Nu är det riktigt svårt!
Dagen efter att jag skrev att jag inte hade några andra besvär än tröttheten så slog ångesten till som klockorna i Notre Dame. Jag var på jobb och kände hur trötthet smög sig på, inte konstigt vi hade jobbat koncentrerar i nästan 4 timmar så det var dags för paus. Min chef pressar mig till att köra på lite till för att bli klara med ett visste moment. Jag känner gråten komma och säger igen att det finns risk att det blir fel eftersom jag är trött. Chefen kör på till 18. Jag inrättar mig, biter ihopa. Lättad när det är dags att gå hem säger jag ingenting utan ler och tackar för idag. På bussen kommer en bekant känsla: ett glas vin skulle vara gott! Jag noterar tanken och låter den passera.
Väl hemma är jag sluten och det blir hämtmat. Jag ser på TV utan att se. Tänker att det här är ett tillfälle jag brukar dricka på. Suget är borta och allt jag känner är oro. Lägger mig för att läsa och skriva här på Forum men det finns inte någon energi kvar så jag släcker lampan och somnar. Dagen efter börjar jag senare och jag sover i stort sett halva dagen. Där emellan hanterar jag min ångest med att planera jobb, studier, jul, födelsedagar mm i min kalender och tvingar mig själv att bryta redan i januari. Detta är ett sätt som jag alltid har hanterat oro vilket ju varit en tillgång på mina jobb där jag alltid varit den som haft koll.
Så igår var jag på en föreläsning om psykiatriska diagnoser bland unga och hur det ser ut inom vården just nu. Det var mycket intressant och läkaren som höll största delen av det som var faktabaserat var verkligen förtroendeingivande. När vi kom till olika substanser som föreskrivs idag sa hon; ”tyvärr så finns det ett medel som verkligen fungerar mot ångest som är fullt tillgängligt - alkohol”. En anledning för oss som tonårsföräldrar att vara extra uppmärksamma på våra tonåringar och vara närvarande….osv (föreläsningen riktade sig till tonårsföräldrar)

Det gick rakt in i mitt hjärta. Ja, alkohol lindrar ångest (och efter ett tag så skapar alkohol ångest) Jag har haft ångest i hela mitt liv, redan som 9-10 åring, kanske tidigare. Lärt mig av min mor och mormor att alltid vara på vakt, kontrollera, mildra, dölja, ljuga. Utöver det så visade man inte svaghet, ordet ångest uttalades inte. Det ordet har först nu förstått vad det betyder. 50+. Det är hårt att inse men jag är ju av uppfattningen att jag behöver förstå sambanden för att kunna ändra mina beteende och jag behöver gå igenom minnena för att läka eventuella sår. Där är jag övertygad för min del att den djupgående terapin jag går i nu är rätt för mig. Säger inte att det är rätt för alla andra.
Jag var otroligt trött och orolig i går kväll så jag bäddade ordentligt i en del av soffan och somnade till fotbollen man och son tittade på. Har sovit till 06.30 idag och nu ska jag försöka ta itu med dagen på ett adekvat sätt.
Glad och enormt trött över insikten kring ångest och alkohol. Mitt samband, hur det kunde bli såhär. För mig innebär det början till läkning av mina tidigaste sår i min känsliga natur. Det är jobbigt men jag kommer igenom och jag har inte ens varit i närheten av vinflaskan som står i skafferiet. Den får stå där tills maken behagar öppna den. Kanske ska jag låta den bli en symbol över min nykterhet. Spara den och hedra den som den första flaska jag INTE öppnade.

Nu väntar verkligheten och ikväll bär det iväg till varmare land.

Stor kram

majken_r

@annacananda hinner inte riktigt svara..iväg strax. Trist (minst sagt) med chefer/kollegor som är gränslösa.. Terapi, förändrade mitt liv. Jobbigt absolut, men lärde känna mig själv. Så fint att inte dricka, du gör det så bra. Önskar dig en skön resa🥰🙌🏼

@annacananda Det första som kommer i mina tankar är grattis! Vad jag gratulerar till är att du fått kontakt med dina innersta känslor. De där som du lärt dig vakta, kontrollera, mildra, dölja och ljuga om. Det som inte ”finns”. Det är vägen mot läkning och att kunna tänka om sig själv, självkännedom. Det som kommer upp i form av ångest, som är så svårt att få tag på. Men du är där och det är jobbigt. Men det är inte farligt och ju mer du närmar dig detta desto ofarligare blir det. Nu finns möjligheter till att ta upp dem på ytan och sätta ord på dem. Skapa din egna berättelse om ditt liv. Bli av med det, skam och skuld, som egentligen inte tillhör dig, som du bär. Dö på korset och återuppstå. Så jag kan bara säga grattis, detta är en väg ut ur bördan och till att främst bära dig själv❤️

Ha en riktigt fin, skön och avkopplande semester. Det är du värd❤️🌞

@annacananda Att bli nykter är verkligen en livsomvälvande process. Först blir man varse vilka känslor och tankar man brukar dricka på. Sen blir man tvungen att hantera dem på ett annat sätt. Att undvika gör alltid ångesten värre, så det första man bör sluta med är att undvika. För precis som du skriver - du måste igenom det. Lite klokare och renare kommer du ut på andra sidan. Dö på korset och återuppstå är verkligen en häftig bildliknelse.

Kram 🐘

Nykter på orten i söder där vi svenskar på fyllan skämde ut oss på 70- och 80-talen. Tycker ändå att det har varit bättre sedan 90- och 20-talet. Här är rent och städat - allt håller sakta på att återhämta sig från pandemin. Mycket har fått ny puts och strandpromenaden är tipp topp.

Här sitter jag och smuttar på en Tropical Lemonade. Har tänkt på vinet men känner ingen längtan. Såg glada resenärer på flygplatsen med öl och vin i hand, de små flaskorna komma fram på flygplanet, hänget igår i baren när vi kom fram. Det finns ingen lockelse än så länge. Maken har tagit en ”alkoläsk” men verkar inte heller jätteintresserad.
Har vilat både på stranden och på rummet idag. Det känns fantastiskt att veta att min trötthet inte beror på bakfylla. Att jag är närvarande om än trött. Ikväll ska vi gå ut och fira födelsedag. Utan alkohol för mig! Kan ni fatta?

Kram

@annacananda Wow 🤗 Den här gången har du verkligen bestämt dig - och du kommer att uppleva den här semestern med alla dina sinnen skärpta 🥰

Och du kommer tyvärr att få se en massa personer som borde ge sjutton i alkoholen också, och skämmas lite å deras vägnar. Och lite för egen del också när du påminns om hur du själv betett dig. Men du har tagit ansvar för detta nu!

Kram 🐘

Tillbaka på rummet efter en god och trevlig kväll med en relativt tidig avslutning. Cola Zero för mig. Varmt och skönt ute, en fin promenad hem. Ungdomar på väg ut att fira Halloween - många utklädda och barerna är dekorerade. Jag är så nöjd med att bara titta på.
Jag känner mig enormt sorgsen nu och det får vara okej. Det kommer mycket drömmar och minnen till mig nu och en del gör mig sorgsen utan att jag egentligen vet varför. Det som är viktigt är att jag sätter ord på mina känslor. Sorgsen är ett ord jag aldrig använt om mig själv tidigare. Det är en känsla jag förpassat iväg med hjälp av vin. Nu är det dags att känna sorgen, smärtan och besvikelsen över allt som inte blev. Det är okej. Det får vara så ikväll. Imorgon vaknar jag till en ny nykter dag och jag längtar redan!! Längtar efter första koppen kaffe. Att vila blicken på havet. Bara vara i enkelhet och ensamhet. Det ska troligen regna imorgon och det passar mig bra. Vi har en fin inbyggd balkong med en fantastisk utsikt, både berg, strand, klippor och hav. Bara vila och låta kraften växa tillbaka. Hänger på korset några dagar till.
@Andrahalvlek Ja, jag har bestämt mig. Det finns ingen väg tillbaka, alla dörrar är stängda. Tack för att du finns!

@annacananda Känner igen sorgen man förut bedövat med A. Vi måste gå igenom alla känslor nyktert nu och det är bra! Vi lär känna oss själva på nytt. Hur vi fungerar. Vi lär oss acceptans, accepterar hur vi mår, lever igenom det för vi vet att det går över.

Hoppas du vaknade gott idag❤️

@annacananda Jag har hängt på korset många gånger, gjort omställningar och tagit ny riktning i livet. Men jag har nog aldrig ”dött” då jag fortsatt att dricka för att döva och dämpa ångesten. Dessa ny riktningar har visserligen tagit mig vidare i livet, jag har förstått mig själv mer och jag har vandrat mot ett bättre liv. I alla fall utåt sett, i arbete och i relationer. Det har ändå funnits mycket sorg och besvikelse inom mig kvar som lindrats med alkohol. Jag såg det inte för jag gjorde stora förflyttningar som skymde sikten inåt. Alkoholen tärde och söndrade mig ännu mer och till slut var jag nästan ett vrak inombords.

Så nu dog jag äntligen på korset för över ett år sedan och kunde starta om mitt inre liv helt på nytt. Genom att först sluta dricka så att sikten inåt inte blev skymd. Få kontakt med mig själv när alkoholen inte längre vandrade och bekämpades i min kropp. Få upp dem i dagsljuset och se mig själv och mina dämpade, inpaketerade och inkapslade känslor. Ta hand om dem, pussla ihop och laga dem. Kasta bort det som inte längre fungerade och starta om det som skulle få mig att må bra igen. Helrenovera och putsa upp mitt inre. Bli nyfiken och utforska mig själv, vem är jag och vad vill jag i mitt liv? Staka ut en ny riktning i mitt liv, min värderade riktning.

Så ta emot ditt liv med alla nya känslor och alla nya ord som uppstår, precis som du gör. Ord är viktiga och sorg är ett ”negativt” ord, men det måste få uttryckas. Det är lätt att försöka undvika även negativa ord för det påverkas oss. Men ibland måste man uttrycka det man känner med ord, för att beskriva för sig själv och andra det man känner. Även det är befriande och terapeutiskt, att med ord uttrycka det man känner. Det sätter igång läkande processer i hjärnan och blir inte lika negativt laddat och påverkar inte på samma sätt längre.

Ha en riktigt skön morgon och njut av den fantastiska utsikten med en kopp kaffe. Läkningsprocess pågår❤️

@annacananda Så himla bra du gör det! Så härligt att du inte känner sug!!! Det gör tyvärr jag, men jag håller mig och det är det enda viktiga för mig just nu. Tänker att @Himmelellerhelvete har så rätt: man måste passera alla tillfällen nykter för att kunna känna sig trygg i sin nykterhet! Semester, bemärkelsedagar, helger, osv osv. Och som @Vår2022 säger att man måste hitta och omfamna andra känslor till tillfällena än det man hade med alkoholen. Just nu är min huvudkänsla Nyfikenhet! 🤗

Hoppas ni får njuta av en helt underbar semester där ni är 🥰

@Himmelellerhelvette @vår2022 @DRacker

Godmorgon Supporters! Tack för att ni bekräftar att det jag upplever är en del av processen. Jag som alltid trott att jag var ensam och ”konstig”.
Det måste vara ett under att jag hamnade här just nu, med er!

Så en första strimma ljus i öster. Havet skvalpar sakta mot stranden.
Ungdomar på väg hem efter Haaloweenfirande möter joggare och hundägare. Sopbilen börjar sitt arbete längs strandpromenaden.
Första morgonen jag lyckats komma upp så här tidigt och i ensamhet. Första morgonen jag fått utrymme att bara vara för mig själv med Forum.
Jag är fortsatt nykter - det känns självklart. Det betyder inte att det är enkelt. Igår upplevde jag två tillfällen av något som liknade svindel (troligen ångest) när vi först gick in i ett köpcentrum och sedan när vi gick in i restaurangkvarteren med massor av folk och med stim och stoj. Har känt det förut och tänkt att det är ett blodtrycksfall. Hade svårt att njuta av maten i De glada kvarteren med musik och ljus och mys. Jag sakande faktiskt mitt vin och det här är ju ett sådant tillfälle då man lätt kan tänka ”jag kan ta ett glas och sitta och njuta på det länge..” . Så har jag tänkt förut men nu har jag tagit in att det är inkörsporten till något helt annat än att sitta länge på ett glas, det är början till att sitt några timmar på en hel flaska…ensam. Det kändes sorgset och jag tillåter det att kännas sorgset.
Idag vaknar jag nykter och är stolt över det men jag kan ärligen inte känna någon direkt glädje. Men det är väl så livet är. Att vara nykter är inget sensationellt - att vara nykter är vanligt och normalt. Man får inget extra för att man väljer att vara nykter. Man får ett helt vanligt liv utan skygglappar. Man får också ett liv utan bakfylla. Man blir av med något mycket obehagligt och man får tillgång till något som redan finns här. Livet. Varken mer eller mindre.
Det är annorlunda denna gången i min nykterhet - att jag har förstått med alla sinnen att detta inte är något sensationellt. Det är bara vanligt. Jag har förstått att den där fantastiska känsla första veckan nykter då jag fick en helt annan smak på kaffet och inte hade varit uppe och kissat på natten. Den känslan försvinner därför att det är helt normalt hur kaffe egentligen smakar och det är helt normalt att inte gå upp och kissa på natten. Det är också normalt att med åldern behöva gå upp och kissa på natten.
Att vakna ångestfull och tänka att: nu går alkoholen ur kroppen, jag måste sluta dricka och sedan gå upp och kissa + dricka en hel liter vatten med hopp om att vakna utan huvudvärk är INTE normalt och det är dessutom inget som ger någon lycka.

Nu stiger solen och människor som bor och lever här är på väg till sina jobb. Nästa vecka kommer Stockholmarna och sedan är säsongen över. Tid för denna orten att återhämta sig och förhoppningsvis vila. Som avkopplande semester är detta utmärkt men att bo just här är otänkbart. Jag ser en del spillror av liv - tydligt skandinaver som fastnat här. Det är lite lättare att vara uteliggare i detta klimatet och de finns överallt. Tysta kolonier av ensamma människor som packar ihop just när solen går upp. Obegripligt men samtidigt så begripligt om jag låter tanken gå vidare till vad alkohol faktisk gör med oss. Lite droger på det och steget är inte långt om omgivningen brister.

Nu har ”depphjärnan” fått sitt så nu kommer tricket: att resa sig upp och ta itu med dagen. På ett helt naturligt sätt.

Kram alla som kämpar! Det är inte lätt men definitivt värt att bli nykter! ❤️❤️❤️

@annacananda Men så bra du gör det!! Även fast det är helt givet i min tanke att hålla mig nykter så är det situationer jag möter som alltid annars innehållit alkohol. Massor av restaurangbesök varenda dag, strosande, mys, avslappning. Ja bara hela semestern i sig själv tom. Då ska man liksom få passa på att unna sig allt som förgyller livet. Jag håller mig genom att minnas vad som händer om jag tar! Jag vet att det inte skulle stanna vid ett glas, problemdrickare som jag är. Jag har massa alkoholfria öl i kylen, men det är ingen livlina för det går inte ens en om dagen. Och så unnar jag mig något gott till maten, i form av goda ostar, ngn dessert eller annat. Äter tom frukt nu för att jag kan få i mig extra kalorier, som jag fick hålla igen på allt jag kunde innan. Så tragiskt. Men nu njuter jag alltså av annat, och trots suget så vet jag att det inte skulle sluta väl och jag vill heller inte förstöra mina 8 fina veckor nykterhet som jag samlat på mig med enorm stolthet 🤗

Jag tänker på dig nu under din resa. Jag skickar dig massor av fin varm styrka ifall(!) suger skulle komma! Men njut av din härliga sömn, ditt kaffe och din pigghet på morgonen! ❤️🌷🤗

@annacananda Trevligt med en hälsning från söder🌞. Alltid lika intressant att få ta del av dina tankar och hur processen fortskrider. Tänker som du att det är normalt att vara nykter och vanligt. För mig har dock det som egentligen är normalt varit onormalt då jag i så många år nästan aldrig varit helt nykter. Dricka och berusad på kvällen, bakis fm och sedan påfyllning em, en ständig ond cirkel, det normala för mig. Så för mig är det en sensation att ständigt vara nykter, det onormala som blivit normalt. Det är förmodligen därför jag känner glädje över att hela tiden vara normal och nykter. Egentligen fascinerande att kunna känna glädje över att nykter och normal. Eller eftersom jag befunnit mig i alkoholens fansansfulla fängelse, kommer det normala att vara nykter, alltid att vara speciellt och sensationellt, då jag lyckats ta mig ur detta. Det som för andra är normalt och som de inte reflekterar över, för de har inte suttit i fängelset. Det ger mig en dimension till i livet, hur det var då och hur det är nu som fri från fängelset och det ska jag aldrig glömma, för jag vill aldrig hamna i helvetesfängelset igen.

Det som hjälpt mig till att kunna känna detta är nog också för att jag uppmärksammar skillnaden så mycket. Och boostar de positiva känslorna av att se skillnaden och jämföra då med nu. Jag fokuserar helt på hur skönt det är att inte dricka och om tankar kommer på ”vad mysigt det skulle vara med ett glas vin” skiftar jag fokus snabbt till ”tänk vad fräscht det är att vara nykter”. Det är mitt motto ”ditt uppmärksamheten går, sker tillväxt”, inget jag kommit på själv utan är en terapeutisk metod som jag lärt mig från en psykolog. Det innebär i korthet att man kan göra om sina tankebanor i hjärnan. Att ju mer du uppmärksammar något desto mer tillväxt sker det i dessa tankar, känslor. Man kan på så sätt, flytta sina tankestrukturer/banor genom att nöta och flytta sitt fokus till andra tankar och känslor så att dessa får ökad tillväxt. Det är så lätt att fastna i en tankeloop, men om man gör en loop till eller flera kan man flytta sitt tankefokus. Tankar skapar känslor, så om man kan modellera om sina tankar om något, så gör man även det med sina känslor.

Mina tankar är fokuserade på hur skönt och givande det är att vara nykter och allt som de medför. De har blivit så dominerade tankar så det kör över tankar om vin. Genom att ändra fokus och ”dit uppmärksamheten går, sker tillväxt” har jag lyckats göra om mina tankestrukturer. De automatiska tidigare tankarna, vin=koppla av=sug har blivit automatiska tankar till nykter=koppla av=må bra.

Fortsätt att processa och reflektera över alla dina tankar och känslor, det kommer att leda dig framåt. Ha det så gott!❤️

@DRacker Tack för kloka ord! Jag känner igen allt du skriver. Jag har aldrig, efter 18 fyllda, varit på semester utan att vara berusad eller bakfull mest hela tiden. Det här är nytt och kanske behöver jag påminna mig om hur det känns när man går upp ångestdriven jämfört med som nu, sitta här sippa på gott te utan att vara alldeles ”moschig” i ansiktet. När jag känner i ansiktet så är det stor skillnad - kan bara inte se det i spegeln.
Jag kanske också ska börja minnas och påminna mig om hur det har varit och hur jag har haft ansats att dricka mindre, haft vita perioder och sedan en smutt…spiralen drar igång…först snabbt uppåt och sedan obönhörligen sakta, sakta neråt…tack för dina styrkekramar. Det kommer säkert sug här på vägen och då ska jag tänka på @DRacker 🤗🤩
Stor kram

Ny morgon nykter. Påminns om världen utanför vår bubbla genom en stor konvoj av millitärfartyg/båtar som sakta glider förbi ner mot sundet. Obehagligt och sorgligt.

Onsdag idag och det var väldigt lugnt på strandpromenaden igår kväll. Halloween tog ut sin rätt. Fodoora hade att göra igår kväll. Nu har människor med stavar och joggingskor tagit över. Det är en hel del som är i bra form! Det är roligt att se! Och så mycket hundar!

Maken har endast tagit två öl till maten på hela semestern. Han dricker tydligen inte utan mig. Konstig insikt. Det är mycket vi har gjort, som att t ex gå på cocktailbar varje eller nästan varje dag på semestern, som lämnar en lucka på några timmar varje dag. Vi vet inte riktigt vad vi ska göra då och makens irritation växer. Han frågade mig här om morgonen om jag tänkte att detta var för gott och jag svarade att ”det skulle jag tro utifrån hur jag hanterar alkohol”. Jag inledde ett resonemang kring mitt beroende vilket han klippte av med att börja prata om något annat. Det var okej just då och jag noterade bara hur besvärligt det blev för honom. Han är medberoende och nu vet han inte hur han ska hantera detta. Vi har varit ett par i 25 år och vi känner varandra utan och innan men inte genom ord eller genom att prata. Mannen-min har svårt att uttrycka känslor. Ja, han kan helt enkelt inte uttrycka känslor med ord. För övrigt är han mycket verbal. Ganska typisk för sin generation. Vi står inför en utmaning nu när jag är nykter och kan uttrycka mina känslor och behov utan skam och skuld över att jag dricker. Tänker att jag tar det i små portioner. Det är rätt mycket jag inte sagt något om under åren bara för att jag varit bakfull. Nu kan jag lugnt stå kvar i det jag ser och hör. Jag är övertygad om att det kommer att gå bra men vi står inför en total omvälvning av vår relation som bygger på intresset för vin från början. Vinet har varit vår följeslagare under alla år. Nu finns inte vinet att hålla oss samman längre så då får vi titta på vad vi har. Det blir troligen tufft men jag är inte orolig. Nykter kan det ju bara bli bättre. Inga fyllebråk, ingen av vin uppblåst självbild, inga normala spärrar upplösta. Bara vi. Som vi är.
Stor kram

@annacananda Att dricka var för mig och min man en aktivitet och det blev en helt annan vardag och framförallt helger och ledigheter utan kittet, alkohol. I början stor rastlöshet och så mycket tid över då vi inte drack vin ihop. Vi har båda börjat träna både ihop och för oss själva istället. Vi läser eller gör mer saker på eget håll nu. Vi lagar mat ihop och går långa promenader tillsammans i skogen med vår hund. Nu har den tomma tiden fyllts upp med annat och det känns inte som det finns massor av tid över längre. Vi har fördelen att vi kan prata om känslor och vi bubblar ganska mycket, mest jag, men han kan lyssna. Tycker det låter klokt att ta det i små portioner. Vi behöver olika mycket tid att smälta och förstå saker. Det kan också leda till att han till slut blir bättre på att prata och få tag på sina känslor😁.

Ha det gott!🌞❤️