR aldrig värt det.

Profile picture for user Sisyfos

Vjlo, nu verkar det inte vara någon större risk för dig, men jag har flera gånger noterat att återfall kan komma precis efter såna där inlägg om att det ÄR bra nu. Tur att du inte föll för den kraxande kråkan. Tänker att det som händer kanske är att man släpper garden lite, eller något annat. Man pratar ju ibland om riskerna vid 3 mån, 6 mån och 9 mån. Tror egentligen inte att de stämmer, men jag tror kanske att vi människor har cykler i kropp och hjärna. Nu har du tre månader nykter. Jag tyckte att det var väldigt spännande mellan 3-6 månader. Så mycket positivt som hände med tankar och känslor. Just känslorna är ju det jag minns bäst. Att allt blev mycket mer levande.
Bra jobbat, vänta med allt du inte måste nu och lycka till!

Profile picture for user Vjlo

@sisyfos - jamen exakt. jag dök ner lite i humöret efteråt... så det kan nog stämma. stolthet före fall. nu föll jag inte och drack inte, måde mest crap ett tag. tills jag skrapade ihop mig och hittade några kompisar umgås med

Profile picture for user Vjlo

Dag 95 om jag håller koll... vilket jag inte riktigt gör, men när jag kollar är det den 25/3 som jag utgår från. Så snart 100 dagar, eller 14 veckor.

Snubbeltråd finns på vägen, midsommar hade jag kunnat göra något annorlunda. Nu valde jag att inte lyssna på smit-tankarna, utan fortsatte som jag gjort - vara själv hemma o ha småtråkigt eller hitta på något, göra något kul på midsommarafton, och dagen efter.

På jobbet igår gjorde jag bort mig, eller... jag orsakade en skada ute hos en kund, ett nytt bord som jag råkade repa sönder. Ursh då hinner man ju tänka allt möjligt efteråt... jag säger upp mig, jag slutar, jag får betala det själv. Slutade med jag ringde min chef på kvällen som lugnt sa - men ring och fråga kunden hur vi löser det, vad vill han? olyckor händer, vi står för det som krävs för han ska bli nöjd. Jag gjorde så, och kunden blev jätteglad - antagligen dels för jag kunde erkänna utan omsvep, och framförallt - han får välja, fortsatt repat bord, billigare pryl han köpte? nytt bord? ny bordskiva :-) Pust.... Men om man inte löser en sådan sak på något sätt, framförallt internt på jobbet, utan går och bär på det så skulle en sådan sak kunna bygga på, och bli något, tillsammans med något annat, där jag faktiskt bryter igenom. "För jag är inte värd något"...

Kram

Profile picture for user Andrahalvlek

@Vjlo Fint att du är fortsatt nykter, och fint att du tog tjuren vid hornen och agerade istället för att slå på dig själv 🤗 Allt är nästan värst i våra tankar, verkligheten är oftast mer hanterbar.

Kram 🐘

Profile picture for user Vjlo

Ja känns bra det "går bra" trots allt

15 veckor snart... som att jag siktar framåt mot fredagen. Det är inte så svårt under veckorna numera, händer ju tankarna slår slint en liten stund inför helgen, men har än inte fallit för det, och det är nog inte så troligt jag gör det på ett tag. Sak inte säga det för högt. Det är kanske troligt risken är stor någon gång jag känner jag måste.. unna mig(!) att må dåligt? att få tillbaka skammen att jag faktiskt gjorde något en växande del av mig ser att jag inte behöver för att ha ett fungerande liv....

Profile picture for user Andrahalvlek

@Vjlo När du får tankar om att ”unna sig” ska du tvinga dig själv att först se fyra-fem fyllosberättelser på youtube. Intervention. Se den kräla i sitt eget kräks och försöka ljuga sina anhöriga blå. Då tappar du garanterat suget.

Var glad och tacksam över att du lyckades stoppa i tid - innan förnedringens gräns passerades.

Kram 🐘

Profile picture for user Vjlo

Jag har brukat tänka på hur jag själv mått dagen efter, eller under tiden... och blir på jobbet relativt ofta påmind om hur okul de faktiskt verkar ha det... "äntligen helg igen, å nej jag kommer va bakis flera dagar"...

Ett par gånger jag burit ut flaskor har jag fotat en bild när jag slängt dem i återvinningen. En sådan bild ser inte så kul ut.

I dagboken på en av bilderna har jag skrivit
"Ut ur dimman
Det var inte livet, de där mörka flaskorna av flykt.
Lev nu"

Profile picture for user Vjlo

I morgon har vi sommarfest på jobbet.. massa med alkoholhaltiga drycker står redan i källaren på jobbet. När jag var på väg ut till en kund idag sa en av cheferna att jag skulle gå hitta mig något eget gott på bolaget till i morgon. Fin gest!

Sitter av en slump o lyssnar på "Help! I cant socialize without alcohol"...

Well tänker jag, jo det kan jag helt klart :) men bra lyssna

Profile picture for user vår2022

@Vjlo Såg på avsnittet och så är det ju😁. Tankarna sitter i skallen och det är dem man måste förändra. Gillar Craig Beck, han motiverar och är bra på att snacka😁.

Ha en fin nykter sommarfest!🌞🥳💕

Profile picture for user Andrahalvlek

@Vjlo Craig Beck tillhör mina husgudar. Den andre är Annie Grace. Beck är rakt på sak, inte inlindad det minsta. Hans tänk stämmer bra med mitt tänk.

Jag har som nykter mycket roligare i festliga sammanhang. Jag fokuserar på samtalen, ställer mer frågor, lyssnar mer, skrattar mer, min tajming är bättre. Och jag skiter fullständigt i vad de andra dricker.

Jättebra gest från din chef, hoppas du gjorde som han sa. Personligen vägrar jag dock att ens gå in på systemet, en vanlig Ica-butik har tillräckligt bra utbud.

God dryck no 1 och 2 kan jag rekommendera. Vitt och rosa bubbel. Lite olika sorters alkoholfri öl är trevligt också. Och smaksatt tonic water känns lite lyxigt.

Kram 🐘

Profile picture for user Vjlo

Så var min del av sommarfesten över =) Det var trevligt och gott. Det uppstår alltid några kortare samtal om att inte dricka när jag är med. Jag lyssnar och pratar även där, vill någon höra min version eller vad jag anser - så säger jag det, men kommer aldrig "pracka på" någon (ok om någon uppenbart missbrukar och förstör sig så skulle jag säga ifrån)

Att vara med för länge är inte bra, för när folk blir lite för surriga så känner jag, nja, nu är det dags att gå hem.... Jag gick hem någon halvtimme efter det började bli för snnurrigt i skallen på de andra ;)

De andra gick vidare till någon pub eller något. Sa skämtsamt, japp, kl 08.00 i morgon... så har vi morgonmöte som vanligt va? ;-)

Profile picture for user Andrahalvlek

@Vjlo Det är rätt skönt att gå hem när de andra börjar fyllegagga. Ofta är ju alkoholen drivkraften som gör att de vill fortsätta och fortsätta. Det är fan inte roligare för att man håller på halva natten. Tvärtom.

De vänjer sig snart vid att du inte dricker alkohol. Jag pratar sällan om det numer. Bara om någon frågar. Knappt ens då. Har jag inte lust att prata om det svarar jag bara lite pliktskyldigt och börjar sen prata om annat.

Kram 🐘

Profile picture for user Himmelellerhelvette

@Vjlo Jag får lite ångestkänslor när det blir mer fyllestämning. Jag tycker det är mysigt och trevligt till en början men sedan när folk börjar få dimmiga ögon och blir mindre kvicktänkta då börjar ångesten och stannar jag då en stund till för att inte vara tråkig och folk börjar tappa talets förmåga lite grand ökar min ångest. Jag förstår inte varför jag får ångest. Måste vara för det blir obehagligt när folk ändrar personlighet och det har jag aldrig fått uppleva tidigare eftersom jag själv druckit så kanske är det för att jag är ovan?

Är det någon som får liknande känslor som mig och har förstått de känslorna?

Kram

Profile picture for user Vjlo

@Andrahalvlek
Ganska skönt vakna vanlig tid, enda felet idag är att jag fortfarande är ganska proppmätt efter att ha ätit god o mkt mat sent igår ;-) En stor toast skagen till middag. mums...
Alltså oftast är det ju ingen som frågar ut mig, utan det händer att de vill förklara att de inte dricker så mkt alls eller tycker vi inte borde dricka sprit utan bara vin eller öl :)

Mina kollegor har ju aldrig sett mig full, utan alltid den där som är med och sedan avviker innan de drar vidare allt för långt bort på "festligheter där de dansar på borden"....

@Himmelellerhellveete
Jag känner inte igen det riktigt , det jag känner när folk börjar bli för svamliga är att den där fasen när alla blir förtroliga och ska prata ut - om jobb, om livet eller så. ibland kan bli för mycket som de kanske borde tagit upp i nyktert tillstånd.

Profile picture for user vår2022

@Himmelellerhelvette Jag kan känna igen mig lite i att känna mig obehaglig när andra blir påverkade. Framförallt om det är några som är mig nära. Även om de beter sig helt ok, kan jag märka skillnaden som nykter. De förändras och blir intensivare liksom. Precis som jag själv blev och värre. Är det bekanta känns det ansträngande att vara kvar när deras onykterhet sätter in, att försöka vara kvar i en diskussion och när man knappt får en syl i vädret och de inte längre lyssnar på andra. Det är då man vill gå hem. Har också varit på fest med ”lagom” berusning, då de kan bete sig bra och lyssna, då kan man stanna kvar längre och ha trevligt😁. Men jag tror att det kommer att vara så här som nykter på fest, dels blir jag tröttare på kvällarna än förr och vill gå och lägga mig i tid, orkar i alla fall inte ha intensiva diskussioner sent och så befinner man sig på en annan nivå om det blir fylla, då orkar jag inte med det. Men det är ok, jag väljer detta och det är så det ser ut för mig idag. Kanske kan det inspirera någon, vem vet😁

Profile picture for user Vjlo

Man får nog acceptera att ens dygnsrytm inte är samma som de som är halv/hel fulla på en fest, och man har inte lika stort behov prata ut just då :)
Dagen efter slipper man mycket. Antagligen slipper man mycket även den kvällen ;-)

Nu har jag passerat 16 veckor.

Viktigt för mig är att hålla ut - för inom mig finns ju några fallgropar kvar känner jag, de heter trötthet, ensamhet, hopplöshet :-) Sådana där små saker som kan få en göra dumheter.

Så idag... blir det bara vara mig själv, ta det lugnt, städa undan hemma, ta och vattna blommor hos en kompis som är på semester, ta cykeln och åka o hälsa på någon kompis tror jag. Då försvinner nog alla tre av de fallgroparna.

:)

Profile picture for user Vjlo

Snart 17 veckor =) Och nu dags göra skäl för rubriken på denna inläggsserie. För nu börjar semestern. Ärligt så tror jag det ska gå bra, men ska fylla mitt liv med positiva upplevelser, vila, avkoppling, vänner och sånt. Och inte falla för någon frestelse...

Sitter just nu o lyssnar på Stop Drinking Expert live. det är lite kul... med liveflödet där.

Nåväl. Snart 17 veckor

Profile picture for user Andrahalvlek

@Vjlo Helt rätt! Vi måste fylla våra liv med roligheter 🥰 Och när vi är nyktra får vi dopaminkickar av vardagliga ting. Ibland på fest har jag varit så sprallig att jag fått fundera på om jag fått i mig alkohol 🤣 Ibland nästan studsar jag fram av glädje över sådant som jag tidigare knappt lagt märke till. Livet - bring it on!

Kram 🐘

Profile picture for user Himmelellerhelvette

@Vjlo Grattis till 17 veckor!
Fylla livet med positiva känslor låter toppen! Jag har börjat tänka på minsta lilla sak och när den är negativ tänker jag som vår2022 brukar skriva ”dit uppmärksamheten går sker tillväxt”
Då frågar jag mig om jag tex ska lägga fokuset på att vädret är skit och grotta ner mig i det eller tänka på det som ”det är bara ett väder” vad kan jag göra i detta väder? Klä på mig vattentäta kläder och skor och gå ut ändå? Åka och göra något man kan göra inomhus om jag inte vill vara ute.
Alltså hitta positiva lösningar. Vad blir bättre av att jag går in i tänket att vädret är skit? Ingenting! Vädret kommer inte att ändra sig bara för att jag tjurar.

Kram