@Himmelellerhelvette Hoppas du kunde somna om. Det är märkligt hur man ändrar perspektiv på drickande när man blivit nykter. Den mängden din man drack skulle varit som att man inte drack knappt alls förr. Det är väl egentligen inte så mycket beroende på hur ofta det sker så klart. Men irritationen ligger ju på ett annat plan. I ditt fall att bara dricka vid speciella tillfällen. Det knepiga är väl vem som bestämmer av er om vad som är ett speciellt tillfälle. Kanske måste det tydliggöras? Jag märker på min man att han blir irriterad om jag gör kontroller, han bestämmer fan själv när han ska dricka. Det kan jag förstå, man vill inte bli kontrollerad och jag vill heller inte kontrollera. Jag är trött på att kontrollera andra, det är ett inlärt beteende jag försöker ta mig ur. Jag har blivit bättre på det, jag fokuserar på mig själv och njuter av att jag inte dricker. Skulle min man börja dricka starkare eller mer mängder, då skulle jag ställa mig med armarna i kors och säga att det inte är acceptabelt. Tror att det viktigaste är att man pratar om och förtydligar hur båda vill ha det, var minsta gemensamma nämnare är, att man når konsensus och accepterar det. Att bådas villkor gäller så att man känner makt över sitt egna liv. Det är svårt men man måste få välja själv. Det värsta är om det inte blir ärligt för då finns risken att man börjar gömma och dölja, och man börjar kontrollera.

Ha en fin lördag❤️

@vår2022 Du är så klok, det är så lugnande att läsa dina ord. Skönt att du kan dela dina erfarenheter, att du redan processat denna delen.
Det är helt klart inte mycket han drack igår, jag gick nog förmycket in i ”som man känner sig själv känner man andra” jag trodde att han måste ha gömt något av bevisen på att ha druckit mer än så.

Jag somnade om först runt halv två inatt. Nu tänker jag bättre med utvilad hjärna att detta är en del i min nykterhet, att hantera andras drickande, speciellt dom jag har allra närmast mig. Jag har blivit så galet rädd för alkohol och har inte kommit såpass långt i min process än att jag kommit till de nära mig, varit i min egobubbla av min egen nykterhet. Min gubbe har ju druckit något, ett par glas vin flera gånger under denna tiden jag varit nykter som det inte varit ”något särskilt tillfälle” men då har jag nog varit så inne i mitt att jag inte tänkt på det. Spännande på ett sätt att jag reagerade först igår🤔Vad kommer detta från, är det att jag kommit längre i min process nu så jag kan ta in mer?

Tack @Andrahalvlek 🥰 Ja man får inte glömma sina strategier, det är väl det som är så viktigt, fick nästan känslan igår då jag läste det om sug efter många år att alkoholen plötsligt skulle hoppa på mig, bända upp min mun och hälla sig i halsen på mig😂 Skämt å sido, jag var vansinnigt trött igår så det var mycket som var galet. Bara att jag sökte jobb! Haha, har haft lite lätt ångest över det, skulle jag klara att byta jobb? Jag tar det som en trevlig utmaning att bara gå på intervjun nästa vecka, jag är inte desperat så jag ska bara vara mig själv. Är trött på mitt jobb men som min man sa
”alla är trötta på sina jobb just nu, november, höst, blött, grått” så är det ju.

Idag är det lördag och vi har två hela lediga dagar😍

@Himmelellerhelvette Det stämmer säkert att du kommit längre i din process. Att du börjar se saker runt omkring dig mer nu. Så var det för mig. Nu är inte fokus på att avstå, det är enklare och nu vill man även att de närmaste ska avstå😂. Att man vill att även de ska fatta hur onödigt och idiotiskt det är att dricka. Att det förstör kroppen. Jag tänker ibland att kanske min man inte klarar av att vara helt utan sin 3,5 öl. Men det är ju som sagt hans liv och hans beslut om hur han vill ha det. Kanske lite som att bli frälst i något, man vill att den andre ska fatta hur bra det är, men man kan inte pådyvla någon annan sin övertygelse. Så då måste man hitta konsensus och acceptans i att vi är olika. Kan man inte det så blir det en annan femma. Tiden och processen utvisar hur man själv vill ha sitt liv och vad man kan acceptera tänker jag❤️

Tänkte på dig när jag sprang idag @Himmelellerhelvette. Jag lyssnar alltid på musik när jag springer och en favorit är ”Sisters are doin´ it for themselves” med Annie Lennox i Eurythimcs och Aretha Franklin. Det svänger och ger power. Vet inte om du hört den, men den det är en hyllning till kvinnan och hennes självständighet. Tänkte på de olika samtalsämnen vi haft ang att inte känna att man duger, orolig för att maken ska ledsna, svartsjuka, irritation över makens drickande mm. Att man blir så mycket starkare i sig själv, sin självkänsla och självförtroende, tillit till sin egna förmåga och mer självständig när man inte dricker. Jag älskar den låten för den ger verkligen styrka och deras röster har så mycket power och tryck. Till slut är det maken som kommer att vara orolig för att man ska ledsna, lämna och blir svartsjuk när man är borta😂. Att vara nykter är magiskt på så många sätt och vis. Lyssna på låten om du inte redan gjort det💪❤️

@vår2022 Jag lyssnar också alltid på musik när jag springer. Hade behövt springa idag men har ingen ork. Vart helt orkeslös idag. Lyssnar på låten nu. Tack🥰

Idag är ingen bra dag, första dagen med påtagligt sug att slippa tänka, bara få dränka tankarna men vet att det skulle göra det 100 resor värre så det ska jag inte göra. Första veckan nykter tog jag en atarax (lugnande och ångestdämpande tablett som inte är beroendeframkallande) varje kväll sen har jag inte behövt det men nu fick jag ta en nyss.

Idag dricker han som planerat, det var idag han skulle göra det, inte igår.

Jag sov dåligt inatt och vet vilka känslor som orsakar mitt mående så nu längtar jag bara till jag ska få gå och lägga mig och hoppas på bättre nattsömn och bättre mående i morgon. Sånt slöseri med en ledig dag idag.

@Himmelellerhelvette Ibland är det bästa att man kommer iväg och tränar fast man inte orkar, är man låg kan det vara jobbigt men det rör om i hormonerna om man gör det, men ibland går det bara inte om man är för orkeslös. Det är väl bra att du tar en Atarax som stöd just nu, som du inte går i spinn för mycket. Bra att du vet vilka känslor som orsakar ditt mående, då har du koll på det. Kan du försöka skita i att din man dricker och fokusera helt på dig själv. Släppa alla tankar och parkera dem idag. Bara vara och kanske läsa en bok eller göra något annat ifred?

@vår2022 Sicken bergochdalbana i känslorna det varit😵‍💫

Jag gick faktiskt och la mig efter jag skrev tidigare, lyssnade på ljudbok en timme sen sov jag en timme. Mådde bättre när jag vaknade.

Sedan skrollade jag sociala medier och hur folk dricker och insåg att jag varit i ett spinn av högkänslighet inför alkohol. Som om jag hjärntvättat mig så mycket med hur dåligt alkohol är att jag på något underligt sätt tänkt att alla borde veta nu att alkohol är farligt🙃
Men det är farligt för mig och oss som druckit för mycket. Alla andra dricker på som vanligt såklart. De har inte dragit det så långt som till ett missbruk bara för att jag har det. Jag kan inte oroa mig för att alla ska hamna där jag hamnat. Dom får ta sköta sitt drickande och förhoppningsvis aldrig dra det så långt som jag gjort.

Tack så mycket för ditt stöd idag❤️
Kram🥰

@Himmelellerhelvette Snart på väg i säng och läsa bok tills ögonen blir trötta, sover bäst då. Vad skönt att du kunde sova en stund och mår lite bättre. Jag tror att många av dem på sociala medier som lägger ut sitt drickande har problem men det är inget som syns. Vi ska vara glada att vi ändå har kommit på andra tankar och stoppat eländet. Jag kan många gånger känna att jag inte riktigt är som ”alla andra” för att man inte dricker och det är ju säkert för att det är normbrytare att inte dricka. Att man går mot normen, mot strömmen. Man vill tillhöra flocken, men gör det inte riktigt för att man beter sig annorlunda. Man har även nu en slag ”hemlighet” att man slutade för att man inte kunde hantera alkohol och blev beroende. Men som sagt jag tror det finns ett väldigt stort mörkertal och att bra många är beroende och i liknande situationer, även de på sociala medier.

Det sköna är att ju längre tid jag varit nykter desto mer lägger det sig att jag inte är som alla andra. Jag lägger heller inte märke till alla andra som dricker på samma sätt längre. När jag är i sammanhang där det dricks tänker jag att det är en sådan kort stund av en kväll som folk mår bra av alkohol för det vänder strax och de negativa effekterna tar över, men det slipper jag. Det känns fräscht att vara nykter och jag känner en stolthet av att inte vara som alla andra, att jag liksom är smartare och klokare än de😂.

Hoppas du får sova gott inatt. Du gör detta så himla bra! Det är bergochdalbana emellanåt, men det kommer nya och bättre dagar också. Var stolt över dig själv! Kram❤️

@Himmelellerhelvette Grattis i efterskott till dina +100 dagar! 🥳🥳🥳

Starkt av dig att hålla emot och att nu kämpa med alla känslor och tankar som dyker upp. Jag ligger en bra bit bakom dig och jag läser noga vad du skriver. Jag kommer med stor säkerhet att uppleva något liknande till jul som är en enorm stress för mig. Hela situationen är knas och det serveras alltid glögg, snaps till sillen och svagdricka och öl till maten. Nu dricker jag ju inget av det men jag vet att jag kommer att tänka tankar jag inte tycker om,

Du tänker tanker du inte tycker om just nu och jag är så glad att du delar dem. Att bli nykter är som så många har sagt; ingen dans på rosor. Så är inte livet i stort heller. Kan vi inse det och lyfta blicken så kan vi kanske leva lite snällare mot oss själv.

Du är fantastisk och en stor förebild för mig!!

Kram 🦛

@vår2022 Jag upplevde precis samma sak. I början var jag SÅ upprörd över allt drickande omkring mig. Jag var nyfrälst och ville verkligen frälsa alla andra också. Men jag tog till mig rådet från Annie Grace även där. Ligg lågt och pådyvla inte andra dina nya kunskaper. Om de kommer och frågar - berätta om du vill, eller avstå. Du har ingen redovisningsplikt. Visa dem istället att man kan leva annorlunda - nykter.

Jag kan fortfarande bli upprörd över att alkoholromantiken duperar mänskligheten. Att cyniska krafter tjänar pengar på folks missbruk, och att vi som samhälle godkänner det. Men det är inget som jag lastar min omgivning med, de är ju också en del av bluffen indirekt. Att bli upplyst är varje individs eget ansvar. Jag bidrar gärna, men jag tänker inte bli en alkoholterapeut på varje tillställning.

Så kära @himmelellerhelvette, även de känslorna kommer att lugna ner sig. Jag lovar.

Kram 🐘

@vår2022 Så är det ju, vi går emot normen men samtidigt vill jag passa in i flocken och det är lite svårt när jag inte känner att jag gör det, sedan är det faktiskt lite tungt att det är en hemlighet att jag missbrukat alkohol och inte längre kan hantera den, det är ett misslyckande och jag har väldigt svårt för att hantera att ha misslyckas och jag vill absolut inte berätta det för folk, skulle inte orka medömkan och vill absolut inte ha det. Det är bara min man som vet och det räcker gott och väl.

Jag längtar efter att ha den självkänslan att känna stolthet över att vara normbrytare men jag är stolt över att jag funnit nykterhet och känner mig smartare, klokare och fräschare när folket börjar få hängande ögonlock och inte fullt ut kan kontrollera sina rörelser och sedan definitivt dagen efter😁

Tack @annacananda, det blev varmt i mig att läsa att du ser mig som förebild❤️

Jag har lärt mig att jag oftast är för trött när jag kommer in i dåliga tankar och tyvärr verkar jag ofta få två dåliga dagar i rad och det är utmattande men efter det är jag på banan igen och mår fint. Inatt sov jag som en stock och har grejat hela dagen, psyket är helt stabilt och jag är glad❤️

@Andrahalvlek Jag hoppas verkligen att det lägger sig inom kort att jag stör mig så på alkoholromantiken. Det är verkligen som om jag är nyfrälst eller gjort en helt fantastiskt upptäkt men ingen vill se den och det är så dumt. Jag måste fokusera på min nykterhet och låta andra göra som dom gör. Det är bara lite trist när jag känner att jag behöver dra mig undan för jag stör mig så på folk när promillehalten ökar.

Stor kram till er alla tre❤️

@Himmelellerhelvette Hej! 🤗 Jag kan inte låta bli att småle lite när jag läser här i din tråd. 😅 Så mycket som känns igen från när jag själv hade varit nykter några månader. Det man får tänka på är att dom som dricker ”normalt” vet inget om hur det är att inte dricka alls frivilligt. Jag har tydligt sett på min fru tex hur bara ett par glas vin på fredagskvällen ger henne ökad trötthet på kvällen. Snarkningar på natten= sämre sömn som ger ökad trötthet dagen efter. Men hon ser inte sambandet med alkoholintag. Hon tror att det är normalt och ”lider” därmed inte av det. 😂 Något jag själv ogillar, men har accepterat, är den vidriga doften av hennes andedräkt efter alkoholintag. (Vin) 😖 Men som tur är dricker hon inte så ofta, och hon har ju fått stå ut med min öldoft varje dag förr. 😂

Som @Vår skrev, man känner sig smartare än dem som dricker, men det är inte lönt att lägga någon energi på att försöka få andra att sluta dricka helt och hållet. Däremot har jag sagt till min fru några gånger om jag tycker hon har druckit för mycket. Och då håller hon med om att det blev onödigt mycket. En som är beroende blir dock sur av sådana påpekanden, och går i försvarsställning. Men det gör inte min fru vilket jag tycker är jättebra.😃

Kram

@Torn Det är så skönt att höra att saker känns igen för ibland kan jag tro jag är knäpp🥹

Ja den andedräkten🤢

Jag kommenterade gubbens ansikte dagen efter ” Nu ser du vanlig ut, nu är du fin” Han undrade ”Igår såg du så sammanbiten och bitter ut”
Han hade haft meningsskiljaktigheter med några och när han druckit har han alltid rätt men igår när jag påpekade det erkänner han att han hade fel och förstod att jag gillar honom bättre när bitterheter rann ut tillsammans med promillehalten.

Det är skönt att vi kan prata med våra respektive❤️

Kram

Haha ja så är det kanske @Se klart, känns väldigt ovanligt för mig.

Nu mår jag alla fall väldigt bra, tränat och fått ordning på lite tankar kring att byta jobb. Först när jag sökte nytt var jag gör glad att de ville ha mig på intervju sen blev jag gör orolig för om jag klarar det, är det förtidigt att utmana mig själv, släppa tryggheten på den gamla arbetsplatsen men nu känner jag glädje igen. Jag tror jag är redo för nya utmaningar, jag tror min hjärna läkt tillräckligt, jag hoppas verkligen det, det bästa som kan hända nu på jobbfronten är att jag älskar det nya jobbet och dom älskar mig och att jag får det och tycker att livet fått grädden på moset😁

@Himmelellerhelvette HELT OTROLIGT STARKT! 107 dagar!! Jösses! Tänker på ditt första inlägg, det berörde mig verkligen jättemycket! Vi har alla våra specifika stories men vår kamp är densamma. Herregud vilka knipor vi befunnit oss i. Du och det där samtalet från din dr! Du fick ingen förberedelse men här är du nu: nykter i 107 hela dagar! Det är verkligen WOW! All heder och respekt, och hatten av för dig! 🎉🌷🤩💪