@annacananda Tänker att din nykterhetsprocess och din utveckling i den, påverkar din man mycket. Även han måste stanna upp då alkoholen inte skymmer vägen för tankarna. Som en slags frustration som kommer ut. Finna fel i annat. Det är säkert jättebra för honom att få fundera på sitt liv och hur han vill att det ska se ut framöver. Kanske kan det vara så att du inte är lika beroende av honom längre nu när du är nykter? Det kanske förvirrar honom, att han tar det som att du inte har lika stort behov av honom längre och att du är på väg någon annanstans?

Det är en stor omställning för omgivningen när man slutar dricka, mer för vissa och mindre för andra. I familjelivet får man skapa en ny rytm och en annan sång. Denna förändring går inte att hindra och tar man den på rätt sätt, kan vad som helst ske. Det är det som är så häftigt! Det kan bli en resa för två eller fler.❤️

Du beskriver exakt hur bilden skulle sett ut @annacananda, man dricker tvångsmässigt för att passa på, dricker på planet och även efter man kommit hem. Återvänder till jobbet mer sliten än man var innan semestern. Semester som ska vara att man vilar upp sig har varit dricka dagarna i ända.

Tycker det är bra att din gubbe också fått tid att tänka, han har mycket att jobba med han också och har inte detta forum att ventilera sina tankar på. Ge honom tid. Jag sörjde när jag fick höra av min läkare att jag var tvungen att vara nykter i tre månader. Tänker att din man behöver få sörja lite i början när han ska börja processen in i ert nya liv❤️

Kram❤️

@Andrahalvlek
Tack för besök i tråden.🌷🌷Alltid välkommet med olika perspektiv som väcker eftertanke. 🌷🌷
Vad fint det låter att ni fortsätter ta ansvar för barnen tillsammans. Att ni finns där för varandra och kan stötta. Det är ju inte alltid enkelt med våra små ättlingar. 🤗 Jag håller med dig om att ibland finns det bara separation kvar, så var det i mitt första äktenskap. Denna relationen är lite mer hållbar och jag kan verkligen se oss bli gamla ihop. Det är en utmaning men fortfarande ser jag på honom och blir fylld av kärlek. Det finns ingen oro hos mig att vi inte klarar det - bara en vetskap om att det inte är varken lätt eller enkelt. Det är trots det ganska spännande.
Stor kram

@vår2022 Ja, maken ska få tid att förbereda sig för ett mycket rikare liv än han kan föreställa sig. Med era insikter så förstår jag att det kommer att gå vägen och bli ett härligt liv tillsammans utan bakfyllan och vissa fyllebråk.
Kommer att tänka på hur svårt det är att se de egna relationerna som är nära. Jag har först nu förstått att jag är alkoholberoende och han är medberoende…hans pappa var alkoholberoende och hans mamma medberoende. Min far var spelberoende och min mor var medberoende. Så vi kan spela spelet utan och innan. Dags att bryta!
Tack för den insikten!! 🫣🤨

@Himmelellerhelvette
Jag hoppas maken ska hitta ett eget ”forum” för sina tankar. Jag har lovat mig själv att inte propsa på något utan ge honom tid att söka efter det som är rätt för honom. För många år sedan tvingade jag med honom i Parterapi 12 ggr och han gick dit snällt men var ständigt arg på terapeuten och tyckte att han bara tog mitt parti…det var inte så fruktsamt. 😏 Men vi lärde oss ändå en hel del om vår kommunikation så det var väl värt det. Vi är ju fortfarande ett par och kan skratta gott tillsammans.

Hemma i soffan som om ingenting har hänt. Odramatiskt resa hem och allt lugnt här hemma. Kaffet smakar underbart! Men oj så mycket som har hänt! 10 dagar i flamencons hemtrakter och jag har varit nykter. Kom att tänka på att jag skrev innan att jag aldrig varit nykter på semester men det var inte sant. När Sladden var liten var vi på ett antal resor med barnklubb och jag var ju nykter hans första 3 år i livet. Så där for jag med osanning. Men det är väl de enda 3 åren i mitt vuxna liv. Det spelar kanske inte så stor roll men det är ändå skönt att börja komma ihåg och att inse att det funnits tider då jag mått så fantastiskt bra och varit nykter. Han var ju en riktigt gudagåva i sista minuten. Det var inte många ägg kvar när han kom till. 😍😍😍

Vikten står stilla och jag får lust att ta itu med den. Det skulle kännas fint att kunna knäppa min vinterkappa…jag känner mig inte överviktig men jag bär på några kilon jag skulle må bra av att tappa. Det jag tappade i början på nykterheten är tillbaka igen samtidigt som jag ser och kan känna en stor förändring i ansiktet. ”Puffigheten” är borta - det tog lite tid…vissa dagar har jag nog unnat mig lite extra choklad istället för vin och det får vara okej. Nu tror jag det är dags att masa mig iväg till gymmet. Kanske räcker lite mer aktivitet för att göra av med några små kilon. Jag låter tanken mogna under dagen.

Allt väl så här långt. Ser fram emot en nykter söndag! På måndag är jag utvilad för första gången på många år!! Allt känns faktiskt lite bättre.

Kram

majken_r

@annacananda det är grymt bra att du varit på en semester nykter, minns hur du funderade innan på hur det skulle gå. Gymmet kan jag rekommendera, jag mår så bra av det. Och skönt att känna sig lite stark💪🏼 Ha en fin dag!🍂🤎

@annacananda Jag är också i mitt andra äktenskap sedan drygt 15 år tillbaka. Vi var verkligen stormförälskade i varandra och vår kärlek och är fortsatt stark. Han har allt jag önskar hos en man och det är honom jag vill åldras med. Även om vi har haft och har det bra tillsammans kom alkoholen att bli allt mer dominerande i vårt liv. Jag fastnade i ett beroende och alkoholen både tärde och drog in mig i beroendemörkret med mina olösta inre känslor. Jag hade svårt att uppskatta allt vi hade för alkoholen skymde sikten. Lycklig men ändå olycklig på samma gång.

Jag tänker nu, att jag började min resa mot ett bättre liv genom att lyckas hitta mannen i mitt liv. Det var många tuffa år med två separerade familjer som ska bli en ny med alla barnen, men vår kärlek var stark trots enorma påfrestningar, främst från exen, och vi fick till det bra till slut med vår nya familjekonstellation. Det var första steget att komma vidare, men alkoholen blev ett sätt att orka och förtränga känslor. Livet blev lugnare och beroende sög sig fast allt mer.

Tills slut orkade jag göra steg nummer två mot ett bättre liv, att ta bort alkoholen som förpestade och tillintetgjorde mitt liv. Jag började ta tag i mitt egna liv och fokusera på det, jag hade glömt bort att ta hand om mig själv. Mitt fokus på mig själv hade varit så inkapslade in mina destruktiva ångesttankar som inte hade någon väg ut, ett ekorrhjul som bara snurrade runt, runt. Jag fann mig själv igen, började leva och känna riktiga känslor igen. Jag började känna lycka på riktigt igen. Jag kunde se min man mer klart igen. Jag fick förmågan att sätta mig in i hans perspektiv och känslor. Jag hjälpte oss båda att komma vidare när jag blev nykter genom att jag fick bättre självkänsla och bättre självförtroende. Genom att visa honom att jag menade allvar med att aldrig mer dricka och skapa ett liv där jag mår bra. Genom att visa att han är välkommen på resan, men att jag kan gå själv och att han också kan det, men att vi går tillsammans, gärna hand i hand. Att vi är ett du, ett jag men också ett vi.

Ha en fin söndag❤️

Puh! Nu har jag läst ikapp i din tråd. Wow, vilken resa du har gjort! Så imponerad.
Inte bara med alkoholen, utan med en massa insikter och klokheter. Utveckling!
Så bra med det här forumet och att man kan gå in och inspireras av andra som är längre fram. Hejar på dig. 😽

Kikar in och skickar måndagspepp!
Jag oroade mig som bara den- kring vad som skulle hända med vår relation när jag blev nykter. Min man har alltid druckit lite- men jag upplevde att jag blev ”mer mig själv” med alkoholen, lite friare och roligare, lite galnare och knasigare.
Men också; deppig, sur, trött som tusan, problemorienterad, och skamsen ibland.
Jag vet ju att jag inte KAN dricka, så för mig känns det inte längre som något sorgligt. Det finns saker vi gjorde då- som jag kan sakna. Roliga vinluncher utomlands, svirriga takbarer, hotell och sena middagar. Jag tänkte länge att det var ”vi”. Nu har vi blivit något lite annat, en utveckling. Jag kommer gilla takbarer fortsatt men de är inte så viktiga. Det är inte ”vi”. Det visade sig att vårt vi är en massa andra saker, sånt som alltid funnits- och annat har tillkommit. Vi har gemensamma projekt, lite var för sig, och ihop. Vi har skaffat våra katter- så roligt!
Vi har vuxna barn som ändå kräver gemensamt tankearbete och att vi är närvarande. Men vi har en väldigt stark- kanske starkare känsla av att höra ihop.
Det finns inget tvärsäkert att säga om hur relationer utvecklas. Men chansen att det faktiskt blir utveckling, den är väldigt mycket större om man håller sig nykter.
Kram 🤗

@Se klart Tack för månadspepp och reflektioner. Jag känner förhoppning om att vi utvecklar en vardag som du beskriver. Och ja, vi saknar säkert också den del av vår relation som var fest och mild galenskap. Jag är övertygad om att vi kommer att hitta något gemensamt utöver vinet och takbarerna. 😉
Jag upplever att maken går in i något svårt nu och hans mamma är på sista versen. Han kommer att uppskatta nykterheten nu när vi kör titt som tätt till henne och processen till en flytt till äldreboende har startat. Det är tufft. Vi behöver nykterheten för att kunna ”se klart” 🤗 Gillar verkligen ditt nick!!

Kram

Jag har ett bekymmer med tröttheten som jag önskar skulle lätta bara lite, lite. Jag går lagom långa promenader. Jag vilar och jag sover gott de flesta nätterna. Jag sneglar på gymmet men det känns inte som det är dags riktigt ännu. Det är mer en vilja och ett slags ”jag borde gå till gymmet”. Men hela min kropp och själ säger; inte än!! Du får vänta en vecka till. Kosten har ett och annat att önska och bara att få rätt på den är en utmaning som kräver energi så nu får även den vänta ännu en vecka medan jag försöker beta av både jobb och utbildning. Beta av låter fel. Jag upplever mer att jag behöver ha koll på när jag ska vara och när jag ska vara på plats. Sedan landa och vara just där och då fast här och nu. 🤪🤨🧐 Ibland lättare sagt än gjort. Just nu tornar alla måsten upp sig som en oändlig räcka av krav och måsten som bara ska betas av. MEN jag vill ju inte leva så. Jag vill njuta av min utbildning som gå in på sista terminen i januari. Jag vet ju att den här tiden aldrig kommer tillbaka. Kursavsnittet som avhandlas denna veckan är att av dem som intresserar mig mest och som jag ser min framtid inom, i alla fall till en del.
Lämnar tankarna här för att ta itu med dagen.
Jag önskar alla en fin höstdag!

@annacananda Du kommer landa mer i ett lugn inom snar framtid tror jag. Det är ”bara” det här med tålamodet😉Jag har aldrig i mitt liv utmanats så i mitt tålamod som under stora delar av min nykterhetsresa hitintills. Tror alla har olika saker som utmanar deras tålamod, för mig har det varit en mängd olika virus som tagit all energi och ett förbannat jobbigt skov i mina atopiska eksem.
Jag tänker hela tiden att det går över, jag gör det iaf inte värre genom att supa så min kropp får jobba i sin takt och min hjärna får jobba med tålamodet😆

Kram❤️

@Himmelellerhelvette
Godmorgon! Hur svarar jag bäst på frågan? Kursen jag gått onsdag till fredag handlar om att lära sig uttrycka sina behov och att sätta ord på sina känslor. Två saker jag har enormt svårt med. Mitt standardsvar är: bra, och sedan räkna upp allt som är bra. Jag har ärligen inte något svar. Däremot känner jag glädje och hopp över dina (och andras inlägg) både generellt och i min tråd speciellt. Tänk att någon ens bryr sig om att stötta mig…

Jag är i alla fall nykter och har inte ens sneglat på vinflaskan. Jag har sagt till en vän att jag inte kommer att dricka mer i år och sedan får vi se. Jag avstod att följa med inom på bolaget som sällskap när hon skulle handla för helgen.

Jag kämpar med min trötthet för att saker helt enkelt ska bli gjorda. Vi ska ha ”farsdagskalas” idag och det är en enormt stor ansträngning att få ihop städning och matlagning. Vi är ju många när alla barnen är hemma. Maken gör sitt men jag har så enormt svårt att be om hjälp. Jag har i alla fall dragit ner på ambitionerna och har lagat lite enklare mat som jag delvis kunde förbereda igår. En lördag som inte hade några klockslag. Den rann bara förbi. Den känslan vill jag gärna ha en lördag när jag hittat lite balans. Nu kämpar jag med att hitta en slags struktur så att jobb, studier och den stundande storjulen hemma hos oss ska varvas med vila och närvaro. Vi människor har verkligen komplicerat livet här på jorden.

@Himmelellerhelvette Hur har du det? Hur är det att vara du denna morgon? Hur går det med din nykterhet?
Tack för att du finns och att du tar dig tid att stödja mig!! ❤️❤️❤️

@Knaskatten

Jag blir glad över att du tar dig tid att skriva!! Det betyder mer än något annat. Hoppas orka stödja tillbaka lite mer när jag är i lite bättre balans. 🌷🌷🌷

Jag var faktiskt och tog prover för bara några veckor sedan och jag har ingen brist på d-vitamin eller annat heller. Jag fick en heltäckande provtagning denna gången och jag har bra värden över lag. Efter ett höstlov på solkusten är jag fulltankad en tid framöver och det kan jag faktiskt känna..

Min läkare sa att min trötthet troligen beror på att min hjärna har varit så överbelastad en lång tid att den måste släcka ner för att kunna bearbeta och sortera. Alkoholen har dessutom varit inne och stört så mycket och så länge att min återhämtning kommer att ta tid. Rådet var att försöka känna skillnad på trötthet, om det går att övervinna den eller om det är nödvändigt att sova. Som deprimerad är det lätt att hamna i en ond cirkel av att inte ta sig för saker och då blir det komplicerat. Jag tränar nu på att förstå skillnaden mellan att undvika aktivitet och att behöva sova.
Jag försöker helt enkelt att lära mig om mina behov och hur jag kan tillfredsställa dem 50 år gammal…

Stor kram

@annacananda Ja, det är bannemej en resa att göra vid 50+ Att lära känna sina behov, tolka de känslor man känner, och lära sig förhålla sig till dem. Inte konstigt att hjärnan är trött och lite överansträngd. Just att vi inte har vilat när vi har behövt skapar nog ett uppdämt behov av just vila.

Jag brukar tänka vila första - jobba sen. Därför är mina lediga lördagar väldigt chill, jag gör inte många knop - om jag inte vill. Sen orkar jag lite mer på söndagen. Jag försöker invänta känslan av lust att göra saker. Lusten är en stark drivkraft som gör allt roligare, till och med att diska.

Om jag ska resa bort en helg tex tar jag ledigt både innan och efter. Dagen innan vilar jag, liksom dagen efter. Annars funkar det inte att resa bort, själva bortresandet tar så mycket energi och ger mig inte alls den vila som jag egentligen behöver på helgerna.

Kram 🐘